Hírmix

(2006. 12. 21.)

Karácsonyi DVD-vásár

Az Odeon hagyományaihoz híven idén is megrendezi szokásos karácsonyi vásárát, amelynek keretében az elmúlt évek illetve az idei év DVD illetve korlátozott számban VHS megjelenéseit lehet megvásárolni, minimum 15%-kal olcsóbban. Több kedvenc vételekor a kedvezmény tovább nőhet.
A választékban megtalálható az idén elindított Mozaik sorozat, illetve az exkluzív megjelenések, mint a Belső tenger, az Akira, a Lopakodó lelkek / Bin-jip illetve a Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem is, ami idén kizárólag az Odeon tékákban illetve az Xpress.hu internetes DVD boltban vásárolható meg különleges kiszerelésben!
Kapcsolódó honlap: www.odeon.hu

 

(2006. 12. 15.)

Az Eichmann forog Pomázon

Már forog az első nagyszabású produkció a hivatalosan december 7-én átadott Stern Stúdióban.
Az 1500 és a 2200 négyzetméteres műtermet is kihasználva, a Stern Stúdióban készülnek az Eichmann című angol-német koprodukció stúdiófelvételei.
A Stern Stúdió a jövőben szeretne a már meglévő két műterem mellé felépíteni harmadik, illetve negyedik műtermét is, 1200 és 1600 négyzetméteren. Szintén tervezik egy mintegy 60 fő befogadására alkalmas vetítőterem létrehozását, ami akár a pomáziak mozizási igényeit is szolgálhatja.

 

(2006. 12. 1.)

Elhunyt Határ Győző

Életének 93. évében, 2006. november 27-én hétfő délután a londoni St. George’s kórházban érte a halál Határ Győzőt, az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő, iskolát teremtő egyéniségét – közölte az MTI-vel este Abelovszky György londoni magyar főkonzul. Az író tíz nappal élte túl feleségét, Prágai Piroskát.
Határ Győző 1914. november 13-án született Gyomán; eredeti neve Hack Viktor. Apja erdélyi szász volt, a gyomai nyomda művezetője, fia gyerekkorától a betű bűvöletében élt. Iskoláit Pesten kezdte.
1938-ban a budapesti műegyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, s Borbíró Virgil mellett dolgozott, közben hegedülni is tanult. Ebben az évben írta első regényét. A sokszorosítva terjesztett Veszélyes fordulatszámot a hatóság elkobozta. Első versei polgárpukkasztó, játékosan erotikus darabok voltak. 1943-ban Csodák országa hátsó Eurázsia című regényét is lefoglalták, s öt év fegyházra ítélték, ebből a háború miatt csak másfelet töltött le, de jelen volt a sátoraljaújhelyi börtönlázadásnál.
1945-től újra publikálhatott, de 1949-ben kizárták az Írószövetségből. 1947-ben írta Heliáne című szatirikus regényét, amelyet az új, kommunista hatalom zúzatott be – néhány példány maradt csak meg. Verseskötete Liturgikon címmel jelent meg (ebből nem lett baja), de 1950-ben két és fél év börtönre ítélték tiltott határátlépés miatt: „Egész határ határvadász üldözte a Határt” – írta. Horthyék után Rákosiék is lecsukatták.
Szabadulása után építészmérnökként működött és angol, német, orosz, francia és spanyol nyelvből műfordított. Huxley, Határ és Márai – sorolta fel Keszi Imre a kártékony burzsoá irodalom képviselőit. Egy másik kommunista kultúrpolitikus, Király István „iránykritikában” ítélte el működését, ez egyenlő volt az elhallgattatással. 1956-ban emigrált, 1957 óta Londonban, Wimbledonban élt. 1957 és ’76 között a BBC magyar adásának munkatársa volt, s 25 évig tanított angol diplomatákat magyarra a brit külügyminisztérium megbízásából.
Majd minden műfajban alkotott, célja a műfaji határok elmosása volt. Színművei közül említendő a kilencrészes Golghelógi misztériumjáték (1976), amely filozófiai eszközökkel beszél a világban uralkodó sátánról és a „sánta korongolóvá degradálódott” istenről. A kétrészes Mangún parabolikus tragédia arról, hogy a zsarnok iránti feltétlen hűség hogyan vezet kegyvesztettséghez és bukáshoz. Számos kisebb jelenetet, rádiójátékot és mesejátékot, összesen vagy negyven színművet írt. Magyarországon három darabját mutatták be, 1987-ben a Patkánykirályt, 1989-ben a Jézus Krisztus születését, 1992-ben az Elefántcsordát.
A Heliáne a swifti utazóregény és szatirikus, szürreális utópia hagyományát elevenítette fel, Az őrző könyve (1948) nagyívű történetfilozófiai parabola, amelyben baloldali szimpátiáival szakít. Az 1953-as Anibelt itthon írta, de Angliában jelent meg. A regénytrilógia vallomás a nőkhöz, de az ötvenes évek Magyarországának kíméletlen tablója is. A Köpönyeg sors (Juliánosz ifjúsága, 1985) ókori témájú, történelminek álcázott lélekrajzi regény szabadon bánik a tényekkel. A fontos ember (1989) szatirikus körkép az emigrációban élő magyarok kisszerű és nevetséges viszályairól, harcáról az érvényesülésért. Határ Győző verseiben érvényesül leggazdagabban a magyar nyelv könnyed, bravúros kezelése.
Határ Győző fontosabbnak tartotta filozófiai munkásságát az irodalomnál. Főleg történetfilozófiai és ismeretelméleti kérdéseket kutatott, e téren inkább konzervatív, bár ateista, világpolgár s individualista.
Háza, a Hongriuscule évtizedek óta a magyar ösztöndíjasok zarándokhelye volt. Határ Győző az avantgárd klasszikusa volt, könyvei nem könnyű olvasmányok, ő nem a tömegek szerzője. Hatalmas életművét építészi, kormányszakértői és rádiós tevékenysége mellett alkotta. A magyar nyelv virtuózaként nevetségessé tette a népi-nemzeti dagályt, s elmarasztalta a hazai önsajnálatot, lassúságot és provincializmust.
Emigrációja után először 1983-ban jelent meg írása a régi Mozgó Világban. 1991-ben Kossuth-díjat kapott, 1994-ben a Széchenyi Akadémia, 2001-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották, ugyanebben az évben Márai Sándor-díjat is kapott. 1996-ban Quasimodo-díjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett.
Határ Győzőt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját hallottjának tekinti.

 

(2006. 12. 1.)

Új magyar kulturális centrum Erdélyben

Sepsiszentgyörgyön 2006. november 29-én megkezdte tevékenységét a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja a Bod Péter Megyei Könyvtár épületében – adta hírül a kultúra portálja.
Két évvel ezelőtt Vass Lajos akkori államtitkár hivatalosan már megnyitotta a sepsiszentgyörgyi intézményt. Más kérdés, hogy a román parlament a kétoldalú egyezményt sokáig nem ratifikálta, és az intézmény nem kezdhette el működését – mondta az MTI-nek Hadnagy Miklós, a Kulturális Koordinációs Központ igazgatója, aki már április óta Sepsiszentgyörgyön készíti elő az intézmény tényleges munkájának megkezdését.
Most Bogyay Katalin, a Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára indította útjára ünnepélyesen a Kulturális Koordinációs Központot.
Bár a sepsiszentgyörgyi intézmény hivatalosan a bukaresti Magyar Kulturális Intézet „fiókja”, valójában tevékenységének jellege jelentősen különbözik a román fővárosban működőétől: míg a bukaresti intézet román közegben igyekszik megismertetni a magyar kultúrát, addig a sepsiszentgyörgyi központ eleve magyar többségű környezetben végzi dolgát.
Hadnagy Miklós úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény sajátos feladata a „kulturális koordináció”, vagyis magyar-magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten fogja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését.
További kapcsolódó honlap: www.sepsiszentgyorgy.ro

 

(2006. 12. 1.)

Bajusz József utolsó útja

A 31. Magyar Filmszemle életműdíjasát, Bajusz József gyártásvezetőt (1925-2006) 2006. november 30-án kísérték utolsó útjára a Rákoskeresztúri Újköztemetőben.

 

(2006. 12. 1.)

Elment a vidám csalódott ember – elhunyt Philippe Noiret

Imádta a lovakat, a cipőket, a falusi életet és szivarokat, amelyekből naponta kettőt szívott, 50 év alatt 36 500-at. Ahogy ő mondta: „ezek a támívei az életemnek, oszlopai pedig a szerelem, a barátság, a szeretet és a munka”. Hetvenhat éves korában hosszú, súlyos betegség után, 2006. november 23-án Párizsban meghalt Philippe Noiret színművész.
Elegancia, hedonizmus, és mindenekelőtt végtelen természetesség áradt a játékából a filmvászonról több mint 50 éven át. Volt király, bíró, bűnöző, rendőr, csábító, költő, ellenálló. Tavaly megkapta a francia Becsületrendet.
A lille-i születésű – 1930. október 1. –, nagydarab, joviális színész gyenge tanuló volt, csak többszöri nekifutásra tudott megbirkózni az érettségivel. 1953-ban Gérard Philippe ismerte fel tehetségét és közbenjárására került Jean Vilar színházába, a Saint-Denis-beli Théatre National Populaire-be. A moziban már az 1950-es években feltűnt: egyik korai szerepe Louis Malle újhullámos kultuszfilmje, a Zazie a metrón pipogya nőimitátor nagybácsija. Nemzetközi karrierjét a Boldog Alexandre címszerepe (rendezte: Yves Robert, 1968) indította el, amelyben egy felesége által kizsákmányolt, jámbor farmerként az asszony halálos balesete után az édes semmittevésbe menekül. Hollywoodban csak kis kitérőt tett, Alfred Hitchcock Topázában szerepelt, ugyanakkor Olaszország jószerével második hazája lett. Olyan emlékezetes filmekben játszott, mint Marco Ferreri A nagy zabálás (1973) – Marcello Mastroiannival, Ugo Tognazzival és Michel Piccolival – Mario Monicelli Barátaim (1975), Francesco Rosi A három fivér (1981) című filmjei. Egyik legnagyobb alakítását Giuseppe Tornatore Cinema Paradisójában Alfredo, a megvakult mozigépész figurájában nyújtotta.
Philippe Noiret nemrég ünnepelte pályafutása kezdetének fél évszázados évfordulóját, ebből az alkalomból a közelmúltban tartott firenzei France Cinéma fesztiválon 50 filmjét mutatták be. Noiret ez alkalomból sajtónyilatkozatában azt emelte ki, hogy 130 filmje közül a Neruda postása (1994) Massimo Troisi című alkotása áll szívéhez a legközelebb, amelyben ő személyesítette meg az olaszországi emigrációban élő nagy chilei költőt.
Vígjátékokban, krimikben, szatírákban, történelmi drámákban egyaránt játszott. A francia közönség és kritika különösen Robert Enrico Az öreg puska (1976) című film ellenállójaként zárta a szívébe, amelyért César-díjat kapott, de nagy sikert aratott a Zsaroló zsaruk sorozattá nőtt filmjében (1980) a bölcs, a kis alvilággal „baráti kapcsolatokat” tápláló rendőreként a túlbuzgó Thierry Lhermitte-tel. Mitikus párosokat alkotott Catherine Deneuve-vel, Annie Girardot-val, Romy Schneiderrel és Simone Signoret-val.
Philippe Noiret nem volt más az életben sem, mint legkedvesebb figurái. Egyszerre volt benne valami a kifinomult arisztokratából és az élethabzsoló anarchistából, s mindezt kellemes cinizmussal vegyítette. A szelíd tekintet mögött ugyanakkor egy határozott ember rejtőzött, akinek kemény kézfogása volt, és utálta a mellébeszélést. „Annyira kevés illúzióm maradt az emberi természettel kapcsolatban, hogy már nehezen gurulok dühbe. Vidám csalódott ember vagyok” – vallotta magáról. Ami pedig pályáját illeti, így szólt önértékelése: „Ha visszanézek, olyan embert látok, aki korrektül végezte a maga mesterségét. Csináltam komoly filmet, keveset, csináltam igénytelen filmet, szintén keveset. Az átlag nem rossz”.
(MTI-Panoráma)

 

(2006. 11. 24.)

Elhunyt Robert Altman

Életének 81. évében, 2006. november 20-án, hétfőn éjjel egy Los Angeles-i kórházban meghalt Robert Altman amerikai rendező, egyebek között, a Rövidre vágva, a Divatdiktátorok, A játékos, a M.A.S.H., és a Nashville alkotója.
Robert Altmant tavaly az Oscar-díjkiosztó ünnepségen életműdíjjal tüntették ki.
Kapcsolódó cikkeink:
Virginás Andrea: A modern(izmus) lenyomatai posztmodern műfajfilmekben (2005)
Urbán Mária: A kurd menyasszony csak áll az aknán (2004)
Kocsis Ágnes: Ha mindenki jól játszik a zenekarban, akkor gyönyörű lesz a koncert – Interjú Zsigmond Vilmossal (2003)
Stőhr Lóránd: Egy fogalom csapdájában – Az amerikai független film (2001)
Mátyás Péter: „E helyen 1897-ben nem történt semmi” – Robert Altman: Cuki hagyatéka (2000)
Sneé Péter: Démoni csapda (1999)

 

(2006. 11. 24.)

Elhunyt Francis Girod francia filmrendező

Hatvanegy éves korában egy bordeaux-i szállodában vasárnapra virradóra meghalt Francis Girod francia filmrendező, a francia szépművészeti akadémia tagja – adta hírül a távirati iroda honlapja. A producerként, színészként és forgatókönyvíróként is ismert filmes halálát szívroham okozta.
Francis Girod legsikeresebb filmjeit a ’70-es és a ’80-as években készítette. Két filmjében, a Pokoli trióban (1974) és A bankárnőben (1980) is Romy Schneider játszotta a főszerepet játszott. Az 1984-ben készült Jó öröm (Le bon plaisir), amelyben Catherine Deneuve és Jean-Louis Trintignant szerepelt, az akkori francia köztársasági elnök, Francois Mitterrand és törvénytelen lánya történetét dolgozta fel. Többször filmezett Michel Piccolival és Gérard Depardieu-vel is. Utolsó nagy sikerét 2001-ben a transzszexuálisok között játszódó Rosszarcúak (Mauvais genres) című filmjével aratta, amelynek főhősét, Richard Bohringert César-díjjal tüntették ki.
Francis Girod egyike volt annak a negyven rendezőnek, akik 1995-ben a mozi születésének 100. évfordulóján részt vettek a Lumiére és társa című szkeccsfilm elkészítésében.

 

(2006. 11. 24.)

Vanessa Redgrave, Meryl Streep és Glenn Close – Koltai Lajos rendezésében

Befejeződött az Evening (Este) forgatása, Koltai Lajos új, angol nyelvű filmjében világsztárok szerepelnek, köztük Vanessa Redgrave, Meryl Streep és Glenn Close.
„Minden a Sorstalansággal kezdődött, ekkor figyelt fel rám a Focus Features amerikai filmgyártó vállalat. Felhívtak, hogy azonnal olvassam el a regényből készült forgatókönyvet, amelyet Michael Cunningham, az Órák szerzője készített, Susan Minot Evening (Este) című, 1998-ban írt regénye alapján – mondta az MTI-nek a Kossuth-díjas, Oscar-díjra is jelölt operatőr, aki egyébként már a harmadik alkotó, akit erre a munkára kértek fel.
A film főszerepét, az idős Annt Vanessa Redgrave, a fiatalt Claire Danes alakítja. Ann lányait Toni Collette és Natasha Richardson játssza. A szereposztás érdekessége, hogy Richardson a valóságban is Redgrave lánya. Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer alakítja az idősebb, illetve a fiatal Lilát, Ann barátnőjét. Glenn Close pedig Ann egyik kérőjének édesanyját játssza. Ann feledhetetlen szerelmét Patrick Wilson formálja meg.
Miután a stáb összeállt, Koltai Lajos az Egyesült Államokba utazott, ahol a helyszínt (Rhode Island) is kiválasztották. A film operatőre Pados Gyula – a művészt szintén a rendező kívánságára választották.
Koltai Lajos elmondta: a forgatásban kisebb szünetet kellett tartani, mert Claire Danes-szel csak jóval később, májusban Londonban találkozott. A munkák szeptemberben kezdődtek újra. Fantasztikus volt, hogy Vanessa Redgrave márciustól kitartott, pedig kapott sokkal jobb ajánlatokat – mondta, megjegyezve: „mással nem tudtam volna elképzelni a filmet”.
A történetben a halálos beteg anya búcsúzik az élettől, ki sem mozdul ágyából, egyetlen jó pillanatára gondol, amelyet aranykeretbe próbál tenni. Visszaemlékezik élete legnagyobb szerelmére, akivel egy baleset miatt sosem tudott együtt élni. Ehelyett köt két rossz házasságot, ezekből két lánya születik, akik a halálos ágya mellett ülnek.
„A világban a biztonságért harcolunk, és eközben megpróbálunk valakihez tartozni. A harcban döntést kell hozni, amely nem mindig feltétlenül jó. A film utolsó, talán legszebb jelenetéből kiderül, hogy bizony az emberi döntés nagyon is limitált. A filmben az a legszebb, hogy bárki története lehet” - fogalmazott a rendező.
Koltai Lajos az Evening zenéjét Jan Kacmarek, lengyel származású zeneszerzőre bízta, akiről azt mondta: "európai lelke" van, egyformán gondolkodtak a filmzenéről. „Azt szerettem volna, hogy egyetlen hangszer, egy zongora szerepeljen benne, egykezes dalokkal az adott kor zenéit megszólaltatva, néha talán egy cselló segítségével. A film főszereplője bárénekesnő, aki a lelkét a csendekben sírja ki” – tette hozzá.
Jan Kacmarek a Finding Neverland (Én Pán Péter) című alkotásért 2005-ben a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat kapta.
Az Evening című regény magyar fordítása a filmbemutató idején, 2007 őszén kerül a boltokba.

 

(2006. 11. 24.)

Jordán Tamás a Magyar Színházi Társaság elnöke

Jordán Tamást választotta a Magyar Színházi Társaság elnökévé 2006. november 20-án a szervezet közgyűlése – mondta Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára az MTI-nek.
A szervezet jelenleg három szekcióra oszlik, az elnökségbe mindegyik szekció két jelöltet delegált. Az elnökség tagja lett Halasi Imre és Novák János a színházi szekció, Hegedűs D. Géza és Rába Roland a színművész és előadóművész szekció, Novák Eszter és Solténszky Tibor pedig a színházművészeti társszervezetek szekciója delegáltjaként. A társaság a november 6-i küldöttgyűlésén fogadta el az új alapszabályt.
A legfontosabb változás, hogy az eddigi 17 fős választmány helyett hat tagból álló elnökség, míg a háromfős ügyvivői testület helyett elnök vezeti a társaságot, amely közhasznú szervezetté alakul át. A változás megkönnyítheti a pénzügyi támogatások megszerzését és hatékonyabbá tehetik a szervezet működését.
A kisebb létszámú elnökség gyakrabban ül össze, így képviseli hatékonyabban a színházak és a színházi emberek érdekeit. Az elnökség november 27-én találkozik legközelebb.
Korábban az Új Színház, a Katona József Színház, a Bárka Színház és a Krétakör Színház is kilépett a Magyar Színházi Társaságból, mivel vezetőik úgy vélték, a szervezet nem végzi el feladatát és nem képviseli hatékonyan a színházak érdekeit. Kérdésre válaszolva az ügyvezető titkár azt felelte, a változások után kiderül, hogy a társaságból korábban kilépett intézmények visszalépnek-e a szervezetbe vagy sem. A társaság tárgyalást kezdeményez az ügyben.
Kapcsolódó honlap: www.szinhaz.hu/mszt

 

(2006. 11. 24.)

Elhunyt Jack Palance, Oscar-díjas amerikai színész

Életének 87. évében, 2006. november 10-én elhunyt Jack Palance, Oscar díjas amerikai színész, akire pályája során főleg gyilkos és pszichopata szerepeket osztottak, de előszeretettel tűnt fel westernekben is.
Jack Palance 1919-ben, Pennsylvaniában született Walter Palahnuik néven, egy ukrán bevándorló családban. Nehézsúlyú bokszolóként kezdte pályafutását (ekkor még Jack Brazzoként szerepelt a plakátokon), a második világháborúban kitüntetésekkel szerelt le. Az óriás termetű (191 cm), jellegzetes arcberendezésű Palance később a boksz helyett az egyetemet választotta, 1949-ben diplomázott a Stanford dráma tagozatán, majd színésznek állt.
1950-ben forgatott először (Elia Kazan: Panic in the Streets). 1952-53-ban egy karikacsapásra sztárrá avanzsálódott, köszönhetően a Sudden Fear, valamint a Shane – Idegen a vadnyugaton című produkciókban nyújtott kemény fickós alakításainak. Mindkét filmért Oscarra jelölték, amit 1991-ben kapott meg az Irány Colorado! (City Slickers) című filmvígjátékért. A kitüntetés átvételekor, 72 évesen egykezes fekvőtámaszokat nyomott a színpadon.
Szerepelt, egyebek között, Jean-Luc Godard Megvetésében (Le mépris, 1963); Alain Delon és Ann-Margret mellett a Volt egyszer egy tolvajban (Ralph Nelson: Once a Thief, 1965), Burt Lancesterrel, Lee Marvinnal és Claudia Cardinaléval Richard Brooks Szerencsevadászokjában (The Professionals, 1966), Charles Bronsonnal a Chato földjében (Michael Winner: Chato's Land, 1972), Percy Adlon Bagdad Caféjában (Out of Rosenheim, 1987), Tim Burton Batman-jében (1989); játszotta Attilát (Douglas Sirk: Attila, a hunok királya / Sign of the Pagan, 1954) és Torvaldot (Richard Fleischer: Barabás / Barabbas, 1962), vagy éppen Belzebúbot a Marco Polo hihetetlen kalandjaiban (George Erschbamer: The Incredible Adventures of Marco Polo, 1998).
Jack Palance hat nyelven beszélt; festett és verseket farigcsált. A karakterszínész halála előtt pár nappal összes emléktárgyát elárvereztette pennsylvaniai farmján.

 

(2006. 11. 20.)

Pofonok és Ízlések III/2 – Főbűnösök

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület és a Műcsarnok közös kritikai beszélgetéssorozatának újabb szériája a Műcsarnokban 2006. november 17-én 18 órakor: Pofonok és Ízlések III/2.
Téma: Főbűnösök - Hét magyar szerző antológiája, Ulpius-ház, 2006 (szerzők: Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Tisza Kata, Hazai Attila, Szabó-Stein Imre, Ficsku Pál, Orbán János Dénes)
A beszélgetés résztvevői: Bánki Éva, Bónus Tibor, Kulcsár-Szabó Zoltán, Sárközy Bence és Tönkő Vera.
A könyvet választotta (és az est moderátora): Sárközy Bence

 

(2006. 11. 20.)

Europa Cinemas konferencia Párizsban

Az Europa Cinemas, az európai mozik hálózata 2006. november 16-a és 19-e között Párizsban tartja idei éves konferenciáját a Hotel Novotel Tour Eiffelben.
A konferencia témái: a forgalmazók és a mozi üzemeltetők kialakuló szerepe; a digitális mozi új gazdasági modelljeinek kutatása; illetve az európai filmek mozikban történő bemutatásának növelése.
A konferencián átadják az Europa Cinemas díját.
Kapcsolódó honlap: www.europa-cinemas.org

 

(2006. 11. 20.)

Újra Jacques Toubon az Eurimages elnöke

Harmadszor is megválasztották Jacques Toubont az Európa Tanács Eurimages Alapja elnökének. Az újraválasztott elnök felhívta az Igazgató Tanács figyelmét az Eurimages tagországaiban a kulturális sokszínűség megőrzésére és a rendezők és színészek jogainak védelmére. Felkérte a 32 Eurimages képviselőt, hogy érjék el parlamenti képviselőik és kormánytagjaik körében, hogy a „Határok nélküli Televíziózás” direktívája kapjon támogatást országaikban.
Kapcsolódó site: Eurimages-honlap

 

(2006. 11. 11.)

Ez kész! Pénz! – magyar animációs filmsorozat

A rajzfilmsorozat 30, egyenként öt és fél perces részen keresztül ismerteti meg a gyerekekkel a pénz működését, a gazdaságban betöltött szerepét és az Euro kialakulását. A készítők 12 éves kortól ajánlják a filmet, és bár nyelvezete kifejezetten a gyerekeknek szól, a felnőttek is sokat tanulhatnak belőle.
Az Ez kész! Pénz! animációs filmsorozat Michel Le Duc és Nathalie Tordjman L’Argent et L’Euro á petits pas című művének adaptációja, Yves Calarnou illusztrációjának felhasználásával.
Az oktató-filmsorozat Rofusz Ferenc, Oscar-díjas animációsrendező ötlete alapján készült: a filmet Szalay Zoltán és Varga Miklós rendezte, a forgatókönyet May Szilvia, Spáh Dávid és Gigor Attila írta; a dramaturg Pataki Éva, a zeneszerző Pacsay Attila, animáció: Studio Fabula (stúdióvezető: Schindler Róbert), a producerek Kohári Edit és Alföldi Csaba, a filmsorozat narrátora Papp Dániel színművész szakértő és a produkció főtámogatója Dr. László Csaba.
Kapcsolódó site: Szalay Zoltán rendező honlapja

 

(2006. 11. 11.)

Két hét alatt több mint kétszázezren a Szabadság, szerelem című filmen

240 ezren váltottak jegyet a bemutató (2006. október 23.) és november 8-a között Goda Krisztina rendező és Andrew G. Vajna producer a Szabadság, Szerelemre című filmjére – tudtuk meg az InterComtól. A filmet kiemelkedő kópiaszámmal (41 + 1 feliratos) játsszák a filmszínházak.
Szabó István Rokonokját 186 ezren látták a 2006. február 9-i bemutató óta, a Sorstalanságot 450 ezren (bemutató: 2005. február 10.) – válaszolták érdeklődésünkre a forgalmazó cégtől.

 

(2006. 10. 29.)

DVD-n Magyar Dezső Agitátorokja

A kiadás a Műcsarnok és a Balázs Béla Stúdió Alapítvány együttműködésével elindított BBS-DVD sorozat első megjelenése, egyben pedig a kiadók hozzájárulása az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünnepléséhez. A kiadás eszmei hátterét tovább gazdagítja, hogy az Agitátorok Bódy Gábor egyik első filmes megjelenése: „Másodízben az Agitátorok című film munkálatai vontak el az egyetemtől. Ebben forgatókönyvíróként, munkatársként és szereplőként vettem részt, és annak a 68-as ideológiai hullámzásnak a kifejezésére törekedtem, amelynek résztvevője nem, de szemtanúja voltam az egyetemen.” (Bódy Gábor: Önéletrajz – 1981-ből)
További kapcsolódó cikkeink:
Hirsch Tibor: Bódy Gábor filmrendezői pályaképe
A Balázs Béla Stúdió
Fazekas Eszter: A magyar film fő tendenciái (1945-1979) – Esztétizmus, parabola
Kapcsolódó honlapok: www.bodygabor.hu, www.mucsarnok.hu és www.c3.hu/~bbsa

 

(2006. 10. 29.)

Az MMKA újabb döntései: pénzek nagy- és kisjátékfilmekre

Újabb 230 millió forintról döntött az Magyar Mozgókép Közalapítvány Játékfilmes Szakkollégiuma október 5-én.
A testület 50 millió forintot adott a World Film Entertainment produkciós iroda gyártásában készülő S.O.S. szerelem című film (rendező: Sas Tamás) készítésére és 30 millió forintot a Filmsziget Kft. Megy a gőzös című filmjére (r.: Koltai Róbert). További 150 millió forintot kapott két „művészfilm”: a Hunnia Filmstúdió égisze alatt készülő Lányok (Faur Anna) 80 millió, a Honeymood Kft produkciójában és Verebes Zoltán rendezésében készülő 1 című alkotás pedig 70 millió forint támogatásban részesült.
Az MMKA Kisjátékfilmes Szakkollégiuma második fordulós döntései alapján 26 300 000 forintot osztanak ki. Az összegből 9 millióval részesül Gothár Péter a Neuropa égisze alatt futó Tanúvallomása, valamint 8 milliós támogatást nyert a Farkasember, (Cemedia Production, rendező: Vécsei Márton). A további támogatottak között van Galambos Attila A nyomozója (Print K. H. M.,5 millió Ft), valamint Császi Ádám-Tóth Zoltán Gábor Gyengébb napokja (Új Budapest Filmstúdió).

 

(2006. 10. 29.)

Rekord: csaknem harmincezren a Szabadság, szerelem első napján

29.525 néző váltott jegyet Goda Krisztina és Andy Vajna filmjére október 23-án. Magyar alkotást még soha nem néztek meg ilyen sokan vetítése első napján. (Az eddigi rekordtartó, az Üvegtigris 2. volt 20.000 nézővel, előtte a Magyar vándor és A miniszter félrelép tartotta az első napi csúcsot.)
A csaknem 30 000 néző az idei legjobb bemutató eredmény is, összesítve, amelyet A Karib tenger kalózai 2. része követ.
A Szabadság, szerelem című filmet október 23-án, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján – rendhagyó módon – hétfőn kezdték játszani a magyar mozik.

 

(2006. 10. 29.)

Cirko-bérlet

Tizenkét hónapos, korlátlan felhasználású bérletet adott ki a budapesti Cirko-gejzír Filmszínház. A bérlet bármely időponttól érvényesíthető – nem feltétlenül csak 2007. január elsejétől – és az összes art-moziban, valamint az Írók Boltjában és a Trafóban is kapható, 12.000 Ft-os áron.
Kapcsolódó honlap: www.cirkofilm.hu

 

(2006. 10. 29.)

A fogyatékossággal élő amatőr előadók VIII. Országos Kulturális Fesztiválja

A Komárom-Esztergom Megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány, hagyományainak folytatásaként, valamint a MEOSZ alakulásának XXV. Évfordulója tiszteletére 2006. október 29-én rendezi meg A fogyatékossággal élő amatőr előadók VIII. Országos Kulturális Fesztiválját, Tatabányán, a Közművelődés Házában.
A fesztivál célja: a színpadi- irodalmi bemutatkozás és szereplés biztosítása mellett a művészi, lelki és szellemi fejlődés segítése.
A rendezvényre szeretettel várják a mozgás, látás, hallás- és értelmi fogyatékossággal élő gyermekek és felnőtt sorstársakat, korhatár nélkül – szereplőnek, továbbá a rendezvény megtekintésére várnak minden kedves érdeklődőt! A belépés díjtalan!

 

(2006. 10. 24.)

Eurimages-döntések

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2006. október 8-a és 11-e között Strasbourgban tartotta 102. ülését. A filmek gyártási támogatására beadott tervek közül huszonkilencet bírált el, amelyek között egy magyar részvételű terv szerepelt –adta hírül a filmunió.
A támogatott tervek (zárójelben a magyar koproducer partner):
Gyártás:
A rettegés völgye (Győrik Mihály) CH, HU, IT (FocusFilm) 300 000 euró. Győrik Mihály fiatal elsőfilmes, Svájcban él, Magyarországon végzett a SZFE-n. A rettegés völgye gyerekekről szóló, horrorisztikus elemeket is tartalmazó, kamaszoknak készülő játékfilm.
Forgalmazás:
Taxidermia (Asociata Moebius ) RO 7 000 euró;
Üvegtigris 2 (S.C. Interfilm Rom) RO 5 500 euró.
Az Igazgató Tanács Jaques Toubont újabb két évre az Eurimages elnökévé választotta.
A következő – 103. – ülést Párizsban rendezik 2006. december 3-a és 7-e között.
Kapcsolódó site: az Eurimages hivatalos honlapja.

 

(2006. 10. 24.)

Elhunyt Gillo Pontecorvo

Életének 87. életévében 2006. október 12-én este Rómában meghalt Gillo Pontecorvo olasz filmrendező, egyebek között, Az algíri csata alkotója.
Az 1919-ben Pisában született Gillo Pontecorvo a második világháború utáni olasz filmművészet egyik legnagyobb hatású művésze. Legjobb műveiben a hatalom, az elnyomás, az erőszak és a terror mibenlétét boncolta bátor éleslátással. 1960-ban A kápó című, náci koncentrációs táborban játszódó alkotással vált ismertté, de a világhírt öt évvel később Az algíri csatával érte el, amelyben nemcsak a gyarmatosító franciák kegyetlenkedéseiről rántotta le a leplet, hanem bemutatta a szabadságukért harcoló algériaiak terrorakcióinak esztelenségét is. Ugyancsak a gyarmatosítás témájához nyúlt 1971-ben a Quiemada című filmjével.
Pontecorvo producerként és szervezőként is letette névjegyét: 1992 és 1996 között a Velencei Filmfesztivál igazgatója volt.

 

(2006. 10. 15.)

Jancsó Miklós: Ede megevé ebédem

A 85 éves mester legújabb filmjét október 12-től vetítik a mozikban.
Jancsó Miklós: Ede megevé ebédem
SZINOPSZIS
Az Ede megevé ebédem a sorozatok divatja idején egy olyan sorozat most elkészült darabja, amelynek legfőbb jellegzetessége – igazi posztmodern csavarral –, hogy nem sorozat. Hiába, hogy most is ugyanaz a két főszereplő, azaz Mucsi Zoltán (Kapa) és Scherer Péter (Pepe), ez a film történet szintjén aligha következik az ezt megelőző Mohácsi vészből, annál is inkább nem, mert Jancsó Miklós kedélyesen gúnyolódik azokon a filmeken, amelyek jobb híján a történetet állítják a középpontba. Nem, mintha ennek a filmnek nem lenne története. Sőt, több története van, amelyek még fejezetcímeket is kaptak, mint például az egyik, amelynek élén az áll, hogy Él még a méla Béla. (hogy honnan jön, nem kvíz kérdés: Karinthy Frigyes Babits Mihály-paródiájából, s ha „nem ugrik be”, hogy mi az Ede megevé ebédem forrása, forduljunk gyorsírókhoz: ők még tudják, értelmetlen, de nemzedékek fejébe vert példamondat volt a gyorsírás e betűinek gyakorlására).
De ezek a gyorsan egymást követő történetek (szegény Pepe olykor nem is tudja, hogy melyik történetben van benne) nem állnak össze jól meghatározható műfajjá. Vígjáték? Szatíra? Paródia? Bohóctréfa? Vendégszövegek és vendégfilmek (például egy fogyatékkal élő kínai úszóról) montázsa? Mindegyik, és egyik sem. Egyébként a film viccel a mai műfajelméleti serénykedéseken, mivel „műfajteremtő” megoldásként egyszer csak – az egyik fejezet végén – felfedezi a „közbefinálét”. A történetek mégsem céltalanok. Kapa és Pepe, a két színész a magyar kapitalizmuson elmélkedik. A klasszikus neveltetésű Kapa a kultúra embere akar maradni, de dührohamot kap, amikor a felületes médiacicák azt mondják neki, elég volt belőle, mert ingyenélő. Pepe az ő eszével rájön arra, hogy ma az szabad, akinek hatalma van, s annak van hatalma, akinek pénze van. Filmrendezői álmokat dajkál Széchényi naplójának egyik bejegyzése alapján, de a vágy és tehetség kevés. Tehát „ráhajt” a pénzre. „Benősül” egy maffiamilliárdos családba, részt veszt az első magyar magánbörtön project kivitelezésében, főzőiskolát nyit, lottózik, szóval vállalkozik és várja, hogy a szerencse egyszer rámosolyogjon. Egy rossz tréfa következtében azonban meghal, de Kapa, a tréfa kiötlője – ahogy az lenni szokott – felkiált, miért nem ő fekszik barátja helyett kiterítve. Ebben a filmben nincs lehetetlen, Jancsó Miklós, aki olyan mintha „Miki bácsi” lenne, de nem az, mert azt állítja, hogy őt fentről küldték ebben az alakban, elintézi a cserét.
A műfajoknál nem soroltuk fel a haláltáncot. Pótolandó! Hiszen egyáltalán nem vicces, hogy egy vicces jelenetben az egyik legeredetibb magyar rendező-színész, Halász Péter utolsó mozgóképe az Ede megevé ebédem. A Vindobona című fejezetben a haldokló Marcus Aurelius szerepét Jancsó Miklós játssza, fiát, a császári cím várományosát a nagy reményekre jogosító fiatal rendező Mundruczó Kornél, aki filmi apja szájába szénát ad, mert a császár azt szeretné, hogy lelke halála után egy fehér lóba költözzön át. Kapa azonban, mint mindig, mindent tud, és megmagyarázza, nincs fehér ló, csak szürke. Az a fehér ló, amelyet a filmen megsétáltatnak előttünk, vajon fehér-e vagy szürke? A szemeket jól ki kell nyitni. Meg a füleket. Kapa és Pepe egy pillanatig sem feledi, hogy a közönség látja őket, cserében a közönséget megszólítják. Például a közönség nyakába zúdítanak Jancsó Miklós gyűjtéséből egy csokor szentenciát, amelyekből illene legalább egy „fontosat” idézni. Talán ezt: „Nincs törvény, amely megszabja, hogy féregnek kell lenned.” Fontosak tehát a képeken kívül a szavak is, de fontosak a néma gesztusok is. Meg a zene, a népdalok és műdalok, a fúvós katonazenekar és a szóló szaxofon, és végül Sub Bass Monster rapje a film igazi fináléjában, amelynek a refrénje:
Nem vagyok ideges fő a nyugalom,
A helyzet kezelhető, de mégsem én uralom…
Lehet, ellenkezhetnék „óóóó”, de minek,
Hisz nincs mit tenni, hogyha szétbasz az ideg!!!
A haláltánc tehát fogalmi önellentmondásként optimista? Jancsó Miklós hisz abban, hogy a helyzet kezelhető? Vagy pesszimista? Nincs értelme ellenkezni? Vajon kik uralnak bennünket? Pepe „odaátról” visszajőve azt mondja, hogy az a Nagy Semmi. Tehát itt uralnak bennünket – jegyezzük meg jól – ellenünkre.
Jancsó Miklós filmje
Ede megevé ebédem
Rendező: Jancsó Miklós
Írta: Jancsó Miklós, Hernádi Gyula
Producer: Garami Gábor
Operatőr: Jancsó Nyika
Díszlet: Banovich Tamás
Jelmez: Stenger Zsuzsa
Vágó: Csákány Zsuzsa
Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Halász Péter, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, László Boldizsár, Góbi Rita, Fazekas Csaba

 

(2006. 10. 15.)

Három háborús klasszikus DVD-n

A piszkos tizenkettő, a Kelly hősei és A halál ötven órája október 10-től DVD-n is nézhető, extrákkal. A piszkos tizenkettő duplalemezes kiadásban jelent meg.

 

(2006. 10. 15.)

A Monty Python Gyalog galoppja „ordenáré” DVD-n

„A Gyalog galopp szenzációsan és különlegesen luxusextra ordenáré változata” – hirdeti a kiadó Fórum Home Entertainment a Monty Python nagyjátékfilmjének DVD-megjelenését (október 24.).
A tripla-lemezes(!) DVD extrái között felfedezhetjük a LEGO-lovagokról szóló humoros kisfilmet, amelyben a filmből is ismert lovagoknak öltözött LEGO figurák énekelnek és táncolnak amolyan igazi Monty Python-os stílusban.
Kapcsolódó cikkeink:
Májusi DVD-ajánló (2002)
„A félelem - teljesen rendben van!” – Találkozás Terry Gilliammel (2005)

 

(2006. 10. 15.)

Volker Schlöndorff: Johanna Pápa

Volker Schlöndorff épphogy csak befejezte a Stike című moziját, azonnal belefog egy új filmbe. Pope Joan címen egy női pápáról forgat, Franka Potentével a főszerepben.
Egy 13. század óta ismert monda szerint – amelynek hitelességében maguk a pápák is hittek –, létezett egy női pápa. Johannának hívták és Mainzból származott. Johannes Anglicus néven férfiként lépett fel és 855-től állítólag hét éven át ült a pápai trónon VIII. János néven. Titkát egészen addig sikerült megőriznie, míg fiút nem szült szeretőjétől, az inasától. A csalás napvilágra kerülése után Johannát kivégezték, legalábbis az egyik monda szerint. A Strike után ezt a történetet meséli el Volker Schlöndorff Franka Potentével a főszerepben.
A mára véglegesen a mondák világába száműzött történetet egyébként többen átültették a film nyelvére, 1972-ben például Michael Anderson rendezte meg Pope Joan címmel, Liv Ullmann főszereplésével. Schlöndorff filmjéhez Donna Cross 1966-ban megjelent bestsellerét veszi alapul, amely Németországban minden idők egyik legsikeresebb regényének számít.
A forgatás májusban kezdődik. Schlöndorff úgy tervezi, hogy a moziváltozat mellett kétrészes tévéfilmben is feldolgozza a történetet.

 

(2006. 10. 7.)

Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi

A Ráday utca 18. szám alatt nyíló Filmművészeti Központon belül a Palantír Film Alapítvány meg kívánja valósítani a DocuArt, Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi szolgáltatását – írja a honlap. A nyitás időpontja 2006. november 10.
„A DocuArt a dokumentumfilmek közönséghez való közvetlen eljuttatását célzó nonprofit intézmény, működtetője a Palantír Film Alapítvány. Tevékenységünkkel a magyarországi filmforgalmazás egyik legnagyobb hiányosságán kívánunk enyhíteni: a közönség számára széles körben megtekinthetővé tesszük a magyarországi dokumentum-, kísérleti- és rövidfilmek jelentős részét. Úgy gondoljuk, hogy a létrejövő intézmény olyan egyedülálló kulturális értéket teremt, amely nemzetközi térben is elismerésre tarthat számot.
Egy igazi filmes központot akarunk megvalósítani, ahol a filmkészítők, a filmek iránt érdeklődők és filmet tanuló diákok egyszerre érzik magukat otthon. Egy izgalmas teret, izgalmas aktivitásokkal, izgalmas lehetőségekkel. Ahol nem csak nézni lehet a filmeket, hanem csinálni, beleszólni is. Mindenkinek!
A DocuArt alapelvei
A nézőnek joga van hozzáférni az adójából támogatott filmekhez.
Minden magyar film számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy eljusson közönségéhez.
A dokumentumfilmeket ugyanazokon a csatornákon és a forgalmazás jól bevált módszereivel kell terjeszteni, mint a játékfilmeket – az ún. „társadalmi forgalmazás” (rendező videokazettával a mellényzsebben) nem jogszerű és nem hatékony.
A dokumentumfilm „helye” nem csupán a televízió.”
Kapcsolódó honlapok: www.docuart.hu és www.palantirfilm.hu

 

(2006. 10. 7.)

Kádár János utolsó beszéde DVD-n

Megjelent Sólyom András dokumentumfilmje DVD-n:
1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén megjelent és felszólalt Kádár János, a párt 77 éves elnöke, aki akkor már egy éve betegeskedett. Az utolsó szó jogán – mindenki számára váratlanul – vallani akart 1956-os moszkvai tárgyalásáról (amiről korábban, nyilvánosan sohase beszélt), majd Nagy Imre elítéléséről, kivégeztetéséről. Ez nyomta igazán a lelkét. De mindaz a változás, ami Kelet-Európában és Magyarországon 1956 és 1989 között történt egyszerre kavargott a fejében, és számára egyre inkább érthetetlenné vált.
Kádár János nehézkesen, szaggatottan megfogalmazott gondolatainak megértését – a filmben – Kornis Mihály író segíti, aki előadást tart Kádár Jánosról. A beszéd értelmezését archív filmfelvételek és fotók is kísérik.
Kádár János monológja mintha egyfajta bűntudat elöli szökési és hárítási kísérlet lenne. Képtelen szembesülni – holott szeretne –, felelősségével, vállalásával, kötelezettségeivel. Egyszerre több irányba kellene megfelelnie: most – az utolsó felszólaláskor – a reform-kommunisták szempontjainak, ’56-ban pedig az oroszoknak is, meg az oroszok kivonulását sürgető forradalmároknak is. A jelen szituáció megpiszkálja a régi élményt, a régi emóciókat. Főképp a szorongásokat, hiszen – egyszerre – nem lehet többfelé megfelelni. Lázasan igyekszik rendezni kapcsolatát a múlttal, a jelennel, a környezettel és a realítással.
Az ötven perces dokumentumfilmben felidézett beszéd elmondása után Kádár János betegsége súlyosbodott, közszereplésre már nem vállalkozott.
Néhány hónappal később, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése (1989. június 16.) után, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság Nagy Imre perét újratárgyalta, és felmentő ítéletet hozott, 1989. július 6-án, reggel 9 órakor Kádár János meghalt.

 

(2006. 10. 7.)

Elhunyt Sütő András

Hosszan tartó betegség után, életének 80. évében 2006. szeptember 30-án elhunyt Sütő András. Az erdélyi magyar író legismertebb művei: Mezítlábas menyasszony (dráma), Félrejáró Salamon (kisregény), Pompás Gedeon (dráma), Anyám könnyű álmot ígér (regény), Istenek és falovacskák (esszék), Egy lócsiszár virágvasárnapja (dráma), Csillag a máglyán (dráma), Káin és Ábel (dráma), Engedjétek hozzám jönni a szavakat (esszé), Szuzai menyegző (dráma), Advent a Hargitán (dráma), Szemet szóért (naplójegyzetek).
Sütő András 1927-ben született Pusztakamaráson (Cămăraşu, Románia). A nagyenyedi Református Kollégium, majd a kolozsvári Református Gimnázium diákja volt. Első írását 18 éves korában közölte a kolozsvári Világosság című lap, Levél egy román barátomhoz címmel.
1949-ig Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója volt, majd tanulmányait megszakítva a Falvak Népe című hetilap főszerkesztője lett. 1951-ben Bukarestbe költözött, mivel a szerkesztőséget oda helyezték át. Nem tudott azonosulni az ötvenes évek politikai viszonyaival ezért 1954-ben lemondott állásáról és Marosvásárhelyre költözött, ahol – egészen 1989-ig – helyi lapok főszerkesztői pozícióját töltötte be.
1965 és 1977 között parlamenti képviselő, 1974-től 1982-ig a Romániai Írószövetség alelnöki posztját töltötte be. 1980-tól kezdve a Ceausescu-rezsim betiltotta műveinek kiadását és színdarabjainak bemutatását, ezért 1980 és 1990 között csak Magyarországon tudott publikálni. 1990 márciusában, a marosvásárhelyi pogromok idején elvesztette egyik szeme világát.
Díjai: Állami-díj (1951, 1953, harmadik fokozat), Bethlen-díj (1990), Kossuth-díj (1992), Kisebbségekért-díj (1995), A Magyar Művészeti Akadémia tagja (1996), A Magyarság Hírnevéért-díj (1997), A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (1997), A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje - polgári tagozat (2005).

 

(2006. 10. 7.)

Brassai-fotógyűjteményért 200 ezer euró

Brassai (Halász Gyula, 1899-1984) 23 fotója 200 ezer euróért – mintegy 55 millió forintnak megfelelő összegért – kelt el október 3-án egy párizsi árverésen.
A Graffiti I című, 1968-ból származó alkotáson 23 fotó szerepel egy kartonon, s az egészet eredetileg faliszőnyegnek tervezték.
A Drouot-Montaigne árverési ház kétnapos árverésén Brassai összesen mintegy 600 műve került kalapács alá: az első napon rajzokat, fotókat és szobrokat adtak el összesen 1,8 millió euró – közel 5 milliárd forint – értékben.

 

(2006. 10. 1.)

Jancsó Miklós-filmek DVD-n

A 85 éves Jancsó Miklós tiszteletére jelent meg DVD-n a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Oldás és kötés szeptember végén DVD-n.
A születésnap alkalmából

 

(2006. 10. 1.)

Elhunyt Sven Nykvist

Életének 84. évében, 2006. szeptember 20-án Stockholmban elhunyt Sven Nykvist svéd filmoperatőr. Ingmar Bergman „kedvenc operatőre” volt – három évtizedet töltöttek együtt művészi pályájukon. Sven Nykvist dolgozott még többek között Woody Allennel, Richard Attenborough-val, Roman Polanskival és honfitársával, Lasse Hallströmmel.
„A fények és árnyak mestere” kétszer kapott Oscar-díjat, mindkétszer Bergman-filmekben végzett munkájáért. Előbb a Suttogások és sikolyok hozta meg számára ezt a sikert 1973-ban, majd pedig a Fanny és Alexander 1982-ben.
Kapcsolódó írásaink
Turnacker Katalin: Az emberélet útjának végén – Ingmar Bergman filmjeiről, 2. rész: Modern korszak: „szólj, védekezz, semmi…”
Tanner Gábor: Amerikába jöttem, mesterségem címere: operatőr; 1999
Czakó Ágnes: Svéd filmek – Rövid filmtörténeti áttekintés egy filmhónap ürügyén (1998)
Sulyok Máté: Bergman még a „családban” van... – Beszélgetés Katinka Faragoval (1998)

 

(2006. 10. 1.)

Mozgóképes történelem DVD-n

Ismertető
Miközben a rendszerváltás kétségtelenül ezredvégi történelmünk legjelentősebb időszaka, az évek múlásával kezdenek elhalványulni a rendszerváltó évek és hónapok valóságos eseményei.
1985-ben a Szovjet Kommunista Párt főtitkárnak választotta Mihail Gorbacsovot, a párt egyik reformista tagját. Gorbacsov még beiktatásának évében meghirdette a gazdasági (peresztrojka) és a társadalmi (glasznoszty) változásokat, más szóval a „nyitást”, ami az összes szovjet befolyás alatt élő országban éreztette hatását. A politikai reformok Közép-Európában és a Baltikumban a szocialista rendszerek felbomlásához vezettek.
A kétrészes Mozgóképes történelem DVD a korabeli filmfelvételek segítségével kézzelfogható közelségbe hozza a Magyarországon, Csehszlovákiában, Lengyelországban, Romániában, és az NDK-ban, 1988-ban és 1989-ben lezajlott eseményeket. Látjuk Lech Valeşának, a Szolidaritás Szakszervezet vezetőjének és Kiszcaknak, Jaruzelski tábornok belügyminiszterének kézfogását, a hazai Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalások részleteit, az utcai tömegdemonstrációkat, és ezek rendőri elfojtását. A Berlini Fal ledőlését és Vaclav Havel írót, prágai ellenzéki vezetőt, akik százezrek ünnepelnek a Vencel téren. A film nézői tanúi lehetnek Nagy Imre és mártírtársai kihantolásának, 1989. június 16-i újratemetésének. Látjuk Ceausescu román pártelnök és miniszterelnök végnapjait, a magyarországi Duna-gate ügy belügyminisztert buktató aktáit.
Magyarországon kikiáltják a harmadik köztársaságot, és a kamerák megörökítik, amikor az első szabadon választott parlament tagjai leteszik esküjüket. Véglegessé vált, hogy Magyarország és Kelet-Európa országai békés átmenettel jutottak el a diktatúrából a demokráciába, s ezzel lehetségessé vált az egységes Európa megszületése.
A százhúsz perc hosszúságú Mozgóképes történelem DVD felvételeinek többsége a Fekete Doboz archívumából való, a hiányzó láncszemeket a Magyar Televízió munkatársai által készített korabeli hír- és vitaműsorok részletei egészítik ki.
Elbert Márta rendező-szerkesztő
Bozóki András és Révész Béla szakértő

 

(2006. 10. 1.)

Ötven év divatja a történeti múzeumban

Tervezte Mészáros Éva – 50 év divatja címmel november 13-ig látogatható kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban.
A tárlaton rajzok, akvarellek, grafikák, festmények, textilképek is láthatók: 50 ruha emlékeztet az elmúlt ötven évre. Mészáros Éva abba a divattervező generációba tartozik, amelyik művészi színvonalra emelte a magyar ruhatervezést – amint az a kiállítás ajánlójában is olvasható.
Helyszín: BTM Vármúzeum, Bp. I. ker. Szt. György tér 2. - Budavári Palota "E" épület; honlap: www.btm.hu

 

(2006. 10. 1.)

Magtárból plakátmúzeum Nagykanizsán

Az ország első plakátmúzeuma szeptember 27-én nyílt meg – adta hírül a Népszabadság. A Magyar Plakát Házban az év végéig a hatvan darab eredeti plakátból álló Történeti plakátok Magyarországon, 1896-2000 című kiállítás látható.

 

(2006. 9. 23.)

Király Levente a Nemzet Színésze

A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, a Kossuth-díjas Király Levente színművész örökölte a Zenthe Ferenc halálával megüresedett helyet a 12 fős társaságban.
A 2000-ben életre hívott „A Nemzet Színésze” cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. „A Nemzet Színésze” címet a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.
Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét az év elején Szabó Gyula örökölte meg.
Király Levente Született: Bp., 1937. márc. 6.
Tanulmányok: Színház- és Filmművészeti Főiskola, 1955–59.
Életút: 1959- a szegedi Nemzeti Színház tagja, 1986- örökös tagja.
Díjak: Jászai Mari-díj (1967), Juhász Gyula-díj (1969), Babits Mihály-díj (1975), Makó Lajos-díj (1984), érdemes művész (1986), SZOT-díj (1988), Hekuba-díj (1996), a színikritikusok díja (2002), Kossuth-díj (2003).
Főbb szerepei: Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Falstaff (Shakespeare: IV. Henrik), Figaro (Beaumarchais: Figaro házassága), Firsz (Csehov: Cseresznyéskert), Kikiáltó (Weiss: Marat halála), Méltóságos (Görgey: Komámasszony, hol a stukker), Kean (Dumas–Sartre: Kean, a színész), Kerekes Feri (Kálmán: Csárdáskirálynő), Nestor (Breffart: Irma, te édes), Bob (Thomas: Charley nénje), Sancho (La Mancha lovagja), Konferanszié (Kabaré), Tevje (Hegedűs a háztetőn), Fagin (Oliver), Haynau (Jókai: A kőszívű ember fiai), Amos Hart (Kander: Chicago), Frosch (Strauss: Denevér), Witkiewicz: Hőbörgő Mátyás János Károly, Heródes (Jézus Krisztus szupersztár), Dürrenmatt: A nagy Romulus, Schneider Mátyás (Nóti: Hippolyt, a lakáj), Doolittle (Loewe: My Fair Lady), Hašek–Bednár: Švejk, Sir Böffen Tóbiás (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok), Ragueneau (Rostand: Cyrano de Bergerac), Csebutikin (Csehov: Három nővér), Orlovszkij (Csehov: A manó), Leonato (Shakespeare: Sok hűhó semmiért), Willy Loman (Miller: Az ügynök halála), Abby Brewster (Kesselring: Arzén és levendula), Galilei (Brecht: Galilei élete), Filmen: Nem (1965)

 

(2006. 9. 23.)

Oscar-díjas színésznők Koltai Lajos filmjében

Vanessa Redgrave, Meryl Streep és Glenn Close a főszereplője Koltai Lajos Amerikában forgatott filmjének, Susan Minot Evening / Este című regényadaptációjának. A filmben játszik még Claire Danes és Toni Collette is.
Az amerikai írónő regénye egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól. Susan Minot írta egyébként Bernardo Bertolucci Lopott szépségének a forgatókönyvét.
Koltai Lajos filmjének forgatókönyvét Michael Cunningham, az Órák írója jegyzi; az operatőr Pados Gyula.

 

(2006. 9. 23.)

Elhunyt Dévényi László Balázs Béla-díjas filmrendező

Életének 81.évében, 2006 szeptember 13-án, elhunyt Dévényi László.
Székely István rendező fedezte fel még gyermekszínészként és Nyilas Misiként szerepeltette 1936-ban a Légy jó mindhalálig első filmváltozatában. Hét produkcióban szerepelt gyerekszínészként.
1952 óta dolgozott a filmgyárban, előbb gyártásvezetőként, majd rendezőasszisztensként. 1963 óta rendezett, elsősorban oktató- és tudományos-ismeretterjesztő filmeket. 350 mozi- és tv-rövidfilm írója, rendezője; 39 fesztiváldíjat nyert.

 

(2006. 9. 23.)

Ismét DVD-ünnep

Több ezer DVD kedvezményes áron vásárolható meg október 6-a és 22-e között.
A kéthetes akcióban szereplő filmek kínálatában többek között megtalálhatóak lesznek a legfrissebb sikerek, például a mutánsok újabb kalandjait elmesélő látványos sci-fi az X-men: Az ellenállás vége; a klasszikus rajzfilm; Szabó István legújabb rendezése, a Rokonok, Csányi Sándorral a főszerepben; illetve a Walt Disney Stúdió legutóbbi komputeranimációs dzsungelmeséje, a Vadkaland. Nagy sztárok, világsikerű filmjei is újra elérhetőek lesznek: Tom Cruise-zal a Mission Impossible 1-2., a Vanília égbolt, a Cég és a Mint a villám; Harrison Ford játékával a Férfias játékok és A kis szemtanú, valamint az Alien mind a négy része.
Kosarunkba tehetjük Sophie Marceau két Házibuliját, vagy Terry Gilliam A halászkirály legendájáját Robin Williams-szel és Jeff Bridges-szel, Roman Polanski Vámpírok bálját (lásd lejjebb), vagy éppen A pokoli torony című katasztrófafilmet 1974-ből Steve McQueennel, Paul Newman-nel, William Holden-nel, Faye Dunaway-vel, Fred Astaire-rel és Richard Chamberlainnel, Martin Scorsese Dühöngő bikáját Robert de Niróval, a Madárfészek Robin Williams közreműködésével vagy a Ghost Patrick Swayze és Demi Moore felejthetetlen kettősével.
A kezdeményezéssel a forgalmazók együtt veszik fel a harcot a silány minőségű kalóz, illetve olcsó DVD-kel szemben, és felhívják a vásárlók figyelmét a kiváló minőségű, eredeti DVD-filmekre.
Az akcióban szereplő termékek megtalálhatók lesznek a nagyobb áruházláncokban, az Auchan, a Metro, a Tesco, a Cora hypermarketekben, a MediaMarkt, az Elektro World üzletláncokban valamint az Interspar illetve Fotexnet boltokban.
További információ: www.dvdfesztival.hu

 

(2006. 9. 16.)

Krencsey Marianne Arany Diplomája

„Évfordulós” diplomákat kapnak a Színház és Filmművészeti Egyetem egykori növendékei, közöttük az 1956-ban végzett Krencsey Marianne. A színészművésznő szeptember 18-án 15 órakor az Ódry Színpadon veszi át Arany Diplomáját.

 

(2006. 9. 16.)

Hétezren az Egyetleneimen

Nagy sikerrel debütált Nemes Gyula diplomafilmje. Az augusztus 31-i bemutatót követő első héten a permanensen ismerkedő srác videóklipszerűre vágott, gazdag zenei háttérrel felturbózott szerelmi története „a művészfilm kategóriában” közel hétezres nézőszámot ért el – adta hírül a forgalmazó Budapest Film.
Az Egyetleneim nemzetközi bemutatója a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 30 – szeptember 9.) volt.
A film honlapja: www.egyetleneim.hu

 

(2006. 9. 10.)

Elhunyt Faludy György

Életének 96. évében, 2006. szeptember elsején elhunyt Faludy György költő, műfordító, író, a magyar irodalom doyenje. A Kossuth-díjas művészt szeptember 9-én, 16 órakor Budapesten, a Fiumei úti sírkertben kísérik utolsó útjára.
Faludy György legújabb kötete, A Pokol tornácán bemutatóját (szeptember 4.) már nem érte meg.
1910. szeptember 22-én született Budapesten.
1938-ban, felismerve, merre tart a lassan fasizálódó ország, Franciaországba emigrált. A német megszállás után Marokkóba menekült, majd 1941-ben az Egyesült Államokba hajózott. A II. világháború után hazatért Magyarországra. 1950-ben koholt vádak alapján letartóztatták és a recski munkatáborba vitték. A tábor felszámolása után 1953-ban szabadult ki.
Az 1956-os forradalom után ismét az emigrációt választotta: Londonban, Firenzében, majd Máltán élt, később Torontóba költözött. Az 1989-es rendszerváltás után jött vissza Magyarországra.
A költőt 1991-ben a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjével, 1993-ban Budapest Főváros Díszpolgára címmel, 1994-ben Kossuth-díjjal, 1998-ban Pulitzer-emlékdíjjal, 2000-ben Aranytollal tüntették ki.
Faludy György nevéhez kötődik az Őszi harmat című verseskötet, a Börtönversek, a 200 szonett, az Erotikus versek és a Jegyzetek a kor margójára. Legújabb kötete, A Pokol tornácán a Pokolbeli víg napjaim és a Pokolbeli napjaim után című köteteinek folytatása.
Kanada budapesti nagykövetsége tavaly, a költő-doyen 95. születésnapja alkalmából jelentette be, hogy emlékparkot létesítenek Faludy György tiszteletére Torontóban. A Scott Torrence építész által tervezett emlékpark Faludy György „választott hazájában”, egykori lakásával szemben épül fel. Faludy György 1966-tól húsz éven keresztül Torontóban élt és alkotott. 1976-ban kanadai állampolgárságot kapott, két évvel később a Torontói Egyetem, ahol rendszeresen tanított, tiszteletbeli doktori címet adományozott a költőnek.
Faludy György halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar társadalmat, a magyar és a nemzetközi irodalmi életet; a költőt az Oktatási és Kulturális Minisztérium – a kormány nevében – saját halottjának tekinti.
Faludy György író, költő, műfordító – a „költőfejedelem” – elhunyt. Végigélte–szenvedte–élvezte csaknem a teljes XX. századot, részese volt a korszak minden jelentős történésének, kritikus-szép szellemiségével átkísért bennünket még a XXI. század küszöbén is – írta közleményében a szaktárca.

 

(2006. 9. 10.)

Ascher Tamás a Filmművészeti új rektora

Ascher Tamás 2006. szeptember 4-én vette át kinevezését Sólyom László államfőtől és Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a Néprajzi Múzeumban.
A Jászai- és Kossuth-díjas rendezőt, érdemes művészt, egyetemi tanárt 2006. szeptember elsejétől 2010. szeptember elsejéig bízták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori feladatainak ellátásával.
Kapcsolódó honlap: www.szfe.hu

 

(2006. 9. 10.)

