Kárpáti Tibor Pedro Almodóvar: Mindent anyámról


45 KByte

Volt grafikai tanárom mesélte, hogy régen, mikor feljött Pestre és végigment a körúton, olyan volt, mintha kiállítást nézett volna. A külföldi és magyar filmplakátokat egyaránt magyar grafikusok készítették, ötletek voltak bennük, és már a stílusról felismerte, hogy ki csinálta.

Az Almodóvar-film plakátja a legdekoratívabb, leginkább figyelemfelkeltő volt az utóbbi időben. Következik ez tiszta színeiből, ezeknek a színeknek lehető legerősebb kontrasztba állításából, a figura erős kontúrjából, amely szinte emblémaszerűvé teszi, valamint egyszerű groteszk betűkből álló tipográfiájából.

Nem nagyon látni ilyen plakátokat az utcán, megszokhattuk az amerikai filmek sablonos plakátjait, amelyek elkészítésénél a grafikus a minimális művészi szabadságot kapja. Vagyis rajta kell lenni a főszereplő(k)nek - lehetőleg minél nagyobb méretben -, ezáltal lesz a film eladható, hisz az emberek a sztárokért járnak moziba. Az európai filmeknél szerencsére ez nem ennyire egyértelmű.

Almodóvar filmjére nagy érdeklődéssel ültem be - többek között a plakátja miatt is. Az első félóra után megértettem a filmnek ezt a fajta tálalását. Almodóvar színekben gondolkodik - erős, tiszta színekben - ez teljesen lejön. A figura - a főszereplőt ábrázolja - karakteres. Akár a film minden szereplője megfelelhetne egy ilyen sematizált, durva vonalakból és foltokból összeálló figurának. Talán a filmben szerepelő karakterek is hasonlóan kidolgozottak, mint a plakáton. Durvák mindannyian: két férfi, akinek melle van, egy nő, aki az egyikkel él, majd gyereket szül neki, egy férfias színésznő, aki nem tud elszakadni kábítószerfüggő barátnőjétől, egy szenilis öregember, aki még lánya halálát sem fogja fel. Egy apáca, aki valamilyen úton-módon vonzalmat érez egy mellekkel rendelkező, prostituált férfi iránt, AIDS-es lesz, születő gyermeke azonban csodával határos módon nem örökli a betegséget.

A film nem nagyon tetszett, utána újra megnézve a plakátot - pont olyan, mint maga a film. Az a baj, hogy most a plakátot látom rosszabbnak - ugyanakkor a filmmel egyező szintűnek.

Mostanában sok amerikai filmet nézek, nem régi filmélményeim a Tim Burton által rendezett Álmosvölgy legendája, valamint Ridley Scott Gladiátora. Fogalmam sincs, hogy milyen plakátjuk volt. (Először az Álmosvölgyről szerettem volna írni, de Pesti Est nélkül sehogy sem sikerült felidézni). Ezek lényegesebben jobban sikerültek plakátjaiknál.

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár fórum fórum mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap