Hírmix

(2008. 3. 22.)

Anthony Minghella elhunyt

Március 18-án, 54 éves korában elhunyt Anthony Minghella brit rendező. Az Oscar-díjas rendező halálát egy korábbi, rosszindulatú daganatot eltávolító műtétje után fellépő komplikációk okozták.

Minghella neve nálunk főleg a kilenc Oscar-t is elnyert, némi magyar vonatkozással is bíró Az angol beteg (1996) című filmje révén ismert, de szintén sokak kedvelték a Matt Damon és Jude Law főszereplésével készült 1999-es A tehetséges Mr. Ripley-t is. Jude Law Minghella kedvelt színésze volt, az irodalmi alapanyagból forgatott Hideghegyben (2003) is rá osztotta a háborúból Nicole Kidmanhez hazatérő katona szerepét, de a legutóbb nálunk látható filmjében, a Bűnös viszonyokban (2006) is Law játszik Juliette Binoch oldalán. Minghella elsősorban forgatókönyvíróként és rendezőként szerzett hírnevet, de mint producer például a Michael Claytonban (2007) tevékenykedett.

 

(2008. 3. 22.)

Fórum Home díszdobozok akciója

Filmes gyűjteménye márciusban lényegesen kedvezőbb áron egészülhet ki gyűjteményes darabokkal, ha ellátogat az Xpress.hu oldalra.

 

(2008. 3. 22.)

Filmszakmai Kossuth-díjak március 15-én

Elek Judit filmrendező, író, dramaturg

Jeles András rendező

Kertész Ákos forgatókönyvíró, dramaturg

Kútvölgyi Erzsébet színművész

Máthé Tibor operatőr

Pogány Judit színművész

Szirtes Ági színművész

 

(2008. 2. 18.)

8. Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál: rekordszámú nevezés

Január 29-én lezárult a nevezés az áprilisi Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál idei pályázatára. A tévés műsorok legnagyobb hazai seregszemléjére, idén 519 pályamű érkezett, amely 15 885 percnyi anyagot jelent.
A szakemberekből álló kategória zsűri válogatása után a legjobb alkotások a veszprémi mustrán mérettetteknek meg április 4- és 6-a között.
Kapcsolódó honlap: www.kamerahungaria.hu

 

(2008. 1. 11.)

Filmstúdióépítési-láz Magyarországon

A befektetők főleg külföldi produkciók kiszolgálására telepítenek filmes létesítményeket Magyarországra.
Szabados Róbert kanadai-magyar producer nevéhez is köthető pomázi Stern Filmstúdió és Média Center „mellé” hamarosan újabb komplexum épül – Mogyoródon –, alapvetően játékfilmek készítéséhez. A megvalósítás tavasszal kezdődik, amerikai tőkéből.
Pécsett, a volt mecseki szénbányák hét hektáros területén a Sas Tamás filmrendező nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió kétmilliárd forintból hozhat létre filmstúdiót és médiaközpontot. A költségek több mint a fele magántőkéből és hitelből, a többi része a Pólus program európai uniós és hazai forrásaiból valósul meg.

 

(2008. 1. 11.)

Sean Penn a zsűrielnök Cannes-ban

A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2008. május 14-25.) zsűrielnöke Sean Penn – jelentették be a szervezők. Az amerikai színész-rendező a „független amerikai mozit és egyúttal azt az Amerika-képet képviseli, amit szeretünk” – indokolta a döntést Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója.
„Az utóbbi években a mozi építménye az egész világon megújult, egyre tartalmasabb, provokatívabb, megindítóbb és fantáziadúsabb. A filmkészítés új generációja előtt nyílhatott meg az út. A cannes-i filmfesztivál régóta az új hullámokkal érkező filmesek felfedezésének epicentruma. Alig várom, hogy részt vehessek benne” – fogalmazott az Oscar-díjas színész a felkérés elvállalása nyomán kiadott közleményben.
A fesztivál hivatalos honlapja: www.festival-cannes.fr