Pölöskey István Szeptemberi DVD ajánló

 


82 KByte

Csokoládé (Chocolat), 2000, 120 perc

A történet az ötvenes évek vége felé játszódik egy francia kisvárosban, amelyet bilincsbe vertek a hagyományok. Az ódon házacskák lakóinak életét szigorú szabályok uralták. A hagyományok legfőbb védelmezője Reynaud grófja, a történész professzor polgármester (Alfred Molina). Éberen felügyeli a városka lakóinak erkölcseit, sőt a fital papot is ellenőrzi: rendszeresen átírja a prédikációk szövegét. Aztán egy viharos éjszakán megérkezik a városba Vianne Rocher (Juliette Binoche) a kislányával, és minden megváltozik. A fiatal nő édességboltot nyit a főtéren, épp a nagyböjt alatt. Nem a legjobb időzítés. A forró csokoládé ebben a filmben szinte orvosságként, varázslatként hat az emberekre. A cukrászati különlegességek titkos receptjeit ismerő asszonyban a polgármester azonnal a város békés polgárainak megrontóját látja. Szemében a nyalánkságok az érzéki csábítást, a cukrásznő pedig a szabadosság szellemét jelképezik. A városka lakóinak kisebbik része enged a csábításnak, behódol a finomságok élvezetének, a többiek Reynaud buzgó hadjárata következtében az ördög kísértésének tartják az édességboltot. Lasse Hallström (Az árvák hercege Oscar-díjas rendezője) ínycsiklandó, vidám mesét készített, nagyszerű színészek közreműködésével (Johnny Depp, Carrie-Anne Moss, Peter Stormare).
Extrák: Több íz többet lát - dokumentumfilm a forgatásról (kb. 29 perc), Jelmeztervezés, Látványtervezés - megismerjük belőle az eredeti helyszínt (kétszáz lakosú kisváros), és azt is, hogy mit alakított rajta a stáb (hozzávarázsolták a folyópartot, az üzletsort és egy temetőt), láthatjuk a kimaradt jeleneteket, az alkotók kommentárját és az eredeti filmelőzetest. (A DVD valamennyi extrája magyar feliratot kapott.)
100%

Malena, 2000, 106 perc

A film egy szicíliai kisvárosban élő kiskamasz felnőtté érésének időszakát eleveníti fel a második világháború idején. Renato Amoroso (Giuseppe Sulfaro) megkapja élete első biciklijét, és ugyanazon a napon meglátja élete első szerelmét, Malenát (Monica Bellucci). A rendkívül vonzó, fiatal nő férjét behívják katonának, ő pedig lesütött szemmel suhan az utcákon, ahol bámuló férfitekintetek és irigy, rosszindulatú női megjegyzések kísérik. Renato azon túl, hogy tiszta szerelemmel szereti a lányt, úgy érzi, az egész város ellen meg kell őt védenie. Árnyékként követi mindenhova, szinte mindent megtud róla. Akkor is néma tanúként van jelen, amikor Malenát bíróság elé citálják azzal a váddal, hogy elcsábította a nős fogorvost. Az asszonyt felmentik, de a helyzete mind elviselhetetlenebbé válik. Gyűlölet veszi körül, s egyszer csak azt a hírt kapja férjéről, hogy elesett az afrikai fronton. Az obszcén vágyakozás és a női irigység megalázó vesszőfutássá teszi Maléna életét. A film operatőre Koltai Lajos, akit a Malenáért idén Oscar-díjra is jelöltek.
Extrák: a film előzetese, werkfilm
70%

Férfi Laramie-ből (The Man from Laramie), 1955, 98 perc

Anthony Mann korábban már két filmet is forgatott James Stewart főszereplésével (A 73-as winchester,1950 és A folyó mentén 1951). Ez a western utolsó közös munkájuk. Az 50-es évek többi amerikai filmjéhez hasonlóan a hős itt sem olyan pozitív alak, akivel a néző azonosulni tudna. Inkább elvakult és hajthatatlan, semmivel sem emberségesebb, mint a gonosztevők, akiket hajszol.
Extrák: képgaléria, filmplakátok, eredeti előzetes.
70%

Rio Bravo (Rio Bravo), 1959, 136 perc

Howard Hawks filmjét sokan úgy tekintik, mint az 1952-ben forgatott Délidőre adott választ. A Délidőről úgyanis több kritikus is azt állította, hogy a film nem több, mint egy öregedő cowboy utolsó pisztolylövése. A Rio Bravóban ezzel szemben Hawks azt kívánja bemutatni, hogy miképpen viselkedne szerinte egy a dolgához igazán értő hős, és mit jelent, ha bátor férfiak összefognak egy jó cél érdekében. A seriffnek (John Wayne) sikerül letartóztatnia egy gyilkost, azonban hamarosan összeütközésbe kerül annak fivérével és gengszterbandájával, amikor a gyilkost egy másik városba akarja átszállítani. Egy alkoholista (Dean Martin), egy kölyök és egy öreg csodabogár segítségével azonban sikerül megszabadulnia ellenfeleitől.
Extrák: eredeti filmelőzetes.
80%

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid), 1969, 105 perc (Speciális kiadás/

Két rokonszenves csirkefogó - mindketten valóban létező vadnyugati hősök voltak - Butch Cassidy (Paul Newman) és a Sundance kölyök (Robert Redford) egy rablóbanda vezérei. A nagyszabású vonatrablás után üldözőik kis híján a halálba hajszolják őket. A pénzzel Dél-Amerikába szöknek, ahol ismét bankot rabolnak. Mexikóban végül csak egy fél hadseregnek sikerül lemészárolni őket. Az izgalmas kalandfilm, Newman és Redford pompás humorának köszönhetően, új színt hoz a western műfajába. Felejthetetlen jelenet, amikor Butch Sundance barátnőjével (Katharine Ross) próbálja ki a technika új csodáját, a biciklit - Burt Bacharach Oscar-díjas filmdalára.
Extrák: Werkfilm, kommentárok, 7 rövid interjú Paul Newmannel és Robert Redforddal, 3 előzetes, produkciós információk.
100%

Macska a forró bádogtetőn (Cat On A Hot Tin Roof), 1958, 104 perc

Tennessee Williams színműve alapján készült a film, kitűnő szereposztással. A nagybeteg Big Daddy (Burl Ives) 65. születésnapjára összegyűlik a család, többek között eljön hozzá fia, Brick (Paul Newman) is a feleségével, Maggie-vel (Elizabeth Taylor). Brick nincs kibékülve sorsával, az alkoholban keres menedéket és feleségétől is elhidegült. A családban rendszeresek a heves viták, amelyek felkorbácsolják a szenvedélyeket. Az egyik ilyen összeszólalkozásban Brick az apja szemére veti, hogy sohasem kapott tőle igazi szeretetet. Ezután apa és fia újra egymásra talál, s ez kihat Brick és Maggie házasságára is. Paul Newmant ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték.
Extrák: eredeti filmelőzetes, a lemezen két képarányban, szélesvásznú, illetve a hagyományos televíziók arányához igazított 4:3-as változatban található meg a film.
80%

A szenzáció áldozata (Absence Of Malice), 1981, 112 perc

A rendőrség hiába keres egy eltűnt szakszervezeti vezetőt, ezért egy FBI-ügynök hamis információkkal lát el egy újságírónőt egy bűntény lehetséges gyanúsítottjáról. A riporternő (Sally Field) élete nagy lehetőségét látja a sztori felgöngyölítésében, s így a teljes csőd szélére sodor egy ártatlan üzletembert (Paul Newman), akinek társa kétségbeesésében öngyilkos lesz. Az üzletembernek csak nehezen sikerül meggyőznie ártatlanságáról az újságírónőt, aki szenzációhajhászásával jóvátehetetlen károkat okozott. A média manipuláló hatása és a személyes felelősség kérdése ritkán vetődik fel ilyen élesen mozifilmben, mint Sydney Pollacknak (Ilyenek voltunk, Aranyoskám) ebben a rendkívüli atmoszférát teremtő, meggyőző színészi alakításaival vádiratnak is beillő alkotásában.
Extrák: werkfilm, interjú az alkotókkal, kimaradt jelenet, alkotók filmográfiája.
60%

Amerikai szépség (American Beauty), 1999, 120 perc

Lester Burnham (Kevin Spacey) annak a rétegnek a képviselője, amit Amerikában felső középosztálynak neveznek. Van háza, felesége, 4000 dollárt érő kanapéja. Ám az otthona valójában koporsó, az asszonyt a javak és a status utáni hajsza élősködői rágták szét, a 4000 dolláros kanapén pedig nem lehet sörfoltot ejteni - egyéb foltokról már nem is beszélve. Ez a fekete komédia olyan emberekről szól, akik megpróbálják családi életük szépnek tetsző homlokzatát megtartani, holott mögötte már minden romokban hever. Lester felesége (Annette Bening) egy gusztustalan ingatlanügynök karjaiba veti magát. Lánya szerelmes egy drogkereskedőbe. A családfő számára sincs más kiút, mint a szerelem. Lánya iskolatársa, a szőke Angela (Mena Suvari) ifjúkori erőket szabadít fel a korosodó férfiben. Kiszáll a családi mókuskerékből: munkahelyén felmond, főnökéből még kivasal egy kis végkielégítést, kábítózik, gyúr, ifjúsága rockzenéjét hallgatja, és vesz magának egy 1975-ös piros sportkocsit, amire már kisfiúkora óta vágyott.
Extrák: kommentár, produkciós információk, tervek, vázlatok, sztoribord, filmelőzetes.
100%

A nagy Lebowski (The Big Lebowski), 1997, 127 perc

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) igazi naplopó. Szófukar, szeretetreméltó különc, kevéssel is beéri: hagyják békén, legyen meg a mindennapi füves cigije és a vodkakoktélja, no meg egy kis bowlingparti a haverokkal. A Coen-testvérek filmjében azonban Jeff pillanatok alatt bajba kerül. Összecserélik dúsgazdag névrokonával, emberrablási kalandba keveredik, oda a nyugalma, a perzsaszőnyege és kis híján még a farka is. A film ereje nem a történetben rejlik, hanem a szereplők találó és élethű jellemzésében. Csak úgy nyüzsögnek a kitűnő figurák, olyan színészek megformálásában, mint John Goodman, Julianne Moore, John Turturro (Hollywoodi lidércnyomás), vagy Steve Buscemi (Fargo).
Extrák: magyar szinkron és felirat, filmelőzetes.
90%

Betty nővér (Nurse Betty), 2000, 109 perc

Betty (Renée Zellweger) egy kisváros büféjében pincérkedik, és csendben tűri férje, a bunkó autókereskedő (Aaron Eckhart) durvaságait. A jólelkű pincérnő egyetlen öröme egy szappanopera, amelynek főhősébe (Greg Kinnear) szerelmes. Amikor szemtanúja lesz, amint férjét két bérgyilkos (Morgan Freeman és Chris Rock) brutális kegyetlenséggel megöli, az átélt sokk hatására kedvenc kórházsorozatát hiszi a valóságnak, a realitás pedig megszűnik létezni számára. Felkerekedik hát megkeresni a főszereplőt, a jóképű sebészt - nyomában a két bérgyilkossal... A kanadai rendező, Neil LaBute eddig kis költségvetésű, független produkciókat forgatott (Gyerekcsere, Férfitársaságban). Ezek legnagyobb erénye a merész témaválasztásban, a szokatlan nézőpontú ábrázolásban, és nem utolsósorban az ismeretlen, de roppant tehetséges szereplőkben rejlett. LaBute ezután Hollywoodba ment, ahol a Betty nővér forgatókönyvét kínálták fel neki. Bebizonyította, hogy idegen terepen is megállja a helyét. A könnyed, fordulatos vígjáték persze nemcsak az ő jóvoltából olyan szórakoztató, a kitűnő szereposztás is sokat nyom a latba.
Extrák: kommentár, werkfilm, filmelőzetes.
90%

Truman-show (The Truman Show), 1998, 99 perc

A nézők és a kritikusok egyaránt el voltak ragadtatva attól, ahogy Jim Carrey megformálta a gyanútlan Truman Burbanket ebben a csodálatos filmben, amelyet Peter Weir (A kis szemtanú, Holt költők társasága) rendezett egy olyan emberről, akinek az élete egy véget nem érő tévé show. Truman nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, amelyet egy élénk fantáziájú producer-rendező eszelt ki és vezet. A városkában élő és dolgozó emberek egytől egyig hollywoodi színészek, még Truman szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám a férfi lassan, apró jelekből rájön, hogy valami nincs rendben körülötte. Egyre többet tud meg. És egyre többen lesznek a show nézői között is olyanok, akik azon izgulnak, hogy kiderüljön az igazság - azaz, hogy Truman élete nem más, mint egy nagy átvágás.
Extrák: interaktív menük, werkfilm, a film előzetese.
100%

Ember a Holdon (Man On The Moon), 1999, 113 perc

Különcökről szóló életrajzi sorozatában Milos Forman egyaránt otthonosan mozog a tűzoltók, a hippik és a szexlapkészítők számunkra kissé furcsának tűnő világában. Ebben a filmjében a hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájába, a színpadi komikusok világába kalauzolja nézőit. Andy Kaufman (Jim Carrey/ a ma már klasszikusnak számító Saturday Night Live Show, valamint a Taxi című minisorozat oszlopos tagjaként vált híressé. A rendező hűen követi a kultikonná vált Kaufman életének fontosabb eseményeit. Rutinos kézzel építi fel Andy hullámvölgyekkel tarkított, bizarr karriertörténetét, a végeredmény mégis több, mint precízen kivitelezett rutinmunka, és ez főként Jim Carrey remek alakításának köszönhető.
Extrák: werkfilm, kimaradt jelenetek.
80%

Életvonat (Train de Vie), 1998, 103 perc

1941-ben járunk. A nácik sorra deportálják Kelet-Európában a zsidólakta falvakat. Az egyik község a menekülés különös útját választja. A falu bolondjának (Lionel Abelanski) kezdeményezésére “áldeportálást” szerveznek. Náci egyenruhákat varrnak, mozdonyt és vagonokat vásárolnak. Egy napon, mint Noé bárkája egykoron, a falu összes lakójával elindul a vonat… A film 1998-ban a Sundance filmfesztivál közönségdíját, a velencei filmfesztiválon pedig a kritikusok díját nyerte el.
Extrák: magyar szinkron és felirat, 16:9-es képarány, a film előzetese
90%

Macskajaj (Chat noir, chat blanc), 1997, 130 perc

Kusturica filmje tökéletesen illeszkedik A cigányok idejéhez, e tarka cigányeposzhoz, amely lenyűgözően ábrázolta a jugoszláviai romák életét. A Macskajajban a rendező egymásba fonodó, összetett képekkel festi le egy babonás cigány család életét, álmait, kötelékeit. Matko (Bajram Severdzan), a tönkrement feketepiaci kereskedő a roma keresztapától szerez pénzt merész tervéhez, a tehervonatrabláshoz. Az akció azonban balul üt ki, a férfi hamarosan egy hétpróbás gengszter markába kerül. A gengszter arra akarja kényszeríteni Matkót, hogy fia, Zare (Florijan Ajdini) vegye feleségül a bandita szép nevű (Ladybird), de bűnronda lányát. Zare azonban egy másik lányba szerelmes. Thierry Arbogast operatőr (Ötödik elem) jóvoltából különös képi világú jeleneteket láthatunk, ahol többek között egy sorompó végére akadt, esernyővel kalimpáló hivatalnok és egy kiszuperált trabantból nagyokat harapó disznó is megjelenik.
Extrák: a film előzetese
80%

Az emlékmás - Total Recall, 1990, 113 perc

A DVD-n kitűnő képminőségben látható film 2084-ben játszódik. Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) építőmunkást éjszakánként rémálmok kínozzák. A férfi minden éjjel a Marsról álmodik és egy ismeretlen nőről. Egy napon elhatározza, hogy ha a valóságban nincs is lehetősége eljutni a vörös bolygóra, legalább az új, virtuális utazási iroda segítségével megajándékozza magát egy marsi vakáció mesterséges emlékével. Az emlékek beültetésénél valami hiba csúszik az orvosi beavatkozásba. Quaid rádöbben, hogy ő voltaképpen nem az, akinek hiszi magát. Valójában egy szuperügynök a Marsról, aki titkos tudás birtokában volt, melyet agymosással távolítottak el a memóriájából. Távoli bolygókra vezető útja során aztán véres harcban szembekerül volt főnökével, aki egyúttal az összeesküvés kiagyalója.
Verhoeven munkája az akciófilm és a sci-fi hatásos elegye. A rendező tudatosan játszik a valóság és a fantázia összekeverésével. Mindvégig bizonytalanságban hagyja nézőit afelől, hogy vajon Quaid álmodja-e mindazt, amit látunk, vagy csakugyan megtörténik vele. S közben minden lehetséges különleges effektusnak szemtanúi lehetünk. Sharon Stone ebben a filmjében nemcsak elképesztően szexis, hanem legalább annyira harcias is. Finom kis kezecskéjével rutinosan csapja tarkón riválisát, majd elegáns cipellőjével gondolkodás nélkül rúgja orrba Arniet.
Extrák: az alkotók és a szereplők bemutatása, a film előzetese
90%

A bárányok hallgatnak (Silence of the Lambs), 1991, 114 perc /2 DVD/

A fiatal FBI-ügynöknő, Claire Sterling (Jodie Foster) bekapcsolódik egy gyilkosságsorozattal kapcsolatos nyomozásba. A gyilkos kiléte ismeretlen, csak annyit tudnak róla, hogy “Buffalo Bill” megnyúzza női áldozatait, akiknek megcsonkított testét a folyóba dobja. A kegyetlen gyilkos csalija Clarice lesz, aki először még nem a gyilkosságsorozat elkövetőjével, hanem az egykori pszichiáter, majd később tömeggyilkos dr. Hannibal Lecterrel (Anthony Hopkins) találkozik egy igen jól őrzött börtönben. Lecter mint egy bábjátékos tartja kezében a szálakat, és vezeti Clarice-t a helyes nyomra, mivel terápiás gyakorlatából felismeri a gyilkos egyéniségét, tetteinek motívumait és várható újabb cselekedeit. Hasznosnak bizonyuló tanácsai segítségével Clarice-nek sikerül a gyilkost lelepleznie, de Lecter megszökik, és ezzel folytatódik a rémtörténet… Az Oscarok történetében ez az első film a horror műfajából, amelyet e díjjal jutalmaztak, mégpedig a legfontosabb kategóriákban.
Extrák: az alkotók és a szereplők kommentárjai, a film előzetese, werkfilm, képgaléria, 7 kimaradt jelenet, A labirintusban - Így készült A bárányok hallgatnak (kb. 60 perc), Anthony Hopkins üzenetrögzítője, bakik.
100%

Elemi ösztön (Basic Instinct), 1992, 123 perc

A holland rendező, Paul Verhoeven harmadik amerikai munkája, az 1992-es év legnagyobb siker- és egyben botrányfilmje lett. Nick (Michael Douglas) boldogtalan detektív, aki San Franciscóban egy gátlástalan sorozatgyilkos után nyomoz. Egy ismeretlen női tettes szeretkezés közben meggyilkolja partnereit. A gyanú két nőre terelődik. Az egyik gyanúsított a titokzatos írónő, Catherine (Sharon Stone), akinek legújabb regényében a legapróbb részletekig megtalálható a gyilkosság leírása, a másik egy rendőrségi pszichológusnő, Beth (Jeanne Tripplehorn). A nyomozó egyre inkább Catherine hatása alá kerül, sőt rá kell, jöjjön, hogy a szálak - mint annyi jó krimiben - itt is a múltba, a látszólag magabiztos Beth és Catherine védtelen és sebezhető ifjúságába vezetnek. Valami történt egyszer az egyetemen a két okos, ambiciózus pszichológushallgató között. A múlt kiszámíthatatlan következményei azonban ott kísértenek az immár sikeresnek mondható hölgyek életében.
A ma már klasszikusnak számító thriller, magyar szinkronnal és felirattal ellátott, kiváló képminőségű, szélesvásznú változatban került DVD-re.
Extrák: eredeti filmelőzetes, dokumentumfilm az író és a rendező kommentárjával, külön zenei hangsáv, törölt jelenetek
100%

(Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés.)


72 KByte

84 KByte

128 KByte

118 KByte

90 KByte

60 KByte

52 KByte

42 KByte

42 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső