Filmes könyvek, újságok


(2001.12.22.)

Chaplin kalapja - a kulisszák mögött

Ötvennyolc színész, rendező és író vall az élete során hozzá nőtt tárgyakról, a közönség által sohasem látható, kulisszák mögötti világról a Chaplin kalapja című kötetben, amelyet Simkó János riporter azonos című rádiós műsora alapján állított össze.

A december 11-én bemutatott könyvben ismert személyiségek kedves tárgyaikhoz kapcsolódó történeteket, érdekes epizódokat mondanak el rádiós riportereknek, szerkesztőknek. Olyan tárgyakról mesélnek, amelyek elválaszthatatlanok tőlük, amelyek úgy hozzájuk tartoznak, mint Chaplinhez a kalapja, vagy a sétapálcája.

A rádiós szerkesztő a gépkocsit az úttesten lassításra késztető "fekvő rendőrnek" szánja könyvét, amely a "használd és dobd el" fogyasztói mindenhatóságnak kíván keresztbe feküdni.

(Filmkultúra)


(2001.12.22.)

Az ember - Vallomások Sinkovits Imréről

Az ember - Vallomások Sinkovits Imréről című kötetet mutatták be a Szent Margit gimnáziumban. Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó igazgatója, szándéka szerint emberközelbe kívánta hozni Sinkovits Imrét a ma élőknek és szellemiségét megőrizni a jövő generációi számára.

(Terasz / Filmkultúra)


(2001.12.22.)

Szirtes András évtizedei

Idén két művet is befejez Szirtes András. A filmrendező több mint 20 éve elkezdett "vizuális szimfóniáját" (Sz. A.), a Naplót negyvennyolc félórás részben szeretné VHS-n és/vagy DVD-n tavaszra megjelentetni.
Szirtes András, tervei szerint, a 24 órás alkotással egy időben önéletrajzi regénye is napvilágot lát, Egy filmkészítő fél évszázada címen.

(Filmkultúra)


(2001.12.22.)

Krencsey Marianne: Equinox-2001 35 év Budapesten - 35 év New Yorkban

Nagy érdeklődés mellett dedikálta december 16-án könyvét - többek között - a Puskin Moziban Krencsey Marianne.

Az Equinox-2001 35 év Budapesten - 35 év New Yorkban című kötet premierje december 12-én volt Budapesten. Az eseményen részt vett az 1966 óta New Yorkban élő színésznő is. Bacsó Péter filmrendező a könyv ajánlásakor úgy fogalmazott: impozáns, izgalmas és imádnivaló olvasmány, amelyben a színésznő a magyar filmtörténet egy felívelő korszakát is megörökítette, illetve érzékletesen mutatja be az 1960-as évek sajátságos kultúrpolitikáját, a művészek kiszolgáltatottságát a kádári hatalomnak. Krencsey Marianne elmondta: az olvasó nem önéletrajzot, és nem is regényt vesz a kezébe. A könyv sokkal inkább beszámoló kétszer 35 évről - otthon és itthon. Emlékezetbe idézte, hogy 35 évvel ezelőtt, éppen 35 évesen hagyta el Magyarországot.

Krencsey Marianne alakította a nagy sikerű Liliomfi című filmben Mariskát, játszott a Hintónjáró szerelem, a Gábor diák, a Kilences kórterem, a Gyalog a mennyországba, a Szegény gazdagok, a Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság című filmekben. Színpadra lépett többek között a Makrancos hölgy, a Szentivánéji álom, a Figaro házassága, a Bál a Savoyban című darabokban, valamint az Anna Karenina címszerepében is.

A fényképekkel gazdagon illusztrált kötetben helyet kaptak Faludy György író, költő, műfordító Palotai Boris író, Kalmár Tibor rendező, Apor Noémi színművész levelei is.

(Filmkultúra / MTI Online)