Készülő magyar filmekről

(2006. 9. 23.)

Fliegauf Benedek szerelmes Anyaméhe

Nem a már korábban beharangozott Tündérkört rendezi Fliegauf Benedek – adta hírül a filmhu – hanem, egy olcsóbb szerelmesfilmet, Womb (Anyaméh) címmel. A forgatókönyv kész, a forgatást várhatóan jövőre kezdik.
Muhi András producer szerint a legújabb Fliegauf-mozi körülbelül másfél millió euróból forog majd.

 

(2006. 9. 10.)

Dárday-Szalai Bács Ferenccel Márai Sándorról forgat

Harminc napot forgatott San Diegóban, Márai Sándor élete utolsó két és fél évének helyszínén Szalai Györgyi és Dárday István. A szerzőpáros készülő Márai-filmjének további forgatási helyszínei még Nápoly, Kassa és Budapest.
A filmszemlére készülő mű főszereplője Bács Ferenc, Márai Lolája Gyöngyössy Katalin. A forgatással párhuzamosan vágási munkálatok is elkezdődnek.
Márai Sándorból „furcsa világpiac” lett Olaszországban, Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban is – mondta a Filmkultúrának Dárday István rendező. A filmmel látványosabb képi formában folytatódik a szerzőpárosra jellemző dokumentarista játékfilmek sora. De persze, „másik világban játszódik a Márai-film, mint a szürke világú Budapesti Iskola alkotásai” – jellemezte a készülő filmet Dárday István.
A művet Pap Ferenc és Tóth Zsolt fényképezi, a látvány- és ruhatervező Márai Tamás, az első asszisztens Mispál Attila, a gyártásvezető Barta László, a producer Hábermann Jenő. A fő gyártó cég a FilmART; koprodukciós partnerek: Sipos Áron (Fókuszfilm), Phoenix Mozgókép Innovációs Társulás és egy olasz cég. A film költségvetése mintegy 230 millió forint.
Kapcsolódó cikkeink:
Tóth Klára: Sűrű, szimultán évek voltak... – Beszélgetés Dárday Istvánnal (2002)
A Mozgókép Innovációs Társulás megújulása – Phoenix (2003)
Dárday István: A rejtőzködő kuratórium színreléptetése – Néhány gondolat a rehabilitálandó műhelyek és a kuratóriumok kapcsán (2002)
Barabás Klára: „Már csak temetéseken találkozunk…” – Beszélgetés Pap Ferenc operatőrrel (2003)
Báthory Erzsi: Kísérlet és kudarc – Beszélgetés Schlett István politológussal, a Társulás Stúdió volt stúdióvezetőjével (2002)
Dudás Miklós: Tükröződések tükörképe (1998)
Fábián Erika: Velencei kishaláltánc – Szalay Györgyi–Dárday István: Tükröződések
Németh Ervin: Lehet-e lételméletet írni filmen?
Péczely Dóra: Tükröződések
Dárday-Szalai-filmográfia (1998)
A Balázs Béla Stúdió
Fazekas Eszter: A magyar film fő tendenciái (1945-1979) – Dokumentum és fikció
Báthory Erzsi: A magyar film második nagy korszaka: a nyolcvanas évektől napjainkig – Dokumentumfilm a nyolcvanas években
Csala Károly: Helyzetkép a magyar filmről (1999)
Kapcsolódó honlap: www.filmart.hu

 

(2006. 9. 10.)

Forog Szőke András Hasutasokja

A Hasutasok című alkotás szatirikus hangvételű, ironikus világképű mozifilm, falusi környezetben, elkötelezett MÁV dolgozok sajátos szubkultúrájában játszódó parabola – írja a szinopszis.
A film egy esendő, szerethető – és bár folyton ügyeskedő – a maga módján mégis becsületes baráti társaság történetén keresztül mutatja be, hogy ez az ország úgy működik, hogy alapok, bázisok nélkül is pompás karriert lehet befutni. Úgy, hogy a tevékenység mögött nemhogy teljesítmény nincsen, de az alapvető feltételek sincsenek meg a munka elvégzéséhez. Az abszurd Kelet-európai miliőben valamiért mégis működik a világ, haladnak előre a dolgok.
A film képi világa kettős narrációra épül. A hagyományos elbeszélési mód mellett teljesen újszerű módon: dialógussal is dolgozik. A képi „dialógus” két, erre alkalmas mobiltelefon segítségével valósul meg. Ezek az amatőr „svenkelt” képek egészen más valóságot mutatnak be, mint amilyenek azok elvileg.
Az alkotók elsődleges és egyértelmű szándéka, hogy napjaink abszurd helyzetei elé is tükröt tartsanak – így szólítva meg a főképpen fiatalokból és a fiatal felnőttekből álló célközönséget.
A film központi helyszíne egy fiktív dunántúli falu, Honos állomása, valahol a taszári szárnyvonalon, ahol bár kerülővel, de megközelíthető a katonai bázis. A bakterház és környéke áll a középpontban, de nem kizárólag, a film világa ennél tágabb, fontos jelenetek készülnének a Nefelejcs kocsmában és a falu egyéb terein.
A Hasutasok narratív ideje a közelmúlt.
A történet: Négy régi jó barát – a rendszerváltásig mindnyájan vasutasok – a leépítések áldozatai lesznek. Sok évvel ez után, amikor már a régi állomást is elhordták a tolvajok, Honos falu egykori állomásfőnöke Zsuzsa Lajos értesítést kap a városból, hogy menjen be az állomás irodájára. A MÁV ugyanis ezt a szárnyvonalon lévő állomást nézte ki, hogy a Taszáron állomásozó katonáknak szállított árut ellenőrizzék. Zsuzsa Lajos, hogy a négy barát alkalmilag újra álláshoz jusson azt hazudja, az állomás még létezik, és képes ellátni a feladatot.
Az ellenőrzés persze nagyon szigorú. Zsuzsa Lajos állomásfőnök kap egy ultramodern mobiltelefont, hogy azzal állandóan felvételeket készítsen a munka menetéről. A „rövid póráz” rengeteg hazugságra kényszeríti őket, lévén, hogy még állomás sincs. A taszári áruból azonban remekül élnek. Olyannyira, hogy nem elégszenek meg a saját szükségleteik kielégítésével, kereskedni is szeretnének hadtáptól lopott áruval. Ehhez azt a hazugságot találják ki, hogy vállalkozás formájában beindítják a személyforgalmat Honos állomásról. A „Béke bété” által bérelt, kereskedésre használt motorvonat olyan sok kilométert fut, a hazudozások olyan jól sikerülnek, hogy a MÁV ezt a települést választja – mert a szárnyvonal példamutató felfejlesztői ezt megérdemlik – a privatizációhoz szükséges médiafelhajtás és ünnepség helyszínéül.
A csapat kénytelen kitalálni valamit, ha nem akar lebukni, hogy nincs állomás. Építenek egy paravánt, egy ál-állomást és egy munkaruházati és fehérneműs divatbemutatóval átvészelik, hogy a főnökség ne akarjon oda bemenni. Ám ez a hazugság is túl jól sikerül. A további fejlesztések olyan hazugságokba kényszerítenék őket, amit nem vállalnak. Megmaradnak a régi, de a maguk módján élt viszonyok között, ami csak úgy lehetséges, ha elmenekülnek, hiszen ők nem gonosztevők, hanem nagyon is jószívű, ügyetlen figurák, amikor a füllentett világhoz már hazudni, komolyan csalni kéne – bár van, aki szerint ez az út is járható lenne, és persze sokkal kényelmesebb – inkább a további szegénységet választják, és az egész falu odébb áll.
A cselekmény kibontakozásában a központi konfliktus mellett a kamasz narrátor fiú Zsuzsa Tamás szerelme is kibomlik. A szerelem, a fiú és K. Kiss Csenge, a taszári üzemfőnökség vezetőjének kamasz lányának folyamatos kommunikációja közben alakul, bonyolódik. Csenge városi lány, eleinte nehezen találja az utat a zárkózott és nála néhány évvel fiatalabb fiúhoz. Többször meg is sérti a fiút. Szerelmük tetőpontja az a jelenet, ahol Csenge, csak Tamás kedvéért, részt vesz a fehérnemű bemutatóban, és ezzel a gesztussal a gyönyörű kamaszlány nyilvánosan szerelmet vall a fiúnak.
A Hasutasokat a Hunnia Filmstúdió gyártja; producere Sándor Pál. Szőke András ötletéből írta Szőke András és Grecsó Krisztián
Kapcsolódó interjúink:
Ozsda Erika: Sokat adott a hiány – Beszélgetés Szőke Andrással (2004)
Ozsda Erika: Szóra sem érdemes művész – Badár Sándor (2004)
Kapcsolódó honlap: www.hunniafilm.hu

 

(2006. 9. 3.)

Forog A lefejezett kakas

2006.augusztus 28-án kezdődött az erdélyi Nagyszebenben A lefejezett kakas című német-román-magyar-osztrák koprodukciós játékfilm forgatása – adta hírül a Filmunió. A rendező a román Radu Gabrea; a filmben Margitai Ági kapott jelentősebb szerepet.
Az EURIMAGES és az MMK által támogatott film magyar gyártója az Új Budapest Filmstúdió, producere Kántor László, gyártásvezetője Weszerle Tibor.
A lefejezett kakas az első olyan játékfilm, amely az erdélyi szászok sorsáról szól. Az európai történelem eleddig kevesek által ismert epizódját eleveníti meg, hanyatlásának alkonyán. A film azt a mozzanatot ragadja meg, amint a nagy történelmi események felfalják az azokat megélő gyerekek magánéletét, és elveszik tőlük szülőföldjüket. ...A megható és fájdalmas nagykorúvá válásról szóló történet szélsőségesen változó korban játszódik: 1944. augusztus 23-án egy erdélyi kisvárosban a 16 éves Goldschmidt Félix osztálytársaira vár, akik érettségi ünnepségüket ülik. A hagyományos ünnepséggel azonban, amelyre a jól szituált erdélyi szász család fiatal tagja barátait is meghívta, az iskolától való távozásnál sokkal komorabb távozás kezdődik.”

 

(2006. 9. 3.)

Macskafogó – másodszor

Várhatóan 2007 decemberében kerül a mozikba Ternovszky Béla-Nepp József 1986-os kultikus rajzfilmje, a Macskafogó folytatása– adta hírül a filmhu.
A film alapvetően a „hagyományokat” követi: a figurák többségét ismét Maros Zoltán figuratervező találta ki, aki az első részt követően vezető szakember lett a párizsi Disney stúdióban. A forgatókönyvet Nepp József írta.
A történet a Macskafogó néven emlegetett fémbulldog feltűnése után mintegy húsz évvel játszódik, amikor már csak a világ egy eldugott részén él egy csoport (át)neveletlen macska. A folytatásban is feltűnik majd Grabovszky, de Ternovszky Béla szerint nem lesz olyan központi szereplő, mint az első epizódban, vagyis vélhetően ezúttal nem ő fogja egyedül megmenteni az X bolygó egereit.
Kapcsolódó írásaink:
Dizseri Eszter: A magyar mozgókép mestere: Nepp József (2006. 37. Magyar Filmszemle)
Dizseri Eszter: Kockáról kockára (1999)
Lendvai Erzsi: A magyar animációs film (1998)

 

(2006. 9. 3.)

Forog Koltai Róbert Megy a gőzöse

Szeptembertől Csongrádon forgatják egy hónapig Koltai Róbert 220 millió forint költségvetésű új filmjét. A Megy a gőzös várhatóan 2007 szeptemberében kerül a mozikba.
A vendetta, a vérbosszú, „vérbő” komédiája, szerelemmel és drámával fűszerezve – mondta a rendező sajtótájékoztatón. A Megy a gőzös képeit speciális, úgynevezett HD – nagyfelbontású digitális – kamerával rögzítik.
A forgatókönyvet Grecsó Krisztián írta; a producer P. Koltai Gábor; a főbb szerepekben Pogány Juditot, Lázár Katit, Szabó Győzőt, Pindroch Csabát, Gesztesi Károlyt, Badár Sándort és Gáspár Sándort láthatja majd a közönség.
További kapcsolódó cikkeink:
Marik Noémi: A bohóc a király – Koltai Róbert: Világszám! (2005)
Szász Judit: Épül a Koltai-panteon – Koltai Róbert: Csocsó, avagy Éljen május elseje! (2002)
Cserna Hajnal: Ámbár tanár úr... (1999)
Báthory Erzsi–Fazekas Eszter: Ártándtól nyugatra és keletre – Az első román-magyar kulturális hét (1998)

 

(2006. 8. 22.)

Újra forog a Tüskevár-remake

A Fekete István regényéből készült film forgatása tavaly júliusban kezdődött. Az eredetileg 5-6 hetesre tervezett munkálatok, anyagi gondok miatt, azonban 2005 augusztusában leálltak. Most néhány kimaradt jelenet és vágóképek rögzítésével folytatódik Balogh György Tüskevár című filmjének forgatása Csongrádon – adta hírül a kulturális portál.
A főszerepeket Kovács Lajos (Matula) és Nagy Marcell (Tutajos) játssza. Bütyököt Péntek Tamás (Gárdos Péter: Porcelánbaba) alakítja. Az új Tüskevár feldolgozásban szerepel még, többek között, Haumann Péter, Szacsvay László, Rékasi Károly, Détár Enikő, Pogány Judit és Eperjes Károly (István bácsi).
Gyovai Szabolcs producere szerint, amennyiben megkapják a remélt 40 millió forintos támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, a hiányzó jelenetek rögzítése után ősszel a vágószobában folytatódik a munka.

 

(2006. 8. 17.)

Sas Tamás S.O.S. szerelme Csányi Sándorral

Augusztus 24-től forog Sas Tamás S.O.S. szerelem! című nagyvárosi romantikus komédiája, Csányi Sándorral a főszerepben, aki üzletszerűen segít férfitársainak a nagy Ő meghódításában – adta hírül a filmhu. „A hóhért is akasztják”, persze: beleszeret egy óvónőbe (Ullmann Mónika).
„Szurmai János fergeteges forgatókönyvet írt, amely a Sztárom a párom (Roger Michell: Notting Hill, 1999) és az Igazából szerelem (Richard Curtis: Love Actually, 2003) legjobb pillanataival vetekedik” – nyilatkozta Neményi Ádám producer (Puskásfilm). Csányi Sándor vetélytársát Fenyő Iván, asszisztensét Kovács Patrícia játssza; a szereplők között feltűnik Kern András is.
Az S.O.S. szerelem! költségvetése 300 millió forint. Az összeget a TV2 és a Best Hollywood koprodukciós részvétele mellett állami és szponzori támogatásokból fedezik.
A filmet Valentin-napon 2007. február 14-én a Best Hollywood mutatja be negyven(!) moziban.
További kapcsolódó cikkeink:
Kovács Adrien: Amikor én még kislány voltam – Sas Tamás: Apám beájulna (2004)
Adam Horoszczak: Eljött az új mesterek ideje – (Lengyel jelentés a 35. Magyar Filmszemléről) (Pora na nowych mistrzów), Kino, 2004. nr 4. (2004)
Forgács Iván: Panelháromszög egy bérlakás-panelben - Sas Tamás: Szerelemtől sújtva (2003)
Zöldi Gergely: Fullajtár Andrea: „Nekem nem áll jól a porhintés” (interjú, 2001)
Strausz László: Az élet máshol van! – Sas Tamás: Rosszfiúk (2000)
Ozsda Erika: Coitus Interruptus – Beszélgetés Sas Tamással (1999)
Sas Tamás fotói (1999)
Vadócz Zsuzsa: Presszó – benyomások egy bitang jó filmről (1998)
Singer Péter: Presszó a hazugságokhoz és csalásokhoz (1998)
Ozsda Erika interjúja Sas Tamással: „Talán Eizensteinnek mégsem volt igaza” (1998)
Ozsda Erika: Kalózok – Sas Tamás rendező-operatőr legújabb filmje (1998)

 

(2006. 7. 28.)

Bollók Csaba: Iszka utazása

Bollók Csaba: Iszka utazása

A Déli Kárpátok bányavidékein élő utcagyerekekről szól Bollók Csaba új filmje.
Az Iszka utazása forgatókönyvét is a rendező írta.
A 2005 őszén hat hét alatt leforgatott játékfilm férfi főszerepét Marius Bodochi, a bukaresti Caragiale színház vezető színésze játssza. A Merkelfilm gyártásában készülő film producere Csere Ágnes, operatőre Gózon Francisco, vágója Czakó Judit, zeneszerzője Temesvári Balázs.
Az Iszka utazását a jövő évi filmszemlén mutatják be.
Kapcsolódó cikkünk: kritikánk Bollók Csaba Észak, északjáról

 

(2006. 7. 28.)

Herendi Gábor: Vaxerelem

Herendi Gábor új vígjátéka – munkacíme Vaxerelem – „a művészfilm és a közönségfilm határán” mozgó „szerelmi történet sok humorral és drámával” – írja a kultúra.hu az Index híradásáról.
A 350 millió forintból készülő film forgatókönyvét Herendi Gábor és felesége Sárközi Andrea, valamint Divinyi Réka írta.
A főszerepet Lucia Brawley amerikai színésznő játssza, a további szerepekben Nagy Péter, Fekete Ernő, Lukács Andor, Lázár Kati, Csuja Imre, Szamosi Zsófia és Reviczky Gábor tűnik fel.
A július 8-án kezdődött forgatás augusztus 20-ig tart. Az ősszel játszódó jelenetek miatt októberben még három napot szentel a stáb a felvételek készítésére.
További kapcsolódó cikkeink:
Marik Noémi: A hely, amely nem enged – Herendi Gábor: Magyar vándor
Forgács Iván: Ritmusos újmagyar hétköznapok – Herendi Gábor: Valami Amerika

 

(2006. 7. 22.)

Öt kontinens 75 országában emlékeznek az 1956-os magyar forradalomra

Mintegy tíz új magyar film készül állami támogatással az 1956-os forradalomról. Az emlékévben több, a témával foglalkozó alkotást pedig nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is bemutatnak – adta hírül a Távirati Iroda a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottságának összeállítását.
Az emlékévben készült filmek többségének premierjét októberben és novemberben tartják: október 22-én Drabik János és Erdőss Pál Budakeszi srácokját, 23-án Zákonyi S. István és Goda Krisztina Szabadság, szerelemjét, valamint Hábermann Jenő és Szilágyi Andor Mansfeldjét, 26-án pedig Csermai Judit és Dömölky János Bibó körútját mutatják be. November 4-én Mihályfy Sándor és Pozsgai Zsolt Csendkútját, 24-én Péterffy András és Jeli Ferenc Sínjárókját lehet először látni a mozikban. Rosta Katalin és Szomjas György 1956 vagy a Nap utcai fiúkját a 2007-es Magyar Filmszemlén vetítik először.
Az 1956-os forradalomról szóló dokumentumfilmek bemutatására külön fesztivált szervez októberben a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete. Külföldi dokumentumfilmet is vetítenek majd Magyarországon: az Egyesült Államokban már tavasszal bemutatott A szabadság vihara című alkotás magyar premierje szeptember 7-e. A főként az USA-ban forgatott film egy kanadai testvérpár, Colin Keith Gray és Megan Raney Aaron nevéhez fűződik, a producerek között Andrew G. Vajna és Quentin Tarantino is dolgozott.
Öt kontinens 75 országában, mintegy 110 városban rendez megemlékezéseket az emlékbizottság az évfordulón – több helyütt filmvetítésekkel: az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben is lesznek kiemelt évfordulós programok, amelyeken bemutatják Mészáros Márta A temetetlen halott – Nagy Imre naplója című filmjét.
A Közel-Keleten, Líbiában és Szíriában már májusban is bemutattak a forradalomhoz kapcsolódó filmeket. Magyarország bejrúti nagykövetsége szervezésében Bacsó Péter A tanúját vetítették. A damaszkuszi filmfesztiválon a többi között Mészáros Márta Nagy Imre filmje és Sándor Pál Szerencsés Dániele szerepelt az ’56-os filmek sorában.
Kapcsolódó korábbi híreink Nyolc film ’56-ról és Forog a Szabadság, Szerelem címen olvashatóak a hírarchívumunkban!

 

(2006. 7. 22.)

Előzetes a Szabadság, szerelemből

A vágási munkálatok utolsó szakaszába értek a Szabadság, szerelem alkotói; az ’56-os mozi első képkockáit a július 24-től, a jövő héttől láthatják a nézők – közölte Ádám Bernadett, a forgalmazó Intercom sajtófőnöke a Távirati Irodával.
A képvágást július végén fejezik be, augusztusban indul az utószinkron, a képet és hangot véglegesen szeptemberben keverik Londonban. A díszbemutatót a forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, október 23-án tartják.
A mintegy 700 statisztát felvonultató, 23 helyszínen játszódó alkotás valamivel több mint két hónapos forgatása május elején fejeződött be. A magyar-angol koprodukcióban készülő Szabadság, szerelem rendezője Goda Krisztina, producere a magyar származású amerikai filmes, Andrew G. Vajna. A főszerepet, a magyar vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván, a műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata játssza, míg barátjukat Csányi Sándor alakítja.
A film emléket állít az 1956-es forradalomnak. A történet ’56 októberében-novemberében játszódik párhuzamosan Budapesten és a melbourne-i olimpián. Az 1956-os elődöntőben, december 6-án a magyar vízilabda-válogatott a szovjet csapattal játszott, s a magyarok 4:0-ás győzelmet arattak. Az indulatokban bővelkedő meccs végén Zádor Ervin súlyosnak látszó sérülést szerzett, az egyik szovjet játékos ütésétől a homlokán eleredő vér vörösre festette a medencét. A rendkívüli mérkőzés híre és az arról készült fotók bejárták a világsajtót.
Kapcsolódó korábbi híreink Nyolc film ’56-ról és Forog a Szabadság, Szerelem címen olvashatóak a hírarchívumunkban!

 

(2006. 7. 18.)

Forog Török Ferenc Overnight-ja

2007-ben mutatja be a Budapest Film Török Ferenc legújabb filmjét, az Overnight-ot – adta hírül a cég. A forgalmazásáról a forgatás július 13-i kezdete előtt állapodott meg a Budapest Film a gyártó Katapult Filmmel és hazai koprodukciós partnerével, a Filmpartners-szel.
Magyarországon rendhagyó módon a Budapest Film a magyar-német koprodukció gyártási költségeibe is beszállt. Török Ferenc harmadik játékfilmje várhatóan a jövő évi filmszemlén debütál, és ezt követően kerül a magyar és német mozikba.
Török Ferenc Moszkva tér és Szezon című játékfilmjeit is a Budapest Film forgalmazta korábban.
A film története a rendező szavaival:
„Az Overnight története 24 óra alatt játszódik. E forró nyári napon főhősünk, a 33 éves budapesti sztárbróker élete fordulóponthoz érkezik. Reggel váratlanul Budapestre érkezik legfontosabb német ügyfele, hogy a stagnáló kelet-európai piacról kimenekítse eddig itt befektetett részvényeit. Hősünkön kívül a brókercégnél senki sem tudja, hogy a beígért 25 százalékos hozamra momentán nincs fedezet. Az idő rövidsége miatt egy lehetséges megoldás kínálkozik: az éjszaka folyamán „overnight” tranzakcióval visszaszerezni a hiányzó összeget. A trükk lényege, hogy a még nála lévő pénzalapot, melynek értéke közel 10 millió euró, átutalja egy távoli időzónában lévő bankszámlára, s az alvó európai piacot kicselezve pár órányi aktív időt nyerjen az épp nyitva lévő távol-keleti tőzsdéken. Egykori évfolyamtársa évek óta Bombayben brókerkedik, az ő segítségével talán van még némi esély, hogy másnap reggelig realizálja a németnek ígért hozamot. Ha az ügylet nem sikerül, hősünket biztos börtön fenyegeti. A nap folyamán azonban történik még valami végzetszerű. A reggeli postával a fiú névtelen levelet kap, amelyben egy pozitív terhességi teszt lapul. Nyomban elkezd nyomozni az illető kiléte után, így ismerjük meg hősünk kaotikus szerelmi viszonyait. Az első látásra tökéletesnek tűnő fiatalember életét hajnalra már a teljes káosz uralja.”
A főbb szerepeket Bodó Viktor, Nagy Ervin, Szőcs Artúr, Máté Gábor, Eszenyi Enikő, Pető Kata, Gryllus Dorka és Gyabronka József alakítják. A német befektető szerepét Hanns Zischler játsza, aki Wim Wenders korai filmjeinek főszerepe után, Costa Gavras-szal, Szabó Istvánnal, legutóbb pedig Steven Spielberggel dolgozott a München című film budapesti forgatásán.
Kapcsolódó korábbi hírünk, cikkeink linkjeivel: Török Ferenc brókervilága

 

(2006. 7. 4.)

Eurimages-támogatás A lefejezett kakasnak

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2006. június 25-28. között Lisszabonban tartotta 101. ülését. A filmek gyártási támogatására beadott 45 terv közül 28-at bírált el, és tizenkettőnek adott támogatást, köztük az egy magyar részvételű tervnek:
Radu Gabrea A lefejezett kakas című román-német-osztrák-magyar koprodukció, magyar résztvevője az Új Budapest Filmstúdió, Kántor László vezetésével 250 000 eurót, azaz több mint 70 millió forintot kapott.
A II. világháború idején Erdélyben játszódó film a szászok, románok, magyarok közötti együttélésről szól, szász szemszögből, és arról a helyzetről, amely a szászok szinte teljes eltűnéséhez vezetett.
Forgalmazás: Bereczki Csaba: Bolondok éneke RO (S.C Grafitti Art 2005) 4 500 euró (~1 273 500 Ft).
Az Eurimages Igazgató Tanácsa következő ülését Strasbourgban rendezik 2006. október 8-a és 11-e között; beadási határidő: 2006. augusztus 21.
Bővebb információ:
Kézdi-Kovács Zsolt
kezdikovacs@filmunio.hu
az Eurimages magyarországi képviselője

 

(2006. 6. 27.)

Forog Mundruczó Kornél Deltája

Novemberben folytatja Mundruczó Kornél új nagyjátékfilmje ötvennaposra tervezett forgatását. A Delta a rendező és Petrányi Viktória producer által alapított Proton Cinema, valamint a német Essential Filmproduktion gyártásában készül – adta hírül a filmhu a Cineuropa információját.
A Delta története két klasszikus drámán, Shakespeare Hamletjén és Euripidész Elektráján alapul. A főszerepeket Tóth Orsolya és Bertók Lajos játssza, az operatőr Erdély Mátyás, a látványtervező Ágh Márton. A Delta forgatásának legnagyobb nehézsége, hogy vízen készül Mundruczó Kornél a Duna-deltában forgatta a Kis Apokrif No.2. című rövidfilmet és a Lost and Found szkeccsfilm Rövid ideig tartó csend című epizódot.
A történetben Mihail (Bertók Lajos) apja temetésére tér vissza, húsz év távollét után, amikor még anyja űzte el. Visszatérésekor találkozik életében először húgával (Tóth Orsolya), és egymásba szeretnek. Rájönnek, hogy valójában anyja és anyja szeretője ölték meg az apjukat, ezért húgával bosszút forralnak apjának gyilkosai ellen.
Fauna egy halász lánya, aki bosszút akar állni apjai gyilkosain, és közben beleszeret egy férfiba. Nem ismeri fel bátyját, hiszen életükben először találkoznak.
A Delta előreláthatólag 2007 nyarára készül el.

 

(2006. 6. 27.)

Konyec-forgatás

Földi Terivel és Keres Emillel forgat road movie-t Rohonyi Gábor rendező – tájékoztatta a Filmkultúrát a produkció. A Konyec további főszereplői Schell Judit és Schmied Zoltán.
A történet:
A munkásszármazású Kis Emil (Keres Emil) és gróf Felleghy Hédi (Földi Teri) szerelme úgy fél évszázaddal ezelőtt kezdődött egy vidéki kúria padlásán. Egy lakótelep szürke betontömbjei között élik izgalom és változás nélküli életüket. Magányuk csendjét csak a pletykás szomszéd vénasszonyok és a postások, pénzbeszedők megjelenése zavarja meg.
Emil túl a hetedik ikszen, egy szép napon elindul, maga mögött hagyva behajtóktól fenyegetett lakását és feleségét. Nekivág az országnak és kirabolja – szelíden, udvariasan – az első útjába kerülő postát. A volt pártsofőr féltve őrzött autóján menekül, egy fekete Csajkán, a Szélmadáron.
A soron következő benzinkutas rablásra már a vidéki nyomozópáros is felfigyel. A rendőrök közös munkáját nehezíti privát életük válsága, ugyanis Ági (Schell Judit) és Andor (Schmied Zoltán éppen a férfi friss félrelépésétől szenvednek.
A menekülő nyugdíjas feleségét megtalálva, csapdát állítanak Emilnek. Hédi azonban nem adja fel szerelmét, eltűnik inkább a salakhegyi úton Emillel és a Szélmadárral.
A nyugdíjasok innentől kezdve mindig egy lépéssel a nyomozók előtt járnak.
További szereplők: Djoko Rosic, Barbinek Péter, Horkay Péter; forgatókönyv: Lovas Balázs, operatőr: Szatmári Péter, zeneszerző: Madarász Gábor, executive producer: Fehér Károly, rendező: Rohonyi Gábor, producer: Mécs Mónika.

 

(2006. 6. 11.)

Egyetleneim a nyár végén

Augusztus 31-től tervezik forgalmazni a mozikban Nemes Gyula első nagyjátékfilmjét – a forgalmazó Budapest Filmtől kapott tájékoztatás szerint.
A 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. – február 7.) a legjobb színésznő díját Tóth Orsi kapta a Johannában és az Egyetleneimben nyújtott alakításáért.
Kapcsolódó honlap: www.budapestfilm.hu

 

(2006. 5. 14.)

Szász János Ópiuma

Csáth Géza naplóiból forgat filmet Ópium címen Szász János dán, magyar és norvég színészek szereplésével, a komáromi Monostori Erődben.
A film középpontjában egy elmeorvos és egy beteg tébolyult szerelmének drámája áll. Brenner József (László Zsolt alakításában) története két naplón alapuló modernkori Faust-történet. Az egyik naplót az elmeorvos Brenner, a másikat a paciense, Emma írja.
Az orvos és Emma kapcsolata szexuális tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal. Őrült szenvedéllyel esnek egymásnak, de az eredmény elmarad. A Gonosz nem elégszik meg azzal, hogy játsszanak vele, ő testestül-lelkestül akarja magának az embert. Brenner csak úgy nyerheti el a pártfogását, ha olyan bűnt követ el, amely méltóvá teszi őt erre a kapcsolatra. Ahogy annak idején Emmának meg kellett ölnie a vőlegényét, úgy most neki kell elpusztítani az egyetlent, amit igazán szeret. El kell pusztítania az asszonyt.
A filmben Csáth Géza stubnyai naplójából és az orvosi publikációként megjelent Egy elmebeteg nő naplójából bontakozik ki az 1913-as években játszódó történet, amelyben egymásra talál a szenvedélyes beteg, Gizella és az érzelmek nélküli Brenner doktor.
Mivel a színházi évadban nem lehetett csak magyar színészekkel eljátszatni a szerepeket, így került a filmbe a Moravcsikot megformáló dán Ulrich Thomsen. „Gizellát a norvég Kristi Stuboe játssza, mert a felkért magyar színésznők nem vállalták a szerephez szükséges lelki lemeztelenedést” – mondta a rendező a távirati irodának. A komáromi Monostori-erőd méteres falai között korhű és kitalált vizsgálati eszközökkel rendeztek be egy múlt század eleji tébolydát, amelyben az elmebajok kezelése inkább ördögűzésnek és kínzásnak tűnik.
Az Ópium forgatókönyvét Szász János és Szekér András írta, az operatőr Máthé Tibor. Az alkotás a Hunnia Filmstúdió és a német EuroArts koprodukciójában, Sándor Pál, Hámori András és Krskó Tibor produceri munkájával készül.
Kapcsolódó cikk: Csala Károly: Helyzetkép a magyar filmről (1999)

 

(2006. 4. 29.)

Jancsó Miklós: Ede megevé ebédemet

Forog Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmje.
A stábról: az április 27-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon készített felvételeken szerepel – a gyártási terv alapján – Scherer Péter, Mucsi Zoltán, László Boldizsár (Cotton Club Singers), Sub Bass Monster, Gyarmathy István és zenekara, Honvéd együttes táncosai, Mundruczó Kornél, Rába Roland, valamint egy szürke ló is.

 

(2006. 4. 22.)

Készül az Egy bolond százat csinál remake-je

Újabb klasszikus magyar film remake-jét készíti a Gyöngyössy Bence–Kabay Barna páros, a Hyppolit a lakáj (1931), a Meseautó (1934) és az Egy szoknya, egy nadrág (1943) után az Egy bolond százat csinál-ét (1942).
A rendezői székben, mint az Egy szoknya, egy nadrágnál, ezúttal is Gyöngyössy Bence ül, Kabay Barna a produceri feladatokat látja el. Az 1942-es Latabár Kálmán, Egry Mária, Hidvéghy Valéria, Rajnay Gábor, Halmay Tibor, Benkő Gyula fémjelezte szereposztás 2006-ban a következőképpen alakul: Gáspár Sándor, Szabó Győző, Gesztesi Károly, Oroszlán Szonja, Parti Nóra, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Bezerédi Zoltán.
Kapcsolódó Filmkultúra-cikk:
Balogh Gyöngyi: A magyar film születésétől 1945-ig

 

(2006. 3. 26.)

Ismét forog Tarr Béla A londoni férfija

Március 20-ától folytatódik Tarr Béla filmrendező A londoni férfi című filmjének tavaly félbemaradt forgatása, Bozóki András kulturális miniszter kezdeményezésére, a magyar és a francia kormány közös támogatásának eredményeként. A felvételek készítését várhatóan az év végén fejezik be – adta hírül a produkció.
A film forgatókönyvét Georges Simenon azonos című regénye alapján Krasznahorkai László és Tarr Béla írta. A főbb szerepeket Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Derzsi János, Lénárt István, Szirtes Ági, Bók Erika és Pauer Gyula alakítják Fred Kelemen kamerája előtt. A film nemzetközi koprodukcióban, magyar-francia-német együttműködésben készül.
Kapcsolódó korábbi hírünk: Újra lendületben A londoni férfi

 

(2006. 3. 18.)

Nyolc film ’56-ról

A két filmalapítvány összesen mintegy egymilliárd forintot ajánlott meg 1956 fél évszázados évfordulójának tiszteletére készülő magyar játékfilmekre – írja a Népszabadság.
Az ’56-os tematikájú filmek közül a legnagyobb támogatást, 150 millió forintot az Andy Vajna vezetésével készülő Szabadság, szerelem kapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatán. (Bővebb hírünk a filmről a Forog a Szabadság, szerelem címen alább olvasható.)
Szilágyi Andor rendező a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter történetét mondja el a Magasabb szempontból című filmben. A kanadai-magyar koprodukcióban készülő mű főszerepét a Tibor vagyok, de hódítani akarok című komédiában megismert Fancsikai Péter alakítja. A filmben játszik még többek között Maia Morgenstern, Pindroch Csaba, Nagy Ervin és a Vajna-filmben is szereplő Fenyő Iván. A költségvetés jóval átlagon fölüli (550 millió Ft), a rendező szerint az MMK 50 milliós támogatása csak a „lyukak tömködésére” elég, a Magyar Történelmi Film Alapítvány (MTFA) 135 milliót tesz hozzá ehhez – olvasható a napilapban.
Kovács István Gyermekkorom tündöklete című regénye nyomán forgatja Budakeszi srácok című filmjét Erdőss Pál, amelyben egy tízéves gyerek szemén keresztül láttatja 1956 eseményeit. A főhőst Veégh Szabolcs, az anyát Nagy-Kálózy Eszter alakítja. A film tervezett költségvetése 256 millió forint.
Szomjas György rendező a jövő évi filmszemlére tervezi az 1956 vagy a Nap utcai fiúk bemutatóját. A külvárosból a belvárosi harcokba érkező fiúk a mű hősei, akik egy mozit akarnak megvédeni a szovjet tankoktól. A komoly csatajeleneteket is ábrázoló film több mint 200 milliós költségvetésének még nincs meg a teljes fedezete.
Jeli Ferenc Sínjárókja a rendszerváltás idején játszódik, és emlékképekben idézi ’56-ot. A festő főszereplő szerint a megkésett változások nem úgy alakulnak, ahogy ’56-os fiatal társaival annak idején elképzelte, a társadalmi-emberi viszonyok jócskán megváltoztak. A filmben Gyurkovics Tibor író is játszik, Krassó György figuráját jeleníti meg. A film tervezett költségvetése 162 millió forint.
Vágvölgyi B. András Hatodik koporsó című filmtervére csak az MMK ad pénzt. Az MTFA támogatta még Dömölky János Bibó Istvánról készülő produkcióját (A civil, tervezett költségvetés: 219 millió Ft), és Pozsgai Zsolt Csendkútját 90 illetve 50 millió forinttal.

 

(2006. 3. 18.)

Forog a Szabadság, Szerelem

Az egyik kulcsjelenet, az 1956-os melbourne-i vízilabda elődöntő, a véres magyar-szovjet mérkőzés felvételeinek készítésével március 5-én kezdődött Andy Vajna producer és Gonda Krisztina rendező a Szabadság, szerelem című filmjének forgatása – olvasható a kultúra.hu-n – a Szőnyi úti BVSC-uszodában.
A forgatás május 9-ig tart Budapesten egyebek között a Műegyetemen, a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában és a Kossuth téren. A Szabadság, szerelemben több ezer statiszta (egyes jelenetekben egyszerre hatszáz) és negyvennyolc színész dolgozik a körülbelül kilencvenfős stábbal.
Goda Krisztina rendező irányításával március 10-én a „first unit” is elkezdte a forgatást, sőt – a hazai gyakorlatban kivételes módon már a forgatás első hetében –, az utómunkával foglalkozók, vágók, trükkmesterek is munkához láttak.
A főszereplőt, a magyar vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván alakítja, műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata, barátjukat, egy másik vízilabdázót pedig Csányi Sándor. A Szabadság, szerelemben szerepel még a világ- és olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott.
A forgatókönyv első változatát Hollywood egykor legdrágább sztárszerzője, a magyar származású Joe Eszterhas írta, majd Gárdos Éva vágó, Bereményi Géza és Divinyi Réka formálta tovább.

 

(2006. 2. 18.)

Újra lendületben A londoni férfi

Új nemzetközi koproducerrel, Paul Saadounnal (13 Production) vág neki Tarr Béla rendező és Téni Gábor producer a hányatatott sorsú film, A londoni férfi készítésének.
Mintegy 700 000 euróval csökkentették a költségeket, mivel – az eredeti elképzelésektől eltérően – „a forgatás egynegyede nem Korzikán, hanem valahol itt, Kelet-Európában történne” – tartalmazza a 2006. február 9-én kiadott sajtóközlemény.
Korábbi híreink A londoni férfiról 2005-ös és 2004-es hírarchívumunkban, valamint 2004-es és 2003-as híreink között találhatóak.

 

(2006. 2. 10.)

Terror Háza a pszichothriller

A House of Terror (Terror háza) címmel készít filmet Engert Péter cége a Stone Bridge Films, Marozsán Erikával és Maia Morgensternnel – hivatkozik a kultura.hu a filmlexikon.hu-ra. Varga Zsolt producer elmondta, hogy több „A” kategóriás sztárral is tárgyalnak.
A részben az ötvenes években játszódó film egy fiatal amerikai politikai elemzőről szól, akinek életét végigkíséri két betű: a „C” és az „F”. A főszereplő Magyarországra utazik, hogy megfejtse, mit jelent az őt kísértő betűpár. Élete összekapcsolódik a nyilas rémuralom, majd az Államvédelmi Hatóság által használt épülettel, az Andrássy út 60-nal. A mozi ennek ellenére nem annyira politikai dráma lesz, mint inkább egy pszichothriller, amelyben hangsúlyos szerepet kap a Terror Háza.
A producer reményei szerint már ősszel, de legkésőbb a télen bemutatják a filmet. A világpremier is Magyarországon lesz, a produkciót a Budapest Film forgalmazza.
Engert Péter cége, a Stone Bridge Films legutóbb Gubás Gabival a főszerepben készítette a Könnyek völgyét, amelyet még nem mutattak be a mozik.

 

(2005. 12. 18.)

Tímár Péter: A Herceg haladéka

2006. január 5-én mutatja be Tímár Péter új filmjét, A Herceg haladékát a Hungaricom; a főbb szerepekben Gáspár Tibor, Görög László, Gyurkovics Zsuzsa és Horváth Lili.

 

(2005. 12. 3.)

Gauder Áron viking-izlandi sagája

Gauder Áron a Nyócker!-ért több neves díjat (Annecy, Szöül, 36. Magyar Filmszemle, Kecskemét), valamint a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét is elnyerő rendező következő terve egy viking-izlandi saga feldolgozása – adta hírül a kultura.hu.
Az izlandi viking vezérről és költőről, Egillről (910-990) szóló saga Norvégia kényszerű elhagyásának, az izlandi honfoglalásnak, a nagy átmenetnek a története, továbbá a főhősből sugárzó kettős-lelkűségé. „Egill szinte torzan óriás termetű, nagy erejű és ügyességű férfi, aki főképp viking portyáin lélegzetelállító borzalmakat művel, másfelől a 10. század legnagyobb izlandi költője, aki a világirodalom egyik nagyjaként, e makulátlan mesterségben finomművű, szellemes és érzékeny költészetében számol el életével” – írja az izlandi sagaról Bernáth István.
A brit partoknál hajótörést szenvedő és halálra ítélt Egill a kivégzése előtti éjszakán egész addigi életét mérlegre teszi, és elhatározza, ódát ír a királyhoz, amelyben bocsánatáért esedezik.
Egill ifjúságát Izlandon töltötte, ahol már megmutatkozott zenei tehetsége, forrófejűsége és vehemens természete is. Norvégiába kerülve rögtön egy gyilkossági ügy kellős közepébe csöppent, bűnössége felkeltette a helyi Ginnhildur herceg haragját. Később magányosan a Balti-tenger partjai mentén bolyongott, majd rátalált a szerelmesére, Asgerdra, akivel össze is kötötte életét. Zűrzavaros élete folyamán aztán ismét Norvégiában, ellenségei földjén kötött ki. Párbajok, fehér és fekete mágia, tengeri utazások, szerelem és bosszú kísérték kalandos utazását.
Az Egill terve – Novák Erik és Liszka Tamás producerekkel – egy koppenhágai sörözőben fogant meg augusztusban. Az alkotógárda jelenleg nemzetközi partnereket keres a készülő projekthez, amelyből már néhány képkocka megtekinthető a http://cine.hu/egill/ oldalon, s ennek alapján úgy tűnik, az izlandi sagára nem a Nyócker! Kétdimenziós, kivágásos animációjával, hanem 3D-s technikával készül majd.
Gauder Áronék tervei szerint az alkotást 2007 őszén már műsorra tűzhetik a mozik.