Hírmix

(2006. 1. 9.)

Oscarért több mint 300-an

Harminckét év után ismét több mint háromszáz egészestés alkotás pályázik az Oscar-díjra a legjobb film kategóriában. Az országok összesen 311 nagyjátékfilmet neveztek az Amerikai Filmakadémia elismerésére – adta hírül az MTI Online a Filmművészetek és Tudományok Akadémiája közleményét. Az öt jelöltet január 31-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjakat március 5-én adják át Hollywoodban.

 

(2006. 1. 9.)

Új vezető az SPI élén

Blága Csabát nevezte ki az SPI International budapesti irodájának élére 2006. január elsejétől Ivan Hronec a filmforgalmazó cég kelet-európai igazgatója.
Az új ügyvezető korábban az SPI videó-értékesítési vezetője volt, majd a Universal Pictures-nél folytatta szakmai pályafutását sales managerként, időközben pedig elnöke lett a Magyar Videoforgalmazók Egyesületének, ahol tisztségét a mai napig ellátja. „2006-ban havi két-három mozifilmet mutatunk be a nézőknek, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezek az alkotások is a filmes műfajok széles skáláján mozognak majd.” – nyilatkozta Blága Csaba.
A Magyarországon hozzávetőlegesen 12%-os piaci részesedéssel rendelkező SPI International által három és fél év alatt forgalmazott 84 filmnek 3,5 millió nézője volt. 2005 legnézettebb SPI-filmje a Cin Sity, 140 ezren nézővel.

 

(2006. 1. 9.)

A legöregebb színes animáció

Eredeti Walt Disney-filmkockákra bukkantak Japánban, a Chiba Egyetemen – jelentette be az amerikai szórakoztató vállalat. A 250 jellegzetes rajzfilmkocka nagyrésze a világ legöregebb színes animációjából, a Virágok és Fák című, 1932-ben forgalomba hozott alkotásból való – írja a Filmháttér.
A kollekcióban eredeti festett munkák, rajzok és háttérképek is szerepelnek, például, a Csipkerózsikából, a Bambiból vagy a Hamupipőkéből.
A gyűjteményt az 1960-as évek elején vitték Japánba, különböző kiállításokra. Walt Disney végül a tokiói Modern Művészetek Nemzeti Múzeumának adományozta a gyűjteményt. Később innen került át a Chiba Egyetem egyik tanárához, aki tanításához és kutatásaihoz használhatta a rajzokat. A kollekció az egyetem műszaki karáról került most elő.
A gyűjtemény értékére csak nemrég derült fény, miután az iskola azt tervezte, hogy digitalizálja a képeket, és kapcsolatba lépett a Disney céggel a másolási jogok miatt.

 

(2005. 12. 31.)

6,2 milliárd 2006-ra

2005. december 19-én a Parlament megszavazta a 2006-os filmköltségvetést, 6,2 milliárd forintot – az összegből 2,85 milliárd forintot már 2005-ben elköltöttek.
A kormány tervezi, hogy további 3 milliárd forint felhasználását engedélyezi a Magyar Mozgókép Közalapítványnak – a 2007-es év terhére.

 

(2005. 12. 31.)

Filmdigitalizálás 2005-ben

Száz magyar játékfilmet és 50 heti híradót digitalizáltak idén – jelentette be Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója – adta hírül a Magyar Távirati Iroda közleményét a kultura.hu. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a filmarchívum digitális felújítási programja 2005-ben indult: a játékfilmeket az 1945 és 1981 közötti időszakból válogatták, a heti híradót pedig a hangos híradó megjelenésének évétől, 1931-től (1944-ig).
A száz játékfilm elsősorban a korszak irányzatait, filmtípusait reprezentálja és nagy rendező egyéniségeket vonultat fel. A kiválasztott híradók képekben mutatnak be egy olyan korszakot, amelyről a mostani generációnak – a könyvek mellett – csak a filmekből lehetnek benyomásai. Gyürey Vera aláhúzta: a digitalizálás legnagyobb jelentősége, hogy biztosítja a széleskörű hozzáférés és terjeszthetőség lehetőségét, emellett védelmet jelent az eredeti, illetve a felújított kópiáknak is.
Csepeli György, az IHM politikai államtitkára kiemelte: ez a program, ez a technika lehetővé teszi, hogy a nemzeti filmörökség hozzáférhetővé váljon a felnövekvő generáció számára. „Egy közszolgálati nyilvános filmtárat hozunk létre, amely lehetővé fogja tenni az iskolásoknak és a főiskolásoknak, hogy újra meg újra találkozzanak a magyar filmművészet csodálatos darabjaival” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

(2005. 12. 31.)

Elhunyt Szitányi László operatőr

78 éves korában elhunyt Szitányi László, a Duna Televízió operatőre – csaknem hat évtizedig állt a kamera mögött.
Pályafutását a Filmhíradónál kezdte, 2000-ben Aranytoll újságíró-díjat kapott. Szitányi László több mint 2500 híradós riportot forgatott, és dokumentumfilmesként is maradandót alkotott. Utolsó útjára 2005. december 22-én, 12.45-kor kísérték a Farkasréti temetőben.

 

(2005. 12. 31.)

26 versenyfilm a Berlinálén

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. január 9-19.) 26 nagyjátékfilm versenyez az Arany Medvéért.

 

(2005. 12. 31.)

Válogatott filmbemutatók 2006-ban

Lars von Trier Amerika-trilógiájának második fejezetét a Manderley-t január 5-én mutatja be a Budapest Film – áll a forgalmazó cég közleményében.
2006-ban várható még Robert Altman Prairie Home Companion, David Lynch Inland Empire, Quentin Tarantino és Roberto Rodriguez Grindhouse, Mel Gibson majául beszélő Apocalyptója, valamint Alejandro Gonzalez Inarritu Babel című alkotása is.
A Budapest Film forgalmazza Takeshi Kitano komédiáját (Takeshi’s), az új Terry Gilliam látomást (Tideland), a Lady Diana halálát követő udvari káosz történetét feldolgozó Stephen Frears-filmet (The Queen) és Francois Ozon megrázó drámáját (Utolsó napjaim), amelyet néhányan már láthattak, a Jeanne Moreau tiszteletére rendezett díszbemutatón.
Az Oscar-esélyes filmek közül február 9-étől vetítik George Clooney Good Night & Good Luck című rendezését, amelyet négy kategóriában jelöltek a Golden Globe-díjra (a lista lejjebb olvasható). Michael Haneke Caché / Rejtett című alkotása is a bemutatók között szerepel, amely öt kategóriában kapott Európa Filmdíjat december 3-án Berlinben. Steve Buscemi Lonesome Jim című független filmje 2006 nyarára várható.
Pedro Almodóvar ősszel fejezte be Volver című új munkáját, amely 2006 szeptemberében nyitja majd az őszi szezont. A Sundance Filmfesztiválon látott Hard Candy-t is 2006-ban mutatják be Magyarországon.
A budapesti Európa Filmhét közönségdíjas filmjét minden évben forgalmazza a Budapest Film, így 2006-ban a német-török Kebab kapcsolatot.

 

(2005. 12. 31.)

Harry Potter: The End 2006-ban?

Már januárban elkezdi írni és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter-sztorit Joanne Kathleen Rowling. Az írónő bevallotta: nem tudja, hogyan fog élni hőse nélkül – adta hírül a Magyar Távirati Iroda információját a kultura.hu.
Az írónő saját honlapján megjelent új naplóbejegyzésében felfedte: ezekben a hetekben az utolsó simításokat végzi a hetedik Potter már eddig is részletesen kidolgozott tervein, hogy januárban munkához tudjon látni.
A 2006-ban megírandó mű lesz a sorozat befejező epizódja – erősítette meg Rowling – ugyanakkor talányos utalást tett arra, hogy esetleg nem derül minden rejtélyre fény a hetedik Harry Potter könyv végén sem. Alig várja, hogy elmesélhesse a sztori utolsó részét, és megválaszoljon minden kérdést, de – mint írja – „vajon meg fogom-e válaszolni valaha is az összes kérdést? Törekedjünk mindenesetre a legtöbb kérdés (megválaszolására)”.
A hetedik kötet a Harry Potter and the Pyramids of Furmat címet viseli.

 

(2005. 12. 24.)

Új producer-tisztségviselők

A Magyar Producerek Szövetsége rendes éves tisztújító közgyűlésén új elnököt és elnökséget választott – adta hírül a kultura.hu Kálomista Gábor (Megafilm Kft.), a szövetség most megválasztott elnöke MTI-nek küldött közleményét.
A szövetség alelnöke Kántor László (Új Budapest Filmstúdió Kft.), főtitkára Temple Réka (Cinemon Kft.). Elnökségi taggá választották Cirkó Józsefet (HCC Kft.), Juhász Istvánt (Pro Nobis Kft.), Sipos Kornélt (Laurinfilm Kft.) és Sipos Lászlót (Magyar Film Kapcsolat Kft.).
A Magyar Producerek Szövetsége 2002-ben alakult, és a magyar producerek, a Magyarországon bejegyzett mozgóképgyártó cégek érdekképviseleti szervezeteként működik.

 

(2005. 12. 24.)

Tarr Béla-filmek DVD-n

Tarr Béla Családi tűzfészekjét (1977), Kárhozatát (1987) és Werckmeister harmóniákját (2000) jelentette meg DVD-n a MOKÉP.

 

(2005. 12. 18.)

Trebitsch Gyula, a német médiabirodalom nagymogulja 91 évesen halt meg (1914. 11. 03. Budapest - 2005. 12. 12. Hamburg)

Magyar származású német filmproducer.
A harmincas években Vaszary János magyar filmjeinek gyártásvezetőjeként ismerték. Barátjával, Walter Koppellel alapította meg előbb a Real Film Vállalatot, majd a mai Studio Hamburg elődjét, ahol a leghíresebb német filmeket forgatták. A televízió beindulásakor annak lelkes pártfogójává vált, gyártotta és forgalmazta a televíziós műsorokat.
1945. május 2-án szabadult a koncentrációs táborból.1945-ben moziengedélyt szerzett Észak-Németországban. Miután megismerkedett Walter Koppellel, 1947-ben ketten alapították meg a "Real Film"-t, megindítva ezzel az új német filmgyártást. Wandsbekben műtermet rendeztek be, ezzel kezdődött a mai Studio Hamburg. Több mint 100 film készült itt, köztük a német filmművészet olyan gyöngyszemei, mint Zuckmayer színművéből az Az ördög tábornoka (Helmut Kautner rendezésében, Curd Jürgens-szel a főszerepben) vagy a Köpenicki kapitány Heinz Rühmann-nal.
Trebitsch korán felismerte a televízió szórakoztatóipari jelentőségét. 1959-ben szakított Koppellel, és egy észak-német tévétársasággal közösen megalapította a Studio Hamburgot, amely hamarosan igazi filmbirodalommá lett, műszaki szolgáltatásokkal, filmgyártással és forgalmazással egyaránt foglalkozott.Sikeres. szórakoztató tévésorozatok mellett Feuchtwanger Oppermann testvérek című filmjét is ők készítették.
A német médiabirodalom egyik igazi nagymogulját veszítette el személyében. Trebitsch Gyula 91 éves korában hunyt el Hamburgban.

 

(2005. 12. 18.)

A 63. Golden Globe-díj jelöltjei

Nyilvánosságra hozták jelöléseiket a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai 2005. december 13-án. A 63. Golden Globe-díjakat 2006. január 16-án adják át Beverly Hillsben.
A mozifilm-jelöltek:

a legjobb dráma
Ang Lee: Brokeback Mountain
Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener (magyarországi bemutató: 2006. január 19.)
George Clooney: Good Night, and Good Luck (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)
David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence (magyarországi bemutató: 2005. november 24.)
Woody Allen: Match Point

a legjobb drámai színésznő
Maria Bello (David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence)
Felicity Huffman (Duncan Tucker: Transamerica)
Gwyneth Paltrow (John Madden: Bizonyítás / Proof)
Charlize Theron (Niki Caro: North Country)
Ziyi Zhang (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha; magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb drámai színész
Russell Crowe (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man; magyarországi bemutató: 2005. szeptember 8.)
Philip Seymour Hoffman (Bennett Miller: Capote)
Terrence Howard (Craig Brewer: Hustle & Flow)
Heath Ledger (Ang Lee: Brokeback Mountain)
David Strathairn (George Clooney: Good Night, and Good Luck)

a legjobb musical/vígjáték
Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents (brit)
Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice (brit, magyarországi bemutató: 2006. február 16.)
Susan Stroman: The Producers
Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna
JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line (magyarországi bemutató: 2006. február 2.)

a legjobb musical/vígjáték színésznő
Judi Dench (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)
Keira Knightley (Joe Wright: Büszkeség és balítélet / Pride & Prejudice)
Laura Linney (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Sarah Jessica Parker (Thomas Bezucha: Kőkemény család / The Family Stone; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
Reese Witherspoon (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb musical/vígjáték színész
Pierce Brosnan (Richard Shepard: The Matador, amerikai–német–ír)
Jeff Daniels (Noah Baumbach: The Squid and the Whale / A tintahal és a bálna)
Johnny Depp (Tim Burton: Charlie és a csokigyár / Charlie and the Chocolate Factory; magyarországi bemutató: 2005. augusztus 18.)
Nathan Lane (Susan Stroman: The Producers)
Cillian Murphy (Neil Jordan: Breakfast on Pluto / Reggeli a Plútón; ír–angol)
Joaquin Phoenix (JamesMangold: A nyughatatlan / Walk the Line)

a legjobb külföldi – nem angol nyelvű – film
Stephen Chow: A pofonok földje / Kung Fu Hustle (kínai; magyarországi bemutató: 2005. június 23.)
Chen Kaige: Master of the Crimson Armor avagy The Promise (kínai–japán–dél-koreai)
Christian Carion: Joyeux Noel / Merry Christmas (francia–német–angol–belga–román)
Hany Abu Assad: Mennyország most / Paradise Now (francia–német–holland–izraeli; magyarországi bemutató 2005. november 10.)
Gavin Hood: Tsotsi (brit–dél-afrikai)

a legjobb epizódszínésznő
Scarlett Johansson (Woody Allen: Match Point)
Shirley MacLaine (Curtis Hanson: Egy cipőben / In Her Shoes; magyarországi bemutató: 2005. november 3.)
Frances McDormand (Niki Caro: North Country)
Rachel Weisz (Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Michelle Williams (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb epizódszínész
George Clooney (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana; magyarországi bemutató: 2006. február 23.)
Matt Dillon (Paul Haggis: Ütközések / Crash; magyarországi bemutató: 2005. november 10.)
Will Ferrell (Susan Stroman: The Producers)
Paul Giamatti (Ron Howard: A remény bajnoka / Cinderella Man)
Bob Hoskins (Stephen Frears: Mrs. Henderson Presents)

a legjobb rendező
Woody Allen (Match Point)
George Clooney (Good Night, and Good Luck)
Peter Jackson (King Kong; magyarországi bemutató: 2005. december 14.)
Ang Lee (Brokeback Mountain)
Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata / The Constant Gardener)
Steven Spielberg (München / Munich; magyarországi bemutató: 2006. január 26.)

a legjobb forgatókönyvíró
Woody Allen (Woody Allen: Match Point)
George Clooney–Grant Heslov (George Clooney: Good Night, and Good Luck)
Paul Haggis–Bobby Moresco (Paul Haggis: Ütközések / Crash)
Tony Kushner–Eric Roth (Steven Spielberg: München / Munich)
Larry McMurtry–Diana Ossana (Ang Lee: Brokeback Mountain)

a legjobb eredeti filmzene
Alexandre Desplat (Stephen Gaghan: Sziriana / Syriana)
James Newton Howard (Peter Jackson: King Kong)
Gustavo Santaolalla (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Harry Gregson-Williams (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe; magyarországi bemutató: 2005. december 22.)
John Williams (Rob Marshall: Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha)

a legjobb eredeti filmdal
A Love That Will Never Grow Old” – zene: Gustavo Santaolalla; szöveg: Bernie Taupin (Ang Lee: Brokeback Mountain)
Christmas in Love” – zene: Tony Renis; szöveg: Marva Jan Marrow (Neri Parenti: Christmas in Love, olasz)
There’s Nothing Like A Show On Broadway” – zene és szöveg: Mel Brooks ((Susan Stroman: The Producers)
Travelin’ Thru” – zene és szöveg: Dolly Parton (Duncan Tucker: Transamerica)
Wunderkind” – zene és szöveg: Alanis Morissette (Andrew Adamson: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény / The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe)
(A magyar címeket sajnos, még nem mindig tudjuk.- a szerk.)