Díjak

(2005. 12. 18.)

Az AniFest3 díjai

Az AniFest3 (2005. december 8-11.) 2000 eurós fődíját Hisko Hulsing Seventeen / Tizenhét című filmje kapta a zsűritől „amiért megpróbálja felfedni a férfiasság, a vágy és a felnőttkor brutális igazságait és összetettségét”.
Különdíjat kapott M. Tóth Géza Maestrója „amiért nagyfokú professzionalizmussal és humorral fedi fel az igazságot arról, hogy mi történik egy kakukkóra belsejében”. Ez a 3D-animáció a közönség díját is elvitte.
A zsűriben Doris Cleven a brüsszeli Anima fesztivál igazgatója, Anne Lise Andreasen a dán-norvég Fredrikstad Animation Festival, Chris Robinson kanadai gonzo-újságíró az Ottawa Nemzetközi Filmfesztivál vezetője és Mikulás Ferenc a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója dolgozott.
Az ökumenikus zsűri díját az ukrán Alexander Smigun Play for three actors című báb-animációs filmje kapta.
A fesztivál díjkiosztó gáláját Bozóki András miniszter nyitotta meg és ajánlotta fel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében a fődíjat.
Az AniFest3 negyvennyolc előadására több mint háromezer jegy kelt el az Uránia Nemzeti Filmszínházban, illetve a Szimplakertben.
Az animációs filmfesztivált a SzimplaFilm szervezte.

 

(2005. 12. 9.)

Pados Gyula Arany Békája

A lódzi XIII. CAMERIMAGE Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál (2005. november 26 – december 4.) fődíját kapta Pados Gyula a Sorstalanságban (r.: Koltai Lajos) végzett munkájáért – adta hírül a Magyar Filmunió.
A lengyelországi versenyzsűri indoklásában hangsúlyozta, hogy Pados ikonszerű képei „örökre emlékezetünkbe vésődnek, akárha márványba lennének mintázva.” Az ítészek: Alfonso Baeto (Pedro Almodóvar operatőre), Cesare Charlone (Istenek városa), Donald McAlpine (Moulin Rouge), Karl Roth (Volker Schlöndorff és Margarethe von Trotta munkatársa) és az amerikai Declay Quinn (Las Vegas, végállomás).
Pados Gyula az Arany Béka fődíj átadásakor megköszönte a film rendezőjének Koltai Lajosnak vizuális érzékenységét, amely nélkül elképzelhetetlen lett volna a közös mű megszületése.

 

(2005. 12. 9.)

Török Ferenc a legjobb rendező Antwerpenben

Az antwerpeni Társadalmi Filmek Fesztiválja (2005. november 9. – december 9.) legjobb rendező díját kapta Török Ferenc a Szezonért – adta hírül a Magyar Filmunió. Török Ferenc személyesen mutatta be második nagyjátékfilmjét a belga közönségnek, illetve vette át az elismerést.
A zsűri indoklása szerint „a Szezon szociális érzékenységű mozifilm, amely nem a megszokott úton – a főszereplők bánatát és fájdalmát ábrázolva –, hanem a mai fiatalok szemszögéből készült. A Szezon a fiatalok útkeresését mutatja be a jobb jövő reményében.” A zsűri kiemelte a film üde fiatalos zenéjét (Zagar), a csodás színeket és a más-más szociális háttérrel rendelkező fiatalok eltérő útkeresésének sokrétű ábrázolását.

 

(2005. 12. 3.)

Vranik Roland a legjobb rendező Thesszalonikiben

A Fekete keféért a legjobb rendező díját kapta Vranik Roland a 46. Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 18-27.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A zsűri elnöke és a fesztivál védnöke Vittorio Storaro Oscar-díjas olasz operatőr volt (Francis Ford Coppola: Apokalipszis most, 1980). Díszvendégként F. F. Coppola is részt vett a görögországi fesztiválon.
„Sosem gondoltam volna, hogy a Fekete kefe tetszene például Storarónak …” – mondta óriási örömmel Vranik Roland a díjátadó ünnepségen és megköszönte alkotótársa, Pohárnok Gergely operatőr munkáját. Az alkalmi kéményseprők szemlefődíjas történetét Vranik Roland, Pohárnok Gergely és Muhi András producer személyesen kísérte el a kortárs filmművészet friss alkotásainak versenyére.
A fesztiválon 240 filmet láthatott a közönség, a versenyprogramba 14 alkotás kapott meghívást.

 

(2005. 12. 3.)

Az Antik különdíjat kapott Évorában

A 2005-ös Filmszemle után a Filmkultúra díját elnyerő Antik, Báthory Orsolya rövidfilmje különdíjat kapott Portugáliában, az Évorai Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

 

(2005. 12. 3.)

Díjak Pessacból és Bukarestből

Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje a közönség díját kapta a 16. Nemzetközi Történelmi Filmek Fesztiválján (2005. november 23-28.) a franciaországi Pessacban – adta hírül a Magyar Filmunió.
A 9. Bukaresti DaKINO Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 21-26.) a rövidfilm kategória fődíját kapta Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje; M. Tóth Géza Maestro című 3D-animációját pedig a zsűri különdíjra érdemesítette.