Pölöskey István DVD ajánló a hazai kínálatból

ExistenZ
ExistenZ
81 KByte

Az őrület határán /The Thin Red Line

Terrence Malick elég ritkán hallatja a szavát. Legutóbbi filmje óta húsz év telt el. Mostani filmje a második világháború idején a Salamon-szigetek egyik kis szigetén játszódik. Amerikai katonák azt a feladatot kapják, hogy itt állítsák meg a japánokat, feletteseik ugyanis azt gondolják, hogy a japánok aktivitása egy komoly hadművelet része. A szigeten az egyik katona szerint "halak nőnek a fákon". Ebben az idegen világban és idegen háborúban a katonák csak eszközök, a felsőbb akarat kiszolgáltatott végrehajtói. A felkavaró film számos erkölcsi kérdést vet fel. Ez a film teljesen más, mint a nagy költségvetésből készült háborús filmek többsége. A rendkívül erős szereposztásnak és a lélegzetelállító kivitelezésnek köszönhetően, Az őrület határán kiemelkedik a háborús film műfaját elkoptató hollywoodi filmek közül.

John Toll operatőri munkája a DVD-n is érvényesül. A kép csodálatosan éles, részletgazdag, néha már túlzottan is realisztikus. A lemezen külön is meghallgatható melanéz dalok jól ellenpontozzák a film nyomasztó hangulatát, ám egy dokumentumfilm, vagy egy kommentár teljesebbé tehette volna ezt a korongot.

eXistenZ - Az élet játék /eXistenZ

A forgalmazók jóvoltából az egyszerre elátkozott és istenített rendező, David Cronenberg filmje csak videón és DVD-n jelent meg. A film a jövőben játszódik, amikor az emberek többsége játékfüggőségben él. Az új találmány átlép minden korábbi korlátot: nincs szükség monitorra vagy sisakra, ugyanis a játék csatlakozóját az emberi szervezetbe ültetik be. Az eXistenz a központi idegrendszeren keresztül kelti a tökéletes valóság illúzióját. A szó szoros értelmében zsigerekbe hatoló történetben Jude Law és Jennifer Jason Leigh egy elképesztő összeesküvés kitervelői és részesei. Allegra /Leigh/ játéktervezőként ráveszi Tedet /Law/, hogy lépjenek be mindketten a játék által generált virtuális valóságba, ahol egészen más törvények uralkodnak, és mindenki másképp viselkedik, mint az egyre bizonytalanabbá váló valóságban. Egy gond van csak, a gyomorfelforgató, rémálomszerű játékból legfeljebb egy másik, hasonló játékba vezet kiút. A kiúttalanság hangulatát Howard Shore zenéje is fokozza.

Hazudós Jakab /Jakob the Liar

Egy hollywoodi remake, a huszadik század történelmének néhány fontos mozzanatáról. A Hazudós Jakab története valójában 1965-ben kezdődött, egy az akkori NDK-ban élő, 28 éves fiatalember, Jurek Becker filmterveként. A tragikomikus történet forgatókönyve egy zsidóról szól, aki a hitleri uralom alatt egy lengyel gettóban a szovjet hadsereg előretöréséről szóló, légből kapott hírekkel önt erőt és reménységet a sorstársaiba. A keletnémet állami filmstúdiók elutasították Becker filmötletét, ezért regényben írta meg Hazudós Jakab történetét. A könyv sikerén felbuzdulva, 1974-ben egy másik keletnémet rendező, Frank Beyer készített filmet. A Hazudós Jakab megkapta a berlini fesztivál Ezüst Medvéjét, és még a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is jelölték. Most DVD-n is megjelent a film amerikai változata, Robin Williams címszereplésével. A filmet az a Párizsban élő, magyar származású Peter Kassowitz rendezte, akinek szintén rendező fiát, Mathieut már jól ismeri a hazai közönség, a nagy sikerrel bemutatott, Gyűlölet című filmje révén. Az egyik gettólakó szerepében őt is láthatjuk néhány pillanat erejéig a Hazudós Jakabban. A filmet az eredeti helyszínen, a lengyel Lódzban, és Budapesten forgatták, - a világhírű színészek mellett - kisebb szerepekben feltűnnek olyan magyar színészek is, mint Bálint István, Darvas Iván, Gosztonyi János, Igó Éva, Kulka János, Rajhona Ádám és Rudolf Péter.

A DVD kiadvány számos kiegészítést tartalmaz a filmbarátok számára: "Így készült..." címmel dokumentumfilmet, rendezői audiokommentárt, filmográfiákat és filmelőzetest.

Nyomás! /Go

Doug Liman a film rendezője, akár Quentin Tarantino tanítványa is lehetne. Mintha a Ponyvaregényből és a német fiatalok kedvencéből, A lé meg a Lolából gyúrta volna össze ezt a mai tinédzserekről szóló történetet. Simon egy lepukkant közértben pénztáros és részmunkaidős kábítószer-kereskedő egy személyben: karácsonyeste aztán sikerül meggyőznie kolléganőjét, Ronnát, hogy vegye át a műszakot, mert haverjaival szeretné átdorbézolni a hétvégét Las Vegasban. A lánynak sürgősen pénz kell, ezért nemcsak a műszakot veszi át, hanem Simon titkos kábítószerüzleteit is. Az őrült hétvégén azonban közbejön néhány apróbb baleset: amikor Ronna éppen az átvágott, rá vadászó díler elől menekül, Simon egy vegasi topless-bárban nyúlkál rossz helyen - ezért aztán őt a lokál tulajdonosa és annak ütődött fia veszi üldözőbe. A történetbe belekeveredik még egy szappanopera két sztárja is /egyikük egyenesen az Ally McBealből/, akire egy szex-kalandokra mindig kész rendőr veti ki hálóját - az ő fő perverziója azonban még ennél is megdöbbentőbb... A szálak végezetül öszefutnak, és mindebből nem akármilyen kavarodás lesz.

A DVD változat bővelkedik extrákban: rendezői kommentár, werkfilm, kimaradt jelenetek, előzetes, filmográfiák és ráadásnak három videoklip a film zenéjével.

Tűzforró Alabama /Crazy In Alabama

Antonio Banderas első rendezésében sikeresen vette át felfedezőjének és egykori mesterének, Pedro Almodóvarnak a stílusjegyeit. A 16 éves Peejoe-t szülei halála után a temetkezési vállalkozással foglalkozó Dove bácsikája, és érzékeny lelkű felesége vette magához. Peejoe kedvenc rokona azonban Lucille néni /Melanie Griffith/, egy barna bombázó, aki egy szép napon tűzpiros ford Fairlane-ben állít be hozzájuk, hogy egy időre ő is Dove bácsiékra bízza hét gyermekét. Lucille Hollywoodba készül megvalósítani leánykori álmát, amiben gonosz férje mindig megakadályozta, hogy igazi filmsztár legyen. Peejoe-t különös titkába is beavatja: elárulja, hogy a nagy fekete kalapdobozában a férje fejét hordja magával. A DVD rengeteg extrát tartalmaz: Banderas audiokommentárját, Melanie Griffith audiokommentárját, kimaradt jeleneteket, bakikat, fotógalériát és filmelőzeteseket.

Állj ki mellettem! /Stand by Me

Stephen King önéletrajzi elemekből építkező novelláját Rob Reiner vitte filmre, olyan gyereksztárokkal, mint River Phoenix, Kiefer Sutherland, vagy a Szörnyecskékben feltűnt Corey Feldman. A helyszín egy kisváros Oregonban. A szereplők fiatal srácok, akik életreszóló kalandokat élnek át egy nap, amikor négyen elindulnak, hogy megkeressék egy pár nappal azelőtt eltűnt fiú holttestét. A történetet az egyik srác visszaemlékezéseiből ismerjük meg, aki ma író - és az egyetlen, aki még emlékezhet. A sors szomorú fintora, hogy az 1985-ben forgatott film után néhány évvel Feldman, majd River Phoenix is meghalt kábítószer-túladagolás következtében.

A bennfentes /The Insider

Megtörtént eseményeket dolgoz fel a film, amelyben egy dohánygyár tudományos szakértője (Russel Crowe) bizonyítékokat talál arra, hogy a cigarettába olyan rákkeltő anyagokat kevernek, melyek kábítószerként hatnak a fogyasztókra. A népszerű tévéproducer (Al Pacino) kiharcolja, hogy a tudós leleplező nyilatkozata adásba kerüljön. A hét Oscar-díjra jelölt alkotásban egy pillanatra sem lankad a feszültség, miközben szemtanúi lehetünk egy hétköznapi kisember élethalálharcának. Michael Mann (Utolsó mohikán, Szemtől szemben) rendező filmje most kitűnő kép és hangminőségben jelent meg DVD-n. A magyar szinkront is tartalmazó lemezen sajnos nincsenek extrák.

Gladiátor

Ridley Scott rendező már a Gladiátor mozi premierje előtt gondolt arra, hogy filmjét DVD változatban is ki fogja adni. A Krisztus után 180-ban induló történet, az ókori Róma arénáinak diadalmas küzdelmeit varázsolja elénk. A Marokkóban és Máltán forgatott filmhez több mint 2500 fegyvert terveztek és gyártottak. A jelmeztervező irányításával több, mint 10000 jelmezt készítettek a színészeknek és a több ezer statisztának. Ehhez a nagyszabású produkcióhoz Scott gyakorlatilag reprodukálta Rómát. Ilyen nagyszabású díszletépítésre jó néhány évtizede nem volt példa. A Colosseum nézőterét 2000 igazi statiszta töltötte be, akik együtt lelkendeztek további 33000 statisztával, akiket számítógéppel rajzoltak melléjük. A film címszereplője Russell Crowe, új-zélandi születésű és Ausztráliában nőtt fel. A Romper Stomper című filmben nyújtott alakításáért, már 1992-ben a legjobb színész díját kapta. A nemzetközi filméletbe a Szigorúan bizalmassal robbant be. A DreamWorks Stúdió első dupla DVD-je a következő meglepetéseket tartogatja Russell Crowe rajongóinak: az első lemezen a film (2, 35: 1 arányú) szélesvásznú változata látható. A másodikon pedig rengeteg extra található: rendezői kommentár, a "Gladiátorok véres sportja" címmel, 50 perces HBO dokumentumfilm. A film zenéjéről Hans Zimmer mesél 25 percben. Külön bemutató látható a vizuális effektekből. Az alkotók megemlékeznek a forgatás végén, 61 éves korában elhunyt Oliver Reedről. A kihagyott jeleneteket Ridley Scott mutatja be. Az alkotók és a szereplők filmográfiái mellett, fotógaléria is található a színészek portréival. Az év moziszenzációja, november végén egyszerre jelenik meg DVD-n és lakossági videón.

Alul semmi /The Full Monty

Sheffield városában hat munkanélküli, acélgyári munkás kilátástalan helyzetéből csak egyetlen kiutat talál, egy különös vetkőző show-t kell összehozniuk. A munkanélküliség drámája vígjátéki alaphelyzetté válik, amit remekül erősít Donna Summer, Gary Glitter és Tom Jones zenéje. A történet harmincéves főhőse (Robert Carlyle) legjobb barátait beszéli rá a "magamutogató" produkcióra. Az amatőrökből álló csapatot erősíti még egy öngyilkosságra hajlamos biztonsági őr, egy kövérkésnek mondható ezermester és egy remek mozgástechnikával megáldott, kissé lerobbant fazon. A DVD-n bonuszként, csak egy filmelőzetes található. Elfért volna még a lemezen egy werkfilm, vagy legalább egy rendezői audiokommentár.

Mátrix

Remek kiadásban nézhetjük meg újra a Wachowski testvérek lenyűgöző képi világú sci-fi thrillerét. A lemezen található extrák: Így készült a Mátrix - werkfilm. "Kövesd a fehér nyulat" - ennek a funkciónak az a lényege, hogy a film nézése közben kilenc kijelölt jelenetnél automatikusan lejátsza a jelenethez kapcsolódó werkfilmrészletet és a speciális effektusok elkészítéséről szóló háttérinformációkat. "Válaszd a piros tablettákat" - itt elrejtett, speciális effektusokat tartalmazó dokumentumfilmeket találunk. Külön extrákat találunk, ha a DVD lemezt számítógépes DVD-ROM meghajtóba is betesszük. A Mátrix 1999 decemberében jelent meg magyar felirattal, és ez volt az első DVD, ami iránt tömeges kereslet mutatkozott a hazai piacon.

Teljes a létszám /Not One Less

Zhang Yimou filmje, az 1999-es Velencei Filmfesztiválon megkapta az Arany Oroszlán díját. A neorealista hangulatot teremtő, kiváló operatőri munkáról tanúskodó film egy kis kínai falu iskolájába vezet el bennünket. A tanár itt a szülők helyett is gondoskodik a gyerekekről, akik közül néhányan a tanár minden igyekezete ellenére abbahagyják a tanulást és munkába állnak. Egy napon a tanárnak el kell hagynia egy hónapra a falut, és egy 13 éves kislányra bízza a diákokat. A lánynak együtt kell tartani a gyerekeket, mert csak akkor fog fizetést kapni, ha egy hónap elteltével egyetlen diák sem hiányzik. Hiába azonban minden igyekezet, az egyik kisfiú kimarad az iskolából. A faluban arról beszélnek az emberek, hogy a gyerek anyja a városba küldte a kicsit dolgozni. A lány a fiú után indul, de nem tudja, hogy szinte a lehetetlenre vállalkozott - nem egyszerű feladat megtalálni egy kisgyereket a milliós nagyvárosban. A DVD változaton az önállóan meghallgatható zenei hangsáv mellett, az eredeti filmelőzetes is megtalálható.

Lúdas Matyi

A karácsonyi ünnepek közeledtével a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kedves ajándék a Lúdas Matyi, amely a Mokép első DVD kiadványa. A Dargay Attila által rendezett színes rajzfilm nemcsak a kitűnően megrajzolt figurák miatt nyújt maradandó élményt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hanem a hangjukat kölcsönadó legendás színészek miatt is. A Disney rajzfilmeknél bevett szokás, hogy hollywoodi sztárok szinkronizálják a főbb szereplőket. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a magyar rajzfilmek is olyan színészóriások közreműködésével készültek, mint Agárdi Gábor, Csákányi László, Gobbi Hilda, Kern András. Csak néhány név abból a legendás panoptikumból, akiknek köszönhetően a magyar szinkront világviszonylatban is az elsők között emlegették. Külön érdeme még a DVD-nek, hogy a lemezen a film angol szinkronváltozata is megtalálható. Az ötletes, rajzos interaktív menü mellett még egy ajándék rajzfilm is látható: A három nyúl, a felejthetetlen Domján Edit tolmácsolásában.

Hazudós Jakab
Hazudós Jakab
69 KByte
Nyomás!
Nyomás!
86 KByte
Tűzforró Alabama
Tűzforró Alabama
62 KByte
Alul semmi
Alul semmi
60 KByte
Teljes a létszám
Teljes a létszám
72 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap