Díjak


(2002.11.08.)

Magyar filmek sikere Cottbusban

Négy díjjal jutalmazták Hukklét a 12. Cottbusi Filmfesztiválon (október 30. - november 3.), a kelet-európai filmek egyik legrangosabb mustráján. A németországi szemlén Pálfi György filmje elnyerte a versenyprogram zsűrijének különdíját a kiemelkedő művészi teljesítményért, a külföldi kritikusok szövetsége (FIPRESCI) különdíját, a cottbusi diákzsűri díját és a közönségdíjat is.

Cs. Nagy Sándor Aranyváros című filmje a Német Filmklubok Szövetsége különdíját kapta. A rövidfilmek versenyében Fliegauf Benedek Hypnos című munkája érdemelte ki a zsűri különdíját. A filmfesztiválon válogatást mutattak be a régió legnézettebb filmjeiből; az összeállításban Herendi Gábor rendezése, a Valami Amerika aratott nagy sikert.

A fesztivál fődíját a cseh Bohdan Sláma Vadméhek című filmjének ítélték.

http://www.filmfestivalcottbus.de/


(2002.11.08.)

Tarr Béla életműdíja és művei Jeruzsálemben, Thesszalonikiben

Életműdíjjal tüntetik ki Tarr Bélát a 20. Jeruzsálemi Filmfesztiválon (2003. július 10-19.).

A Jeruzsálemi és a Tel-Avivi Cinemathčque novemberben egész hónapos vetítéssorozatot rendez Tarr Béla filmjeiből, november 8-17. között pedig a 43. Thesszaloniki-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Az eseményeken látható lesz a Családi tűzfészek, a Hotel Magnezit, a Szabadgyalog, a Macbeth, a Panelkapcsolat, az Őszi Almanach, a Kárhozat, a Sátántangó, az Utazás az Alföldön és a Werckmeister harmóniák.
A rendező mindkét eseményen részt vesz.

http://www.jff.org.il/

http://www.filmfestival.gr/index_uk.htm


(2002.10.31.)

Menekülés az Aranybanánba

Az 5. Menekülés a rövidfilmbe fesztivál Aranybanán díjjal jutalmazott produkciói: Vécsei Márton: Carla Barotti (kisjátékfilm), Lakatos Róbert: Csendország (dokumentumfilm), Igor Lazin: Hilda története (animációsfilm).

A zsűri (Schulze Éva, Durst György, Török Ferenc) különdíja: Fliegauf Benedek: Hypnos, Buglya Sándor - Vince Tamás: Nemzeti dal, Ábel Péter és alkotócsoportja;

A Magyar Filmunió és a Toldi mozi különdíja: Komenczi Norbert: Baki;

A Banán klub különdíja (részvétel a 2003-as Clermont Ferrand-i rövidfilmfesztiválon): Vécsei Márton: Carla Barotti;

A Fekete Doboz Alapítvány roma médiaiskolája díja: Szirmai Norbert - Révész János: Jobb a Fradi, Babos Tamás operatőr: Kisposta (r.: Szabó Gyöngyi-Hermann Péter), Orosz Dénes forgatókönyvíró: Ott vagy még?, Roszik Linda színésznő: Téves (r.: Thúróczy János).

honlap: http://www.bananklub.hu/


(2002.10.31.)

Az Ökumenikus Filmszemle díjai

A Fórum Film Alapítvány harmadszor rendezte meg az Ökumenikus Filmszemlét. A zsűri a versenyprogram 24 alkotásából október 26-án adta át a díjakat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A zsűri fődíját játékfilm kategóriában a Dér András rendezte Kanyaron túl, a dokumentumfilmek közül Balogh Zsolt Ahol a birkák térdet hajtanak című munkája nyerte; dokumentum különdíjat kapott Tari János Távoli templom című filmje is.

A televíziós műsorok fődíját Téglásy Ferenc Ajándékok voltak - Tanúságtevők című produkciója érdemelte ki. A kategóriában oklevelet kapott Hevér Zoltán Száz éve született Ordass Lajos evangélikus püspök - Isten kezében, valamint Kútvölgyi Katalin Kereszt a kortársművészetben című alkotása. A dokumentumfilm kategóriában oklevéllel jutalmazták Barlay Tamást az Iskola a Gyimesekben - Vándorbot című munkáért.

A diákzsűri az Ahol a birkák térdet hajtanak című film készítőinek adta a fődíjat, míg oklevelükkel az Iskola a Gyimesekben - Vándorbot alkotóit jutalmazták.

Az Ökumenikus Filmszemle történetében először - az oklevelek mellett -, pénzjutalmakkal is díjazták az alkotókat.


(2002.10.31.)

Hintsch György Aranyszarvasa

A IV Moholy Filmfesztivált Komárom és Komarno közösen rendezte meg október 25-27. között. A magyar nyelvű kisközösségi televíziók találkozóján, a mustra történetében először adták át az Aranyszarvas-díjat. A magyar filmművészeti elismerést Hintsch György filmrendező kapta - főként Németh László műveinek mozgóképes feldolgozásaiért.

A díj azokat a magyar filmművészeket jutalmazza - tartalmazza a kuratórium indoklása - akik több évtizedes munkáságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, és alkotásaikban együtt van jelen a magyar és az európai szellemiség. Az Aranyszarvas díj - Mihály Gábor szobrászművész kisplasztikája - kifejezi, hogy a magyar filmművészetben, a divatáramlatok mellett, a mélyebb emberi értékek és időtálló filmnyelvi formák is megmutatkoznak.


(2002.10.31.)

Gárdos Péter Arany Piramis-díja

A világ hat "A" kategóriás filmfesztiválja közül, a 26. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon (október 15-25.) a fődíjat kapta Gárdos Péter Az utolsó blues című filmjéért. A rendező a Filmkultúrának elmondta, az Arany Piramis-díj olyan szakmai elismerésnek számít, mintha a berlini, cannes-i vagy a velencei mustrán találták volna a legjobbnak alkotását.

Az utolsó blues vetítése után több mint két órán keresztül kérdezte 150 újságíró Gárdos Pétert és Szekeres Dénes producert, aki még a Hejar című filmért is elismerést kapott. A film legközelebb a Los Angeles-i Magyar Filmhéten folytatja világkörüli útját.

http://www.cairofilmfest.com, http://www.filmhonlapok.hu/azutolsoblues


(2002.10.31.)

A Hukkle kijevi díja

Pálfi György Hukkle című játékfilmje a nemzetközi zsűri oklevelét kapta a 32. Mologyiszty (Ifjúság) Nemzetközi Filmfesztiválon (október 19-27.). Az elsőfilmes rendező alkotását nevezte Magyarország a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában a 2003-as Oscar-díjra. Kijevben versenyen kívül vetítették Fekete Ibolya Chico, Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég és Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét.

Az ukrajnai mustra nagydíját, a Szkíta Szarvast Stefan Haupt svájci rendező Utopia blues című alkotása nyerte. A diákfilm kategória győztese Ines Thomsen és Wolf Markus Goppner német rendezők Cantando la vida című alkotása, a rövidfilm kategória legjobbja pedig Sztepan Koval ukrán rendező Elment a 9. villamos című animácisfilmje lett, amely egyben a közönség díját is elnyerte. A FIPRESCI díját Teddi Moszkov bulgár rendező Raphsody in White című filmje kapta. A főszereplőnő Maja Novoszelszka elnyerte a legjobb fiatal színésznek járó Yves Montand-díjat.

A fesztiválon harminc ország 75 filmje versengett. A kilenc napon át tartó rendezvényen a versenyben és versenyen kívül vetített 209 filmet mintegy húszezren nézték meg.

honlapok: http://www.molodist.com/, http://www.hukkle.hu/, http://www.filmhonlapok.hu/chico, http://www.roosfilm.cl/estrenos.htm#, http://www.temptations.kamondi.hu/, http://www.megafilm.hu/cigaretta.html


(2002.10.08.)

A Hukkle San Sebastiani díja

Az Új rendezők szekció zsűrijének különdíját nyerte el Pálfi György Hukkléja a Donostia - San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon (szeptember 19-28.). A 150.000 euróval járó szekciódíjat, tizennyolc film közül a cseh Alice Nellis Néhány titok / Some Secrets című alkotása nyerte el.

Az Új rendező szekció zsűrijében Bryony Dixon, a Brit Filmintézet munkatársa, Alberto Elena, spanyol filmtörténész professzor, Piers Handling, kanadai filmelméleti szakember, Angela Prudenzi, olasz filmkritikus, Ramon Saizarbitoria, baszk író, Elias Savada, amerikai filmtörténész és Peter Scarlet, a Francia Filmtár amerikai igazgatója dolgoztak.

A Wim Wenders vezette hivatalos versenyzsűri a legjobb filmnek járó Arany Kagylót Fernando León de Aranoa Holdak a Napon / Los Lunes al Sol című spanyol-francia-olasz koprodukciójának ítélte oda.


(2002.09.24.)

A Kísértések különdíja Várnában

Kiváló filmnyelvi értékeiért a Kísértések című film nyerte a zsűri különdíját a Várnai Nemzetközi Filmfesztiválon. Kamondi Zoltán filmjét az Európai Filmakadémia beválogatta az Európai Filmdíjért versengő alkotások sorába.

A Kísértések legközelebb Haifában kerül a közönség elé, s az év végéig bemutatják többek között Athénban, Sevillában, Ljubljanában, Tallinban és Palm Springsben.

A 33. Magyar Filmszemlén három díjjal jutalmazott Kísértések egy különös, drámai háromszögtörténet, amely a maga sajátos nyelvén beszél a szeretetről, magányról, emberségről, embertelenségről, reményről, kilátástalanságról, beletörődésről és lázadásról. A film főbb szerepeiben Básti Juli, Seress Zoltán, Derzsi János, Miklós Marcell, Budai Kati és a 12 esztendős Kovács Júlia alakítása látható. A film operatőre Medvigy Gábor, a zeneszerzője Melis László, producere Budai György.

a film honlapja: http://kisertesek.kamondi.hu/


(2002.09.24.)

Velence: Péterffy Zsófiáé a legjobb európai rövidfilm

Az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2002. augusztus 29. - szeptember 8.) zsűrije:

Gong Li (a zsűri elnöke, kínai színésznő), Francesca Neri (olasz színésznő), Jacques Audiard (francia filmrendező), Jevgenyij Jevtusenko (orosz költő), Ulrich Felsberg (német producer), László Kovács (magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő operatőr), Yesim Ustaoglu (török filmrendező).

A nagyjátékfilm kategória díjazottai:

- a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj Peter Mullan A Magdaléna nővérek - The Magdelene Sisters című filmjének;
- a zsűri nagydíja Andrej Koncsalovszkij Dom Durakov (Őrültek háza) - Dom Durakov (La maison des fous) című filmért;
- a legjobb rendezés díja Lee Chang-dong-nak az Oázis - Oasis című filmért;
- a zsűri különdíja Ed Lachman operatőrnek, a Távol a mennyországtól - Far From Heaven (rendezte Todd Haynes) című film fényképezéséért;
- a legjobb színésznő díja Julianne Moore-nak, a Távol a mennyországtól - Far From Heaven című filmben nyújtott alakításáért;
- a legjobb színész díja Stefano Accorsi-nak, az Egy utazás, amelynek szerelem a neve - Un viaggio chiamato amore (rendezte Michele Placido) című filmben nyújtott alakításáért;
- Marcello Mastroianni-díj, a legjobb fiatal színésznek/színésznőnek járó elismerés Moon So-Ri-nek az Oázis - Oasis című filmben nyújtott alakításáért.

A rövidfilm kategória díjazottai:

- a legjobb rövid filmnek járó Ezüst Oroszlán-díj, Irina Efteeva Clown - Bohóc című filmjének;
- a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP (United International Pictures)-díj Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című filmjének;
- a zsűri külön kiemelte Per Carleson Tempo című filmjét.

A kísérleti film kategória zsűrije:

Ghassan Abdul Khalek (a zsűri elnöke, libanoni filmkritikus), Catherine Breillat (francia rendező), Peggy Chiao (tajvani egyetemi tanár), Klaus Eder (német filmkritikus), Enrico Ghezzi (olasz rendező, esszéíró)

A kísérleti film kategória díjazottai:

- San Marco díj Tian Zhuangzhuang Xiao Cheng Zhi Chun - Egy kisváros tavasza című filmjének;
- különdíj Shinya Tsukamoto Rokugatsu no hebi - June kígyója című filmjének;
- a zsűri külön kiemelte Arturo Ripsteint La virgen de la Lujuria - Lujuria szűze és Fruit Chan Renmin gongche - Nyilvános WC című filmekért.

Az első film - a Luigi De Laurentiis -, kategória zsűrije:

Paolo Virzě (a zsűri elnöke, olasz rendező), Katinka Faragó (magyar származású Svédországban élő producer), Eva Zaoralova (cseh, a Karlovy Vary-i Filmfesztivál igazgatónője), Reinhard Hauff (német rendező), Derek Malcolm (brit filmkritikus)

Az első film kategória díjazottai:

A legjobb első filmnek járó a Jövő Oroszlánja-díjat Spiro Scimone-Francesco Sframeli Due amici - Két barát és Dylan Kidd Roger Dodger című filmje kapta.

A fesztivál honlapja:
http://194.185.28.38/gb/cinema/59mostra/scheda_press.cfm?ID=1945


(2002.09.10.)

Magyar rövidfilm nyert Velencében

Péterffy Zsófia A kalózok szeretője című festmény animációs filmje nyerte a velencei filmfesztivál rövidfilmes versenyét.

Lásd a Filmkultúrában: http://www.filmkultura.iif.hu/2002/articles/reviews/kafffs.hu.html


(2002.08.23.)

Retina-díjak

Yukihisa Fujimoto dokumentumfilmje (Mining the Dark) nyerte a Retina 2002 IX. Retina Nemzetközi Film és Videóművészeti Fesztivál fődíját Sellyén. A rendező az 1995-ös egy Hokkaido-szigeti bánya bezárását, és következményeit dolgozta föl alkotásában.

A legjobb magyar filmes díját a budapesti Szalay Péter kapta a Csúnya betegség című munkáért. A zsűri a különdíjat a török Metin Yeginnek ítélte az After című filmért.

Az animációs filmek kategóriában a zsűri nem osztott első, második és harmadik díjat, hanem négy alkotó - Péterffy Zsófia, Fodor Pál, Kiss István és Ulrich Gábor - filmjeit azonos elismerésben részesítette.

A Retina fesztiválra kilenc országból 120 rövid-, dokumentum és video art filmet neveztek - az egy percestől a másfél óra hosszú időtartamig. Az augusztus 15-18. közötti seregszemlén vetített filmeket Sellyén, Vajszlón, Pécsett és Szigetváron nézhették meg az érdeklődők. A mustrán először mutatkoztak be orosz filmesek, valamint az isztambuli Újdokumentartista csoport, akik a női börtönökben forgatott filmjeikben egykori terroristákat szólaltattak meg.

(Filmkultúra)


(2002.08.23.)

Filmművészek kitüntetései augusztus 20-án

Szent István mérce, tájékozódási pont, mert az európai gazdaság, kultúra és intézmények viszonyait is integrálta a hazai körülményekhez - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök az augusztus 20-i állami kitüntetések átadásakor a Parlamentben. Az államfő Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin házelnök jelenlétében adta át a kitüntetéseket.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapta

több évtizedes egyéni hangvételű, maradandó értékű művészi munkásságáért Agárdy Gábor, a Pesti Magyar Színház Kossuth-díjas színművésze, a Nemzet Színésze, kiváló művész,

nemzetközileg is elismert filmrendezői tevékenységéért Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész,

sokoldalú, műfajgazdag életpályája elismeréseként Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, kiváló művész,

világszerte elismert, a magyar filmművészet hírnevét öregbítő filmrendezői munkásságáért Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész,

sokoldalú művészi munkásságáért, film- és színpadi szerepek maradandó művészi élményt nyújtó megformálásáért Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, kiváló művész,

világszerte elismert, a magyar filmművészet hírnevét öregbítő filmrendezői munkásságáért Szabó István Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta

maradandó művészi élményt nyújtó szerepformálásaiért Almási Éva Kossuth-díjas színművész, kiváló művész,

nemzetközileg is számon tartott rendezői munkássága, valamint művészetoktatói tevékenysége elismeréseként Ascher Tamás, a kaposvári Csíky Gergely Színház Kossuth-díjas rendezője, érdemes művész,

nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező,

sokoldalú rendezői és művészetpedagógiai tevékenységéért Horváth Ádám Balázs Béla-díjas és Erkel Ferenc-díjas rendező, kiváló művész,

színpadon és filmen egyaránt maradandó művészi élményt nyújtó emlékezetes szerepformálásaiért Horváth József, a Katona József Színház Kossuth-díjas színművésze, kiváló művész,

sokoldalú rendezői és színházvezetői munkássága elismeréseként Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, rendező, a Merlin Színház igazgatója,

több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi pályafutása elismeréseként Szilágyi Tibor, az Új Színház Jászai Mari-díjas színművésze, kiváló művész,

több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott rendezői munkássága, valamint művészetpedagógiai tevékenysége elismeréseként Zsámbéki Gábor Kossuth-díjas rendező, érdemes művész, a Katona József Színház igazgatója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta

sokoldalú, nagy közönségsikert arató, több évtizedes művészi pályája elismeréseként Gálvölgyi János Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész,

emlékezetes színházi szerepformálásai elismeréseként Kun Vilmos, a Katona József Színház színművésze, érdemes művész,

nemzetközileg is számon tartott sokoldalú iskolateremtő gyermekszínházi tevékenysége elismeréseként Levente Péter Jászai Mari-díjas színművész, rendező,

a Kapolcsi Művészeti Napok szervezéséért, gazdag zeneszerzői és művészetszervezői munkássága elismeréseként Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az Új Színház igazgatója,

emlékezetes színházi szerepformálásai elismeréseként Olsavszky Éva, a Katona József Színház Kossuth-díjas színművésze,

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta

több évtizedes színikritikusi és rendezői munkásságáért Mészáros Tamás Jászai Mari-díjas újságíró, színikritikus,

a kortárs hazai és nemzetközi képzőművészet legjelentősebb alkotóinak bemutatásáért, népszerűsítéséért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Winkler Márton, a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója.

 

Szent István napján, a Szent Korona ünnepén tisztelendő ereklyének tartom a koronát, de még fontosabbnak tartom a gondolkodó fejet, amelyen a korona volt, mert azt az országot, amelyben ma élünk, ez a koronás fő hozta létre - fogalmazott Görgey Gábor kultuszminiszter ünnepi köszöntőjében, amikor dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök megbízásából művészeti, közművelődési és közgyűjteményi díjakat és kitüntetéseket adott át Szent István ünnepe alkalmából.

a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta:

Bodnár Erika, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, felejthetetlen művészi élményt nyújtó alakításaiért, filmszerepeiért,

Enyedi Ildikó, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, a magyar filmszakmában elért hazai és nemzetközi sikereiért,

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta:

Almási Tamás, Balázs Béla-díjas filmrendező, a hazai dokumentumfilm-rendezésben nyújtott kimagasló művészi tevékenységéért,

Baranyi László, a Mikroszkóp Színpad színésze, több évtizedes színes művészi pályája elismeréséül,

Galkó Balázs, színművész, előadó-művészi tevékenységéért,

Schilling Árpád, a Krétakör Színház igazgatója, a színházművészet megújításáért, a korszerű színházi formanyelv megteremtésében végzett egyedülállóan eredményes színházszervezői munkájáért,

Szilágyi Ákos, József Attila-díjas író, esztéta,

Szilágyi Enikő, a Debreceni Csokonai Színház színművésznője, maradandó művészi élményt nyújtó színházi és rádiós alakításaiért,

Újlaki Dénes, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművésze, kiváló karakterszerepek megszemélyesítéséért,

Zsudi József, a Vidám Színpad Jászai Mari-díjas színművésze, hosszú évtizedeken át tartó kimagasló művészi tevékenysége elismeréséül.

(Népszabadság)


(2002.08.07.)

Bronz Griffmadár-díj a Torzóknak

Az olaszországi Giffon nemzetközi filmfesztiválján Bronz Griffmadár-díjat kapott Sopsits Árpád Torzók című filmje, s a magyar alkotásnak ítélték a város különdíját is. A július 20-tól 27-ig megrendezett fesztivál díjátadásán külön kiemelték a film lírai szépségét és a téma különleges művészi megvalósítását. A film, amely az árvaházban élő gyermekek sorsát beszéli el, főként a fiatalok körében aratott nagy sikert, és élénk érdeklődés kísérte a rendezővel folytatott beszélgetéseket is.

A Filmkultúra kritikája a Torzókról: http://www.filmkultura.hu/regi/2002/articles/films/torzok.hu.html

(MTI Online)


(2002.07.11.)

Szavaztak a nézők a Filmkultúra filmklubjában

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alkotásaiból válogatott rajzfilmeket vetítettünk június 25-én az Örökmozgóban. Az idényzáró Filmkultúra filmklubban - a KAFF-on tapasztaltakhoz hasonlóan - szavazólapokon lehetett 1-től 5-ig érdemjegyeket osztani a látott animációkra. Az osztályzatokból az ötösöket közöljük (sajnos a 6-osok is csak 5-öst értek a számláláskor).

A vetített filmek közül a legtöbb jelest kapta:

M. Tóth Géza: Mikulás - 22; Kispál Éva - Lévai Dóra: A három nyulak - 21; Horváth Mária - Nagy Lajos: Az aranyszorű bárány - 19; Mandula Éva: Urasima Taro története - 16.

(Filmkultúra)


(2002.07.11.)

A 24. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díjai

A Paolo és Vittorio Taviani rendezte Feltámadás (Resurrezione) című olasz-francia-német koprodukció nyerte el a XXIV. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (2002. június 21-30.) fődíját, az Arany Szent György-díjat.

A Csingiz Ajtmatov író vezette nyolctagú zsűri különdíját Vahid Muszajan iráni filmrendező egy falusi szerelmi dráma történetét feldolgozó, Wishes of the Land című filmje kapta meg.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Szent György-díjat a Kakukk (Kukuska) című orosz mű rendezője, Alekszandr Rogozskin viheti haza. Szintén ő kapta a nemzetközi filmkritikusok zsűrije, valamint a közönség díját is. A legjobb színésznőnek a japán Mikako Itikava bizonyult a Kékség című filmben nyújtott alakításával, a legjobb színész díját pedig a Kakukk című filmben nyújtott teljesítményével Wille Haapsalo érdemelte ki.

A sztanyiszlavszkiji iskola hagyományaihoz való hűségéért és színészi pályafutásában elért eredményért különdíjban részesült Harvey Keitel amerikai színész.

A nemzetközi filmkritikusok különdíjában részesült a lengyel Krzysztof Zanussi rendezte Kiegészítés (Supplement) című alkotás.

Az orosz filmkritikusok Kira Muratova ukrajnai filmrendező Csehovi motívumok című, orosz-ukrán koprodukcióját tartották a legjobbnak. Az orosz ítészek bírálták a versenyre beválogatott filmek színvonalát, szerintük több alkotás nem ütötte meg a kívánt szintet.

A június 21-én kezdődött moszkvai seregszemle versenyprogramjában 15 film szerepelt, ebből 3 orosz filmrendező munkája. A versenyprogramban nem volt magyar alkotás, de a fesztivált kísérő tucatnyi tematikus program keretében műsorra került Szabó István Szembesítés, Koltai Róbert Csocsó, avagy Éljen május elseje!, valamint Kamondi Zoltán Kísértések című filmje. A moszkvai filmszemlén összesen kétszáz alkotást vetítettek.

A fesztivál hivatalos honlapja: http://www.miff.ru/

(MTI)


(2002.06.18.)

A 6. kecskeméti animációs fesztivál díjai

Technikai különdíj a legjobb 3D-s filmnek: Kingl Béla: Mete-ORB (6', Pioneer Production)

Közönségdíjak:
A legjobb televíziós sorozat: Horváth Mária- Nagy Lajos: Magyar népmesék, Az aranyszőrű bárány (7' Kecskemétfilm Kft.)
A legjobb rövidfilm: Tóth Pál: A szentjánosbogarak nemi élete (7' 41" Paja Film),

A gyerekzsűri díjai: a legjobb egész estés film (ORTT 5 millió forint): Jankovics Marcel: Ének a csodaszarvasról (96' Pannóniafilm ),
a legjobb reklámfilm: M. Tóth Géza: Mikulás (1' 30")
a legjobb televíziós sorozat: Ternovszky Béla: Macskamesék IV. epizód (12' 55", Exist Stúdió)
a legjobb TV-special: Riszard Goleszovski: Belobbant paták/ Hooves of Fire (brit, 29' 4", Animation Unit-BBC Bristol)

A legsikeresebb Bács-Kiskun megyei alkotó: Horváth Mária

Életműdíj: Reisenbüchler Sándor

A zsűri díjai:
A zsűri nagydíja: Péterffy Zsófia: Kalózok szeretője (7' 30", PannóniaFilm)
A legjobb rövidfilm: Tóth Pál: A szentjánosbogarak nemi élete (7' 41" Paja Film),
A legjobb reklámfilm: M. Tóth Géza: Mikulás (1' 30")
A legjobb első film: Kispál Éva-Lévay Dóra: Három nyulak (4' 53", Evidori)
A legjobb kísérleti film: Varga Csaba: Hurok (3' 20", Varga Stúdiö)
A legjobb zene: Sáry László
A legjobb televíziós sorozat: Macskássy Kati: Paraszt Dekameron: Kiadta a feleségét egy fél órára (5' 13", Macskássy és fia Bt.)
A legjobb TV-special: Riszard Goleszovski: Belobbant paták/ Hooves of Fire (brit, 29' 4", Animation Unit-BBC Bristol)
A legjobb egész estés film: Alekszander Kugucsin- Dimitrij Gorbunov: Optimus Mundus (orosz, 54' EGI Corporation)
A zsűri különdíja: Kollár László: Stop Gap Dog (4' 50", Varga Stúdió) és M Tóth Éva: Jelenések (8' 30", PannóniaFilm)

Kecskemét város díja: Varga Csaba: Don Quixote (brit, 27' 50", Varga Stúdió, Sc4 International)


(2002.06.18.)

A kisközösségi televíziók szemléjének díjazottjai

Június első napjaiban immáron harmadik alkalommal rendezték meg Lakiteleken a Kisközösségi televíziók és alkotók filmszemléjét. A rendezvény célja, hogy a határon belüli és határon túli kisvárosok, falvak, kisközösségek magyar nyelvű televízióinak, stúdióinak munkatársai bemutatkozási lehetőséget kapjanak, illetve szakmai konzultációval egybekötött továbbképzésben részesüljenek.

Az idei szemlére a világ minden részéből több mint száz alkotás érkezett, közülük az előzsűri döntése alapján 30 film (19 magyarországi és 11 határainkon túli településről) került be a döntőbe.

A Szőts István rendezőről elnevezett fődíjat a délvidéki Bicskei Zoltán játékfilmje a Nagyapáti Kukac Péter mennybemenetele nyerte.

Három kategória-díjat is kiosztott a zsűri. A kórkép kategóriában Maronka Etelka (Délvidék, Kishegyes) Szórvány a szórványban című filmje nyerte el a díjat. A művelődés kategória első helyezettje Fuszenecker Ferenc (Gödöllő) Madaras József színművészről készített filmjével. A krónika kategória győztese a Győr-Moson-Sopron megyei Kisbabót településen élő Káldy László rendező. Kocsma tévé című alkotása nemcsak a kategória-díjat nyerte el, hanem a Magyar Távirati Iroda Rt. 100 ezer forintos különdíját is.

(MTI)


(2002.06.11.)

Szabó István Don Quijote díjas

A 2000-ben alapított Don Quijote-díj egyik kitüntetettje az idén Szabó István lett. Az elismerést azok a művészeknek ítélik, akik az elmúlt időszakban szélmalomszerű harcot folytattak jelentős művészeti értékek létrehozásáért, illetve megőrzéséért. A Don Quijote-díj elismertjeit az első évben a két alapító (Tamás István - az IBS főigazgatója és Vámos Miklós - az IBS színpad művészeti vezetője) választotta ki, a második évtől pedig az előző esztendő díjazottjai nevezik meg a három kiválasztott művészt.

(Népszabadság)


(2002.06.04.)

Cannes-i díjak


43 Kbyte

Kisztották az 55. Cannes-i Filmfesztivál (2002. május 15-26.) díjait.

Nagyjátékfilm-kategória (22 filmből)

Aranypálma - Roman Polanski: Le Pianiste / A zongorista (lengyel);
a zsűri nagydíja - Aki Kaurismäki: L'homme sans passé / A múlt nélküli férfi (finn);
a legjobb színésznő - Kati Outinen (Aki Kaurismäki: L'homme sans passé / A múlt nélküli férfi)
a legjobb színész - Olivier Gourmet (Jean-Pierre Dardenne-Luc Dardenne: Le fils / A fiú - belga);
az 55. születésnap díja - Michael Moore: Bowling for Columbine / (egyesült államokbeli);
a zsűri díja - Elia Suliman: Divine Intervention (palesztin);
rendezői díj - Im Kwon Taek: Chihwaseon (dél-koreai);
és Paul Thomas Anderson: Punch-drunk love (egyesült államokbeli);
A legjobb forgatókönyv - Paul Laverty (Ken Loach: Sweet sexteen - brit);
Arany kamera-díj (Rendezők két hete szekció 19 filmjéből): Julie Lopes-Curval: Bord de mer / Tengerpart;
Különdíj - Carlos Reygadas: Japon (mexikói)

(Zsűri: Christine Hakim indonéz színésznő, Sharon Stone egyesült államokbeli színésznő, Michelle Yeoh hongkongi színésznő, Bille August dán rendező, David Lynch elnök egyesült államokbeli rendező, Claude Miller francia rendező, Raoul Ruiz, chilei rendező, Walter Salles brazil rendező, Régis Wargnier francia rendező.)

Rövidfilm-kategória (11 film)

Aranypálma - Mészáros Péter: Eső után (magyar);
különdíj - Jesse Rosensweet: The Stone of Folly / Folly köve (kanadai) és
Manish Jha: A Very Very Silent Film / Egy nagyon-nagyon halk film (indiai);

(Zsűri: Martin Scorsese elnök, egyesült államokbeli rendező, Judith Godreche, francia színésznő, Tilda Swinton angol színésznő, Abbas Kiarostami, iráni rendező, Jan Schütte, német rendező)

 

Cinéfondation-díj

első díj - Eduardo Valente: Um sol alarnjado / Quatre jours / Négy nap (brazil);
második díj - Eric Frostier: Seule maman a ses yeux bleus / Az egyetlen kékszemű mama (francia) és
Jens Jonsson: K-G i nod och lust / K-G pour le meilleur ou pour le pire / K-G a legjobbért vagy a legrosszabbért (svéd);
harmadik díj - Aya Somech: She'elot shel po'el met / Question d'un ouvrier mort / Kérdés egy halott munkáshoz (izraeli).

(Filmkultúra)


25 Kbyte

(2002.06.04.)

Aranypálma Cannes-ban: Eső után


18 Kbyte

Az 55. Cannes-i Filmfesztiválon (2002. május 15-26.) a rövidfilmek kategóriájában tizenegy induló közül a zsűri Mészáros Péter Eső után című négy és fél perces alkotásának ítélte az Aranypálmát. Cannes-ban legutóbb 1996-ban, a 49. fesztiválon avattak magyar győztest a rövidfilmek versenyében. Akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyerte el az Aranypálmát.
"Meg vagyok hatva, és büszke vagyok a csapatra, amellyel összehoztuk a filmet, és arra is büszke vagyok, hogy olyan zsűritől kaptuk az elismerést, amelyben Martin Scorsese volt az elnök" - mondta a díjazott.
A vasárnap esti ünnepélyes eredményhirdetés után csörögni kezdett Mészáros Péter telefonja. Szinte elsőkként gratuláltak a grúziai barátok. A 32 éves rendező 1997-ben szerzett diplomát a tbiliszi színház- és filmművészeti egyetemen (Otar Joszeliani és Tengiz Abuladze is tanította.)

Az egy hónappal ezelőtt elkészült Eső után egy férfi és egy nő balladai hangulatú története, egy szerelem végét meséli el - a szakítani akaró főhősnő szemszögéből. A filmet egy nap alatt, 2,2 millió forintból forgatták: a párt Viktor Judit és Horányi Balázs alakítja; az operatőr Marosi Gábor, a gyártásvezető és vágó Czakó Judit, a hangmérnök Juhász Róbert, a producerek Durst György és Szilágyi Kata.
Itthon valószínűleg ősszel mutatják be az Eső utánt.

(MTI Online / NOL)


16 Kbyte

(2002.05.28.)

A fővárosi színházi díjai

A kőszínházi szezon immár hagyományos évadzáró eseményeként a fővárosi Színházi Díjakat, valamint a 8. Alternatív színházi szemle fővárosi elismeréseit adta át május 21-én Schiffer János főpolgármester-helyettes és Körmendy Ferenc, a kulturális bizottság elnöke.

A legjobb női alakítás díját - a szakmai testület javaslata alapján - Margitai Ági nyerte el a Sámán Színház Paralellepipedon című előadásban nyújtott játékáért. A legjobb férfi alakítás díjában Thuróczy Szabolcs részesült a Pintér Béla Társulat Öl, butít című produkciójában nyújtott teljesítményéért. A legjobb rendezésért járó elismerést Vidnyánszky Attila vehette át Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című darabjának színpadra állításáért, amelyet az Új Színházban mutattak be. A legjobb alternatív előadás díját az Atlantis Társulat A balek című előadásáért kapta, amelyet a Merlin Színházban játszottak. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett alternatív színházi szemlén bemutatott ötven produkció közül a szakmai zsűri a Bábrándozók Csoport Csongor... és Tünde című előadásának, valamint a Civil Negyed Je t'aime című táncnovellájának ítélte a főváros díját.

Schiffer János az ünnepségen az 1998 és 2002 közötti időszakot áttekintve utalt arra, hogy ez idő alatt szépült meg és gazdagodott új játszóhelyekkel a Thália Színház, a Madách Színház és a Budapesti Operett Színház. Ismertetése szerint a teátrumoknak nyújtott támogatások az elmúlt két évben minimálisan az infláció dupláját tették ki. Az összegeket főleg a bérek növekedésében éreztették hatásukat - felelte kérdésünkre. A főpolgármester-helyettes utalt arra is, hogy a pedagógusok színházlátogatásának támogatására létrehozott Gobbi Hilda Páholy- program keretében kétezer forintos utalványt vehetnek át az érintettek.

A városvezetés reményei szerint a budapesti színházi díjak száma eggyel gyarapodik majd, s a 2003-as évad végén átadhatják a legjobb gyermekszínházi produkciónak járó elismerést is.

(Filmkultúra / MTI Online)


(2002.05.22.)

A Gyerekek Koszovó 2000 újabb elismerései

Moldoványi Ferenc Gyerekek Koszovó 2000 című filmje a következő díjjakkal lett gazdagabb az elmúlt hetekben: 20. montevideói nemzetközi filmfesztivál: A legjobb dokumentumfilm díja, 35. WorldFest Houston: A zsűri arany különdíja, arizonai nemzetközi filmfesztivál (Tucson): A legjobb hosszú dokumentumfilm.

A filmet egyébként a tavalyi berlini világpremiere óta 25 ország több, mint 35 filmfesztiválján vetítették le. Az alkotás tavaly elnyerte a troiai filmfesztivál különdíját, a dubrovniki fesztivál SEE DOCS első díját, valamint a torinói fesztivál fődíját. A Filmszemlén pedig a Diákzsűri dokumentumfilmes fődíjjal jutalmazta az alkotást.


(2002.05.08.)

A Dialektus fesztivál díjazottjai

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban először megrendezett néprajzi tárgyú filmek seregszemléjén, a Dialektus fesztiválon 29 film versenyfilmből hat filmet díjazott a zsűri. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának 300 ezer forintos pénzjutalmát Lakatos Róbert filmje, a Csendország nyerte el. Az Uránia Nemzeti Filmszínház 100 ezer forintos díját Vargyas Gábor alkotása, a Yao prong kapta, míg a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesületének 100 ezer forintos elismerését Szőnyi Józsefnek ítélték, a Pilisi mész című munkájáért. A Duna Televízió által felajánlott ugyancsak 100 ezer forintos jutalmat Ruszka Nóra kapta, A regéci vár alatt... című filmjéért. A néprajzi filmfesztivál zsűrije elismerő oklevelet adott át Moharos Attilának, az "S immár itt vagyok" című munkájáért, valamint Groó Dianának a Córesz című filmjéért.

(MTI)


(2002.05.08.)

Kiosztották a Mediawave 2002 díjait

Május 5-én Győrött kiosztották az idei Mediawave fesztivál díjait. A díjak és a díjazottak:
A fesztivál fődíja: Grant Thoburn (Nagy-Britannia): Anya, nézd! (Mama, Look!)

A Nemzeti program díjai: A legjobb dokumentumfilm: Lakatos Róbert (Románia): Csendország

A legjobb animációs film: Kispál Éva - Lévai Dóra: Három nyulak, Aranyalmafa

Különdíjak:

Egyéni teljesítmény: Juhász Zsolt - Schilling Sára - Szalay Péter: Csúnya betegség

A leghumorosabb film díja: Stefanovics Angéla - Végh Zsolt - Kálmánchelyi Zoltán: Legkisebb film a legnagyobb magyarról, avagy ha nincs kéz, nincs csoki

A Nemzetközi program díjai:

Különdíjak:
Dokumentumfilm különdíj: Sergey Loznitsa (Oroszország): A település (The Settlement)

"Aranykor" különdíj: John Haptas - Kristine Samuelson (USA): Tigris zsoké (Riding the Tiger)

A legjobb ifjúsági díj: Vira Yakovenko (Ukrajna): Csipkerózsika (The Sleeping Beauty)

A legjobb táncfilm: Han Hoezen (Hollandia): Elszakítva (Torn)

A legjobb zenei film: Paul Tanicui (Románia): Iagalo

A legjobb kisebbségi film: Jouni Hiltunen (Finnország): Tolvajok világa (Blatoni Mir)

A legjobb dokumentumfilm: Ella Davletshina (Oroszország): Retro

A legjobb animációs film: Robert Bradbrook (Nagy-Britannia): Home Road Movies

A legjobb kísérleti film: Clara van Gool (Hollandia): Zikr

A legjobb "Aranykor" film: Zhanma Romanova - Nikolay Boronin - Sergey Lando (Oroszország): Gyűjtemény (Anthology)

A legjobb kisjátékfilm: Luis Prieto (Spanyolország): Bamboleho

A Zsűri kiemelt kísérleti film különdíja: Mike Hoolboom (Kanada): Szálak (Threads)

(Népszabadság Online)


(2002.05.06.)

Moldoványi Ferenc újabb nemzetközi sikerei

Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című dokumentumfilmje három újabb díjjal növelte nemzetközi elismeréseit. Az alkotás megkapta a houston-i Worldfest zsűrijének különdíját, a XX. Montevideo-i Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes díját, és az Arizónai Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját is.

(MTI Online / Filmkultúra)


(2002.05.06.)

Civil kurázsi díj a Madzag Filmegyletnek

Civil kurázsi díjjal tüntette ki a Nyilvánosság Klub a Madzag Filmegyletet, amely a Bánk bán című film bemutatóján mintegy 600 röpcédulát szórt a nézőközönség közé tiltakozva a szakmai kuratóriumok által szétosztható és az állami költségből elkészült megapodukció közti arányok miatt. A 11 évvel ezelőtt létrehozott díjat a Nyilvánosság Klub azoknak ítéli, akik a legtalálékonyabban jelenítik meg a civil gondolatokat a közéletben.

(MTI)


(2002.03.28.)

Oscar-díjasok 2002-ben

Március 24-én 74. alkalommal osztották ki az Oscar-díjakat. Díjazottak-jelöltek:

A legjobb film

A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme - r.: Ron Howard
Gosford Park - Robret Altman
In the Bedroom / A hálószobában - Todd Field
The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - Peter Jackson
Moulin Rouge - Baz Luhrmann

A legjobb rendező

Ron Howard - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Ridley Scott - Black Hawk Down
Robert Altman - Gosford Park
Peter Jackson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
David Lynch - Mulholland Drive

A legjobb színésznő

Halle Berry - Monster's Ball
Judi Dench - Iris
Nicole Kidman - Moulin Rouge
Sissy Spacek - In the Bedroom / A hálószobában
Renée Zellweger - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója 

A legjobb színész

Russell Crowe - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Sean Penn - I am Sam
Will Smith - Ali
Denzel Washington - Training Day / Kiképzési nap
Tom Wilkinson - In the Bedroom / A hálószobában

A legjobb epizódszínésznő

Jennifer Connelly - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Helen Mirren - Gosford Park
Maggie Smith - Gosford Park
Marisa Tomei - In the Bedroom / A hálószobában
Kate Winslet - Iris

A legjobb epizódszínész

Jim Broadbent - Iris
Ethan Hawke - Training Day / Kiképzés nap
Ben Kingsley - Sexy Beast / Szexi dög
Ian McKellen - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Jon Voight - Ali

A legjobb operatőr

Bruno Delbonnel - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Slawomir Idziak - Black Hawk Down
Andrew Lesnie - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Roger Deakins - The Man Who Wasn't There / Az ember, aki ott se volt
Donald M. McAlpine - Moulin Rouge

A legjobb eredeti forgatókönyvíró

Guillaume Laurant és Jean-Pierre Jeunet - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Julian Fellowes - Gosford Park
Jonatha Nolan ötletéből Christopher Nolan írta - Memento
Milo Addica & Will Rokos - Monster's Ball
West Anderson és Owen Wilson -The Royal Tenenbaums / Királyi fenyőfák

A legjobb adaptált forgatókönyvíró

Akiva Goldsman - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Daniel Clowes és Terry Zwigoff - Ghost World / Szellemvilág
Rob Festinger és Todd Field - In the Bedroom / A hálószobában
Fran Walsh, Philippa Boyens és Peter Jackson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman és Roger S.H. Schulman - Shrek

A legjobb vágó

Daniel P. Hanley, Mike Hill - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Pietro Scalia - Black Hawk Down
John Gilbert - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Dody Dorn - Memento
Jill Bilcock - Moulin Rouge

A legjobb díszlettervező

Aline Bonetto - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Stuart Craig - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
Stephen Altman - Gosford Park
Grant Major - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Catherine Martin - Moulin Rouge

A legjobb jelmeztervező

Milena Canonero - The affair of the Neklace
Jenny Beavan - Gosford Park
Judianna Makovsky - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
Ngila Dickson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Catherine Martin és Angus Strathie - Moulin Rouge

A legjobb hangmérnök

Vincent Arnardi, Guillaume Leriche és Jean Umansky - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Mike Minkle, Myron Nettinga és Chris Munro - Black Hawk Down
Christopher Boyes, Michael Semanick, Gethin Creagh és Hammond Peek - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Andy Nelson, Anna Behlmer, Roger Savage és Guntis Sics - Moulin Rouge
Kevin O'Connell, Greg P. Russell és Peter J. Devlin - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború

A legjobb hangvágó

Gary Rydstrom és Michael Silvers - Monsters, Inc / Szörny Rt.
George Watters II and Christopher Boyes - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború

A legjobb maszkmester

Gregg Cannom, Colleen Callaghan - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Peter Owen, Richard Taylor - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Maurizio Silvi, Aldo Signoretti - Moulin Rouge

A legjobb vizuális effektek

Dennis Muren, Scott Farrar, Stan Winston and Michael Lantieri - A.I. Artificial Intelligence / A.I. Mesterséges értelem
Jim Rygiel, Randall William Cook, Richard Taylor and Mark Stetson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Eric Brevig, John Frazier, Ed Hirsh and Ben Snow - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború

A legjobb dalszöveg

John Williams - A.I. Artificial Intelligence / A.I. Mesterséges értelem
John Williams - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
James Horner - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Howard Shore - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Randy Newman - Monster, Inc. / Szörny Rt.

A legjobb dal

May it be (zene: Enya/Nicky Ryan, szöveg: Roma Ryan) - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
There you'll be (Diane Warren) - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború
Until (Sting) - Kate and Leopold
Vanilla Sky (Paul McCartney) - Vanilla Sky / Vanília égbolt
If I didn't have you (Randy Newman) - Monster, Inc. / Szörny Rt.

A legjobb nem angol nyelvű film

Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete (francia) - r.: Jean-Pierre Jeunet
Elling (norvég) - r.: Peter Naess
Lagaan (indiai) - r.: Ashutosh Gowariker
No Man's Land / Senkiföldje (boszniai) - r.: Danis Tanovic
Son of the Bride (argentin) - r.: Juan José Campanella

A legjobb kisjátékfilm

The Accountant / A revizor - r.: Ray McKinnon és Lisa Blount
Copy Shop / Fénymásoló - r.: Vrigil Widrich
Gregor' Greatest Invention - r.: Johannes Kiefer
Meska Sprawa (A Man thing) / Egy emberi dolog - r.: Slawomir Fabicki és Bogumil Godfrejow
Speed for Thespians - r.: Kalman Apple és Shameela Bakhsh

A legjobb animációsfilm

Jimmy Neutron: Boy Genius - r.: John A. Davis
Monsters, Inc / Szörny Rt. - r.: Peter Docter, David Silverman
Shrek - r.: Andrew Adamson, Vicky Jenson

A legjobb rövid animációsfilm

Fifty percent grey / 50 szürke perc - r.: Ruairi Robinson és Seamus Byrne
For the Birds / A madarakért - r.: Ralph Eggleston
Give up Yer Aul Sins - r.: Cathal Gaffney és Darragh O'Connell
Strange Invaders / Idegen megszállók - r.: Cordell Barkell
Stubble Trouble / Borostás baj - r.: Joseph E. Merideth

A legjobb dokumentumfilm

Children Underground - r.: Edet Belzberg
Lalee's Kin: The legacy of cotton - r.: Deborah Dickson, Susan Frömke, Albert Maysles
Morder on a Sunday morning / Gyilkosság hétfő reggel - r.: Jean-Xavier de Lestrade
Promises - r.: Justin Arlin, Carlos Bolado, B. Z. Goldberg
War Photographer - r.: Cristian Frei

A legjobb rövid dokumentumfilm

Artists and Orphans: a true drama - r.: Lianne Klapper McNally
Sing! - r.: Freida Lee Mock, Jessica Sanders
Thoth - r.: Sarah Kernochan, Lynn Appelle

(Filmkultúra)


(2002.03.25.)

Filmművészek március 15-i díjai

Kossuth-díjat kapott

Bara Margit Balázs Béla-díjas színművész kimagaslóan tehetséges színészi és filmművészi tevékenységéért, felejthetetlen, mélyen átélt és érzékenységtől sugárzó szerepformálásaiért, művészi életútja elismeréseként;

Galambos Erzsi Jászai Mari-díjas színművész, kiváló művész a musical-műfaj magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló ének- és tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért, sokoldalú művészi életútja elismeréseként;

Ferenczfy-Kovács Attila Balázs Béla-díjas építész, díszlettervező a magyar filmművészet nemzetközi sikereihez alkotó módon hozzájárult díszleteiért, külföldön is nagy elismerést kiváltó operai szcenikai munkásságáért, a Terror Háza múzeum megtervezéséért, a terek művészi erejű kialakításának megálmodásáért, színvonalas építészeti tevékenységéért.

 

Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjat kapott

Krasznahorkai László József Attila-díjas író.

 

Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díjat kapott

Kubik Anna Jászai Mari-díjas színművész;

Szegő György Jászai Mari-díjas építész, látvány- és díszlettervező.

 

Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díjat kapott

Mécs Károly Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész;

Rudolf Péter Jászai Mari-díjas színművész.

 

Balázs Béla-díjat kapott

Deimanik Tamásné, a Kodak Cinelab Hungary fénymegadója;

Kabdebó Katalin, a Duna Televízió filmvágója;

Kóródy Ildikó forgatókönyvíró, a Mandarin Film Kft. dramaturg-producere;

Sára Ágnes, a Hunyadvár Bt. Dramaturg-forgatókönyvírója;

Csukás Sándor operatőr;

Klöpfler Tibor operatőr, rendező;

Mohi Sándor operatőr;

Nemescsói Tamás operatőr;

Siklósi Szilveszter rendező;

Tényi István rendező.


(2002.04.08.)

VI. Több Szem Pont Video- és Filmfesztivál (Debrecen, 2002. március 28-30) díjai

Debrecen város díja (100.000 HUF): Gábeli Tamás (Túlvilágvég - kisjátékfilm);
az Inforg Stúdió díja (technikai szolgáltatás 100.000 HUF értékben): Szalay Péter-Juhász Zsolt-Schilling Sára: Csúnya betegség (dokumentumfilm);
az MMA-díj (100.000 HUF) megosztva: Bayram Fazli: Well (iráni kisjátékfilm) és Nagy Ernő: Front Street 84. (portréfilm);
a Mediawave fesztivál díja (vendéglátás) megosztva: Frederick Baker: Ausztria 05 2000 (osztrák dokumentumfilm), Imogen Murphy: Bite tu eat (ír kisjátékfilm), Alexander Bezrucsko: Tranformations (ukrán táncfilm) és Jenny Chapman: 3 minutes silence (angol kísérletifilm).


(2002.04.08.)

Kiváló művész elismerést vett át Mécs Károly

Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere március 28-án átadta Mécs Károly színművésznek a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díjat, aki március 14-én a Magyar Állami Operaházban megtartott díjátadáskor nem tudta átvenni az elismerést a többi kitüntetettel.

A méltatás szerint: Mécs Károly mögött hosszú és színes életút áll, mégis a legtöbben a Gertler Viktor rendezte Noszty fiú esete Tóth Marival és a Várkonyi Zoltán rendezte Kőszívű ember fiai című filmjeit emlegetik pályája kiemelkedő sikereit felelevenítve. Mécs Károly - kiművelt orgánuma miatt - azon kevés színészek közé tartozik, akinek szavait a színház minden pontjáról lehet érteni. A művész nem csak szerepei klasszikus megformálásával képes a színészek próteuszi átalakulására, de minden különösebb nehézség nélkül vált nyelvet is; játszott németül és franciául is, a színészmesterséget egy évadon át gyakorolta Bécsben. Egész pályáját fegyelmezett színészi jelenlét jellemezte.
A filmek sorában emlékezetes többek között a Két emelet boldogságban, és az Esős vasárnapban nyújtott játéka.

(MTI Online / Filmkultúra)


(2002.04.08.)

Francia köztársasági elnöki díj a Torzóknak

Sopsits Árpád Torzók című alkotása a Laoni Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon elnyerte a Francia Köztársaság elnökének díját. Az elismerést a világ különböző országait képviselő, 14-15 éves fiatalokból álló, húsztagú nemzetközi ifjúsági zsűri ítélte oda. Az indoklás szerint: a bírálóbizottság olyan filmet választott, amelynek izgalmas és megható forgatókönyve a kemény valóságot tükrözi. Kivételesek a fiatal színészek, a fényképezés pedig művész és költői. A film nevelőintézetben élő gyerekek mindennapjairól szól, ahol könyörtelenek a nevelési módszerek. Csak az erős barátság segít a gyerekeknek elviselni a büntetéseket.

A Torzók című tavaly a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó fődíjat nyerte el; s további díjakkal ismerték el Berlinben, Strasbourgban és Belgrádban. Az alkotó megkapta a magyar film- és tévékritikusoktól a legjobb rendezésért járó elismerést. Sopsits Árpád filmje az idei bergamói nemzetközi filmes szemlén a közönség Silver Rosa Comuna díjában részesült. A filmet hivatalosan nevezték Oscar-díjra is a legjobb külföldi filmek kategóriájában.

(MTI Online / Filmkultúra)


(2002.03.28.)

A valenciennes-i zsűri díja Szabó István Szembesítésének

A 13. Valenciennes-i Filmfesztivál (március 20-24.) zsűrijének díját kapta Szabó István legújabb filmje a Szembesítés (Taking Sides - Der Fall Furtwängler).

A zsűrit Gabriel Aghion rendező (elnök), Michčle Bernier (színésznő), Jean-Chrisophe Bouvet (színész), Artus de Penguern (színész), Thierry Dugeon (újságíró), Bernard Farcy (színész), Andréa Ferreol (színésznő), Sabine Haudepin (színésznő), Marie-Sophie L. (színésznő), Philippe Nahon (színész), Aurélien Recoing (színész), Farida Rahouadj (színésznő), Serge Riaboukine (színész), Brigitte Roüan (színésznő-rendezőnő) alkotta.

A film, amely a második világháború befejezése után Berlinben, egy amerikai nyomozótiszt és a háború évei alatt végig Németországban dolgozó, kollaborációval vádolt Wilhelm Furtwängler összecsapását beszéli el, április negyedikétől látható a magyar mozikban.

(Filmkultúra)


(2002.03.28.)

Kamera-díj Almási Tamásnak

Almási Tamás dokumentumfilm-rendező Sejtjeink című filmjével érdemelte ki a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének (MADE) ez évi Kamera-díját. A szervezet különdíját Északföld című alkotásáért Füredi Zoltánnak ítélték oda. Az elismeréseket március 25-én a budapesti Puskin moziban adták át.

A díjat a dokumentumfilmesek 2000-ben hozták létre, a szakmai közélet javítása, a szakmai színvonal emelése érdekében - mondta Kisfaludy András, a MADE ügyvezető alelnöke.

A Sejtjeink című alkotás moziváltozata is készül már, az alkotó azonban a költségek miatt kénytelen volt a szemlén vetített 108 perces filmet 17 perccel lerövidíteni - hangzott el a díjátadáskor.

(MTI Online / Filmkultúra)


(2002.03.24.)

A Szembesítés sikere Mar del Plata-ban

Öt díjat kapott Argentína egyik legjelentősebb filmfesztiválján, a 17. Mar del Plata-i Nemzetközi Filmfesztiválon (március 7-16.) Szabó István új filmje, a Szembesítés.

A Nana Djorjadze (grúz rendezőnő, a zsűri elnöke), Sylvie Pierre (francia kritikusnő), Mercedes Moran (argentin színésznő), Blanca Guerra (mexikói színésznő), Silvio Caiozzi (chilei rendező) és Joe Davison (egyesült államokbeli producer) alkotta zsűri - az alkotók távollétében - Szabó Istvánnak ítélte a legjobb rendező, és Stellan Skarsgardnak a legjobb színész díját.

Az Argentin Operatőrök Szövetsége (ADF) Koltai Lajosnak adta az operatőri díjat; szintén Koltai Lajos érdemelte ki a Kodak operatőri különdíját is.

A Nemzetközi Katolikus Filmszövetség (OCIC) különdíját is a Szembesítés nyerte el.

A film, amely a második világháború befejezése után Berlinben, egy amerikai nyomozótiszt és a háború évei alatt végig Németországban dolgozó, kollaborációval vádolt Wilhelm Furtwängler összecsapását beszéli el, április negyedikétől látható a magyar mozikban.

(IC Press / Filmkultúra)


(2002.03.18.)

César-díjak 2002-ben

Március 2-án huszonhetedszer adták át a francia César-díjakat a Théâtre du Châtelet-ben; nyertesek - jelöltek:

A legjobb film
Sous le sable / A homok alatt - r.: François Ozon
Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete - r.: Jean-Pierre Jeunet
La Chambre des officiers / Hivatali szoba - r.: François Dupeyron
Chaos / Káosz - r.: Coline Serreau
Sur mes levres / Ajkaimon - r.: Jacques Audiard

A legjobb rendező
François Ozon - Sous le sable / A homok alatt
Jean-Pierre Jeunet - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
François Dupeyron - La Chambre des officiers / Hivatali szoba
Coline Serreau - Chaos / Káosz
Patrice Chéreau - Intimité / Intimitás

A legjobb színésznő

Charlotte Rampling - Sous le sable / A homok alatt
Audrey Tautou - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Catherine Frot - Chaos / Káosz
Isabelle Huppert - La Pianiste / A zongoristanő
Emmanuelle Devos - Sur mes levres / Ajkaimon

A legjobb színész

Eric Caravaca - La Chambre des officiers / Hivatali szoba
Vincent Cassel - Sur mes levres / Ajkaimon
André Dussolier - Tanguy
Michel Bouquet - Comment j'ai tué mon pere / Hogyan öltem meg apámat
Jacques Dutronc - C'est la vie / Ilyen az élet

 A legjobb epizódszínésznő

Isabelle Nanty - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Line Renaud - Chaos / Káosz
Nicole Garcia - Betty Fisher et autres histoires / Betty Fisher és más történetek
Noémie Lvovsky - Ma femme est une actrice / Színésznő a feleségem
Annie Girardot - La Pianiste / A zongoristanő

A legjobb epizódszínész

Jamel Debbouze, Rufus - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
André Dussollier - La Chambre des officiers / Hivatali szoba
Edouard Baer - Betty Fisher et autres histoires / Betty Fisher és más történetek
Jean-Paul Roussillon - Une Hirondelle a fait le printemps / Egy fecske is nyarat csinált

 A legjobb fiatal színésznő

Hélene Fillieres - Reines d'un jour / A nap királynője
Marion Cotillard - Les Jolies Choses / Szép dolgok
Hélene de Fougerolles - Va savoir / Majd megtudja
Rachida Brakni - Chaos / Káosz
Isild Le Besco - Roberto Succo

A legjobb fiatal színész

Grégori Dérangčre, Jean-Michel Portal - La Chambre des officiers / Hivatali szoba
Eric Berger - Tanguy
Stefano Cassetti - Roberto Succo
Robinson Stévenin - Mauvais genres / Rossz fajták

 A legjobb külföldi film

Moulin Rouge - r.: Baz Luhrmann
Trafic - r.: Steven Soderbergh
La Chambre du fils / A fiú szobája - r.: Nanni Moretti
Mulholland Drive - r.: David Lynch
The Barber: l'homme qui n'était pas lŕ / Az ember, aki ott se volt - Joel Coen

A legjobb forgatókönyv

Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete - í.: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
La Chambre des officiers / Hivatali szoba - í.: François Dupeyron
Chaos / Káosz - í.: Coline Serreau
Sur mes levres / Ajkaimon - í.: Jacques Audiard, Tonino Benacquista
No Man's Land / Senkiföldje - í.: Danis Tanović

A legjobb első nagyjátékfilm

Ma femme est une actrice / Színésznő a feleségem - r.: Yvan Attal
Le Peuple migrateur / A vándornép - r.: Jacques Cluzaud, Michel Debats, Jacques Perrin
Grégoire Moulin contre l'humanité / Grégoire Moulin az emberiség ellen - r.: Artus de Penquern
No Man's Land / Senkiföldje - r.: Danis Tanović
Une Hirondelle a fait le printemps / Egy fecske is nyarat csinált - r.: Christian Carion

A legjobb rövidfilm

La Pomme, la figue et l'amande / Az alma, a füge és a mandula - r.: Joel Brisse
Au premier dimance d'aout / Augusztus első vasárnapján - r.: Florence Miailhe
Des Morceaux de ma femme / Feleségem darabjai - r.: Frédéric Pelle
Millevaches / - r.: Pierre Vinour
Les Filles de Douze / - r.: Pascal Breton

A legjobb operatőr

Bruno Delbonnel - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Tetsuo Nagata - La Chambre des officiers / Hivatali szoba
Mathieu Vadepied - Sur mes levres / Ajkaimon

A legjobb díszlettervező

Aline Bonetto - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Guy-Claude François - Le Pacte des Loups / Farkasok szövetsége
Antoine Fontaine - L'Anglaise et le Duc / Az angol nő és a herceg

A legjobb hangmérnök

Vincent Anardi, Gerard Hardy, Jean Umansky - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Cyril Holtz, Jean-Paul Mugel - Le Pacte des Loups / Farkasok szövetsége
Cyril Holtz, Pascal Villard - Sur mes lčvres / Ajkaimon

A legjobb vágó

Hervé Schneid - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Marie-Josephe Yoyotte - Le Peuple migrateur / A vándornép
Juliette Welfling - Sur mes lčvres / Ajkaimon

A legjobb jelmeztervező

Madeline Fontaine - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Dominique Borg - La Pacte des loups / Farkasok szövetsége
Catherine Bouchard - La Chambre de officiers / Hivatali szoba
Pierre-Jean Larroque - L'Anglaise et le Duc / Az angol nő és a herceg

A legjobb zene

Yann Tiersen - Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Joseph LeDuca - Le Pacte des Loups / Farkasok szövetsége
Bruno Coulais - Le Peuple migrateur / A vándornép
Alexandre Desplat - Sur mes levres / Ajkaimon


(2002.03.18.)

A Freiburgi Nemzetközi Filmfesztivál Don Quijote-díja

A Freiburgi Nemzetközi Filmfesztiválon (Svájc) a Nemzetközi Filmklub Szövetség, a FICC (Fédération Internationale des Ciné-Clubs FICC) Don Quijote-díját elsőfilmes kínai rendező, Zhong Qiang műve, a Se Jie (Metamorphosis) kapta (2001-es film).

Külön oklevelet kapott a marokkói Daoud Aoulad-Syad Aoud rih (The Wind Horse) című

A FICC zsűri tagja volt: Giovanni Crotti (elnök, Olaszország), Henriette Baldivia (Franciaország), Allan Foster (Skócia), Christianne Lelarge (Svájc) és Ute Mader (Németország).

További információk a FICC honlapján találhatók: www.fiff.ch


(2002.03.18.)

Balázs Béla-díjasok 2002

A hagyományoknak megfelelően idén is március 15-e alkalmából adta át a kultuszminiszter a Balázs Béla-díjakat. A díjazottak: Csukás Sándor operatőr, Deimanik Tamásné, a Kodak Cinelab Hungary fénymegadója, Kabdebó Katalin, a Duna Televízió filmvágója, Klöpfler Tibor operatőr, rendező, Kóródy Ildikó forgatókönyvíró, a Mandarin Film Kft. dramaturg-producere, Mohi Sándor operatőr, Nemescsói Tamás operatőr, Sára Ágnes, a Hunyadvár Bt. dramaturg-fordítója, Siklósi Szilveszter rendező és Tényi István rendező.
(Filmkultúra)


(2002.03.18.)

Soros-életműdíj Jancsónak

A Soros Alapítvány Életmű-díjjal jutalmazta Jancsó Miklós filmrendezőt, aki a díjat március elején a budapesti Thália Színházban, díjkiosztó ünnepségen vette át. Egyéves Soros-ösztöndíjban részesült még többek között Szederkényi Júlia, filmrendező és Szorcsik Krisztina, színművész. Az egyéves ösztöndíj havi összege 60 ezer forint.
(Filmkultúra)


(2002.03.08.)

Különdíjunk a Papsajtnak

Március 4-én, hétfőn szerkesztőségünk ünnepélyes keretek között adta át a tortát a Papsajt alkotóinak. Hevér Gábor, Heizler Norbert, Kocsis Gergely, Kardos Róbert és Másik Szőke András videóra forgatott 90 perces művét telt ház előtt vetítette le az Örökmozgó.

A különdíj átadása, és a film vetítése utáni beszélgetésben az alkotók elmondták: a Papsajtban mindenki, a professzionális színészek (Gubás Gabi, Eszenyi Enikő, Benedek Miklós, Gothár Péter, Kulka János) is barátságból dolgoztak. Filmjük gyakorlatilag költségvetés nélküli. Jelenleg celluloidra szeretnék átírni - ehhez keresik az anyagi fedezetet.

A Papsajtot legközelebb a győri Mediawave - Fényírók fesztiválján (április 26. - május 4.) mutatják be.
(Filmkultúra)


(2002.02.26.)

A BAFTA-díjai 2002-ben

A Brit Film és Televíziós Művészetek Akadémia február 24-én Londonban nyilvánosságra hozta a 2001-es év nyerteseit.

A BAFTA (British Academy Film and Television Arts) nyertesei - jelöltjei:

 

A legjobb film

Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete - r.: Jean-Pierre Jeunet
A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme - r.: Ron Howard
The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - r.: Peter Jackson
Moulin Rouge - r.: Baz Luhrmann
Shrek - r.: Andrew Adamson, Vicky Jenson

A legjobb brit film - Alexander Korda-díj

Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója - r.: Sharon Maguire
Gosford Park - r.: Robert Altman
Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve - r.: Chris Columbus
Iris - r.: Richard Eyre
Me Without You - r.: Sandra Goldbacher

A legjobb nem angol nyelvű film

Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete (francia) - r.: Jean-Pierre Jeunet
Amores Perros / Korcs szerelmek (mexikói) - r.: Alejandro González Inárritu
Abril Despedacado (brazil)- r.: Walter Salles
Monsoon wedding (indiai) - r.: Mira Nair
La Pianiste / A zongoratanárnő (osztrák-francia) - r.: Michael Haneke

A legjobb rendező - David Lean-díj

Jean-Pierre Jeunet - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Ron Howard - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Robert Altman - Gosford Park
Peter Jackson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Baz Luhrmann - Moulin Rouge

A legjobb operatőr

Bruno Delbonnel - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Slawomir Idziak - Black Hawk Down
Andrew Lesnie - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Roger Deakins - The Man Who Wasn't There / Az ember, aki ott se volt
Donald M. McAlpine - Moulin Rouge

A legjobb eredeti forgatókönyv

Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete - í.: Guillaume Laurant és Jean-Pierre Jeunet
Gosford Park - í.: Julian Fellowes
Moulin Rouge - í.: Baz Luhrmann és Craig Pearce
The Others / Más világ - í.: Alejandro Amenabar
The Royal Tenenbaums / Királyi fenyőfák - í.: West Anderson és Owen Wilson

A legjobb adaptált forgatókönyv

A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme - í.: Akiva Goldsman
Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója - í.: Helen Fielding, Andrew Davies és Richard Curtis
Iris - í.: Richard Eyre és Charles Wood
Lord of the Rings / A Gyűrűk Ura - í.: Fran Walsh, Philippa Boyens és Peter Jackson
Shrek - í.: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman és Roger S.H. Schulman

A legjobb színésznő

Judi Dench - Iris
Nicole Kidman - The Others / Más világ
Sissy Spacek - In the Bedroom / A hálószobában
Audrey Tautou - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Renée Zellweger - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója

A legjobb színész

Jim Broadbent - Iris
Russell Crowe - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Ian McKellen - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Kevin Spacey - The Shipping News / Hajózási hírek
Tom Wilkinson - In the Bedroom / A hálószobában

A legjobb epizódszínésznő

Jennifer Connelly - A Beautiful Mind / Egy csodálatos elme
Judi Dench - The Shipping News / Hajózási hírek
Helen Mirren - Gosford Park
Maggie Smith - Gosford Park
Kate Winslet - Iris

A legjobb epizódszínész

Hugh Bonneville - Iris
Jim Broadbent - Moulin Rouge
Robbie Coltrane - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
Colin Firth - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója
Eddie Murphy - Shrek

A legjobb filmzene - Anthony Asquith-díj

Yann Tiersen - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Howard Shore - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Craig Armstrong és Marius De Vries - Moulin Rouge
Angelo Badalamenti - Mulholland Drive
Harry Gregson-Williams/John Powell - Shrek

A legjobb díszlettervező

Aline Bonetto - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Stephen Altman - Gosford Park
Stuart Craig - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
Grant Major - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Catherine Martin - Moulin Rouge

A legjobb jelmeztervező

Jenny Beavan - Gosford Park
Judianna Makovsky - Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve
Ngila Dickson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Catherine Martin és Angus Strathie - Moulin Rouge
Collen Atwood - Planet of the Apes / Majmok bolygója

A legjobb vágó

Hervé Schneid - Le fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete
Pietro Scalia - Black Hawk Down
John Gilbert - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Jill Bilcock - Moulin Rouge
Mary Sweeney - Mulholland Drive

A legjobb hang

Black Hawk Down - Chris Munro, Per Hallberg, Michael Minkler, Myrton Nettinga, Karen Baker
Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve - John Midgley, Eddy Joseph, Ray Merrin, Graham Daniel, Adam Daniel
The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - David Farmer, Hammond Peek, Christopher Boyes, Gethin Creagh, Michael Semanick, Ethan Van der Ryn, Mike Hopkins
Moulin Rouge - Andy Nelson, Anna Behlmer, Roger Savage, Guntis Sics, Gareth Vanderhope, Antony Gray
Shrek - Andy Nelson, Anna Behlmer, Wylie Stateman, Lon Bender

A legjobb vizuális trükkök

A.I. Artificial Intelligence / A.I. Mesterséges értelem - Dennis Muren, Scott Farrar, Michael Lantieri
Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve - Robert Legato, Nick Davis, John Richardson, Roger Guyett, Jim Berney
The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - Jim Rygiel, Richard Taylor, Alex Funke, Randall William Cook, Mark Stetson
Moulin Rouge - Chris Godfrey, Andrew Brown, Nathan McGuinness, Brian Cox
Shrek - Ken Bielenberg

A legjobb maszk

Gosford Park - Sallie Jaye, Jan Archibald
Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve - Amanda Knight, Eithné Fennel, Nick Dudman
The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége - Peter Owen, Peter King, Richard Taylor
Moulin Rouge - Maurizio Silvi, Aldo Signoretti
Planet of the Apes / Majmok bolygója - Rick Baker, Toni G, Kazuhiro Tsuji

A legjobb rövidfilm

About a Girl - Janey de Nordwall, Brian Percival, Julie Rutterford
Inferno - alkotók: Teun Hilte, Paul Kousoulides, Sharat Sardana
The Red Peppers - alkotók: Lee Santana/Dominic Santana
Skin Deep - alkotók: Andy Porter/Yousaf Ali Khan
Tattoo - alkotók: Arabella Page Croft/Sara Putt/ Jules Williamson/Jemma Field

A legjobb rövid animáció

Camouflage - Jonathan Bairstow, Jonathan Hodgson
Dog - Suzie Templeton
Home Road Movies - Dick Arnall, Robert Bradbrook, Ian Sellar
Tuesday - Geoff Dunbar, Judith Roberts
The World of Interiors - Chris Shepherd, Bunny Schendlar

A legígéretesebb újonc - Carl Foreman-díj

Steve Coogan és Henry Normal - í.: The Parole Officer
Julian Fellows - í.: Gosford Park
Joel Hopkins és Nicola Usbourne - r. és p.: Jump Tomorrow
Ruth Kenley Letts - p.: Strictly Sinatra
Jack Lothian - í.: Late Night Shopping
Richard Parry - r. és társí.: South West 9

Michael Balcon életműdíjat kapott a brit film érdekében végzett kimagasló tevékenységéért

Vic Armstrong

A Brit Film és Televíziós Művészetek Akadémia tagjai közé választotta a Merchant Ivory Productions-t, és Warren Beatty-t

Különdíjban részesült az Eon Productions

Az év Narancs-Díját (a szakma és a közönség egyöntetű elismerését) a

The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége érdemelte ki.

(Filmkultúra)


(2002.02.20.)

Arany Glóbusz-díjak 2002-ben

Jelöltek - nyertesek

A legjobb drámai film

A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme - r.: Ron Howard
In The Bedroom / A hálószobában - r.: Todd Field
Lord of the Rings / A Gyűrűk Ura - r.: Peter Jackson
The Man Who Wasn't There / Az ember, aki ott se volt - r.: Joel Coen
Mulholland Drive r.: David Lynch

A legjobb musical / vígjáték

Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója - r.: Sharon Maguire
Gosford Park - r.: Robert Altman
Legally Blonde / Doktor Szöszi - r.: Robert Luketic
Moulin Rouge - r.: Baz Luhrmann
Shrek - r.: Andrew Adamson, Vicky Jenson, Scott Marshall

A legjobb rendező

Robert Altman - Gosford Park
Ron Howard - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Peter Jackson - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
Baz Luhrmann - Moulin Rouge
David Lynch - Mulholland Drive
Steven Spielberg - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme

A legjobb drámai színésznő

Halle Berry - Monster's Ball
Judi Dench - Iris
Nicole Kidman - The Others / A többiek
Sissy Spacek - In The Bedroom / A hálószobában
Tilda Swinton - The Deep End / Mélyvíz

A legjobb musical / vígjáték színésznő

Thora Birch - Ghost World / Szellemvilág
Cate Blanchett - Bandits / Banditák
Nicole Kidman - Moulin Rouge
Reese Witherspoon - Legally Blonde / Doktor Szöszi
Renée Zellweger - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója

A legjobb drámai színész

Russel Crowe - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Will Smith - Ali
Kevin Spacey - The Shipping News / Hajózási hírek
Billy Bob Thornton - The Man Who Wasn't There / Az ember aki ott se volt
Denzel Washington - Training Day / Kiképzés

A legjobb musical / vígjáték színész

Gene Hackman - The Royal Tenenbaums / A Tenenbaum királyi család
Hugh Jackman - Kate and Leopold / Kate és Leopold
Ewan McGregor - Moulin Rouge
John Cameron Mitchel - Hedwig and the Angry Inch
Billy Bob Thornton - Bandits / Banditák

A legjobb külföldi film

Le Fabuleux destin d'Amélie Poulin / Amélie csodálatos élete (francia)
Behind the Sun / A Nap mögött (brazil)
Monsoon Wedding (indiai)
No Man's Land / Senkiföldje (boszniai)
Y tu mama tambien (mexikói)

A legjobb epizódszínésznő

Jennifer Connely - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Cameron Diaz - Vanilla Sky / Vanília égbolt
Helen Mirren - Gosford Park
Maggie Smith - Gosford Park
Marisa Tomei - In The Bedroom / A hálószobában
Kate Winslet - Iris

A legjobb epizódszínész

Jim Broadbent - Iris
Steve Buscemi - Ghost World / Szellemvilág
Hayden Christensen - Life as a House
Ben Kingsley - Sexy Beast / Szexi dög
Jude Law - A.I. Artificial Intelligence / A.I. Mesterséges értelem
John Voigt - Ali

A legjobb forgatókönyv

Joel Coen és Ethan Coen - The Man who wasn't there / Az ember, aki ott se volt
Julian Fellowes - Gosford Park
Akiva Goldsman - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
David Lynch - Mulholland Drive
Christopher Nolan - Memento

A legjobb eredeti dalszöveg

Craig Armstrong - Moulin Rouge
Angelo Badalamenti - Mulholland Drive
Lisa Gerrard és Pieter Bourke - Ali
James Horner - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Howard Shore - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
John Williams - A.I. Artificial Intelligence / A.I. Mesterséges értelem
Cristopher Young - The Shipping News / Hajózási hírek
Hans Zimmer - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború

A legjobb eredeti dal

Come what may (David Baerwald) - Moulin Rouge
May it be (zene: Enya/Nicky Ryan, szöveg: Roma Ryan) - The Lord of the Rings: The fellowship of the Ring / A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
There you'll be (Diane Warren) - Pearl Harbor / Pearl Harbor - Égi háború
Until (Sting) - Kate and Leopold
Vanilla Sky (Paul McCartney) - Vanilla Sky / Vanília égbolt

 

Életműdíjat kapott

Harrison Ford színész

http://www.goldenglobes.org/

(Filmkultúra)


(2002.02.11.)

OFF-díjak 2002

Január végén ötödik alkalommal rendezték meg Open Film Fesztivál (OFF) a fővárosi Kultiplex Művészeti Centrumban. A közel 200 nevezett műből a zsűri (tagjai: Wessely Anna szociológus, Durst György producer, Hajdu Szabolcs filmrendező, Lengyel Zsolt televíziós rendező, Szabó Gábor operatőr; Kőszegi Edit dramaturg, Hazai Attila író, Németh Gábor író, Orsós László Jakab esztéta) Létay Dániel Edit nélkül címmel alkotásának ítélte a fődíjat. A rövidfilm kategória első helyezettje Légvári Dániel Slukkja lett, az animációs fődíjat pedig Prakter Mariann kapta a Tojás című filmjéért. A fikciós fődíjat Nemes Gyula vehette át Papagáj című alkotásáért; a virtuális fődíjat Tóth Barna nyerte a Kiss Feri tutira megy című rövidfilmjéért. A legjobb forgatókönyvnek pedig az Emberke kalandjai (Vadócz Péter munkája) bizonyult.

Az idei díjazottak teljes listája

Fődíjak
Vadócz Péter: Emberke kalandjai - forgatókönyves fődíj - szobor
Tóth Barnabás: Kiss Feri tutira megy - virtuális fődíj
Prakter Mariann: Tojás - Animációs fődíj - szobor
Légvári Dániel: Slukk - Rövidfilm fődíj - szobor
Nemes Gyula: Papagáj - Fikciós fődíj - szobor
Létay Dániel: Edit nélkül - Fődíj (The Best OFF) - szobor

Filmek
(alkotó: filmcím - Best OFF kategória)

frankbalázs: Neurózis - alternatív
Andits Petra, Béres Dániel: Északatlanti vacsora - dokumentum
Monostori Ármin: Botrányművészet - politically correct
Kalász József: Japán hordozó - lírai szürrealizmus
Bartos Péter: Numero - dráma
Késmárki Attila: Home I - legkedvesebb
Tóth Gergő: Tojás - ötlet
Le mon: Jedi shop - special effect
Bernáth Dénes: Szende - kortárs irodalmi adaptáció
Lóránt Demeter: Játék - filmnyelv
A három némó: em - jószem
L. Maxxmann: Achilles az újvilágban - végefőcím
Fomanek Csaba: Koremann a városba érkezik - klasszikus
Bernáth Zsolt: Sohasevolt glória - gengszter
Ivacs Ágnes: AGENS történetek - portré
Kittka András: Higiénia - szappan
Igor és Ivan Buharov: Hotel Tubu - kozmosz
Sárközy Zsolt: A klingonok már a spájzban vannak - remake
Bernáth Szílvia: Clean - hangulat
Dobay Ádám: VMG Apocalypse - ifjúsági
Ábel Péter, Polmüller László: Gyurma TV - animációs
Nagy Viktor: AGG-032 - atmoszférateremtő erő
Völler Ágnes, Politzer Péter (Papagáj) - vágás
Boldoghy Borbála (Kiss Feri tutira megy) - női színész
Dobóczy Balázs: Papagáj, Slukk - operatőri fődíj
Hegedűs Márton Kis nagy város - városportré
Rutkai Bori: Souvenir - klipppluszvers
Madarász István: Morális Bypass - megvalósítás ötletgazdagsága

Forgatókönyvek
Fülöp Péter: Én már mindegy
Csókási Szabolcs: Ganyé

Tigyi Balázs-Baráth Zoltán: Kihallgatás
Krisztián Balázs: Falubeliek
Varga Gábor-Molnár Lajos: Hídtolvajok
Pertics Róbert: Li Hu


(2002.02.06.)

A 33. Magyar Filmszemle díjai


69 Kbyte

Játékfilm kategória, Dokumentumfilm kategória, Kísérleti- és kisjátékfilm kategória, Különdíjak

 

Játékfilm kategória:

Fődíj (MMK 3 000 000 Ft): Fekete Ibolya: Chico

Rendezői díj (NEKÖM 2 000 000 Ft): Kamondi Zoltán a Kísértésekért

Rendezői látványdíj (MRC, Magyar Filmlaboratórium 3 500 000 Ft értékű laborszolgáltatás): Gulyás Gyula: Fény hull arcodra

Produceri díj (FILMJUS 1 000 000 Ft + Magyar Filmlaboratórium 1 000 000 Ft értékű szolgáltatás):
Durst György az Aranyvárosért, az Arccal a földnekért és Az ifjúság megnyugtatért
- Durst György a díjat a Simó Sándor Alapítványnak és a Premier Plán Alapítványnak ajánlotta fel, elsőfilmes főiskolások ill. amatőrök támogatására. -

Operatőri díj (MMK 600 000 Ft): Medvigy Gábor a Kísértésekért
és (Magyar Filmlaboratórium 2000000 Ft értékű laborszolgáltatás): ifj. Seregi László Az utolsó bluesért

A legjobb forgatókönyv (HBO 800 000 Ft): Zsigmond Dezső, Pozsgay Zsolt és Dörner József a Hetedíziglenért

Különdíj: (MMK 200 000 Ft): Tolnai Szabolcs: Arccal a földnek

Különdíj (MMK 200 000 Ft): Mundruczó Kornél: Szép napok

A legjobb színésznő (MMK 500 000 Ft és a Gyöngy magazin gyöngysora): Nagy Mari Hetedíziglenben nyújtott alakításáért

A legjobb színész (MMK 500 000 Ft): Gazsó György az Ébrenjárókban és a Kísértésekben nyújtott alakításáért

A legjobb karakterszínésznő (MMK 300 000 Ft): Tóth Orsolya a Szép napokban nyújtott alakításáért

A legjobb karakterszínész (MMK 300 000 Ft): Rajhona Ádám a Hetediziglenben és az Aranyvárosban nyújtott alakításáért

A legjobb elsőfilmes forgatókönyv: Maruszki Balázs és Miklauzic Bence az Ébrenjárókért
(Irka Egyesület 300 000 Ft)

A legjobb elsőfilmes rendező: Pálfi György a Hukkléért
(MRC, AGFA 1 5000 m pozitív nyersanyag, további kópiák elkészítésére)

A legjobb elsőfilm: Pálfi György  Hukkle
(Fővárosi Önkormányzat 1 000 000 Ft)

Aranymikrofon díj: Sipos István a Hamvadó cigarettavégért
(MAFILM Audio 400 000 Ft értékű szolgáltatás)

Aranyolló díj: Kornis Anna a Chicoért
(elfelejtették közölni, hogy mi jár vele)

 

Dokumentumfilm kategória:

Fődíj: Almási Tamás: Sejtjeink
(MTFA 1 800 000 Ft)

Rendezői és operatőri díj: Füredi Zoltán: Északföld
(Fővárosi Önkormányzat Turisztikai Hivatal 900 000 Ft)

Az Ismeretterjesztő kategóriában: Tóth Zsolt Marcell: Fortyogó föld
(Fővárosi Önkormányzat Turisztikai Hivatal 650 000 Ft)

Dokumentumfilm kategóriában: Sandra Kogut: Magyar útlevél
(NEKÖM 650 000 Ft)

Különdíj: Kármán Irén: Rozi
(NEKÖM 650 000 Ft)

 

Kísérleti- és kisjátékfilm kategória:

Fődíj: Pölcz Róbert, Pölcz Boglárka: Szafari
(NEKÖM 1 000 000 Ft)

Rendezői díj: Forgács Péter: Bibó breviárium
(NEKÖM 600 000 Ft)

Produceri díj: Muhi András: Citromfej (Bodó Viktor)
(KODAK Hungary - 1 000 000 Ft értékű nyersanyag)

 

Különdíjak:

Nyakkendő díj: Bíró Miklós operatőr
(SZFE hallgatói)

Mozisok Országos Szövetségének díja a tavalyi év legnézettebb magyar filmjeinek:
Kabay Barna: Meseautó és Koltai Gábor: Sacra Corona

Gene Moskowitz-díj: Pálfi György: Hukkle és Mundruczó Kornél: Szép napok

Közönségdíj a Film.hu-ra érkezett szavazatok alapján (egy nagyértékű számítógép és 200 000 forint a II. kerületi Önkormányzattól)
Miklauzic Bence: Ébrenjárók


(2002.01.28.)

A magyar filmkritikusok díjai

Január 25-én kiosztották a magyar filmkritikusok díját a 2001-es filmekért

A legjobb film B. Nagy László-díját: Tarr Béla: Werckmeister harmóniák
A legjobb rendező: Sopsits Árpád: Torzók
Különdíj: Gothár Péter: Paszport
A legjobb elsőfilm: Hajdu Szabolcs: Macerás ügyek
A legjobb operatőr: Pohárnok Gergely (I Love Budapest és (Szortírozott levelek - r:: Kocsis Ágnes)
A legjobb zene: Víg Mihály (Werckmeister harmóniák)
A legjobb színész: Lars Rudolph (Werckmeister harmóniák)
A legjobb színésznő: Börcsök Enikő (Paszport)
A legjobb epizodista: Mácsai Pál (Torzók)
A legjobb epizodista színésznő: Béres Ilona (Moszkva tér)
Produceri díj: Simó Sándor
A legjobb forgatóköny: Incze Ágnes: I Love Budapest
A legjobb rövidfilm: Mundruczó Kornél: Afta
A legjobb fiatal dokumentumfilm: Pölcz Róbert és Pölcz Boglárka: Szafari
A legjobb dokumentumfilm: Varga Ágota: Porrajmos és Mohi Sándor: Ahogy az Isten elrendeli - Olga filmje


(2002.01.28.)

Az orosz filmkritikusok díjai

Az orosz filmkritikusok szövetsége nyilvánosságra hozta 2001-es díjait.

A legjobb film: Alekszandr Szokurov: Telets (Taurus)
A legjobb rendező: Alekszandr Szokurov
A legjobb színész: Leonyid Mozgovoj (Taurus)
A legjobb színésznő: Maria Kuznecova (Taurus)
A Taurus kapta meg a legjobb forgatókönyv, a legjobb látvány és a legjobb operatőr díját is.
A legjobb elsőfilm: ifj. Szergei Bodrov: Sjostri/Sisters/Nővérek.
A legjobb külföldi film: Michael Haneke: The Piano Player/A zongoristanő
A legjobb külföldi színész: Ryan Gosling (The Believer/A hívő)
A legjobb külföldi színésznő: Isabelle Huppert (The Piano Player/ A zongoristanő)

(Andrei Plakhov)


(2002.01.28.)

A Torontói filmkritikusok díja 2001-ben

A legjobb film: Memento Christopher Nolan
Jelöltek:
Amelie,
Mulholland Drive

A legjobb színészi alakítás: Ed Harris (Pollock)
Jelöltek:
John Cameron Mitchell (Hedwig and the Angry Inch),
Jack Nicholson (The Pledge)

A legjobb színésznői alakítás:Thora Birch (Ghost World/Szellemvilág)
Jelöltek:
Gillian Anderson, (The House of Mirth/A gy)
Tilda Swinton, (The Deep End/Mélyvíz)

A legjobb mellékszereplő: Ben Kingsley (Sexy Beast/Szexi dög)
Jelöltek:
Steve Buscemi (Ghost World/Szellemvilág)
Ian McKellen (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

A legjobb mellékszereplő színésznő: Scarlett Johansson (Ghost World/ Szellemvilág)
Jelöltek:
Laura Linney (The House of Mirth)
Gwyneth Paltrow (The Royal Tenenbaums)

A legjobb rendező: David Lynch (Mulholland Drive)
Jelöltek:
Jean-Pierre Jeunet (Amelie)
Peter Jackson (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

A legjobb forgatókönyv: Christopher Nolan (Memento)
Jelöltek:
Terry Zwigoff & Daniel Clowes (Ghost World/ Szellemvilág)
Wes Anderson & Owen Wilson (The Royal Tenenbaums)

A legjobb elsőfilm: Sexy Beast/Szexi dög Jonathan Glazer
Jelöltek:
Amores Perros/Korcs szerelmek Alejandro Gonzalez Inarritu
In the Bedroom/A hálószobában Todd Field

A legjobb kanadai film: Last Wedding/Az utolsó esküvő Bruce Sweeney
Jelöltek:
Ginger Snaps, (r: John Fawcett)
The Uncles/A nagybácsik (r: James Allodi)

(Angela Baldassarre)


(2002.01.28.)

Dán filmdíjak 2001-ben

A Dán filmkritikusok szövetsége (Filmmedarbejder-foreningen, a FIPRESCI nemzeti szekciója) nyilvánosságra hozta jelöléseit a Bodil-díjra.

A Dán filmkritikusok szövetsége 1947-ben alakult meg, s azóta osztja ki a legjelentősebb dán filmdíjat, a Bodilt (melyet egy híres dán színésznőről, Bodil Kjerand Bodil Ipsenről neveztek el).
A díjkiosztást élő adásban közvetíti az állami dán televízió, s minden évben ez a dán filmkritikus szövetség legjelentősebb rendezvénye. (A Koppenhágában működő szövetség 39 kritikus és újságíró tagot számlál.)
A díjkiosztó gálaelőadást március 3-án rendezik a koppenhágai királyi filmszínházban, utána pedig levetítik Jesper W. Nielsen Okay című filmjét.

A jelöltek:

A legjobb amerikai film:
Kenneth Lonnegan: You Can Count on Me/Számíthatsz rám
Vicky Jenson és Andrew Adamson: Shrek
Sean Penn: The Pledge
Peter Jackson: Lord of the Rings - Fellowship of the Ring/A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége
Steven Soderbergh: Traffic

A legjobb nem amerikai film:
Roy Andersson: Song from the Second Floor/Dalok a második emeletről
Alejandro Inarritus: Amores Perros/Korcs szerelmek
Jafar Panahi: The Circle/A kör
Wong Kar-wai: In the Mood for Love/Szerelemre hangolva
Baz Luhrman: Moulin Rouge

A legjobb dán film:
Ake Sandgren: Truly Human/Igazán emberi
Bille August: A Song for Martin/Dal Martinért
Sami Saif és Phie Ambo: Family/Család (játékfilm hosszúságú dokumentumfilm)
Gert Fredholm: One-Hand Clapping/Egykezes taps
Ole Christian Madsen: Kira's Reason - A Love Story/Kira szemszögéből - Szerelmi történet

A gálaelőadáson adják át az év legjobb dán színésznője, színésze, epizodistája és epizódszínésznője díjakat valamint az életműdíjat/díjakat.

(Kim Foss)


(2002.01.23.)

Megosztott első díj a független szemlén

A január közepén megrendezett 33. Budapesti Függetlenfilm Szemlén a Kovácsy Tibor, Kőrösi Zoltán, Pápai Zsolt, Pesty László, Vincze Teréz alkotta zsűri az első díjat Szénási Ákos - Szabó László - Csizmadia Márk: A mázlista és Káldy László Love Story című filmjének ítélte. A második díjat Légvári Dániel Slukk című alkotása nyerte, míg a harmadik díjat Szalay Kristófnak és Bálint Bulcsúnak ítélték című munkájukért. Kisjátékfilm különdíjat kapott Vámos Zoltán: Jágók, Poppé Béla - Szita János: A vándor bosszúja című mozgóképek. A zsűri szerint a legjobb zsánerfilmet Gál Attila, a legjobb animációt pedig Mondok Attila rendezte. Az operatőri különdíjat Maly Róbert nyerte el.


(2002.01.23.)

Arany Glóbusz-díjak 2002-ben

Jelöltek - nyertesek

A legjobb drámai film

A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme - r.: Ron Howard
In The Bedroom / A hálószobában - r.: Todd Field
Lord of the Rings / A Gyűrűk Ura - r.: Peter Jackson
The Man Who Wasn't There / Az ember aki ott se volt - r.: Joel Coen
Mulholland Drive r.: David Lynch

A legjobb musical / vígjáték
Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója - r.: Sharon Maguire
Gosford Park - r.: Robert Altman
Legally Blonde / Doktor Szöszi - r.: Robert Luketic
Moulin Rouge - r.: Baz Luhrmann
Shrek - r.: Andrew Adamson, Vicky Jenson, Scott Marshall

A legjobb drámai színész
Russel Crowe - A Beautiful Mind / Egy gyönyörű elme
Will Smith - Ali
Kevin Spacey - The Shipping News / Hajózási hírek
Billy Bob Thornton - The Man Who Wasn't There / Az ember aki ott se volt
Denzel Washington - Training Day / Emberpróbáló nap

A legjobb musical/vígjáték színész
Gene Hackman - The Royal Tenenbaums / Királyi fenyőfák
Hugh Jackman - Kate and Leopold / Kate és Leopold
Ewan McGregor - Moulin Rouge
John Cameron Mitchel - Hedwig and the Angry Inch
Billy Bob Thornton - Bandits / Banditák

A legjobb drámai színésznő
Halle Berry - Monster's Ball
Judi Dench - Iris
Nicole Kidman - The Others / A többiek
Sissy Spacek - In The Bedroom / A hálószobában
Tilda Swinton - The Deep End / Mélyvíz

A legjobb musical/vígjáték színésznő
Thora Birch - Ghost World / Szellemvilág
Cate Blanchett - Bandits / Banditák
Nicole Kidman - Moulin Rouge
Reese Witherspoon - Legally Blonde / Doktor Szöszi
Renée Zellweger - Bridget Jones's Diary / Bridget Jones naplója

Életműdíjat kapott: Harrison Ford színész

(Filmkultúra)


(2002.01.23.)

A Chico újabb díja

Az 5. John Templeton Európai Filmdíjat nyerte el Fekete Ibolya Chicója. A díjat a Templeton alapítvány nevében az Interfilm nemzetközi egyházközi filmszervezet ítéli azoknak a filmeknek, amelyek összhangban vannak a Szentírással.
A magyar-német-horvát-chilei koprodukció tavaly Karlovy Varyban a legjobb rendezés mellett, az ökumenikus zsűri elismerését is megkapta.

(Filmkultúra)


(2002.01.08.)

Amerikai Filmintézet: A Gyűrűk Ura a legjobb film

A Gyűrűk Ura kapta az Amerikai Filmintézet (AFI) legjobb filmnek járó díját.
Az AFI-díj az első állomásnak tekinthető az Oscar-díjhoz vezető, háromszakaszos úton: a következő megmérettetés az Aranyglóbusz díjkiosztása lesz, majd márciusban lelnek gazdára az Oscarok.
Peter Jackson alkotásáról úgy tartják, ezt a "megafilmet" a sors - a gondosan felépített reklámkampánynak köszönhetően is - arra szánta, hogy az idén Oscar-zuhatagban fürödjön. Ehhez képest meglepő, hogy az AFI január 5-i los angeles-i díjkiosztó gáláján A Gyűrűk Ura szereplői közül csak Elijah Wood jelent meg.
Az AFI a legjobb női főszerepért járó elismerést Sissy Spaceknek ítélte A hálószobában című filmben megformált, frusztrált asszony szerepéért. A legjobb férfi alakítás címet Denzel Washington érdemelte ki a Kiképzési nap című produkció "rossz" rendőr figurájának alakításáért.

(MTI Online)