Díjak

(2006. 12. 21.)

A Maestro közönségdíja Volgográdban

A VIDEOLOGIA 2006 Nemzetközi Filmfesztiválon (Volgogorád, 2006. december 7-10.) a közönség díját M. Tóth Géza 3D animációs kisfilmje, a Maestro – tájékoztatta a produkció lapunkat.
A fesztivál írásos értékelése: „Lenyűgöző módon vegyítette a szellemességet és a technikai bravúrt, ugyanakkor hatásosan teremtette meg a feszültséggel teli viszonyt. A közönségből kirobbanóan intenzív érzelmi reakciót és mély gondolatokat sikerült kiváltania.”

A fesztivál hivatalos honlapja: www.videology.ru

 

(2006. 12. 8.)

A Friss levegő alternatív elismerése Barcelonában

Kocsis Ágnes vizsgafilmje a zsűri elismerő oklevelét kapta a 13. Barcelonai l’Alternativa Nemzetközi Függetlenfilm Fesztiválon (2006. november 10-18.) – adta hírül a Filmunió.
Magyarországon a Friss levegőt január 4-én mutatja be a Mokép.
Kapcsolódó honlapok: http://alternativa.cccb.org és www.filmunio.hu

 

(2006. 12. 8.)

Schell Judit díja Monte Carlóban

A legjobb színésznő díját kapta Schell Judit 2006. december 2-án este a Monte Carlo-i 6. Vígjátékfilm Fesztiválon (2006. november 28 – december 1.) a Csak szex és más semmi című filmben nyújtott alakításáért – adta hírül a Filmunió.
A monacói herceg védnökségével megrendezett nagyszabású fesztiválon először vett részt magyar alkotás.
Kapcsolódó honlapok: www.montecarlofilmfestival.com és www.filmunio.hu

 

(2006. 12. 8.)

Az AniFest 4 – Nemzetközi Animációs Fesztivál (2006 november 30. – december 02.) díjai

fődíj
Pawel Weremiuk: Sheets / Lapok (lengyel)
a zsűri – Vincze Teréz filmkritikus, Phil Mulloy és Maruyama Masao producerek – különdíjai
George Gendi: Pingpongs, brit
Joanna Quinn: Dreams and Desires - Family Ties / Családi kötelék, brit
Annette Jung: Tell-Tale Heart / Az áruló szív, német
közönségdíj
Till Novak: Delivery / Küldemény, német
Kapcsolódó honlap: www.anifest.hu

 

(2006. 12. 8.)

A 13 NAP REMÉNY díjai

Erdélyi János és Zsigmond Dezső filmje kapta 13 NAP REMÉNY – ’56-os dokumentumfilmek fesztiváljának (2006. november 27-29.) fődíját. A három napos tartó rendezvény díjátadásán összesen 12 alkotás részesült elismerésben.
A versenyfilmek díjazása nem hagyományos, kétszintű elbírálás alapján történt: 11 produkció alkotói kaptak lehetőséget arra, hogy filmjüket DVD-n megjelentessék, közülük hatan ezen felül a rendezvény szponzorai által felajánlott pénzjutalmakban részesültek. Az est folyamán az Országos Diákzsűri is átadta oklevelét az általa kiválasztott külön-, illetve fődíjas produkció alkotóinak.
A 31 versenyfilm közül a zsűri – Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Filmművésze (zsűrielnök), Lányi András író és Ungváry Rudolf író – ítélete alapján a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete az alábbi 11 alkotásnak biztosítja a DVD megjelenés lehetőségét, 200 példányban:
Eltűnt idő nyomában (rendező: Erdélyi János – Zsigmond Dezső)
Vérrel és kötéllel (rendező: Erdélyi János – Zsigmond Dezső)
Kegyelem (rendező: Kínyó Ferenczy Tamás)
Elárultak bennünket (rendező: Kisfaludy András)
Az áldozat (rendező: Lugossy István)
Széna tér ’56 – Márton Erzsébet (rendező: Lugossy István)
Óriások voltunk (rendező: Novobáczky Sándor)
Aki magyar, velünk tart (rendező: Sára Sándor)
Kossuth tér 1956 (rendező: Sibalin György)
Kádár János utolsó beszéde (rendező: Sólyom András)
Képzelt forradalom (rendező: Zágoni Balázs)
A DVD-ket a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete oktatási intézményekben, könyvtárakban kívánja terjeszteni.
A díjazottak átvették Görömbei Luca és Balla Benjámin iparművész munkáját, az ’56-os forradalom egyik fegyverét szimbolizáló üveg kockakövet.
A tizenegy díjazott produkció alkotóinak a Magyar Rádió Zrt. képviselője átadta a „Forradalom, 1956” című, az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójáról megemlékező, három CD-ből álló különleges válogatását.
A tizenegy kiemelt film alkotói közül az alábbiak részesültek a rendezvény szponzorai által felajánlott díjakban:
A FILMJUS 800.000 - Ft értékű Zolnay Pál-díját Erdélyi János és Zsigmond Dezső kapta a Vérrel és kötéllel című dokumentumfilmért. A zsűri értékelése: A mosonmagyaróvári sortűz résztvevőinek és túlélőinek egymásnak ellentmondó vallomásai és a drámai szembesítések áttörik az elhallgatás, a hazugság és a félelem rétegeit. A film nem tragédia, hanem kaotikus és véres szomorújáték, amely szembesít a saját történelmünkkel, s óvatosságra készteti a múlt felett ítélkezőt.
A Magyar Történelmi Film Alapítvány 350.000 - Ft értékű díját Lugossy István kapta Az áldozat, valamint a Széna tér ’56 – Márton Erzsébet című dokumentumfilmekért. A zsűri értékelése: A rendszerváltozás éveiben Lugossy István filmjeiben elsők között jelent meg a forradalom résztvevőinek, a megtorlás áldozatainak sokáig elhallgatott és elhallgattatott szenvedése. Tanúságtétel és felelősségtudat jellemzi ezeket a műveket, melyekben a megtorlás körmönfont gonoszsága és kegyetlensége csupán háttér a helytállás névtelen hőseinek ábrázolásához.
A Duna Televízió 300.000 - Ft értékű díját Zágoni Balázs kapta a Képzelt forradalom című dokumentumfilmért. A zsűri értékelése: A kilátástalan realitások és a túlélhetetlen remények közötti feszültség hiteles ábrázolása teszi drámaivá Zágoni Balázs alkotását. Az ismeretlenség homályába veszett, a lehetetlent megkísértő magyar ellenállóknak a sorsát mutatja be, akik Erdélyben próbáltak szembeszegülni a pártállami rendszerrel.
A Magyar Fejlesztési Bank 300.000 - Ft értékű díját Kisfaludy András kapta az Elárultak bennünket című dokumentumfilmért. A zsűri értékelése: Az emlékezet filmjei közül Kisfaludy alkotása kiemeli a forradalmi napokban egymást keresztező emberi sorsok elgondolkodtató sokfélesége, a felidézett helyzetek életszerűsége. A múlt máig megemésztetlen traumáit, keserűségét cipelő emberek elbeszéléseiben megjelenik ’56 feledhetetlen egységének nosztalgiája.
A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének 300.000 - Ft értékű díját Sibalin György kapta a Kossuth tér 1956 című dokumentumfilmért. A zsűri értékelése: Oknyomozó pontossággal, a szemtanúk különböző irányokból induló visszaemlékezéseinek epikus sodrával, megkomponált hangháttérrel és az archív képek drámai feldolgozásával rekonstruálja a parlament előtti vérfürdőt Sibalin György. Filmje a forradalom egyéni tragédiákba torkolló eseményének átfogó történelmi tablója.
Az Országos Diákzsűri fődíját Erdélyi János és Zsigmond Dezső kapta a Vérrel és kötéllel című filmért. Az Országos Diákzsűri indoklása: A film az 1956-os forradalom egyik legtragikusabb eseményét feszes, következetes szerkesztésben idézi fel. A szereplők természetes és hiteles megnyilvánulásai, illetve ezek megörökítése olyan atmoszférát, hangulatot teremt, mely ma is átélhetővé, követhetővé teszi a mosonmagyaróvári sortűz konfliktusokkal teli (1989-es) felidézését.
Az Országos Diákzsűri különdíját Hegedűs Péter kapta a Nagyapák és forradalmak című filmért. Az Országos Diákzsűri indoklása: A díjat Hegedűs Péter az egyedi és bátor, Magyarországon eddig talán példátlan témaválasztásért, a fiatal rendező családon belüli vizsgálódása okozta feszültség megjelenítéséért kapja.
Kapcsolódó honlap: www.made.hu

 

(2006. 12. 1.)

Díjak Bukarestből

A legjobb rendező díját Lakatos Róbert – a Moszny című dokumentumfilmért –, a legjobb operatőr díját pedig Csukás Sándor – A 639. baba című sci-fi fényképezésért – kapta a 16. DaKino Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján (2006. november 21-26.) Bukarestben, adta hírül a Filmunió.
Mindkét alkotás látható volt a legutóbbi Filmszemlén és számos jelentős nemzetközi fórumon. Lakatos Róbert szemledíjas (Bálint Arthur, 37. Magyar Filmszemle, Operatőri díj) dokumentumfilmjét műsorra tűzte a krakkói és a jihlavai fesztivál az elmúlt hónapokban.
A Dési András György és Móray Gábor által jegyzett sci-finek a bukaresti volt az ötvenedik fesztiválszereplése.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu és www.dakino-filmfestival.ro

 

(2006. 12. 1.)

A Dealer grúziai díja

A legjobb rendezés díját kapta Fliegauf Benedek a Dealerért az I. Batumi Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. november 15-22.) – adta hírül a Filmunió. A grúziai seregszemlén 23 ország vett részt, a versenyprogramba 15 film kapott meghívást.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu és www.geobiff.org

 

(2006. 12. 1.)

Díjak Madridban, Ljubljanában és Antwerpenben

Politzer Péter Csendes éj című etűdje a kísérleti filmek madridi versenyén (2006. november 17-24.) a zsűri különdíját, a Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása Ljubljanában a FIPRESCI díját, és Vranik Roland Fekete keféje Antwerpenben a legjobb elsőfilmnek járó trófeát kapta – adta hírül a Filmunió.
Politzer Péter 10 perces fekete-fehér rövidfilmje az Inforg Stúdióban készült, főszereplője Vajdai Vilmos. A Csendes éj december 7-től lesz látható a hazai mozikban Robert Altman utolsó alkotása (Az utolsó adás) kísérőfilmjeként.
Politzer Péter (1974) a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait vágóként. Az Inforg Stúdió munkatársa, rövidfilmek, dokumentumfilmek és játékfilmek (Fehér tenyér, A fény ösvényei) vágója. Gránátok címen készített első rövidfilmjét 2003-ban meghívták Cannes-ba a Kritikusok Hete válogatásába.

 

(2006. 11. 24.)

A Taxidermia Don Quijote-díja Cottbusból

A Moziklubok Nemzetközi Szövetsége (FICC) Don Quijote-díját kapta Pálfi György filmje a 16. Cottbus-i Kelet-európai Filmek Fesztiválján (2006. november 14-18.) – adta hírül a filmunió.
A Taxidermia az Arany Alexander-díjért száll ringbe a 47. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. november 17-26.). Az először 1960-ben rendezett görög nemzeti filmhét a Balkán egyik legnagyobb nemzetközi filmes rendezvénye. A több mint 70.000 nézővel büszkélkedő görög szemle az európai filmgyártás legfontosabb filmjeit tűzi műsorra évről-évre. Az idei válogatásba négy magyar film érkezett. Pálfi György Taxidermiája mellett Hajdu Szabolcs Fehér tenyerét, Mészáros Péter Khytéráját és Kocsis Ágnes Friss levegőjét vetítik, az információs programban. Az Égei-tenger kikötővárosában rendezett fesztiválon a magyar filmek rendezői és producerei személyesen mutatják be alkotásaikat.
További kapcsolódó cikkünk:
Varga Balázs: Tíz év után – Beszélgetés Roland Rusttal, a cottbusi filmfesztivál művészeti igazgatójával (2000)
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.filmfestivalcottbus.de és http://www.filmfestival.gr/

 

(2006. 11. 24.)

Nagy András az év operatőre

A III. Aranyszem Fesztiválon (2006. november 15-18., Uránia Nemzeti Filmszínház) Nagy András kapta az év operatőre díjat. Több mint negyven operatőr ötvenöt filmje szerepelt a háromnapos versenyprogramban; a legjobbnak járó Év operatőre-díjat Illés György emlékének szentelte a Magyar Operatőrök Társasága.
Nagy András eddigi és Hajdu Szabolcs Fehér tenyerében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki a szobrocskát, míg a játékfilmek között Lajos Tamás Emelet című munkája kapta az első díjat. Kisjátékfilmben Erdély Mátyás Türelem, koprodukció, nemzetközi filmek kategóriában Pohárnok Gergely a Taxidermia-fényképezése érdemelte ki az elsőséget.
A 2006 ARANYSZEM FESZTIVÁL DÍJAZOTTJAI
Az Év Operatőre, Illés György-díj
Nagy András
nagyjátékfilm
Pohárnok Gergely: Taxidermia
dokumentumfilm
Bálint Artúr: Ikrek
dramatizált dokumentum
Dobóczi Balázs: Symbiosis
kisjátékfilm
Erdély Mátyás: Türelem
kísérleti filmek:
Novák Erik: Herminamező
TV-film
Ragályi Márton: Fekete Fehér
természetfilm
Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon
hírmagazin kategória
Csendes Csaba: Diplomás roma lány
közművelődési sorozat
Csincsi Zoltán: Leonardo
TV-sorozat
Dala István: Szerelmes földrajz
zenés klip
Garas Dániel (Belga: szerelem)
zenés filmek
László Zsolt: Magyar Telekom Szimfonikus zenekar
reklámfilm
Marosi Gábor: UNIQUA
SZFE PANAVISION-díj
Dobos Tamás: Együtt
Kapcsolódó honlapok: www.hscmot.hu és www.urania-nf.hu

 

(2006. 11. 24.)

A Maestro elismerése Leedsben

A zsűri elismerő oklevelét kapta M. Tóth Géza 3D animációja, a Maestro a 20. Leeds-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. november 2-12.) – tájékoztatta lapunkat a produkció.
Kapcsolódó cikkünk:
Sulyok Máté: „Lepkeüldözőben” – 7. Kecskeméti Animációsfilm Fesztivál (2005. június 15-19.)
A fesztivál honlapja: www.leedsfilm.com

 

(2006. 11. 20.)

Nisi Masa díjazott Éjszakai turizmus

Csukor Sonja írását az Éjszakai turizmust – Turisták – címmel a három legjobb forgatókönyv közé sorolta a Nisi Masa forgatókönyvíró pályázat Helsinkiben hozott döntése.
Tizenhét országból több mint négyszázan pályáztak, ezek közül küldte tovább minden ország a legjobbnak ítélt munkákat, hogy azokat a nemzetközi zsűri Helsinkiben megvitassa. Már másodszor található magyar pályázó a győztesek között; az első Nisi Masa forgatókönyvíró pályázatot 2001-ben Tóth Barnabás nyerte.
Az idei verseny két további díjazottja Grégory Lecoqc (Belgium) és Mateusz Subieta (Lengyelország). Minhárom nyertes 5000 euró díjazásban részesül, amelyet a szerzőknek a film megvalósítására kell fordítaniuk. Nyereményük továbbá, hogy – a tizenkét legjobb pályázóval együtt – részt vehetnek a European Short Pitch elnevezésű forgatókönyvíró-workshopon, a 29. Clermont Ferrand-i Nemzetközi Rövdfilmfesztivál (2007. január 26 – február 3.) kereteiben.
Kapcsolódó honlapok: Nisi Masa és www.clermont-filmfest.com

 

(2006. 11. 20.)

Alter-Native díjak, tizennegyedszer

14. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Marosvásárhely, 2006. november 8-12.), díjazottak:
fődíj (felajánló a Magyar Filmlaboratórium)
Filip Marczewski: Melodrama (lengyel)
különdíj
Hossein Martin Fazeli: A póló (cseh)
és
Jean-Yves Chalangeas–Fabrice Mathieu: Dr. Gyilkos és Szerencse Úr (francia)
a Félsziget Fesztivál děja
Belen Lemaitre: A nagy ugrás (mexikói)
a Román Rádiótársaság díja
Jose Mari Goenaga: Hullámhossz (spanyol)
a Duna Televízió különdíja a legjobb magyar nyelven készült filmnek
Kenyeres Bálint: Mielőtt a hajnal kel / Before Dawn (magyar)
az Illyés Közalapítvány díja
Ashvin Kumar: Kis terrorista (indiai)
a Román Nemzeti Filmintézet díja
Darko Bakliza: Egy találka (horvát)
Simó Sándor-emlékdíj a legjobb diákfilmnek (felajánló a Maros Megyei MADISZ a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával) és
Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Ted Lapidus töltőtoll
Alexander Isert: Metrópontszám (német)
Marosvásárhely város díja
Mahmood Soliman: Piros és kék (egyiptomi)
Kapcsolódó cikkünk:
Zsenge Zsolt: Ígéretek kora – 9. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Marosvásárhely, 2001. november 7-11.
Kapcsolódó honlap: www.madisz.ro

 

(2006. 11. 20.)

Gergely Zoltán és Ferenczik Áron díjai Brnóban

Két fiatal filmes, és Ferenczik Áron is díjat kapott a 16. Brnói Nemzetközi Rövidfilm Versenyfesztiválon (2006. október 22-28.) Csehországban.
A Gergely Zoltán Szupermosása a Petr Hvizd-díjat kapta, Ferenczik Áron pedig három filmért (Kés, villa, kanál; 3 fal; Délben) az Amatőr kategória díját.
Kapcsolódó honlap: www.b16.cz

 

(2006. 11. 11.)

Maestro: 30 nemzetközi elismerésen is túl

M. Tóth Géza 3D animációs kisfilmje különdíjat kapott a 4. Ulrich-Schiegg Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. november 3-5.), közönségdíjat a Backup Új Média és Filmfesztiválon (2006. október 19-22.), valamint a 12. Kanári-szigetek Művészeti és Digitális Kultúra Nemzetközi Fesztivál (2006. október 31-november 4.) animációs fődíját – tájékoztatta lapunkat a produkció.
A Maestrot a 9. Kölni Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (2006. november 29-december 12.) is műsorra tűzte, a nyitó programban.
Kapcsolódó cikkünk:
Sulyok Máté: „Lepkeüldözőben” – 7. Kecskeméti Animációsfilm Fesztivál (2005. június 15-19.)
A fesztiválok honlapjai:
http://gosbacher-filmtage.de/index.php
www.backup-festival.de
www.grancanariacultura.com/canariasmediafest
www.short-cuts-cologne.de

 

(2006. 11. 11.)

Kállai Ferenc Maecenas-díja

„Mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért” Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat.
A nemzet színészének Szántó György Tibor, a Maecenas-díj Bizottság titkára és Bacsó Péter filmrendező nyújtotta át a pénzjutalommal is járó elismerést, a bronzplakettet és a díszes oklevelet, november 6-án, hétfőn, Budapesten – adta hírül a Távirati Iroda honlapja.
A 81 éves Kossuth-díjas művész a díjátadót követően arról beszélt, hogy A tanú című film tanulsága elért ugyan a „hányattatott magyar parlamentbe”, de ott eddig „tökéletesen haszontalannak bizonyult”. Az egykori honatya a mai belpolitikai helyzettel kapcsolatosan úgy fogalmazott: „nem a konstruktív gondolatok versengése folyik, amelynek eredményét lehetne látni az országban, hanem a hatalomvágyak olykor gusztustalan veszekedése”.
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett Kállai Ferenc egészségi állapota miatt új szerepekre nem készül az idei évadban; a közönség három budapesti előadásban láthatja őt a színpadon: a Néma revolverek városa, az Orfeusz alászáll és a Sok hűhó semmiért című darabokban, valamint Sándor Pál Noé bárkája című új filmjében játszik egy szerepet. Az alkotást 38. Magyar Filmszemlén (2007. január 30 – február 6., Budapest) mutatják be.
A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik „példaadó életművükkel, tiszta erkölcsükkel” megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Koncz Zsuzsa énekes, Konrád György író és Darvas Iván színművész is.
Kapcsolódó site: a Maecenas Könyvkiadó honlapja

 

(2006. 11. 4.)

Előbb-utóbb – fődíj Valladolidban

A legjobb rövidfilm Arany Kalász díját kapta Madarász István Előbb-utóbb című alkotása 51. Valladolid-i Semana Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. október 20-28.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A Teatro Calderón-ban rendezett fesztiválzáró ünnepségen a fiatal magyar rendező személyesen vette át az elismerést.
Az Előbb-utóbb című rövidfilm a II. világháború végén játszódik: „a nácik az időutazással kísérleteznek… Ám senki sem tudja, hogy igazából mi is fog történni, ha egyszer sikert érnek el.”
A 11 perces alkotást a 37. Magyar Filmszemle mutatta be, a nemzetközi közönség pedig a szarajevói filmfesztiválon láthatta először.
A valladolidi nemzetközi filmhétre öt magyar film kapott meghívást: Kocsis Ágnes Friss levegő című elsőfilmje, Cakó Ferenc Levelek című animációja, Nemes Gyula Egyetleneim című alkotása, valamint Makk Károly Egymásra nézve (1982) című mozija volt látható.
Kapcsolódó honlapok: www.seminci.es és www.filmunio.hu

 

(2006. 11. 4.)

A Maestro-t Kanadában is díjazzák

Az animációs kategória fődíját kapta M. Tóth Géza 3D animációs kisfilmje A River and Rails Nemzetközi Filmfesztiválon, Kanadában (2006. október 13-15.) – tájékoztatta a Filmkultúrát a Maestrót gyártó Kedd Kft.
Kapcsolódó honlap: http://riverandrailsfest.ncf.ca

 

(2006. 11. 4.)

A Hatalmas csönd a legjobb dokumentumfilm Európában

Philip Gröning Die Grosse Stille (Into Great Silence / Hatalmas csönd, német) című alkotása kapta az Európai Filmakadémia legjobb dokumentumfilm Arte-díját 2006-ban
Az európai kulturális csatorna, az Arte és az Európai Filmakadémia együttműködésének keretében minden esztendőben díjjal jutalmazzák az európai dokumentumfilmgyártás egy kiemelkedő alkotását. Az idei esztendőben a zsűri tagja volt a bolgár rendező-producer Adela Peeva, a német rendező Thomas Riedelsheimer és a lengyel producer Dorota Roszkowska. A zsűritagok a berlini Arsenal moziban tekintették meg a filmeket, majd hozták meg döntésüket.
A zsűri szerint „három óra erejéig elvesztünk egy másik világban – a Hatalmas csöndben. És ezt nagyra értékeltük.”
A zsűri részletes értékelése:
Philip Gröning elgondolkodtató filmje a hit miszticizmusát érinti, valamint az állandóságot és csöndet, amelyre modern világunkban szükségünk van. A rendező hatalmas türelemmel elnyerte egy magába zárkozó közösség bizalmát, és elképesztő képi- és hanganyaggal tért haza. A Hatalmas csönd remek film az emberségről és közös európai múltunkról.
A díjat december 2-án a varsói EXPO XXI-ben megrendezett díjkiosztó ünnepségen adják át.
Kapcsolódó honlap: www.europeanfilmacademy.org

 

(2006. 10. 29.)

Állami kitüntetések filmeseknek az 1956-os forradalom alkalmából

Sólyom László köztársasági elnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2006. október 20-án, pénteken kitüntetéseket adott át Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a Szabadságharcosok Közalapítvány szervezeteinek ünnepségén, majd vasárnap a Parlamentben.
Pénteken a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta:
Marozsán Erika színművész,
Pálfi György filmrendező,
Rózsa György tv-műsorvezető-szerkesztő.
Az 1956-os Emlékbizottság által adományozott Szabadság Hőse Emlékérem budapesti díjazottjainak a pénteki ünnepségen adták át az elismeréseket. A több mint 170 fővárosi díjazott között szerepelt
Mészáros Márta filmrendező,
Darvas Iván színművész.
Vasárnap a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapta:
Haumann Péter, a Katona József Színház Kossuth-díjas színművésze, Érdemes Művész.
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta:
Koltai Róbert, a József Attila Színház Jászai Mari-díjas színművésze, rendező, érdemes művész.

 

(2006. 10. 29.)

A Fehér tenyér kapta Essonnéban a fesztivál fődíját

Hajdu Szabolcs Fehér tenyere kapta A 8. CINNESSONNE Európai Filmfesztivál (2006. október 6-21.) fődíját Essonnéban, Franciaországban – adta hírül a Magyar Filmunió
A „Keleti szél” című külön programban Kocsis Ágnes, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Jeles András, Pálfi György és Török Ferenc alkotásait mutatták be, rövid- és játékfilmeket egyaránt. A fiatal cseh, lengyel és magyar rendezőgenerációra koncentráló filmünnepen Fliegauf Benedek, Török Ferenc személyesen is részt vett.
Hajdu Szabolcs személyesen vette át az elismerést a díjátadó ünnepségen. Az Epicentre Films 2007. márciusában mutatja be az Hajdu Szabolcs filmjét a franciaországi mozikban.
Kapcsolódó holnapok: www.cinessonne.com és www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 29.)

Vadócz Péter díjazott a PRIX EUROPA 2006-on

Az 50 év, 50 szín, 50 másodperc című rövidfilmért kapta Vadócz Péter a PRIX EUROPA 2006 SPOT-kategória fődíját.
A PRIX EUROPA az európai médiumok (tévé- és rádiótársaságok, internetportálok) legnagyobb éves seregszemléje, amelyet huszadik alkalommal rendeztek meg, 2006. október 13-a és 20-a között.
A SPOT-kategória főtámogatója a Német Külügyminisztérium – az előzetes jelzések szerint – jövőre, Németország soros elnöksége idején az Európai Unió hivatalos eseményein vetítené a díjnyertes alkotást, hogy ezáltal filmes eszközökkel is reprezentálja az európai egységet.
Az 50 év, 50 szín, 50 másodperc a Kodolányi Vizuális Alkotóműhelyben készült. Vadócz Péter 1978 született. A Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakán szerzett diplomát. Először itt fogott kamerát a kezébe és itt készítette első rövidfilmjeit – mint író, operatőr, vágó, rendező. Kétszer volt a Magyar Filmszemle Diákzsűrijének tagja, valamint két nemzetközi fesztiválon is zsűritag volt Németországban. 2001 óta dolgozik a főiskolán és vezeti a két és féléve alakult Kodolányi Vizuális Alkotóműhelyt. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem kommunikáció szakos hallgatója.
Kapcsolódó honlapok: www.prix-europa.de és www.kodolanyi.hu/alkotomuhely

 

(2006. 10. 24.)

Jancsó Miklós második Kossuth-díja

Sólyom László köztársasági elnök 2006. október 12-én Kossuth-díjat adományozott a 85 éves Jancsó Miklós filmrendezőnek a Sándor-palota Tükörtermében – adta hírül a kulturális portál a távirati iroda információját.
A felolvasott indoklás szerint a köztársasági elnök a Kossuth-díjat a miniszterelnök előterjesztésére az „egyetemes és a magyar filmművészetet maradandó értékekkel gazdagító, világszerte nagyra becsült művészi életmű elismeréseként” adományozta Jancsó Miklósnak.
A művész 33 évvel ezelőtt már kapott Kossuth-díjat, igaz, mint az újságíróknak az ünnepség után elmondta, az az akkori kategóriák szerint csak „harmadosztályú” volt.
A díj odaítélése két szempontból is különleges. Az eddigi szokások szerint Kossuth-díjat a köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozza, míg most a művész hangsúlyozottan a születésnapja alkalmából vehette át a díjat. Sólyom László a baráti hangú díjátadáson arról beszélt: fiatalkora óta nagy hatással vannak rá Jancsó Miklós filmjei. Az államfő esztétikai méltatásra nem vállalkozott ugyan, de megjegyezte: ahogy sokfajta magyar stílus, úgy sokfajta Jancsó-stílus is létezik.
Jancsó Miklós a díjat megköszönve elmondta, hogy nemcsak a maga nevében veszi át, mert „a filmet az ember nem egyedül csinálja”.
A művész a díjátadást követően az újságírók mikrofonjai elé állva arról beszélt, hogy az 1973-as díj odaítélése idején „egészen más világ volt”, az akkori díjat nem a Szegénylegények vagy a Csillagosok, katonák című filmekért kapta, mert akkor azokat nem akarták elismerni. Őt abban az időben „nem úgy” üldözték, ahogyan másokat, de a „nem-szabadságot kiheverni nem olyan könnyű” még így sem. Hozzátette: a szabadságot elviselni sem könnyű, ehhez „okosnak, meggondoltnak, tanultnak” kell lenni, és olyannak, akinek nem korog a gyomra. „Korgó gyomorral nem lehet Himnuszt énekelni” – idézte Szabó Dezső írót Jancsó Miklós.
További kapcsolódó Filmkultúra-cikk:
Varga Balázs: ’68 arcai (1998)
Kapcsolódó hírünk további cikkek linkjeivel a hírarchívumunkban: Jancsó Miklós 85 éves

 

(2006. 10. 24.)

A Taxidermia Ezüst Hugója Chicagóban

Pálfi György második játékfilmje Ezüst Hugó díjat kapott Észak-Amerika leghosszabb versenyfesztiválján, a 42. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon – adta hírül a filmunió. A Taxidermia „rendkívül eredeti víziót visz filmre briliáns technikai felkészültséggel” – áll a zsűri értékelésében.
A Taxidermiát november 7-én mutatják be a magyarországi mozik.
Kapcsolódó site, a fesztivál hivatalos honlapja: www.chicagofilmfestival.org
A filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 24.)

Petényi Katalin és Kabay Barna A közvetítőjének sikerei

Nagy sikerrel mutatták be a Római Magyar Akadémián Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmjét, A közvetítőt – adta hírül a filmunió. A Pannonhalmi Apátságot bemutató alkotás római vetítését személyes jelenlétével tisztelte meg Várszegi Asztrik bencés főapát.
A Szent Márton hegyén több mint ezer éve alapított apátságot a Petényi-Kabay alkotópáros Asztrik főapát vallomásainak segítségével mutatja be. Sergio Micheli, olasz filmkritikus, a Carte di cinema munkatársa szerint „a film a vallás témáját olyan kontextusban kezeli, amely a megbékélést segíti a keresztény, az ortodox, a protestáns és a zsidó egyházak között. (…) A téma feldolgozása az összes vallásos megnyilatkozás tiszteletének szándékát mutatja. (…) A film rendkívül aktuális, hiszen a vallásszabadság és a különböző hitvilágok békés egymás mellett élése mellet tesz tanúbizonyságot.”
A közvetítő a római díszbemutatóval párhuzamosan egy szakmai rendezvényen is elismerést kapott. Jankura Péte a Montenegrói Nemzetközi Televíziós Fesztiválon a legjobb operatőr díját nyerte el. Jankura Péter számos televíziós és mozifilm operatőreként ismert, ő fényképezte többek között Huszárik Zoltán legendás Csontváry-filmjét (1979) illetve Szabó Ildikó Csajok (1995) című moziját.
További kapcsolódó cikkeink:
Domina Rozália: Remekek és remake-ek (1999)
Fazekas Eszter: A groteszktől a meséig – Díjnyertes magyar filmek II, Közönségsikerek - angolul (1998)
Kapcsolódó honlap: Római Magyar Akadémia

 

(2006. 10. 15.)

Kocsis Ágnes Friss levegője az Európai Filmakadémia „Az év felfedezettje”-díjára jelölt négy alkotás között

Négy magyar film versenyez az Európa Filmdíjakért idén – Kenyeres Bálint: Before Dawn-ja, Hajdu Szabolcs Fehér tenyere és Pálfi György Taxidermiája mellett – Kocsis Ágnes diplomafilmjét, a Friss levegőt az Európai Filmakadémia „Az év felfedezettje”-díjra (European Discovery) jelölte. A rangos elismerésért a közelmúlt legnagyobb feltűnést keltő elsőfilmje közül négy mű versenyez. Az Európa Filmdíjak ünnepélyes átadását december 2-án tartják, Varsóban – adta hírül a Filmunió.
A Friss levegőért Kocsis Ágnes a 37. Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat kapta. A fiatal rendezőnő első nagyjátékfilmjét az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutatta be először a külföldi közönségnek. Kocsis Ágnes első Cannes-i szereplésén rögtön két művel volt jelen: A vírus című negyedéves vizsgamunkáját a főiskolás filmeket felvonultató Cinéfondation program tűzte műsorra, és a harmadik díjat érdemelte ki. A Friss levegőt a sikeres cannes-i bemutató után a legfontosabb nemzetközi seregszemlék hívták meg programjukba: júliusban az európai filmek fesztiválján, Brüsszelben megosztott fődíjat kapott. A 3. Reykjaviki Nemzetközi Filmfesztiválon (2006 szeptember 28 – október 8.) a zsűri elismerő oklevelét kapta. A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep (2006. október 2-7.) Arany Benjámin fődíját is Kocsis Ágnes filmje érdemelte ki. (A további díjakról lejjebb, A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep (2006. október 2-7.) díjai című hírben olvashat.)
„Az év felfedezettje”-díjra jelölt munkákat külön bizottság választotta ki a 2006. június 15-ig elkészült európai elsőfilmek közül. Magyar filmalkotó legutóbb 2002-ben kapta meg a díjat: Pálfi György a Hukkléért.
Kapcsolódó hírünk lejjebb olvasható A Fehér tenyér, a Taxidermia és a Before Dawn az Európai Filmakadémia díjaiért címen.
Kapcsolódó honlapok: www.europeanfilmacademy.org és www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 15.)

A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep (2006. október 2-7.) díjai

A hatnapos rendezvény mintegy 135 programjára közel húszezren voltak kíváncsiak, az eseményre számos európai országból érkeztek vendégek.
A DÍJAZOTTAK
nagydíj (Arany Benjámin, 5000 euró)
Kocsis Ágnes: Friss levegő
a legjobb operatőr
Simon Tansek (Sírugrók / Gravehopping / Odgrobadogroba, szlovén)
a legjobb színésznő
Ioana Barbu (Tudor Giurgiu: Iszonyú viszonyok / Love Sick / Legaturi Bolnavicioase, román)
a legjobb színész
Gregor Bakovic (Sírugrók)
a Diákzsűri díja
Jan Hryniak: A harmadik / The Third / Trzeci, lengyel
közönségdíj
Jan Cvitkovic: Sírugrók (szlovén)
a Nemzetközi Filmkritikusok díja
Ognjen Sivilicic: Bocs a Kung fuért / Sorry for Kung Fu / Oprosti za kung fu (horvát)
a Duna TV különdíja
Radoslav Spassov: Ellopott szemek / Stolen Eyes / Otkradnati Ochi (bolgár)
a Sláger Rádió különdíja
Filip Renc: A metróból szeretettel / From Subway with Love / Roman pro zeny (cseh)
Kapcsolódó honlap: www.filmunnep.hu

 

(2006. 10. 7.)

A Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle díjazottjai (Szolnok, 2004. szeptember 16-21.)

fődíj – felajánló: Országos Rádió és Televízió Testület
Vladimir Mavounia-Kouka: Tűz / Fire
a legjobb kísérleti film Magyar Mozgókép Közalapítvány 4K szakkollégiumának díja
Groó Diana: Tarka képzelet – Rousseau álmai
a Magyar Mozgókép Közalapítvány díja
Vyacheslav Prokopenko: Vízfesték nyomok / Watercolors trace
a legjobb dokumentumfilm Duna TV különdíja
Zajti Gábor: Az építészet Bartókja – Medgyaszay István
a KODAK Hungary Kft. díja
Keresztes Dóra: Egyedem-begyedem
a CORA Áruház, Szolnok különdíja
Sós Ágnes: Akartam volna mutatni
a Rotary Klub Szolnok különdíja
Gulyás János: Az a dolgom, hogy csináljam…
különdíj a képzőművészet iránt régóta elkötelezett filmkészítőnek (Váci László felajánlása)
Kecskeméti Kálmán: Veszélyes képek I-II.
a Magyar Televízió különdíja
Ulrich Gábor: Mielőtt

 

(2006. 10. 7.)

A Maeastro díja Athénban

M. Tóth Géza 3D animációs kisfilmje, a Maestro az athéni 8. Panorama Nemzetközi Független Film és Videó Fesztivál (2006. szeptember 23-28.) animációs kategória fődíját kapta – tájékoztatta a produkció a Filmkultúrát.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.independent.g

 

(2006. 10. 1.)

Pálfi György a legjobb rendező Antalyában

Pálfi György Taxidermia című filmjéért a legjobb rendező díját kapta Törökország nagyszabású EURASIA filmfesztiválján, Antalyában – adta hírül a filmunió.
A török nemzeti filmfesztivállal párhuzamosan rendezett EURASIA nemzetközi játékfilmversenyre összesen tíz alkotást hívtak meg – két díjért. A zsűriben a filmművészet és a nemzetközi filmipar meghatározó személyiségei vettek részt, többek között Wieland Speck, a Berlinale Panoráma programjának igazgatója, valamint Beki Probst, a berlini filmvásár direktora, Samira Makhmalbaf iráni filmrendezőnő és Padraic Delaney, Ken Loach legutóbbi cannes-i fődíjas alkotásának (The Wind That Shakes the Barley) egyik főszereplője.
A legjobb rendezőnek járó trófeát a Taxidermia című film két főszereplője, Czene Csaba és Trócsányi Gergő valamint Váradi Gábor producer személyesen vette át a díjátadón.
Pálfi György második nagyjátékfilmjét november 9-én mutatják be a magyarországi mozik a Hungarotop forgalmazásában.

 

(2006. 10. 1.)

CineFest-díjak

3. CINEFEST – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (Miskolc, 2006 szeptember 16-23.) díjai
fődíj
Guro Ekornholmen: Oskar (norvég, 30 perc)
a legjobb nagyjátékfilm
Ahmed Imamovic: Go West (bosnyák, 97 perc)
a legjobb kisjátékfilm
David Martin De Los Santos: Llévame A Otro Sitio / Take Me Somewhere Else / Vigyél el bárhová (spanyol, 21 perc)
a legjobb dokumentumfilm
Hajdú Eszter: Otthonom, Tarnabod (magyar, 55 perc)
a legjobb kísérleti film
Ana Husman: Plac / The Market / Piac (horváth, 10 perc)
az legjobb animációs film
Anasztazia Zsuravljeva: Osztorozsno, dveri otkrivajutszja / Caution, the Doors Are Opening / Vigyázat, az ajtók nyílnak (orosz, 5 perc)
az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíja
Andreas Preisner: Von Glasendorf nach Szklary / From Glasendorf to Szklary / Glasendorftól Szklaryig (német, 75 perc)
a legjobb forgatókönyv
Orosz Dénes: Melletted (magyar, 21 perc)
a Kodak különdíja
Fogarasi Gergely: Csöpp szívem (magyar, 35 perc)
a Duna Televízió különdíja
Varga Zsuzsanna: Szomszédok voltak (magyar, 64 perc)
Miskolc Város különdíja
David MARQUES: Aislados / Isolated / Elszigetelve (spanyol, 77 perc)
a Diákzsűri fődíja
Massimo Amici–Carlo Stoppa: La nascita / The Birth / A születés (olasz, 9 perc)
a kritikusok díja
Dömötör Tamás: Premier (magyar, 84 perc)

 

(2006. 9. 23.)

A 639. baba Aye Aye-díja

Dési András György és Móray Gábor sci-fi rövidfilmje Nancyban a 12. Aye Aye Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. szeptember 1-7.) az Európai Fórum díját kapta – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Murányi Tünde és Scherer Péter főszereplésével készült sci-fit közel ötven filmfesztivál hívta meg programjába. Holland, belga és amerikai trófeák után a nancy-i fesztiváldíj a negyedik külföldi elismerése, és számos díjat nyert magyarországi filmfesztiválokon is.
A 639. baba fesztiválkörútja folytatódik: a görögországi Drama nemzetközi rövidfilm fesztiválon (2006. szeptember 18-24.) versenyzik.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.ayeaye-vo.com és www.dramafilmfestival.gr

 

(2006. 9. 16.)

A Fehér tenyér, a Taxidermia és a Before Dawn az Európai Filmakadémia díjaiért

A 2006-os Európai Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Magyarországot Hajdu Szabolcs Fehér tenyere és Pálfi György Taxidermiája képviseli; Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően egyenesen került a jelöltek listájára – adta hírül a Filmunió.
Az Európai Filmakadémia (EFA) díjaira nevezett 49 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára, valamint különböző szakmai szervezetek, egyesületek, fesztiválok és a szaksajtó képviselői által ajánlott filmek közül az Európai Filmakadémia kuratóriuma választotta ki.
A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1700 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit ez elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november első hetében.
2006. december 2-án Varsóban adják majd át az Európai Filmdíjakat 14 kategóriában, egyebek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.
A játék- és dokumentumfilmek nevezési rendjével ellentétben a rövidfilmeket 14 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.
Kapcsolódó honlapok: www.europeanfilmacademy.org és www.filmunio.hu

 

(2006. 9. 16.)

Tarr Béla spliti életműdíja és filmjei a fesztiválokon

Munkássága elismeréseként, a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért Tarr Béla a spliti filmfesztivál megnyitóján személyesen veszi át az életműdíjat szeptember 25-én. Ebből az alkalomból műsorra tűzik Kárhozat című művét – adta hírül a Filmunió. A horvát fesztivál Fókusz programjában szerepel Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című Hajnóczy-adaptációja, amely Tarr Béla stúdiójában, a T.T. Filmműhelyben készült, és producere Tarr Béla volt.
A spliti fesztivál rövidfilm versenyébe Dési András és Móray Gábor A 639-es baba című sci-fijét hívták meg. Szirtes András „Alive Film Show” című performanszával vesz részt a mustrán, amelynek keretében a vándormozis Szirtes András kézi kurblis vetítőjével kelti életre filmtekercseit. Szirtes András Madarak és Bisztró című rövidfilmjeit is bemutatja a spliti filmfesztivál közönségének szeptember 25-e és október elseje között.
Az olaszországi Forliban szeptember 14-én kezdődő Crisalide filmfesztiválon Tarr Béla három alkotását, a Kárhozatot, a Sátántangót és a Werckmeister harmóniákat vetítik. A 13. froli-i fesztivál díszvendége Tarr Béla alkotótársa, Víg Mihály zeneszerző. Procida-szigetén az Il Vento del Cinema elnevezésű fesztiválon a Sátántangó-t mutatják be szeptember végén. A Kárhozatot játsszák még szeptember közepén Locarnóban, majd ezt követően Bellinzonéban az Irodalom és műfordítás című nemzetközi találkozón.

 

(2006. 9. 16.)

A kínai Nyugodt életéé a velencei Arany Oroszlán

Csia Csang-ko (Jia Zhangke) alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) kapta a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 30 – szeptember 9.) legjobb filmnek járó díját az Arany Oroszlánt.
A legjobb rendező Ezüst Oroszlán-díja Alain Resnais nyerte, Coeurs (Szívek) című filmjéért. A legjobb ifjú felfedezettet jutalmazó Ezüst Oroszlánt az olasz Emanuele Crialese vihette el Nuovomondo című alkotásáért. Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Jean-Marie Straub és Daniele Huillet francia rendezőpáros francia-olasz koprodukcióban forgatott filmjét, a Quei loro incontrit.
A zsűri különdíja a csádi Mahamat-Saleh Harounnak jutott Daratt című filmjéért. A legjobb színésznő Helen Mirren lett (II. Erzsébet, Stephen Fears: The Queen), a legjobb színész díját pedig Ben Affleck kapta (Allen Coulter: Hollywoodland).
A velencei Biennale hivatalos honlapja: www.labiennale.org

 

(2006. 9. 3.)

A Hal a parton a legjobb művészi rendezés Los Angelesben

M. Nagy Richárd kapta a legjobb művészi rendezésért járó díjat az idei Los Angeles-i Rövidfilmfesztiválon Hal a parton című kisjátékfilmjéért, amelyet a 2006-os Isztambuli Rövidfilmfesztiválon már az öt legjobb film közé soroltak – adta hírül a Filmunió.
A film egy romlatlan gyerekről szól, aki maga készítette bottal horgászik egy folyóban, de a horgára akadt halat visszadobja a vízbe. Mintegy jutalmul később a parton egy gyűrűt talál, amely az idő múltával élete párjához kerül, majd az elmúlással ismét vissza a folyóba. Vajon mi volt előbb: a hal vagy a gyűrű? Mikor éljük át mindezt? Ezeket a kérdéseket feszegeti az alkotás.
A Los Angeles-i fesztivál az Egyesült Államok legismertebb rövidfilmes megmérettetése, nyitott szellemisége és elismert zsűrije miatt.
A Hal a parton operatőre Komár István, gyártója a Green Film cég.
M. Nagy Richárd 1963-ban született, közlekedésmérnöki és bölcsészettudományi tanulmányokat végzett, majd 1993-ban rendezői diplomát szerzett. Tanulmányai alatt a Várszínházban segédszínészként, továbbá a Magyar Televízióban dolgozott, ahol később könnyűzenei és művészeti produkciókat rendezett. Ma is készít műsorokat, dokumentumfilmeket, irodalmi, és képzőművészeti munkákat – olvasható a honlapján szereplő önéletrajzban.

 

(2006. 9. 3.)

A 13. Országos Diákfilmszemle (2006. augusztus 22-27.) díjai

24 alkotóműhely és 58 egyéni alkotó 174 filmmel nevezett, a versenyprogramban összesen 1841 percnyi alkotás volt látható, amelyekből a zsűri (Medgyesi Gabriella a Duna Televízió szerkesztője, Kocsis Ágnes filmrendező, Matkócsik András operatőr-rendező, Para-Kovács Imre közíró és Hartyándi Jenő „hobbifilmes”, a Mediawave főszervezője) 37 alkotást díjazott 2006. augusztus 27-én Budapesten, az Aranytíz Művelődési Központban.
Heten nagydíjat (Janoch Lívia–Novák Ádám: Béla repül, Kovács István: Szűzijáték, Arany Zoltán – Dudás Miklós: Ródmuvi, Kiss Richárd: Dénes, Hafner Zsolt: Egymásért, Király Tamás – Kis András: Határvidék, Mester Ákos: Hiány) 17 alkotó, illetve közösség különdíjat, köztük alkotói díjakat vehetett át, valamint 13 film alkotóját a zsűri dicséretben részesítette
Augusztus 24-e és 27-e között a Diákfilmszemléhez csatlakozott a 4. Polifilmfest U30 Nemzetközi Film- és Videofesztivál, amelyen különböző filmfesztiválok díjnyertes cseh, lengyel, szlovák, dél-koreai, norvég és német alkotásait mutatták be, illetve az megrendezték az európai fiatal filmesek helyzetét, együttműködési lehetőségeinek hátterét tárgyaló konferenciát.
Kapcsolódó honlap: www.diakfilmszemle.hu

 

(2006. 8. 22.)

Locarnói elismerés Szemző Tibor Csoma-legendáriumának

A filmkritikusok oklevelét kapta Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című alkotása az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 2–12.) – adta hírül a Filmunió.
Az elismerést Szemző Tibor személyesen vette át Svájc A-kategóriás filmfesztiválján.
Az élet vendége – Csoma legendárium című filmet szeptember 21-étől forgalmazza a Hungarotop a magyarországi mozikban.
Kapcsolódó archív hírünk: Locarnóban – ismét
Kapcsolódó honlap: http://jahia.pardo.ch

 

(2006. 8. 22.)

A Szerencsés ember díja Coloradóban

Keményffy Tamás Szerencsés emberének fényképezéséért a FUJI operatőri díját kapta Tóth Zsolt a coloradói Crested Butte Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon (2006. augusztus 3-13.) adta hírül a Filmunió.
A balladai hangvételű Szerencsés ember Keményffy Tamás első rendezése, közel húsz nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást 2005-ös bemutatója óta. A rendező jelenleg Mázli című első nagyjátékfilmjén dolgozik.
Az 1998-ban alapított „Crested Butte Real Fest”s filmmustra tiszteletbeli elnöke idén Randal Kleiser, a Grease (1978) című világhírű musical rendezője volt.
Kapcsolódó hírünk: Tíz magyar film és Tarr Béla-retrospektív Szarajevóban
Kapcsolódó honlap: www.crestedbuttereelfest.com

 

(2006. 8. 17.)

Zsigmond Vilmos hollywoodi díja október 23-án

Az Év Hollywood-i Operatőre díjat kapja Zsigmond Vilmos a 10. Hollywood-i Filmfesztiválon (2006. október 18-23.) az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a Beverly Hilton Hotelben – olvasható a fesztivál honlapján.
A további díjazottak: Joel Cox vágó, Gustavo Santaolalla zeneszerző, John Myhre látványtervező, Penny Rose jelmeztervező és Francine Maisler casting director.

 

(2006. 8. 17.)

BuSho 2006-díjazottak

A nemzetközi zsűri: Groó Diána filmrendező, Šárka Rousavá, a Brno16 fesztivál munkatársa, Wolfgang Leis, Vera Szepesvari Londonból a Future Shorts magyarországi képviselője és Richard Wagner, filmanimációs szakember Kanadából.
Arany BuSho – fődíj
Gergely Zoltán: Szupermosás
Ezüst BuSho
Felix Binder: Chinese Take away (német)
Bronz BuSho
Eicke Bettinga: Exam (német)
a legtehetségesebb fiatal alkotó
Jakub Hussar (Toxymoron, cseh)
a legjobb színésznő
Luise Collins (Joachim Aust: Happy Together Now, német–ausztrál)
a legjobb első film
Márk Andrea: Izzócsere
a legjobb ötlet
Mark Tobias Winterhagen (Das Callgirl und der Freier, német)
a legjobb operatőr
Ritter Doron és Köves Krisztián Károly (Tóbi)
a legjobb forgatókönyv
Fogarasi Gergely (Csöpp szívem)
a legjobb animáció
M. Tóth Géza: Maestro
a legjobb magyar producer/stúdió
Muhi András, Inforg Stúdió
a legjobb nemzetközi producer/stúdió
Hamburg Media School, Németország
Durst György a Duna Televízió dramaturgiai vezetője díja (a Duna TV megvásárolja és műsorra tűzi a filmet)
Tóbiás Sándor: Közúti karbantartók
A DIÁKZSŰRI tagjai: Bendó Zsuzsanna, Vodál Vera, Géczy Dávid, Körösényi Dániel és Zalán Márk
A DIÁKZSŰRI ZÖLD HOLLÓ-DÍJAI
fődíj
Alex Schmidt: Bass in contra (német)
különdíj
Köves Krisztián Károly: Tóbi
külön dicséret
M. Tóth Géza: Maestro
A ZSŰRI KIEMELTE MÉG AZ ALÁBBI FILMEKET
Mester Ákos: Hiány
Szirmai Márton: Mecsek kincse
Kollár Klemencz László: Fánk
Alex Weimer: Hide High Noon (német)
V. Nagy Attila: Galiba
Christian Haslecker: Faustrecht (német)
Graeme Cole: Pilot for A 22nd Centuy Sitcom (brit)
Kapcsolódó honlap: www.busho.hu

 

(2006. 8. 17.)

A Nokia Mobilfilm Fesztivál díjai

A Művészetek Völgye rendezvénysorozaton megtartott első magyarországi Nokia Mobilfilm Fesztivál fődíját a XI. kerületi televízió szerkesztője, Egri András kapta – adta hírül a Távirati Iroda.
A közönségdíjat a debreceni Makovinyi András (Pénz-forgatás), a Nokia különdíját a békéscsabai Takács Borisz, a Művészetek Völgye díját a pulai Holczer Tamás (Béjvaccs) vette át. Holczer Tamás a jövő évi fesztivállal kapcsolatban egy hosszabb filmet is készíthet, amelyhez a technikát és a költségeket a fesztivál igazgatósága állja.
A Godot Színház különdíját Dán Gábor budapesti lakos kapta, akinek a Hihetetlen véletlen ufó-felvétel című filmjét bemutatják majd a színházban.
A díjazottaknak Jancsó Miklós, a zsűri elnöke gratulált. A zsűri tagja volt Rudolf Péter színész-rendező, Ardai Tamás rendező, Kamarás Iván színész, Ferenczi György zenész, Sáfár Zoltán galériavezető és Márta István fesztiváligazgató.
A zsűri nevében Márta István értékelte röviden az első hazai mobilfilm fesztivált, hangsúlyozva: a beküldött mintegy 300 film közül 40-et tartott igazán értékelhetőnek a zsűri. Elsősorban az ötletet és a tartalmat értékelték, a technikát és a kivitelezést azonban nem annyira, mivel a résztvevők igen eltérő minőségű mobilokkal dolgoztak.
Márta István bejelentette: a sikeren felbuzdulva decemberben Budapesten, az Új Színházban megrendezik a második mobilfilm fesztivált.
Kapcsolódó honlap: www.muveszetekvolgye.hu

 

(2006. 8. 5.)

Kodolányisoké a legjobb kísérleti film Ukrajnában

A Kodolányi Vizuális Alkotóműhely Shaking life című rövidfilmje a legjobb kísérleti film díját kapta a 4. Irpen Filmfesztiválon (2006. július 8-9., Ukrajna). . A Kodolányi János Főiskolán működő Vizuális Alkotóműhely filmjei már több nemzetközi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel.
A három perces kísérleti rövid-animáció rendezője, Vadócz Péter, a zenét Mátyus Zsolt írta. A rövidfilm szinopszisa: „napról - napra ugyanazt csináljuk; észrevétlenül szürkül az életünk. 3 perc - 4500 állókép a mindennapi dolgainkról.”
A Shaking life augusztusban Németországban, Weiterstadt-ban, a 30. Open-air FilmFestival-on, valamint a romániai ANONIMUL IIFF-on szerepel. Szeptemberben Athénban, októberben pedig az Egyesült Államokbana 2. Sansevieria IFF-en tűzik műsorra.
Kapcsolódó honlapok: www.kodolanyi.hu, www.filmfest-weiterstadt.de és www.festival-anonimul.ro

 

(2006. 7. 28.)

SZASZSZ-díjak

A SZASZSZ – XII. Alternatív Színházi Szemle (Szeged, 2006. július 17-23.) zsűrije: Janisch Vera filmrendező szakos egyetemi hallgató, Forgách András író, a zsűri elnöke és Simon Balázs rendező.
díjak
a legjobb előadás
MINDEN ROSSZ VARIETÉ - WORST OF
(TÁP Színház)
A díjat a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága ajánlotta fel.
a legjobb rendező
HÓLYAGCIRKUSZ TÁRSULAT
(Don Cristóbal pályázat)
A díjat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata ajánlotta fel.
a legjobb koreográfus
HÁMOR JÓZSEF
(Gangaray Táncszínház: Vörös)
a legjobb alakítás
QUITT LÁSZLÓ
(Pintér Béla és Társulata: Anyám orra)
a legjobb duó
PÁLOSI ISTVÁN - FENYVES MÁRK
(Magyar Mozdulatművészeti Társulat - KET: Káin-Ábel)
a legtalányosabb előadás
MINDENHOL JÓ, DE LEGJOBB A PARADICSOMBAN
(Gergye Krisztián Társulata)
a legjobb tér és a legszebb pillanat

DON QUIJOTE MAUZÓLEUM
(Artus - Goda Gábor Társulata)
a kritikusok díja
HÓLYAGCIRKUSZ TÁRSULAT: DON CRISTÓBAL PÁLYÁZAT
A díjat a Szegedi Tudományegyetem ajánlotta fel.
a BESZT díja
SZABÓ RÉKA TÁRSULAT: Priznic
A díjat a Befogadó Színházak Társulása ajánlotta fel.
különdíj – a legjobb külföldi előadás díja
Legal Art Centre: Sarah Kane: 4.48 Pszichózis (Bulgária)
A MASZK Egyesület és a SZASZSZ zsűrijének díja.
Kapcsolódó honlap: www.maszk.hu

 

(2006. 7. 18.)

Karlovy Vary is elismeri a Fehér tenyeret

Elismerő oklevelet kapott a 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2006. június 30. – július 8.) „East of the West” (A Nyugat Keletje) szekció zsűrijétől Hajdu Szabolcs Fehér tenyere.
Közép-Európa legrégebbi és egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljára Magyarországról három, Cannes-t is megjárt alkotás érkezett idén. A fesztivál napilapja „Friss levegő a magyar filmművészetben” címmel szentelt egy egész oldalt a magyar alkotóknak.
Elsőfilmes amerikai mű Laurie Collyer Sherrybabyje kapta Karlovy Vary nagydíját, a Kristályglóbuszt, a Goran Paskaljevic belgrádi rendező vezette nemzetközi zsűritől. A Sherrybaby egy börtönből szabadult volt kábítószeres nőről szól, aki hároméves távollét után megpróbálja felvenni a kapcsolatot a megszületése óta nem látott kislányával. A főszerepet játszó Maggie Gyllenhaal kapta a legjobb színésznő díját.
A versenyfilmek kategóriájában a cseh Jan Hrebejk Gyönyörűség bajban, valamint Ivan Cserkelov és Vaszil Zsivkov bolgár-német filmesek Karácsonyfa című alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri.
A dokumentumfilmek kategóriájában a Kristályglóbuszt Andreas Horvath osztrák rendező Views of Retired Night Porter című alkotása kapta, amely Krzysztof Kieslowski régesrégi hősét hozza újra vissza a filmvászonra.
A fesztivál záróestjén a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristályglóbuszt vett át Jan Nemec cseh rendező és forgatókönyvíró, valamint Robert Shaye, A Gyűrűk ura producere. A megnyitón ugyanilyen kitüntetésben részesült Andy Garcia kubai származású hollywoodi színész és rendező.
Kelet-Európa egyetlen A kategóriájú filmfesztiváljának kilenc napja alatt majdnem 450 filmelőadást láthattak az érdeklődők. A filmeket több mint 135 ezer néző tekintette meg. A fesztiválon tartották 15 film világ- és 39 alkotás európai premierjét.
Kapcsolódó korábbi hírünk: Fehér tenyér, Friss levegő és Taxidermia Karlovy Vary-ban
További kapcsolódó cikkünk: Urbán Mária: Kis fesztiválológia cseh szemszögből – Karlovy Vary
Kapcsolódó honlap: www.kviff.com

 

(2006. 7. 18.)

A brüsszeli Írisz-díjat a Friss levegő és a Taxidermia is megkapta

Az ifjú európai tehetségek bemutatására rendezett brüsszeli Európai Filmek Fesztivál fődíján, az Írisz-díjon két magyar film osztozott idén: Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című filmjének ítélte a nemzetközi zsűri az értékes fődíjat. A 14 versenyfilmet a Lisa Werlinder svéd színésznő, Elisabetta Rocchetti olasz színésznő, Jeanne Labrune francia rendező, valamint Fabrice du Welz és Fien Troch belga rendezőkből álló zsűri értékelte.
A díjat Kocsis Ágnes és Pálfi György személyesen vette át Brüsszelben.
Kapcsolódó honlap: www.fffb.be

 

(2006. 7. 18.)

Díjak Olaszországból

Kenyeres Bálint Before Dawn-ját a toszkánai Capalbióban és Triesztben is díjazták. A trieszti Maremetraggio fesztiválon M. Tóth Géza Maestro-ja a legjobb közép-európai alkotás díját nyerte el. A magyar filmek fesztiválkörútja Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Brazíliában folytatódik júliusban – adta hírül a Filmunió.
Az olaszországi Capalbio rövidfilmversenyén Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje a Toszkán Filmbizottság-díját, valamint a legjobb operatőr (Erdély Mátyás) díját is elnyerte.
A trieszti fesztiválon Kenyeres Bálint Before Dawn-ját a kritikusok a legjobb rövidfilm díjával tüntették ki. Triesztben a Maremetriaggio fesztiválon M. Tóth Géza Maestro-ja bizonyult a legjobb közép-európai filmnek, a 3D animáció a fesztivál CEI-díját (Central European Initiative) kapta meg, amelyet a rendező személyesen vett át Triesztben.

 

(2006. 7. 9.)

Díjak Trencsényteplicről

Mindkét magyar versenyfilmet díjazták a 14. Art Film Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. június 23. – július 1.) – adta hírül a Filmunió.
A legjobb forgatókönyv díját Hajdu Szabolcs kapta a Fehér tenyérért. A zsűri Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját találta a legjobb rövidfilmnek. Kenyeres Bálint filmjének a trencsényteplici díj a 27. külföldi elismerése a tavalyi Cannes-i premier óta.
A Trencsényteplic és Trencsény hét mozijában megrendezett fesztivál 200 vetítésén 40 országból érkező 170 filmet mutattak be. A díjnyertes magyar alkotásokon kívül Pálos György Sztornó és Bollók Csaba Miraq című játékfilmjeit is vetítették.
Fábri Zoltán Hannibál tanár úrát az „50 évvel ezelőtt” elnevezésű válogatásban mutatták be.
Kapcsolódó linkek: a fesztivál honlapja, www.artfilm.sk és a Filmunió honlapja, www.filmunio.hu.

 

(2006. 7. 9.)

A Szerencsés ember Ezüst Medve-díja

Az egyik legjelentősebb osztrák filmes mustrán, a Nemzetek Fesztiválján kapott Ezüst Medve-díjat Keményffy Tamás a Szerencsés embere. A filmfesztiválra évente több mint 700 nevezés érkezik a világ minden tájáról.
A Szerencsés ember tavaly a houstoni WorldFest-ről távozott a Platina Remi-díjjal. A Keményffy Tamás kisjátékfilmje 2005-ben 16 országban, 26 mustra versenyprogramját járta meg.
A balladai hangvételű, 19 perces alkotást nyáron három amerikai és egy mexikói fesztivál is műsorra tűzi, ezek közt van a világ egyik legnevesebb rövidfilmes seregszemléje, a Palm Springs Rövidfilm Fesztivál (2006. augusztus 24-30.).

 

(2006. 7. 9.)

A 85 éves Bárdy György kitüntetése

Bárdy György színművésznek 85. születésnapja alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át július 5-én Kiss Péter, a miniszterelnököt helyettesítő szociális és munkaügyi miniszter, és Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Parlament Gobelin-termében – adta hírül a Távirati Iroda információját a kultúra.hu.
Kiss Péter a Gyurcsány Ferenc kormányfő javaslatára Sólyom László államfő által adományozott kitüntetést átadva tolmácsolta a miniszterelnök üdvözletét és köszönetét, s méltatásában arról beszélt, hogy Bárdy György mindegyik szerepében óriási meggyőző erővel jelenítette meg az ábrázolt figurák jellemét, elhitetve a nézővel, hogy nem is színészi alakítást, hanem egy élő, hús-vér figurát lát a színpadon, a filmvásznon.
„Bevallom Önnek, hogy most látok egy kis eltérést: Bárdy György egy 85 éves urat alakít és ez nehézséget okoz. Ilyen fiatalon nehéz ezt a szerepet megformálni” – mondta Kiss Péter, és azt kívánta a művésznek, hogy ez még évtizedekig okozzon az gondot.
Hiller István, aki gyermekként, diákként, felnőttként látta, csodálta Bárdy György filmjeit, alakításait, amelyeken generációk nevelkedtek, kiemelte a színművész alkotóerejét, életerejét, páratlan humorát és vidámságát.
A meghatottsággal, könnyeivel küszködő Bárdy György elmondta: pályafutásának 65 éve alatt megszámlálhatatlanul sok interjúban, tucatnyi portréfilmben nyilatkozta büszkén, hogy soha életében nem volt lámpaláza, de most kénytelen bevallani: „talán a nagy megtiszteltetéstől és örömtől, de most lámpalázas vagyok”.
A színművész igen rövid, pár szavas beszédet rögtönzött, háromszor elismételve, hogy „köszönöm, köszönöm, köszönöm”.
Az ünnepségen a hozzátartozókon kívül jelen volt a Vígszínház társulatának néhány tagja, köztük Tahi-Tóth László és Kamarás Iván, valamint Jánosi György országgyűlési képviselő is.
Kapcsolódó Filmkultúra-link: A 34. Magyar Filmszemle életműdíjasai – Bárdy György
Kapcsolódó honlap: www.kultura.hu

 

(2006. 6. 27.)

A Before Dawn a legjobb rövidfilm Seattle-ben

Az Egyesült Államokban, a 32. Seattle Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 25 – június 18.) legjobb rövidfilm-díját kapta Kenyeres Bálint alkotása – adta hírül a Filmunió.
A nagyszabású háromhetes amerikai filmfesztiválon 60 országból 418 filmet vetítettek; 141 rövidfilm versenyzett.
Kenyeres Bálint filmje Seattle-ben kapta huszonhatodik külföldi elismerését a tavalyi Cannes-i nemzetközi premier óta. A Before Dawn-t, hamarosan a Salt Lake City-ben rendezett filmfesztiválon láthatja a közönség.
A fesztivál honlapja: www.seattlefilm.org

 

(2006. 6. 27.)

A Maestro spanyol és francia elismerése

A kritikusok zsűrijének elismerő oklevelét kapta Katalóniában, a 34. Huesca Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. június 8-17.) M. Tóth Géza 3D-animációja. A franciaországi La Bourboule Pleine la Bobine” nevű gyerekfilm fesztiválon a gyermekzsűri díját érdemelte ki a Maestro.
A világ legnagyobb nemzetközi filmfesztiváljait megjárt magyar animációnak ez a 16. külföldi elismerése. Hamarosan Melbourne, Trieszt, Jeruzsálem és London animációs filmfesztiváljain lesz látható M. Tóth Géza alkotása.
Kapcsolódó cikkünk:
„Lepkeüldözőben” – Beszámoló a 7. Kecskeméti Animációsfilm Fesztiválról (2005. június 15-19.)
A fesztiválok honlapjai: www.huesca-filmfestival.com és www.pleinlabobine.com

 

(2006. 6. 27.)

A VI. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazottai – 2006. június 17.

A SZAKMAI ZSŰRI DÍJAI
a legjobb előadás
Anyám orra – Pintér Béla és Társulata, Budapest
a legjobb rendezés
Mohácsi János – Michael Frayn: Veszett fejsze (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
a legjobb színésznő
Györgyi Anna – Line Knutzon: Közeleg az idő (Új Színház, Budapest)
a legjobb színész
Bogdán Zsolt – Büchner: Woyzeck (Kolozsvári Állami Magyar Színház)
a legjobb epizódszínésznő
Für Anikó – Roland Schimmelpfennig: Nő a múltból (Örkény Színház, Budapest)
a legjobb epizódszínész
Gyuricza István – Michael Frayn: Veszett fejsze (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
a legjobb díszlet
Helmut Stürmer – Shakespeare: Troilus és Cressida (Katona József Színház, Budapest)
a legjobb jelmez
Helmut Stürmer – Shakespeare: Troilus és Cressida (Katona József Színház, Budapest)
különdíj
Mohácsi István fordító-dramaturg – Michael Frayn: Veszett fejsze (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)
A MASZK ORSZÁGOS SZÍNÉSZEGYESÜLET SZÍNÉSZ ZSŰRI DÍJAI
a legjobb színésznő
Kerekes Éva – Roland Schimmelpfennig: Nő a múltból (Örkény Színház, Budapest)
a legjobb színész
Rudolf Péter – Line Knutzon: Közeleg az idő (Új Színház, Budapest)
A PESTI MŰSOR DÍJAI
a legjobb 30 év alatti színésznő
Kézdi Imola – Büchner: Woyzeck (Kolozsvári Állami Magyar Színház)
a legjobb 30 év alatti színész
Hajduk Károly – Shakespeare: Troilus és Cressida (Katona József Színház, Budapest)
A KÖZÖNSÉG ZSŰRI DÍJA
Line Knutzon: Közeleg az idő (Új Színház, Budapest) – rendező: Vidnyánszky Attila
A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÜLÖNDÍJAI
a legjobb társulat
Kolozsvári Állami Magyar Színház
a legjobb alakítás
Rába Roland – Ibsen: Peer Gynt (Krétakör Színház, Budapest; Thália Színház, Budapest)

 

(2006. 6. 17.)

A Before Dawn japán fődíja

Kenyeres Bálint világjáró rövidfilmje Tokióban a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. A napokban Seattle, Toronto, Saint Genies Bellevue és Grimstad filmfesztiváljain láthatja a nagyvilág közönsége a Before Dawn-t - adta hírül a Filmunió.
A magyar rövidfilmek történetében fesztiválszereplés és díj rekordokat megdöntő Before Dawn a Tokióból induló "Short Shorts" filmfesztivál fődíját nyerte. A japán fővárosból induló utazó fesztivál Szingapúron át Los Angeles-ig számos helyszínen mutatja be rövidfilm programját, melyet a világ legjobb alkotásaiból válogatott össze.
Kenyeres Bálint filmjét jelenleg is több kontinensen vetítik. Seattle, Toronto, a franciaországi Saint Genies Bellevue, valamint a norvégiai Grimstad filmfesztiválja mutatja be a napokban. A grimstadi szemle különlegessége, hogy a filmfesztiválok bevett szokásától eltérően, nem fogad el nevezéseket, hanem kizárólag a szervezők meghívásával lehet a versenybe bejutni.
Kapcsolódó honlapok: www.shortshorts.org és www.filmunio.hu

 

(2006. 6. 17.)

A Karusszel rítus díja Brooklynban

A legjobb kísérleti film díját kapta Gayer Zoltán és Molnár Péter A Karusszel rítusa a 9. Brooklyn Nemzetközi Filmfesztiválon (BIFF, 2006. június 1-10.) - adta hírül a Filmunió.
Az 1998-ban alapított new york-i versenyfesztiválon öt szekcióban mutattak be filmeket: a kísérleti filmek között 18 alkotás versenyzett.
A Karusszel rítus című film a 2005-ös filmszemlén a kisjátékfilm kategória fődíját nyerte el, ezután Genfben és Olaszországban kapott elismeréseket.
Kapcsoldódó honalapok: http://wbff.org/ és www.filmunio.hu

 

(2006. 6. 17.)

A Taxidermia díja Kolozsvárott

Rendezői díjat kapott az V. TRANSILVANIA Kolozsvári Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. június 2-11.) Pálfi György a Taxidermiáért.
Az elismeréssel ötezer euró (~ 1 millió 360 ezer HUF) is jár.
Pálfi György a kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta: szigorúan csak az esztétikai szempontokat és a minőséget vették figyelembe a produkció elkészítésekor. Annak ellenére, hogy egy nagyobb büdzséjű magyar film költségvetésének a duplája állt rendelkezésre (kétmillió dollár), nem kellett eleget tenniük a finanszírozók elvárásainak. Minden esetben hasonlóak voltak a nézők reakciói: néhol erősek, néhol megosztottak, s ez egyezik az alkotói szándékkal - mondta Pálfi György, emlékeztetve, hogy a cél olyan film életre hívása volt, amiről mindenkinek van véleménye. Az volt a szándék, hogy őszinte, független filmet alkossanak, amely a konvencionálisnál erősebben fogalmaz.
Kapcsolódó honlap: www.tiff.ro

 

(2006. 6. 11.)

A Sorstalanság mexikói Ezüst Jaguárja

A 2. Acapulcói Nemzetközi Filmfesztivál (FICA, 2006. május 31 – június 4.) fődíját, az Ezüst Jaguárt kapta Koltai Lajos filmje, a Sorstalanság (2005) – adta hírül a filmunió. A mexikói fesztiválon több mint hetven filmet vetítettek.
Koltai Lajos filmjét a 2005-ös berlini világpremier óta közel félszáz filmfesztivál hívta meg programjába, fődíjat nyert Ashlandban, Lagówban, Lodzban és Varsóban is. Harminc ország filmszínházaiban mutatták már be, vagy mutatják be a közeljövőben.
Kapcsolódó honlapok:
Sorstalanság
2. Acapulcói Nemzetközi Filmfesztivál
Magyar Filmunió

 

(2006. 6. 11.)

Országalmák másodszor

A 2. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál (ARIFF, 2006. május 29. – június 4.) díjai:

A NEMZETKÖZI ZSŰRI DÍJAI (Elina Löwensohn romániai születésű amerikai színésznő, Ron Holloway amerikai újságíró, szakértő, kritikus, Kenyeres Bálint filmrendező, Andrew László magyarországi születésű amerikai operatőr, író – zsűrielnök – és Cristi Puiu román filmrendező)
a legjobb film Ezüst Országalma-díja (10 000 euró)
Nanouk Leopold: Guernsey (holland-belga, 2005)
a legjobb színésznő
Annika Hallin (Sara Johnsen: Vinterkyss / Kissed by Winter / A tél csókja, norvég 2005)
a legjobb színész
Julius Lavonen (Petri Kotwica: Koti-ikävä / Homesick / Honvágy, finn, 2005)
Életműdíj
Darvas Iván színművész
Zsigmond Vilmos operatőr
Andrew László operatőr, író
Maurice Jarre zeneszerző

A DIÁKZSŰRI DÍJAI (Besze Flóra, Eötvös Lóránt Tudományegyetem, Budapest; Vodál Vera, Eszterházy Károly Főiskola Eger; Géczy Dávid, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba; Oláh Gergely, Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár és Zalán Márk, Pécsi Tudományegyetem, Pécs)
a legjobb film
Piotr Trzaskalski: Mistrz / The Master / A Mester (lengyel, 2005)
elismerő oklevél
Michael Winterbottom: A Cock & Bull Story / Bikatöke (brit, 2005)

A FILMKRITIKUS ZSŰRI DÍJAI (Nagy Elisabeth, Berlin, a Film & TV Kameramann tudósítója, Báron György, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének elnöke – zsűrielnök –, Böszörményi Gábor, a Mozinet főszerkesztője, Czinki Ferenc, az Árgus szerkesztője, Csákvári Géza, a Népszabadság kritikusa)
a legjobb film
Michael Winterbottom: A Cock & Bull Story / Bikatöke (brit, 2005)
külön dicséret
Nanouk Leopold: Guernsey (holland-belga, 2005)

Kapcsolódó honlap: www.ariff.hu

 

(2006. 6. 11.)

Az Új Eldorádó macedóniai Bronz Patkója

Kocsis Tibor dokumentumfilmje, Strumicában az AsterFest Dél-kelet-európai Film & Videófesztivál harmadik díját, Bronz Patkót kapott – adta hírül a filmunió. A május utolsó napjaiban az egykori macedón fővárosban rendezett fesztiválon 27 országból érkező több mint nyolcvan film versenyzett.
Kocsis Tibor Verespatakról szóló, 2004-ben bemutatott alkotása 16 díjat nyert külföldi és hazai filmfesztiválokon és a mozikban is sikerrel vetítették. Az Új Eldorádó alkotóinak legutóbbi filmje az Időzített bombák nemrégiben a szlovák Envirofilm fesztivál kategóriadíját hozta el. Az Új Eldorádó júniusban az itáliai Romadok Fesztiválon szerepel.
Kapcsolódó honlapok:
Strumica
Új Eldorádó
Magyar Filmunió

 

(2006. 6. 11.)

A Rajzfilm és a Maestro díjai Zlínben

Tóth Pál Rajzfilmje a legjobb animáció, M. Tóth Géza (Maestro) pedig a legjobb 35 éven aluli fiatal rendező díját (Hermína Týrlová) kapta a csehországi Zlín 46. Gyermek és Ifjúsági Filmfesztiválon (2006. május 28 – június 3.) – adta hírül a Magyar Filmunió.
A 35 ország részvételével megrendezett filmfesztiválon 130 alkotás került a versenyprogramba, összesen hat kategóriában. Az animációk versenyében a Magyarországról érkezett munkák bizonyultak a legjobbnak, hiszen a szekció mindkét díját magyar alkotás nyerte.
Kapcsolódó cikkeink:
Sulyok Máté: „Lepkeüldözőben” – 7. Kecskeméti Animációsfilm Fesztivál (2005. június 15-19.)
Sulyok Máté: 3D – Tóth Pál: A szentjánosbogarak nemi élete (2000)
Kapcsolódó honlapok:
www.zlinfest.cz
www.filmunio.hu
www.naplopok.hu/~paja

 

(2006. 6. 2.)

Kocsis Ágnes A vírusának díja Cannes-ban

Megosztott harmadik díjat kapott Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation elnevezésű szekciójában az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. május 17-28.).
A kategóriába nevezett 1100 vizsgafilmből 17 alkotás versenyzett, amelyek közül négyet díjazott az Andrej Koncsalovszkij orosz rendező vezette hattagú zsűri – Sandrine Bonnaire színésznő, Tim Burton rendező, Daniel Brühl színész, Souleymane Cisse rendező és Zbigniew Preisner zeneszerző – a fiatal rendezők tiszteletére rendezett díszvacsorán a cannes-i Miramar Hotelben. Kocsis Ágnes 27 perces vizsgafilmje az Amerikai Filmintézetet képviselő Sian Heder Mother (Anya) című rövidfilmjével kapott megosztott harmadik díjat.
A kategória győztese az argentin Filmművészeti Egyetemen végzett uruguayi Gustavo Riet Ge és Zeta című kisfilmje lett, míg a német Stefan Mueller Mr Schwartz, Mr Hazen és Mr Horlocker című vizsgafilmje nyerte el a második díjat.
Kocsis Ágnes kevés párbeszédű, minimalista rövidfilmjében egy fiatal víruskutató (Bánki Gergely) testét egy új vírus felfedezése után piros foltok borítják be. Az egyébként semmilyen fájdalmaktól nem szenvedő fiatalember kórházi elzárása során szembesül emberi kapcsolatainak ürességével. A vírus annak szimbóluma, hogy az ember meddig tekinthető ösztönlénynek emberi viszonyaiban.
Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét, a Friss levegőt is bemutatták Cannes-ban, a Kritikusok Hete szekcióban.

 

(2006. 6. 2.)

Cannes-i díjak 2006-ban

Az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 17-28.) nagyjátékfilmes versenyének díjazottai:
zsűri: Monica Bellucci olasz színésznő, Helena Bonham Carter brit színésznő, Lucrecia Martel argentin rendezőnő, Zhang Ziyi kínai színésznő, Samuel Jackson amerikai színész, Patrice Leconte francia rendező, Tim Roth brit-amerikai színész-rendező, Elia Suleiman názáreti születésű filmkészítő és Wong Kar-Wai kínai rendező (elnök)
Arany Pálma
Ken Loach: The Wind That Shakes The Barley / A szél, amely az árpát lengeti (brit)
nagydíj
Bruno Dumont: Flandres (francia)
a legjobb rendező
Alejandro González Inárritu: (Babel / Bábel)
a legjobb forgatókönyv
Pedro Almodóvar (Volver / Visszatérés)
a legjobb színésznő
Penélope Cruz–Carmen Maura–Lola Duenas–Blanca Portillo–Yohana Cobo–Chus Lampreave (Pedro Almodóvar: Volver / Visszatérés)
a legjobb színész
Jamel Debbouze–Samy Naceri–Sami Bouajila–Roschdy Zem–Bernard Blancan (Rachid Bouchareb: Indigenes / Bennszülöttek)
különdíj
Andrea Arnold: Red Road (brit)

 

(2006. 6. 2.)

A csíkszeredai FILM.DOK díjai

A III. FILM.DOK magyar-román dokumentumfilm fesztivál (Csíkszereda, 2006. május 22-28.) díjai:
Csíkszereda megyei jogú város díja
Lakatos Róbert: Moszny
a helyi önkormányzat díja (helybéli alkotóknak)
Daczó Katalin: Kinda Lázár és a Csíki Traktor
és Becze Zoltán: Végtelen körök
Hargita megye kulturális központjának díja
Vízi Mária: Síró ponyva
a helyi sajtó díja
Balint Arthur: Ikrek
sajtódíj
Szekeres Csaba: Álomturné
és Vécsei Márton: Budapest Panoráma
RMDSZ-díj
Daczó Katalin: Kinda Lázár és a Csíki Traktor
a bukaresti Magyar Kulturális Központ díja
Zágoni Balázs: Képzelt forradalom

A ZSŰRI – Buzogány Klára kritikus, Beke Mihály András szerkesztő, Crnel Mihalache rendező, Titus Muntean rendező, Sára Sándor operatőr-rendező (elnök) és Vivi Drăgan Vasile operatőr – DÍJAI
nagydíj
Zsigmond Dezső: A Józsi nővér és a sárga bicikli
a legjobb rendezés díja
Bódis Kriszta: Amari Kris
a legjobb operatőr
Dobóczi Balázs
a legjobb hangzásvilágot létrehozó dokumentumfilm
Mosonyi Szabolcs: Gyapjas Pille
a zsűri különdíja
Czigány Zoltán: Ecseri tekercsek
és Diana Deleanu: Mama Ghita

a Román Televízió díja
Száva Enikő: Zátonyon
a Duna Televízió díja
Edvy Boglárka és Silló Sándor: 12 voltam 56-ban

 

(2006. 5. 14.)

A 16. Fényírók Fesztiválja – Another Connection – Mediawave´2006 díjai

fődíj – a Magyar Mozgókép Közalapítvány felajánlása (1 000 000 HUF)
Andrej Paounov: Georgij és a pillangók / Gheorghi and the Butterflies (bolgár)
különdíj
Mehrdad Oskuei: The Other Side of Burka / A burka másik arca (iráni)
a zsűri különdíja – a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felajánlása (300 000 HUF)
Zsigmond Dezső: Csigavár / Snail Fortress
a legjobb táncfilm – a Magyar Mozgókép Közalapítvány kísérleti film kuratóriumának díja (300 000 HUF)
Peter Lataster és Petra Lataster: Birth – Day (holland)
a KODAK – Magyarország díja 400 000 HUF értékű nyersanyag
Madarász István: Előbb – utóbb / Sooner or Later
a legjobb kisjátékfilm díja – a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felajánlása (700 000 HUF)
Nacho Vigalondo: 7.35 in the Morning (spanyol)
Győr Város díja a legjobb animációs filmnek
Chris Shepherd és David Shrigley: Who I am and What I Want (brit)
Korábbi hírünk és kapcsolódó cikkeink a Mediawave-ről a Filmes rendezvények, programokban rovatunkban található.
Kapcsolódó honlap: www.mediawavefestival.hu

 

(2006. 5. 6.)

Rövidek díjai

A Fekete Tulipán díjat kapta Dési András György és Móray Gábor sci-fije, A 639. baba a 22. Amszterdami Fantasztikus Filmek Fesztiválján (2006. április 19-26.). A Murányi Tünde és Scherer Péter főszereplésével készült film a Tennessee államban megrendezett Nashville-i Filmfesztiválon (2006. április 20-26.) is a legjobb rövidfilmnek (Best Short Narrative) bizonyult.
A kaliforniai Newport Beach Filmfesztiválon (2006. április 20-30.) Szász Attila a Most látszom, most nem látszomért kapta a legjobb rendezés díját a rövidfilm kategóriában. A Newport Beach Filmfesztivált idén hetedik alkalommal rendezték meg, a versenyprogramban 350 film szerepelt, ebből közel 200 rövidfilm.
A Most látszom, most nem látszomnak ez a harmadik amerikai díja; tavaly a szintén kaliforniai Ojaiban a legjobb kisjátékfilm, Houstonban pedig a zsűri különdíját nyerte el. A film fesztiválkörútjának következő állomása Indianapolis, majd a kanadai Winnipeg.
Kapcsolódó korábbi hírünk lejjebb (vagy a hírarchívumban) olvasható Fantasztikus nagydíj A 639. babának címen.

 

(2006. 4. 22.)

A Johanna és az Antik díja Aubagne-ban

Mundruczó Kornél Johannája a zsűri különdíját, Báthory Orsolya Antikja a legjobb fikciós rövidfilm díját kapta a dél-franciaországi Aubagne 7. Nemzetközi Filmfesztiválján (2006. április 10-15.) – adta hírül a Magyar Filmunió.
A provence-i mustrán díjazták még Olivier Klein kanadai-francia gyártású Bhai-bhai című rövidfilmjének hang-effektusaiért Akosh Szelevényi magyar származású zeneszerzőt is.

 

(2006. 4. 22.)

A Before Dawn a legjobb képsor

A portugáliai Espinhóban a Fest címen rendezett nemzetközi ifjúsági filmfesztiválon (2006. április 9-16.) 124 versenyző alkotása közül Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmjét a „legjobb képsornak” járó elismeréssel díjazták – adta hírül a Magyar Filmunió.

 

(2006. 4. 14.)

A 4-é a 8 000 eurós Hullámtörők – 15 000-en a Titanicon

Az orosz Ilja Hrzsanovszkij 4 című munkája kapta a 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál (2006. március 30 – április 9.) Hullámtörők-díját. A zsűri elnöke Shane Danielsen, az edinburgh-i filmfesztivál művészeti igazgatója, tagjai Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke és Nils Klevjar Aas, a Norvég Filmalapítvány vezető munkatársa voltak.
A 8000 euró értékű fődíjat az április 8-i záró gálán dr. Bozóki András kulturális miniszter adta át Ilja Hrzsanovszkij rendezőnek, aki, egyébként, az Európai Filmakadémia 2005-ös felfedezettjének járó Fassbinder-díjat is megkapta tavaly. A 4, a radikális orosz író, Vlagyimir Szorokin regénye alapján készült. A fesztivál közönségdíjasa a legmagasabb nézőszám alapján Miranda July amerikai függetlenfilmje, a Te meg én és minden ismerősünk lett.
Tizenötezer néző látta a 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott alkotásokat. A fesztivál helyszínein – az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth moziban, a Toldi moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban – teltházas vetítéseken mutatták be a fődíjas 4 mellett Tommy Lee Jones western-rendezését, a Melquiades Estrada három temetését, Jan Svankmajer Holdkórját, valamint a Punk: attitűd (r.: Don Letts) és A bosszú asszonya (r.: Chan-wook Park) című filmeket.
A Titanic felhozatalából több filmet vetítenek majd a hazai mozikban: a Melquiades Estrada három temetése a Best Hollywood, a Földrengések zongorahangolója (r.: Timothy és Stephen Quay), Az íj (r.: Kim, Ki-duk) a Mokép (április 13-tól), a Cannes-i Arany Pálma-díjas A gyermek (r.: Jean-Pierre és Luc Dardenne) a Cirko-Gejzír, a Huligánok (r.: Lexi Alexander) és a Kedves Wendy (r.: Thomas Vinterberg) az SPI forgalmazásában lesz látható Magyarországon. DVD-n jelenik meg az Angyalom (r.: Serge Frydman) és a The Prodigy – Az alvilág réme (r.: William Kaufman) a Best Hollywood, illetve az SPI gondozásában.
A 14. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivált 2007 tavaszán rendezik meg.
Kapcsolódó cikkünk:
Strausz László: Gyökérke – Jan Svankmajer: Ottóka (2001)

 

(2006. 4. 14.)

dr. Horváth Putyi „külügyi” díja Wiesbadenben

A Német Külügyminisztérium díját kapta dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című munkájáért a goEast! / Irány Kelet! – 6. Közép- és Kelet-Európai Filmfesztiválon (2006. április 5-11.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A díj az indoklás szerint a „kulturális sokszínűséghez hozzájáruló művészi eredetiség” elismerése.
A nemzetközi zsűri elnöke Ulrich Gregor német filmtörténész és filmkritikus volt.
Korábbi hírünk A Halál kilovagolt Perzsiából Wiesbadenben címmel, a Magyar filmek külföldön hírrovatunkban olvasható.

 

(2006. 4. 14.)

A Before Dawn díjai az Egyesült Államokból és Olaszországból

Kenyeres Bálint Before Dawnja a New York állambeli Syracuse-i Nemzetközi Film és Videó Fesztiválon (2006. április 6-9.), valamint a 6. Milánói Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb rövidfilm díját kapta – adta hírül a Magyar Filmunió.
Az amerikai Syracuse-ba összesen négy, az Inforg Stúdióban gyártott filmet hívtak meg: Szaladják István Aranymadár, Lakatos Róbert Ördögtérgye, Mispál Attila A fény ösvényei és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. A háromnapos fesztiválon részt vett Muhi András, az Inforg Stúdió alapító-producere.
Olaszországban Kenyeres Bálint rendező személyesen vette át az elismerést a díjátadó ünnepségen. Milánóban a független filmgyártás alkotásai szerepelnek.

 

(2006. 4. 14.)

A 37. Budapesti Függetlenfilm Szemle díjai

A Budapestről és Pest megyéből érkezett 57 alkotás között a budapesti Tabán moziban, 2006. április 9-én a zsűri – Buglya Zsófia, Buzás Mihály, Merza Gábor, Silló Sándor és Szilágyi Kornél – döntése alapján kiosztották a 37. Budapesti Függetlenfilm Szemle díjait:
I. díj
Szirmai Márton: Mecsek kincse
II. díj
Sereglei András: Drága barátaim
III. díj
Bihari Balázs–Ferenczik Áron–Szilas Szilárd: Délben
Különdíj
Hatvani Balázsnak: Script (MJP műhely)
A legjobb színészi alakítás díja
Végh Tibor – a Kényszer és a Világtalan című filmekért
A legjobb látvány díja
Mezei Gábor – a Kényszer című filmért, valamint
Deák Péter – a Kontraszt című filmért
A zsűri a fentiek mellett az alábbi filmeket juttatta tovább az 53. Országos Függetlenfilm Fesztiválra:
Szalay Kristóf: Kedvenc esernyőm
Szalkai Péter: Utolsó túsz
Schneider Ákos: Jótett helyébe
Gulyás Gábor: FPS

 

(2006. 4. 9.)

A Before Dawn párizsi Éji Jelek-fődíja

Az Éji Jelek – a Holnap Mozija 4. Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (2006. március 29 - április 2.) fődíját kapta Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn. A 13 perces rövidfilmnek ez a huszadik külföldi elismerése – adta hírül a Magyar Filmunió.
Párizs három belvárosi mozijában megrendezett fesztiválon 23 országból 100 film versenyzett. A Before Dawnt legközelebb Milánóban, az amerikai Syracuseban és a portugál Espinhóban vetítik.

 

(2006. 4. 9.)

A Kamera Hungária 2006 Televíziós Műsorfesztivál díjazottai

Április 5-én este Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában ünnepélyes körülmények között adták át a Kamera Hungária 2006 Televíziós Műsorfesztivál (Pécs, 2006. március 31-április 2.) díjait.
A kategóriazsűrizést követően a döntőbe jutott 79 művet a versenyzsűri bírálta el. Döntésük alapján kategóriánként egy-egy szemledíjat – összesen tizenhármat – adtak át. A nézők a sajtóban közzétett szavazólapokon és az országban szétosztott levelezőlapokon szavazhattak legkedvesebb televíziós műsorukra és televíziós személyiségükre (Aranyszarvas-díj).
Két budapesti és két pécsi felsőoktatási intézmény diákjaiból megalakult a Diákzsűri is Pécsett, ők a riport és a szórakoztatóműsor kategóriákban nevezték meg az általuk legjobbnak tartott produkciókat.
FESZTIVÁLDÍJAK
Szórakoztató műsor I. (unscripted)
MegasztárVégső döntő
Szórakoztató műsor II.
Irigy Hónaljmirigy – Retro Klub
Dokumentumfilm-műsor
Székelyföldi szolgasorsok
Történelmi és életrajzi film
Kisamerika
Színes riport
Roma Magazin – „C”, mint cigány
Tényfeltáró vagy oknyomozó riport
Keresztmetszet – Szabad rablás
Tudósítás
Híradó – Párizsi lázongás
Interjú, (stúdió)beszélgetés
Bestseller – A világ nyitott könyv
Tematikus magazin, tematikus műsor
Dob+Basszus – Máté Péter: Majdnem szerelem - Cseh Tamás: Budapest
Dramatikus művek
Ecseri tekercsek
Műsorarculat
Dob+Basszus – Hernádi Judit: Sohase mondd - Hobo Blues Band: Kőbánya Blues
On-air promotion
Patina
Kísérlet, újítás
Álomturné
ALKOTÓI DÍJAK
Televíziós személyiség
Szederkényi Olga
Operatőr
Bálint Arthur
Alkotóközösség
XXI. század szerkesztősége
KÜLÖNDÍJ
Dokumentumfilm-műsor
Amari Kris
KÖZÖNSÉG DÍJ
Legkedveltebb televíziós személyiség
Gundel Takács Gábor
Legkedveltebb televíziós műsor
Áll az alku
DIÁKZSŰRI DÍJAK
Szórakoztató műsor I. unscripted
Megasztár – Végső döntő
Tényfeltáró vagy oknyomozó riport
Fókusz – Autófeltöréses átverés
A Kamera Hungária 2006 Televíziós Műsorfesztiválon megrendezett Médiavetélkedő győztes csapata: Színház- és Filmművészeti Egyetem Televíziós Tanszékének diákjai.
A kategória zsűrik tagjai voltak: Antalóczy Tímea, Antal Zsolt, Baráth Péter, Bernáth Gábor, Bodoky Tamás, Cosovan Attila, Füzes Oszkár, Galambos Attila, Garas Dániel, Gyökössy Zsolt, Hammer Ferenc, Izbéki Gábor, Kaszás György, Kocsis Tibor, Komáromy Gábor, Dr. Krecz Tibor, Pap András, Sas István, Sas Tamás, Somogyi Zoltán, Sükösd Miklós, Szabó Zoltán, Sziget Péter, Tóta W. Árpád, Vranik Roland.
A versenyzsűri tagjai: Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója (elnök), Ablonczy Balázs, a Teleki László Intézet tudományos főmunkatársa, Beszterczey Gábor producer-újságíró, The Eurasia Foundation (USA), Fabricius Gábor, a Republic kreatív igazgatója, Horváth Zoltán, a Heti Világgazdaság főszerkesztő-helyettese, László Barna producer, a Banff World Television Festival igazgatósági tagja (Kanada), Ragályi Elemér operatőr, Varga Csaba filmrendező és az Országos Rádió és Televízió Testület delegált zsűritagja

 

(2006. 4. 2.)

Fantasztikus nagydíj A 639. babának

A brüsszeli 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján (2006. március 10-25.) a legjobb rövidfilm díjat kapta Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című alkotása – adta hírül a Magyar Filmunió. Az európai televíziók képviselőiből álló zsűri díjával jár, hogy A 639. babát a résztvevő televíziók műsorra tűzik.
A brüsszeli nagydíj a nemzetközi fantasztikus film fesztiválok együttműködéseként (European Fantastic Film Festivals Federation) 1996-ban alapított Méličs-díjra automatikusan jelöli a magyar sci-fit. A Georges Méličs, a „mozgókép trükkök atyjának” emlékére alapított díjért augusztusban a finnnországi Espoo-ban versenyeznek a kiválasztott alkotások.
A 639. baba futurisztikus történetének főszereplői Murányi Tünde és Scherer Péter. A Dési András György és Móray Gábor rendezőpáros 2003-ban debütált A pofon című rövidfilmmel. Második közös alkotásuk, az Inforg és az Objektív stúdió koprodukciójában készült Jocó, amelyet beválogattak a tavalyelőtti Filmszemlére, a Mediawave-re és díjat nyert a Banán Fesztiválon. A 639. baba az augusztusban megrendezett BUSHO – Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál első helyezettje lett.
Az alkotást ősszel kísérőfilmként tervezi bemutatni a Budapest Film.

 

(2006. 3. 26.)

Kaliforniában a Before Dawn a legjobb rövidfilm

Az 5. Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál (2006. március 9-17.) legjobb rövidfilmnek járó díját kapta Kenyeres Bálint Before Dawn-ja – adta hírül a Magyar Filmunió.
A kaliforniai filmfesztiválon az elmúlt év magyar filmjeiből mutattak be válogatást, Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Koltai Róbert és Ragályi Elemér munkáit vetítették.

 

(2006. 3. 18.)

Film- és előadóművészek állami díjai és kitüntetései 2006-ban

A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából március 15-én délután Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, Középkeresztje, Tisztikeresztje és Lovagkeresztje kitüntetéseket nyújtott át. Miniszteri előterjesztésre ezenkívül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje kitüntetéseket adott át a Parlament Kupolacsarnokában.
Sólyom László államfő
Kossuth-díjat adományozott
Határainkon túl is méltán népszerű előadó-művészetéért, a cigányzene magas művészi színvonalú műveléséért Bangó Margit előadóművésznek.
A klasszikus könnyűzene - különösen a dixieland - megismertetésében és művelésében végzett kiemelkedő és példamutató munkássága elismeréseként Dr. Benkó Sándor Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek.
A cigány előadó-művészet népszerűsítéséért, hét évtizedes fáradhatatlan prímási tevékenységéért és példamutató életútjáért Boross Lajos előadóművésznek, prímásnak.
A kortárs magyar táncművészet megújításában vállalt kimagasló, nemzetközileg is elismert táncművészi, koreográfusi és társulatszervezői munkájáért Bozsik Yvette koreográfusnak, táncművésznek, Érdemes Művésznek.
Rendkívül sokoldalú művészi tevékenysége, valamint az újító magyar színházi műhelyekben való alkotó részvétele elismeréseként Csákányi Eszternek, a Krétakör Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Érdemes Művésznek.
A táj és az épített környezeti értékek iránti mély tisztelettel végzett példaadó építészeti, belsőépítészeti és oktatói munkásságáért Ferencz István Ybl Miklós-díjas építészmérnöknek, a Napúr Bt. vezető tervezőjének, ügyvezetőjének.
Nemzetközileg is nagyra becsült, kiváló karmesteri tevékenységéért és fáradhatatlan zenekarnevelő munkájáért, mellyel hozzájárul az egyetemes magyar kultúra fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez Fischer Iván karmesternek, Érdemes Művésznek, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetőjének.
Jelentős irodalmi munkásságáért Görgey Gábor József Attila-díjas írónak.
Rendkívül sokoldalú, nemzetközileg is nagyra becsült művészetéért és filmpedagógiai munkásságáért Herskó János Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, Érdemes Művésznek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának, a svédországi Dramatiska Institut rektorának.
Festői, irodalmi, műfordítói életművéért és oktatói tevékenységéért Karátson Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, József Attila-díjas írónak.
Sokoldalú, minden helyzetben hiteles, a humanista értékrendet közvetítő művészetéért, méltán népszerű szerepformálásaiért Kulka Jánosnak, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének, Kiváló Művésznek.
Több mint négy évtizedes rendezői munkásságáért, a színházi hagyományok megőrzéséért, színházvezetői tevékenységéért, a művészeti közéletben játszott meghatározó szerepéért Léner Péter Jászai Mari-díjas rendezőnek, Érdemes Művésznek, a budapesti József Attila Színház igazgatójának.
Sokoldalú művészi pályája, film- és színművészeti alkotásokban nyújtott kiváló alakításai elismeréseként Lukáts Andornak, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművészének, rendezőnek, Érdemes Művésznek.
A modern művészet kiemelkedő egyéniségének, az alternatív művészet képviselőjének, akinek munkásságára jellemző a költői geometria és a formatervezés is, Megyik János Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek.
A Bartók utáni magyar zene meghatározó alkotójának, zeneszerzőnek, muzsikus- és színészgenerációkat nevelő tanárnak, sokoldalú munkássága elismeréseként Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerzőnek, Kiváló Művésznek.
Művészetének gondolati tartalmáért, szakmai újításaiért, kifejezésmódjáért, kiemelkedő szakmai tudásáért Solti Gizella Munkácsy Mihály-díjas textiltervező iparművésznek, Kiváló Művésznek.
Sokoldalú irodalmi munkásságáért, különösen regényírói és a színháztörténetben új fejezetet nyitó drámaírói tevékenységéért Dr. Spiró György Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, irodalomtörténésznek, műfordítónak, az irodalomtudomány kandidátusának.
Fáradhatatlan zenepedagógusi munkásságáért, a magyar zenei kultúra gazdagítása és elismertetése érdekében folytatott tevékenységéért Szőnyi Erzsébet Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, Kiváló művésznek.
A magyar könnyűzenei életben több mint négy évtizeden át végzett művészi munkásságáért Sztevanovity Zorán Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek.
Nagy történeti értékkel bíró könyveiért, erdélyi eszmetörténeti tanulmányaiért Dr. Tordai Zádor írónak, a filozófiai tudomány doktorának, az MTA Filozófiai Intézete tudományos tanácsadójának.
Több mint négy évtizedes kimagasló művészi munkásságáért, művészettörténeti és színháztörténeti szempontból egyaránt meghatározó, nemzetközileg is számon tartott tervezői tevékenységéért Vágó Nelly Jászai Mari-díjas díszlettervezőnek, Kiváló Művésznek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanárának.
A kortárs magyar színházművészetben végzett iskolateremtő tevékenységéért, sajátos, átütő sikerű rendezéseiért, emlékezetes színházi alakításaiért Zsótér Sándor Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek.

A Magyar Köztársaság elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a
a Széchenyi-díjat adományozza
Az esztétika és a hermeneutika témakörében megjelent köteteiért, művészetelmélet és -történet tárgykörében írt műveiért, nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért, kutatásaiért Dr. Bacsó Béla esztétának, a filozófiatudomány doktorának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárának.
Sokoldalú, kimagasló zenetörténeti, filozófiai és kritikai munkásságáért Dr. Fodor Gézának, a filozófiai tudomány kandidátusának, Erkel Ferenc-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas esztétának, dramaturgnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi docensének, a Holmi Szerkesztősége szerkesztőjének.
Nemzetközileg is számon tartott irodalomelméleti, értékszociológiai és politikaszociológiai kutatásaiért, kultúrtörténeti életművéért Dr. Hankiss Elemér szociológusnak, az irodalomtudomány doktorának.
Modern művészet-szemléletünket megalapozó, alapvető jelentőségű tanulmányaiért, nemzetközileg is elismert példaértékű munkásságáért Perneczky Géza művészettörténésznek, képzőművésznek, írónak.
Nemzetközileg is nagyra becsült és számon tartott tevékenységéért, a magyar társadalomkutatásban végzett tudományos munkásságáért, a világ számos országában publikált könyveiért és tanulmányaiért Dr. Szelényi Iván szociológusnak, akadémikusnak, a Yale Egyetem tanszékvezető professzorának.
Fáradhatatlan zenetudományi, zeneesztétikai munkásságáért, kutatásaiért - különös tekintettel Mozart és Liszt zenei örökségére -, felbecsülhetetlen értékű pedagógiai tevékenységéért, nemzetközileg is nagyra becsült életműve elismeréseként Dr. Ujfalussy József Kossuth-díjas zenetörténésznek, zeneesztétának, akadémikusnak.

A díjakkal okirat, jutalom, jelvény és emlékszobor jár. Az emlékszobor 89 centiméter magas, bronzból készült, aranyozott, Kossuth Lajos, illetve Széchenyi István alakját formázó kisplasztikai alkotás. A díjjal járó jutalom összege a bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse, így a díj mostani összege: 6,2 millió forint.

A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át:
Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetésben részesült:
Dr. Gombár Csaba szociológus, politológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézete tudományos főmunkatársa. Szőllősy András Kossuth-díjas zeneszerző, zenetörténész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült:
Bródy János Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, előadóművész, Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinét- és tárogatóművész, Kántor Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész, a kolozsvári Korunk szerkesztősége szerkesztője, Koncz Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas előadóművész, érdemes művész, Kováts Kolos, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas magánénekese, Pécsi Ildikó Jászai Mari-díjas színművész, kiváló művész, Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, kiváló művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Sós László Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, érdemes művész, Tréfás György, a Debreceni Csokonai Színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese, kiváló művész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapta:
Kállai István József Attila-díjas író, a Fővárosi Operettszínház vezető dramaturgja, Kézdy György Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Tony Lakatos hegedű- és szaxofonművész, Molnár Piroska, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze, kiváló művész, Déki Lakatos Sándor zenekarvezető, prímás, Kukorelly Endre József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas író, költő.

 

(2006. 3. 18.)

Művészeti díjak 2006. március 15-én

Bozóki András kulturális miniszter állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából március 14-én az Iparművészeti Múzeumban.
Sólyom László köztársasági elnök megbízásából Bozóki András
a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta
Michael Siebernek, a Németországi Szövetségi Köztársaság Baden-Württenberg Tartománya Tudományos, Kutatásügyi és Művészeti Minisztériuma államtitkárának, a baden-württenbergi magyar tudományos, felsőoktatási és kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét adományozta
Joachim Uhlmannak, Baden-Württenberg Tartomány Tudományos, Kutatásügyi és Művészeti Minisztériuma főosztályvezetőjének, a baden-württenbergi magyar tudományos, felsőoktatási és kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett két évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta
Csernus Mariann Jászai Mari-díjas érdemes művésznek, a Nemzeti Színház örökös tagjának;
Elek Judit Balázs Béla-díjas filmrendező-író-dramaturgnak;
Konter László Andrásnak, a Békés megyei Jókai Színház igazgatójának, Jászai Mari-díjas főrendezőnek;
Kopek Gábor fotó- és videóművésznek;
Szécsényi Ferencné Klár Máriának, Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmvágónak.
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta
Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendező;
Bakos Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa;
Bakó Zsuzsanna művészettörténész-múzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője;
Baksa Soós János, Berlinben élő zenész, képzőművész;
Bárány László rendező, operatőr;
Békés Pál József Attila-díjas író, drámaíró, műfordító;
Bencze János közíró, újságíró;
Benedek Árpád Jászai Mari-díjas, érdemes művész rendező;
Bérczes László, a Bárka Színház rendezője, dramaturg, főszerkesztő;
a KFT-Zenekar (tagjai: Bornai Tibor, Laár András, II. Lengyelfi Miklós, Márton András);
Bősze Sándor levéltáros, a Somogy Megyei Levéltár igazgatója;
Bruszt László szociológus, az MTA Szociológiai Intézet munkatársa, a Közép-Európai Egyetem tanára;
Csernus Sándor, a párizsi Magyar Intézet volt igazgatója;
Dobos Gyula főlevéltáros, a Tolna Megyei Levéltár igazgatója;
Dobrossy István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója;
Éless Béla, a Budaörsi Játékszín igazgató-művészeti vezetője;
Fábián Attila, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség elnöke;
Frenák Pál Harangozó Gyula-díjas koreográfus;
Hajdú Géza, a Somogy Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárigazgatója;
Hajdufy Miklós Balázs Béla-díjas, érdemes művész rendezőnek, a Theatrum Művészeti Szakiskola igazgatója;
Handel Edit Liszt Ferenc-díjas táncművész balettmester, a Magyar Táncművészeti Főiskola docense;
Havas Judit előadóművész, irodalmi szerkesztő, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmunkatársa;
Hranitzky Ágnes filmvágó;
Inkei Péter kulturális menedzser, a Budapesti Kulturális Obszervatórium és a Közép-Európai Egyetemi kiadó vezetője;
Lázár Egon, a Vígszínház gazdasági igazgatója;
Marschall Miklós, a Transparency International Európai igazgatója;
Miklós Tamás filozófus, az Atlantisz Könyvkiadó vezetője;
Niedermüller Péter, az ELTE Művészetelméleti és Média Kutatóintézete egyetemi tanára;
Orszáczky „Jeckie” Miklós zeneművész;
Raffai Béla szobrászművész;
Ripp Zoltán történész, a Politikatörténeti Intézet tudományos főmunkatársa;
Rózsa Gyula képzőművészeti kritikus, a Népszabadság Oktatási Központ nyugalmazott újságírója;
Simet László Hortobágyi Károly-díjas artista művész;
Sipos Pál, az MTV programszervezője;
Solymosi Zoltán Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Állami Operaház magántáncosa, a Magyar Táncművészeti Főiskola balettmestere;
Surányi Ibolya Jászai Mari-díjas előadóművész;
Szabó György, a TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza igazgatója;
Szabó István, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatóhelyettese;
Szécsi Zsolt építőművész, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ igazgatója;
Térey János József Attila-díjas író, költő, műfordító;
Záborszky Kálmán karmester, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója;
Zoltán Zoltán, a földrajztudomány kandidátusa, a Soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi tanára.
Bozóki András kulturális miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta
Aradi Mária balettművésznek, a Magyar Állami Operaház művészeti vezetőjének;
Bánfalvy Béla Liszt Ferenc-díjas hegedűművésznek, a Budapesti Vonósok koncertmesterének;
Banyák Nándor hegedűművész, prímásnak;
Csala Péter újságírónak, az MTI Vas megyei tudósítójának;
Faller Istvánnak, a Duna Televízió producerének;
Leszták Tibornak, a MU Színház művészeti vezetőjének;
Mali Istvánnak, a Magyar Állami Operaház zenekari igazgatójának;
Marton László „Távolodónak”, a Magyar Narancs újságírójának;
Metz Katalinnak, a Magyar Nemzet kulturális újságírójának;
Medgyes Éva designmenedzsernek;
Mundruczó Kornél Balázs Béla-díjas filmrendezőnek;
Nagy Mihálynak, a történelemtudomány kandidátusának, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma főosztályvezetőjének;
Regős János rendező, színművész, drámaírónak, a Szkéné Műegyetem Színház művészeti igazgatójának;
Réz András filmesztéta, műfordítónak;
Simikova Karolin Bérova Júlia grafikusművésznek;
Szirtes Gábornak, a Pro Pannónia Kiadói Alapítvány igazgatójának;
Szűcs Endrének, a Budapesti MÉRMŰ Stúdió építőművészének;
Szűcs Mártának, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekesének;
Tarnai Kiss László énekművésznek, a Magyar Rádió főmunkatársának;
Tímár Károlynak, a Budapesti Dohány utcai Zsinagóga kántorának;
Vajda Miklós műfordító-kritikusnak;
Várnai Ferenc zeneszerző és népzenekutatónak.
A Magyar Köztársasági Ezüst érdemkereszt kitüntetést adományozta
Badics Andrásnak, a Játékszín hang- és fénytár vezetőjének;
Delbóné Kalocsai Editnek, a Pécsi II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola balettmesterének;
Dobrováné Micskei Magdolnának, a Budapesti Művelődési Központ titkárságvezetőjének;
Éberwein Róbertnek, a József Attila Színház szcenikai vezetőjének;
Esze Jenő zongoraművésznek, a Kőbányai Zeneiskola igazgatóhelyettese, tanszékvezető tanárának;
Fekete Máriának, a Pesti Magyar Színház zenei vezetőjének;
Gerlóczy Sára festőművész, grafikusművész, jelmeztervezőnek;
Horváth Lajosnak, a szőlősi Jézus Szíve Plébánia plébánosának, püspöki irodaigazgatónak;
Kürtösi Zsolt folkzenésznek, a Honvéd Együttes Hegedős zenekar vezetőjének;
Molnár G. Juditnak, a Pécsi Művészetek Háza nyugalmazott igazgatójának;
Molnár Lajosnénak, a Nagytarcsai Falumúzeum vezetőjének;
Pyka Józsefnénak, az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda főosztályvezetőjének;
Pungor Jánosnak, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület nyugalmazott igazgatójának;
Rácz Mihálynak, a Mikroszkóp Színpad előadóművészének;
Sógor Ferencnek, a Soproni Gyermek- és Ifjúsági Központ nyugalmazott ügyvezető igazgatójának;
Somorjai Ferencnek, nyugalmazott zenetanár-karnagynak;
Szász Lászlónak, a Magyar Állami Operaház színpadi felügyelőjének;
Takáts József irodalomtörténész-kritikusnak, a Pécsi Tudományegyetem oktatójának;
Tarrósy Istvánnak, a pécsi Európa Centrum ügyvezető igazgatójának, a Pécs 2010 menedzsment központ vezetőjének.
A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozta
Csatári Ernőnek, a népi mesterségek hagyományápolójának;
Lányiné Kukk Juditnak, a Pesti Magyar Színház munkaügyi előadójának;
Nádasdi Ferencnének, az Állami Népi Együttes korrepetitorának;
Nagy Sándor kulturális szakembernek, a Pécsi Ifjúsági Központ igazgatójának;
Naszvagyi Vilmosnak, a Honvéd Együttes énekkari tagjának;
Nyilas Tamásnak, a Játékszín Teréz körúti főügyelőjének;
Poroszlai Éva Magdolnának, a Debreceni Csokonai Színház balettmesterének;
Róthné Major Klára koreográfusnak, a Kolibri Táncegyesület művészeti vezetőjének;
Szabó Imre Ferenc nyugalmazott tanárnak, a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület Választmányi tagjának.
Bozóki András miniszter Pro Cultura Hungarica Emlékplakettet adományozott
Horváth Péternek, a Stuttgarti Egyetem professzorának a német-magyar kulturális kapcsolatok kiszélesítéséért, tudományos és kutatómunkák és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet tevékenységének önzetlen támogatásáért.
Bozóki András miniszter és Schneider Márta helyettes államtitkár kiemelkedő fotóművészi tevékenységéért Balogh Rudolf-díjat adományozott
Hajdú Józsefnek, a Postamúzeum fotográfusának;
Hajtmanszki Zoltán fotóművésznek;
Horváth Dávid fotográfusnak.
A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenységért, valamint művészi és tudományos teljesítményükért Balázs Béla-díjat adományoztak
Csaplár Vilmos forgatókönyvírónak;
Farkas Éva vágónak;
Gulyás Buda operatőrnek;
Hirsch Tibor filmkritikus, filmesztétának;
Kőporosy János hangmérnöknek;
M. Tóth Évának, a Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda animációs filmrendezőjének;
Nyerges András Imre hangmérnöknek;
Pohárnok Gergely operatőrnek;
Vészi János filmrendezőnek;
Zsigmond Dezső filmrendezőnek.
Bozóki András kulturális miniszter és Schneider Márta helyettes államtitkár kiemelkedő bábművészeti tevékenységükért Blattner Géza-díjat adományozott
Csák Zsoltnak, a Budapesti Bábszínház bábművészének;
Kocsis Rozáliának, a Győri Vaskakas Bábszínház igazgatójának.
A kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkájáért Bánffy Miklós-díjat adományozott
Csányi Tibornak, a Békés Megyei Jókai Színház gazdasági igazgatójának;
Gál Ivánnak, a Honvéd Együttes menedzser igazgatójának;
Kelemenné Márton Évának, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának;
Kozári Miklósnénak, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága gazdasági igazgató-helyettesének;
Magi Istvánnak, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma főosztályvezetőjének;
Szűcs Miklósnak, a Budapesti Kamaraszínház ügyvezető igazgatójának.
Kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységükért Erkel Ferenc-díjat adományozott
Alpár Tibor zenei rendezőnek;
Durkó Péter zeneszerzőnek;
Pertis Jenő zeneszerzőnek.
Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenységükért Ferenczy Noémi-díjat adományozott
Antal András keramikusnak;
Balogh Eleonóra üvegművésznek;
Benczúr Gyula tervező grafikusnak;
Doromby Mária textilművésznek;
Elek Lívia illusztrátornak;
Földessy Péter iparművészeti restaurátornak, a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi főosztály vezetőjének;
Manninger Mária textilművésznek;
O. Ecker Judit belsőépítésznek;
Polyák Jánosnak, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Szilikát tanszék munkatársának;
Tildi Bélának, a Magyar Iparművészeti Egyetem adjunktusának;
Vereczkey Szilviának, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola textilművészének;
Zidarics Ilona ötvösművésznek.
Kiemelkedő artistaművészi tevékenységéért Hortobágyi Károly-díjat adományozott
Axt Ibolya kéz- és fejegyensúlyozó légtornásznak.
A táncművészetben folytatott alkotói, előadói, tudományos és pedagógiai tevékenységéért Harangozó Gyula-díjat adományozott
Énekes István koreográfusnak, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház művészeti vezetőjének;
Farkas Zoltán „Batyu” néptáncművész-koreográfusnak;
Kovács Gerzson Péter koreográfus-táncos-látványtervezőnek;
Lippai Andrea táncművész-pedagógusnak;
Oláh Zoltánnak, a Magyar Állami Operaház magántáncosának;
Sebestyén Csabának, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai docensének;
Spala Korinnának, a Pécsi Nemzeti Színház táncművész, magántáncosának.
Kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységükért Jászai Mari-díjat adományozott
Balogh Erikának, a Kecskeméti Katona József Színház színművészének;
Forgács Péternek, a Győri Nemzeti Színház színművészének;
Hernyák Györgynek, a Szabadkai Népszínház főrendezőjének;
Füzér Anni színházi díszlet- és jelmeztervezőnek;
Kamarás Ivánnak, a Vígszínház színművészének;
Lőkös Ildikónak, az Új Színház dramaturgjának;
Máhr Áginak, a Miskolci Nemzeti Színház színművészének;
Novák Eszter rendezőnek;
Schneider Zoltánnak, a Radnóti Miklós Színház színművészének;
Söptei Andreának, a Nemzeti Színház színművészének;
Szabó Tibornak, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művészeti vezetőjének;
Szélyes Ferencnek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat színművészének;
Szinetár Dórának, a Budapesti Operettszínház énekes színművészének.
Kiemelkedő irodalmi tevékenységükért József Attila-díjat adományozott
Barna Imre műfordítónak, az Európa Könyvkiadó főszerkesztőjének;
Bojtár Endrének, az MTA Irodalomtudományi Intézet irodalomtörténész, baltista, műfordító, kritikusának, a 2000 című folyóirat szerkesztőjének;
Boldizsár Ildikó írónak, mesekutatónak, a Magvető Kiadó főszerkesztőjének;
Csokits János költő-műfordítónak;
Csordás Gábor költő-műfordító-szerkesztőnek, a Jelenkor Kiadó igazgatójának;
Forgách András író-műfordító-drámaírónak;
Grecsó Krisztián költő-prózaírónak, a Békéscsabai Megyei Könyvtár munkatársának;
Kárpáti Péter drámaírónak;
Keresztury Tibor író, szerkesztő-kritikusnak;
Kőrösi Zoltán írónak;
Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtudósnak;
Schein Gábor költő-kritikus-irodalomtörténész-műfordítónak;
Turczi István költő-műfordítónak.
Kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenységéért Liszt Ferenc-díjat adományoztak
Fassang László orgona és zongoraművésznek;
Fekete Attila magánénekesnek;
Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész-koncertmesternek;
Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karmesterének;
Miklósa Erika magánénekesnek;
Oláh Kálmán jazz-előadóművésznek;
Szebellédi Valéria tanár-karnagynak;
Wiedemann Bernadettnek, a Magyar Állami Operaház magánénekesének.
Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjat adományoztak
Balogh László festőművésznek;
Benczúr Emese képzőművésznek;
Bogdándy Szultán képzőművésznek;
Hopp-Halász Károly festő-szobrászművésznek, a Paksi Képtár vezetőjének;
Kázik Mártának, a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjtemény festőrestaurátor-művészének;
Krizbai Sándor festőnek;
Lipcsey György dunaszerdahelyi szobrászművésznek;
Muzsnay Ákos grafikusművésznek;
Pál Zoltán szobrászművésznek;
Püspöky István grafikusművésznek;
Székely Kálmán tervezőgrafikus-művésznek;
Sugár János képzőművésznek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék egyetemi adjunktusának;
Tót Endre Kölnben élő festőművésznek.
Kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenysége elismeréséül Nádasdy Kálmán-díjat adományoztak
Fodor Ákos költő-műfordítónak;
Vidnyánszky Attilának, a Debreceni Csokonai Színház művészeti igazgatójának.
A képzőművészeti, az iparművészet és a fotóművészet, illetve ezek határterületein végzett kiemelkedő művészettörténészi, művészetírói, műkritikusi tevékenysége elismeréséül Németh Lajos-díjat adományoztak
Bán András műkritikusnak, a Miskolci Egyetem oktatójának;
Nagy T. Katalin művészettörténésznek;
Sturcz János művészettörténész, kritikusnak.
Kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként Szabolcsi Bence-díjat adományoztak
Domokos Máriának, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársának;
Lampert Verának, az USA Brandeis University zenetörténészének.
Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréséül Táncsics Mihály-díjat adományoztak
Dalos László hírlapírónak;
Fenyvesi Félix Lajos költő-újságírónak;
Friedmann Endre fotóriporternek, az MTI főmunkatársának;
Koloszár Tamásnak, a Kisalföld vezető újságírójának;
Mester Ákosnak, a 168 óra főszerkesztőjének;
Nej Györgynek, a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének.
Bozóki András Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott
Fányol Józsefnek a cigányzene népszerűsítésében végzett több évtizedes tevékenységéért;
Kakuk Juditnak, a Gödör-klub mint új, eredeti kulturális intézmény magas színvonalú működtetéséért;
Filep Ákosnak, a Gödör-klub mint új, eredeti kulturális intézmény magas színvonalú működtetéséért;
Gyevi-Bíró Eszternek, a Tűzraktár, mint új eredeti kulturális intézmény létrehozásának kezdeményezéséért;
Szép Fruzsinának, a Magyar Zenei Exportiroda vezetőjének;
Etienne Samin-nak a Tűzraktár, mint új, eredeti kulturális intézmény létrehozásának kezdeményezéséért.

 

(2006. 3. 18.)

Sajtónapi kitüntetések

A Magyar Sajtó Napja alkalmából kitüntetéseket adtak át március 15-én. Az állami elismerések díjazottjai között is több újságíró szerepel. Debreczeni József közíró nem vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.
A Sajtószakszervezet Vasvári Pál-díját idén a Békés Megyei Hírlap és kiadója, a Népújság Kft., valamint a Népszabadság kapta meg. A díjat azok a munkahelyek kaphatják meg, ahol a munkavállalók és a munkaadók között korrekt a kapcsolat, működik a szakszervezet, azt partnernek ismeri el a munkáltató, van kollektív szerződés, azt betartják és így garantálják a dolgozók szociális biztonságát. Az idén először odaítélt Vasvári Pál-emlékplakettet Elek István, a Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítvány elnöke vehette át. A Sajtószakszervezet díjait ünnepség keretében március 13-án adták át a Pilvax kávéházban.
A Szabad Sajtó Díjat idén Mihancsik Zsófia rádiós újságíró, Gömöri Endre, az 1945 utáni újságírás kiemelkedő alakja, Marik Sándor, a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztő-helyettese valamint a hírtelevíziózásban élenjáró Pécs TV szerkesztősége vehette át a Pilvax kávéházban.
Lamperth Mónika belügyminiszter a belügy területén nyújtott kimagasló újságírói, szerkesztői, sajtóreferensi teljesítmények elismeréséül, a közigazgatási és rendészeti szervek tevékenységének tárgyilagos és hiteles megismertetésében nyújtott kimagasló tevékenysége elismeréséül a „Közszolgálatért” miniszteri díjat adományozta – megosztva – Árpási Zoltánnak, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztőjének és Tóth Ákosnak, a Népszabadság munkatársának.
Diószegi József, a Napi Gazdaság főmunkatársa, a nemzeti ünnep alkalmából Kovács Kálmántól, az informatikai tárca vezetőjétől a hírközlés terén kifejtett újságírói tevékenységéért „A magyar hírközlésért” szakmai érmet vehetette át.
Novák András, a Magyar Televízió Híradójának szerkesztő-riportere – akinek munkáit a CNN Nemzetközi Hírtelevízió Társaság is rendszeresen sugározza – a honvédelmi minisztertől vette át „A Honvédelemért” kitüntetés II. fokozatát a Magyar Honvédség központi ünnepségén.
Március 15-e alkalmából állami kitüntetést kapott több újságíró. Horváth István, a Népszava újságírója, felelős szerkesztő és dr. Kercza Imre, a Somogy Megyei Hírlap főszerkesztője a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta Bencze János közíró, újságíró, Rózsa Gyula képzőművészeti kritikus, a Népszabadság Oktatási Központ nyugalmazott újságírója és Sipos Pál, az MTV műsorszervezője.
A Magyar Köztársasági arany érdemkeresztet kapott Csala Péter újságíró, az MTI Vas megyei tudósítója, Marton László „Távolodó”, a Magyar Narancs újságírója és Metz Katalin, a Magyar Nemzet kulturális újságírója.
Debreczeni József levélben köszönte meg és egyben utasította vissza a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Debreczeni levelében azt írja: „Írásaimban, interjúkban régóta erős kritikával illetem az ellenzék vezérét és annak politikáját. Ezt mostanában, a választások előtt különösen határozottan és élesen teszem. Ráadásul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai életrajzán dolgozom, a kötet a választások után, a könyvhéten fog megjelenni. E helyzetben ez a kitüntetés kínos látszatot keltene.” (...) „Rontaná írásaim hitelét. Márpedig a publicista legféltettebb kincse, ha tetszik, egyetlen fegyvere: az írásaiban megjelenő szavahihetőség” – írja a közíró Bozóki András kulturális miniszternek címzett levelében.

 

(2006. 3. 18.)

A Before Dawn az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért versenyezhet

Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját kapta a 36. Tamperei Filmfesztiválon Finnországban (2006. március 8-12.); a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2006-os rövidfilm díjára – adta hírül a Magyar Filmunió. Észak-Európa legrégebbi rövidfilm mustráján 38 rövidfilm versenyzett. A UIP és az Európai Filmakadémia hatodik éve választja ki 14 európai filmfesztivál UIP díjnyerteséből az év legjobb rövidfilmjét.
A 16. kaliforniai Cinequest Filmfesztivál zsűrijének különdíját kapta Kenyeres Bálint Before Dawn-ja. A San Joséban rendezett mustra 16 éves történetében maygar film először kapott díjat. A fesztiválon Deák Krisztina A miskolci boniésklájd és M. Tóth Géza Maestro című alkotását is bemutatták.
Kenyeres Bálint jelenleg első játékfilmjére készül. Az európai koprodukció partnereivel már folynak a tárgyalások.

 

(2006. 3. 18.)

A 35. Dunántúli Függetlenfilm Szemle díjai

A Balatonalmádiban 2006. március 10-e és 12-e között rendezett mustra díjai:
I. díj
Gerócs László–Kotnyek István–Kalász József : Elhagyott árnyék
II. díj
Falvay Miklós: Futta
III. díj
Káldy László: Az ember, aki tudja a kötelességét
különdíjak
Arany Gold Zoltán–Dudás Miklós: Ródmúvi
Róka Ildikó–Móczár István: A kenyérben a lelkünk is benne van...
Boros Ferenc–Horváth Zoltán: A haditudósító és a Párpercesek
Varga Balázs: Gábor 8 előtt 5 perccel
Sánta Balázs: Életünk
Garami Richárd–Varga Gábor Farkas: A koszorú

 

(2006. 3. 12.)

Díjak Portóban

Mundruczó Kornél Johannája a zsűri különdíját, Tóth Orsi a címszerepért a legjobb színésznő díját kapta a 26. Fantasporto-n. A „Cinema Húngaro” címmel bemutatott válogatással a magyar filmművészet előtt különdíjjal tisztelgett Portugália legnagyobb filmfesztiválja – adta hírül a Magyar Filmunió.
„Elkápráztató eredetiségéért, vibráló elbeszélőmódjáért és vizuális vakmerőségéért. A Johanna egy szuggesztív utazás, briliáns rendezésben, emberfeletti pontossággal megvalósítva” – indokolta a nemzetközi zsűri Mundruczó Kornél Johannájának díjazását. A fesztivál zsűrije: Maria Joao Sigalho (Portugália), Chozin Zeong (Dél-Korea) Rachel Belofsky (USA), Nicolas Debot és Christian Hallman (Svédország).
A rendezvény az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére külön programban mutatott be játékfilmeket az elmúlt évtizedek magyar történelméről..
A magyar „hommage” válogatásban Bacsó Péter A tanú, Makk Károly Szerelem, Szabó István Szerelmesfilm, Gothár Péter Megáll az idő, Bereményi Géza Eldorádó, Mészáros Márta Napló apámnak, anyámnak és A temetetlen halott, valamint Koltai Róbert Világszám! című filmjét vetítették a portói Rivoli filmszínházban. Az 56-os tematikájú játékfilm válogatás mellett Buvári Tamás, Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint, Mészáros Péter és Mundruczó Kornél rövidfilmjei is meghívót kaptak a portói fesztiválra.
A 26. Fantasporto kétszáz vetítését több mint százezren látogatták.

 

(2006. 3. 12.)

Harmadszor tarol Indiában a Black – Zee Cine Awards 2006

Dubai és London után idén Mauritiuson tartották az indiai filmgyártás mára nemzetközi eseménnyé avanzsált díjátadó ceremóniáját. 2006. március 4-én, szombaton – egy nappal az Oscar-gála előtt – nyolcadik alkalommal osztották ki a közönség, a szakmai zsűri és a filmkritikusok elismeréseit.
Sanjay Leela Bhansali Black-je újabb 10 elismerést gyűjtött be.
Főszereplőjének, a súlyos betegségből lábadozó Amitabh Bachchan-nak orvosai nem engedték meg, hogy személyesen vegye át legújabb közönségdíját.
ÉLETMŰDÍJ:
Rishi Kapoor
(1952) Raj Kapoor középső fia, színész. Karrierje kezdetén apja filmjeiben játszott (Mera Naam Joker, Bobby), 110 alakítással büszkélkedhet eddigi pályája folyamán.
Rekha, azaz Bhanurekha Ganesan (1954), színésznő több mint 170 szereppel a háta mögött. A magyar közönség Rasa Devi szerepében (Mira Nair: Kama Sutra, 1996) ismerhette meg.

A FILMKRITIKUSOK DÍJAI
a legjobb film
Nagesh Kukunoor: Iqbal
a legjobb színész
Shreyas Talpade (Nagesh Kukunoor: Iqbal)
a legjobb színésznő
Shweta Prasad
(Nagesh Kukunoor: Iqbal)

KÖZÖNSÉGDÍJAK
(interneten és SMS-ben leadott szavazatok alapján)
a legjobb film
Prakash Jha: Apaharan
Sanjay Leela Bhansali: Black
Shaad Ali: Bunty Aur Babli
Pradeep Sarkar: Parineeta
Ram Gopal Varma: Sarkar
Anees Bazmee: No Entry
Siddharth Anand: Salaam Namaste

a legjobb rendező
Pradeep Sarkar (Parineeta)
Prakash Jha (Aparahan)
Ram Gopal Varma (Sarkar)
Sanjay Leela Bhansali (Black)

Shaad Ali (Bunty Aur Babli)
Siddharth Anand (Salaam Namaste)

a legjobb színész
Abhishek Bachchan (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Ajay Devgan (Prakash Jha: Aparahan)
Akshay Kumar (Vipul Amrutlal Shah: Waqt: The Race Against Time)
Amitabh Bachchan (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Saif Ali Khan (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Shah Rukh Khan (Amol Palekar: Paheli)

a legjobb színésznő:
Konkona Sen Sharma (Madhur Bhandarkar: Page 3)
Preity Zinta (Siddharth Anand: Salaam Namaste)
Rani Mukherjee (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Rani Mukherjee (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Urmila Matondkar (Jahnu Barua: Maine Gandhi Ko Nahin Mara)
Vidya Balan (Pradeep Sarkar: Parineeta)

2005 legnépszerűbb betétdala:
Aashiq Banaya Aapne (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
Dus Bahane (Anubhav Sinha: Dus)
Just Chill (David Dhawan: Maine Pyaar Kyun Kiya)
Kaal Dhamaal (Soham Shah: Kaal)
Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Woh Lamhe (Mohit Suri: Zaher / Zeher – A Love Story)


A ZSŰRI DÍJAI:

a legjobb epizódszínész:
Abhishek Bachchan (Ram Gopal Varma: Sarkar)

Amitabh Bachchan (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Naseeruddin Shah (Nagesh Kukunoor: Iqbal)
Salman Khan (Anees Bazmee: No Entry)
Sanjay Dutt (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb epizódszínésznő:
Ayesha Kapoor (Sanjay Leela Bhansali: Black), gyerekszínész
Juhi Chawla (Onir: My Brother… Nikhil)
Sandhya Mridul (Madhur Bhandarkar: Page 3)
Shernaz Patel (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Shweta Prasad (Nagesh Kukunoor: Iqbal)

a legjobb gonosztevő:
Amrita Singh (Mohit Suri: Kalyug)
Kay Kay Menon (Ram Gopal Varma: Sarkar)
Nana Patekar (Prakash Jha: Apaharan)

Pankaj Kapur (Anubhav Sinha: Dus)
Yashpal Sharma (Prakash Jha: Apaharan)

a legjobb komikus:
Anil Kapoor (Anees Bazmee: No Entry)
Fardeen Khan (Anees Bazmee: No Entry)
Ishaa Koppikkar (Sangeeth Sivan: Kyaa Kool Hain Hum)
Rajpal Yadav (Chandan Arora: Main, Meri Patni Aur Woh)
Riteish Deshmukh (Rohan Sippy: Bluffmaster)

a legígéretesebb elsőfilmes rendező:
Imtiaz Ali (Socha Na Tha)
Kabeer Kaushik (Sehar)
Onir (My Brother… Nikhi l– mj: ez Onir második játékfilmje)
Pradeep Sarkar (Parineeta)
Siddharth Anand (Salaam Namaste)

a legígéretesebb debütáló színész:
Abhay Deol (Imtiaz Ali: Socha Na Tha)
Kunal Khemmu (Mohit Suri: Kalyug)
Randeep Hooda (Vishram Sawant: D)
Shiney Ahuja (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi – mj.: a film 2003-ban már nemzetközi fesztiválon szerepelt, de Indiai bemutatója 2005. április 15-én volt!)
Shreyas Talpade (Nagesh Kukunoor: Iqbal)

a legígéretesebb debütáló színésznő - megosztva:
Chitrangda Singh (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi, Ruchi Narain: Kal: Yesterday and Tomorrow)
Katrina Kaif (David Dhawan: Maine Pyaar Kyun Kiya, Ram Gopal Varma: Sarkar)
Konkona Sen (Madhur Bhandarkar: Page 3)
Tanushree Dutta (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne, Vivek Agnihotri: Chocolate: Deep Dark Secrets)
Vidya Balan (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb playback-énekes
Atif Aslam: Woh Lamhe (Mohit Suri: Zaher / Zeher – A Love Story)
Himesh Reshammiya: Aashiq Banaya Aapne (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
Rahat Fateh Ali Khan: Jiya Dhadak (Mohit Suri: Kalyug)
Shaan and KK: Dus Bahane (Anubhav Sinha: Dus)
Sonu Nigam: Dheere Jalna (Amol Palekar: Paheli)
Sonu Nigam: Piyu Bole (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb playback-énekesnő
Alisha Chinai: Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Alka Yagnik: Kyon Ki Itna (Priyadarshan: Kyon Ki)
Asha Bhosle: Huzoore Ala (Madhur Bhandarkar: Page 3)
Shreya Ghoshal: Piyu Bole (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Sunidhi Chauhan: Kaisi Paheli (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb dalszöveg
Gulzar: Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Javed Akhtar: Hum Hain Is Pal Yahan (Subhash Ghai: Kisna: The Warrior Poet)
Sameer: Aashiq Banaya Aapne (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
Swanand Kirkire: Piyu Bole (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Asim Raza: Jiya Dhadak Dhadak (Mohit Suri: Kalyug)

a legjobb zenei rendezés
Himesh Reshammiya (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
Himesh Reshammiya (David Dhawan: Maine Pyaar Kyun Kiya)
Shankar - Ehsaan - Loy (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Shantanu Moitra (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Vishal - Shekhar (Anubhav Sinha: Dus)

SZAKMAI / TECHNIKAI DÍJAK
Renu Saluja-díj a legjobb vágásért
Santosh Mandal (Prakash Jha: Aparahan)
Bela Segal (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Amarjeet Singh (Anubhav Sinha: Dus)
Hemanti Sarkar (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Nipun Gupta, Amit Parmar (Sarkar)

a legjobb operatőr
Ravi Chandran (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Ravi Chandran (Amol Palekar: Paheli)
S. Natarajan Subramaniam (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Aseem Bajaj (Leena Yadav: Shabd)
Jakob Ihre (Shoojit Sircar: Yahaan)

a legjobb filmötlet
Prakash Jha (Prakash Jha: Aparahan)
Sudhir Mishra, Shiv Kumar Subramanium és Ruchi Narain (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi)
Nagesh Kukunoor (Nagesh Kukunoor: Iqbal)
Jahnu Barua (Jahnu Barua: Maine Gandhi Ko Nahin Mara)
Madhur Bhandarkar, Nina Arora, Manoj Tyagi (Madhur Bhandarkar: Page 3)

Zee Bhaskar-díj a legjobb forgatókönyvért
Prakash Jha (Prakash Jha: Aparahan)
Sanjay Leela Bhansali, Bhavani Iyer és Prakash Kapadia (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Nagesh Kukunoor (Nagesh Kukunoor: Iqbal)
Nina Arora, Manoj Tyagi (Madhur Bhandarkar: Page 3)
Ram Gopal Varma (Ram Gopal Varma: Sarkar)

a legjobb dialóg
Prakash Jha (Prakash Jha: Aparahan)
Nagesh Kukunoor (Nagesh Kukunoor: Iqbal)
Sanjay Chauhan (Jahnu Barua: Maine Gandhi Ko Nahin Mara)
Rekha Nigam, Vidhu Vinod Chopra (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Sanjay Pawar (Mahesh Manjrekar: Viruddh… Family Comes First)

a legjobb látványtervező
Omung Kumar (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Sharmishta Roy (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Muneesh Sappel (Amol Palekar: Paheli)
Keshto Mandal, Pradeep Sarkar, Tanushree Sarkar (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Ratnakar Phadke (Akbar Khan: Taj Mahal: An Eternal Love Story)

a legjobb jelmeztervező
Aki Narula (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Subarna Rai Chaudhuri (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Shalini Sarna (Amol Palekar: Paheli)
Mamta Anand/Surily Goel (Siddharth Anand: Salaam Namaste)
Anna Singh (Akbar Khan: Taj Mahal: An Eternal Love Story)

a legjobb koreográfia
Bosco Ceaser: Dus Bahane (Anubhav Sinha: Dus)
Farah Khan: Kangna Re (Amol Palekar: Paheli)
Howard Rosemeyer: Kaisi Paheli (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Shiamak Davar: Nach Baliye (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Vaibhavi Merchant: Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)

a legjobb háttérzene
Monty Sharma (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Amar Mohile (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Amar Mohile (Ram Gopal Varma: Sarkar)
A. R. Rahman (Ketan Mehta: Mangal Pandey - The Rising)
Samiruddin (Shoojit Sircar: Yahaan)

a legjobb hangmernök
Rajendra Hegde (Prakash Jha: Aparahan)
Resul Pookutty (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Dileep Subramaniam (Subhash Ghai: Kisna: The Warrior Poet)
Anuj Mathur (Amol Palekar: Paheli)
Kunal Mehta, Parikshit Lalwani (Ram Gopal Varma: Sarkar)

a legjobb hang
Anup Dev (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Leslie Fernandes (Radhika Rao - Vinay Sapru: Lucky: No Time for Love)
Parikshit Lalwani (Shripal Morakhia: Naina)
Anup Dev - Lakdawala's Sound City (Amol Palekar: Paheli)
Leslie Fernandes (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb dalfelvétel(ek)
Audieus (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
Empire Studio (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Town House Bunt Starford Clark (Anubhav Sinha: Dus)
Media Mind - Vishvadeep Chatterjee (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Strings Recorded At Chennai (Siddharth Anand: Salaam Namaste)

a legjobb speciális effektek
V. G. Samant (V. G. Samant – Milind Ukey: Hanuman)
Pankaj Khandpur (Soham Shah: Kaal)
Biju D (Shripal Morakhia: Naina)
Eagle Video-Vishal Punjabi (Amol Palekar: Paheli)
Prime Focus (Mahesh Manjrekar: Vaah! Life Ho Toh Aisi)

a legjobb akció-rendezés
Jai Singh (Prakash Jha: Aparahan)
Allan Amin, Gary Bexly (Anubhav Sinha: Dus)
Abbas Ali Moghul (Vikram Bhatt: Elaan)
Parvez Khan/Peter Haynes (Rohit Jugraj: James)
Jai Singh (Mani Shankar: Tango Charlie)

a legjobb reklámarculat
Rahul Nanda, Himanshu Nanda – HR Enterprises (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Yash Rai Films Design Cell (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Rahul Nanda, Himanshu Nanda – HR Enterprises (Priyadarshan: Garam Masala)
Rahul Nanda, Himanshu Nanda – HR Enterprises (Amol Palekar: Paheli)
Rahul Nanda, Himanshu Nanda – HR Enterprises (Pradeep Sarkar: Parineeta)

a legjobb filmkidolgozás
Adlabs Films (Sanjay Leela Bhansali: Black)
Adlabs Films (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
Adlabs Films (Amol Palekar: Paheli)
Adlabs Films (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Adlabs Films (Siddharth Anand: Salaam Namaste)

Források:
A díj alapítója: http://www.zee-cinema.com
A díj honlapja, jelölések: http://zca.sifymax.com
A díjazottak listája: http://www.bollywoodbabes.co.in/Article219.html http://indiafm.com/features/2006/03/04/1061/index.html

A kereshetőség miatt a neveket és a címeket angol átírásban adtuk meg. (Bollywood-i tudósítónk: Szlaukó Katálin, Budápest, Hángérí)

 

(2006. 3. 7.)

Oscar-díjak 2006-ban

Az Amerikai Filmakadémia 2006. március 5-én 78. alkalommal adta át az Oscar-díjakat. Életműdíjat kapott Robert Altman; a 81 éves amerikai filmrendező 37 filmet rendezett, 27-nek volt a producere és 16-ot írt.
A díjazottak–jelöltek teljes listája, kategóriánként:

a legjobb film
Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon (munkacím, várható magyarországi bemutató: 2006. március 30.)
Bennett Miller: Capote
Paul Haggis: Ütközések / Crash (magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 9.)
Steven Spielberg: München / Munich (magyarországi bemutató: 2006. január 26.)

a legjobb rendező
Ang Lee (Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Bennett Miller (Capote)
Paul Haggis (Ütközések / Crash)
George Clooney (Good Night, And Good Luck)
Steven Spielberg (München / Munich)

a legjobb színésznő
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents; tervezett magyarországi bemutató: 2006. május)
Felicity Huffman (Duncan Tucker: Transamerica; magyarországi bemutató: 2006. március)
Keira Knightley (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Reese Witherspoon (James Mangold: A nyughatatlan / Walk the Line; magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb színész
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Terrence Howard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)

a legjobb eredeti forgatókönyv írója
Paul Haggis–Robert Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney–Grant Heslov (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Woody Allen (Woody Allen: Match Point; tervezett magyarországi bemutató: 2006. április)
Noah Baumbach (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Stephen Gaghan (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)

a legjobb adaptált forgatókönyv írója
Larry McMurtry–Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Dan Futterman (Bennett Miller: Capote)
Jeffrey Caine (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener; magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
Josh Olson (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence; magyarországi bemutató: 2005. november 24.)
Tony Kushner–Eric Roth (Steven Spielberg: München / Munich)

a legjobb epizódszínésznő
Amy Adams (Phil Morrison: Junebug)
Catherine Keener (Bennett Miller: Capote)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)

a legjobb epizódszínész
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Paul Giamatti (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Jake Gyllenhaal (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
William Hurt (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)

a legjobb operatőr
Wally Pfister (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins; magyarországi bemutató: 2005. július 14.)
Rodrigo Prieto (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Robert Elswit (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Dion Beebe (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. március 23.)
Emmanuel Lubezki (Terrence Malick: The New World / Az Újvilág)

a legjobb látvány- (Art Direction) és díszlettervező (Set Decoration)
Jim Bissell és Jan Pascale (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Stuart Craig és Stephenie McMillan (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire; magyarországi bemutató: 2005. december 1.)
Grant Major és Dan Hennah–Simon Bright (Peter Jackson: King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
John Myhre és Gretchen Rau (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sarah Greenwood és Katie Spencer (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb jelmeztervező
Gabriella Pescucci (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Colleen Atwood (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sandy Powell (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Jacqueline Durran (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Arianne Phillips (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb vágó
Mike Hill–Dan Hanley (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Claire Simpson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Hughes Winborne (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Michael Kahn (Steven Spielberg: München / Munich)
Michael McCusker (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb zeneszerző
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Alberto Iglesias (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
John Williams (Steven Spielberg: München / Munich)
Dario Marianelli (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb betétdal
„In the Deep” – zene: Kathleen „Bird” York és Michael Becker; szöveg: Kathleen „Bird” York (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
„It's Hard Out Here for a Pimp” – zene és szöveg: Jordan Houston, Cedric Coleman és Paul Beauregard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
„Travelin’ Thru” – zene és szöveg: Dolly Parton (Duncan Tucker: Transamerica)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Cristina Comencini: La bestia nel cuore / Don’t Tell (olasz)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas / Boldog Karácsonyt! (francia)
Hany Abu Assad: Mennyország most / Paradise Now (palesztin; magyarországi bemutató 2005. november 10.)
Marc Rothemund: Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel / Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days (német; magyarországi bemutató: 2006. február 16.)
Gavin Hood: Tsotsi (dél-afrikai)

a legjobb maszkmester (make up)
Howard Berger–Tami Lane (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
David LeRoy Anderson–Lance Anderson (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Dave Elsey–Annette Miles (George Lucas: Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith; magyarországi bemutató: 2005. május 19.)

a legjobb vizuális effekt
Dean Wright–Bill Westenhofer–Jim Berney–Scott Farrar (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Joe Letteri–Brian Van’t Hul–Christian Rivers–Richard Taylor (Peter Jackson: King Kong)
Dennis Muren–Pablo Helman–Randy Dutra–Daniel Sudick (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds; magyarországi bemutató: 2005. június 29.)

a legjobb hangvágó
Mike Hopkins–Ethan Van der Ryn (Peter Jackson: King Kong)
Wylie Stateman (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Richard King (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds)

a legjobb hangkeverő
Terry Porter–Dean A. Zupancic–Tony Johnson (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Christopher Boyes–Michael Semanick–Michael Hedges–Hammond Peek (Peter Jackson: King Kong)
Kevin O'Connell–Greg P. Russell–Rick Kline–John Pritchett (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Paul Massey–D.M. Hemphill–Peter F. Kurland (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Andy Nelson–Anna Behlmer–Ronald Judkins (Steven Spielberg: Világok harca / War of the Worlds)

a legjobb dokumentumfilm
Hubert Sauper: Darwin rémálma / Darwin’s Nightmare (osztrák-belga-francia-kanadai-finn-svéd; magyarországi bemutató: 2006. január 26.)
Alex Gibney–Jason Kliot: Enron: The Smartest Guys in The Room / Enron: A legcsúszósabb srácok a szobában
Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins (francia, magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Henry-Alex Rubin–Dana Adam Shapiro: Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai / Murderball (magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Marshall Curry: Street Fight / Utcai harc

a legjobb rövid dokumentumfilm
Dan Krauss: The Death of Kevin Carter: Casualty of The Bang Bang Club / Kevin Carter halála: A Bang Bang Club áldozata
Kimberlee Acquaro–Stacy Sherman: God Sleeps in Rwanda / Isten alszik Ruandában
Steven Okazaki: The Mushroom Club
Corinne Marrinan–Eric Simonson: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin

a legjobb kisjátékfilm (live action)
Ulrike Grote: Ausreisser / The Runaway (német)
Sean Ellis–Lene Bausager: Cashback (brit)
Rúnar Rúnarsson– Thor S. Sigurjónsson: Síđasti bćrinn í dalnum / The Last Farm (izlandi)
Rob Pearlstein–Pia Clemente: Our Time Is Up (amerikai)
Martin McDonagh: Six Shooter (brit)

a legjobb animációsfilm
Hayao Miyazaki: A vándorló palota / Howl’s Moving Castle / Hauru no ugoku shiro (magyarországi bemutató: 2005. december 15.)
Tim Burton–Mike Johnson: A halott menyasszony / Tim Burton’s Corpse Bride (magyarországi bemutató: 2005. november 17.)
Steve Box-Nick Park: Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény / Wallace & Gromit: The Curse of The Were-Rabbit (magyarországi bemutató: 2005. október 27.)

a legjobb rövid animációsfilm
Sharon Colman. Badgered
John Canemaker–Peggy Stern: The Moon and the Son: An Imagined Conversation
Anthony Lucas: The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello / Jasper Morello titokzatos földrajzi felfedezései
Shane Acker: 9
Mark Andrews–Andrew Jimenez: One Man Band

 

(2006. 3. 6.)

Kelet- és dél-magyarországi független díjak

A 34. Kelet- és Dél-magyarországi Függetlenfilm Szemle díjai (Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház, 2006. február 24-26.)
a zsűri: Dózsa Erzsébet drámapedagógus, Kovácsy Tibor újságíró és Szira Péter esztéta (elnök)
fődíj
Dr. Oláh Imre: Az utolsó stáció
I. díj
Szitha Miklós–Csordás László: Csenger, 1956
II. díj
Pilló Ákos: Karácsony hangja
III. díj
Szerdahelyi László: Nyálka
különdíj
Major Gyulának és Thury Gábornak a „Tar Sándor-i” milliő megteremtéséért, a Hát itt rend a lelke mindennek című filmjéért, és
Hencz Alajosnak az Édesvíz című filmjéért
A zsűri a fenti alkotásokat automatikusan továbbjuttatja az 53. Országos Függetlenfilm Fesztiválra.

 

(2006. 3. 6.)

Szakmabeliek tüntettek a 31. César-díjosztón, Párizsban

A francia mozikban óriási közönségsikert aratott De battre de mon coeur s'est arreté (Megszűnt a szívem dobogni) című film, Jacques Audiard alkotása február 25-én éjjel összesen nyolc kategóriában kapott – köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb francia filmnek járó – César-díjat – adta hírül az MTI Online.
A francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia a párizsi Théatre de Chatelet-ban rendezett ünnepsége elején néhány tüntető szakmabeli foglalta el a színpadot, és húsz percig adta elő követeléseit a nézőtéren helyet foglaló kulturális miniszternek. Az előadói szakma szabadúszói (színészek, vágók, világosítók, hangosítók, díszletezők) több tízezer kollegájuk nevében bizonytalan helyzetük és a munkanélkülisegély-rendszert szigorító reform ellen tiltakoztak. Többeket a biztonsági erők erőszakkal távolították el a színházból, de meghívóval bejutott társaik a közönség soraiból bekiabálásaikkal többször megszakították a francia mozi legnagyobb ünnepét, amelyet a műsorvezető, Valérie Lemercier színésznő humorával próbált áthidalni, rendszeresen szót adva a tiltakozóknak.
Az est nagy esélyese, a tíz jelölést kapott Jacques Audiard-film nyolc kategóriában kapott César-díjat: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb zene (Alexandre Desplat), legjobb epizódszínész (Neil Arestrup), az év színésznő felfedezettje (Linh-Dan Pham), legjobb adaptáció, legjobb operatőr és legjobb vágó.
A rendező a filmnek járó díjat főszereplőjének, Romain Durisnek ajánlotta. A 32 éves színész egy romlott és cinikus üzletembert alakít a filmben, akinek a zongorázás, majd a művészi karrierben való sikertelensége teljesen megváltoztatja az életét. A Megszűnt a szívem dobognit több mint egymillióan nézték meg az elmúlt évben Franciaországban.
Nathalie Baye 23 év után vehette át ismét a legjobb színésznő César-ját a Le petit lieutenant (A kis hadnagy, Xavier Beauvois) című rendőrfilm főszerepéért. A legjobb epizódszínésznőnek Cécile de France-t találták Cédric Klapisch Les Poupées Russes című filmjéből.
A legjobb színész a 80 éves Michel Bouquet lett, a néhai Francois Mitterrand francia elnök utolsó hónapjairól szóló Le promeneur du Champs de Mars (A Mars-mezőn sétáló) című filmben nyújtott alakításáért.
A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat a román származású Radu Mihaileanu és Alain-Michel Blanc kapta a Va, vis et deviens (Menj, élj és formálódj) című filmért. Az etiópiai zsidók Izraelbe emigrálását feldolgozó alkotás román író-rendezőjének Életvonat című filmjét a magyar nézők is láthatták.
A legjobb első film a Darwin rémálma. Hubert Sauper, a magyar mozikban is látható és az idei Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm osztrák rendezője a César szobrocskát azoknak a munkásoknak ajánlotta, akik „valahol a világ végén kivésték a fémet”.
Clint Eastwood tavaly négy Oscar-díjat nyert Millió dolláros bébi című filmje nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó legrangosabb francia elismerést. Tiszteletbeli Césart kapott Hugh Grant brit és Pierre Richard francia filmszínész.

 

(2006. 3. 6.)

11 díjat kapott Indiában a Black

Február 25-én, szombaton tartották Bombay-ben a MMRDA Grounds-on az 51. Filmfare Awards díjátadó gáláját. Az este fényét díjra váró, és friss filmek dalbetéteivel Abhishek Bachchan, Aishwarya Rai és a hosszú kihagyás után visszatérő Madhuri Dixit produkciói emelték.
2005-öt a szakma, a kritikusok és a közönség egyhangúlag Sanjay Leela Bhansali évének ítélte.
Bhansali neve 1993-as rendezői debütálása (1942: A Love Story) óta egyet jelent a díjesővel. 1996-ban forgatott Khamoshi: The Musical című munkája óta forgatókönyvíróként és producerként is jegyzi filmjeit. A világhírt a Már másé a szívem (Hum Dil De Chuke Sanam, 1996) című filmje hozta el a rendezőnek, sőt Magyarországnak, hiszen a film Olaszországban játszódó második részét André Szots társ-producernek köszönhetően nálunk forgatták. A minden idők legdrágább – az előállítási költség 500 millió rúpiára rúgott – indiai filmjeként aposztrofált Devdas remake-ének premierje 2002. május 23-án a Cannes-i Filmfesztiválon volt.
A Black, Bhansali ötödik szerzői játékfilmje 2006. január 11-én a 12th Annual Star Screen Awards-on négy, január 21-én a 2nd Apsara Film and Television Producers Guild Award gáláján tíz díjat gyűjtött be. Richard Corliss a Time magazin szerzője a tárgyévben bemutatott filmek közül a tíz legjobb között emelte ki a művet már 2005 decemberében.
A gyarmati időkben játszódó film Michelle McNally (Ayesha Kapoor és Rani Mukherjee), a születésétől fogva süket és vak lány történetét meséli el a hagyományos indiai filmes eszközöket, játékmodort sutba vetve. A kommunikációra képtelen, nyolc éves ösztönlény mellé szülei durva, alkoholproblémákkal küzdő jelbeszéd tanárt – Debraj Sahai (Amitabh Bachchan) – fogadnak. Sahai heroikus küzdelme sikerrel jár, Michelle-lel marad, hogy valóra válthassák a lány álmát, az egyetemi diploma megszerzését. Néhány eredménytelen tanév után a mester elhatalmasodó Alzheimer kórja miatt elhagyja tanítványát. Michelle 40 évesen, kezében a diplomájával kutatja fel elveszett oktatóját, aki addigra minden érzéki/emléki kapcsolatát elvesztette a világgal. A tanítvány átveszi a tanár szerepét, most ő tanítja újra kommunikálni az agg mestert.

AZ 51. FILMFARE-DÍJAK TELJES LISTÁJA
Életműdíj
Shabana Azmi (1950) színésznő, 1974-es debutálása óta több, mint 120 filmben szerepelt
Filmfare Power Award – A Filmfare magazin idei legértékesebbje / leghatalmasabbja
Yash Chopra (1932) rendező–producer–forgatókönyvíró, a Yash Raj Films filmgyártó és filmforgalmazó cég alapítója; „a romantika királya”
és
Aditya Chopra (1971) rendező–producer–forgatókönyvíró, a Yash Raj Films
a filmkritikusok díja a legjobb filmnek
Sanjay Leela Bhansali: Black
a legjobb film (közönségszavazat*)

Sanjay Leela Bhansali: Black
a legjobb rendező*

Sanjay Leela Bhansali (Black)
a legjobb színésznő*

Rani Mukherjee (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a legjobb színész*
Amitabh Bachchan (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a filmkritikusok díja a legjobb színésznek
Amitabh Bachchan (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a filmkritikusok díja a legjobb színésznőnek
Rani Mukherjee (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a legjobb epizódszínésznő*
Ayesha Kapoor (Sanjay Leela Bhansali: Black), gyerekszínész
a legjobb epizódszínész*
Abhishek Bachchan (Ram Gopal Varma: Sarkar)
a legjobb komikus*
Akshay Kumar (Priyadarshan: Garam Masala)
a legjobb gonosztevő*
Nana Patekar (Prakash Jha: Apaharan)
a legjobb debütáló színésznő
Vidya Balan (Pradeep Sarkar: Parineeta)
a legjobb debütáló színész:
Shiney Ahuja (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi – a film 2003-ban már nemzetközi fesztiválon szerepelt, de Indiai bemutatója 2005. április 15-én volt!)
a legjobb playback-énekesnő*
Alisha Chinai: Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
a legjobb playback-énekes*
Himesh Reshammiya: Aashiq Banaya Aapne (Aditya Datt: Aashiq Banaya Aapne)
a legjobb filmzene*
Shankar-Ehsaan-Loy „trió” (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
a legjobb dalszöveg*
Gulzar: Kajra Re (Shaad Ali: Bunty Aur Babli)
R. D. Burman-díj, a legígéretesebb pályakezdő komponistának
Shantanu Moitra (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi és Pradeep Sarkar: Parineeta)

SZAKMAI / TECHNIKAI DÍJAK:
a legjobb koreográfia
Howard Rosemeyer: Kaisi Paheli Hai (Pradeep Sarkar: Parineeta)
a legjobb látvány
Keshto Mondal, Tanushree Sarkar és Pradeep Sarkar (Pradeep Sarkar: Parineeta)
a legjobb filmötlet
Sudhir Mishra, Shiv Kumar Subramanium és Ruchi Narain (Sudhir Mishra: Hazaron Khwahishein Aisi)
a legjobb forgatókönyv
Nina Arora és Manoj Tyagi (Madhur Bhandarkar: Page 3)
a legjobb dialóg
Prakash Jha (Prakash Jha: Apaharan)
a legjobb háttérzene
Monty (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a legjobb vágó
Bela Sehgal (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a legjobb operatőr
Ravi K Chandran (Sanjay Leela Bhansali: Black)
a legjobb akció-rendezés
Allan Amin (Anubhav Sinha: Dus)
a legjobb hangmérnök
Bishwadeep Chatterjee (Pradeep Sarkar: Parineeta)
Fair One – Az év Arca (Az est szponzorának különdíja)
Vidya Balan (Pradeep Sarkar: Parineeta)

A kereshetőség miatt a neveket és a címeket angol átírásban adtuk meg (Filmfare-tudósítónk: Szlaukó Katalin, Budápest, Hángérí)

 

(2006. 2. 25.)

Németh Gábor Péter a Fehér György-díjas

A Végállomások című, 38 perces dokumentumfilmért Németh Gábor Péter kapta a Fehér György-díjat február 19-én, vasárnap este a FilmJus Filmesházban (Budapest IX.., Ráday u. 31/K).
A döntést meghozó kuratórium tagjai: Szalay Györgyi filmrendező; Dér András filmrendező; Gerő Péter dokumentumfilm-rendező, producer; Kardos Sándor operatőr; Lénárt István nyugalmazott televíziós főmunkatárs, film, televízió és színházi szakember; Radó Gyula rendező, film, televízió és színházi szakember és Szolnoki András, az MTV színházi rovat főszerkesztője.
Kapcsolódó korábbi hírünk: A Fehér György-Díj átadása

 

(2006. 2. 25.)

A Belinale 2006 díjai

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2006. február 9-19.) díjai

Életműdíj (Arany Medve)
Andrzej Wajda, lengyel rendező-forgatókönyvíró
és
Sir Ian McKellen, brit színész

Berlinale Camera-díj
Michael Ballhaus operatőr, Jürgen Böttcher filmrendező, Laurence Kardish, MoMa-kurátor, Hans Helmut Prinzler a Berlinale Retrospektív igazgatója és Peter B. Schumann újságíró

a nemzetközi zsűri (Charlotte Rampling, brit színésznő, a zsűri elnöke, Matthew Barney, amerikai multimédia-művész, Yash Chopra, indiai producer, Marleen Gorris, holland rendező, Janusz Kaminski, lengyel operatőr, Lee Young-ae, koreai színésznő, Armin Mueller-Stahl, német színész és Fred Roos, amerikai producer) díjai a nagyjátékfilmek versenyében:

a legjobb film Arany Medve díja
Jasmila Zbanic: Grbavica (osztrák–bosznia és hercegovinai)
a zsűri Ezüst Medve nagydíja (megosztva)
Pernille Fischer Christensen: En Soap / A Soap (dán–svéd)
és
Jafar Panahi: Offside / Les (iráni)
a legjobb rendező Ezüst Medve díja
Michael Winterbottom–Mat Whitecross (The Road To Guantanamo / Az út Guantanamóba, brit)
a legjobb színésznő Ezüst Medve díja
Sandra Hüller (Hans-Christian Schmid: Requiem, német)
a legjobb színész Ezüst Medve díja
Moritz Bleibtreu (Oskar Roehler: Elementarteilchen / The Elementary Particles, német)
a kiemelkedő művészi teljesítmény Ezüst Medve díja
Jürgen Vogel színésznek, társ-forgatókönyvírónak és társ-producernek (Matthias Glasner: Der freie Wille / The Free Will, német)
a legjobb zeneszerző Ezüst Medve díja
Peter Kam (Pang Ho-Cheung: Isabella, kínai)
a legjobb új utat nyitó művészfilm Alfred Bauer-díja
Rodrigo Moreno: El custodio / Der Schatten (argentin-német-francia)

a legjobb elsőfilm (zsűri: Valentina Cervi, Goran Paskaljevic és Hans Weingartner) – 25 000 euró (kb. 6 330 000 Ft)
Pernille Fischer Christensen: En Soap / A Soap (dán–svéd)

a rövidfilmes zsűri (Oh Jung-Wan, Mariela Besuievsky és Florian Gallenberger) versenydíjai:
a legjobb rövidfilm Ezüst Medve-díja
Jonas Odell: Aldrig som första gangen! / Nie wie beim ersten Mal! (svéd)
a zsűri Ezüst Medve-díja (megosztva)
Guillaume Martinez: Gratte-Papier / Penpusher (francia)
és
Jan Koester: Our Man In Nirvana (német)
különdíj
Maryam Keshavarz: El día que Morí / The Day I Died / Halálom napja (argentin-amerikai)
a Panoráma szekció legjobb rövidfilmje
Tala Hadid: Tes Cheveux Noirs Ihsan / Dein dunkles Haar Ihsan (amerikai)
a Panoráma szekció különdíja
Rhys Graham: Love This Time (ausztrál)
UIP Berlin díj (2.000 euró ~ 500 000 Ft, és automatikus jelölés az Európai Filmakadémia-díjára)
Ricardo Íscar–Nacho Martín: El cerco / The Fence (spanyol)
DAAD rövidfilm-díj
Rony Sasson: Barburot / Swanettes (izraeli)

a gyerekzsűri (Jacopo Clark, Lea Elsner, Sophia Hoffinger, Roberta Huldisch, Viktor Kewenig, Moritz Kleine, Joana Mendes Flascha, Jannis Nellesen, Ayda Parnianfard, Philina Schmidt és Daniil Shchapov) elismerései:
a legjobb nagyjátékfilm Kristály Medve -díja
Niels Arden Oplev: Drřmmen / We Shall Overcome (dán-brit)

különdíj
Auraeus Solito: Ang Pagdadalaga ni Maximo Oliveros / The Blossoming of Maximo Oliveros (fülöp-szigeteki)
a legjobb kisfilm Kristály Medve-díja
Cameron B. Alyasin: Aldrig En Absolution / Never an Absolution (svéd-amerikai)
különdíj
Irina Boiko: O Kleftis / The Thief (görög)

az ifjúsági zsűri (Zazie Agro, Vincent Förster, Mania Godarzani, Billy Holzberg, Rebecca Martin, Joseph Theune és Laura Wurth) elismerései:
a legjobb nagyjátékfilm Kristály Medve -díja
Henry Meyer: Fyra Veckor i Juni / Four Weeks in June (svéd)
különdíj
Claude Gagnon: Kamataki (kanadai-japán)

a 29. Kinderfilmfest nemzetközi zsűrijének (Torun Lian, Catherine Fitzgerald, Ogova Ondego, Dionysos Reitz-Kerasiotis, és Bernd Sahling) Deutsches Kinderhilfswerk díjai:
a legjobb nagyjátékfilm
Auraeus Solito: Ang Pagdadalaga ni Maximo Oliveros / The Blossoming of Maximo Oliveros (fülöp-szigeteki)
különdíj
Dorota Kedzierzawska: Jestem / I Am (lengyel)
a legjobb rövidfilm
C. Jay Shih–Alan I. Tuan–Poliang Lin: Wei Xiao Der Yu / Der lächelnde Fisch (tajvani)
különdíj
Tsivia Barkai: Vika (izralei)

az Ökumenikus zsűri díjai
a versenyben
Jasmila Zbanic: Grbavica (osztrák–bosznia és hercegovinai)
a Panoráma szekcióban
Feliks Falk: Komornik / The Collector (lengyel)
a Fórum szekcióban
Khalo Matabane: Conversations on a Sunday afternoon (dél-afrikai)

a FIPRESCI díjai
a versenyben
Hans-Christian Schmid: Requiem (német)
a Panoráma szekcióban
Detlev Buck: Knallhart / Tough Enough (német)
a Fórum szekcióban
So Yong Kim: In Between Days (amerikai-kanadai)

a Német Művészmozik Egyesületének díja
Matthias Glasner: Der freie Wille / The Free Will (német)

C.I.C.A.E. (Művészmozik Nemzetközi Szövetsége) díjai
a Panoráma szekcióban

Zhang Yuan: Kan Shang Qu Hen Mei / Little Red Flowers / Kis vörös virágok (kínai-olasz)
a Fórum szekcióban
Dalia Hager~Vidi Bilu: Karov la bayit / Close to Home (izraeli)

a Label Europa Cinemas (Európai mozik hálózata) zsűri díja
Detlev Buck: Knallhart / Tough Enough (német)

az LVT – Manfred Salzberger zsűri díja
Tomer Heymann: Bubot Niyar / Paper Dolls (izralei-svájci)

a Panorama közönség-díj (Berlin's Tip Magazine, Radio Eins)
nagyjátékfilmnek
Tomer Heymann: Bubot Niyar / Paper Dolls (izralei-svájci)
rövidfilmnek
Talya Lavie: Hayelet Bodeda / The Substitute (izraeli)

a Teddy-díj (3 000 euró – kb. 760 000 Ft), vagyis a „más” filmfesztiválok, illetve a homoszexuális/leszbikus filmkészítők zsűrijének elismerései
a legjobb nagyjátékfilm Teddy-díja
Auraeus Solito: Ang Pagdadalaga ni Maximo Oliveros / The Blossoming of Maximo Oliveros (fülöp-szigeteki)
a legjobb dokumentumfilm Teddy-díja
Olivier Meyrou: Au-delŕ de la haine / Beyond Hatred (francia)
a legjobb kisjátékfilm Teddy-díja
Dorota Kedzierzawska: Jestem / I Am (lengyel)
a Teddy-zsűri díja
Patrick Carpentier: Combat (belga)

a Dialogue en perspective (Cél a párbeszéd) díj (német-francia fiatalok együttműködése, elsőfilmes díj)
zsűrijének díja
Bülent Akinci: Der Lebensversicherer / Running On Empty (német)
különdíj
Florian Gaag: Wholetrain (német)

Wolfgang Staudte-díj (10 000 euró – kb. 2 530 000 Ft)
Tizza Covi–Rainer Frimmel: Babooska (osztrák-olasz)

Caligari Filmdíj
Ben Hopkins: 37 Uses For a Dead Sheep (brit-török)

NETPAC (Network for the Promotion of Asian Cinema)-díj a Fórum-szekcióból
Yang Yong-hi: Dear Pyongyang (japán)

Béke-filmdíj
Jasmila Zbanic: Grbavica (osztrák–bosznia és hercegovinai)

Amnesty International Filmdíj
Masoud Arif Salih–Hussein Hassan Ali: U Nergiz Biskivin / Narcissus Blossom (iraki-francia)

Femina Filmdíj (Filmszakmában Dolgozó Nők Németországi Szövetsége)
Yasmin Khalifa–Carola Gauster díszlettervezők (Jan Henrik Stahlberg: Bye Bye Berlusconi!, német)

a Berliner Zeitung olvasóinak díja (3 000 euró – kb. 760 000 Ft)
Sono Sion: Kimyo na sakasu / Strange Circus (japán)

a Berliner Morgenpost olvasóinak díja
Robert Altman: A Prairie Home Companion (amerikai)

a Siegessäule olvasóinak díja (1 000 euró – kb. 250 000 Ft)
Tomer Heymann: Bubot Niyar / Paper Dolls (izralei-svájci)

a Berlinale Talent Campus díjai
a Hang és Zene szekció Volkswagen-díja (Walter Salles, Martin Todsharow és Prof. Bernd Wefelmeyer)
Alasdair Reid (Nagy-Britannia)

a Berlin Today-díj
Anna Azevedo: Berlin Ball

a fesztiválhét legtehetségesebb alakja
Philip Van: High Maintenance (amerikai)

 

(2006. 2. 25.)

BAFTA 2006

A Brit Film- és Televíziós Művészetek Akadémiája február 19-én – két héttel az Oscar-ceremónia előtt – átadta díjait a londoni Leicester Square-en lévő Odeon színházban.

A díjazottak–jelöltek teljes listája:

a legjobb film
Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon (munkacím, várható magyarországi bemutató: 2006. március 30.)
Bennett Miller: Capote
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener (magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
Paul Haggis: Ütközések / Crash; magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 9.)

az év legkiemelkedőbb angol filmjének Alexander Korda-díja
Michael Winterbottom: A Cock & Bull Story / Egy kakas és egy bika története
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener
Annie Griffin: Festival
Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)
Steve Box-Nick Park: Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény / Wallace & Gromit: The Curse of The Were-Rabbit (magyarországi bemutató: 2005. október 27.)

a legjobb elsőfilmes angol rendező, forgatókönyvíró vagy producer Carl Foreman-díja
David Belton producer (Michael Caton-Jones: Shooting Dogs)
Peter Fudakowski producer (Gavin Hood: Tsotsi)
Annie Griffin rendező-forgatókönyvíró (Festival)
Richard Hawkins (Everything)
Joe Wright rendező (Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb rendező David Lean-díja
Ang Lee (Brokeback Mountain / Túl a barátságon (munkacím, várható magyarországi bemutató: 2006. március 30.)
Bennett Miller (Capote)
Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Paul Haggis (Ütközések / Crash)
George Clooney (Good Night, And Good Luck)

a legjobb eredeti forgatókönyv
Cliff Hollingsworth-Akiva Goldsman (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Paul Haggis-Bobby Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney-Grant Heslov (George Clooney: Good Night, And Good Luck)
Keir Pearson-Terry George (Terry George: Hotel Ruanda / Hotel Rwanda; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 29.)
Martin Sherman (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)

a legjobb adaptált forgatókönyv
Larry McMurtry-Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Dan Futterman (Bennett Miller: Capote)
Jeffrey Caine (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Josh Olson (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)
Deborah Moggach (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb nem angol nyelvű film
Jacques Audiard: De battre mon coeur s'est arreté / The Beat That My Heart Skipped / Szívem megszűnt dobogni (francia)
Ismaël Ferroukhi: Le Grand Voyage / A nagy utazás (francia-dél-koreai-marokkói)
Stephen Chow: A pofonok földje / Kung Fu Hustle (kínai; magyarországi bemutató: 2005. június 23.)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas / Boldog Karácsonyt! (francia–német–angol–belga–román)
Gavin Hood: Tsotsi (brit–dél-afrikai)

a legjobb színésznő
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Reese Witherspoon (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Ziyi Zhang (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. március 23.)

a legjobb színész
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Ralph Fiennes (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)

a legjobb epizódszínésznő
Brenda Blethyn (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Catherine Keener (Bennett Miller: Capote)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Thandie Newton (Paul Haggis: Ütközések / Crash)

a legjobb epizódszínész

Don Cheadle (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
George Clooney (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)
Jake Gyllenhaal (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash)

a legjobb filmzene Anthony Asquith-díja
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Alberto Iglesias (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
George Fenton (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
T. Bone Burnett (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb operatőr
Rodrigo Prieto (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
César Charlone (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
J. Michael Muro (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Laurent Chalet–Jerome Maison (Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins; magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Dion Beebe (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb vágó
Geraldine Peroni-Dylan Tichenor (Ang Lee: Brokeback Mountain / Túl a barátságon)
Claire Simpson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Hughes Winborne (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Stephen Mirrione (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Sabine Emiliani (Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása / La Marche de l’empereur / March of The Penguins)

a legjobb látványtervező
Nathan Crowley (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins; magyarországi bemutató: 2005. július 14.)
Alex McDowell (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Stuart Craig (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire; magyarországi bemutató: 2005. december 1.)
Grant Major (Peter Jackson: King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
John Myhre (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb jelmeztervező
Gabriella Pescucci (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Isis Mussenden (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
Colleen Atwood (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Sandy Powell (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Jacqueline Durran (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb hangmérnökök
David G Evans–Stefan Henrix–Peter Lindsay (Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins)
Joakim Sundström–Stuart Wilson (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Richard Van Dyke–Sandy Gendler (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Hammond Peek–Christopher Boyes–Mike Hopkins–Ethan Van Der Ryn (Peter Jackson: King Kong)
Paul Massey–D. M. Hemphill–Peter F. Kurland–Donald Sylvester (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb speciális effektus tervezők
Janek Sirrs–Dan Glass–Chris Corbould Christopher Nolan: Batman: Kezdődik! / Batman Begins)
Nick Davis–Jon Thum–Chas Jarrett–Joss Williams (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Dean Wright–Bill Westenhofer–Jim Berney–Scott Farrar (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Jim Mitchell–John Richardson (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire)
Joe Letteri–Christian Rivers–Brian Van’t Hul–Richard Taylor (Peter Jackson: King Kong)

a legjobb sminkes és fodrász
Peter Owen–Ivana Primorac (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory)
Howard Berger–Gregory Nicotero–Nikki Gooley (Andrew Adamson: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Nick Dudman–Amanda Knight–Eithne Fennell (Mike Newell: Harry Potter és a Tűz Serlege / Harry Potter and the Goblet of Fire)
Noriko Watanabe–Kate Biscoe–Lyndell Quiyou–Kelvin R. Trahan (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)
Fae Hammond (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)

a legjobb rövid animációsfilm
Jarek Sawko–Piotr Sikora–Tomek Baginski: Fallen Art / Bukott művészet
Osbert Parker: Film Noir
Sumito Sakakibara: Kamiya's Correspondence / Kamiya levelezése
Anthony Lucas–Julia Lucas–Mark Shirrefs: The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello / Jasper Morello titokzatos földrajzi felfedezései
Run Wrake: Rabbit / Nyuszi

a legjobb rövidfilm
Howard Stogdon–Amber Templemore–Finlayson–Daniel Mulloy: Antonio’s Breakfast / Antonio reggelije
Kit Hawkins–Adam Tudhope–Ed Roe: Call Register / Telefonkönyv
Amanda Boyle–Luke Morris–Toby Macdonald: Heavy Metal Drummer / Heavy Metal dobos
Homayoun Assadian–Babak Jalali: Heydar, An Afghan In Tehran / Heydar, egy afgán Teheránban
Bex Hopkins–Avie Luthra: Lucky / Szerencsés

a legígéretesebb fiatal művész Orange-díja (közönségszavazat)
Chiwetel Ejiofor
Gael Garcia Bernal
Rachel McAdams
James McAvoy
Michelle Williams

 

(2006. 2. 25.)

Béke-díj George Clooney-nak

Az UNICEF Filmművészet a békéért (Cinema for Peace) estjén kapott elismerést George Clooney második rendezése, a Good Night, and Good Luck.
A film az ötvenes évek legendás CBS riportere, Edward R. Murrow-t állítja a középpontba, s mutatja be a média politikaformáló erejét. A tekintélyes újságíró See It Now című televíziós műsorában szembeszállt a hírhedt Amerika-ellenes vizsgálóbizottságot felállító Joseph McCarthy szenátorral.
A Filmművészet a békéért öt éve azzal a céllal jött létre, hogy ismert művészek, filmkészítők közösen hívják fel a figyelmet a tolerancia, az emberségesség és egy igazabb világ szükségességére.

 

(2006. 2. 18.)

Balázs Béla-díjasok 2006-ban

A Balázs Béla-díj kuratórium idén a következő alkotókra szavazott:
Csaplár Vilmos, író, forgatókönyvíró
Farkas Éva, vágó
Gulyás Buda, operatőr
Hirsch Tibor, filmkritikus, filmesztéta, egyetemi docens
Kőporosy János, hangmérnök
M. Tóth Éva, animációsfilm rendező
Nyerges András Imre, hangmérnök
Pohárnok Gergely, operatőr
Vészi János, filmrendező
Zsigmond Dezső, filmrendező

 

(2006. 2. 18.)

Szavazás Bollywood Oscarjaira

A világ legtöbb filmet gyártó országában, Indiában a 2005-ben bemutatott filmekre, az 51. Filmfare Awards jelöltjeire szavazhat a közönség az interneten.
A Filmfare Magazin 1954-ben adta át először az indiai filmgyártás „Oscar”-jait, ami mára Ázsia legrégibb és legrangosabb díjátadó ünnepsége lett: 31 bronzszobor talál gazdára. Egyebek mellett díjazzák a legjobb vágót, operatőrt, hangmérnököt, debütáló színészt, filmötletet, forgatókönyvet, dialógust, jelenetet, akció-jelenetet, látványt, koreográfiát, zenei rendezést, háttérzenét. Speciális elismeréseket is osztanak, mint például a Filmfare Magazin „Legértékesebbje” díját, amelyet a szakma legkarizmatikusabbnak ítélt alkotója kap – tavaly Shah Rukh Khannak, India világsztár színészei egyikének jutott az elismerés –, az R. D. Burman-díj pedig a legígéretesebb pályakezdő komponista elismerése. A tavalyi gálán megválasztották az elmúlt 50 év legnagyobb filmjét is (Ramesh Shippy: Sholay, 1975).
A filmkritkusok a közönségszavazástól függetlenül voksolnak a legjobb filmre, színészre és színésznőre, sőt lehetőségük van különdíj megítélésére is – tavaly a Yuva című film epizódszínészét Abhishek Bachchant emelték ki.
Bollywood 51. filmes díjátadó gáláját 2006. február 25-én tartják Bombay-ben a MMRDA Grounds-on, amit a Worldwide Media Limited-nek köszönhetően élő egyenesben követhetnek a mozirajongók.
Bollywood Oscarjaira a közönség az alábbi kategóriákban szavazhat az interneten:
a legjobb film
Black — rendező: Sanjay Leela Bhansali
Bunty aur Babli — r: Shaad Ali
No Entry – r: Anees Bazmee
Page 3 – r: Madhur Bhandarkar
Parineeta – r: Pradeep Sarkar
a legjobb rendező
Madhur Bhandarkar (Page 3)
Nagesh Kukunoor (Iqbal)
Pradeep Sarkar (Parineeta)
Ram Gopal Varma (Sarkar)
Sanjay Leela Bhansali (Black)
a legjobb színésznő
Preity Zinta (Salaam Namaste)
Rani Mukerji (Black)
Rani Mukerji (Bunty Aur Babli)
Sharmila Tagore (Viruddh)
Vidya Balan (Parineeta)
a legjobb színész
Aamir Khan (Rising the Legend of Mangal Pandey)
Abhishek Bachchan (Bunty Aur Babli)
Amitabh Bachchan (Black)
Amitabh Bachchan (Sarkar)
Saif Ali Khan (Parineeta)
a legjobb epizdszínésznő
Ayesha Kapoor (gyerekszínész, Black)
Bipasha Basu (No Entry)
Sandhya Mridul (Page 3)
Shefali Shah (Waqt-A Race Against Time)
Shweta Prasad (gyerekszínész, Iqbal)
a legjobb epizdszínész
Abhishek Bachchan (Sarkar)
Amitabh Bachchan (Bunty Aur Babli)
Arshad Warsi (Salaam Namaste)
Naseeruddin Shah (Iqbal)
Sanjay Dutt (Parineeta)
a legjobb komikus
Akshay Kumar (Garam Masala)
Anil Kapoor (No Entry)
Javed Jafferi (Salaam Namaste)
Rajpal Yadav (Waqt-A Race Against Time)
Salman Khan (No Entry)
a legjobb gonosztevő
Ajay Devgan (Kaal)
Amrita Singh (Kadlyug)
Kay Kay (Sarkar)
Nana Patekar (Apaharan)
Pankaj Kapur (Dus)
a legjobb filmzene
Adnan Sami (Lucky-No Time For Love)
Himesh Reshammiya (Aashiq Banaya Aapne)
Shantanu Moitra (Parineeta)
Shankar-Ehsaan-Loy „trió” (Bunty Aur Babli)
Vishal-Shekhar „duó” (Dus)
a legjobb dalszöveg
Gulzar: Chup Chup Ke (Bunty Aur Babli)
Gulzar: Dheere Jalna (Paheli)
Gulzar: Kajrare (Bunty Aur Babli)
Sameer: Aashiq Banaya Aapne (Aashiq Banaya Aapne)
Swanand Kirkire: Piyu Bole (Parineeta)
a legjobb playback-énekesnő
Shreya Ghoshal – Agar Tum Mil Jao (Zeher)
Shreya Ghoshal – Piyu Bole (Parineeta)
Sunidhi Chauhan – Deedar De (Dus)
Sunidhi Chauhan – Kaisi Paheli (Parineeta)
Alisha Chinai – Kajrare (Bunty Aur Babli)
a legjobb playback-énekes
Himesh Reshammiya – Aashiq Banaya Aapne (Aashiq Banaya Aapne)
Sonu Nigam – Dheere Jalna (Paheli)
Sonu Nigam – Piyu Bole (Parineeta)
Atif – Woh Lamhe (Zeher)
Kk & Shaan – Dus Bahane (Dus)
Forrás és szavazás: http://filmfareawards.indiatimes.com
A kereshetőség miatt a neveket és címeket angol átírásban adtuk meg.
Kapcsolódó Fimkultúra-cikk: Király Jenő esszéje a Devdas című filmről

 

(2006. 2. 10.)

A 37. Magyar Filmszemle díjai (2006. január 31. – február 7.)

JÁTÉKFILM KATEGÓRIA
zsűri: Dimitri Eipides (elnök) több filmfesztivál alapítója, igazgatója (Montreal, Torontó, Thesszaloniki, Reykjavik); Mike Goodrigde filmkritikus (Screen International, screendaily.com); Manuel Grosso, a Sevillai Filmfesztivál igazgatója, filmproducer és rövidfilm-rendező, zenekritikus; Balog Gábor, fotográfus, operatőr, rendező; Szász János, rendező

fődíj
Taxidermia (rendezte: Pálfi György), innovatív és elgondolkodtató sajátosságainak elismerésért és mert a film sikeresen mutatja be világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, melyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez;

rendezői díj
Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér) – egy sors alakulásának életszerű, hiteles, érzelmes ábrázolásáért;

rendezői látvány-díj
Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium – az útkereső, rendező zeneszerzőnek egy, a hagyományokat tisztelő és megújító, egyéni látványvilág megteremtéséért;

operatőri díj (megosztva)
Nagy András, a Johanna (r.: Mundruczó Kornél) újszerű képi megfogalmazásáért, valamint a Fehér tenyér hiteles fényképezéséért
és
Máthé Tibor a Vadászat angolokra (r.: Bagó Bertalan) képi világának magas szintű megteremtéséért;

elsőfilmes rendezői, Simó Sándor-díj
Kocsis Ágnes a Friss levegő konzekvens, képi és dramaturgiai eszközökkel megteremtett hitelességéért, atmoszférájáért;

forgatókönyvírói díj
Goda Krisztina, Heller Gábor, Divinyi Réka a Csak szex és más semmi (r.: Goda Krisztina) sajátos humorral megírt és fordulatokban gazdag történetmesélésért;

a legjobb színésznő díja
Tóth Orsi a Johannában és az Egyetleneimben (r.: Nemes Gyula) nyújtott kiemelkedő alakításáért;

a legjobb színész díja
Csányi Sándor a Csak szex és más semmiben nyújtott alakításáért;

a legjobb epizódszínésznő díja
Stanczel Adél (Pálfi György: Taxidermia)

a legjobb epizódszínész díja
Czene Csaba (Pálfi György: Taxidermia és Bollók Csaba Miraq)

a produceri díj
Angelusz Iván
, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter a Fehér tenyér produceri gárdája, a film megvalósulása érdekében végzett tevékenységéért, összefogásáért;

a legjobb eredeti filmzene díja
Tallér Zsófia (Mundruczó Kornél: Johanna)

a látványtervezői díj
a Taxidermia látványtervezői gárdájának – Asztalos Adrien (díszlet, látvány), Szőlőssi Géza (látvány, ötletek), Patkós Júlia (jelmez), Haide Hildegard (maszk), Pohárnok Iván (speciális maszk) – a film mikro- és makrovilágának következetes, pontos és érzékletes, megújító megteremtéséért;

a legjobb vágó Arany olló-díja
Politzer Péter (Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér)

a legjobb hangmérnök Aranymikrofon-díja
Zányi Tamás (Szemző Tibor: Az élet vendége – Csoma-legendárium)

DOKUMENTUMFILM KATEGÓRIA
zsűri: H. Sas Judit, szociológus; Dér András (elnök), rendező, operatőr; Veress József, filmkritikus

fődíj
Forgács Péter: Fekete kutya – Történetek a spanyol polgárháborúból
(„Filmköltemény a spanyol polgárháborúról, ahogy még nem láttuk. A hivatalos történelemkönyvek rideg világából a privát történelem, a személyes szenvedés szférájába repít a film. A gondolati és érzéki síkok magas esztétikuma Forgács Péter Fekete kutya című filmje.”)

rendezői díj (megosztva)
Dobray György: Gólyamese
(„Egy szülőszobában két anya izgul egy gyermekért. A gyermekáldás, a gyermekvárás, az örökbefogadás konfliktusos, drámai folyamatának átélhető, hiteles ábrázolását kapjuk Dobray György Gólyamese című filmjében.”)
és
Litauszky János: Cérnaszálon
(„Megélhetésükért küzdő emberi sorsokat a magyar dokumentarizmus nemes hagyományainak szellemében bemutató film.”

operatőri díj
Bálint Arthur az Ikrek (r.: Bálint Arthur), a Moszny (r.: Lakatos Róbert) és a Józsi nővér és a sárga bicikli (r.: Zsigmond Dezső) magas színvonalú, költői látásmódú, dramaturgiai érzékenységű fényképezéséért;

Schiffer Pál-díj
Szalay Péter: Határeset („A nagy történelmi sorsfordulók személyes dimenzióban egészen mást jelenthetnek. Szalay Péter Határeset című filmjében jó dramaturgiai - és arányérzékkel jeleníti meg egy keletnémet család 1989-es disszidálási kísérletét.”)

elismerő oklevél
az Egy ember Munkácsról – Jávori Ferenc portréja rendezőjének, Yale Stormnak a klezmer zene, egy sajátosan kelet - európai kultúra élvezetes bemutatásáért;

az esélyegyenlőség díja
Tóth Artin: Érintettek II. – Patrik („Egy anya küzdelme kisfiáért a halál ellenében. A lelkileg nehezen feldolgozható esemény mélyen emberi, szépséges és tárgyilagos ábrázolásáért. Tóth Artin Érintettek II. című filmjében külső szemek elől elzárt világ tárul fel.)

TUDOMÁNYOS-ISMERETTERJESZTŐ KATEGÓRIA
zsűri: Lugossy László (elnök), filmrendező; Simon Károly, ipari formatervező, egyetemi tanár; Petróczy Sándor, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke

fődíj
Lakatos Iván: A „Casus Belli” ember („Egy sorsdöntő történelmi esemény okainak és körülményeinek tudományosan pontos és átélhetően megjelenített újszerű feldolgozásáért.”)

rendezői díj
Mosonyi Szabolcs: Gyapjaspille – Hernyók a pokolból („Egy izgalmas természeti jelenség, szemléletes, filmszerű feldolgozásáért.”)

KÍSÉRLETI- KISJÁTÉKFILMES KATEGÓRIA
zsűri: Hirsch Tibor (elnök), filmesztéta; Kardos Sándor, operatőr, rendező; Podmaniczky Szilárd, író

a kisjátékfilmes kategória fődíját
Buvári Tamás Kivégzés című filmje kapja a gondolat tisztaságáért, a forma egyszerűségéért és újdonságáért, a példázat szépségéért;

elismerő oklevél
Török Ferenc: Csodállatos vadállatok („A drámák közül a legkeményebb, nem a felszabadítás a célja, mert a történet végére mindenki vesztes marad.”)

a kísérleti film kategória fődíját
Halász Péter: Herminamező – Szellemjárás című „sokszoros kísérlet kapja: játékos kísérlet a látvánnyal és provokatív kísérlet a történelemmel”;

elismerő oklevél
Pater Sparrow: RECYCLEd / Pro-Reo-Neo („Vérbeli kísérlet, amely képes más világokba vinni úgy, hogy az illúzió maradandó nyomokat hagy, tehát a kísérlet sikerült.”)

KÜLÖNDÍJAK

a Mozisok Országos Szövetségének-díja (a 2005-ös naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm)
Koltai Lajos: Sorstalanság – 449.240 jegy

az Országos- Rádió és Televízió Testület 25 millió forintos különdíja egy következő játékfilm megvalósításához (a filmszemlétől filmszemléig a legtöbb fizető néző által megtekintett magyar gyártású játékfilm alkotóinak)
Magyar Mozgókép Kft. (Koltai Lajos: Sorstalanság)

az év plakátja (Magyar Filmplakát 2005 kiállítás és verseny)
szakmai zsűri: Fekete kefe – tervezője: Herczeg Fanni
közönségszavazás: József és testvérei – tervezője: Mezei Zsolt

nyakkendő-díj (a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói a mindenkori filmszemlén adják át az előző tanévben, általuk legjobbnak ítélt tanár részére)
Bárdos András


a külföldi kritikusok és újságírók Gene Moskowitz-díja (megosztva)
Fehér tenyér (r.: Hajdu Szabolcs)
és
Taxidermia (r.: Pálfi György)

közönségdíj (filmhu, internetes szavazás)
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér

A díjnyertes filmeket a szemlezárást követő napon, február 8-án, szerdán lehet megtekinteni az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A játékfilmeket a Díszteremben, a rövidfilmeket a Csortos teremben vetítik

DIÁKZSŰRI díjazottak

NAGYJÁTÉKFILM
fődíj
Pálfi György: Taxidermia
különdíj
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér

ELSŐFILM
fődíj
Goda Krisztina: Csak szex és más semmi
különdíj
Kocsis Ágnes: Friss levegő

KISJÁTÉKFILM
fődíj
Madarász István: Előbb-utóbb
különdíj
Orosz Dénes: Melletted

DOKUMENTUMFILM
fődíj
Bálint Arthur: Ikrek
különdíj
Mosonyi Szabolcs: Gyapjaspille

Diákzsűri Zenei Díj
Szemző Tibornak Az élet vendége – Csoma-legendárium című film zenéért

A Diákzsűri a díjazott filmeket február 11-én, szombaton 10 órától vetíti az Odeon Lloyd moziban, ingyen. 18 óra 30 perckor átadják a Zöld Holló Díjakat, valamint a különdíjakat és a Büntető Mozidélutánnal közös Filmzenei Díjat.
Idén a filmhu ezen a díjkiosztó gálán adja át a legjobb filmtrailernek és a legjobb filmhonlapnak járó díjat.

 

(2006. 2. 4.)

A Magyar Filmkritikusok Díjai és az Árvai Jolán-díj 2006-ban

Január 30-án, a Magyar Sajtó Háza Színháztermében tartott ünnepségen először a 2002-ben alapított Árvai Jolán-díjat kapta meg
Salgó Zoltán, technikai rendező-rendezőasszisztens, és
Békés József, dramaturg-szerkesztő.
A díjat dr. Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára adta át – az elhunyt Békés József helyett özvegye vette át az elismerést.

A Magyar Filmkritikusok Díját a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította 1962-ben. A filmkritikusi díjakat Báron György, a szakosztály elnöke nyújtotta át.

A díjazottak 2006-ban:

a magyar filmkritikusok B. Nagy László-díja
Jeles Andrásnak, a József és testvérei című filmért

a magyar filmkritikusok Életmű-díja (MMK)
Kovács Andrásnak

a legjobb rendezés díja
Mundruczó Kornélnak, a Johanna című filmért

a legjobb operatőr-díja
Nagy Andrásnak, a Johanna és A fény ösvényei című filmek fényképezéséért

a legjobb színésznő-díja (T-Online)
Schell Juditnak, a Csak szex és más semmi című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb színész-díja
Cserhalmi Györgynek, Az igazi Mikulás című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb epizódszínésznő-díja
Csákányi Eszter
nek, Az igazi Mikulás című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb epizódszínész-díja
Bertók Lajosnak, A porcelánbaba című filmben nyújtott alakításáért

a legjobb dokumentumfilm-díja
Balog Gábornak és Hajdú Farkas-Zoltánnak, Az árulásról című filmért

a legjobb kísérleti film-díja (T-Mobile)
Kardos Sándornak, a Résfilmért

a legjobb kisjátékfilm-díja
Kenyeres Bálint
nak, a Before Dawn című filmért

a legjobb elsőfilm-díja
Vranik Rolandnak, a Fekete kefe című filmért

 

(2006. 2. 4.)

Kenyeres Bálint Sundance-, ARTE-díja, trieszti oklevele

Az Egyesült Államok legnagyobb független film fesztiváljának különdíját és a franciaországi Angers-ban az ARTE-díját, valamint a Triesztben a zsűri elismerő oklevelét kapta Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn – adta hírül a Magyar Filmunió.
A 25. Sundance Filmfesztivál (2006. január 19-29.) rövidfilm zsűrije különdíjat adott az egysnittes alkotásnak. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás, de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást. Kenyeres Bálint részt vett a Before Dawn Sundance-i bemutatóján.
A 18. Angers-i Premiers Plans Európai Elsőfilmes Fesztiválon (2006. január 20-29.) az ARTE kulturális televízió díját kapta Kenyeres Bálint rövidfilmje.
A 17. Trieszti Filmfesztivál (2006. január 19-26.) nemzetközi zsűrije „a szigorú szerkezetű egyetlen snittből álló alkotás egyedülálló atmoszférateremtő erejéért” elismerő oklevelet adott a Before Dawn-nak, amelyet Muhi András producer személyesen vett át.

 

(2006. 1. 29.)

Életműdíjasok és a Magyar Mozgókép Mestere 2006-ban

A 37. Magyar Filmszemle (2006. január 31. – február 7.) megnyitó ünnepségén a Budapest Kongresszusi Központban kedden 19 órától adják át az Életműdíjat, valamint a Magyar Mozgókép Mestere Díját, majd bemutatják Szabó István Rokonokját.
Életműdíjat kap Szalontai Árpádné rendezőasszisztens, dramaturg, a január 19-én elhunyt Agárdy Gábor színművész, Dargay Attila animációs filmrendező és György István rendező.
Magyar Mozgókép Mestere Díjat kap Nepp József rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, háttérfestő, tervező, zeneszerző.

 

(2006. 1. 29.)

Új szemledíjak

Megalapították a régóta hiányzó filmzeneszerzői és kiosztják az összevonással született látványtervezői díjat is a 37. Magyar Filmszemle (2006. január 31. – február 7.) elismerései között – jelentette be Janisch Attila a szemletanács elnöke a január 24-i sajtótájékoztatón.

 

(2006. 1. 21.)

A 63. Golden Globe-díj

Négy Golden Globe-díjat kapott Ang Lee Brokeback Mountain-je a 63. Golden Globe-díjkiosztó gálán 2006. január 16-án Beverly Hillsben. A Cecil B. DeMille-ről elnevezett életműdíjjal Anthony Hopkinst jutalmazta a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA).

A mozifilm kategóriák díjazottai-jelöltjei:

a legjobb dráma
Ang Lee: Brokeback Mountain (magyarországi bemutató: 2006. tavasza)
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener (magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 9.)
David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence (magyarországi bemutató: 2005. november 24.)
Woody Allen: Match Point

a legjobb drámai színésznő
Maria Bello (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)
Felicity Huffman (Duncan Tucker: Transamerica; magyarországi bemutató: 2006. március)
Gwyneth Paltrow (John Madden: Bizonyítás / Proof; magyarországi bemutató: 2006. február 16.)
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Ziyi Zhang (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. március 23.)

a legjobb drámai színész
Russell Crowe (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Terrence Howard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain)
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)

a legjobb musical/vígjáték
Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents (brit)
Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice (brit, magyarországi bemutató: 2006. február 2.)
Susan Stroman: The Producers
Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna
JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb musical/vígjáték színésznő
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Keira Knightley (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Laura Linney (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Sarah Jessica Parker (Thomas Bezucha: Kőkemény család / The Family Stone; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
Reese Witherspoon (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb musical/vígjáték színész
Pierce Brosnan (Richard Shepard: The Matador, amerikai–német–ír)
Jeff Daniels (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Johnny Depp (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Nathan Lane (Susan Stroman: The Producers)
Cillian Murphy (Neil Jordan: Breakfast on Pluto / Reggeli a Plútón; ír–angol)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Stephen Chow: A pofonok földje / Kung Fu Hustle (kínai; magyarországi bemutató: 2005. június 23.)
Chen Kaige: The Promise (Master of the Crimson Armor) / Az Ígéret (A Bíbor Fegyver Mestere); kínai–japán–dél-koreai
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas / Boldog Karácsonyt! (francia–német–angol–belga–román)
Hany Abu Assad: Mennyország most / Paradise Now (francia–német–holland–izraeli; magyarországi bemutató 2005. november 10.)
Gavin Hood: Tsotsi (brit–dél-afrikai)

a legjobb epizódszínésznő
Scarlett Johansson (Woody Allen: Match Point)
Shirley MacLaine (Curtis Hanson: Egy cipőben / In Her Shoes; magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb epizódszínész
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash; magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
Will Ferrell (Susan Stroman: The Producers)
Paul Giamatti (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Bob Hoskins (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)

a legjobb rendező
Woody Allen (Match Point)
George Clooney (Good Night, and Good Luck)
Peter Jackson (King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
Ang Lee (Brokeback Mountain)
Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Steven Spielberg (München / Munich; magyarországi bemutató: 2006. január 26.)

a legjobb forgatókönyvíró
Woody Allen (Woody Allen: Match Point)
George Clooney–Grant Heslov (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Paul Haggis–Bobby Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Tony Kushner–Eric Roth (Steven Spielberg: München / Munich)
Larry McMurtry–Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb eredeti filmzene
Alexandre Desplat (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana)
James Newton Howard (Peter Jackson: King Kong)
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Harry Gregson-Williams (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb eredeti filmdal
„A Love That Will Never Grow Old” – zene: Gustavo Santaolalla; szöveg: Bernie Taupin (Ang Lee: Brokeback Mountain)

„Christmas in Love” – zene: Tony Renis; szöveg: Marva Jan Marrow (Neri Parenti: Christmas in Love, olasz)
„There’s Nothing Like A Show On Broadway” – zene és szöveg: Mel Brooks (Susan Stroman: The Producers)
„Travelin’ Thru” – zene és szöveg: Dolly Parton (Duncan Tucker: Transamerica)
„Wunderkind” – zene és szöveg: Alanis Morissette (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe)
(Ahová nem írtunk magyar címet, azt, sajnos, még nem mindig tudjuk. – A szerk.)

 

(2006. 1. 9.)

Száznál több díj 2005-ben

104 külföldi trófeát és 8 életműdíjat kaptak magyar filmek 2005-ben a világban – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Magyar Filmunió tavaly közel 2700 alkalommal nevezett magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum és animációs filmeket a nagyvilág több mint 400 nemzetközi filmfesztiváljára és a hetedik művészetnek szentelt különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba hazai alkotásokat, amelyek 233-szor a versenyprogramokban szerepeltek.
A 12, úgynevezett A-kategóriás filmfesztivál közül Berlinben három, Cannes-ban négy, Karlovy Varyban hat, továbbá Sanghajban, Moszkvában, Montrealban, Mar del Platában, Velencében, Tokióban és Kairóban egy-egy magyar nagyjátékfilmet vetítettek.
Koltai Lajos Sorstalansága 12 trófeát kapott. Számos komoly elismerésben részesült Fliegauf Benedek Dealere, Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamandéje, Gauder Áron és Novák Erik Nyócker!-e, valamint Mundruczó Kornél Johannája is.
Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét és Gárdos Péter A porcelánbabáját több neves nemzetközi filmfesztiválra hívták meg.
Kocsis Tibor Új Eldorádója 2005-ben húsz fesztiválon szerepelt és 5 díjat kapott. M. Tóth Géza 3D-animációja, a Maestro 11 külföldi díjjal tért haza.

 

(2005. 12. 31.)

A la recherche díjak – harmadszor

A Filmkultúra szerkesztői köszönik valamennyi pályázó munkáját!
Mispál Attila A fény ösvényeiről írott kritikák között a bírálók – Csantavéri Júlia, Urbán Mária és Stőhr Lóránt – nem adtak ki első díjat, második díjat nyert Palásti Gábor, harmadik díjat nyert Juhász Péter és Ruprech Dániel.
Tim Burton A halott menyasszony című filmjéről írt kritikák közül az első díjat Baski Sándor kapta Családi horror című írásáért. Második díjas Varga Zoltán, harmadik díjas Novotny Katalin.
A díjazott kritikák szerkesztett változatát az olvasók is megtalálják a lapban – az új évben.

 

(2005. 12. 24.)

Mágikus Maestro-díj

A franciaországi Bordeaux melletti Bčgles-ben a 15. Mágikus Éjszakák Nemzetközi Animációsfilm Fesztiválon (2005. december 5-11.) a zsűri különdíját kapta a Maestro – adta hírül a Magyar Filmunió.
M. Tóth Géza négyperces 3D-animációsfilmje eddig tizenkét nemzetközi díjat nyert csaknem 30 külföldi fesztiválon.

 

(2005. 12. 24.)

Lubljanai elismerő oklevél Csáki Lászlónak

A kelet- és közép-európai rövid animációsfilmek versenyében, a szlovéniai 2. Kinemateka Nemzetközi Animációs Fimfesztiválon (2005. december 13-17.) elismerő oklevelet kapott Csáki László Darazsak, ludak, körtefája – olvasható a Manifeszt honlapján. A zsűri – amelynek a magyar animációs egyesület elnöke, Patrovits Tamás is tagja volt – indoklása szerint a Darazsak, ludak, körtefa „elragadó, egyszerű történet, amely az animáció legkorábbi technikáira és szókincsére reflektál”.
A térségi animációs fesztiválon versenyzett még Cakó Ferenc Randevúja, M. Tóth Géza Maestro-ja, Ulrich Gábor Mielőttje, Rofusz Ferenc Kutyaélete és Szilágyi Varga Zoltán Koan – Ne beszélj!-je.
Gauder Áron Nyócker! című egészestés filmjét háromszor is vetítették Lubljanában. A retrospektív magyar animációs programban a Pannóniafilm Kft. és a Kecskemétfilm Kft. filmjeit láthatta a mintegy 40-50 főnyi közönség.
A nagydíjat az elsőfilmes lengyel Marta Pajek After Apples című munkája kapta.

 

(2005. 12. 18.)

Morell Mihály Aranyszarvas-díja

Morell Mihály 95 éves vágó és rendezőasszisztens vette át 2005. december 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepségen az Aranyszarvas-díjat – adta hírül a kultura.hu portál a Magyar Távirati Iroda információját. Az elismerést azoknak adja a 2002-ben alapított magyar filmes díj kuratóriuma, akik több évtizedes munkásságukkal Magyarországon és külföldön is megbecsülést szereztek.
„Morell Mihály neve korábban is felmerült a kitüntetésre érdemesek között, munkásságát most szeretné elismerni a filmes társadalom az Aranyszarvas-díjjal” – mondta az MTI-nek Molnár Pál, a kuratórium titkára. Az Aranyszarvas-díjat 2002-ben a napokban elhunyt Hintsch György filmrendező, 2003-ban Jeli Ferenc filmrendező, 2004-ben Hildebrand István operatőr kapta. A hétfői ünnepségen megemlékeztek Hintsch Györgyről.
A díj Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész kisplasztikája.

 

(2005. 12. 18.)

Stáb Mestere Díj 2005

Illés György operatőr a Magyar Filmművész Szövetség és a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke adta át a Magyar Rendezők Társaságának Stáb Mestere Díját Acsai Pál fahrtmesternek (életműdíj) és Csomós András fővilágosítónak a Fészek Művészklub Gobelin Termében 2005. december 8-án este. A Marosi László iparművész tervezte díjjal anyagi juttatás és oklevél jár.
Acsai Pál fahrtmester 47 éve a MAFILM munkatársa. Néhány cím emlékezetes filmjei közül: Hattyúdal, Fekete gyémántok, Az ötödik pecsét.
Csomós András az MTV és más televíziók állandó munkatársa, fővilágosító; a Magyar Televízió világosítójaként kezdte pályafutását, majd fővilágosítóként több száz műsorban volt a vezetőoperatőrök szoros munkatársa. Napjainkban a két kereskedelmi televízió és az MTV-nek gyártott műsorok egyik leggyakrabban foglalkoztatott fővilágosítója. Számos operatőr kéri és egyezteti őt munkáihoz.
A Stáb Mestere Díjat a Magyar Rendezők Társasága (H.S.D.) alapította, hogy mindazok a munkatársak, akik a magyar film és televíziózás alkotásaiban kiemelkedő szakmai munkát végeznek - mint a stáb tagjai és nem alkotó művészek -, elismerésben részesülhessenek. A díjra a díjhoz csatlakozók, magánszemélyek és szakmai szervezetek, önkormányzatok és kormányzati szervek állíthatnak jelöltet, amelyek közül a kuratórium választja ki a díjazott személyét.
Eddig csatlakozott szervezetek: Magyar Rendezők Társasága (H.S.D.) – alapító, Magyar Filmművész Szövetség, Magyar Hangmérnökök Társasága (HAES), Magyar Operatőrök Társasága (H.S.C.), Magyar Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE), Sparks Kamera és Világítástechnikai Szolgáltató Kft., Magyar Televíziós Gyártásvezetők Egyesülete (MATEGYE), Magyar Producerek Szövetsége.
A díj támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Filmjus.

 

(2005. 12. 18.)

Az AniFest3 díjai

Az AniFest3 (2005. december 8-11.) 2000 eurós fődíját Hisko Hulsing Seventeen / Tizenhét című filmje kapta a zsűritől „amiért megpróbálja felfedni a férfiasság, a vágy és a felnőttkor brutális igazságait és összetettségét”.
Különdíjat kapott M. Tóth Géza Maestrója „amiért nagyfokú professzionalizmussal és humorral fedi fel az igazságot arról, hogy mi történik egy kakukkóra belsejében”. Ez a 3D-animáció a közönség díját is elvitte.
A zsűriben Doris Cleven a brüsszeli Anima fesztivál igazgatója, Anne Lise Andreasen a dán-norvég Fredrikstad Animation Festival, Chris Robinson kanadai gonzo-újságíró az Ottawa Nemzetközi Filmfesztivál vezetője és Mikulás Ferenc a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója dolgozott.
Az ökumenikus zsűri díját az ukrán Alexander Smigun Play for three actors című báb-animációs filmje kapta.
A fesztivál díjkiosztó gáláját Bozóki András miniszter nyitotta meg és ajánlotta fel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében a fődíjat.
Az AniFest3 negyvennyolc előadására több mint háromezer jegy kelt el az Uránia Nemzeti Filmszínházban, illetve a Szimplakertben.
Az animációs filmfesztivált a SzimplaFilm szervezte.

 

(2005. 12. 9.)

Michael Haneke 5 Európa Filmdíja

Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését 19 kategóriában december 3-án adták át Berlinben. Michael Haneke Caché / Rejtett című filmje hét kategória-jelöléséből ötöt váltott Európa Filmdíjra. Maurice Jarre zeneszerzőnek Szabó István és Volker Schlöndorff adta át az életműdíjat.

A kategóriák díjazottai és jelöltjei:

a legjobb európai film
Susanne Bier: Brodre / Brothers / Barátok (dán-brit-svéd-norvég)
Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett (francia-osztrák-német-olasz)
Wim Wenders: Don't Come Knocking / Kívül tágasabb (német)
Jean-Pierre–Luc Dardenne: L’enfant / The Child / A gyermek (belga-francia)
Pawel Pawlikovsky: Szerelmem nyara / My Summer of Love (angol)
Marc Rothemund: Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days / Sophie Scholl – Az utolsó napok (német)

a legjobb európai rendező
Susanne Bier (Brodre / Brothers / Barátok; dán-brit-svéd-norvég)
Roberto Faenza (Alla luce del sole / Come into the Light / Gyere a fénybe; olasz)
Michael Haneke (Caché / Hidden / Rejtett; francia-osztrák-német-olasz)
Álex de la Iglesia (Elszabott frigy / Crimen ferpecto / Ferpect Crime; spanyol-olasz)
Pawel Pawlikovsky: Szerelmem nyara / My Summer of Love (angol)
Cristi Puiu (Lazarescu úr halála / Moartea Domnului Lazarescu / The Death of Mr. Lazarescu; román)
Wim Wenders (Don't Come Knocking / Kívül tágasabb; német)

a legjobb európai színésznő
Juliette Binoche (Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett)
Sandra Ceccarelli (Giuseppe Piccioni: La vita che vorrei / The Life I Want / Az élet, amit szeretnék; olasz)
Julia Jentsch (Marc Rothemund: Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days / Sophie Scholl – Az utolsó napok)
Connie Nielsen (Susanne Bier: Brodre / Brothers / Barátok)
Natalie Press (Pawel Pawlikovsky: Szerelmem nyara / My Summer of Love)
Audrey Tautou (Jean-Pierre Jeunet: Hosszú jegyesség / Un long dimanche de fiançailles / A Very Long Engagement)

a legjobb európai színész
Daniel Auteuil (Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett)
Romain Duris (Jacques Audiard: De battre mon coeur s'est arręté / The Beat That My Heart Skipped / Szívem megszűnt dobogni; francia)
Henry Hübchen (Dani Levy: Alles auf Zucker! / Go for Zucker!; német)
Ulrich Matthes (Volker Schlöndorff: A kilencedik nap / Der Neunte Tag / The Ninth Day; német-luxemburgi)
Jérémie Renier (Jean-Pierre–Luc Dardenne: L’enfant / The Child / A gyermek)
Ulrich Thomsen (Susanne Bier: Brodre / Brothers / Barátok)

a legjobb európai forgatókönyvíró
Hany Abu-Assad–Bero Beyer (Hany Abu-Assa: Mennyország most / Paradise Now; francia-német-holland-izraeli)
Mark O’Halloran (Lenny Abrahamson–Leonard Abrahamson: Adam & Paul; ír)
Michael Haneke (Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett)
Anders Thomas Jensen (Anders Thomas Jensen: Adams ćbler / Adam's Apples / Ádám almái és Susanne Bier: Brodre / Brothers / Barátok)
Dani Levy–Holger Franke (Dani Levy: Alles auf Zucker! / Go for Zucker!)
Cristi Puiu–Razvan Radulescu (Cristi Puiu: Lazarescu úr halála / Moartea Domnului Lazarescu / The Death of Mr. Lazarescu)

a legjobb európai operatőr
Christian Berger (Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett)
Bruno Delbonnel (Jean-Pierre Jeunet: Hosszú jegyesség / Un long dimanche de fiançailles / A Very Long Engagement)
Anthony Dod Mantle (Lars von Trier: Manderlay; dán-svéd-holland-francia-német-amerikai)
Ryszard Lenczewski (Pawel Pawlikovsky: Szerelmem nyara / My Summer of Love)
Franz Lustig (Wim Wenders: Don't Come Knocking / Kívül tágasabb)
Pados Gyula (Koltai Lajos: Sorstalanság / Fateless)

a legjobb európai zeneszerző
Rupert Gregson-Williams–Andrea Guerra (Terry George: Hotel Ruanda / Hotel Rwanda; kanadai-angol-olasz-dél-afrikai)
Joachim Holbek (Lars von Trier: Manderlay)
Cyril Morin (Eran Riklis: The Syrian Bride; francia-német-izraeli
Ennio Morricone (Koltai Lajos: Sorstalanság / Fateless)
Stefan Nilsson (Kay Pollack: Sĺ som i himmelen / As It Is In Heaven; svéd)
Johan Söderqvist (Susanne Bier: Brodre / Brothers / Barátok)

a legjobb európai vágó
Michael Hudecek–Nadine Muse (Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett)
Peter Przygodda–Oli Weiss for (Wim Wenders: Don't Come Knocking / Kívül tágasabb)
Hervé Schneid (Jean-Pierre Jeunet: Hosszú jegyesség / Un long dimanche de fiançailles / A Very Long Engagement)

a legjobb európai látványtervező
Aline Bonetto (Jean-Pierre Jeunet: Hosszú jegyesség / Un long dimanche de fiançailles / A Very Long Engagement)
Peter Grant (Lars von Trier: Manderlay)
Jana Karen (Marc Rothemund: Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days / Sophie Scholl – Az utolsó napok)

Fassbinder díj az Euópai Filmakadémia 2005-ös felfedezettjének
Ilja Krzsanovszkij: 4 / Four (orosz)
Marco Martins: Alice (portugál)
Jakob Thuesen: Anklaget / Accused (dán)
Malgorzata Szumowska: Ono / Stranger (német-lengyel)
Yolande Moreau–Gilles Porte: Quand la mer monte / When The Tide Comes In / Dagálykor (francia-belga)
Francesco Munzi: Saimir (olasz)
Aksel Hennie: Uno (norvég)

életműdíj
Sir Sean Connery, Skócia

„az európai teljesítmény a világ filmgyártásában”-életműdíj
Maurice Jarre, Franciaország

a FIPRESCI-díja
Michael Haneke: Caché / Hidden / Rejtett (francia-osztrák-német-olasz)

a legjobb dokumentumfilm ARTE-díja
Nino Kirtadzé: Un dragon dans les eaux pures du Caucase / The Pipeline Next Door / Sárkány a tiszta kaukázusi vizekben (francia)

a legjobb rövidfilm UIP-díja
Ken Wardrop: Undressing My Mother (ír)

a legjobb nem európai film Screen International-díja
George Clooney: Good Night, and Good Luck (amerikai)

a JAMESON közönségdíjasok:
a legjobb európai rendező
Marc Rothemund (Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days / Sophie Scholl – Az utolsó napok; német)

a legjobb európai színész
Orlando Bloom (Ridley Scott: Mennyei királyság / Kingdom of Heaven, amerikai)

a legjobb európai színésznő
Julia Jentsch (Marc Rothemund: Sophie Scholl – Die Letzten Tage / Sophie Scholl – The Final Days / Sophie Scholl – Az utolsó napok)

Kapcsolódó korábbi hírünk: Két Európa Filmdíj-jelölés a Sorstalanságnak

 

(2005. 12. 9.)

Pados Gyula Arany Békája

A lódzi XIII. CAMERIMAGE Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál (2005. november 26 – december 4.) fődíját kapta Pados Gyula a Sorstalanságban (r.: Koltai Lajos) végzett munkájáért – adta hírül a Magyar Filmunió.
A lengyelországi versenyzsűri indoklásában hangsúlyozta, hogy Pados ikonszerű képei „örökre emlékezetünkbe vésődnek, akárha márványba lennének mintázva.” Az ítészek: Alfonso Baeto (Pedro Almodóvar operatőre), Cesare Charlone (Istenek városa), Donald McAlpine (Moulin Rouge), Karl Roth (Volker Schlöndorff és Margarethe von Trotta munkatársa) és az amerikai Declay Quinn (Las Vegas, végállomás).
Pados Gyula az Arany Béka fődíj átadásakor megköszönte a film rendezőjének Koltai Lajosnak vizuális érzékenységét, amely nélkül elképzelhetetlen lett volna a közös mű megszületése.

 

(2005. 12. 9.)

Török Ferenc a legjobb rendező Antwerpenben

Az antwerpeni Társadalmi Filmek Fesztiválja (2005. november 9. – december 9.) legjobb rendező díját kapta Török Ferenc a Szezonért – adta hírül a Magyar Filmunió. Török Ferenc személyesen mutatta be második nagyjátékfilmjét a belga közönségnek, illetve vette át az elismerést.
A zsűri indoklása szerint „a Szezon szociális érzékenységű mozifilm, amely nem a megszokott úton – a főszereplők bánatát és fájdalmát ábrázolva –, hanem a mai fiatalok szemszögéből készült. A Szezon a fiatalok útkeresését mutatja be a jobb jövő reményében.” A zsűri kiemelte a film üde fiatalos zenéjét (Zagar), a csodás színeket és a más-más szociális háttérrel rendelkező fiatalok eltérő útkeresésének sokrétű ábrázolását.

 

(2005. 12. 3.)

Vranik Roland a legjobb rendező Thesszalonikiben

A Fekete keféért a legjobb rendező díját kapta Vranik Roland a 46. Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 18-27.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A zsűri elnöke és a fesztivál védnöke Vittorio Storaro Oscar-díjas olasz operatőr volt (Francis Ford Coppola: Apokalipszis most, 1980). Díszvendégként F. F. Coppola is részt vett a görögországi fesztiválon.
„Sosem gondoltam volna, hogy a Fekete kefe tetszene például Storarónak …” – mondta óriási örömmel Vranik Roland a díjátadó ünnepségen és megköszönte alkotótársa, Pohárnok Gergely operatőr munkáját. Az alkalmi kéményseprők szemlefődíjas történetét Vranik Roland, Pohárnok Gergely és Muhi András producer személyesen kísérte el a kortárs filmművészet friss alkotásainak versenyére.
A fesztiválon 240 filmet láthatott a közönség, a versenyprogramba 14 alkotás kapott meghívást.

 

(2005. 12. 3.)

Az Antik különdíjat kapott Évorában

A 2005-ös Filmszemle után a Filmkultúra díját elnyerő Antik, Báthory Orsolya rövidfilmje különdíjat kapott Portugáliában, az Évorai Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

 

(2005. 12. 3.)

Díjak Pessacból és Bukarestből

Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje a közönség díját kapta a 16. Nemzetközi Történelmi Filmek Fesztiválján (2005. november 23-28.) a franciaországi Pessacban – adta hírül a Magyar Filmunió.
A 9. Bukaresti DaKINO Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 21-26.) a rövidfilm kategória fődíját kapta Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje; M. Tóth Géza Maestro című 3D-animációját pedig a zsűri különdíjra érdemesítette.