Pölöskey István Májusi DVD-ajánló

 


23 Kbyte

M.A.S.H. (Extra változat 2 DVD), 1970, 111 perc

Robert Altman 5 Oscar-díjra jelölt mesterművét méltán emlegetik minden idők legcinikusabb és ugyanakkor leghumánusabb háborús filmjeként. A M.A.S.H. nélkülöz minden pátoszt, fellengzősséget és tekintélytiszteletet. A főcím fülbemászó dallamára sebesülteket szállító helikopterek érkeznek a mozgó katonai sebészkórházhoz. Az ott dolgozó orvosok: Sólyomszem, Csapdle John, Kadarka és nem utolsósorban Égő Ajak főnővér alakja beépült a filmtörténetbe, miként Donald Sutherland örökké ravaszul mosolygó tekintete is felejthetetlen marad. A mókamester doktorok számára semmi sem szent, ha egy jó poénról van szó - életük látszólag egy szűnni nem akaró vidám nyári tábor. Nevetésükkel azonban csak a körülöttük dúló értelmetlen pusztítás, az embertelen háború ellen vonnak pajzsot maguk köré.

Extrák: 1. lemez: a rendező kommentárja, előzetes, rövidfilm: A M.A.S.H. háttértörténete, képgaléria.
2. lemez: dokumentumfilm: A M.A.S.H. születése (41 perc), dokumentumfilm: M.A.S.H. - egy vígjáték kereszttűzben (kb: 45 perc), Újra találkoznak a M.A.S.H. alkotói (kb. 30 perc).
100%

Gyalog galopp /Monty Python and the Holy Grail (/2 DVD), 1974, 86 perc

A Monty Python társulat vígjátéka az angol humor megszállottjainak kultikus kedvencévé vált szerte a világban. A különösen jól sikerült, legendás és bravúros szinkronnak köszönhetően hazánkban is hatalmas a film rajongótábora. Ezen a minden tekintetben extra kiadáson természetesen a klasszikus szinkron újrakevert változatát találhatjuk, de akik arra kíváncsiak, hogy mennyit "tett hozzá" a kreatív magyar szinkroncsapat, Galla Miklós szöveghű fordításában magyarul feliratozva és angolul is megtekinthető a megunhatatlan Monty Python remekmű.
Extrák: 1. lemez: On-Screen forgatókönyv - Az eredeti forgatókönyvet lehet olvasni a film nézése közben, Terry Gilliam és Terry Jones kommentárjai a lovagok közreműködésével, "Kövesd a gyilkos nyulat!"
2. lemez: az alkotók végigvezetnek a forgatás helyszínein, BBC tudósítás a forgatásról 1974-ből, interaktív színlap amelyből kiderül milyen sok szerepben láthatók a filmben a színészek, Terry Gilliam eredeti rajzai és plakátjai, fotógaléria, használhatatlan helyszínek, használhatatlan ötletek, előzetesek.
120%

 Mindhalálig zene /All That Jazz, 1979, 118 perc

Joe Gideon (Roy Scheider) híres New York-i koreográfus, aki mindkét végén égeti a gyertyát. Gyógyszerekkel serkenti magát, iszik, dohányzik, őrült tempóra sarkallja táncosait és a saját magát is az új musical próbáin, de közben filmje utómunkálatait is végzi, és próbál megfelelni lánya, ex-felesége, szeretője és a befektetők minden igényének. Nem csoda, ha Joe szervezete egyszer csak megálljt parancsol, és szívrohamot kap. Élet és halál között lebegve látomások kísértik: életének sorsfordító pillanatai, hibás és helyes döntései vad, szürreális musical-számokként kelnek újra életre.

Ez a formabontó musical nem titkoltan önéletrajzi ihletésű: a koreográfus-rendező, Bob Fosse a történet hőséhez hasonló életet élt, és egy korábbi szívrohama után született meg fejében a musical ötlete. Jessica Lange félelmetesen szép a halál angyalának szerepében. A filmet kilenc Oscar-díjra jelölték, ebből négyet meg is kapott.
Extrák: Roy Scheider kommentárja, werkfilm, interjú, öt rövid felvétel a rendezőről forgatás közben, eredeti mozielőzetes.
100%

Francia kapcsolat I-II /French Connection I-II, 1971, 1975, (104 perc, 115 perc)

1971-ben mindenki nagy meglepetésére a Francia kapcsolat elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart, maga mögé utasítva olyan jelentős műveket, mint a Hegedűs a háztetőn és az Utolsó mozielőadás. A rendező, William Friedkin és a főszereplők szinte az ismeretlenség homályából bukkantak elő. Igaz, Gene Hackmant már jelölték Oscar-díjra a Bonnie és Clyde című filmben nyújtott nagyszerű epizód-alakításáért, de Roy Scheidernek ez a mű jelentette a kiugrást és juttatta őt olyan filmek főszerepeihez, mint a Cápa, a Kék villám és a Mindhalálig zene. A negatív figurát az egyik legnagyobb spanyol színész, Fernando Rey játszotta el.

A film újszerűsége nem a történetben rejlik, hanem a rendkívül eredeti és nem feltétlenül szimpatikus főhősökben. Például a Gene Hackman által megformált rendőr ugyanolyan gátlástalan, cinikus, kemény fickó, mint a bűnöző, akit üldöz. Külseje és viselkedése alapján előbb hinnénk bűnözőnek a megszállott zsarut, mint a jól öltözött polgár benyomását keltő főbűnöst. Az Oscar-díjjal jutalmazott rendező ezzel a filmjével új krimi-stílust teremtett Amerikában. A film erőssége, hatásosságának egyik kulcsa a rendkívül hangulatos, látványos fényképezés, amely kiválóan érzékelteti az alvilági bárok füstös-bűnös világát, és teljes eszköztárával szolgálja a krimi feszült légkörét. Azóta már sok rendező próbálta megidézni a filmbéli autós üldözés lélegzetelállító képsorait

Extrák: első rész: hét kihagyott jelenet, dokumentumfilm (17 perc), a BBC dokumentumfilmje (50 perc), fotógaléria.
Második rész: a rendező, John Frankenheimer kommentárja, Gene Hackman és a producer, Robert Rosen kommentárja, fotógalériák, három filmelőzetes.
100%

Gyilkossághoz öltözve /Dressed To Kill, 1980, 100 perc

Dr. Robert (Michael Caine) jóképű, megnyerő személyiségű pszichiáter, jól menő rendelővel. Egyik volt páciense állandóan üzeneteket hagy üzenetrögzítőjén. A hívásokat követően másik betegét, az erotikus fantáziákkal küszködő vonzó hölgyet (Angie Dickinson) a nála tett látogatása után meggyilkolják. A szemtanú egy call girl: az egyetlen, aki segíthet a nyomozásban - amíg életben van...

Extrák: a rendező, Brian De Palma kommentárja, a film eredeti előzetese, werkfilm.
90%

Halál a hídon /Blow Out, 1981, 103 perc

Jack, a filmes hangmérnök (John Travolta) véletlenül hangszalagra rögzít egy balesetet. Azonnal a bajba jutottak segítségére siet, kimenti a vízből a kocsi utasát, egy fiatal lányt, ám az autó vezetője - akiről később kiderül, hogy kormányzó, egyben a következő elnökválasztás legnépszerűbb jelöltje - már halott. Jack újra és újra lejátssza a felvételt, és egyre inkább úgy tűnik neki, hogy a defekt okozta durranás előtt egy lövés hangját is hallani. Brian De Palma a Nagyítás és a Magánbeszélgetés sztoriját gyúrta egybe, izgalmas thrillerében.

Extrák: werkfilm, előzetes.
80%

Thelma és Louise,1991, 124 perc

Két nő útra kel, hogy kimeneküljön a férfijogú társadalomból, amely azonban nem tűri a lázadást. Thelma (Geena Davis) félénkebb, elnyomottabb, férje által inkább kihasznált, Louise (Susan Sarandon) öntudatosabb, de ő is hiába várja, hogy barátja feleségül vegye. Hétvégi kirándulásukon Thelmát meg akarják erőszakolni, és barátnője lelövi a támadót. Mivel félnek, hogy történetüknek nem adnak majd hitelt, a menekülés útját választják. A festői látványvilágú filmjeiről híres Ridley Scott, A sólyom végveszélyben, a Hannibál és a Gladiátor rendezőjének kultikus road-movie-ja végre itthon is megjelent DVD-n!

Extrák: a rendező kommentárja, a forgatókönyvíró, valamint Geena Davis és Susan Sarandon kommentárja, dokumentumfilm: Az utolsó út (kb. 60'), werkfilm, kimaradt jelenetek és alternatív befejezés, A sziklaperemen túl (egy jelenet sztoriboard-vázlatának fokozatai a kameraváltás-gomb segítségével), videoklip: Part of Me, Part of You, fotógaléria.

100%

Bronxi mese/A Bronx Tale, 1993, 118 perc

Egy kilencéves kisfiú szemtanúja lesz a maffiavezér véres leszámolásának, de a rendőröknek nem mond semmit. Hallgatása imponál a bronxi maffiózók főnőkének, aki ezért pártfogásába veszi. Sony (Chazz Palminteri) afféle "keresztapaként" sajátos nevelési módszerekkel igazítja el a fiút az élet titkai között. Lorenzo (Robert De Niro), a kisfiú buszsofőr apja elkeseredve látja, hogy a gyerek egyre inkább a bálványként tisztelt gengszter hatása alá kerül. Hosszú és veszélyes párviadal kezdődik, ahol a tét: a fiú élete...Robert De Niro rendezőként is jegyzett, önéletrajzi ihletésű filmjében hitelesen mutatja be New York hajdani olasz negyedének színes, nyüzsgő és ellentmondásos világát.
Extrák: az alkotók és a szereplők bemutatása, szinkronizált werkfilm a forgatás kulisszatitkairól, interjú az alkotókkal - De Niro a rendezés nehézségeiről, Palminteri a forgatókönyvről mesél, a film eredeti mozielőzetese.
100%

A szajré /The Score, 2001, 119 perc

A profi kasszafúró Nick Wells (Robert De Niro) úgy dönt, hogy ideje visszavonulni barátnőjével, Diane-nel (Angela Bassett) és legális üzletével, egy montreali jazzklubbal foglalkozni, azonban barátja és üzlettársa, Max (Marlon Brando) mást forgat a fejében. Súlyos adósságai vannak egy gengszterfőnöknél, ezért megkéri Nicket egy utolsó balhéra: segítsen az újonc tolvaj Jack Tellernek (Edward Norton) ellopni egy harminc millió dollárt érő jogart a vámházból. Az olyan jazz-nagyságok, mint Cassandra Wilson és Mose Allison előadásait felvonultató film az egyik legokosabb, legszórakoztatóbb betöréses krimi, ami valaha készült.
Extrák: kommentár Frank Oz rendezővel és Rob Hahn operatőrrel, werkfilm, kimaradt jelenetek.
90%

Holt költők társasága /Dead Poets Society,1989, 124 perc

A történet 1959-ben az USA keleti partvidékének egyik előkelő fiúiskolájában, a Welton Akadémián játszódik. A szigorú drilljéről, elitképző tradícióiról ismert tanintézmény jelszava: hagyomány, becsület, fegyelem, érdem. Az új irodalomtanár, John Keating (Robin Williams) megjelenése óriási botrányt kavar. Ő ugyanis egészen más irányba terelgetné a fogékony kamaszok lelkét, mint kollégái. Keating vezérlő elve: szakítsd le minden óra virágát. Ennek szellemében tanítja növendékeit (többek között: Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, és Josh Charles). A magával ragadó, humoros, romantikus és drámai pillanatokat ötvöző nagyszerű, felemelő filmben Robin Williams élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja.
Extrák: próbafelvételek, emlékezés Alan Spletre, John Seale mesterkurzusa, werkfilm, képgaléria, kommentárok.
90%

 (Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés.)


44 Kbyte

35 Kbyte

40 Kbyte

50 Kbyte

54 Kbyte

47 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső