Pelsőczy Petra
Cigaretta kávé nélkül
Kultúrtörténeti kiállítás a dohányzásról.

Érdekes minitárlatot láthatunk a Ligetben, a Mezőgazdasági Múzeumban.
A dohányzási szokásokkal kapcsolatos tárgyak adnak átfogó képet a cigaretta korszakairól és a dohány használási módjainak alakulásáról. Egy-egy népcsoport, időszak és kor jelenik meg a kiállításnak helyet adó teremben. Cigaretta mint kultusztárgy és dohány mint ipar.

A téma sokoldalúsága és a szokás múltja miatt akár több teremnyi anyag mellett sem lankadna el a látogató figyelme, de az idelátogatás így is színesebbé teheti ligeti programunkat. Láthatunk fotókat, plakátokat, használati tárgyakat, igazi tajtékpipát, élő dohánynövényt és egyéb kis emlékeket is. Bepillanthatunk a cigarettagyártás egy-egy fázisába, a dohányipar fejlődésébe.

Az ipar fejlődésével párhuzamosan persze a kultúra fejlődésének néhány szakasza is nyomon követhető, melynek elengedhetetlen része a dohányzási szokások változása is. Sosem látott, érdekes tárgyak lepnek meg a vitrinekben, máskor a régmúlt idők hangulata elevenedik föl, bizonyítva. a hagyomány örökérvényűségét. A kiragadott kor ( túlnyomórészt a századforduló) színessé, izgalmassá varázsolta ezt a szokást is. A cigarettatárcák formája, a cigarettatartó dobozok színvonalasan megtervezett felülete, a korabeli reklámanyagok igényessége halhatatlanná teszi ezeket a tárgyakat.

A dohányzási kellékek mellett korabeli hirdető- és reklámanyagokat is kiállítottak. A témaválasztás jó, hiszen a cigarettát változó szimbólumnak is felfoghatjuk, a kiállítás pedig remekül illusztrálja a letűnt idők egyik lehetséges, szórakozástörténeti aspektusát. A régebbi filmeket is meghatározó kellék (gondoljunk a francia új hullám örökösen dohányzó szereplőire!) ezúttal több arcát mutatja meg.

Az idő még visszább pörög, s meg sem áll a nagy Nyugat-generáció irodalmárjaiig, és füstlepelbe burkolózott írókat, költőket varázsol elénk, amint szemükben az alkotás tüzével, szájuk sarkában parázsló cigarettával néznek az utókorra a fekete-fehér portréfotókról. A szecessziós plakátok, a boldog békeidők fotográfiái megidézik azt a kort, amikor a cigarettázás még nem csupán idegnyugtató pótcselekvésként kompenzálta a rohanó mindennapokat, hanem kávéházi körök elengedhetetlen kelléke volt a beszélgetés, a kávé és a szódabikarbóna mellett.

(A kiállítás megtekinthető a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, augusztus 15-ig.)

A fotókat Danziger Dani készítette.



35 KByte



70 KByte



51 KByte



94 KByte



39 KByte



59 KByte



44 KByte



62 KByte



60 KByte



48 KByte



72 KByte



32 KByte



92 KByte



112 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső