Traser Mária

Romy Schneider


47 KByte

Ausztria sötét éveiben, 1938. szeptember 23-án születik meg Bécsben a híres színészházaspár, Magda Schneider és Wolf Albach-Retty első gyermeke: Rose-Marie, akit hamarosan az egész család Romynak nevez. A kislány gyermekkorát a nagymama mellett éli a bajor Alpokban. Iskolás éveit egy salzburgi internátusban tölti, de alig 15 éves, amikor édesanyja oldalán filmszerepet kap az Amikor a fehér orgona újra virágzik című filmben. Már ebben a kis szerepben is felfigyelnek rá, s hamarosan a német film csodagyerekének tekintik. Ernst Marischka osztrák filmrendező a Habsburg mítoszt idéző filmjeinek sztárjává teszi a tizenéves gyönyörű kislányt, vele formáltatja meg a legendás Erzsébet császárné, Sissi ifjúkori alakját. A háború sokkjában megbénult osztrákoknak dicsőséges múltjuk ragyogó képeit idézte fel a film. Amikor bemutatják, kirobbanó sikert arat Ausztriában és Németországban egyaránt (nézettsége és bevétele meghaladta az Elfújta a szélét). Romy bejárja egész Európát, mindenütt kitörő lelkesedés fogadja, s ő nem is sejti, milyen sokáig ennek a szerepnek a foglya marad. Amikor a negyedik Sissi-filmet visszautasítja, döntése nagy csalódást vált ki a nézőkből, hiszen ő a német nyelvterület legkedveltebb színésznője, akiről azt tartják szerte Európában: "a legjobb, amit Ausztria a valcer óta felfedezett". A megdöbbenést felháborodás váltja fel, amikor 1958-ban elhagyja a német nyelvterületet és Alain Delon oldalán Párizsban telepszik le. Mozgalmas évek következnek magánéletében, ugyanakkor pályáján válságot él át, hiszen Franciaország még nem fogadja be, a németajkú országok pedig már nem törődnek vele.

Francia karrierje Jacques Deray A medence című "pszichohorrorjával" indul el, és lassanként mindenki számára bizonyítja kivételes színésznői tehetségét Visconti, Orson Welles, Claude Sautet, Costa Gavras, Bertrand Tavernier és mások filmjeiben. Miközben Európa egyik vezetőszínésznőjévé válik – a közönség szereti, a kritika értékeli, elhalmozzák díjakkal –, magánélete nem csituló drámák színtere lesz. 1982. május 29-én megáll a szívverése. Hatvan filmet forgatott.

Ahogy Claude Sautet mondta, "nem mindennapi színésznővolt". Osztrák üdvöskéből világhírű drámai színésznővé vált, tehetségét, pályáját sokan hasonlították Louise Brooks-éhoz, Marlene Dietrich-éhez. Színészszörnyetegek – Alain Delon, Yves Montand, Michel Piccoli, Peters Sellers, Rod Steiger, Harvey Keitel – partnereként játszott szeretetreméltó, sebezhető, érzékeny asszonyokat (Az élet dolgai, A vonat, A bossszú, Őrizetbevétel...) és kemény, határozott, modern nőket (Piszkoskezű ártatlanok, Halál egyenes adásban). Szinte minden figura mögött ott volt a nagyon híres, nagyon szép színésznőtragikus fájdalma, ami különös varázst kölcsönzött szerepeinek. Nem sztár-alakításokat nyújtott, hanem olyan személyességet-személyiséget, ami mindenképpen csodálatot és tiszteletet ébreszt játéka iránt. Csillag volt, s a csillagok nem hunynak ki sohasem.


62 KByte

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek