Magyar filmek külföldön

(2008. 4. 4.)

Fliegauf Benedek a 61. Cannes-i Filmfesztiválon

A május 16-23. között megrendezendő „L’Atelier”, a cannes-i filmfesztivál projektfejlesztő műhelye meghívta Fliegauf Benedek Womb című filmtervét.
A 2005-ben alapított L’Atelier történetében Fliegauf az első magyar filmkészítő. A tehetséges fiatal filmesek új terveinek támogatására létrehozott program célja, hogy a cannes-i fesztivál lehetőségein belül biztosítson teret a kiválasztott filmtervek megvalósításához. A 15 készülő film meghívás útján került be a programba. Georges Goldenstern programigazgató a locarnói díjas Tejútat látva kérte be a Womb forgatókönyvét, és hívta meg Fliegaufot Cannes-ba.
A Womb szerelmesfilm, a Rengeteg, a Dealer és a Tejút rendezőjének ez az első ilyen témájú filmje.
(filmunió)

 

(2008. 3. 28.)

Febiofest - prágai filmfesztivál magyar filmekkel

A március 27-én kezdődött nemzetközi filmfesztivál, a FebioFest versenyprogramjában Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása indul. A versenyprogramba csupán 15 játékfilm kapott meghívást, ez a tény tovább emeli Bollók alkotásának rangját.

A tizenötödik prágai filmfesztivál az „Európai Mesterek” portrésorozatában mutatja be Török Ferenc három játékfilmjét. A Moszkva tér (2000), a Szezon (2004) és az Overnight (2007) együtt, trilógiaként még nem került a nézők elé, emígyen világpremierről beszélhetünk. Török Ferencet a közelmúltban hívta meg tagjai közé az Európai Filmkadémia, mely az európai filmművészet meghatározó alakjait gyűjti egybe, és ítéli oda több mint húsz éve az Európa Filmdíjakat.

Az „Another Shore” (Másik Oldal) szekcióban egy ötödik magyar film, Esztergályos Károly Férfiaktja is szerepel a programban.

(Filmunió)

 

(2008. 3. 22.)

Az Overnight Koppenhágában

Az európai film népszerűsítésére létrehozott European Film Promotion (EFP) 11 játékfilmet mutat be e hetekben a „Picture Europe!” vetítéssorozat keretében. A Münchenben, Koppenhágában és Madridban zajló esemény mottója „Lássuk, mi megy a szomszédban!”. A vetítéssorozat filmjeit a rendezvényt vendégül látó filmszínházak programigazgatói választották ki. Török Ferenc Overnight című filmjét a februári müncheni bemutatót követően a koppenhágai közönség márciusban láthatta, áprilisban pedig Madridban tűzik műsorra.

(Filmunió)