Készülő magyar filmekről

(2005. 12. 18.)

Tímár Péter: A Herceg haladéka

2006. január 5-én mutatja be Tímár Péter új filmjét, A Herceg haladékát a Hungaricom; a főbb szerepekben Gáspár Tibor, Görög László, Gyurkovics Zsuzsa és Horváth Lili.

 

(2005. 12. 3.)

Gauder Áron viking-izlandi sagája

Gauder Áron a Nyócker!-ért több neves díjat (Annecy, Szöül, 36. Magyar Filmszemle, Kecskemét), valamint a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét is elnyerő rendező következő terve egy viking-izlandi saga feldolgozása – adta hírül a kultura.hu.
Az izlandi viking vezérről és költőről, Egillről (910-990) szóló saga Norvégia kényszerű elhagyásának, az izlandi honfoglalásnak, a nagy átmenetnek a története, továbbá a főhősből sugárzó kettős-lelkűségé. „Egill szinte torzan óriás termetű, nagy erejű és ügyességű férfi, aki főképp viking portyáin lélegzetelállító borzalmakat művel, másfelől a 10. század legnagyobb izlandi költője, aki a világirodalom egyik nagyjaként, e makulátlan mesterségben finomművű, szellemes és érzékeny költészetében számol el életével” – írja az izlandi sagaról Bernáth István.
A brit partoknál hajótörést szenvedő és halálra ítélt Egill a kivégzése előtti éjszakán egész addigi életét mérlegre teszi, és elhatározza, ódát ír a királyhoz, amelyben bocsánatáért esedezik.
Egill ifjúságát Izlandon töltötte, ahol már megmutatkozott zenei tehetsége, forrófejűsége és vehemens természete is. Norvégiába kerülve rögtön egy gyilkossági ügy kellős közepébe csöppent, bűnössége felkeltette a helyi Ginnhildur herceg haragját. Később magányosan a Balti-tenger partjai mentén bolyongott, majd rátalált a szerelmesére, Asgerdra, akivel össze is kötötte életét. Zűrzavaros élete folyamán aztán ismét Norvégiában, ellenségei földjén kötött ki. Párbajok, fehér és fekete mágia, tengeri utazások, szerelem és bosszú kísérték kalandos utazását.
Az Egill terve – Novák Erik és Liszka Tamás producerekkel – egy koppenhágai sörözőben fogant meg augusztusban. Az alkotógárda jelenleg nemzetközi partnereket keres a készülő projekthez, amelyből már néhány képkocka megtekinthető a http://cine.hu/egill/ oldalon, s ennek alapján úgy tűnik, az izlandi sagára nem a Nyócker! Kétdimenziós, kivágásos animációjával, hanem 3D-s technikával készül majd.
Gauder Áronék tervei szerint az alkotást 2007 őszén már műsorra tűzhetik a mozik.