Rekordok a Moziünnepen

Közel 420 000-en, a tavalyi évhez képes 40%-kal többen vettek részt az idei Moziünnepen, így számos filmszínház megdöntötte saját látogatottsági rekordját.
A Moziünnep négy napja alatt, az ország 44 településén, 74 moziban pergett mintegy 200 film nagy részét a közönség 350 forintért nézhette meg.
Augusztus 31-e és szeptember 3-a között a legtöbb jegyet (12 390) szombaton, a Palace Westend moziba váltottak. Összesítve is a Westend bizonyult a leglátogatottabb mozinak, a tavalyi 33 769-hez képest idén 44 320-an moziztak ott. A négy nap közül országosan is a szombat volt a leglátogatottabb, összesen 125 831 nézővel.
A Moziünnep iránti érdeklődés vidéken is felülmúlta a tavalyi eredményeket: a leglátogatottabb vidéki mozi a győri Cinema City volt, ahol a tavalyi 12 339 után 2006-ban 21 157 jegy kelt el, ez több mint 70%-os emelkedés 2005-höz képest. A legnagyobb ugrást a dunaújvárosi mozi érte el, amely a tavalyi eredményét mintegy megötszörözte.
A budapesti Művész mozit fennállása óta szeptember 2-án, vasárnap látogatták a legtöbben, 2 688-an: a körúti filmszínház egy átlagos hétvégéhez képest négyszeresére növelte látogatói számát ezen a szombaton-vasárnapon.
Kapcsolódó honlap: www.moziunnep.hu

 

(2006. 9. 3.)

MNFA: filmek színesítése és fellelése

Keleti Márton két 1951-es filmje, a Különös házasság és a Civil a pályán nem fekete-fehér film, csak az évek során eltűntek a színeik – mondta Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója sajtótájékoztatón –, a két alkotás most még restaurálható úgy, hogy az eredeti színes élményt keltse. A két film tervezett restaurálásának költsége mintegy hatvanmillió forint. Ha rendelkezésre állna az összeg, a két alkotást két év alatt restaurálnák – a Különös házasság előkészítési munkái már megkezdődtek.
Az MNFA decemberre a Magyar Filmlaboratóriummal közösen szeretné DVD-n megjelentetni a már restaurált Lúdas Matyit.
Balogh Gyöngyi a legújabb némafilmes „szerzemények” között említette a Belgrádban előkerült Júdás fiait (1920), szerb felirattal – Törzs Jenő egyetlen némafilmes szerepe, de látható a műben Makay Margit is. Ifjabb Uher Ödön rendezését bemutatják a X. Filmemlékezet Fesztiválon az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Az MNFA Brüsszelből jelzést kapott a Halál után című Deésy Alfréd-filmről, Belgrádban pedig megtalálták a Pál utcai fiúk 1924-es második feldolgozását és a Twist Olivert is, 1920-ból. Az alkotások hazahozataláról tárgyalások folynak, a partnerek a megtalált alkotásokért általában cserefilmeket kérnek. Balogh Gyöngyi szerint körülbelül hatszáz némafilm készült 1901-1930 között Magyarországon, s ennek hét százalékát, pontosan 41 filmet őriz ma a filmarchívum.
Gyarapodtak a filmplakátok és a filmfotók, gazdagodtak a honlapon elérhető információk is. A Filmévkönyv legújabb kötete várhatóan szeptemberben jelenik meg.
Gyürey Vera igazgató fontosnak tartotta elkülöníteni a nemzeti gyűjtemény és a háttérintézmény fogalmát, hangsúlyozva, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum alapvetően nemzeti közgyűjtemény.
További kapcsolódó cikkeink:
Fazekas Eszter: Mi marad a színes filmből, ha fekete-fehér lesz belőle? (1998)
Balogh Gyöngyi: Visszavarázsolt színek (2003)
Fazekas Eszter: Az egyik arc bíbor, a másik penészzöld – Az első magyar színesfilm, a Ludas Matyi 98%-ban eltűnt színeinek restaurálásáról (2004)
Kurutz Márton: Hazaröppentek a „Magyar sasok” (2000)
Fazekas Eszter: Zöldeskék, bíbor, sárga – Az 1945 után készült színes filmek fakulásának, felújításának típusproblémái (2001)
Lila fű? – A képeket Fazekas Eszter válogatta, és Ujhegyi Gyula digitalizálta az eredeti kópiákról (2001)
Balogh Gyöngyi: Filmtörténetírás filmek nélkül — Új szerzemények, új restaurálások és a magyar filmtörténetírás (2003)
Perjési Zsuzsa: „Esküszik a király!” – IV. Károly koronázása Budán: 1916. december 30. (2006)
Szlaukó Katalin: Zilahy-drámák filmen – Az Örökmozgó sorozata elé (1999)
Fazekas Eszter: Az újjávarázsolt Psyché (1998)
Balogh Gyöngyi: Az első magyar Jókai-film restaurálása (2001)
Mire megvénülünk (Képtár)
Perjési Zsuzsa: Vörös Riportok (2001)
Kurutz Márton: A 9,5 mm-es filmek átmentése a Magyar Nemzeti Filmarchívumban (2001)
Balogh Gyöngyi: A magyar film születésétől 1945-ig (1999)
Domina Rozália: Remekek és remake-ek (1999)

 

(2006. 9. 3.)

Az Archívumban az államosított filmgyártás alkotásai – átalakulóban a Mokép

Az államosított filmgyártásban készült magyar filmek sorsát hivatott végleg rendezni az a végrehajtási rendelet, amely két és fél éves vita után augusztus 30-án került a kormány asztalára. A filmek a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek – adta hírül a Népszabadság.
Már a 2004 elején hatályba lépett filmtörvény kimondta, hogy a negyvenes évek végétől a nyolcvanas évek végéig létrejött magyar filmkincs nem kerülhet magánkézbe, hanem állami tulajdonban maradnak: az őrzésről, a gondozásról és a hasznosításról az MNFA gondoskodik.
A közel egymilliárd forintra értékelt több száz film jogai a rendszerváltás előtt az egyedüli forgalmazóként működő Moképnél voltak, illetve az újabb filmek egy része a gyártó állami stúdiókhoz kötődött. A stúdiók rövid moratóriumot kapnak, amely alatt még élhetnek a forgalmazás jogával.
Meg kellett oldani, hogy hozzáférhető legyen a filmarchívumhoz kerülő közkincs. Minden darabot vetíthessék a hazai és a külföldi televíziók, kerülhessenek DVD-re, vagy más hordozókon keresztül juthassanak el a nézőkhöz. A Magyar Nemzeti Filmarchívum nem válik újabb monopolterjesztővé.
A mostani rendelet szabályozza, milyen pályázati úton szerezhetik meg filmes szervezetek e művek forgalmazási jogait, ellenérték fejében, ha nem az archívum forgalmaz. Ez a másik fontos mondanivalója a kormányrendeletnek szakmai források szerint.
Gyürey Vera igazgató érdeklődéssel várja a rendelet megjelenését, mert a legutolsó tervezetet, mint megjegyezte, nem ismeri. - A filmarchívumnak van terjesztési gyakorlata, hiszen a nálunk elhelyezett régebbi mozgóképeket eddig is forgalmaztuk - mondta tegnap az igazgató. Az új feladat többletmunkát ró az intézményre, amelyhez két új munkatárs és két számítógépes munkahely költségét kérték az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól. Ha az Archívum nem kap többlettámogatást, belső átcsoportosításra lesz szükség. Az intézet éves állami támogatása eddig is csak a béreket és a dologi kiadások egy részét fedezte. A többit, és főként a szakmai programot saját bevételeikből finanszírozzák. A tavalyi maradványképzési kötelezettség 23 millió forint volt, az ideiről még nem kaptak tájékoztatást.
Az igazgató szerint a rendelet alapján akár már ősszel előkészítik a pályáztatást, és várhatóan október végére meg tudják hirdetni azt a tendert, amelyen a pályázók forgalmazási lehetőségekhez juthatnak.
A Moképnél levő filmvagyon átadása megrendítette a cég működését, amire hiteles, gazdaságilag megalapozott választ kell adni – mondja Erdélyi István, a nyáron megbízott új vezérigazgató a Népszabadságnak, aki öt éve sikeresen irányítja a Magyar Filmlaboratóriumot. A korábban monopóliumot élvező Mokép másfél évtizede éles forgalmazói versenyben küzd a hazai piacon. Két éve 25 milliós veszteséggel zárt, tavaly a 700 milliós bevétel csaknem 10 százalékát tette ki a deficit, és az idei első fél évben már 31 milliós volt a veszteség, noha egész évre számítottak 29 millióra. Mostanában főként a DVD-forgalmazásban vétette észre magát a cég, és talán lennének lehetőségei a kialakuló online-filmterjesztésben is.
A hagyományos filmforgalmazást sikeresen csak jó szakmai partnerekkel együtt tudná elképzelni a megbízott vezető, aki szerint a Moképet mindenképpen át kell alakítani ahhoz is, hogy magánkézbe kerüljön. A jelenleg tulajdonos ÁPV Zrt., ahol év végéig fölkérték a vezetői poszt vállalására, novemberben vár tőle elképzelést arról, hogyan lehetne megtalálni a Mokép szerepét a filmszakma változó viszonyai között.
Kapcsolódó honlapok: www.filmintezet.hu, www.om.hu és www.mokep.hu

 

(2006. 9. 3.)

Hatvan éves lenne: Bódy Gábor (1946-1985)

1946. augusztus 30-án született Budapesten Bódy Gábor, a hetvenes-nyolcvanas évek legendás avantgárd filmrendezője.
Kapcsolódó cikkeink:
A Balázs Béla Stúdió
Palotai János: Vizuális forradalom – vagy rendszerváltás
Fazekas Eszter: Az újjávarázsolt Psyché
Báthory Erzsi A magyar film második nagy korszaka: a nyolcvanas évektől napjainkig
Farkas György: Amerikai álom-másolatok – Erdély Miklós és Stan Brakhage, avagy az underground magyar és amerikai verziója

 

(2006. 9. 3.)

Sose halunk meg – színpadon

Koltai Róbert Sose halunk meg című filmjének színpadi változatát adják elő a szolnoki Szigligeti Színházban, Koltai Róbert főszereplésével, Szabó Máté rendezésében. A darabhoz Dés László újabb dalokat is írt.
A színművet tavasszal a budapesti József Attila Színházban is műsorra tűzik.
Kapcsolódó hírünk és linkjeink: Forog Koltai Róbert Megy a gőzöse
Kapcsolódó honlapok: www.szigligetiszinhaz.hu és www.jozsefattilaszinhaz.hu

 

(2006. 9. 3.)

Kultúrsokk-sorozat DVD-n

2006 szeptemberében a Budapest Film új sorozatot indít Kultúrsokk néven. A gyűjtemény olyan filmeket tartalmaz, amelyek műfajtól függetlenül több szempontból is érdekesek vagy akár már klasszikussá váltak: merész témák, díjnyertes alkotások, különleges filmek kerülnek a válogatásba.
Az első kiadványok között megtaláljuk Gus Van Sant Otthonom, Idahóját (1991), Vranik Roland Fekete keféjét, Michael Haneke Rejtélyét, illetve Pawel Pawlikowski Szerelmem nyarát, George Clooney Good Night, and Good Luck-ját és Duncan Tucker Transamericáját is.
Kapcsolódó honlap: http://portal.budapestfilm.hu

 

(2006. 9. 3.)

Róma első saját filmfesztiválja

Tizennégy, eddig be nem mutatott versenyfilm szerepel az első saját római filmfesztivál programjában. A római főpolgármesteri hivatal, a kereskedelmi kamara és Lazio tartomány közös rendezésében életre hívott fesztivált október 13-a és 21-e között rendezik.
Az olasz főváros mozgóképmustrájának neve Mozi – Nemzetközi Római Ünnep. A gálát október 13-án nyitják meg Steven Shainberg Prém (Fur) című filmjével, Nicole Kidman színésznő jelenlétében, aki az alkotásban Diane Arbus fotóst alakítja.

 

(2006. 8. 27.)

A Rokonok DVD-n

Október közepén jelenteti meg a forgalmazó InterCom Szabó István Rokonok című nagyjátékfilmjét DVD-n.
További kapcsolódó cikkünk: Igazságkeresés girbegurba utakon – Beszélgetés Tóth Ildikó színművésszel

 

(2006. 8. 27.)

Ötven éves a József Attila Színház

Különleges műsorral, jubileumi társulati üléssel ünnepli 50. születésnapját szeptember elsején a budapesti József Attila Színház, amely az estre társulatának régebbi tagjait is meghívta. Az ünnepség nyitányaként régi jelmezekből rendeznek divatbemutatót az előcsarnokban.
A színpadi műsor a köszöntőkkel kezdődik, majd a színház régebbi és jelenlegi művészei lépnek fel, illetve díjakat adnak át. A születésnap utcabállal zárul, a résztvevők éjfélig táncolhatnak a Déryné-közben.
A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton, elsőrendű feladata „a fővárosban kialakult feladatmegosztásban” a nívós szórakoztatás – körvonalazta céljaikat Léner Péter igazgató az intézmény internetes honlapján, s hozzá tette, hogy a népszínház eszméjét szeretnék megjeleníteni és továbbépíteni: a színház műfaji sokszínűségre törekszik, repertoárján elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek és vígjátékok, valamint zenés művek szerepelnek, emellett mindig kiemelten fontos volt a kortárs magyar művek bemutatása.
Egy-egy évadban négy-öt premiert tartanak, tíz-tizenkét mű van repertoáron, a nézők száma pedig eléri a 120-130 ezret – fűzte hozzá az igazgató.
A teátrum a most induló évadban Darvasi László Szabadsághegy, Kocsák Tibor - Nagy András Járom az utam, Shakespeare Ahogy tetszik, valamint Dés-Nógrádi-Koltai-Nemes Sose halunk meg című darabjának bemutatását tervezi.
Kapcsolódó honlap: www.jozsefattilaszinhaz.hu

 

(2006. 8. 17.)

Titok, miért váltották le Horváth Györgyöt a Mokép éléről

„Egyelőre homály fedi, miért váltották le váratlanul júliusban a Mokép Zrt. vezérigazgatóját, Horváth Györgyöt” – adta hírül a Népszabadság. A napilap közlése szerint „július 18-án az ÁPV Zrt.-nél közölték a Mokép vezérigazgatójával, 20-tól Erdélyi István, a Magyar Filmlaboratórium vezetője foglalja el helyét a cég élén. Horváth György igen meglepődött. Semmilyen indoklást nem kapott, azóta sincs fogalma, mi történt. Gazdasági vagy szakmai vizsgálat nem előzte meg a döntést.”
„A megbízás végleges időtartama a Mokép Zrt. jelenleg is kialakítás alatt levő stratégiájának függvénye” – nyilatkozták az ÁPV-nél az újság kérdésére –, „jelenleg sajnos nem állnak rendelkezésre publikus információk a Mokép és az állami tulajdonban levő filmes társaságok stratégiájáról, ugyanis a kérdés a kormány előtt van...”
A kabinet asztalán (hosszabb ideje) fekvő tervezetekről tudni, hogy az ÁPV Zrt.-nél levő úgynevezett filmes portfólióból a Mafilm és a Filmlaboratórium a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz kerül, az 1987-ig készült magyar filmek jogai pedig, amelyekkel korábban a Mokép gazdálkodott, a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz. „Az utóbbival kapcsolatban Horváth György javasolta, kapjon a cég kompenzációt, amelyből átszervezheti tevékenységét. Filmforgalmazóként egyre nehezebben boldogult ugyanis a csökkenő nézőszámot produkáló hazai piacon. A magyar filmek külföldi forgalmazására szakosodott Hungarofilm-részleg – támogatás híján – vegetált.” Működött viszont a DVD-kiadás – például, Andrej Tarkovszkij, Jim Jarmush, Tarr Béla munkáit jelentették meg – és a kópiaellátási szolgáltatás is.
Kapcsolódó cikkeink:
Interjú Horváth Györggyel – „Máshol fordítva volna” (2002)
A Hungarofilm története (1956 – 2001)
Kapcsolódó honlapok: www.mokep.hu, www.nol.hu, www.filmlab.hu, www.apvrt.hu, www.mafilm.hu, www.mmka.hu és www.filmintezet.hu

 

(2006. 8. 5.)

Elhunyt Zenthe Ferenc

Nyolcvanhat éves korában, hosszú betegség után, 2006. július 30-án elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész.
Zenthe Ferencet a közönség szeretete övezte. „Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább” – nyilatkozta az MTI-nek 2005 januárjában, amikor a nemzet színészévé választották. „A Szabó családban lassan negyven éve benne vagyok, emellett csupa olyan filmet csináltam, hogy amikor az emberek megláttak az utcán, éreztem, hogy szeretnek” – emlékezett Zenthe Ferenc.
Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgótarjánban. 1952-től volt a Madách Színház tagja.
„(…) a türelmet, munkabírást és fegyelmet bányászmérnök édesapjától tanulta” – írtuk róla tavaly. „Bár édesapja nem örült, hogy legkisebb fia, akit a családban Tutyinak neveztek, otthagyta a Budapesti Közgazdasági Egyetemet – ahová jobb ötlet híján iratkozott be –, Zenthe Ferenc mégis apja hatásának tudja be a színészet iránti érdeklődését és szeretetét. Apja vitte el ugyanis naponta akár ötször is a folyamatosan játszó, úgynevezett ťzoknimozibaŤ és színházba késői gyermekét. A darabok kiválasztásakor az volt csak a szempont, hogy ki játszott benne. Ha híres színész neve tűnt fel a szereposztásban, apát és fiát nem is érdekelte, hogy milyen darabról van szó, mentek megnézni.
Zenthe Ferenc barátjával és későbbi színésztársával, az ekkor jogásznak tanuló Pécsi Sándorral közösen, egymást bíztatva ment el a Színművészeti felvételijére, ahol mindketten sikeresen szerepeltek. A színészi tanulmányokat azonban megszakította a második világháború, Zenthe Ferenc megkapta SAS-behívóját, és felderítő lett a pesti zászlóaljnál. Amikor katonatársait a Don-kanyarhoz vezényelték, ő épp nem tartózkodott ott, így önkéntelenül is katonaszökevény vált belőle. Megoldást erre a helyzetre is a Színiakadémia hozott, ott ugyanis lepecsételték mentességi papírját, ezért attól fogva legálisan tartózkodott másutt, mint hadtestének többi tagja. A háború után pedig az a szerencse érte, hogy volt főiskolai osztályfőnöke, Abonyi Géza lett a színészszakszervezet elnöke, az ő segítségével került Zenthe a pécsi színházhoz, ahol végül dr. Székely György igazgató irányítása alatt igazán megtanulhatta a színészi mesterséget.”
„Ha bárki valahol kimondja azt a nevet, hogy Zenthe Ferenc, egy mosoly jelenik meg a szája szélén” – fogalmazott Szirtes Tamás a Madách Színház ügyvezető igazgatója a Távirati irodának.
Pozsgai Zsolt, drámaíró, a Szabó család című rádiójáték-sorozat egyik írója az MTI-nek elmondta: a kórházban több részt felvettek Zenthe Ferenccel, így a nemzet színésze augusztus végéig még hallható a Magyar Rádió műsorában.
„Mindvégig szeretette a közönség. Gyengéd tolakodással, elképedt figyelemmel, csodálat vette körül, amint kitette lábát az utcára” – írja Molnár Gál Péter a szinház.hu-n. „Szerény, de nem szerénykedő, természetes kedvességgel fogadta népszerűségét. Örült, hogy örülnek neki. Szívből fakadóan kedves ember volt. Jól tudott szeretni, ezért szerették annyian.”
Kapcsolódó cikkünk:
Gerő Dorka: Tutyi, a mosolygós hős – 36. Filmszemle: Zenthe Ferenc életműdíjat kap

 

(2006. 8. 5.)

Eladták a Hollywood multiplexet – megszűnt a márkanév

A tíz budapesti multiplexből kilencet július 31-e óta Palace-nak hívnak – adta hírül a Népszabadság. Az InterCom Zrt. A főváros két legforgalmasabb multiplex – a Westend és a Mammut – tulajdonosának, a Palace Cinemas-nak adta el a Hollywood multiplex moziláncot és a budapesti Kossuth filmszínházat.
Az InterCom Zrt. ezzel beszüntette moziüzemeltetői funkcióját, ezentúl kizárólag a filmforgalmazásra koncentrál – tájékoztatta a napilapot Ádám Bernadett, a cég sajtófőnöke. A becsült adatok alapján a fővárosban a nézők mintegy 80 százaléka a Palace vendége lesz.
Az InterCom az elmúlt évben a lánc romániai és horvát tagjait már sikeresen értékesítette filmgyártással, -forgalmazással és moziüzemeltetéssel foglalkozó helyi vállalatoknak.
Kapcsolódó honlapok: www.intercom.hu és www.palacecinemas.hu

 

(2006. 8. 5.)

Fórum Home Entartainment a Warner Home Video utódja

Szeptember 1-jétől Fórum Home Entertainment Hungary néven folytatja munkáját a Warner Home Video. A cég tevékenységének köre és az általa képviselt filmstúdiók változatlanok maradnak, így továbbra is a Warner Brothers és a Sony által forgalmazott filmeket adja ki DVD-n, valamint a mozikban a Fórum Hungary által forgalmazott Spyglass és egyéb független filmeket – tájékoztatta a Filmkultúrát a cég sajtóképviselete.
A Warner Home Video bejelentette, hogy átalakítja magyarországi forgalmazási struktúráját, és a Cinema City International-on keresztül forgalmazza filmjeit az országban. A Cinema City International tavaly jelent meg a filmforgalmazó cégével a Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft-vel a magyar piacon, és most új cége, a Fórum Home Entartainment Hungary Kft. segítségével belép a DVD-piacra is.
„A Fórum Home Entertainment a Warner Home Video nyomdokain haladva, a hazai minőségi DVD-kiadás piacvezetője kíván maradni, amely a moziból már jól ismert sikerfilmek kiadása mellett továbbra is nagy súlyt fektet a klasszikusok, valamint egy-egy alkotó, színész munkásságát feldolgozó DVD-díszdobozok megjelentetésére” – jelentette ki Laczkó Endre, a Fórum Home Entertainment ügyvezető igazgatója.
A Warner Home Video döntésében szerepet játszott a térség piacain nagy kárt okozó DVD-kalózkodás – a kiadó ezért döntött amellett, hogy átszervezi a kelet-európai képviseleteit és helyi partnert keres a filmjeinek DVD-forgalmazásához.
A Fórum Home Entertainment ősszel adja ki A Da Vinci-kód, a V mint Vendetta, az Oscar-díjas Capote és a Superman visszatér című filmeket, illetve klasszikusokat, az Elfújta a szél, továbbá a Ben Hur 4-lemezes, az Óz, a csodák csodája 3-lemezes extra változatát, a Bugsy – bővített változatot, A halál 50 óráját, a Kelly hőseit, a Piszkos tizenkettőt is.
A Warner Home Video (WHV) 89 országban tevékenykedik, a világ DVD piacának legjelentősebb szereplőjének számít. A Warner Home Video rendelkezik a legnagyobb filmkönyvtárral és disztribúciós hálózattal. A Warner Bros. a Pictures Inc., a Turner Entertainment Company, a Castle Rock Entertainment, az HBO Home Video és a New Line Home Entertainment stúdiók filmjeit forgalmazza.
Az izraeli érdekeltségű Cinema City International NV moziüzemeltetőként kilenc éve van jelen Magyarországon; 2005 óta filmforgalmazóként is tevékenykedik. A Fórum Home Entertainment Hungary a Cinema City International magyar leányvállalata.
A cég igen erős pozícióval rendelkezik a film- és DVD-forgalmazásban, valamint a moziüzemeltetésben mind hazájában, mind pedig Kelet-Európa számos országában. Magyarországon a Buena Vista (Disney) stúdió filmjeit forgalmazza a mozikban, és 86 termet magáénak tudó multiplexmozi-hálózatot üzemeltet Cinema City néven. A tervek szerint ez utóbbi – 2007 végére – közel 50 további teremmel fog bővülni.

 

(2006. 8. 5.)

Elhunyt Bessenyei Zsófia

Szeptember másodikán lett volna 60 éves Bessenyei Ferenc színész-leánya. Kaposvárott kezdett 21 évesen. Végjárta az ország valamennyi vidéki társulatát.
Legutóbb az egri színház pesti vendégjátékán láthattuk a Nemzetiben. Csehov: Három nővérének szamovárt hurcolászó dadusát, Anfiszát játszotta Radoslav Milenkovic rendezésében – emlékezik MGP a szinház.hu-n Bessenyei Zsófiára.

 

(2006. 8. 5.)

21 premier film a velencei Arany Oroszlánért

A 21 versenyfilm között öt Egyesült Államokbeli produkció verseng az Arany Oroszlánért a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 30 – szeptember 9.)
A versenyen kívüli szekcióban összesen 17 mozi, köztük négy amerikai és öt távol-keleti alkotás szerepel. Természetesen idén is lesz Horizontok és Rövidfilmes szekció, illetve a mustra rendezői mintegy tisztelgésként, retrospektív blokkot szenteltek az orosz filmnek, valamint a brazil Joaquim Pedro de Andrade-nek és az olasz mozi 1937-től 1979-ig tartó periódusának. Összesen 62 játékfilmet láthatnak az érdeklődők a Biennálén.
Kapcsolódó híreink (Catherine Deneuve a zsűri elnöke Velencében, David Lynch életműdíjat kap Velencében) a rovatban lejjebb olvashatóak.
Kapcsolódó honlap: www.labiennale.org

 

(2006. 8. 5.)

A Rokonokat többen látták a Csodálatos Júliánál

Száznyolcvanötezren nézték meg Szabó István Rokonokját öt hónap alatt a magyar mozikban. A filmet február 5-én mutatták be.
A Rokonokra már többen váltottak jegyet, mint a világsztárokkal forgatott, Golden Globe-díjas és Oscar-jelölt Csodálatos Júliára.

 

(2006. 8. 5.)

Picasso szerelmei Budapesten

Picasso szerelmei címmel kamara kiállítás látható (2006. augusztus 1 – szeptember 17.) a Szépművészeti Múzeum Piramis termében a Géniuszok - remekművek sorozat ötödik tárlataként.
Láthatóak Pablo Picasso (1881-1973) asszonyai: a kék korszakból az Anya gyermekével, Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja vagy Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló festmény 1932-ből. A szerelmek közül Marie-Thérése mellett további hetet ismerhet meg a közönség a kamara kiállításon.
A 17 alkotást a párizsi Picasso Múzeum, a stuttgarti Staatsgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből Geskó Judit és Orosz Márton kurátorok válogatták.

 

(2006. 8. 5.)

Harry Potter életéért Stephen King is lobbizik

John Irving és Stephen King amerikai bestseller-írók Harry Potter varázslóinas életének megkíméléséért esdekelnek J. K. Rowlingnál. A kérés közös sajtóértekezleten hangzott el New York-ban, de a regénysorozata utolsó, hetedik kötetének befejezése előtt álló brit írónő nem ígért semmit.
„Izgulok Harryért” – mondta John Irving a sajtókonferencián, amely után a szerzők jótékonysági felolvasást tartottak a Radio City Music Hall szórakoztatóközpontban. A Garp szerint a világ írója úgy érzi mintha Stephen Kinggel szurkolócsapatot alakított volna Rowlingnak, miután ő elárulta, hogy a Harry Potter-sorozat befejező részében két szereplő meghal.
Stephen King abban bízik, hogy Rowling igazságos lesz főszereplőjéhez: „Nem akarom, hogy Harry a Reichenbach-vízeséshez menjen meghalni” – utalt a Carrie szerzője Arthur Conan Doyle kísérletére, amelyben az angol detektívregény-író a svájci zuhatagnál akart véget vetni főszereplője, Sherlock Holmes életének. (Conan Doyle, az olvasók nyomására, végül is feltámasztotta Holmes-ot…)
A Harry Potter-könyvek a kiadó szerint 300 millió példányban keltek el a világon. J. K. Rowling már javában írja a hetedik részt. „Olyan végkifejleten dolgozunk, amilyet mindig is terveztem, de közben meghalt néhány szereplő, akikről pedig azt gondoltam, hogy életben maradnak, és van egy, akinek halála elhalasztódott” – mondta rejtélyesen az írónő.
Kapcsolódó cikkünk a Harry Potter és a Bölcsek Köve című filmről, 2001-ből.

 

(2006. 7. 28.)

Finanszírozási kényszerpályára küldték a kormányt – az ÁSZ jelenti az MMK-ról

Finanszírozási kényszerpályát jelölt ki a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) a kormány számára, mivel 2002 és 2005 között az éves költségvetési támogatását meghaladó mértékű döntéseket hozott – adta hírül a Távirati Iroda az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését.
Az MMK kuratóriuma az ellenőrzött időszakban filmszakmai célokra 19,7 milliárd Ft támogatást ítélt oda, amelyből 2005 végéig 13,1 milliárd forintot fizetett ki, miközben 2002 és 2005 között 15,6 milliárd forint központi költségvetési támogatást kapott - derül ki a közalapítványnak juttatott költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzéséről szóló, az ÁSZ honlapján olvasható jelentésből.
A számvevőszék szakemberei szerint különösen a játékfilmek gyártására ítélt meg a közalapítvány olyan mértékű támogatást, amely átlagosan 42 százalékkal haladta meg a támogatási keretet. A kuratórium pedig azzal, hogy az éves költségvetési támogatást meghaladó mértékű döntéseket hozott, finanszírozási kényszerpályát jelölt ki a kormány számára, s behatárolja az Országgyűlés döntési hatáskörét – mutatnak rá a jelentésben. Javasolják, hogy a közalapítvány támogatási döntéseiben és a szándéknyilatkozatokban szereplő tételek együttes összege ne haladja meg a kapott éves költségvetési támogatás mértékét.
Az ÁSZ kifogásolta, hogy az ellenőrzött időszakban a közalapítvány nem rendelkezett a pályáztatás folyamatára, a pályázati feltételekre, az elbírálás rendjére, a szerződéskötés módjára vonatkozó egységes, átfogó szabályozással. Javasolják, hogy a közalapítvány foglalja össze általános pályázati és támogatási feltételeit, valamint készítse el a támogatások elosztásának mechanizmusát meghatározó támogatási szabályzatát.
A számvevőszék jelentése kitér arra a tényre is, hogy a 2002 és 2005 között az MMK-nak juttatott 15,6 milliárd forint központi költségvetési támogatás közel négyszerese az azt megelőző négy évben kapott állami támogatásnak. A növekedéssel az alapítvány kuratóriuma 70 százalékkal több pályázatot tudott támogatni, mint 1998 és 2001 között, és a filmszemlén részt vevő filmek állami támogatásából az MMK részesedése a 2002-es 50 százalékról 2004-re 82,3%-ra emelkedett. A számvevőszék megállapítja, hogy a filmterjesztési támogatások hozzájárultak a magyar filmek előadásszámának 52,1, nézőszámának 45,7 százalékos emelkedéséhez.
A kuratórium a likviditási problémáit oldotta meg a banki alapon történő finanszírozás kialakításával – nyilatkozta Grunwalsky Ferenc a kuratórium elnöke a Magyar Hírlapnak.
Kapcsolódó link: MMK-honlap

 

(2006. 7. 28.)

Megújult a győri Hrabal mozi

A győri belvárosban lévő épület felújításához a megyei önkormányzat négymillió forinttal járult hozzá, emellett a megye sikeresen pályázott tavaly a kulturális tárcánál, amely 16,5 millió forinttal támogatta a művészmozinak otthont adó kulturális központ rekonstrukcióját. Ebből az összegből korszerűsítették a mozi Premier termének hangtechnikáját, megoldották az akadálymentesítést.
Bővült a vidéki artmozi-hálózat a csaknem egymilliárd forintos fejlesztési program eredményeként; a program célja, hogy legyenek olyan mozik, amelyek az európai filmkínálatot mutatják be - mondta Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány titkára a győri Hrabal mozi felújítása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A közalapítvány a normatív támogatást továbbra is szeretné megadni – közölte a szakember, hozzátéve, hogy az Európai Unió támogatni kívánja az ilyen jellegű vállalkozásokat az európai vérkeringésbe történő bekapcsolódás érdekében.
A közalapítvány titkára elismeréssel szólt a Rómer Ház Közalapítványról, amely szakmai előrelátásról tett tanúbizonyságot, amikor elindította a Hrabal művészmozit akkoriban, amikor országos támogatási programok még kilátásban sem voltak.
Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a Rómer Ház programjai alternatívát jelentenek az amerikai szuperprodukciókkal szemben.

 

(2006. 7. 28.)

Ülésezett a kulturális érdekegyeztető tanács

A nemzeti kulturális intézmények körének meghatározása volt az egyik hangsúlyos téma a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács ülésén, július 25-én, Budapesten. A kormányzati, a fenntartói, valamint az érdekképviseleti oldal tagjaiból álló testület most először ült össze azóta, hogy létrejött az Oktatási és Kulturális Minisztérium – adta hírül a Távirati Iroda jelentését a kultura.hu.
A zárt ajtók mögött tartott, mintegy kétórás tanácskozáson a tárca részéről jelen volt Schneider Márta, kultúráért felelős szakállamtitkár és Hiller István miniszter. A tárca vezetője a kulturális területre vonatkozó elképzeléseiről, terveiről, valamint a pénzügyi és strukturális lehetőségekről beszélt az ülésen – mondta Kajtárné Botár Borbála, a minisztérium Társadalmi és Civil kapcsolatok Titkárságának vezetője az MTI-nek.
A közkultúra fontossága és a finanszírozás lehetőségei mellett szó volt arról is, mennyire fontosnak tartják, hogy a nemzeti kulturális intézmények körének meghatározását és áttekintsék ezen intézmények feladatait, s az állam szerepvállalását – nyilatkozta Schneider Márta a Távirati Irodának – és kérte a tanács tagjait, tegyenek javaslatot az intézményi kör meghatározására, továbbá összegezzék az eddigi tapasztalatokat.
Molnár László a fenntartói oldal képviselője, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke közölte, hogy a miniszter által felvázolt főbb irányelveket „jól fogadta a tanács”. „Tiszta, egyenes beszéd volt” – fogalmazott Püspökladány polgármestere –, aki az elhangzottakról mindössze annyit közölt: nem igazán arról szólt Hiller István beszéde, hogy „milyen égi mannák meg mazsolák hullanak” majd.
Molnár László a megbeszélést konstruktív hangvételű tanácskozásnak nevezte, amelyen közlése szerint a korábbinál hangsúlyosabban jelent meg a közkultúra szerepe és az önkormányzati világ.

 

(2006. 7. 28.)

Catherine Deneuve a zsűri elnöke Velencében

A Zsigmond Vilmos operatőr fényképezte A fekete dália (r.: Brian De Palma) nyitja meg a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált (2006. augusztus 30 – szeptember 9.)
A James Ellroy regényéből készült mű az író munkáiban már alaposan feltérképezett terepre vezeti a nézőket: A ’40-es évek Los Angelesében járunk, Bucky Bleichert és partnere, Lee Blanchard egy fiatal színésznő brutálisan meggyalázott holteste után nyomoznak. Hamarosan fény derül arra, hogy Bleichert barátnőjének is köze van a gyilkossághoz. A szálak a velejéig korrupt rendőrőrsre vezetnek, ahol összeesküvés szőnek.
A Szófiában és Amerikában forgatott film operatőre Zsigmond Vilmos, a díszletekért pedig Martin Scorsese elválaszthatatlan társa, az Aviatorért Oscar-díjat nyert, Dante Ferretti felelt.
A játékfilmes verseny zsűrijének elnöke Catherine Deneuve. David Lynch Arany Oroszlánt vehet át életművének elismeréseként.
Kapcsolódó korábbi hírünk David Lynch életműdíjat kap Velencében címmel lejjebb olvasható.
Kapcsolódó honlap: www.labiennale.org

 

(2006. 7. 28.)

Stephen Frears The Queen-jével nyit New York

A 44. New York-i Filmfesztivál szeptember 29-én nyílik meg Stephen Frears legújabb filmjének premierjével. A The Queen című filmdráma címszerepében (Dame) Helen Mirren alakítja a jelenlegi brit uralkodóház fejét, II. Erzsébet királynőt. Az Egyesült Államokban a Miramax Films mutatja be a The Queen-t októberben – adta hírül a magyarországi forgalmazó, a Budapest Film.
A filmbeli események a nemzeti ikonná vált Diana hercegnő halála utáni napokban játszódnak, és a királyi család magángyászát tárják fel a közvélemény élénk érdeklődésének tükrében.

 

(2006. 7. 28.)

Marozsán Erika Robert Benton filmjében Morgan Freeman-nel

A The Hollywood Reporter július 24-i jelentése szerint Marozsán Erikát felkérte a kétszeres Oscar-díjas Robert Benton, hogy szerepeljen új filmjében, a Charles Baxter 2000-es regénye, a The Feast of Love alapján készülő produkcióban – írja a kultura.hu.
A Kramer kontra Kramer, a Hely a szívemben, a Senki bolondja és a Szégyenfolt rendezőjének új alkotásához már korábban leszerződött Morgan Freeman, Greg Kinnear és Radha Mitchell, majd csatlakozott Alexa Davalos, Toby Hemingway, Selma Blair, Stana Katic, Billy Burke, Fred Ward, valamint Jane Alexander.
A 74 éves mester filmje lesz Marozsán Erika első amerikai filmszerepe. A Szomorú vasárnap és a Rokonok főszereplője ugyan már szerepelt pár amerikai alkotásban, de ez lesz az első mozija, amit az Egyesült Államokban forgatnak majd.
A sokszereplős The Feast of Love egyik központi alakja egy író, Charlie, aki egyik este rémálomból ébredve arra az elhatározásra jut, hogy nyakába veszi a már rég nyugovóra tért várost. Néhány háztömbnyire az otthonától belebotlik a szintén álmatlanságban szenvedő és kutyáját sétáltató Bradley-be. Az éjszaka kellős közepén az előbb említett úriember elkezd diktálni egy történetet, amit Charlie-nak meg kéne írnia. A mű címe The Feast of Love és mi másról is szólhatna, mint a szerelemről. Mivel Bradley igen jártas a témában, ezért felajánlja, hogy összeismerteti pár emberrel, akik kimerítően tudnának mesélni a témáról.
A The Feast of Love forgatása augusztusban kezdődik.

 

(2006. 7. 28.)

Elhunyt Siklós Olga

Hosszú betegség után, 80 éves korában elhunyt Siklós Olga dramaturg, rendező, író, az irodalomtudományok kandidátusa – adta hírül a Magyar Színházi Társaság. Pályáján mindig jelentős szerepet kapott a jelenkori magyar dráma színpadra segítése és a kortárs világirodalmi rangú külföldi művek bemutatása. Az elismert színházi szakembert augusztus 14-én búcsúztatják.
SIKLÓS OLGA (1926. november 6., Kolozsvár – 2006. július 22., Budapest)
Dramaturg, rendező, író, az irodalomtudományok kandidátusa. 1958-ban végzett a Színházi Akadémia dramaturg tanszakán. 1945-ben a Nemzeti Színház tagja lett. 1951-től az Ifjúsági, 1956-tól a kecskeméti Katona József, 1966-tól a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1973-tól nyugdíjaztatásáig a Magyar Rádió rendezője volt.
Illyés Gyula, Németh László, Száraz György, Szabó Magda, Tabi László, Remenyik Zsigmond műveinek volt értő dramaturg-társa, vagy ahogy a színházi életben mondták róla, bábája. Számos színház- és drámatörténeti tanulmányt, tv-forgatókönyvet, dokumentumjátékot írt; egyik legjelentősebb a Széchenyi István művei alapján készült Ár ellen az árban.
Könyve: A magyar drámairodalom útja 1945–57 (1970); A legnagyobb magyar (1983), amely színpadi változatának rendezője is. A magyar művek iránti szeretetét rádió-rendezései is tükrözik. Úgy ment el, hogy semmilyen szakmai díjat soha nem kapott. Viszont a színházi szakmában, a magyar író-világban az egyik legbecsültebb, legszeretettebb szakember volt.

 

(2006. 7. 22.)

Nyári szünet a könyvtárban!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum könyvtára július 17-től augusztus 18-ig zárva lesz. Az Örökmozgó valószínűleg augusztus második és harmadik hetében zár be, de erről még pontosan értesítjük Olvasóinkat.

 

(2006. 7. 22.)

Miniszteri biztos és gesztor

A kulturális intézmények racionalizálását előíró kormányhatározat következményeként a strukturális átszervezés koordinálásának feladatára miniszteri biztost neveztek ki: Farkas Katalint, a Professzorok Háza főigazgatóját – jelentette be sajtótájékoztatón Schneider Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
A Miniszterelnöki Hivatalban eldöntötték, hogy gyökeresen átalakítják az intézményrendszer struktúráját anélkül, hogy előzetesen konzultáltak volna az érintett intézmények vezetőivel – írja a Népszabadság. Ugyanakkor a szakállamtitkár kiemelte, hogy a strukturális változások régóta esedékesek voltak. A következő időszakban megbeszéléseket folytatnak a könyvtárak és múzeumok irányítóival, és a javaslataikat messzemenően figyelembe véve alakítják ki a kormányhatározatnak megfelelő szerkezetet. Az intézmények szakmai önállósága tehát megmarad.
Nem kell félni, hogy az átalakítások során bármelyik létesítmény nemzeti intézményi státusa veszélybe kerül. „Tizenkét, jelenleg teljesen önállóan működő intézmény – a mezőgazdasági könyvtár, a mezőgazdasági, a közlekedési, a kereskedelmi és vendéglátó-ipari, az orvostörténeti, az iparművészeti, a Ludwig, a néprajzi, a műszaki, a színháztörténeti, az irodalmi múzeum és a Magyar Nemzeti Filmarchívum úgynevezett gesztor szervezet alá való rendelése nem egy új hivatal vagy cég létrehozást jelenti, hanem azt, hogy megszüntetik a párhuzamosságokat.” Ugyanakkor egyes, mindegyiküknél szükséges feladatok intézését egyik vagy másik intézmény végzi majd a többi helyett is.

 

(2006. 7. 22.)

Elhunyt Soltész Rezső forgalmazási szakember

85 éves korában 2006. július 5-én, hajnalban, elhunyt Soltész Rezső. Egész életében filmforgalmazással foglalkozott, kezdetben a Hunnia Filmstúdió, majd hosszú évekig a Mokép munkatársaként dolgozott. Nyugdíjas éveit a Duna Televíziónál töltötte. Temetését 2006. július 21-én, pénteken 12.45 órakor tartották a Farkasréti temető Makovecz termében.

 

(2006. 7. 22.)

Rónai Dénes retrospektív portrékiállítása Kecskeméten

A Lumičre-fivérektől tanult filmezni. Blattner Gézáékkal bábszínházat alapított. Műgyűjtőként kiállítást rendezett Gulácsy Lajosnak. Rónai Dénes (1875-1964) a századfordulótól a második világháború végéig terjedő korszak egyik legjelentősebb portréfényképezője volt, a hamburgi Rudolf Dührkoopnál, majd Párizsban az ifjabb Nadarnál gyarapította tudását.
Majd hatvan éves pályafutása alatt kiállításokon 11 aranyérmet, két szakirodalmi nagydíjat, 25 ezüstérmet és több mint 60 bronzérmet nyert. Az augusztus 27-ig látható kiállításhoz kapcsolódóan egy 120 képes monográfiát is megjelentet a Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét, Katona József tér 12.).
Nyitva tartás: hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

 

(2006. 7. 18.)

Nyári szünet a könyvtárban!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum könyvtára július 17-től augusztus 18-ig zárva lesz. Az Örökmozgó pedig valószínűleg augusztusban zár be két hétre, de erről még pontosan értesítjük Olvasóinkat.

 

(2006. 7. 18.)

Elhunyt Bertók Lajos

Tragikus hirtelenséggel balesetben 2006. július 10-én elhunyt a Budapesti Kamaraszínház Jászai Mari-díjas művésze, Bertók Lajos, a Mundruczó Kornél rendezésében készülő Delta című film főszereplője. Bertók Lajost a színház saját halottjának tekinti.
Bertók Lajos 1966. május 1-én született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1985-ben vették fel. A főiskola elvégzése után játszott a debreceni Csokonai Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, és az Egri Gárdonyi Géza Színházban.
„Személyes ez a hit. Csak addig nyilvános, amíg a színpadon állok. A szereptől kölcsönveszem a szavakat, a ruhát, megtöltöm őket a saját érzéseimmel, majd sértődés nélkül viselem, hogy a nézők eggyé olvasszanak a játszott személlyel. És ez úgy is igaz, hogy teljesen kitárom magam a szerepben, viszont az már idegesít, hogy aztán engem akarnak megfejteni, s nem az általam alakított figurát. A hit köpeny is. Megbújok alatta. Megvéd.” (Bertók Lajos szavait a debreceni Csokonai Színház honlapjáról kölcsönöztük.)

 

(2006. 7. 18.)

David Lynch életműdíjat kap Velencében

Az Arany Oroszlán-díjat a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 30 – szeptember 9.) szeptember 6-án nyújtják át David Lynch-nek. Ekkor mutatják be az amerikai rendező Inland Empire című új filmjét is – adta hírül a Távirati Iroda.
A zsűri értékelése szerint David Lynch nagy hatást gyakorolt a jelenkori filmművészetre: „látnoki és felkavaró stílusával” előfutára volt a Coen-testvéreknek, Jim Jarmusch-nak, Spike Lee-nek és Quentin Tarantino-nak.
Kapcsolódó honlap: www.labiennale.org
Kapcsolódó cikkeink:
Técsi Éva Judit: Helye a képzeletnek – A Twin Peaks című sorozat körüljárása
Mátyás Péter: Színtelen zöld eszmék alszanak dühösen – David Lynch: Lost Highway-Útvesztőben
Virginás Andrea: A modern(izmus) lenyomatai posztmodern műfajfilmekben
Győri Zsolt: Modern – posztmodern
Szilvási Endre: Nőstényördögök – avagy hol az angyalság mostanában?

 

(2006. 7. 18.)

Repülőtéri mesemondók

Mesék röviddel felszállás előtt címmel nyolc európai nyelven mondanak mesét a többi közt a Ferihegyi repülőtér 2-es Terminálján, július 19-én, szerdán. A Mesék Európában program Budapesten kívül Brüsszel, Prága, Helsinki, Frankfurt, Dublin és Koppenhága légikikötőinek életét színesíti.

 

(2006. 7. 9.)

Morricone vezényli a Győri Filharmonikusokat Londonban

Ennio Morricone vezényli a Londonban vendégszereplő Győri Filharmonikus Zenekart: a győri együttes a zeneszerző-karnagy filmzenéivel lép a brit főváros közönsége elé, július 19-e és 21-e között.
A Volt egyszer egy vadnyugat, a Profi, a Sorstalanság és számos más film zeneszerzőjének kompozícióit két előadásban szólaltatják meg a filharmonikusok, olasz szólistákkal, Susanna Rigacci énekművésszel és Gilda Butta zongoraművésszel. A koncerteken egy londoni énekkar is közreműködik. Ennio Morricone a hónap közepén érkezik Győrbe, és 16-án, illetve 17-én próbál a győri együttessel.
Kapcsolódó honlap: www.filharmonikusok.gyor.hu és www.mti.hu

 

(2006. 7. 9.)

Rembrandt 400 (Szépművészeti Múzeum, 2006. június 30 – szeptember 25.)

Rembrandt Harmensz van Rijn-re születésének négyszázadik évfordulóján az egész világon kiállításokkal emlékeznek. Grafikai munkásságának átfogó bemutatásával a Szépművészeti Múzeum is bekapcsolódik e nagyszabású megemlékezés-sorozatba. A tárlaton a nagy holland mester mintegy 180 rézkarca és 10 rajza tekinthető meg.
Rembrandt évszázadok óta egyike a magyar kultúrát – az irodalmat, a képzőművészetet, de a filmet is – leginkább inspiráló európai művészeknek. A reprezentatív kiállításon Rembrandt életművére reflektáló, speciálisan az alkalomra készült alkotásokat is bemutatnak. A kiállításon résztvevő művészek: Bak Imre, Bernát András, Csurka Eszter, Csutak Magda, Duliskovich Bazil, El Kazovszkij, Forgács Péter, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Keserű Ilona, Kőnig Frigyes, Lajtai Langer Péter, Nádler István, Orosz István, Pauer Gyula, Rácmolnár Sándor, Szegedy-Maszák Zoltán, Szirtes János.
További kapcsolódó cikkeink: a Leány gyöngy fülbevalóval című film elemzése és Palotai János írása a kortárs holland vizuális művészetről
Kapcsolódó honlap: www.szepmuveszeti.hu

 

(2006. 7. 4.)

Hangjáték Pasoliniről

2006. június 29-én mutatták be a budapesti Olasz Kultúrintézetben a Magyar Rádió Persona non grata című dokumentum-hangjátékát Pier Paolo Pasoliniről.
A szövegkönyvet Molnár Csaba rendező a bírósági peranyagból, a rendőrség és a csendőrség dokumentumaiból, Giuseppe Pelosi vallomásaiból, az Europeo lap által tartott ellennyomozás adataiból, Pasolini verseiből, prózai szövegeiből és publikációiból írta.
A felkutatott archív hanganyagok közül a rádiójátékban hallható a Radio24 megdöbbentő helyszíni riportja a véráztatta ostiai helyszínről, a Telegiornale – a magyar Híradó olasz megfelelője – bejelentése Pasolini haláláról és Pelosi elfogásáról, a RAI egyik utolsó interjúja Pasolinivel, és egy felbecsülhetetlen értékű és szépségű rádiós felvétel, amelyben Pasolini maga olvassa fel Meditazione orale című írását, amihez Ennio Morricone írt zenét.
A bírósági és sajtóanyagokat Tölösi Krisztina, az archív hangfelvételeket Szkárosi Endre, Pasolini szövegeit és verseit Parcz Ferenc és Dobai Péter fordította.
Kovács Gabriella interjúiban Jancsó Miklós, Gaál István és Giorgo Pressburger beszél a Pasolinivel kapcsolatos személyes emlékeiről és a korabeli római és budapesti eseményekről, valamint a gyilkosság legújabb fejleményeiről.
A Persona non grata hangjáték szereplői:
Pier Paolo Pasolini – Kulka János
Pelosi, Pasolini gyilkosa – Kaszás Gergő
Duilio Pallottelli, újságíró – Végvári Tamás
Gian Carlo Mazzini, újságíró – Mertz Tibor
Oriana Falacci, újságíró – Básti Juli
Mauro Volterra, újságíró – Bán János
Fiú – Markovics Zoli
Bíró – Fenyő Ervin
Riporter (narrátor, tolmács, hírolvasó = a média hangja) – Kamarás Iván
Bemondó – Korbuly Péter
Kapcsolódó cikkeink:
Pier Paolo Pasolini: A nem verbális, mint másfajta verbalitás – Részlet a hamarosan megjelenő Eretnek empirizmus című kötetből
Barkóczi Janka: „Késésben vagytok, drágáim” – Baloldali koncepció Pier Paolo Pasolini művészetében
Kapcsolódó honlap: www.pasolini.hu

 

(2006. 7. 4.)

Chaplin kalapja és sétapálcája árverési rekord

Charlie Chaplin egy-egy kalapja és sétapálcája csaknem 25 millió forintért (139 250 dollár) kelt el egy árverésen Los Angelesben.
A Bonhams and Butterfields aukciósház szóvivője szerint új árverési rekord született két olyan tárgy együttes eladásából, amelyből több is létezik. Az árverésen elkelt sétabot 81 centiméter hosszú és bambuszból készült, a kalap pedig tipikus angol „dinnye”, vagyis keménykalap.
Kapcsolódó link: Charlie Chaplinről a Filmkultúrában

 

(2006. 6. 27.)

Búcsú Osztovits Leventétől

A gyászoló család és az Európa Könyvkiadó szomorúan tudatja, hogy Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója életének 66. évében, 2006. június 16-án elhunyt.
2006. június 26-án 14 órakor búcsúztatják az Óbudai Temető ravatalozójában.

 

(2006. 6. 27.)

Elhunyt Csákány Márta a Magyar televízió szinkronrendezője

2006. június 16-án elhunyt Csákány Márta - Csákány Görgyné, Steiner Márta. 1920. április 2-án született Budapesten. 1957-ben lett a Magyar Televízió szinkronrendezője, évi 20-30 év film hangját készítette el. 1970-ben Balázs Béla-díjat, 1980-ban érdemes művész díjat kapott.

Kérésére hamvait a család szétszórja.

 

(2006. 6. 27.)

Kenya: Afrika Hollywoodja?

Filmbizottság létrehozásával és az ország természeti adottságainak reklámozásával kívánja a kenyai kormány a világ filmesei számára újra vonzóvá tenni az országot – adtahírül a távirati iroda honlapja.
„Célunk, hogy Kenya a filmesek első számú célpontja, Afrika Hollywoodja legyen” – jelentette ki Mutahi Kagwe kenyai informatikai miniszter. A kelet-afrikai országban több készült, például, a Távol Afrikától, a Szabadnak született, vagy a Tűz háborúja című szuperprodukció. A korrupció és a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt azonban az 1990-es években egyre több rendező inkább Dél-Afrikát választotta filmje helyszínéül – szól a híradás.

 

(2006. 6. 17.)

Elhunyt Illés György operatőr

Életének 92. évében, június 12-én hétfőn Illés György eltávozott az élők sorából. Búcsúztatása június 22-én csütörtökön, 14.30 órakor a Farkasréti temetőben.
Interjúnk Illés Györggyel: Somogyi Lia: Egy elégedett ember: Illés György (2002)
További kapcsolódó cikkeink:
Fazekas Eszter: Magyar operatőrök Hollywoodban (1999)
Aranyszem Operatőr Fesztivál, Illés György 90. születésnapjára: Tamás Amaryllis: "Csak film legyen!" (2004)

 

(2006. 6. 17.)

Antal Nimród horrort rendez Amerikában

Antal Nimród amerikai film forgatásáról tárgyal a Hollywood Reporter című lap honlapja szerint. A Kontroll forgatókönyvíró-rendezője a Vacancy (Üres szoba) című klasszikus horrort rendezné újra Sarah Jessica Parker és Luke Wilson főszereplésével.
Antal Nimród a Vacancy előkészületi munkáiból a tavasszal kivonuló Simon West helyett "ugrana be" rendezőként.
A történet röviden: a főszereplő pár gyanútlanul kibérel a motelszobát, ahol azonban hamarosan rájön, hogy a helyiségben valakik videokamerát helyeztek el, hogy titokban filmet forgassanak róluk.
A forgatás szeptember elején kezdődik.
Kapcsolódó interjúnk:
Kovács Adrien: Itt és most - Beszélgetés Hutlassa Tamással, a Kontroll producerével a cannes-i szereplésről (2004)

 

(2006. 6. 17.)

Csoda Krakkóban DVD-n

Június 28-án a Csoda Krakkóban debütál DVD-n. Groó Diana filmje mind megjelenésében, mind extráiban egyedi megjelenésnek számít a magyar piacon.
DVD specifikációk:
Kép: 1,85:1 (4:3) letterbox
Hang: 2.0 többnyelvű (magyar, angol, lengyel, yiddis)
Felirat: angol, magyar, francia, lengyel
Extrák:
Audio/video kommentár a rendezővel és a főszereplővel (angol hangalámondással is)
Beszélgetés a Simó-osztállyal (angol hangalámondással is)
Groó Diana rövidfilmjei: Kazinczy utca (10 perc), Urlicht (15 perc)
Képgaléria

 

(2006. 6. 17.)

Királyi esküvő Fehérvárott

A lovagkirály I. László és Rheinfeldi Adelheid hercegnő 1078-as székesfehérvári esküvői ceremóniáját elevenítik fel a Királyi esküvő rendezvénysorozat keretében június 24-25-én az egykori koronázó városban (Alba Regia). A királyi párt - a kézfogó idején 33 éves I. Lászlót és 18 éves aráját - amatőr színjátszók, Horváth Gergely és Pereczes Nikolett, alakítja - adta hírül a kultura.hu.
A rendezvény az 1070-es éveket felidéző vásárral kezdődik, ahol kézművesek kínálják a portékáikat. A magyar történelem és László király "zivataros" évtizedeit az akkori kor szokásai szerint képmutogatók, énekmondók elevenítik fel, miközben zsonglőrök szórakoztatják mutatványaikkal a ceremóniára érkezőket. Mivel 1078-ban még nem tűnt el teljesen az országból a pogányság, a királyi esküvő vendégei tanúi lehetnek, amint tábort nyitnak, jurtát állítanak a "pogányok", és bemutatót tartanak harcművészetükből. Lesz sámándob-koncert, táltosutazás, és mivel Szent Iván napja a program idejére esik, tűzugrás is. Az utóbbi során arra várnak választ isteneiktől a pogány harcosok, hogy elfogadják-e László királyt, miként viszonyuljanak hozzá?
A program második napján lesz a királyi kézfogó. Adelheid hercegnőt a keresztény táborban várja és fogadja jövendő hitvese, majd a jegyespár a "püspök" és a "szerzetesek" kíséretében a Városház térre megy, ahol László király bemutatja jövendő hitvesét az alattvalóknak. Miközben a menyasszony a ceremóniára készülődve visszavonul, a násznépet lovagi játékok szórakoztatják, aztán lebonyolítják a pompás esküvőt. A ceremóniát királyi lakoma, majd a bohócok tréfás vacsorája követi. A népes vendégsereg ellátására ökröt sütnek, a középkorban ismert étkeket is készítenek.
Székesfehérváron A királyi esküvők sorában elsőként tavaly Mátyás király és Beatrix kézfogóját elevenítették fel. Az egykori mulatságot felidéző rendezvénynek nagy sikere volt, huszonötezren kísérték figyelemmel a programokat.
Kapcsolódó honlapok: www.kiralyokvarosa.hu, www.szekesfehervar.hu és www.kultura.hu

 

(2006. 6. 2.)

Elhunyt Imamura Sohei

Hetvenkilenc éves korában 2006. május 30-án Tokióban elhunyt a hatvanas évek japán „új hullámának” legjelesebb rendezőjének tartott Imamura Sohei, aki a Narayama balladája (1983) és Az angolna (Unagi, 1997) című filmjeiért Cannes-ban Arany Pálmát kapott.
Imamura Shohei pályájának elején Ozu Jaszudzsiro és Kobajasi Maszaki mellett dolgozott. 1958-ban az Ellopott vágy című filmjével vált ismertté.
Kapcsolódó cikkünk Tanaka Chiseko: A japán film az ötvenes évektől napjainkig (2002)

 

(2006. 6. 2.)

UFF! UFF! – Gojko Mitic-indiánfilmek DVD-n

A volt szocialista országok koprodukciójában Gojko Mitic (Gojko Mumuh) főszereplésével készült indiánfilmeket jelentet meg a MOKÉP DVD-n, a színésszel készült interjúkkal az extrák között.
A szerb származású színész és rendezőt 1965-ben fedezte fel és választotta A nagymedve fiai (Die Söhne der Grossen Barin) főszerepére a Jugoszláviában forgató kelet-német DEFA filmgyár.
Gojko Mitic Berlinbe költözött, és 1983-ig tucatnyi filmben alakított pozitív indián hőst. Bár folyékonyan beszélt németül, az indiánfilmekben szinkronizálták, attól tartva, hogy esetleg akcentusát a nézők diszkriminációnak tekintik.
Gojko Mitic jelenleg is Berlinben él, 1993-ban született lányával. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon Winnetou-t alakítja minden évben.
DVD-n megjelenő filmjei: Ulzana (1973), Apacsok (Apachen, 1973), Osceola (1970, Bús Katival) és A Sólyom nyomában (Die Spur des Falken, 1968).

 

(2006. 6. 2.)

80 éves lenne Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson (majd keresztelkedésekor: Baker) 1926. június 1-jén született Los Angelesben. 16 évesen férjhez ment, a második világháború idején egy repülőgépgyárban dolgozott. 22 éves korában itt fedezte fel egy fotós, aki beajánlotta egy ügynökséghez, és ezzel megkezdődött karrierje. Elvált a férjétől, címlapra került, filmszerződést kapott és felvette a Marilyn Monroe nevet…
Kapcsolódó cikkünk Hollósi Laura: Egy legenda élete: kiállítás Marilyn Monroe-ról – London, County Hall Gallery, 2003
Hivatalos(!) honlap Marilyn Monroe-ról: www.marilynmonroe.com

 

(2006. 6. 2.)

A Művészetek Palotája a világ legjobb kulturális épülete

Az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d’Excellence 2006. évi díját kapta a Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája. Az elismerést a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, az amerikai The Wall Street Journal és a FIABCI alapította.
A FIABCI Prix d’Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlan szakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert kimagasló ingatlanszakértők.
A FIABCI Prix d’Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, és nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.

 

(2006. 6. 2.)

Hajóval az őskorba

Az európai hírű százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park a hétvégékén hajóval is megközelíthető Budapestről.
A tíz esztendeje megnyílt múzeum és helytörténeti kiállítás négyezer éves emlékeket őriz: a Duna közelsége miatt e területen már négy évezrede is éltek – a tudomány számára – ismeretlen népek. A kiállítás egyik érdekessége a nemrég feltárt ősi kemence és az épségben megmaradt több, mint kétezer éves halomsír, amelybe az elődök temetkeztek. Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma 30 ezer látogatót fogad évente.

 

(2006. 6. 2.)

XXIII. Miskolci Grafikai Biennálé

A kortárs magyar grafika legnagyobb hazai seregszemléjének alkotásait június 3-tól három hónapon át tekinthetik meg az érdeklődök Miskolci Galériában.
A magyar grafikusművészek közel fél évszázados fórumának középpontjában idén is a hazai grafika múltja, jelene, jövője, stílus- és formaváltozásai állnak.

 

(2006. 6. 2.)

Frida Kahlo Raices című képe több mint öt millió dollárért

5,6 millió dollárért – mintegy 1,15 milliárd forintért – kelt el Frida Kahlo (1907-1954) Raices című festménye New Yorkban a Sotheby’s aukciós ház árverésén. A mexikói festőművész egyik leghíresebb alkotása kis fémtáblára festett kép: a művésznő portréja. Az 1943-ban keletkezett művön Frida Kahlo megjeleníti, milyen erőssé tette őt újbóli összeházasodása Diego Rivera festőművésszel.
Kapcsolódó cikkeink:
Sárosdy Judit: Frida Kahlo legújabb reinkarnációja – Julie Taymor Frida című filmjéről (2003)
Kriston László: „Fridát nem sajátíthatja ki senki” – Julie Taymor a magyar származású Frida Kahlóról, a szűkös költségvetésről, világjáró életmódjáról és az amerikai közhelyekről (2004)
Cristian Réka M.: Ismét Frida Kahlo
Annette B. Ramírez de Arellano és Servando Ortoll: Egy betegség művészete

 

(2006. 5. 29.)

Etyeken megkezdődött a Korda Sándor Filmstúdió építése

A szakhatósági engedélyek megszerzését követően, Etyeken megkezdődött a Korda Sándor Filmstúdió építése; a hat stúdióból álló, világszínvonalú filmgyárban tavasszal már forgatócsoportok is dolgozhatnak – jelentette ki Krisán László, a munkálatokat koordináló Korda FilmStúdió Kft. egyik ügyvezető igazgatója a távirati irodának.
A jövő év elejétől tesztelik, próbálják a stúdiókat és a berendezéseket, kora tavasszal pedig már a filmkészítőket is fogadhatja a létesítmény. A filmgyár minden tekintetben a világ élvonalába tartozó, a minőségi munkát biztosító, teljes szolgáltatást nyújtó komplexumnak készül.
A gigantikus méretű filmgyárban hat stúdiót építenek: a legkisebb 1 100 négyzetméter, a legnagyobb 6 300 négyzetméter alapterületű. Az utóbbi az óceáni, tengeri környezetben játszódó, „vizes” jelenetek felvételére is alkalmas. Mindegyik stúdiót klimatizálják, és professzionális hangszigetelő rendszerrel szerelik fel.
Az egykori katonai bázison már elbontották a hátrahagyott bunkereket, épületeket. Megkezdődött a terepmunkák első szakasza, s rövidesen elindul a filmgyárhoz vezető és a községet elkerülő út építése is.
A stúdió felépítésénél és üzemeltetésénél a helyi vállalkozásoknak is lehetőséget biztosítanak, a munkákat versenytárgyaláson nyerhetik el. A Korda Sándor Filmstúdió több száz munkahelyet teremt a legkülönfélébb szakmák képviselőinek. A filmgyár alapműködtetéséhez átlagosan 100-250 szakemberre lesz szükség, de a produkciók forgatásának idején a dolgozói létszám 1 000-re, 1 500-ra is nőhet.

 

(2006. 5. 29.)

A MÚOSZ operatőr szakosztálya

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Televíziós Operatőrök és Kameramanok Szakosztályát alakította meg Tubay László és tizennégy operatőr.
A szakosztály nemcsak a Magyar Televízióban, de a helyi és kereskedelmi televíziókban foglalkoztatott, valamint szabadfoglalkozású szakemberek összefogását is tervezi.
A Magyar Operatőrök Társasága (HSC), mint érdekvédelmi testület főleg a „művészi” azaz a játékfilmekben dolgozó operatőröket tömöríti; tagjainak zöme a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát.

 

(2006. 5. 29.)

Románia EFP-tag

A European Film Promotion (EFP) 27. tagja lett a Romanian Film Promotion Association (APFR) az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. május 17-28.).
A Lengyel Filmintézet és a Szlovák Filmintézet februárban csatlakozott az európai országok filmpromócióra és filmexportra szakosodott szervezetéhez.

 

(2006. 5. 29.)

A svájci filmipar csatlakozik az Európai Unió MEDIA Programjához

2006. április elsejétől a svájci filmiparban dolgozó szakemberek is részt vehetnek az Európai Unió MEDIA Programjában. A svájci producerek, forgalmazók, forgalmazói ügynökök, filmes képzési programok, illetve fesztiválok ugyanolyan feltételekkel pályázhatnak MEDIA támogatásokra, mint a többi 29, a MEDIA Programban résztvevő ország filmes szakemberei.
A MEDIA Program célja az európai audiovizuális ipar versenyképességének növelése a gyártás-előkészítés, a forgalmazás, a promóció és a képzés területeinek támogatásán keresztül. A jelenleg futó MEDIA Program az idei év végéig van érvényben, és 513 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik. Svájc éves pénzügyi hozzájárulással támogatja a MEDIA Programot. Az Európai Bizottság javaslata alapján jelentősen megnövelné a költségvetést, így 1 055 milliárd euró jutna a MEDIA Program 2007 és 2013 közötti időszakára. Az Európai Parlament és a tagországok között jelenleg is folynak tárgyalások a MEDIA költségvetésének végleges összegéről.
A svájci filmek, csakúgy, mint a többi európai film óriási lehetőségektől esnek el az európai audiovizuális piac töredezettsége és az új piacok nem elég hatékony megközelítése miatt.
Az elmúlt évtizedben a svájci filmgyártás részesedése jelentősen növekedett a nemzeti piacon: 2006 első negyedévében az előző évi 6%-ról 16%-ra növekedett. Az elmúlt tíz év alatt Svájc hatékony támogatási politikát dolgozott ki, amelynek következtében háromszorosára nőtt az állami támogatások mértéke. Az új támogatási rendszer elősegíti a befektetéseket a gyártáshoz szükséges eszközökbe, az infrastruktúrába és a forgalmazásba.
Néhány adat a svájci filmiparról:
Svájc lakossága: 7,2 millió
Svájci filmek száma átlagosan évente: 50 (25 játékfilm, 25 dokumentumfilm)
Mozik száma: 220 mozi, 540 vetítőteremmel
Mozijegy átlagos ára: 9 euró (~ 2 350 Ft)
Jegybevétel 2005-ben: 150 millió euró (~ 39 milliárd 222 millió Ft)
Mozilátogatók száma 2005-ben: 15,5 millió
Piaci részesedés 2005-ben: USA 58%, Európa 29%, Svájc 6% (2006 első negyedéve: 16%), egyéb 7%
Kapcsolódó honlapok: MEDIA honlap és svájci MEDIA Desk

 

(2006. 5. 29.)

III. Papírvarázs Fesztivál a Kultuccában

A színes Ráday utcai programsorozat a gyerekeknek valamint a játékos kedvű felnőtteknek szól. Budapest egyetlen szabadtéri papírfesztiválja gyermeknap alkalmából 2006. május 26-a és 28-a között várja régi és új látogatóit. A már jól ismert papírmerítés, ebru-festés, origami hajtogatás és kiállítás mellett készíthetünk Papírvarázs-Naptárat és mozgó szobrokat, vagy kivágathatjuk önnön sziluettünket. Napközben kiállítások, esténként koncertek színesítik a hétvégét.
Kapcsolódó honlap: www.kultucca.hu

 

(2006. 5. 29.)

Szabad, valamint alternatív és független színházak Szegeden

A hagyomány szerint egyszerre, 2006. július 17-e és 23-a között rendezi Szegeden a THEALTER International – Szabad Színházak XVI. Nemzetközi Találkozóját és a SZASZSZ 2006 – Szegedi XII. Alternatív Színházi Szemlét a MASZK Egyesület.
Az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója továbbra is a független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül.
A programkínálatban kiemelt figyelmet fordítanak a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A „Déli Vonal” követése jegyében készítették elő a következő évek programjait is, hiszen a THEALTER – 2010-ben XX. évébe lépve – kapcsolódik a Pécs Európa kulturális fővárosa projekthez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottónak az összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll.
Az idei fesztivál nyitónapján, július 17-én, a szegedi Régi Zsinagógában hosszú évek után újra láthatja a közönség a világhírű orosz Derevo színház – Anton Adaszinszkij vezetésével, a Derevo Laboratóriumban tanuló fiatal művészek közreműködésével készült – Ketzal című előadását. A vallásos lengyel színházi csoport, a TEATR A Exultet című látványos szabadtéri előadása zárja a programsorozatot július 23-án, vasárnap este. A tervek szerint vendégek lesznek még: az orosz Mali Theatre két előadással, a horvát Trafik - Tranzitív-Fikció Színház, a szlovén En-Knap művészei, az orosz-olasz Theatre of Jack and Joe, valamint Stratis Vouyoncas görög származású francia rendező szatirikus előadása.
A fiatalon elhunyt angol drámaíró, Sarah Kane Psychosis 4.48 című darabját Desziszlava Spatova rendezésében Sznezsina Petrovával a bolgár Ivo Dimcsev játssza, aki tavalyi fellépése után májusban nagy sikerrel vendégszerepelt újra Lili Handel című egyszemélyes darabjával Szegeden, illetve Budapesten. Az alkotók 2003-ban mutatkoztak be és arattak sikert a fesztiválon Genet Cselédekjével. Új előadásuk a Kane-darab bulgáriai ősbemutatója, a szófiai Szfumato Színházi Műhellyel és a Várnai Nyár Nemzetközi Színházi Fesztivállal együttműködésben készült, 2005-ben. Spatova „egzisztencialista kabaréként” állította színpadra, s így radikálisan újraértelmezte a drámát.
A kísérőprogramok közül válogatva: a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadást a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzőseitől, Keserű Imre és Szurmik Zoltán drámatanárok vezetésével. Éjszakánként koncertek zárják a programokat: Lajkó Félix, Marozsán Erika – szólólemezét mutatja be –, illetve Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar.
Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége immár negyedik alkalommal rendezi Szegeden a THEALTER társfesztiváljaként az Alternatív Színházi Szemlét, a SzASzSz-t. Idén Hudi László, a Mozgó Ház Társulás vezetője választotta ki több mint száz hazai alternatív produkció közül azt a tizenkettőt, amely Szegeden bemutatkozhat. A fesztivál kísérőrendezvényeként kísérleti bábelőadásokat, fotókiállításokat, mozgás és fotós workshopot, valamint nemzetközi kritikusszemináriumot is rendeznek.
A szemle zsűri: Tompa Andrea szakíró, Forgách András író, dramaturg (elnök) és Simon Balázs rendező.
A THEALTER programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, de a szövetség feladata, hogy a szemlét széles szakmai program-kínálattal bővítse: kísérletező bábelőadások a „Kéz és Tárgy” technikát használó előadásokkal a Kövér Béla Bábszínházban: Figurina Animációs Kisszínpad Grimmaszok, Harlekin Bábszínház Bartók: Gyermekeknek című előadással és bemutatkoznak a Wroclawi Egyetem bábművész hallgatói.
színházi és táncos témájú fotókiállítások alternatív kiállítóhelyeken Szeged kávéházaiban: Bécsi Kávéház, Átrium Music Café, Jáde Teaház, Grand Café, Híd Mediterrán Étterem. A kiállító fotóművészek: Bege Nóra, Felvégi Andrea, Katkó Tamás, Kenyeres Csilla, Révész Róbert és Varga Gábor György. A kiemelt fotókiállítás a Korzó Mozi előterében a tavalyi SZASZSZ Leica Fotós Workshopjának legkiemelkedőbb műveit mutatja be.
a Leica Fotós Workshop – mesterkurzus a fiatal fotóművészeknek; tematikája a tánc fotózásának művészete. Vezetője: Haris László fotóművész.
Cerka 3. nemzetközi kritikusszeminárium a Kritikus Céhhel.
Izzasztó – 3. Mozgás Workshop Ladányi Andrea metodikájával: Jászberényi Évától tai chit, Gyöngyösi Tamástól színpadi vívást, Katona Gábortól pedig tánc-ritmikát lehet majd tanulni.
Hűsítő – a nyitott szakmai beszélgetéseket a Bárka Színház Hajónapló Műhelyének négy hallgatója, fiatal gyakorló kritikusok, szakírók vezetik: Sebők Borbála, Miklós Melánia, Juhász Dóra és Deme László.
Kapcsolódó honlapok: www.szinhaz.hu/thealter-szaszsz, www.alternativszinhazak.hu és www.thealter.hu

 

(2006. 5. 21.)

Pózkatalógus a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban

Június 25-ig látható a Pózkatalógus, avagy mit műveltek déd- és nagyapáink, apáink a fényképészek műtermében című, portré- és családi fotográfia-kiállítás a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban.
A műtermekben alkalmazott beállítások, pózok, a modellek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése, az alkalmazott kellékek pontosan tükrözik a kor társadalmi viszonyait, kulturális beállítódásait, megfejthető szociológiai és pszichológiai hálót képeznek.
A kiállítás hétfő és kedd kivételével naponta látogatható 10 és 17 óra között.

 

(2006. 5. 21.)

Budapesti Filmiroda

Filmiroda alakul a Budapesten egyre gyakoribb – jó pénzt hozó – filmforgatások koordinációjára és a hivatalos ügyek gyorsabb, összehangoltabb intézésére – adta hírül a távirati iroda információját a kultura.hu.
A cél, hogy minél több külföldi csoport jöjjön a magyar fővárosba forgatni, mert ez kiváló eszköze az ország promóciónak – mondta dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes.
Különbséget szoktak tenni a tekintetben, hogy Budapest mint csak "névtelen" díszlet szerepel a filmben, vagy feltűnik mint "érdemi" helyszín, bérmunkáról van-e szó, és hogy közreműködnek-e az alkotásban magyar művészek is.
A közép- és kelet-európai országok között éles verseny folyik azért, hogy minél több sztár jöjjön forgatni az adott országba. A fő versenytársak Csehország, leginkább Prága, de Romániában is mind több filmet készítenek.
A filmiroda létrehozásán jogászok, önkormányzati tisztségviselők és filmesek dolgoznak, hogy létrejöjjön valamiféle egységesség, ne kelljen négy-öt „ablaknál” sorba állni az önkormányzatoknál és más szerveknél, közszolgáltatóknál különféle engedélyekért és hogy az „igenek” ne szülessenek meg lassan – hangzott el értekezleten. Fontos, hogy a lakosok időben értesüljenek a forgatásról és ne okozzanak gondot az útlezárások – tette hozzá a XIII. kerületi alpolgármester.
A filmiroda elnevezés ideiglenes, hiszen már létezik a Nemzeti Filmiroda Magyarországon.

 

(2006. 5. 21.)

Otomo Katsuhiro Akira című klasszikus animéje DVD-n

A cyberpunk anime a márciusi mozibemutató után május 15-től kapható DVD-n. Otomo Katsuhiro Akirája mangaként és animeként egyaránt mérföldkőnek számít. A képregény realista-design újszerű távolságtartást mutat, ridegsége pedig alátámasztja a történet kőkemény valóságát.
Filmadatok:
Eredeti cím: Akira
Rendezte: Katsuhiro Otomo
Eredeti manga: Katsuhiro Otomo
Animációs rendező: Sato Hiroaki, Takeuchi Yoshio
Operatőr: Misawa Katsuji
Zene: Yamashiro Shoji
Vágó: Seyama Takeshi
Művészeti vezető: Mizutani Toshiharu
A film Neo-Tokyóban játszódik, amely a III. világháború után épült a régi Tokyo helyén. Harminc évvel a világégés után az ország az összeomlás szélén áll, mindennaposak a lázongások, utcai harcok, a vezetés korrupt.
A kilátástalan jövő előtt álló fiatalok tanulás helyett inkább motoros bandákba tömörülnek, és vívják kisstílű háborúikat a riválisokkal, miközben az elnyomó kormányerők egy titkos, mindent átható „Isteni erő” birtoklásáért folytatnak gátlástalan harcot az őket megbuktatni szándékozó lázadókkal.
Az exkluzív 2 lemezes DVD-kiadás több mint 3 órányi extrát tartalmaz: a rendezői interjún, előzetesen, képgalérián túl az Odeon által készített elemzés és egy kisfilm is színesíti a kiadványt, ami a díszbemutatón készült az Odeon-Lloyd Moziban. Megtalálható annak a molinónak a fotója is, amit a budapesti filmrajongók írtak alá a moziban és amely azóta Otomo Katsuhiro birtokában van Japánban.
1. LEMEZ
képarány: 16:9 anamorf
hangok: japán DTS, japán 5.1, magyar 5.1
felirat: magyar (mozi verzió), magyar (eredeti szövegkönyvből)
előzetes (kb. 2 p.) – magyar felirattal
rajongói audiokommentár (kb. 120 p.) – magyar hanggal
interjú a rendezővel (kb. 25 p.) – magyar felirattal
eredeti szövegkönyv-részlet – magyar felirattal
2. LEMEZ
kép: 16:9 anamorf
hangok: japán 2.0, magyar 2.0
felirat: nincs
dokumentumfilm – elemzés Varró Attilával (kb. 100 p.) – magyar hanggal
werkfilm (így készült, kb. 46 p.) – magyar felirattal
kisfilm: díszbemutató az Odeon-Lloyd moziban (összefoglaló, valamint Varró Attila bevezetője a filmhez, kb. 20 p.) – magyar hanggal
Akira-molinó
képgaléria
rejtett extra (kb. 10 p.) – magyar felirattal
A duplalemezes DVD ára 5970 Ft
A rajongók a 2 lemezes DVD mellett az Odeon-Lloyd DVD boltjában (XIII. kerület Hollán Ernő utca 7.) pólókat is vásárolhatnak 2990 forintért.
Kapcsolódó cikkünk:
Palotai János: TitAnima/e-náció – A Titanic Filmfesztivál 2005 animációs filmjeiről

 

(2006. 5. 14.)

Kézdi Kovács Zsolt az Eurimages promóciós elnöke

Kézdi-Kovács Zsoltot a promóciós bizottság elnökének választották az Eurimages Igazgató Tanácsa 100. ülésén Belgrádban (2006. május 7-9.) – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Filmunió sajtóközleménye.
Az Európa Tanács filmes alapja Momcilo Mrdakovic Maramosh címmel készülő filmjének (szerbia-montenegrói-német-francia-magyar koprodukció) 280 000 euró értékű támogatást szavazott meg – a magyar társproducer Berger József, Mythberg Films –, valamint Semir Aslanyürek Eve Giden Yol / Hazafelé című alkotása (török-magyar koprodukció) 200 000 euró támogatást kapott – a magyar társproducer Szekeres Dénes, Tivoli Film.
A Fej vagy írás és az Üvegtigris 4 800 euró támogatást kapott a romániai moziforgalmazásra.

 

(2006. 5. 14.)

Elhunyt Somlyó György

2006. május 8-án hajnalban, 86 éves korában meghalt Somlyó György Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, esszéista.
Somlyó György Balatonbogláron született 1920. november 28-án. Szülei Somlyó Zoltán költő és Bolgár Margit. 1930-ig anyai nagyszülei balatonboglári otthonában nevelkedik, 1926-tól az ottani állami népiskolába jár. 1930-tól Budapesten él, az V. kerületi Állami Bolyai Reáliskola növendéke, itt is érettségizik.
Első verse (Pogány zsoltárolás – József Attila halálára) Az Újságban jelenik meg 1938. január 10-én, első kötete, A kor ellen, a következő évben. Első versfordításkötetét, a Skót balladákat, 1943-ban jelenteti meg az Officina kiadó. 1940–1943-ban, majd 1945–46-ban újabb 3 félévre a Pázmány Péter Tudományegyetemen „vendéghallgató”, de végbizonyítványt nem szerez. 1946–1948-ban 3 félévig a párizsi Sorbonne hallgatója, ahol főként filozófiai, magyar–francia irodalmi, folklorisztikai tanulmányokat végez. 1941. október 1. és december 31. között van először munkaszolgálaton, 1944-ig még többször behívják.
1946-ban rövid ideig irodalmi előadó a Fővárosi Népművelési Központban. Az Újholdnak második számától társszerkesztője. Novembertől 1948 júliusáig (kis megszakításokkal) a francia állam írói ösztöndíjával Párizsban él. Hazatérése után a Nemzeti Színház dramaturgja 1948–1949-ben, 1949–1950-ben lektorátusvezető a Hunnia Filmgyárban, 1950–1953 között az Irodalmi Újság versrovatát vezeti. 1951-ben a Magyar Írószövetség költői szakosztályának titkára. Ebben az évben kapja első József Attila–díját is (a következőket 1954-ben, majd 1966-ban). 1953–1954-ben irodalmi előadó az Országos Béketanácsnál. A Magyar Rádió Irodalmi Főosztályának vezetője 1954–1955-ben.
1957-ben megszületik Bálint fia. 1962-ben a Károlyi Alapítvány ösztöndíjával egy hónapot Vance-ban tölt. 1965-ben ismét a Magyar Írószövetség költői szakosztályának titkára; részt vesz a knokke-le-zoute-i költői biennálén. Ebben az évben jelenik meg első francia nyelvű verseskötete, a Souvenir du Présent (Seghers, Párizs). 1966-ban és 1970-ben A költészet napjai Budapesten című nemzetközi költői találkozó szervezője. 1966-ban alapítja meg a Corvina Kiadónál az Arion c. többnyelvű folyóiratot, melynek 1987-ig főszerkesztője. 1970-ben a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntetik ki. 1971-ben vitaindítójával kezdődik a knokke-le-zoute-i költői biennálé. 1974-ben jelenik meg a Contrefables, második francia nyelvű kötete (Guillevic fordításában és előszavával, a Gallimard-nál). Az 1975–76-os és 1976–77-es tanévben speciális kollégiumot tart az ELTE világirodalmi tanszékén, amely a Philoktétész sebe című monográfia (1980) előzménye. 1977-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó elindítja életműsorozatát; a párizsi Poésie c. folyóirat szerkesztőségének levelező tagja lesz; megjelenik első regénye, az Árnyjáték. A párizsi Mallarmé Akadémia levelező tagjává választják 1978-ban. 1981 augusztusában részt vesz a mexikói nemzetközi költőtalálkozón, az International Writing Program (Iowa City, USA) vendége szeptembertől decemberig. Az Iowai Egyetem Honorary Fellow of Writing-jává választja. 1984 májusában megkapja a francia Művészet és Irodalom Rendje tiszti fokozatát (Officier dans l’Ordre des Arts et Lettres); szeptemberben a Ličge-i nemzetközi költői biennálé egyik elnöke; Firenzében megjelenik Weöres Sándorral és Rákos Sándorral a Trilogia di Poeti Ungheresi c. kötetben. 1985-ben (majd 1992-ben ismét) megkapja a Magyar Írószövetség Forintos Díját. 1986-ban fél évet Párizsban tölt a francia kormány ösztöndíjával, megjelenik Que cela című harmadik francia nyelvű kötete. 1987-ben Déry Tibor-jutalmat kap.
1988-tól nyugdíjas, ekkor jelenik meg Csányi Lászlótól az első róla szóló monográfia. 1990-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntetik ki. 1992-ben neki ítélik a Soros Alapítvány Kassák-díját, ez évtől a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. 1994-ben Magyar P.E.N. Emlékérmet és Illyés Gyula-díjat kap. 1996-ban a chilei kormány Gabriela Mistral-emlékéremmel tünteti ki; ugyanebben az évben az Orpheus című folyóirat összeállítással köszönti. 1997-ben Kossuth-díjjal tüntetik ki. 1998-ban Pro Urbe Budapest Díjat kap. 2000-ben a Jelenkor Kiadó Könyvdíját kapja, 2001-ben Füst Milán Díjban részesül. 2004. július 12-én Pablo Neruda-emlékérmet kapott. (eredeti életrajz: Digitális Irodalmi Akadémia, átvétel: www.kultura.hu.)

 

(2006. 5. 14.)

Jean-Luc Godard: Az igazi hamis útlevél

Jean-Luc Godard legújabb filmje, Az igazi hamis útlevél, különös montázs híres játékfilmek jeleneteiből, képeiből, dokumentumfilm-részletekből, riportokból, fotókból, a rendező véleményével, értékelésével, természetesen – írja a távirati iroda.
Godard egy képzeletbeli pedagógiai enciklopédia fejezeteit veszi alapul, amelyekben a címszavak: Isten, történelem, szabadság, politika, terror, szépség... E kategóriákon belül azonban a megítélésben az a döntő, hogy az esztétikai szempontokon kívül az adott filmnek, képnek milyen a viszonya a valósághoz, hogyan láttatja a bennünket körülvevő világot.
A film címében az „útlevél” arra utal, hogy a képi kommunikációnak a valóságot kell ábrázolnia. Fellini Amarcordja, Antonioni A kalandja, Pasolini Máté Evangéliuma, amelynek képeit Godard Piero della Francesca freskóihoz hasonlította, elismerő babért kapott a rendezőtől. Citromdíjra tartotta viszont érdemesnek Cecil B. De Mille Tízparancsolatát, és olyan híres mai rendezők kaptak rossz osztályzatot tőle, mint Amosz Gitaj, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino – írja a Corriere della Sera című olasz napilap.
Godard-t meggyőzték arról, hogy rendezzen kiállítást saját életművéből. A rendezvény a párizsi Pompidou-központban látható, ahol augusztus 15-ig levetítik 94 filmjét, 60 dokumentumfilmjét és reklámfilmjét.

 

(2006. 5. 14.)

Magyar Sajtófotó-kiállítás

Május 27-ig látogatható a Művészetek Palotájában a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat anyagából rendezett kiállítás. A zsűri 266 fotográfus 7665 képéből választotta ki a háromszáz alkotást.

 

(2006. 5. 6.)

Quentin Tarantino Jimi Hendrixről Lenny Kravitz-cal

Évtizedes jogi és szellemi csaták után mégis lesz játékfilm Jimi Hendrix életéről – adta hírül az MTI Online. „Minden idők legnagyobb gitárosának” történetét Quentin Tarantino viszi a moziba.
A rendező és Elver von Lear producer nem kevésbé excentrikus muzsikust választott Jimi Hendrix megformálására: Lenny Kravitz nem csupán „fazonban” áll közel a „pszichedelikus félistenhez”, hanem zenéjében, gitárjátékában is érezhető a hatása.
A forgatást idén kezdik, a felvételek Jimi Hendrix szülővárosában, Seattle-ben, továbbá New York-ban, Torontóban – ahol 1968-ban kábítószer miatt letartóztatták –, és Londonban – ahol elindult a világhír felé és ahol tragikus halála bekövetkezett 1970-ben – készülnek.
A zene természetesen főszerepet kap, a producer elképzelése szerint, ahogyan Oliver Stone The Doors című filmjében, a történet viszont Jimi Hendrix halálát megelőző időszakra és az azt követő napokba sűrűsödik.
A hitelesség és a későbbi viták, perek elkerülése végett a készülő film munkálatait folyamatosan ellenőrzi majd Leon Hendrix, a zenész féltestvére, a seattle-i Hendrix-örökség egyik gondozója.

 

(2006. 4. 22.)

A Rejtély előtt a Páternoszter

Április 27-től forgalmazzák Magyarországon Michael Haneke filmdrámáját. A Rejtély / Caché tavaly öt Európa Filmdíjat, Cannes-i rendező díjat kapott. Idén Grazban a legjobb osztrák filmnek járó Diagonál Nagydíjat érdemelte ki.
A Rejtély előtt a magyarországi mozik Béres Dániel Páternoszter című rövidfilmjét vetítik.

 

(2006. 4. 22.)

Almodóvar-kiállítás Párizsban

Április végéig látható a párizsi filmmúzeumban (Cinémathčque) a Pedro Almodóvar spanyol rendező életének és művészetének szentelt kiállítás – adta hírül az MTI Online.
Bemutatják a rendező filmjeit is, köztük két kevéssé ismert rövidfilmjét, a Tetoválást és a Tilost imádókat, valamint 25 filmet olyan más rendezőktől, akikre hatott Almodóvar művészete. A kiállítást Madridba viszik tovább.
„Számomra a kiállítás nem jelent semmiféle pszicho-drámát, talán másképpen, intenzívebben élek át néhány emléket. Amikor megnéztem a rendezvényt, az az érzés kerített hatalmába, hogy egy határok nélküli helyre léptem be, egy kisvárosba, ahol minden, a falak, az utcák, az ablakok az én világomból, az én életemből, az én filmjeimből kerültek ide” – idézi az MTI Pedro Almodóvarnak az El País című napilapban megjelent véleményét.
A tárlat első terme egy vöröslő alagútból, messziről azt az iskolatáskát láttatja, amellyel a rendező gyermekként belépett az internátusba. Egy másik terem főszereplője egy írógép: „Anyám ajándékozta nekem, amikor 10 éves voltam, hogy megtanuljak tíz ujjal írni. Az írást nem hagytam abba, de rájöttem, hogy jobban csinálom, ha a szavakat képekkel elegyítem” – mondta a rendező.
Kapcsolódó Filmkultúra-cikkek:
Hollósi Laura: Girlfriend in a Coma* – Pedro Almodóvar: Beszélj hozzá (2003)
Kárpáti Tibor: Pedro Almodóvar: Mindent anyámról (plakát, 2000)
Sneé Péter: Az adóhatóság művészete – Pedro Almodóvar: Mindent anyámról (2000)

 

(2006. 4. 14.)

8000 órányi játékfilmek, filmhíradók a NAVÁ-ban

Több mint 8000 órányi műsort tárolnak már a január elsejétől hatályos NAVA-törvény szerint a Nemzeti Audiovizuális Archívumban (NAVA).
A NAVA közvetlenül rögzíti, tartalmilag feldolgozza, digitálisan tárolja a közszolgálati és az országos terjesztésű, földi sugárzású televíziók magyar gyártású műsorait. Az eddig mintegy 8000 órányi műsor – regisztráció után – szabadon kereshető és elérhető az interneten, az úgynevezett NAVA-pontokon.
A NAVA rendszerében találhatók többek között a Magyar Nemzeti Filmarchívummal kötött szerződés alapján magyar játékfilmek és világháború előtti híradófilmek is. A NAVA országosan jelenleg 28 pontról érhető el, ám ez a szám az év végére százra bővül.

 

(2006. 4. 9.)

Elhunyt Balkay Géza

Az RS9 Stúdiószínház „fájdalommal tudatja, hogy Balkay Géza, Jászai Mari-díjas színész, rendező, életének 54. évében, csendesen elhunyt” – közölte a teátrum honlapján. Balkay Géza április 3-án távozott az élők sorából.
A kritikusok szerint Balkay „fanyar egyénisége” jól érvényesült az összetett, negatív figurák életre keltésében. Főbb szerepei között volt Teddy (Pinter: Hazatérés), a főgondnok (Gogol: A revizor), továbbá Oronte (Moliére: A mizantróp), Szoljonij (Csehov: Három nővér) és George (Steinbeck: Egerek és emberek). Szerepet kapott a Kinek a törvénye? (1978), a Boldogtalan kalap (1980), A tanítványok (1985), a Hol volt, hol nem volt (1986), az Eldorádó (1988), valamint A távollét hercege (1990), A nyaraló (1991), A szivárvány harcosa (2000) című filmben és a Mandulák (1994) című tévéfilmekben.
Az 1952-es születésű Balkay Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színházban 1979-től dolgozott, a Katona József Színház tagja volt 1982-től 1993-ig. Később szabadúszó lett, 2001 óta az RS9 Stúdiószínház művésze volt.
„Rátermettségét elismerte mindenki; nézők, rendezők, igazgatók, kritikusok, kollégák. Szerencsés adottságai voltak: vonzó külső, szép orgánum, plasztikus mozgáskészség, intelligencia és színészi érzékenység” – írja Molnár Gál Péter a www.szinhaz.hu internetes oldalon. A kritikus méltatása szerint Balkay Géza majd minden nagy szerepet eljátszott és minden szerepét jól játszotta el; antik és modern, magyar, orosz, német, angol és francia klasszikus világirodalmi remekeknek és újsütetű színműveknek adott testet, hangot, elidegeníthetetlen arcot.
Az elhunyt színművészt a közönség ebben az idényben egyebek mellett láthatta Leonard Woolf szerepében Virginia Woolf Belső szoba című darabjában, játszotta Móricz Zsigmond Légy jó mindhaláligjában Pósalakyt és Molnár Ferenc Liliomjában a fogalmazót. Szép Ernő Május című darabjában ő volt az öngyilkos, és Samuel Beckett Ó, azok a szép napok című játékában ő játszotta Willie-t.
Az RS9 pinceszínházban több rendezése is műsoron van, közöttük Molnár Ferenctől a Liliom, Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tünde – olvasható az MTI Online-on.
Filmvásznon legutóbb az idei szemlén bemutatott Egyetleneimben láthattuk.

 

(2006. 4. 9.)

Háromszázezer mozinéző az Üvegtigris 2-n – Boltokban a DVD

300 000 néző látta Rudolf Péter vígjátékát, a januári 19-i országos mozibemutató óta. Az Üvegtigris 2 vezeti a toplistát az idén bemutatott filmek között. A film 37 kópiával fut országszerte és a premiert követő négy napban százhúszezren tekintették meg.
Április 7-től a forgalmazó Budapest Film három hónappal a mozibemutató után megjelentette a filmet DVD formátumban is.
A film szereplőivel és alkotóival április 14-én Budapesten a Mammut és a Westend Üzletházban, 15-én pedig az Europarkban és az Árkádban találkozhatnak a rajongók.
Kapcsolódó honlap: www.uvegtigris.hu

 

(2006. 4. 2.)

Elhunyt André Szőts

Március 18-án, hosszan tartó, súlyos betegség után 69 éves korában elhunyt André Szőts magyar-francia filmproducer-rendező. Utolsó kívánságnak megfelelően legszűkebb baráti köre búcsúztatta, s hamvait március 19-én a Dunába szórták.
André Szőts 1956-ban hagyta el végleg Magyarországot. Több mint kétszázhúsz reklám- és dokumentumfilm és klip rendezője és producere volt. 1990-ben a Cyrano de Bergerac francia játékfilm producere, amelyet öt Oscar-díjra is jelöltek.
Legutóbbi magyarországi munkája a 4 részes Napóleon című TV-film sorozat volt. Szőts utolsó aláírásával egy francia-angol-magyar koprodukciós játékfilm szerződését hozta tető alá, amelyet április 18-án kezdenek forgatni Kincses Sziget címmel Magyarországon.

 

(2006. 4. 2.)

Kende János az operatőrök elnöke

Lemondott elnöki tisztségéről Illés György a Magyar Operatőrök Társasága (H.S.C.) elnöke 2006. március 24-én a HSC közgyűlésén. A tagság Kende Jánost elnöknek, Koltai Lajost alelnöknek, valamint Illés Györgyöt tiszteletbeli elnöknek választotta meg.
Az új vezetőség: Andor Tamás, B. Marton Frigyes, Bélafalvy Balázs, Jankura Péter, Kardos Sándor, Máthé Tibor, Márk Iván, Nemescsói Tamás, Novák Emil, Rák József, Szabó Gábor, Szilágyi Virgil, Vagyóczky Tibor és Zádori Ferenc.
Etikai Bizottság: Mátray Mihály (elnök), Horváth Adrienne, Nemescsói Tamás, Lőrincz József
Számvizsgáló és Ellenőrző Bizottság: Szilágyi Virgil (elnök), Janovics Sándor, Nádorfi Lajos
Fegyelmi Bizottság: Nádasy László (elnök), Dénes Gábor, Gulyás Buda
Tagfelvételi Bizottság: Balog Gábor (elnök), Babos Tamás, Nagy András, Jancsó Nyika, Zádori Ferenc
Minősítő Bizottság: Andor Tamás, Kende János, Márk Iván, Szabó Gábor, Vecsernyés János
Ügyvezető titkár: Szilágyi Nóra

 

(2006. 4. 2.)

Új HSD-vezetőség

A Magyar Rendezők Társasága (HSD) évente választ tisztségviselőket. Az új választmány 2006-ra: Gyökössy Zsolt, Kerényi Mihály, Konter László. Ügyvivők: Gyökössy Zsolt, Kerényi Mihály.

 

(2006. 4. 2.)

Elhunyt Stanislaw Lem

Életének 85. évében elhunyt Stanislaw Lem lengyel író. A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa március 27-én, egy krakkói klinikán hunyta le örökre a szemét – adta hírül az MTI Online. A Solaris és a Kiberiáda című könyvek világhírű írójának művei 41 nyelven, 27 millió példányban keltek el, világszerte.
1946-ban, a Nowy Swiat folyóirat hasábjain közölt sorozatban jelent meg első, a német megszállás alatt írt regénye, az Ember a Marsról. 1948-49-ben született háromkötetes önéletrajzi regényét, Az el nem vesztett időt a cenzúra csak 1957-ben engedte kiadni. Közben papírra vetette az általa elsőnek és igazinak tartott regényét, Az átszellemülés kórházát. A kéziratot a szocialista realista irodalomszemlélet, ha nem is ellenforradalminak, de dekadensnek és undorítónak minősítette, szerzőjét pedig kizárta az írószövetségből.
Lem 1951-ben befejezte Asztronauták című regényét, egy kommunista utópiát, ami a továbbiakban lehetővé tette számára a cenzúramentes munkát. 1955-ben adták ki a Magellán-felhő, 1959-ben az Éden című regényeit, s még ugyanebben az évben az Invázió az Aldebaranról című elbeszélés-gyűjteményét.
Az akkori lengyel vezetés ugyan rosszul tűrte a kritikát, a tudományos-fantasztikus irodalmat azonban az irodalom kevésbé fontos szeletéjének tartotta, ezért Lem az ártalmatlan fantáziálás mögé rejtve tiltott kérdéseket is felvethetett és feszegethetett műveiben. A hatvanas években így érkezett el alkotói pályája legtermékenyebb szakaszába, s ennek mintegy nyitányaként, 1961-ben megírta a Solarist, írói munkássága és minden idők egyik legsikeresebb sci-fi regényét, amit 26 nyelvre fordítottak le, és amit 1972-ben Andrej Tarkovszkij filmesített meg. A Solaris bolygón létező egyedüli „élőlény” a felületét borító tenger, amely kényszerképzetek előidézésével és a halottak szellemének visszahozásával próbálja őrületbe kergetni és elpusztítani a titkait fürkésző űrtudósokat.
Lem sokoldalúságára jellemző, hogy míg az 1964-ben Summa technologiae című esszégyűjteményében a jövőtervezés tudományos-technikai feltételei foglalkoztatták, az 1965-ben megírt Kiberiáda pedig a robotok és elképzelt égitestek világát leíró szatirikus mesegyűjtemény, addig az 1968-as Pirx pilóta kalandjai a gyermekirodalom gyöngyszemeként értékelhető. E korszakának záró remeke az 1968-ban kiadott Az Úr hangja című regénye.
A hetvenes években született könyvei közül kiemelkedik A tudományos-fantasztikus irodalom és a futurológia (1970) című esszékötete, amelyben a jövőkutatás alapvető kérdéseivel és lehetőségeivel foglalkozva mintegy mellékesen megírta a Science-fiction irodalom történetét is. Míg a Gierek-korszakban Lem valamiféle hivatalosan elismert szakfuturológusként akadémiai bizottsági tagságig vihette, a Jaruzelski-érában már az irodalmi ellenzékhez tartozott.
1982-ben ösztöndíjjal Nyugat-Berlinbe ment, aztán családjával Bécsbe költözött, ahonnan 1988 őszén tért vissza Krakkóba. 1987-ben a Béke a földön című regénye után bejelentette, hogy szépírói pályáját befejezettnek tekinti, s a továbbiakban csak esszéket és tanulmányokat publikál.
Sosem tartozott a tipikus sci-fi írók közé, mert nem angol nyelvű íróként is világsikert aratott, másrészt mert mindig különvéleménye volt a tudományos-fantasztikus irodalom mibenlétéről, sőt állandóan hangsúlyozta kollégáival szembeni fenntartásait is. Így történhetett meg, hogy Amerikában a sci-fi írók szövetsége tiszteletbeli taggá választotta, majd ki is zárta soraiból. Meggyőződése volt, hogy ebben a műfajban nem egyszerűen tudományos-fantasztikus meséket kell gyártani, hanem a jövő alakulásának reális, a tudományos-technológiai fejlődéssel megalapozott lehetőségeit kell számba venni.
A sci-fi íróból lett futurológust napjainkban a jövőfilozófia, a nanotechnológia, a világmindenség hallgatása, a tudomány végső lehetőségeinek kérdései, s az általa fantomatikának nevezett virtuális valóság foglalkoztatták. Nem mindennapi képzelőereje, írói tehetsége elismeréseként és a lengyel kultúrának tett szolgálataiért 1996-ban Fehér Sas érdemrenddel tüntették ki, 2001-ben pedig neki ítélték a legnagyobb lengyel kulturális kitüntetést, az Arany Jogar-díjat. A párizsi Nemzetközi Csillagászati Akadémia 1992-ben úgy döntött, hogy Stanislaw Lem-kisbolygó névre keresztelik az addig 3836-os számon nyilvántartott planetoidát.

 

(2006. 4. 2.)

Madách Musical Műhely

Három éves zenés-színész képző stúdiót indít a Madách Színház – adta hírül az MTI Online, Szirtes Tamás igazgató tájékoztatóját. Bárki jelentkezhet, aki érettségizett, nincs még 26 éves, és megfelel a felvételin, ahol verset és prózát kell mondani, drámarészleteket előadni, tíz különböző karakterű dalt elénekelni, továbbá felmérik a mozgáskészséget is.
A képzés ideje három év, a tandíj összege 160 ezer forint félévenként. A Madách Színház legkiválóbb művészei tanítanak, köztük Dunai Tamás (osztályfőnök), Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművészek, valamint Müller Péter író. A főbb tantárgyak: a színészmesterség fogásai, a színpadi hatás elemei, zenés mesterség, színpadi mozgás, balett, modern tánc, musical, sztepp, ének és hangképzés.
A növendékeknek már az első évben lehetőségük lesz, hogy fellépjenek a Madách Színházban, és részt vegyenek a készülő új produkciókban.
A jelentkezéseket, önéletrajzzal, május 15-ig kell a Madách Színház titkárságára eljuttatni.

 

(2006. 4. 2.)

Az ORTT megbüntette az MTV-t Varga Ágota szemledíjas filmje miatt

Varga Ágota szemledíjas dokmumtumfilmje, a Leszármazottak elhatárolódott ugyan a holokauszttagadó riportalanytól, de a műsort sugárzó M2 nem hangsúlyozta eléggé, hogy milyen visszataszító a rasszizmus – írja az Index.
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága egyhangúlag elítélte az MTV-t, amiét az M2 csatorna február 2-án és 3-án levetítette Varga Ágota Leszármazottak című portréfilmjét, amelynek riportalanya többször is antiszemita, cigányellenes és holokauszttagadó kijelentéseket tett.
„A filmből világosan kiderült, hogy a film alkotói a portré alanyának kijelentéseit és felfogását mélyen elítélik. A portréfilm azonban műfajából adódóan tág teret adott a portré alanyának, hogy nézeteit kifejtse, ami a film televízióban történő bemutatásával szemben különleges követelményeket támaszt, amelyeknek a műsorszolgáltató nem tett eleget” – áll a Panaszbizottság nyilatkozatában.
A Panaszbizottság megállapította, hogy bár a műsorszolgáltató törekedett arra, hogy a nézőket felkészítse a film hatásaira, a két nappal korábban sugárzott műsorelőzetes erre nem volt alkalmas, a film előtt bemondott két mondat pedig önmagában sem volt megfelelő.
A Panaszbizottság szerint a véletlenül a csatornára tévedő nézők felkészítése érdekében az MTV-nek körültekintőbben kellett volna kommentálnia a dokumentumfilmet.
„Az előzetes felkészítésnek és az utólagos elemzésnek a tájékozatlan néző számára is könnyen érthetően ismertetnie kellett volna a filmben elhangzottak történelmi körülményeit, figyelembe véve azt is, hogy a holokausztot követően évtizedeken át nem volt mód arra, hogy a magyar társadalom a történtekkel és saját felelősségével szembenézzen. Ezeknek a követelményeknek a műsorelőzetes nem felelt meg” – áll a Panaszbizottság véleményezésében.
Az ORTT Panaszbizottsága szerint „a műsorszolgáltatónak a műsort megelőzően és azt követően is egyértelművé kellett volna tennie azt is, hogy nem csak nem ért egyet a riportalany rasszista mondataival, de azokat visszataszítónak és megvetendőnek tartja.”

 

(2006. 4. 2.)

Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 – kiállítás

A Tavaszi Fesztivál keretében a Magyar Nemzeti Galériában látható a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 címmel látható kiállítás 2006. március 21-e és július 30-a között.
A kiállítás a 20. század első évtizedében kibontakozó új, fauve szellemiségű hazai festészet bemutatására vállalkozik. A tárlat nem művészek szerinti csoportosításban vagy kronologikus rendben, hanem nagyobb tematikus egységekben rendezi el a bemutatott anyagot, ezáltal a modern magyar művészet kialakulásának legfontosabb helyszíneit: Párizst, Nagybányát, Kaposvárt és Nyergesújfalut ismerhetjük meg.
A mintegy 250 művet felvonultató kiállítás anyagát francia, svájci és magyar múzeumok anyagából, valamint hazai, európai és amerikai magángyűjteményekből válogattuk. A tárlaton, többek között, Berény Róbert, Bornemisza Géza, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Galimberti Sándor, Iványi Grünwald Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Nemes Lampérth József, Perlrott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A magyar anyag mellett kisebb francia kollekció is látható, a leghíresebb francia fauve-ok, például Henri Matisse, André Derain, Raoul Dufy, Albert Marquet és Maurice Vlaminck műveiből.

 

(2006. 4. 2.)

Harry Potter bagolypostája

A Harry Potter és a félvér Herceg lett az év könyve Nagy-Britanniában. Joanne K. Rowling írónő büszkén vette át a könyvkiadók díját Londonban, egyben közölte, hogy jól halad a varázslótanoncról szóló, utolsónak szánt hetedik kötettel. A Harry Potter sorozatból eddig megjelent hat könyvből 300 millió példány kelt el a világon – adta hírül az MTI Online.
Másodpercenként 6 DVD-t adnak el Angliában a Harry Potter és a tűz serlegéből, így a legkeresettebb DVD korong lehet a Harry Potter sorozat negyedik része. Észak-Amerikában a DVD megjelenésének első napján 5 millió példányt adtak el a varázslótanoncok történetének legújabb epizódjából, Angliában pedig félmillió példány fogyott a DVD-ből. A Harry Potter és a tűz serlege mozifilm nemzetközi bevétele márciusban elérte a 600 millió dollárt, és ezzel minden idők ötödik legsikeresebb filmjévé vált az Amerikán kívüli mozikban.
Magyarországon a duplalemezes DVD április 4-én jelenik meg, természetesen extrákkal – tájékoztatott a kiadó:
Magyar nyelvű extrák és menük
Eddig nem látott jelenetek
Beszélgetés a szereplőkkel
Készülődés a karácsonyi bálra
A negyedik rész vászonra varázslása
A Trimágus Tusa: Az aréna
Játék: A magyar mennydörgő
Harry a mennydörgő ellen: Az első próba
Találkozz a bajnokokkal!
A Trimágus Tusa: A tó
Játék: A tó
Elmerülés a részletekben: A második próba
A Trimágus Tusa: A labirintus
Játék: A labirintus
A temetőbe és vissza
A labirintus: A harmadik próba
Tudodki
DVD-ROM-OS EXTRÁK*:
EA játékdemó
Roxfort időszalag

 

(2006. 3. 26.)

Autonómia Televízió, Húsvéttól

Április 16-án indul a Duna Televízió Autonómia csatornája – egyebek mellett – Szőts István beszélgetéssel és az Ének a búzamezőkről című filmmel
Az Autonómia Televízió napi műsorideje 24 óra, napi 8 óra adás (16 órától 24 óráig) és 16 óra ismétlés. A vételi lehetőségek: Hot Bird 6, Frekvencia: 10,82858 GHz, horizontális polarizáció. Magyarországon a jelentősebb kábelhálózatokon is fogható. Nyelve: magyar, illetve a világnyelvek magyar felirattal.
Az Autonómia Televízió első napjának műsora:
2006. április 16. vasárnap, Húsvét
16.00 Ünnepi Világunk (Indul az Autonómia Televízió)
17.00 Önrendelkezés – 2006 (Dokumentum-összeállítás)
19.00 Áldott, szép húsvétnak gyönyörű ideje (Jankovics Marcell műsora; szerkesztő: Csonka Erzsébet; operatőr: Molnár Péter; rendezte: Fazekas Lajos)
20.00 Híradó, sport, időjárás-jelentés
20.30 Premier előtt (Beszélgetés Szőts Istvánnal, az Ének a búzamezőkről című film alkotójával, 1992; operatőr: Miszlay Gyula, szerkesztő-rendező: Lehoczky László)
21.00 Ének a búzamezőkről (1947, Móra Ferenc azonos című regényéből írta és rendezte: Szőts István; zene: Polgár Tibor; operatőr: Makay Árpád, Hegyi Barnabás; Szereplők: Szellay Alice, Görbe János, Simon Marcsa, Gárday lajos, Orbán Viola, Bihary József, Bánhidy László)
22.30 Bartók Béla: Cantata profana – A kilenc csodaszarvas (előadják: Molnár András, Massányi Viktor; a Nemzeti Énekkar /karigazgató: Antal Mátyás/; a Nemzeti Filharmonikusok; vezényel: Hamar Zsolt; szerkesztő: Kelemen Magda; operatőr: Tóth Zsolt; rendezte: Czigány Zoltán)
23.00 Ünnepi Világunk (Indul az Autonómia Televízió)
00.00 Himnusz

 

(2006. 3. 26.)

Hollywoodi magyar elemi ösztönök

Pados Gyula az operatőre Az Elemi ösztön 2-nek (Michael Caton-Jones: Basic Instinct 2). A Sharon Stone főszereplésével (Catherine Davis Tramell) készült filmben játszik még Charlotte Rampling, valamint Dobó Kata is (Magda). A karaktereket az első rész, az 1992-es Elemi ösztön forgatókönyvírója, a magyar származású Joe Eszterhas alkotta.
A 16 éven aluliak nem ajánlott Elemi ösztön 2 magyarországi bemutatója, április 6-a.

 

(2006. 3. 14.)

Elhunyt Halász Péter

2006. március 9-én éjjel elhunyt Halász Péter író-rendező-színművész. A kortárs színház- és filmművészet egyik legeredetibb hazai alkotóját 63 éves korában, súlyos betegség után, családja körében érte a halál New Yorkban – közölte március 10-én, pénteken Can Togay a művész barátja az MTI-vel.
Halász Péter az utolsó napjait lánya brooklyni lakásában töltötte, ahol csütörtökön éjjel érte a halál. A művész hónapok óta májrákban szenvedett, számított a halálra: február 6-án, a budapesti Műcsarnokban megrendezte saját búcsúszertartását is. A rendezvényen több százan búcsúztak tőle barátai és rajongói közül – emlékeztetett Can Togay. Néhány héttel ezelőtt vált ismertté, hogy Halász Péter, a hetvenes évek egyik legkülönlegesebb magyar alternatív színházi személyisége halálos beteg. A világ számos pontján elismert posztmodern alkotó az elmúlt pár hetet az Egyesült Államokban töltötte, ahol újabb orvosi kezelésekkel próbáltak segíteni rajta.
Halász Péter művészeti tevékenységét Budapesten az Egyetemi Színpadon kezdte, majd több, alternatív, kísérleti színházi társulatban szerepet vállalva vezetője és alapítója lett az 1969-ben létrehozott Kassák Ház Stúdiónak. Filozofikus, szürreális és abszurd munkáival – amelyeket többnyire lakásokban adtak elő – az 1970-es évek rendszer által tiltott színházkultúrájának egyik legfontosabb egyéniségévé vált. Az avantgárd író-rendező-színész 1976-ban több éves emigrációra kényszerült – társaival nyugat-európai országokban turnézott, majd New Yorkban lelt otthonra. Megalapította a később világhírűvé vált Squat Színházat. 1991-ben tért vissza Magyarországra. Jeles Andrással saját társulatot is vezetett, a józsefvárosi Városi Színházat.
Halász Péter legutóbbi filmje, a Herminamező-Szellemjárás, a kísérleti film kategória fődíját kapta a 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. – február 7.). Az 1956-os forradalomról szóló művet március 23-tól vetíti a budapesti Művész mozi.

 

(2006. 3. 12.)

Lemondott a rektor

Lemondott Székely Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Március elsejei levelében azt írta az intézmény fenntartójának: az Oktatási Minisztérium megsértette az egyetem autonómiáját – írja a Népszabadság.
A lemondás mögött álló egyik ok lehet az egyetem átállása a bolognai rendszerre. Az egyetem támogatja az ötéves képzést, de a színész szakra az osztatlan öt évet kérték (a filmes, akárcsak a legtöbb egyetem, 3+2-es rendszerben oktat majd), ezt engedélyezték is. A probléma abból fakad, hogy a művészképzésben lehetetlenség öt évre előre megmondani, melyik tantárgyat ki, mikor tanítja, és mi lesz a tananyag..
Az oktatási tárca megsértette a Színház- és Filmművészeti Egyetem intézményi autonómiáját – indokolta lemondását a miniszternek Székely Gábor, az egyetem volt rektora. A tárca felsőoktatási helyettes államtitkára, Mang Béla a napilapnak azt mondta: nem tud ilyen esetről, szerinte a magántőkéből tervezett beruházásokkal kapcsolatos tárgyalások állhatnak a háttérben. Az egyetem filmműtermét vissza kellett adni az egyháznak, de az újabb felépítése még nem kezdődhetett meg. A minisztérium tervei szerint a művészeti egyetemeket a Nemzeti Színház mellé, egy közös komplexumba költöztetnék. Szó van az Ódry Színpad felújításáról, új filmes stúdió kialakításáról és foghíjtelek beépítéséről is.

 

(2006. 3. 6.)

Elhunyt Kaló Flórián színművész

Hosszú betegség után, életének 74. évében, február 28-án elhunyt Kaló Flórián, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész – adta hírül az MTI Online a József Attila Színház társulatának közleményét.
Kaló Flórián 1932. június 16-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után pályáját a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, 1961-től a József Attila Színház tagja volt a jellegzetes orgánumú színész. Számos klasszikus és modern, zenés és prózai műben alakított emlékezetes karakterszerepet.
A színházi közönség ismerhette őt Szilvai professzorként (Szigligeti: Liliomfi), Alfieriként (Miller: Pillantás a hídról), és Ulyssesként (Shakespeare: Troilus és Cressida) is.
Játszott egyebek mellett a Két emelet boldogság (1960), A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), a Mici néni két élete (1962), a Meztelen diplomata (1963), a Minden kezdet nehéz (1966) és a Lányarcok tükörben (1972) című filmekben.
Színpadi műveket és rádiójátékokat is írt; ezek közül a Mai történet 1976-ban, a Négyen éjfélkor 1976-ban, a Pajzán históriák 1980-ban, A kitaszított 1987-ben jelent meg.

 

(2006. 3. 6.)

Ruttkai Éva Színház a volt Metró moziban

A volt Metró mozi helyére költözik a budapesti Ruttkai Éva Színház – adta hírül az MTI Online.
A teátrum február elején tíz éves bérleti szerződést kötött a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Rt.-vel a volt MÁV-épület használatáért – tájékoztatta a bérbeadó cég munkatársa és a Ruttkai Éva Színház vezetője a távirati irodát. Suhai Éva az MTI-nek elmondta: a volt MÁV-tulajdont a cégük 2004-ben 1,7 milliárd forintért vette meg, és az épületben található egykori mozit bérbeadással kívánták hasznosítani. Több ajánlat közül a Ruttkai Éva Színházat választották.

 

(2006. 3. 6.)

VI. POSZT

Tizennégy versenydarabbal várja június 8-a és 17-e között a VI. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a színházi szakembereket és az érdeklődő közönséget – adta hírül az MTI Online. A rendezvényt további 150-200, úgynevezett off-program színesíti – jelentette be Jordán Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
A kiemelt produkciókat Márton András színművész választja ki április elsejéig, 155, általa szemlézett darab közül.

 

(2006. 2. 25.)

Arany és Ezüst Medve Magyarországon

Még idén bemutatja a mozikban az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2006. február 9-19.) fődíjas (Arany Medve) alkotását a Budapest film – adta hírül sajtóközleményben a forgalmazó cég. Jasmila Zbanic Grbavica című osztrák és bosznia-hercegovinai koprodukciójában a háború utáni Szarajevóban élő, egyedül álló anyáról és 12 éves lányáról szól.
Szintén látható lesz Michael Winterbottom és Mat Whitecross The Road to Guantanamo című, a legjobb rendező Ezüst Medve-díjas alkotása. Az archív anyagokat, interjúkat, megrendezett jelenetekkel ötvöző film négy pakisztáni származású angol fiú igaz történetét eleveníti fel. Asif, Ruhel, Shafiq és Monir 2001-ben Angliából Pakisztánba utaznak egyikük menyasszonyáért, ám útközben úgy döntenek, Afganisztánba mennek segíteni az ottani nehéz helyzetű embereken. Azon az éjszakán érkeznek Kandaharba, amikor az USA légiereje támadásba lendül. A négy fiatal férfi belesodródik a háborús konfliktusba, majd hamarosan a kubai Guantanamo amerikai katonai bázisán találják magukat bebörtönözve. Kapcsolatba hozzák őket még Oszama bin Ladennel is, és átélik a megaláztatás megannyi formáját, megkínozzák őket.
A 81 éves Robert Altman új komédiája a Prairie Home Companion a Berliner Morgenpost olvasóinak díját kapta. Garrison Keillor 1974-től sugárzott, azonos című rádióshow-ja Amerika legkedveltebb műsora volt egy időben. A történetben Keillor és vendégei ráébrednek, aznapi műsoruk lesz az utolsó. A színfalak mögött a szereplők humoros minidrámái zajlanak. A legnépszerűbb rádióshow alkotóelemei pedig: krimi-széria Raymond Chandler-típusú detektívvel (Kevin Kline), végtelenített szappanopera, éneklő cowboyok (Woody Harrelson és John C. Reilly), country zenész szirének (Meryl Streep és Lily Tomlin), és felbukkan a halál szőke angyala (Virginia Madsen). A zenével és gegekkel teli filmben látható még Tommy Lee Jones is; Garrison Keillor pedig nemcsak a film forgatókönyvét írta, hanem önmagát is alakítja.

 

(2006. 2. 25.)

Oktatási segédanyag lesz Szabó István Rokonokja

A filmet forgalmazó InterCom és az Oktatási Minisztérium szerint Szabó István Rokonokja alkalmas a középiskolai oktatás támogatására – adta hírül a kultura.hu.
A diákok irodalom, történelem és médiaismeret órán is felhasználhatják, megbeszélhetik a Móricz-regény adaptációját, ezért Fenyő D. György a Magyartanárok Egyesületének alelnöke készítette munkafüzetet a forgalmazó minden középiskolába eljuttatja, de a munkafüzet letölthető a www.intercom.hu/rokonok oldalról is.
Hasonló oktatási segédanyag készült Koltai Lajos Sorstalanságához és Fliegauf Benedek Dealeréhez is.

 

(2006. 2. 25.)

Sam Peckinpah-westernek DVD-díszdobozban

A Sam Peckinpah-westernek DVD-díszdobozt A vad banda duplalemezes extraváltozata, A pap, a kurtizán és a magányos hős, a Délutáni puskalövések valamint a Dundee őrnagy extraváltozata alkotja és a Warner Home Video gondozásában jelent meg.

 

(2006. 2. 18.)

Elhunyt Zimre Péter író és producer

Életének 68. évében, február 8-án elhunyt Zimre Péter. Zimre Péter író, producer. Nevéhez csaknem száz filmforgatókönyv kötődik.
1938. június 29-én született Budapesten. Pályája kezdetén a Mafilm rendezőasszisztense, később szabadfoglalkozású író, illetve a Privát Profit főmunkatársa volt; 1993-tól dolgozott filmproducerként.
Főbb művei közé tartozik a Napágyú (kisregények), a Sértődött utazás (filmregények, Maár Gyulával, 1970), Az oroszlánsimogató (regény, 1972), az Elágazás (elbeszélések, 1977) és a Sirató (elbeszélések, 1986); forgatókönyvei között található a Nyár a hegyen (1967), a Szép leányok, ne sírjatok! (1970), a Jelenidő (1971), a Talpuk alatt fütyül a szél (1974), a Dóra jelenti (1978), a Ajándék ez a nap (1979), a Hazatérés (1983) vagy a televízióban Az utolsó táltos (1991).
Forgatókönyveiért több nívódíjat vett át, és külföldön is számos elismerésben részesült: Locarnóban Ezüst Kagyló-díjat, Avelinóban Aranydíjat, San Remóban nagydíjat, Velencében Arany Oroszlán-díjat kapott.
A Kerepesi úti temetőben február 23-án csütörtökön, 14 órakor helyezik örök nyugalomra (Fiumei úti Sírkert, VIII., Fiumei út 16.)

 

(2006. 2. 18.)

80 milliónyi plusz filmes támogatás – Gauder Áron a Mozgókép Ifjú Mestere

A filmszemle alkalmából Bozóki András kulturális miniszter 80 millió forint kiegészítő támogatást adott a filmgyártás versenyképességének növelése érdekében több hazai filmes fesztiválnak és filmgyártást elősegítő szervezetnek – olvasható a kultura.hu-n.
25 millió forintos támogatást kapott a tavaszi 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, valamint az őszi 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep (2006. szeptember 30 – október 7.)
A Nyitott Dokumentumfilm Archívum elindításához a győri székhelyű Mediawave Alapítvány 10 millió forintos támogatásban részesül, hogy a rendszerváltozás dokumentumfilmjeit összegyűjtse, és EU-s pályázatok segítségével online módon is közzé tegye a világhálón. Ehhez szükség van a filmek digitalizációjára, amit már elkezdtek, ám a minisztérium támogatásával fejleszteni lehet.
Fontos, hogy a közoktatásban is megjelenjen és hozzáférhetővé váljon a digitalizált filmtörténet – mondta Bozóki András. A 10 millió forintos támogatás a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal és a Nemzeti Audiovizuális Archívummal együttműködve hozzájárul ahhoz, hogy kibővítse az internetes film-klubhálózatot és így a középiskolai médiaoktatásban elérhető legyen.
A minisztérium 6 millió forinttal támogatja a „Film in Hungary 2006” című promóciós kézikönyv és internetes adatbázis létrejöttét. A kiadvány a magyar filmipar bemutatásán túl tájékoztat a filmtörvény nyújtotta lehetőségekről, képet ad a magyarországi forgatási helyszínekről, lehetőségekről. A kézikönyvet és a honlapot a Los Angeles-i Location Expo-n, valamint a Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be.
A fiatalok támogatása fontos lépés abban, hogy Magyarország versenyképes legyen a filmgyártásban, ezért a fiatalokat be kell kapcsolni az európai és Európán kívüli képzési rendszerbe az Európai Unió MEDIA programja segítségével. Az ösztöndíj intenzív kurzusokon való részvételt tesz lehetővé többek között Angliában a London Film School-ban és a National Film and Television School-ban, Franciaországban, Dániában, Németországban, illetve az USA több filmes főiskolájában. A jelentkezések koordinálását a MEDIA Desk Magyarország iroda végzi, amely 2,5 millió forint biztosításával járul hozzá az ösztöndíj-kerethez, ezt a tárca még 5 millió forinttal támogatja, illetve az Európai Unió is 2,5 millió forintot ad hozzá. Így az ösztöndíj-program összköltségvetése 10 millió forint, de Bozóki András kijelentette, az összeg évről-évre nőni fog.
A kulturális miniszter végül a Mozgókép Ifjú Mestere díjat adta át Gauder Áronnak, a Nyócker rendezőjének. A díjat a miniszter a fiatal pályakezdők művészi elismerésére alapította és a filmszemle Diákzsűrijének ajánlására adja át. A díj egyszeri, értéke 300 ezer forint.

 

(2006. 2. 18.)

Koltai Lajos amerikai filmet rendez

Koltai Lajos operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után forgatókönyvekkel bombázták – adta hírül az MTI Online a New Yorkban tárgyaló rendező feleségének információját.
Koltai Lajos Susan Minot Evening (Este) című regényének amerikai filmadaptációját rendezi májustól. „Egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól a film”, s valószínűleg Rhode Island szövetségi államban kezdik forgatni.
Susan Minot írta a forgatókönyvét Bernardo Bertolucci Lopott szépségének (Stealing Beauty, 1996).

 

(2006. 2. 18.)

Jeremy Irons A gyertyák csonkig égnekben

Csaknem húsz után vállalt főszerepet színházban Jeremy Irons, aki Henrik szerepében magyar tábornoki kosztümben tér vissza a londoni West-Endre – olvasható a kultura.hu-n.
Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek (Embers) című regényéből Christopher Hampton írt színpadi művet. Michael Blakemore rendező munkáját Londonban február 15-étől láthatja a közönség Jeremy Irons főszereplésével a Duke of York’s színházban. Konrád szerepében Patrick Malahide látható. A darab producere a dél-afrikai Eric Abraham és a legendás Robert Haggiag.
A könyv angol nyelvű verzióját Carol Brown Janeway forditásában, a Viking-Penguin kiadásában 2002-ben mutatta be a Londoni Magyar Kulturális Központ. A regény a tíz legjobb irodalmi mű közé került a szigetország vezető lapjainak sikerlistáján.
A Duke of York színházban kiállítás nyílt Márai Sándorról – a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös tárlata.
Február 23-án a színészek és az előadás alkotói lesznek a magyar intézet vendégei, február 27-én pedig az intézet irodalmi szalonjában beszélget Bogyay Katalin Christopher Hampton íróval, Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténésszel és Eric Abraham producerrel.

 

(2006. 2. 18.)

A Balassa Péter-díj kuratóriuma

Az esszé- és tanulmányírói munkáért adományozható művészeti elismerést március 15-én adja át először a nemzeti kulturális örökség minisztere – írja az MTI Online.
A kuratórium tagjai: B. Gáspár Judit pszichológus, Balassa Péter özvegye; Almási Miklós, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Esztétika Szakának professzora; Ferencz Győző, az ELTE BTK professzora, a Széchényi Művészeti Akadémia jelöltje; Nádas Péter író és Poszler György, az ELTE Esztétika Szak professzora.
A kitüntetés a művészeti – irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes – területen elért esszé- és tanulmányírói teljesítmény elismerésére adományozható.
A díjat évente egy személy kapja, a jutalommal kétszázezer forint jár. A bronzplakettet Balás Eszter szobrászművész készíti el.
Balassa Péter 2003. június 30-án hunyt el. A József Attila-díjas esztétát, egyetemi tanárt életének 57. évében, hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál.

 

(2006. 2. 18.)

Bagolyposta Harry Potterről

Február 6-tól forgatják az ötödik filmet, a Harry Potter és a Főnix Rendjét David Yates rendezésében az Egyesült Királyságban, a Leavesden stúdióban – adta hírül a The Hollywood Reporter információját a filmhu.
Állítólag még nem sikerült megállapodni a címszereplő keresztapját a harmadik és a negyedik részben alakító Gary Oldman-nel. (Ráadásul, ahogy a könyvből tudható, Sirius Black meghal ebben a történetben.) Gary Oldman jelenleg David Fincher Zodiac című filmjének forgatásában vesz részt Los Angelesben.
Magyarországon április 4-én jelenik meg DVD-n a negyedik film, a Harry Potter és a Tűz Serlege – adta hírül a kiadó.

 

(2006. 2. 18.)

Többmillió dolláros Tavi holdfény

Rekordösszegért, 2,928 millió dollárért (mintegy 630 millió forintért) kelt el Edward Steichen Tavi holdfény című, 1904-ben a New Yorki Long Islanden készült fotográfiája a Sotheby’s aukciós ház február 14-i árverésén – adta hírül az MTI Online.
A 41x48 centiméteres képen gyér fasor szegélyezte tó egy része látható, amint a fák között átdereng, és a vízen tükröződik a Hold fénye. A felvételről két másolat is készült, az egyik a New York-i Metropolitan Museum of Artban található, amely az eredeti fotót is árverésre bocsátotta.
Edward Steichen 1904-ben kezdett kísérletezni a színes képekkel. Az első amerikaiak között használta a színes fotózást forradalmasító autokróm technológiát.
Kapcsolódó Filmkultúra-cikk:
Sulyok Máté: A hihetetlen kép – Beszélgetés Zalka Imre vándorfotográfussal

 

(2006. 2. 10.)

Csaknem 50 000 jegy

48 881 jegyet váltottak a nézők 37. Magyar Filmszemlére (2006. január 31 – február 7.) – jelentette a szervezőbizottság. 31 ezren a Palace Mammutban, 11 ezren a Millennárisban, 5 ezren az Uránia Nemzeti Filmszínházban és kétezren a Kongresszusi Központban vették meg jegyüket. Közel negyven pótvetítést tartottak. 2487 néző látta a fődíjas Taxidermiát, 2420 néző Hajdu Szabolcs Fehér tenyerét és 2213 néző Bacsó Péter De kik azok a Lumnitzer nővérek című filmjét.

 

(2006. 2. 10.)

Szabó Gyula a Nemzet Színésze

Elsőként választottak vidéki társulathoz (Székesfehérvár) tartozó színművészt maguk közé a Nemzet Színészei: Szabó Gyula, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai díjas, Érdemes és Kiváló Művész lépett Agárdy Gábor megüresedett helyébe 2006. február 7-én a Nemzeti Színház Panoráma termében – adta hírül a kultura.hu.
A 2000-ben létrejött Nemzet Színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A Nemzet Színésze címet a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A díjat azért alapították, hogy a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket kitüntesse.
Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét pedig Zenthe Ferenc örökölte meg tavaly.
Szabó Gyula Kunszentmártonban született 1930. július 15-én. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1950 és 1954 között járt.
Amatőr színész (1945-50), az Ifjúsági, az Úttörő, a Petőfi, a Jókai, a Thália, az Arizona, a Művész, illetve a Thália Színház tagja (1954-96), 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docens.
Díjak: Jászai Mari-díj (1959, 1962), SZOT-díj (1965), Érdemes Művész (1972), a filmkritikusok díja (1975), Kiváló Művész (1981), Budapestért Díj (1996), Kossuth-díj (2000).
Főbb filmszerepei: Ifjú szívvel (1953), Vasvirág (1958), Kölyök (1959), Pár lépés a határ (1959), Tegnap (1959), Alázatosan jelentem (1960), Két emelet boldogság (1960), Az ígéret földje (1961), Félúton (1962), Párbeszéd (1963), Május (1963 tv), A Tenkes kapitánya (1964), Négy lány egy udvarban (1964), Vadkacsa (1964 tv), Antigoné (1965, TV), A tizedes meg a többiek (1965), A gépírók (1967 tv), Hazai pálya (1968), Én, Prenn Ferenc (1969, TV), Szemtől szembe (1970), Rózsa Sándor (1971, TV), György barát (1972, TV), Volt egyszer egy család (1972), Férfiak, akiket nem szeretnek (1975, TV), Dübörgő csend (1977), K. O. (1977), Kinek a törvénye? (1978), Amerikai komédia (1978, TV), Lear király (1978, TV), Éljen az egyenlőség! (1979, TV), Ezer év (1979, TV), Rang és mód (1980, TV), Égszínkék lovak vörös füvön (1982, TV), A zalameai bíró (1983, TV), Kérők (1985, TV), Alkony (1986, TV), Éjféli színjáték (1986, TV), A lepecsételt lakás (1987, TV), Volt egyszer egy úrlovas (1987, TV), A miniszter (1987, TV), Holnapra a világ (1989, TV)
Főbb színházi szerepei: Boka (Molnár–Török: A Pál utcai fiúk), Arturo Ui (Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit!), Julien Sorel (Stendhal: Vörös és fekete), Tersánszky: Kakuk Marci, Bíró László (Karinthy: Házszentelő), Brigádvezető (László-Bencsik: Történelem alulnézetben), Woland (Bulgakov: A Mester és Margarita), Milne: Micimackó, Lámsza (Tamási: Ördögölő Józsiás), Bajusz pincér (Kellér: Bal négyes páholy), Fejes: Mocorgó, Mendel Krik (Babel: Alkony), id. Hábetler, id. Zentay (Fejes: Rozsdatemető), Lenin (Satrov: Égszínkék lovak vörös füvön), Göndör Sándor (Tóth: A falu rossza), Bányai Cézár (Holberg: A politikus csizmadia), Ádám (Wojtyla: Az aranyműves boltja), Igazgató (Móricz–Kocsák–Miklós: Légy jó mindhalálig), Sir Patrick Cullen (Shaw: Segítség! Orvos!), Kimball tiszteletes (Brecht–Weill: Koldusopera), Öreg Earnshaw (Brontë: Üvöltő szelek), Noszty Pál (Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival)
Előadóestje: A Biblia forrásai (1990).

 

(2006. 2. 10.)

A legnézettebb 2005-ös magyar filmek

A filmforgalmazók adatközlése alapján tavaly összesen 19 magyar filmet mutattak be; több mint 34 500 előadásra 1,3 millió néző váltott jegyet.
A tavaly február 10-én mozikba került Sorstalanságra (r.: Koltai Lajos) majdnem 450 ezren voltak kíváncsiak, a jegybevétel 265 millió forint volt. A 33 kópiával forgalmazott filmet 6666 előadáson láthatták a nézők – derül ki a 37. Magyar Filmszemle hivatalos katalógusában közölt adatsorból.
Az Egy szoknya, egy nadrágot, Gyöngyössy Bence filmjét 254 ezren látták, a bevétele 226 millió forint. Az októberben forgalomba került vígjátékot szintén 33 kópiával, de a Sorstalanságnál többször vetítették; több mint 7700-szor.
A harmadik legnépszerűbb tavaly bemutatott mozgókép a Csudafilm volt; Ragályi Elemér alkotását január óta 180 ezren nézték meg, összesen 124 millió forintot hagyva a pénztáraknál jegyekért.

 

(2006. 2. 10.)

Egyedi A sziget foglya

Limitált példányszámban jelent meg DVD-n A sziget foglya február elsején. Patrice Leconte filmje az Odeon új, különleges kiadású DVD sorozatának, az Odeon Mozaiknak első darabja.
A sziget foglya DVD-ből 500 darabot gyártottak. Mindegyik példányt egyedi sorszámmal látták el.
A lemezeket kizárólag az Odeon.hu és az xpress.hu weboldalán keresztül lehet csak megrendelni és megvásárolni.

 

(2006. 2. 10.)

E-A-T tipográfiai kiállítás

Az E-A-T tipográfiai kiállítás a kortárs cseh és szlovák betűtervező tipográfusok és grafikusok kiállítása (2006. február 7. – március 4.) a Magyar Iparművészeti Egyetem Ponton Galériában (1015 Budapest Batthyány u. 65.).
A kurátorok, Alan Záruba Prágában élő cseh és Johanna Biľak, jelenleg Hollandiában dolgozó szlovák grafikusművészek, a 2003-as brünni Grafikai Biennáléra állították össze az azóta nemzetközi hírűvé vált anyagot. Prágai, pozsonyi, hágai, cieszyni, ljubljanai és varsói állomásain a kiállítás meggyőzően érvelt a cseh és szlovák tervezők tudása és tehetsége mellett.
A kiállítás magyar kurátora Somogyi Krisztina művészeti író.
A kiállítás keddtől szombatig 12 és 18 óra között látogatható.

Kapcsolódó honlap: www.e-a-t.org

 

(2006. 2. 4.)

Bezárták Pécsett az Urániát

Életveszélyessé vált tetőszerkezete miatt kellett bezárni Pécs legnagyobb artmoziját – adta hírül a Magyar Nemzet Online a HavariaPress értesülését.
A szakértői vélemény szerint a megyeszékhely Uránia mozija mintegy 400 fős befogadóképességű vetítőtermének tetőzete közvetlenül ugyan nem, közvetetten azonban élet- és balesetveszélyes.
A mozi az önkormányzat tulajdona, így a képviselő-testületnek kell döntenie, honnan teremti elő a pénzt a javításra.
Kérdésessé vált a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál (2006. március 31 – április 5.) megrendezése is.

 

(2006. 2. 4.)

Próbaterem a Flórián moziban

A fővárosi önkormányzat ingyen átadta az Alternatív és Független Színházak Szövetségének (ÁFSZSZ) az egykori óbudai Flórián mozi épületét – olvasható a Népszabadság Online-on. Állami és fővárosi pénzből színházi próbateremmé alakították a helyet.
A Flórián Műhelyben előadásokat nem, legfeljebb munkabemutatókat tartanak. Elsőként Oleg Zsukovszkij és Perovics Zoltán készülhetett a Danyiil Harmsz Project február 4-i Szkéné Színházbeli premierjére. Majd a Meridian 42 színház- és filmműhely próbálja a Három nővért, és az Art Plaza a kész előadását filmezi itt.
Egyedülállónak tartja Hudi László rendező, az ÁFSZSZ egyik vezetője, hogy a fővárosi önkormányzat nulla forintért tíz évre adta bérbe a helyiséget. A romos állapotban lévő mozi átalakításához hatmillió forinttal járult hozzá a főváros, amit a minisztérium további tízmillióval toldott meg. Ebből használhatóvá tették a próbaterem padlózatát, megoldották a fűtést, a mellékhelyiségeket megújították és megszüntették bizonyos helyeken a beázásokat.
Összefogtak az állami költségvetésből nem támogatott, független befogadó színházak (MU, Merlin, Szkéné, Városi Színház, a szegedi MASZK, a Műhely Alapítvány, a Tűzraktér és a Flórián Műhely) – számolt be a napilapnak adott interjúban Hudi László. Szervezetük, a Befogadó Színházak Társulása azt szeretné elérni, hogy külön állami keretet hozzanak létre nekik, és ne a pályázatok esetlegességén múljon, mennyi pénzből működhetnek. A nyolc hely annyit kér összesen, amennyi egy közepes nagyságú kőszínház támogatása: 400 millió forintot.

 

(2006. 2. 4.)

Oscar-jelöltek 2006-ban

Az Amerikai Filmakadémia 2006. március 5-én 78. alkalommal adja át az Oscar-díjakat. A január 31-én nyilvánosságra hozott jelöltek teljes listája, kategóriánként:

a legjobb film
Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon (munkacím, várható magyarországi bemutató: 2006. március 30.)
Bennett Miller: Capote
Paul Haggis: Ütközések / Crash (magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 9.)
Steven Spielberg: München / Munich (magyarországi bemutató: 2006. január 26.)

a legjobb rendező
Ang Lee (Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Bennett Miller (Capote)
Paul Haggis (Ütközések / Crash)
George Clooney (Good Night, And Good Luck)
Steven Spielberg (München / Munich)

a legjobb színésznő
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents; tervezett magyarországi bemutató: 2006. május)
Felicity Huffman (Duncan Tucker: Transamerica; magyarországi bemutató: 2006. március)
Keira Knightley (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Reese Witherspoon (James Mangold: A nyughatatlan / Walk the Line; magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb színész
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Terrence Howard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)

a legjobb eredeti forgatókönyv írója
Paul Haggis–Robert Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney–Grant Heslov (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Woody Allen (Woody Allen: Match Point; tervezett magyarországi bemutató: 2006. április)
Noah Baumbach (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Stephen Gaghan (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)

a legjobb adaptált forgatókönyv írója
Larry McMurtry–Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Dan Futterman (Bennett Miller: Capote)
Jeffrey Caine (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener; magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
Josh Olson (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence; magyarországi bemutató: 2005. november 24.)
Tony Kushner–Eric Roth (Steven Spielberg: München / Munich)

a legjobb epizódszínésznő
Amy Adams (Phil Morrison: Junebug)
Catherine Keener (Bennett Miller: Capote)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)

a legjobb epizódszínész
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Paul Giamatti (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Jake Gyllenhaal (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
William Hurt (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)

a legjobb operatőr
Wally Pfister (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins; magyarországi bemutató: 2005. július 14.)
Rodrigo Prieto (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Robert Elswit (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Dion Beebe (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. március 23.)
Emmanuel Lubezki (Terrence Malick: The New World / Az Újvilág)

a legjobb látvány- (Art Direction) és díszlettervező (Set Decoration)
Jim Bissell és Jan Pascale (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Stuart Craig és Stephenie McMillan (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire; magyarországi bemutató: 2005. december 1.)
Grant Major és Dan Hennah–Simon Bright (Peter Jackson: King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
John Myhre és Gretchen Rau (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sarah Greenwood és Katie Spencer (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb jelmeztervező
Gabriella Pescucci (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Colleen Atwood (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sandy Powell (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Jacqueline Durran (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Arianne Phillips (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb vágó
Mike Hill–Dan Hanley (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Claire Simpson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Hughes Winborne (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Michael Kahn (Steven Spielberg: München / Munich)
Michael McCusker (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb zeneszerző
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Alberto Iglesias (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
John Williams (Steven Spielberg: München / Munich)
Dario Marianelli (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb betétdal
„In the Deep” – zene: Kathleen „Bird” York és Michael Becker; szöveg: Kathleen „Bird” York (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
„It's Hard Out Here for a Pimp” – zene és szöveg: Jordan Houston, Cedric Coleman és Paul Beauregard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
„Travelin’ Thru” – zene és szöveg: Dolly Parton (Duncan Tucker: Transamerica)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Cristina Comencini: La bestia nel cuore / Don’t Tell (olasz)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas / Boldog Karácsonyt! (francia)
Hany Abu Assad: Mennyország most / Paradise Now (palesztin; magyarországi bemutató 2005. november 10.)
Marc Rothemund: Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel / Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days (német; magyarországi bemutató: 2006. február 16.)
Gavin Hood: Tsotsi (dél-afrikai)

a legjobb maszkmester (make up)
Howard Berger–Tami Lane (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
David LeRoy Anderson–Lance Anderson (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Dave Elsey–Annette Miles (George Lucas: Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith; magyarországi bemutató: 2005. május 19.)

a legjobb vizuális effekt
Dean Wright–Bill Westenhofer–Jim Berney–Scott Farrar (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Joe Letteri–Brian Van’t Hul–Christian Rivers–Richard Taylor (Peter Jackson: King Kong)
Dennis Muren–Pablo Helman–Randy Dutra–Daniel Sudick (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds; magyarországi bemutató: 2005. június 29.)

a legjobb hangvágó
Mike Hopkins–Ethan Van der Ryn (Peter Jackson: King Kong)
Wylie Stateman (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Richard King (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds)

a legjobb hangkeverő
Terry Porter–Dean A. Zupancic–Tony Johnson (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Christopher Boyes–Michael Semanick–Michael Hedges–Hammond Peek (Peter Jackson: King Kong)
Kevin O'Connell–Greg P. Russell–Rick Kline–John Pritchett (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Paul Massey–D.M. Hemphill–Peter F. Kurland (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Andy Nelson–Anna Behlmer–Ronald Judkins (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds)

a legjobb dokumentumfilm
Hubert Sauper: Darwin rémálma / Darwin’s Nightmare (osztrák-belga-francia-kanadai-finn-svéd; magyarországi bemutató: 2006. január 26.)
Alex Gibney–Jason Kliot: Enron: The Smartest Guys in The Room / Enron: A legcsúszósabb srácok a szobában
Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins (francia, magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Henry-Alex Rubin–Dana Adam Shapiro: Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai / Murderball (magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Marshall Curry: Street Fight / Utcai harc

a legjobb rövid dokumentumfilm
Dan Krauss: The Death of Kevin Carter: Casualty of The Bang Bang Club / Kevin Carter halála: A Bang Bang Club áldozata
Kimberlee Acquaro–Stacy Sherman: God Sleeps in Rwanda / Isten alszik Ruandában
Steven Okazaki: The Mushroom Club
Corinne Marrinan–Eric Simonson: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin

a legjobb kisjátékfilm (live action)
Ulrike Grote: Ausreisser / The Runaway (német)
Sean Ellis–Lene Bausager: Cashback (brit)
Rúnar Rúnarsson– Thor S. Sigurjónsson: Síđasti bćrinn í dalnum / The Last Farm (izlandi)
Rob Pearlstein–Pia Clemente: Our Time Is Up (amerikai)
Martin McDonagh: Six Shooter (brit)

a legjobb animációsfilm
Hayao Miyazaki: A vándorló palota / Howl’s Moving Castle / Hauru no ugoku shiro (magyarországi bemutató: 2005. december 15.)
Tim Burton–Mike Johnson: A halott menyasszony / Tim Burton’s Corpse Bride (magyarországi bemutató: 2005. november 17.)
Steve Box-Nick Park: Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény / Wallace & Gromit: The Curse of The Were-Rabbit (magyarországi bemutató: 2005. október 27.)

a legjobb rövid animációsfilm
Sharon Colman. Badgered
John Canemaker–Peggy Stern: The Moon and the Son
Anthony Lucas: The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello / Jasper Morello titokzatos földrajzi felfedezései
Shane Acker: 9
Mark Andrews–Andrew Jimenez: One Man Band

 

(2006. 1. 29.)

Nemzetközi játékfilmes zsűri a szemlén

Zsűrik a 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. – február 7.):

Játékfilmes zsűri
Dimitri Eipides (elnök) több filmfesztivál alapítója, igazgatója (Montreal, Torontó, Thesszaloniki, Reykjavik)
Mike Goodrigde filmkritikus (Screen International, screendaily.com)
Manuel Grosso, a Sevillai Filmfesztivál igazgatója, filmproducer és rövidfilm-rendező, zenekritikus
Balog Gábor, fotográfus, operatőr, rendező
Szász János, rendező

Dokumentumfilmes zsűri
H. Sas Judit, szociológus
Dér András (elnök), rendező, operatőr
Veress József, filmkritikus

Tudományos- és ismeretterjesztő filmes zsűri
Lugossy László (elnök), filmrendező
Simon Károly, ipari formatervező, egyetemi tanár
Petróczy Sándor, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke

Kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri
Hirsch Tibor (elnök), filmesztéta
Kardos Sándor, operatőr, rendező
Podmaniczky Szilárd, író

 

(2006. 1. 29.)

Elhunyt Jancsó Adrienne Kossuth-díjas előadóművész

Életének 85. évében elhunyt Jancsó Adrienne Kossuth-díjas előadóművész – közölte a család kérésére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma január 22-én.
Jancsó Adrienne 1921-ben a romániai Marosújváron született, előadóművészként 1941-től dolgozott. 1944 és 1947 között Kolozsvárott a Nemzeti Színház, illetve a Magyar Színház tagja. 1947-ben települt Magyarországra, vidéki teátrumok, később a budapesti Madách Színház tagja. 1955-től újra pódiumművészként dolgozott, versmondó, balladaelőadó volt. 1963 és 1978 között az Irodalmi Színpad, illetve a Radnóti Miklós Színpad színészeként dolgozott, 1985-től 1990-ig a Vers és dal a Várban estek szervezője volt.
Jancsó Adrienne Jászai Mari-díjas (1965), Érdemes művész (1971), Kazinczy-díjas (1977) és Déry Tibor-díjas (1988). 1991-ben megkapta a Magyar Művészetért Alapítvány díját, 1995-ben Kossuth-díjjal, 1996-ban Magyar Örökség-díjjal, 2004-ben Hazám-díjjal ismerték el művészi tevékenységét.

 

(2006. 1. 29.)

Elhunyt Szűcs István színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja

Életének 64. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Szűcs István színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja – tudatta az intézmény vezetése az MTI-vel január 23-án.
Szűcs István 1960 óta játszott a győri színházban. Gazdag művészi pályafutása alatt számos nagyszerű alakítást nyújtott – írja a kultura.hu. Csaknem fél évszázados művészi munkássága alatt 250 szerepet, 80 főszerepet játszott el. Nevéhez olyan nagyszerű alakítások fűződnek, mint a Cyrano Christianja, a Pillantás a hídról Rodolfója, a Liliomfi címszerepe, A néma levente Agárdi Pétere, A kassai polgárok leonardusa, a Hegedűs a háztetőn csendbiztosa, illetve utolsó szerepe a Macska a forró bádogtetőn Tooker tiszteletese.
Szűcs Istvánt szinte a színpadon érte a halál; a Tennessee Williams-darab előadására készültek, amikor rosszul lett, de nem akart orvost hívatni, mondván, el tudja játszani szerepét. A kollégák nem engedték, és mentőt hívtak, amely azonnal a győri kórházba szállította, ahol az éjszaka folyamán elhunyt.
Szűcs István küldetésként élte meg hivatását. Összetéveszthetetlen orgánumán rendhagyó irodalomóráival, önálló estjeivel terjesztette a magyar és egyetemes kultúrát iskolákban, klubokban, nyugdíjasházakban.

 

(2006. 1. 29.)

4 nap –120 000 ezer néző: Üvegtigris 2.

Az utóbbi 15 év legsikeresebb magyar premierje Rudolf Péter filmje, amelyet az első 4 napon közel százhúszezren láttak a mozikban. Az Üvegtigris 2. országszerte 37 kópián indult multiplexekben és hagyományos mozikban is – adta hírül a filmet forgalmazó Budapest Film.
A példátlan nyitást jellemzi, hogy az Üvegtigris 2. hollywoodi szuperprodukciókat is maga mögé utasított, mint a Trója, a Mátrix, vagy éppen a Bridget Jones naplója.
A hétvégén a magyar filmek nézőrekordja is megdőlt, az eddigi csúcstartó közel tíz éve Kern András, Koltai Róbert és Andy Vajna A miniszter félrelép című vígjátéka volt.
Rudolf Péter és Kapitány Iván Üvegtigrisét (2001) – az első részt – összesen 140 000 néző látta a mozikban futó 11 kópián.

 

(2006. 1. 29.)

BAFTA-jelöltek

A Brit Film- és Televíziós Művészetek Akadémiája nyilvánosságra hozta az idei BAFTA díjakra esélyes alkotások listáját. A legtöbb jelölést (tízet) a hazánkban január 19-én bemutatott Fernando Meirelles Az elszánt diplomatája kapta.
A díjakat 2005. február 19-én, két héttel az Oscar-ceremónia előtt adják át a londoni Leicester Square-en lévő Odeon színházban. Az este házigazdája – immár hatodik alkalommal – Stephen Fry.

A jelöltek teljes listája:
a legjobb film
Ang Lee: Brokeback Mountain (magyarországi bemutató: 2006. tavasza)
Bennett Miller: Capote
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener (magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
Paul Haggis: Ütközések / Crash; magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 9.)

az év legkiemelkedőbb angol filmjének Alexander Korda-díja
Michael Winterbottom: A Cock & Bull Story / Egy kakas és egy bika története
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener
Annie Griffin: Festival
Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)
Steve Box-Nick Park: Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény / Wallace & Gromit: The Curse of The Were-Rabbit (magyarországi bemutató: 2005. október 27.)

a legjobb angol elsőfilmes angol rendező, forgatókönyvíró vagy producer Carl Foreman-díja
David Belton producer (Michael Caton-Jones: Shooting Dogs)
Peter Fudakowski producer (Gavin Hood: Tsotsi)
Annie Griffin rendező-forgatókönyvíró (Festival)
Richard Hawkins (Everything)
Joe Wright rendező (Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb rendező David Lean-díja
Ang Lee (Brokeback Mountain; magyarországi bemutató: 2006. tavasza)
Bennett Miller (Capote)
Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Paul Haggis (Ütközések / Crash)
George Clooney (Good Night, And Good Luck)

a legjobb eredeti forgatókönyv
Cliff Hollingsworth-Akiva Goldsman (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Paul Haggis-Bobby Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney-Grant Heslov (George Clooney: Good Night, And Good Luck)
Keir Pearson-Terry George (Terry George: Hotel Ruanda / Hotel Rwanda; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 29.)
Martin Sherman (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)

a legjobb adaptált forgatókönyv
Larry McMurtry-Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Dan Futterman (Bennett Miller: Capote)
Jeffrey Caine (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Josh Olson (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)
Deborah Moggach (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb nem angol nyelvű film
Jacques Audiard: De battre mon coeur s'est arreté / The Beat That My Heart Skipped / Szívem megszűnt dobogni (francia)
Ismaël Ferroukhi: Le Grand Voyage / A nagy utazás (francia-dél-koreai-marokkói)
Stephen Chow: A pofonok földje / Kung Fu Hustle (kínai; magyarországi bemutató: 2005. június 23.)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas / Boldog Karácsonyt! (francia–német–angol–belga–román)
Gavin Hood: Tsotsi (brit–dél-afrikai)

a legjobb színésznő
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Reese Witherspoon (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Ziyi Zhang (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. március 23.)

a legjobb színész
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Ralph Fiennes (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)

a legjobb epizódszínésznő
Brenda Blethyn (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Catherine Keener (Bennett Miller: Capote)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Thandie Newton (Paul Haggis: Ütközések / Crash)

a legjobb epizódszínész
Don Cheadle (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)
Jake Gyllenhaal (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash)

a legjobb filmzene Anthony Asquith-díja
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Alberto Iglesias (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
George Fenton (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
T. Bone Burnett (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb operatőr
Rodrigo Prieto (Ang Lee: Brokeback Mountain)
César Charlone (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
J. Michael Muro (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Laurent Chalet–Jerome Maison (Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins; magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Dion Beebe (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb vágó
Geraldine Peroni-Dylan Tichenor (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Claire Simpson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Hughes Winborne (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Stephen Mirrione (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Sabine Emiliani (Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins)

a legjobb látványtervező
Nathan Crowley (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins; magyarországi bemutató: 2005. július 14.)
Alex McDowell (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Stuart Craig (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire; magyarországi bemutató: 2005. december 1.)
Grant Major (Peter Jackson: King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
John Myhre (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb jelmeztervező
Gabriella Pescucci (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Isis Mussenden (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
Colleen Atwood (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sandy Powell (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Jacqueline Durran (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb hangmérnökök
David G Evans–Stefan Henrix–Peter Lindsay (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins)
Joakim Sundström–Stuart Wilson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Richard Van Dyke–Sandy Gendler (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Hammond Peek–Christopher Boyes–Mike Hopkins–Ethan Van Der Ryn (Peter Jackson: King Kong)
Paul Massey–D. M. Hemphill–Peter F. Kurland–Donald Sylvester (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb speciális effektus tervezők
Janek Sirrs–Dan Glass–Chris Corbould Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins)
Nick Davis–Jon Thum–Chas Jarrett–Joss Williams (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Dean Wright–Bill Westenhofer–Jim Berney–Scott Farrar (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Jim Mitchell–John Richardson (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire)
Joe Letteri–Christian Rivers–Brian Van’t Hul–Richard Taylor (Peter Jackson: King Kong)

a legjobb sminkes és fodrász
Peter Owen–Ivana Primorac (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Howard Berger–Gregory Nicotero–Nikki Gooley (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Nick Dudman–Amanda Knight–Eithne Fennell (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire)
Noriko Watanabe–Kate Biscoe–Lyndell Quiyou–Kelvin R. Trahan (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Fae Hammond (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb rövid animációsfilm
Jarek Sawko–Piotr Sikora–Tomek Baginski: Fallen Art / Bukott művészet
Osbert Parker: Film Noir
Sumito Sakakibara: Kamiya's Correspondence / Kamiya levelezése
Anthony Lucas–Julia Lucas–Mark Shirrefs: The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello / Jasper Morello titokzatos földrajzi felfedezései
Run Wrake: Rabbit / Nyuszi

a legjobb rövidfilm
Howard Stogdon–Amber Templemore–Finlayson–Daniel Mulloy: Antonio’s Breakfast / Antonio reggelizik
Kit Hawkins–Adam Tudhope–Ed Roe: Call Register / Telefonkönyv
Amanda Boyle–Luke Morris–Toby Macdonald: Heavy Metal Drummer / Heavy Metal dobos
Homayoun Assadian–Babak Jalali: Heydar, An Afghan In Tehran / Heydar, egy afgán Teheránban
Bex Hopkins–Avie Luthra: Lucky / Szerencsés

a legígéretesebb fiatal művész Orange-díja (közönségszavazat)
Chiwetel Ejiofor
Gael Garcia Bernal
Rachel McAdams
James McAvoy
Michelle Williams

 

(2006. 1. 29.)

100 éves Igor Mojszejev

Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai otthonában köszöntötte a százéves Igor Mojszejev orosz táncművészt, a világhírű Mojszejev néptáncegyüttes alapítóját (1937) és vezetőjét. Igor Mojszevev 1906. január 21-én született Kijevben.

 

(2006. 1. 24.)

Negyven év a Nemzetiben, száz film- és tévészerep…
2006. január 19-én elhunyt Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze

Utolsó filmszerepe filmre fordított színházi előadás, Iglódi István rendezte Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéből. A film premierje a 37. Magyar Filmszemlén lesz, nélküle. Utolsó előtti filmjének, Palásthy György: Retúrjának bemutatóján, 1996-ban azonban még ott volt.

1922. augusztus 2-án született Szegeden, 16 évesen „táncos boy és kardalos” a Szegedi Nemzeti Színházban, majd 41-től vándorszínész. A tábori színház, az orosz front és a hadifogság után újra vándorszínész. 1949-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja, 52-től a Fővárosi Operettszínházé. Az Ifjúsági majd Petőfi Színházban töltött boldog tizenkét év után 1964-ben Nemzeti Színház társulatának tagja lett, 2000-től Pesti Magyar Színházé.
1954 óta játszik filmekben, rendezte őt Máriássy Félix (Csempészek), Jancsó Miklós (Szegénylegények), Várkonyi Zoltán (Egy magyar nábob, Egri csillagok), Gyarmathy Lívia (Ismeri a szandi-mandit?) és még sokan mások, legutóbb Palásthy György és Iglódi István.
Díjakkal ismerték el művészetét: 1958-ban és 1962-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1968-ban Érdemes művész, 1980-ban Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1985-ben kapta meg, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2002-ben a csillaggal fokozatot is átvehette. 2000-ben a Nemzet Színésze lett. 2002-ben Budapest díszpolgárává választották.

 

(2006. 1. 21.)

A feketepiaci filmes termékek ellen tiltakozik a Magyar Producerek Szövetsége

A magyarországi szerző és jogvédelem jelenlegi helyzete ellen tiltakozik a Magyar Producerek Szövetségének elnöksége – adta hírül a kultura.hu az MTI jelentését.
A szervezet az államapparátus figyelmét kívánja felhívni arra, hogy fordítson nagyobb hangsúlyt a feketepiaci filmes termékek visszaszorítására – mondta Kálomista Gábor a Távirati Irodának: „Elképzelhetetlen, hogy egy európai uniós országban, az állam nem kellő szigorral és a meglévő törvényi lehetőségeket nem kihasználva szemet huny a ma már elképesztő méreteket öltött feketepiac működése felett” – írja közleményében a szövetség elnöke.
A szövetség felajánlja, hogy szakmai szervezetek és az állami apparátus részvételével közös és hatékony fellépést szervez, a törvények szigorítása és betartatásában érdekében.
Kálomista Gábor szerint Magyarországon körülbelül 150 millió dollárnyi hamis DVD kerül forgalomba évente, ami hétszerese a legális piaci forgalomnak.

 

(2006. 1. 21.)

Elhunyt Shelley Winters kétszeres Oscar-díjas színésznő

Nyolcvanöt éves korában egy Los Angeles-i kórházban 2006. január 14-én elhunyt Shelley Winters, „az egyik legelismertebb színésznő Hollywood aranykorából” – jellemzi a www.imdb.com. Az amerikai filmszínésznő 1920. augusztus 18-án született East St. Louisban, Illinois államban.
Shelley Winters kétszer kapott Oscar-díjat a legjobb epizódszínésznő kategóriában: 1960-ban az Anna Frank naplójában Petronella Van Daan asszony alakításáért (George Stevens: The Diary of Anne Frank, 1959) és 1966-ben a Fekete-fehérben egy vak lány édesanyjának (Rose-Ann D'Arcy) szerepéért (Guy Green: A Patch of blue, 1965). Még kétszer jelölték Oscar-díjra: 1952-ben (George Stevens: A Place in the Sun / Hely a Nap alatt, 1951) és 1973-ban (Ronald Neame: A Poszeidon Katasztrófa / The Poseidon Adventure, 1972). Utóbbi alakítását Golden Globe- és BAFTA-díjjal is jutalmazták.
David di Donatello díjat kapott 1977-ben Mario Monicelli Un borghese piccolo piccolo című filmjében Amalia Vivaldi szerepében nyújtott alakításáért.

 

(2006. 1. 15.)

Bezár a budapesti Új udvar multiplexe

Bezár az óbudai Cinema City Új udvar hattermes multiplexmozi – írja a Népszabadság. A január 15-i vasárnapi előadásokat megtartják, de 16-án hétfőn már nem nyitják ki a filmszínházat.
A Cinema City Új udvar az első, nemzetközi multicég által üzemeltetett modern, többtermes filmszínház, amelyet nem eladnak, hanem bezárnak. A lap úgy tudja, a mozi kihasználtsága körülbelül tízszázalékos volt, több szakember véleménye szerint ennek legalább a kétszeresére lett volna szükség, hogy hosszú távon megtérüljön a beruházás.

 

(2006. 1. 15.)

Hámori Gabriella a magyar Shooting Star Berlinben

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. február 9-19.) Hámori Gabriella lesz a magyar Shooting Star – adta hírül a Magyar Filmunió. A European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött rendezvényen Európa legígéretesebb színésztehetségei kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a filmszakma nemzetközi képviselőinek. Az Európai Unió MEDIA Plus Programja által támogatott 1998-as alapítású program évről-évre mintegy húsz ifjú színésztehetségre irányítja a reflektorfényt a berlini filmfesztiválon.
A Shooting Stars program 21 idei résztvevőjét az EFP tagjai választották ki. A „holnap sztárjai”, az ígéretes tehetségek háromnapos rendezvénysorozaton vesznek részt, amelynek keretében a filmszakma nagyjainak, a legnagyobb színészügynökségek és a nemzetközi sajtó képviselőinek mutatkozhatnak be.
Dieter Kosslick a berlini fesztivál igazgatója személyesen mutatja majd be az ifjú talentumokat elismerve a Studio Hamburg Shooting Stars-díját a berlini fesztiválpalota színpadán február 12-én.
Magyarország – a Magyar Filmunió EFP tagsága folytán – 2002 óta vesz részt a berlini Shooting Stars programon. Miklós Marcell és Kamondi Zoltán Kísértések című filmjének főszereplőjét követően, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter és legutóbb Gryllus Dorka vett részt a programon. Gryllus Dorka azóta Sam Garbarski (A Rashevski Tangó) új filmjében is szerepet kapott, a forgatás nemrég fejeződött be Londonban.
Kapcsolódó korábbi hírünk:
Terézanyu „mosolygó” díja (2005.09.29.)

 

(2006. 1. 15.)

Elhunyt Nagy Miklós, a Ruttkai Éva Színház alapító tagja

Életének 49. évében 2006. január 9-én agyvérzés következtében meghalt Nagy Miklós, a Ruttkai Éva Színház színművésze, igazgatója és rendezője – adta hírül az MTI Online a teátrum közleményét.
Nagy Miklós 1957. március 6-án született, 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd József Attila Színház tagja volt. 1994-től a Ruttkai Éva Színház alapító tagja, színművésze, igazgatója és rendezője.
Nagy Miklóst a Ruttkai Éva Színház saját halottjának tekinti.

 

(2006. 1. 15.)

37 Üvegtigris 2-kópia

37 kópiával vetítik január 19-től az országban Rudolf Péter Üvegtigris 2 című filmjét – jelentette be Csurdi Gábor, a Budapest Film sajtófőnöke. Rudolf Péter színész-rendező a sajtóvetítésen hozzáfűzte: az első rész 11 kópiával 140 ezres nézőszámot ért el.

 

(2006. 1. 15.)

Több mint kétszázezren a Csak szex és más semmin

Az első hónapban 200 000 nézője volt Goda Krisztina vígjátékának, a Csak szex és más semminek – tájékoztatta szerkesztőségünket a filmfogalmazó HungariCom.
A Schell Judit, Dobó Kata és Csányi Sándor főszereplésével 2005. december 8-án bemutatott film december 23-án lépte át 100.000-es nézőszámot, és premierje után pontosan egy hónappal megduplázta.
A Csak szex és más semmi eladott jegyeivel hozzájárult, hogy a filmforgalmazásban nemzetközileg uralkodó regresszív trend ellenére idén decemberben itthon mintegy 16%-kal többen mentek moziba, mint tavaly.

 

(2006. 1. 15.)

Wong Kar-wai Cannes zsűrielnöke

Az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 17-28.) zsűrijének elnöke – első kínaiként – Wong Kar-Wai rendező.
Wong Kar-wai forgatókönyvíróként első munkájával, a hongkongi televízió számára készült As Tears go by című filmmel már 1989-ben meghívást kapott Cannes-ba.
Nyolc évvel később az Édes kettesért a legjobb rendezésnek járó díjat vette át a Croisette-n. A Szerelemre hangolva (2000), illetve a 2046 (2004) is egyöntetű kritikai és közönségsikert aratott.
Wong Kar-wai megtisztelőnek érezte a cannes-i szervezők döntését és kijelentette: „türelmetlenül várom, hogy a többi zsűritaggal együtt élvezhessem a kortárs mozi legnagyobb tehetségeinek alkotásait”. Még egy régi kínai közmondást is idézett: „Soha nem tudjuk előre megmondani, honnan fúj a szél, de mindig nyitva kéne hagyni az ablakokat”.
A tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri Emir Kusturica elnökletével a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne A gyermek című alkotásának ítélte az Arany Pálmát.
További kapcsolódó Filmkultúra-linkek:
Cannes 2004 – A 2004-es Cannes-i fesztivál versenyfilmjei, és versenyen kívül bemutatott filmjei
Parádi Orsolya: A Vágy hármas tükrében – Antonioni–Soderbergh–Wong Kar-wai: Eros

 

(2006. 1. 15.)

Soros György megvenné Spielberg filmjeit

A magyar származású milliárdos befektető, Soros György cége, a Soros Fund Management tárgyalásokat folytat arról, hogy megvásárolja a Paramount stúdiótól azt a filmtárat, amely nemrég került a birtokába, miután megvette Steven Spielberg cégét, a DreamWorks SKG-t – adta hírül a UIP Dunafilm a Wall Street Journal beszámolóját.
A filmtár 59 produkcióból áll, köztük Spielberg leghíresebb filmjei, valamint, például, Sam Mendes Amerikai szépsége (1999), vagy Ridley Scott Gladiátora (2000). A vételár feltehetően 850 millió és egymilliárd dollár közötti összeg lesz.
Steven Spielberg legújabb filmje, a részben Budapesten forgatott München január 26-ától látható a hazai mozikban.

 

(2006. 1. 15.)

„Éjszakai mozizás” az Uránia Nemzeti Filmszínházban - 2006. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én, vasárnap már délután elkezdődik az „éjszaka”, s 17 órától az Uránia mindhárom termében egy-egy magyar dokumentumfilmmel indul a másnap hajnalig tartó ingyenes vetítéssorozat.
Ez alkalommal minden 2005-ben bemutatott magyar játékfilm és az Urániában 2005-ben műsora tűzött magyar dokumentumfilm megtekinthető.
Jegyigénylés
Már január 15-től lehet belépőt igényelni a vetítésekre, személyesen: Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Bp. Rákóczi út 21, telefonon: 486 34 00; 486 34 14; interneten: www.urania-nf.hu

A műsor:

Időpont

Díszterem

Fábri terem

Csortos terem

17.00

El Camino (87’)
R: Tolvaly Ferenc

A közvetítő (89’)
R:Petényi-Kabay

Placid atya (66’)
R: Sára Sándor

18.45

Sorstalanság (140’)
R: Koltai Lajos

József és testvérei
(97’)
R: Jeles András

Az igazi Mikulás (90’)
R: Gárdos Péter 

20.30


Üvegfal (87’)
R: Erdőss Pál

 Kész cirkusz (74’)
R: Dyga Zsombor

21.30

Le a fejjel! (90’)
R: Tímár Péter



22.00


 

Fej vagy írás (90’)
R: Lengyel András

22.15

 

Dallas Pashamende (93’)
R: Pejó Róbert


23.15

Csudafilm (90’)
R: Ragályi Elemér


 

23.45


 

Fekete kefe (80’)
R: Vranik Roland

00.00

 

A fény ösvényei (90’)
R: Mispál Attila


01.00

Egy szoknya, egy nadrág (95’)
R: Gyöngyössy Bence


 

01.15


 

Szőke kóla (96’)
R:Barnóczky Ákos

01.45

 

Johanna (90’)
R: Mundruczó Kornél


02.45

Csak szex és más semmi (90’) 
R: Goda Krisztina


 

03.00


 

Ég veled! (91’)
R: Pacskovszky József

03.30


A porcelánbaba (75’)
R: Gárdos Péter


 

(2006. 1. 9.)

Oscarért több mint 300-an

Harminckét év után ismét több mint háromszáz egészestés alkotás pályázik az Oscar-díjra a legjobb film kategóriában. Az országok összesen 311 nagyjátékfilmet neveztek az Amerikai Filmakadémia elismerésére – adta hírül az MTI Online a Filmművészetek és Tudományok Akadémiája közleményét. Az öt jelöltet január 31-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjakat március 5-én adják át Hollywoodban.

 

(2006. 1. 9.)

Új vezető az SPI élén

Blága Csabát nevezte ki az SPI International budapesti irodájának élére 2006. január elsejétől Ivan Hronec a filmforgalmazó cég kelet-európai igazgatója.
Az új ügyvezető korábban az SPI videó-értékesítési vezetője volt, majd a Universal Pictures-nél folytatta szakmai pályafutását sales managerként, időközben pedig elnöke lett a Magyar Videoforgalmazók Egyesületének, ahol tisztségét a mai napig ellátja. „2006-ban havi két-három mozifilmet mutatunk be a nézőknek, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezek az alkotások is a filmes műfajok széles skáláján mozognak majd.” – nyilatkozta Blága Csaba.
A Magyarországon hozzávetőlegesen 12%-os piaci részesedéssel rendelkező SPI International által három és fél év alatt forgalmazott 84 filmnek 3,5 millió nézője volt. 2005 legnézettebb SPI-filmje a Cin Sity, 140 ezren nézővel.

 

(2006. 1. 9.)

A legöregebb színes animáció

Eredeti Walt Disney-filmkockákra bukkantak Japánban, a Chiba Egyetemen – jelentette be az amerikai szórakoztató vállalat. A 250 jellegzetes rajzfilmkocka nagyrésze a világ legöregebb színes animációjából, a Virágok és Fák című, 1932-ben forgalomba hozott alkotásból való – írja a Filmháttér.
A kollekcióban eredeti festett munkák, rajzok és háttérképek is szerepelnek, például, a Csipkerózsikából, a Bambiból vagy a Hamupipőkéből.
A gyűjteményt az 1960-as évek elején vitték Japánba, különböző kiállításokra. Walt Disney végül a tokiói Modern Művészetek Nemzeti Múzeumának adományozta a gyűjteményt. Később innen került át a Chiba Egyetem egyik tanárához, aki tanításához és kutatásaihoz használhatta a rajzokat. A kollekció az egyetem műszaki karáról került most elő.
A gyűjtemény értékére csak nemrég derült fény, miután az iskola azt tervezte, hogy digitalizálja a képeket, és kapcsolatba lépett a Disney céggel a másolási jogok miatt.

 

(2005. 12. 31.)

6,2 milliárd 2006-ra

2005. december 19-én a Parlament megszavazta a 2006-os filmköltségvetést, 6,2 milliárd forintot – az összegből 2,85 milliárd forintot már 2005-ben elköltöttek.
A kormány tervezi, hogy további 3 milliárd forint felhasználását engedélyezi a Magyar Mozgókép Közalapítványnak – a 2007-es év terhére.

 

(2005. 12. 31.)

Filmdigitalizálás 2005-ben

Száz magyar játékfilmet és 50 heti híradót digitalizáltak idén – jelentette be Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója – adta hírül a Magyar Távirati Iroda közleményét a kultura.hu. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a filmarchívum digitális felújítási programja 2005-ben indult: a játékfilmeket az 1945 és 1981 közötti időszakból válogatták, a heti híradót pedig a hangos híradó megjelenésének évétől, 1931-től (1944-ig).
A száz játékfilm elsősorban a korszak irányzatait, filmtípusait reprezentálja és nagy rendező egyéniségeket vonultat fel. A kiválasztott híradók képekben mutatnak be egy olyan korszakot, amelyről a mostani generációnak – a könyvek mellett – csak a filmekből lehetnek benyomásai. Gyürey Vera aláhúzta: a digitalizálás legnagyobb jelentősége, hogy biztosítja a széleskörű hozzáférés és terjeszthetőség lehetőségét, emellett védelmet jelent az eredeti, illetve a felújított kópiáknak is.
Csepeli György, az IHM politikai államtitkára kiemelte: ez a program, ez a technika lehetővé teszi, hogy a nemzeti filmörökség hozzáférhetővé váljon a felnövekvő generáció számára. „Egy közszolgálati nyilvános filmtárat hozunk létre, amely lehetővé fogja tenni az iskolásoknak és a főiskolásoknak, hogy újra meg újra találkozzanak a magyar filmművészet csodálatos darabjaival” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

(2005. 12. 31.)

Elhunyt Szitányi László operatőr

78 éves korában elhunyt Szitányi László, a Duna Televízió operatőre – csaknem hat évtizedig állt a kamera mögött.
Pályafutását a Filmhíradónál kezdte, 2000-ben Aranytoll újságíró-díjat kapott. Szitányi László több mint 2500 híradós riportot forgatott, és dokumentumfilmesként is maradandót alkotott. Utolsó útjára 2005. december 22-én, 12.45-kor kísérték a Farkasréti temetőben.

 

(2005. 12. 31.)

26 versenyfilm a Berlinálén

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. január 9-19.) 26 nagyjátékfilm versenyez az Arany Medvéért.

 

(2005. 12. 31.)

Válogatott filmbemutatók 2006-ban

Lars von Trier Amerika-trilógiájának második fejezetét a Manderley-t január 5-én mutatja be a Budapest Film – áll a forgalmazó cég közleményében.
2006-ban várható még Robert Altman Prairie Home Companion, David Lynch Inland Empire, Quentin Tarantino és Roberto Rodriguez Grindhouse, Mel Gibson majául beszélő Apocalyptója, valamint Alejandro Gonzalez Inarritu Babel című alkotása is.
A Budapest Film forgalmazza Takeshi Kitano komédiáját (Takeshi’s), az új Terry Gilliam látomást (Tideland), a Lady Diana halálát követő udvari káosz történetét feldolgozó Stephen Frears-filmet (The Queen) és Francois Ozon megrázó drámáját (Utolsó napjaim), amelyet néhányan már láthattak, a Jeanne Moreau tiszteletére rendezett díszbemutatón.
Az Oscar-esélyes filmek közül február 9-étől vetítik George Clooney Good Night & Good Luck című rendezését, amelyet négy kategóriában jelöltek a Golden Globe-díjra (a lista lejjebb olvasható). Michael Haneke Caché / Rejtett című alkotása is a bemutatók között szerepel, amely öt kategóriában kapott Európa Filmdíjat december 3-án Berlinben. Steve Buscemi Lonesome Jim című független filmje 2006 nyarára várható.
Pedro Almodóvar ősszel fejezte be Volver című új munkáját, amely 2006 szeptemberében nyitja majd az őszi szezont. A Sundance Filmfesztiválon látott Hard Candy-t is 2006-ban mutatják be Magyarországon.
A budapesti Európa Filmhét közönségdíjas filmjét minden évben forgalmazza a Budapest Film, így 2006-ban a német-török Kebab kapcsolatot.

 

(2005. 12. 31.)

Harry Potter: The End 2006-ban?

Már januárban elkezdi írni és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter-sztorit Joanne Kathleen Rowling. Az írónő bevallotta: nem tudja, hogyan fog élni hőse nélkül – adta hírül a Magyar Távirati Iroda információját a kultura.hu.
Az írónő saját honlapján megjelent új naplóbejegyzésében felfedte: ezekben a hetekben az utolsó simításokat végzi a hetedik Potter már eddig is részletesen kidolgozott tervein, hogy januárban munkához tudjon látni.
A 2006-ban megírandó mű lesz a sorozat befejező epizódja – erősítette meg Rowling – ugyanakkor talányos utalást tett arra, hogy esetleg nem derül minden rejtélyre fény a hetedik Harry Potter könyv végén sem. Alig várja, hogy elmesélhesse a sztori utolsó részét, és megválaszoljon minden kérdést, de – mint írja – „vajon meg fogom-e válaszolni valaha is az összes kérdést? Törekedjünk mindenesetre a legtöbb kérdés (megválaszolására)”.
A hetedik kötet a Harry Potter and the Pyramids of Furmat címet viseli.

 

(2005. 12. 24.)

Új producer-tisztségviselők

A Magyar Producerek Szövetsége rendes éves tisztújító közgyűlésén új elnököt és elnökséget választott – adta hírül a kultura.hu Kálomista Gábor (Megafilm Kft.), a szövetség most megválasztott elnöke MTI-nek küldött közleményét.
A szövetség alelnöke Kántor László (Új Budapest Filmstúdió Kft.), főtitkára Temple Réka (Cinemon Kft.). Elnökségi taggá választották Cirkó Józsefet (HCC Kft.), Juhász Istvánt (Pro Nobis Kft.), Sipos Kornélt (Laurinfilm Kft.) és Sipos Lászlót (Magyar Film Kapcsolat Kft.).
A Magyar Producerek Szövetsége 2002-ben alakult, és a magyar producerek, a Magyarországon bejegyzett mozgóképgyártó cégek érdekképviseleti szervezeteként működik.

 

(2005. 12. 24.)

Tarr Béla-filmek DVD-n

Tarr Béla Családi tűzfészekjét (1977), Kárhozatát (1987) és Werckmeister harmóniákját (2000) jelentette meg DVD-n a MOKÉP.

 

(2005. 12. 18.)

Trebitsch Gyula, a német médiabirodalom nagymogulja 91 évesen halt meg (1914. 11. 03. Budapest - 2005. 12. 12. Hamburg)

Magyar származású német filmproducer.
A harmincas években Vaszary János magyar filmjeinek gyártásvezetőjeként ismerték. Barátjával, Walter Koppellel alapította meg előbb a Real Film Vállalatot, majd a mai Studio Hamburg elődjét, ahol a leghíresebb német filmeket forgatták. A televízió beindulásakor annak lelkes pártfogójává vált, gyártotta és forgalmazta a televíziós műsorokat.
1945. május 2-án szabadult a koncentrációs táborból.1945-ben moziengedélyt szerzett Észak-Németországban. Miután megismerkedett Walter Koppellel, 1947-ben ketten alapították meg a "Real Film"-t, megindítva ezzel az új német filmgyártást. Wandsbekben műtermet rendeztek be, ezzel kezdődött a mai Studio Hamburg. Több mint 100 film készült itt, köztük a német filmművészet olyan gyöngyszemei, mint Zuckmayer színművéből az Az ördög tábornoka (Helmut Kautner rendezésében, Curd Jürgens-szel a főszerepben) vagy a Köpenicki kapitány Heinz Rühmann-nal.
Trebitsch korán felismerte a televízió szórakoztatóipari jelentőségét. 1959-ben szakított Koppellel, és egy észak-német tévétársasággal közösen megalapította a Studio Hamburgot, amely hamarosan igazi filmbirodalommá lett, műszaki szolgáltatásokkal, filmgyártással és forgalmazással egyaránt foglalkozott.Sikeres. szórakoztató tévésorozatok mellett Feuchtwanger Oppermann testvérek című filmjét is ők készítették.
A német médiabirodalom egyik igazi nagymogulját veszítette el személyében. Trebitsch Gyula 91 éves korában hunyt el Hamburgban.

 

(2005. 12. 18.)

Hintsch György búcsúztatása

Hintsch György filmrendezőt 2005. december 16-án 14.15 órakor a Farkasréti temető Makovecz termében római katolikus vallás szerint búcsúztatják.

 

(2005. 12. 18.)

A 63. Golden Globe-díj jelöltjei

Nyilvánosságra hozták jelöléseiket a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai 2005. december 13-án. A 63. Golden Globe-díjakat 2006. január 16-án adják át Beverly Hillsben.
A mozifilm-jelöltek:

a legjobb dráma
Ang Lee: Brokeback Mountain
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener (magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)
David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence (magyarországi bemutató: 2005. november 24.)
Woody Allen: Match Point

a legjobb drámai színésznő
Maria Bello (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)
Felicity Huffman (Duncan Tucker: Transamerica)
Gwyneth Paltrow (John Madden: Bizonyítás / Proof)
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Ziyi Zhang (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb drámai színész
Russell Crowe (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Terrence Howard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain)
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)

a legjobb musical/vígjáték
Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents (brit)
Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice (brit, magyarországi bemutató: 2006. február 16.)
Susan Stroman: The Producers
Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna
JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb musical/vígjáték színésznő
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Keira Knightley (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Laura Linney (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Sarah Jessica Parker (Thomas Bezucha: Kőkemény család / The Family Stone; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
Reese Witherspoon (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb musical/vígjáték színész
Pierce Brosnan (Richard Shepard: The Matador, amerikai–német–ír)
Jeff Daniels (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Johnny Depp (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Nathan Lane (Susan Stroman: The Producers)
Cillian Murphy (Neil Jordan: Breakfast on Pluto / Reggeli a Plútón; ír–angol)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Stephen Chow: A pofonok földje / Kung Fu Hustle (kínai; magyarországi bemutató: 2005. június 23.)
Chen Kaige: Master of the Crimson Armor avagy The Promise (kínai–japán–dél-koreai)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas (francia–német–angol–belga–román)
Hany Abu Assad: Mennyország most / Paradise Now (francia–német–holland–izraeli; magyarországi bemutató 2005. november 10.)
Gavin Hood: Tsotsi (brit–dél-afrikai)

a legjobb epizódszínésznő
Scarlett Johansson (Woody Allen: Match Point)
Shirley MacLaine (Curtis Hanson: Egy cipőben / In Her Shoes; magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb epizódszínész
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash; magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
Will Ferrell (Susan Stroman: The Producers)
Paul Giamatti (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Bob Hoskins (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)

a legjobb rendező
Woody Allen (Match Point)
George Clooney (Good Night, and Good Luck)
Peter Jackson (King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
Ang Lee (Brokeback Mountain)
Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Steven Spielberg (München / Munich; magyarországi bemutató: 2006. január 26.)

a legjobb forgatókönyvíró
Woody Allen (Woody Allen: Match Point)
George Clooney–Grant Heslov (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Paul Haggis–Bobby Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Tony Kushner–Eric Roth (Steven Spielberg: München / Munich)
Larry McMurtry–Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb eredeti filmzene
Alexandre Desplat (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana)
James Newton Howard (Peter Jackson: King Kong)
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Harry Gregson-Williams (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb eredeti filmdal
A Love That Will Never Grow Old” – zene: Gustavo Santaolalla; szöveg: Bernie Taupin (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Christmas in Love” – zene: Tony Renis; szöveg: Marva Jan Marrow (Neri Parenti: Christmas in Love, olasz)
There’s Nothing Like A Show On Broadway” – zene és szöveg: Mel Brooks ((Susan Stroman: The Producers)
Travelin’ Thru” – zene és szöveg: Dolly Parton (Duncan Tucker: Transamerica)
Wunderkind” – zene és szöveg: Alanis Morissette (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe)
(A magyar címeket sajnos, még nem mindig tudjuk.- a szerk.)

 

(2005. 12. 18.)

Zsiguli DVD-n és VHS-n

Szőke András Zsigulija megjelent DVD-n és VHS-en. A DVD extrái között találjuk az Így készült... című werkfilmet, illetve fotóalbumban lapozhatunk.

 

(2005. 12. 9.)

Elhunyt Hintsch György

Életének 81. évében elhunyt Hintsch György filmrendező. A magyar filmgyártás kiemelkedő személyiségének nevéhez fűződik többi között Németh László műveinek megfilmesítése, valamint a Hét tonna dollár és A veréb is madár című vígjáték.
Hintsch György 1925. január 28-án született. Filmes pályafutását még a negyvenes évek elején kezdte a Nemzeti Parasztpárt Filmgyártó Vállalatánál (Sarló Film) – írja a MozgóKépTár CD-ROM. 1945 után közgazdaságtant, irodalmat, művészettörténetet, német és olasz nyelvet tanult. 1950-ben a filmgyárban helyezkedett el, majd segédrendezőként Keleti Márton, Várkonyi Zoltán, Gertler Viktor mellett dolgozott. 1956-ban politikai okokból elbocsátották.
1958 és 1961 között a Nemzeti Színházban segédrendező. A filmgyárba Marton Endre társrendezőjeként és forgatókönyvírójaként a Katonazene című filmmel tért vissza (1961). Első önálló filmje a Rab Ráby (1964), ezt követette a következő évben a Németh László művéből készült Iszony című film.
Számos sikeres irodalmi adaptáció, vígjáték és krimi fűződik a nevéhez. A veréb is madár (1968) a legnagyobb nézettségű magyar filmek közé tartozik.
Utolsó filmrendezése a Naplemente délben (1979).
2002-ben Aranyszarvas díjjal jutalmazták a filmszakmában eltöltött hat évtizedes munkásságának elismeréseként.

 

(2005. 12. 9.)

Finn Karácsony Magyarországon

December 12-ig találkozhatunk az igazi, a Lappföldről érkező Mikulással Magyarországon a budapesti Vörösmarty téren, a Rovaniemi járási önkormányzat jóvoltából – tartalmazza a FinnAgora sajtóközleménye. A Mikulás Budapesten kívül ellátogat Veszprémbe, Pápára, Pécsre és Szentendrére, hogy az iskolákba és óvodákba a karácsonyi hangulatot elvigye, valamint jótékonysági látogatást tesz gyermekotthonokban.
A hagyományos Vörösmarty téri karácsonyi vásárra Rovaniemiből, Lappföld fővárosából is érkeznek kézművesek portékáikkal. A karácsonyi héten több finn formatervező cég is bemutatkozik a Le Meridien Hotelben. A FinnAgorában (Budapest VI. ker., Dózsa György út 84/a.) pedig a Kalácsforma-ember című kiállítás látható január 6-ig.

 

(2005. 12. 3.)

Karácsonyi filmvásár az Odeonban

Ismét karácsonyi filmvásárt tart az Odeon a Hollán Ernő utcai, a Corvin és a Puskin tékáiban. A november 14-től december 31-ig tartó vásáron régi klasszikusoktól a legújabb „művészfilmekig” lehet válogatni a videokazetták és a DVD-k között; a VHS-ek 300, a DVD-k 990 Ft-tól megvásárolhatók.

 

(2005. 12. 3.)

Több mint 200 000-en az Egy szoknya, egy nadrágon

Gyöngyössy Bence Egy szoknya, egy nadrág című vígjátéka a bemutatója (október 20) után 32 nappal átlépte a 200 000-es nézőhatárt – jelentette a Best Hollywood.
Kabay Barna producer szerint van esély, hogy az Egy szoknya, egy nadrágra több mint 300 000 néző váltson jegyet.
A 200 000 néző közül mintegy 95.000-en Budapesten látták a filmet.