A 36. Magyar Filmszemle életműdíjasai: Bokor Péter, Matejka Mária, Ónodi György, Zenthe Ferenc
 

A 36. Magyar Filmszemle életműdíjasai: Bokor Péter, Matejka Mária, Ónodi György, Zenthe Ferenc

Bokor Péter

1924-ben született Pécsett. Gyógyszerészi tanulmányait félbehagyva fordult az újságírás, a dramaturgia felé. 1958-ig szinkrondramaturgként dolgozott a filmszakmában, majd áttért a dokumentumfilm területére: forgatókönyveket írt, filmeket rendezett mind a Magyar Filmgyártó Vállalat, mind a Magyar Televízió műhelyeiben. 1961-ben archív mozgóképek felhasználásával - filmeseink között elsőként - idézte meg Halálkanyar című filmjében a II. magyar hadsereg doni katasztrófáját. 1972-1973-ban a Híradó és Dokumentum Filmstúdió vezetője volt. Tudományos munkássága elismeréseként 1988-ban a történettudományok kandidátusa lett, közéleti tevékenységét több kitüntetés honorálta. 1990-től a Páneurópai Unió magyar egyesületének választmányi tagja. A hatvanas években indított, Századunk című sorozatának közel ötven részében elsőként rajzolta meg számos politikus alakját a monarchia felbomlásától jelenkorunkig. Legismertebbek talán az Isten akaratából (1989) és a Századunk tanúja – Habsburg Ottó (1990) című filmek. A kilencvenes évek közepén Bethlen István miniszterelnök utolsó évéről készített filmet A bujdosó címen. Jelenleg is szerkeszti a Századunk című tévésorozat adásait, s aktívan dolgozik az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjútárában.

Matejka Mária

1930-ban, Rákospalotán született iparos családban. Kereskedelmi érettségi és két év közgazdaságtani tanulmányok után 1951-ben felvételizett huszadmagával a Színház- és Filmművészeti Főiskola akkor induló gyártásszervezési szakára. Az 1954-ben diplomázók között ő volt az egyetlen nő. E szak keretében ismerte meg a filmgyárban a filmkészítés minden területét, s a szakma alapjait. Rátermettségét, szaktudását az Ecseri lakodalmas című rövidfilm gyártásvezetőjeként bizonyította (1955), felvételvezetőként dolgozott A város alatt, a Liliomfi, a Gábor diák, a Föltámadott a tenger, a Csigalépcső, a Dani című filmekben. 1961-ben Illés György és Herskó János a Színház- és Filmművészeti Főiskolára hívta főgyártásvezetőnek. A hetvenes évek közepéig az ő lelkes és szakszerű közreműködésével készültek a későbbi neves filmkészítők és tévések vizsgamunkái. A következő másfél évtizedben a Vue Touristique-IPV filmstúdiójának stúdióvezető-producereként erősítette Magyarország és a magyar filmesek jó hírnevét. A kilencvenes évek közepétől a Pasaréti úti filmgyárban létrehozott Korda Sándor Film és TV Produceri Akadémia tanulmányi vezetője és producere volt 2002-ig.

Onódi György

1926-ben született Budapesten. 1957-ben kezdett dolgozni a filmgyárban, először mint naplóvezető, majd ügyelő. 1967-ben diplomát szerzett a Közgazdasági Egyetem ipargazdasági tagozatán. A Nyáron egyszerű (1963) című Bacsó Péter-filmben már gyártásvezetőként vett részt. Számos rendező mellett, a legkülönbözőbb filmekben állt helyt, felelt szinte minden feltételért az optimális, jó gyártás érdekében. Többek között a Fiúk a térről (1967) című, ellenállási témájú Szász Péter-filmtől kezdve az ipari övezetben játszódó Tiltott terület (1968) című Gábor Pál-filmen, a kosztümös Romantikán (Kézdi-Kovács Zsolt, 1972), az Ereszd el a szakállamat! című (Bacsó Péter, 1975) abszurdon, Makk Károly Hunyady Sándor-novellára épülő Egy erkölcsös éjszakáján (1977), az első magyar autós-üldözéses bűnügyi filmen, a Dögkeselyűn (1982) át a XI. században, a magyar történelem trónviszályos-vérzivataros időszakában játszódó Sacra Coronáig (Koltay Gábor, 2002) több mint félszáz produkció, melyeket vállán hordozott, anélkül, hogy a filmnézők túlnyomó többségének sejtelme lenne szerepéről.

Zenthe Ferenc

Egyik legnépszerűbb színészünk: ő testesíti meg a magyarok számára a Tenkes kapitányát mindmáig (lásd Magyar vándor, 2003). 1920-ban született, 1942-ben végezte el a Színiakadémiát, 1945-46-ban a pécsi Nemzeti Színház, 1946-49-ig a győri Kisfaludy Színház, 1949-1952 között a debreceni Csokonai Színház, majd 1952-től mindvégig a budapesti Madách Színház tagja. Két Jászai Mari-díj (1954, 1968), Érdemes művész (1975) és Kiváló művész (1989)-díjak, Kossuth-díj (1997), Örökös tagság a Halhatatlanok Társulatában (1998) jelzi pályáján az elismeréseket. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként alakította a Föltámadott a tengerben (1953), s hamarosan megtalálta a pajkos szemű, magabiztos, bátor és hűséges parasztlegény hiteles megszemélyesítésének titkát a Rákóczi hadnagyában (1954). Színházi alakításai mellett a 2x2 néha öt (1954) jóképű és életrevaló repülős tisztjétől Koltai Róbert Csocsó avagy Éljen május elseje című filmjében (2002) a sztálinvárosi párttitkári lakásból a falujába konokul hazaszökdöső nagyapóig félszáz filmszerepet tett eddig emlékezetessé.

(B.E.)

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső