Ozsda Erika Az autogramgyűjtő
Beszélgetés Kalmanovits Balázzsal
Kalmanovits Balázs
Kalmanovits Balázs
49 KByte

Kalmanovits Balázs két nagy albumot hoz, amelyekben fotók, aláírt fényképek és levelek találhatók. Otthon van még vagy 30 album, több mint 20 kis füzet, és jó néhány dedikált könyv.

Kalmanovits Balázs: Sokan, akik megnézik az albumokat vagy csak megtudják, hogy ez a hobbim, azt mondják, hogy biztos csak a titkárnők írják alá a fényképeket. Én azt gondolom – legalább az illúzió legyen meg –, hogy aki valamilyen szinten ad magára, az ezt nem teszi. Nem hiszem, hogy Wim Wenders valaki mással íratna alá. Jeff Bridges a saját honlapját is maga csinálja!

Hány aláírásod van?

Közel 6500. Az albumok végére fölírom, hogy kinek mikor írtam, és hogy mikor mit kaptam vissza: színes vagy fekete-fehér fotót, névre szólóan írt-e alá és eredetit küldött-e vagy sem?

Kitől kaptad az első autogramot?

Molnár Piroskától 1990-ben. Őt akkor még nem is ismertem, apukám mondta, hogy kicsoda. Az ötlet onnan jött, hogy közel laktam a Játékszínhez, és naponta sok híres embert láttam az utcán. A filmeket, a színházat mindig szerettem, és mint minden kisgyerek, én is színész akartam lenni. ’94-től, az első Csepűrágó fesztiváltól számítom ezt a mániát. Akkor már jobban ismertem a művészeket és a színház világát. Az autogramgyűjtés bizonyos fokú tisztelet a színészek és a műfaj iránt. Magyarországon 10-15 ember van, aki ezzel foglalkozik. Ha elmegyek valahova, akkor ezek közül néhányan biztosan ott lesznek.

Milyen jó fotó Ewan McGregorról! Ez itt kinek az aláírása?

Julie Andrewsé.

Robert De Nirotól is kaptál?

Igen, de az nem ebben az albumban van. Tőle már a módszer továbbfejlesztésével szereztem meg az aláírást. Nem ő küldött fotót, hanem én, amit ő aláírva visszaküldött. Sokan csak egy formalevelet küldenek egy fényképpel, de nem írják alá. Ilyen volt Andrew Lloyd Webber is.

George Lucas titkárnője itt azt írja, hogy örülnek, hogy kérsz aláírt fotót, de már olyan hosszú a lista és a rendező annyira elfoglalt…

…mert akkor forgatta a Csillagok háborúja első részét. Küldött képet is, de nem írta alá.

Azt is ideírta, hogy az „Erő legyen veled”.

Velem is van.

Ez itt Robert Altman?

Igen, az meg ott Bob Hope, aki több mint 100 éves korában halt meg. Sokszor vezette az Oscar-díj átadó ünnepségét. Ő mondta, onnan tudja, hogy öregszik, hogy a születésnapi tortán a gyertya többe kerül, mint maga a torta.

A Filmszemlén odamentél Szabó Istvánhoz és kérdeztél tőle valamit egy rendszámtábláról.

A csodálatos Júliában, az egyik jelenetben Jeremy Irons fia megérkezik egy autóval, amelynek a rendszáma ADY, a költő neve. Megkérdeztem, hogy ez véletlen vagy szándékos volt. Persze azt mondta, hogy szándékos volt.

Emlékezett rá egyáltalán?

Nem.

Erdőss Pálnak is feltettél egy kérdést.

Igen, őt is egy rendszámról kérdeztem. Az LGT volt, csak cirill betűkkel, mert az egy ukrán kamionon volt, amelyikkel elrabolták a kislányt a Gyilkos kedv című filmben.

Számodra a Filmszemle aranybánya.

A Csepűrágó fesztiválnak köszönhetően a magyar filmesek, színészek aláírásának többsége már megvan. Van, akitől több is akad, de mindig az első megszerzése a legizgalmasabb. Azért minden évben lehet találni új arcokat, akik előző évben még nem voltak olyan ismertek.

Kik a kedvencek?

Nagyon szeretem Mácsai Pált, Kulka Jánost, Eszenyi Enikőt, Börcsök Enikőt. Vannak, akik már megismernek, például Koltai Lajos. Jó érzés volt szemtől szemben állni Reviczky Gáborral. Az amerikai színészek közül három kedvencem van, és mind a háromtól van aláírásom: Anthony Hopkins, Kevin Spacey és Robin Williams, akivel személyesen is sikerült találkoznom. Tőle 15 vagy 20 autogramom is van!

Honnan tudod meg, hogy a külföldiek nálunk mikor, hol forgatnak?

Ezt ki lehet nyomozni. Egy idő után már nem tudják titkolni a szállodákban sem. Ilyenkor már csak várakozni kell… Magyarország forgatási helyszínei elég népszerűek, úgyhogy találkoztam Whoopi Goldberggel, Michael Yorkkal, Liv Ullmannal. 1996 októberében a Corvin moziban volt a Magyar Filmesek Találkozója. Hosszú idő után ekkor jött Magyarországra Tony Curtis, Udo Kier, Kovács László, Zsigmond Vilmos. Kovács László elhívott egy operatőri órára, Illyés Gyuri bácsi pedig bevitt a Filmgyárba. Kapcsolatépítésnek se volt utolsó, és amikor legközelebb találkoztunk, megismertek. Később a Francia Filmnapokra érkeztek nemzetközi sztárok: Isabelle Hupper, Patric Leconte, az Oscar-díjas rendező.

A stáb is meg tudja mondani, hogy hol dolgoznak.

Forgatáson nehezebb hozzájuk közel kerülni. Egyrészt védik őket, másrészt, ha a munkára koncentrálnak, jóval feszültebbek. Olyankor nem érdemes őket zavarni.

Volt olyan, aki nem adott aláírást?

Persze. Az Evita forgatásán Antonio Banderas, aki Melanie Griffithszel volt együtt, de Robert Redford se adott.

Mit mondtak, miért nem?

Redford nem mondott semmit, egyszerűen nem volt hajlandó aláírni. Banderasék jót mosolyogtak. Azóta már van Banderastól aláírásom, igaz, nem személyesen kaptam.

Kitől kérsz aláírást?

Eleinte csak színészektől, rendezőktől, filmesektől, most már politikusoktól, sportolóktól, énekesektől is. Vannak olyan aláírásgyűjtők, akik az égadta világon mindenkitől kérnek, még az utánpótlás vízilabda-válogatott 16 éves tagjától is, mert tíz év múlva biztos lesz belőle valaki! Én azt mondom, akkor kerülhet be valaki az albumomba, ha valamit már letett az asztalra. Szelektálni se nagyon lehet, ez nem arról szól, hogy én szeretem-e vagy sem. Nem biztos, hogy az iráni miniszterelnök gondolataival egyet értek... Ha csak azokét gyűjteném, akiket szeretek, akkor harmadennyi lenne.

Honnan tudod meg a sztárok címeit?

Keresni kell és mindent meg lehet találni. Eleinte újságokból, most már az Internetről.

Kitől volt a legnehezebb autogramot szerezni?

Van olyan levél, amelyik csak évek múlva érkezik meg, például Amerikából, de van olyan is, amelyik két héttel később már itt van Angliából vagy Németországból. Susan Sarandon aláírása két év után jött meg. Itzhak Perlman hegedűművészére másfél évet vártam. Biztos, hogy azt ő küldte, mert nem csak azt írta, hogy Balázsnak, hanem, hogy Kalmanovitsnak.

Kire vársz több éve?

Sokáig vártam Marlon Brandora, Walther Matthaura – sikertelenül. Egy-két olyan színésztől sincs aláírásom, akik már nagyon nehezen elérhetőek. Ilyen például Kirk Douglas vagy Mickey Rooney. Ők is arra hivatkoznak, hogy idősek és annyi levelet kapnak, hogy nem tudják az igényeket kielégíteni. Nincs Karl Maldentől se – szintén elég idős színész –, aki a San Francisco utcáin című sorozatban játszott.

Julia Roberts-től van aláírásod?

Nincs, ő se küldött. A nagyobbaknak, akiktől még nem kaptam, rendszeresen írok, aztán előbb-utóbb sikerül. Előfordul, hogy visszajön a fénykép, talán azért, mert azon a címen már nem elérhető. Ilyenkor nem kell kétségbeesni.

A Monty Pythonból Michael Palin  helyett azt írta valaki, hogy ő most személyesen nem tud válaszolni neked, mert dokumentumfilmet forgat New Yorkban. Ez egy új televíziós ötlete, ebből el tudod képzelni, hogy jelenleg milyen elfoglalt, de szívesen értesült róla, hogy vannak emberek, akik érdeklődnek felőle.

Nagyon szeretem a Monty Python filmjeit.

Ez itt ki?

A portugál elnök, Jorge Sampaio.

Sokan írtak levelet, például Jack Lemmon.

Az egy formalevél. Ő is azt írja, hogy nem tud dedikált fényképet küldeni, mert már annyi levelet kap, hogy nem győzi, és valamilyen szerződés is köti, de azért köszöni, hogy érdeklődöm. Gregory Peck is hasonló levelet írt. Bill Conti, aki talán nem annyira ismert színész, azt írta, ne haragudjak, hogy ilyen régi képet küldött, de mást nem talált otthon. Elsősorban fényképet szoktak küldeni, de van, aki levelet is ír. Sőt, volt, aki kézzel írt! Ha tucatlevelet írok, akkor tucatképet küldenek vissza, de ha fotót küldök, akkor odaírják, hogy kinek írták alá. Az az igazi, amikor névre szólóan írnak alá. Írtam operatőröknek is, akik mindig meglepődnek, hogy ilyen kéréssel fordulnak hozzájuk. Most már az e-mailt is használom, az azért jó, mert azonnal jön a válasz. Megkérdezik, hogy én ki vagyok, főleg az operatőrök vagy epizódszínészek, akik nem olyan népszerűek. És megkérdezik, hogy hol van Magyarország, és hogy ott is ismerik-e őket.

Itt egy kép a Vészhelyzetből!

Na, az nem eredeti, de a Carter dokit játszó színésznek, Noah Wyle-nak írtam egy e-mailt – egyébként Amerikában van egy saját színháza –, és személyes, névre szóló levelet kaptam vissza!

Steve Buscemi?! De jó színész!

Érdekes, hogy feladónak is engem írt. Sokan, ha e-mailt küldök, visszaírnak, hogy küldjek válaszlevelet vagy fizessek 10 dollárt. Ilyenekre nem válaszolok. Volt, aki 25 dollárt kért egy dedikált fényképért!

Ki volt az? Val Kilmer?

Nem. Pierce Brosnan.

Ilyen gyengén áll a titkosügynök?!

Lehet. Rachel Welch is kért pénzt. Nem küldök, ilyenekkel nem foglalkozom.

Miért csinálják ezt? A pénz miatt, vagy már annyira unják az egészet?

Nem biztos, hogy ez az ő pénzük lesz. Amerikában vannak fan-clubok, talán azokat akarják ebből fenntartani.

Valakinek ezzel dolgoznia kell. Borítékba kell tenni a képet, el kell vinni a postára.

Persze. Lehet, hogy a színészeknek benne van a szerződésükben, hogy havonta kétszer be kell menniük az irodába és 2000 képet aláírniuk.

Doris Day milyen hosszú levelet írt!

Mert valamilyen állatvédő alapítványnak gyűjt. Küldött képeket is, hogy támogassam őket. A Kicsi kocsi sorozatból ismert Dean Jones nevű színész is kért valamire pénzt. Julie Christie pedig azt írta,  vigyázzak, hogy mivel etetem a gyerekeimet. Természetes kaját adjak nekik, mert bizonyos gyerektápokban ez és ez van.

John Travolta?

Ebben az albumban csak egy aláírás van tőle, de otthon van még másik. Van, aki nem küld fényképet, például a Nobel Békedíjas Elie Wiesel. Azt írta, hogy ő nem filmsztár, ezért nincs fényképe, de köszöni az érdeklődést és csak ezt az aláírt levelet tudja küldeni. Ed Hillary, aki először megmászta a Mount Everestet, egy kis papírra, Treat Williams pedig egy kártyára írt. Ez a Clint Eastwood nem eredeti, de már azóta küldtem ki képet, és azt névre szólóan küldte vissza.

Mióta foglalkozol filmekkel?

’96-ban kezdtem el jegykezelőként dolgozni a Corvin moziban. Eleinte minden filmet megnéztem. Aztán néhányunkat átosztottak a Mammut moziba, ahol 2002 decemberében üzemvezető lettem. Most mozivezető vagyok, ami azt jelenti, hogy az itt dolgozó közel 70 emberért felelek, és az üzemvezetők munkáját is én ellenőrzöm.

Heti hány filmet nézel?

A 90-es évek lelkesedése egy kicsit alábbhagyott. Akkor minden filmet megnéztem, ma már csak heti egy-kettőt. Több filmet kötelező is megnézni.

Melyik autogramra vagy a legbüszkébb?

Mindegyikre! Büszkeséggel tölt el, hogy John Gielguddal és Teller Edével sikerült kapcsolatot teremteni. Nagyon örülök, hogy van közös fényképem Günter Grass-szal és Mario Vargas Llosával. Rengeteg dedikált könyvem is van, például Janikovszky Évától, Faludy Györgytől.

Csak a magad szórakoztatására csinálod, vagy van valami célod a gyűjtéssel?

Magamnak csinálom, tehát nem adom el, semmilyen formában nem értékesítem. Egyébként Magyarországon nincs is kézzel fogható értéke, mert nincs hagyománya. A személyes kötődés az igazi érték. Ha személyesen találkozom velük, akkor annak megvan a maga története, ami számomra emlékezetes. Amikor Robin Williams-szel találkoztam, sok fényképet vittem. Nem tudtam, hogy abban a filmben játszik Armin Müller-Stahl is, de így vele is találkozhattam! Amikor Robin Williams megjelent a szálloda halljában, alig lehetett felismerni, mert úgy be volt bugyolálva. Annyira közvetlen volt! Szinte megilletődött, hogy aláírást kértek tőle. Aláírt vagy 7-8 képet, aztán azt mondta, hogy most már legyen elég. Aztán elindult, de véletlenül magával vitte az egyik képemet. Amikor visszakértem, nagyon zavarba jött. Bármennyire nagy sztárok, azért ők is csak emberek.

 

Kalmanovits Balázs aláírása
Kalmanovits Balázs aláírása
14 KByte

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső