Pölöskey István Novemberi DVD ajánló

 

Távol Afrikától
Távol Afrikától
44 KByte

2001 novemberétől két új forgalmazó kezdi meg működését a hazai DVD-piacon. A Warner Home Video, a Warner Bros. video- és DVD-forgalmazási csoportja saját irodát nyitott Magyarországon. DVD megjelenései között olyan filmsikerek találhatók, mint A múmia és A múmia visszatér (5.1-es magyar szinkronnal), olyan filmklasszikusok, mint a Ben Hur, a Doktor Zsivago, vagy az Ausztriában már hónapok óta kapható Gyűjteményes Stanley Kubrick. Az új iroda kizárólagos forgalmazója nemcsak a teljes Warner, hanem a teljes Columbia DVD-tárnak is, ezek új megjelenései közül ajánlok néhányat a filmbarátok és gyűjtők figyelmébe:

Távol Afrikától (Out Of Africa), 1985,155 perc

Sydney Pollack filmje elragadó képekben meséli el a dán írónő, Karen Blixen életének az I. világháború előtti szakaszát. Az írónő (Meryl Streep) férjhez megy Bror Blixen báróhoz (Klaus Maria Brandauer), és követi őt Kenyába. A férfi hamarosan ismét a saját életét kezdi élni, felesége viszont úgy dönt, hogy ott marad Afrikában, és megpróbál a farmján gazdálkodni. Nemcsak az ország szerelmese lesz, hanem szenvedélyesen beleszeret egy kalandortermészetű vadászba, Dany Fitsh Hattonba (Robert Redford). Dany azonban lezuhan kis sportrepülőgépével, és a farm is tönkremegy, az asszonynak nem marad más választása, mint hogy hazatérjen Dániába. A Távol Afrikától Blixen gyönyörű és megható elbeszélése emlékeiről, szerelmes levél azoknak a helyeknek és embereknek, akiket imádott. A filmet eredeti helyszíneken, Kenyában forgatták, hét Oscar-díjat kapott: a legjobb film, a rendezés, az operatőr, a zene (John Barry), a látványterv, a forgatókönyv és a hangfelvétel kategóriában.
Extrák: kommentár, eredeti előzetes, produkciós információk, filmográfiák.
90%

A rettegés foka (Cape Fear),1991, 128 perc és A rettegés foka (Cape Fear), 1962, 99 perc

Speciális kiadás
Az egykori elítélt Max Cady (Robert de Niro) 14 évvel korábban megerőszakolt egy kiskorú lányt. A börtönből szabadulva egyetlen cél lebeg előtte: bosszúhadjáratot kezdeni annak az ügyvédnek (Nick Nolte) a családja ellen, aki rács mögé juttatta őt. Cady azzal vádolja az ügyvédet, hogy annak idején elhallgatta a bíróság előtt a mentségére szolgáló bizonyítékokat. Eleinte csak finoman provokálja az ügyvédet, lelkifurdalást kelt benne. Aztán taktikája lelki terrorba csap át, az ügyvéd feleségét (Jessica Lange) és leányát (Juliette Lewis) zaklatja folytonos fölbukkanásaival. Végül a családfő nem bírja tovább, és véres leszámolásra kerül sor közöttük. Az ügyvéd hiába győzi le ellenfelét, családi élete megrendült, már sohasem áll helyre korábbi boldogságuk. Martin Scorsese újra megfilmesítette J. Lee Thompson fekete-fehér thrillerét, a Cape Feart (1962). A film nem egyszerű másolat, hanem sokkoló pszichothriller, melynek témája a szex, erkölcs, bűn és vezeklés. Scorsese minimálisra visszafogott erőszakjeleneteivel az erőszak maximumát képes érzékeltetni. A korábbi verzióval ellentétben ezt az új változatot a hitelesség jellemzi, s így még hangsúlyosabb benne a rendkívüli körülmények közé került emberek megváltozása. Az újrafeldolgozás további érdeme, hogy a két hajdani főszereplő, Robert Mitchum és Gregory Peck itt két kisebb szerepben tűnik fel. A DVD változat igazi különlegességét pedig az adja, hogy a dupla lemezen mindkét filmverzió megtalálható.
Extrák: mindkét film eredeti előzetese, werkfilm.
100%

Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary), 2000, 98 perc

Túl a harmincon senkije sincs Bridgetnek (Renée Zellweger), aki ágyába hozná a reggelit, viszont tíz felesleges kiló hullámzik az ideálisnak álmodott testsúlyán felül, így állandóan fogyózik, ám ennek ellenére csak hízik és hízik. Rabja a szappanoperáknak, s legnagyobb öröme, ha a barátnőivel átmulatott, alkoholban úszó és átfüstölt éjszaka után karaokét énekelhet a rádió harmincon felülieknek sugárzott slágereire. A sors úgy hozza, hogy hirtelen két férfi is megjelenik az életében. Szerelmi viszonyt kezd szoknyavadász főnökével (Hugh Grant), miközben anyja össze akarja boronálni gyerekkori játszótársával, a borzasztó pulóvereket hordó Mark Darcyval (Colin Firth). Végül választania kell...Sharon Maguire remek filmadaptációt készített Helen Fielding bestselleréből, a Bridget Jones naplója az igazi, intelligens női komédiák prototípusát dicséri. A hazai mozipremiert példás gyorsasággal, már december elején követi az extrákban bővelkedő DVD változat. Ezen az amerikai Zellweger kisaszony frissen szerzett angol akcentusát is megcsodálhatjuk.
Extrák: werkfilm - a rendező, Sharon Maguire és a szereplők közreműködésével, a rendező kommentárja, törölt jelenetek, Gabriel és Shelby Lynn videoklip.

100%

A Stanley Kubrick-rajongókat egy nyolc lemezből álló gyűjteményes kiadással lepték meg. A fehér kötésű díszdobozban a következő filmek találhatók: Lolita, Dr. Strangelove, 2001: űrodüsszeia, Mechanikus narancs, Barry Lyndon, Acéllövedék, Ragyogás és végül a Tágra zárt szemek. Ehhez a kollekcióhoz tartozik még egy kétórás dokumentumfilm Kubrick művészetéről.
100%

A Warner kiadó mellett, novembertől egy másik kiadó is színesíti a DVD kínálat hazai palettáját: az ARIEL International minden tekintetben megpróbál megfelelni azoknak az egyre magasabb szintű elvárásoknak, amiket az új digitális médium felhasználói támasztanak. A filmek producereivel egyeztetve megpróbálják a lehető legtökéletesebb alapanyagokat (szélesvásznú anamorf kép, 5.1-es eredeti hang, extrák) megszerezni, hogy a filmeket az alkotók eredeti elképzeléseihez legközelebb álló változatban tudják bemutatni. Nézzük, melyek azok a filmcímek, amelyek a közeljövőben kerülnek az üzletek és a filmrajongók polcaira: David Lynch sci-fi klasszikusa, a Dűne Kyle MacLachlannal és Stinggel. Oscar-díjra jelölték Michelle Pfeiffert az Azok a csodálatos Baker fiúk című filmben nyújtott alakításáért, melyben Jeff Bridges a partnere. Nagy közönségsiker volt a Haláli fegyver című paródia, a Hóbortos hétvége és a Szemenszedett szenzáció Burt Reynoldsszal, Kathleen Turnerrel és Christopher Reeve-vel. Most lesz látható először Magyarországon David Cronenberg thrillerje, A holtsáv, amely Stephen King regénye alapján készült. Szintén Cronenberg a rendezője a Két test egy lélek című filmnek, amelyben Jeremy Irons kettős szerepet játszik. Az ARIEL kiadásában láthatjuk részletes ismertetőnk további filmjeit:

1492 - A Paradicsom meghódítása (1492 - Conquest of Paradise), 1992, 138 perc

Amerika felfedezésének 500. évfordulójára Ridley Scott rendező (Gladiátor, Hannibal) szép epikus filmalkotással ajándékozta meg a világot azoknak a hősöknek a látomásairól, akik a Paradicsomot a Földön szerették volna megtalálni. Az Újvilág felfedezése körül kialakult mítoszokat jól ismerjük, ezért a rendező a hangsúlyt inkább a felfedezők jellemének ábrázolására helyezte, ami inkább a mítoszok lerombolásának, mint a hősök dicsőítésének tekinthető. Kolombusz Kristóf szerepét Gérard Depardieu játssza. A hódító, aki igencsak éhes a hatalomra és mindenekelőtt leplezetlenül fajgyűlölő, az indiánokat csupán munkaeszköznek tekinti. A film egy gonosz hódító ragyogóan illusztrált, részletező lélekrajzát nyújtja. A történelmi eposzt Vangelis zenéje és a gyönyörűen megkomponált képek teszik feledhetetlenné.
Extrák: magyar szinkron /sajnos csak mono/, magyar felirat
80%

Két test egy lélek (Dead Ringers), 1988, 117 perc

David Cronenberg nem csak filmjei lenyűgöző képi világáról, stílusáról híres, hanem témaválasztásáról is: aligha akad még egy olyan jól ismert rendező, aki nála intenzívebben foglalkozna az élet legbizarabb fordulataival, a tabu témákkal, vagy a lélek hátborzongatóan sötét mélyével. A film hőse egy ikerpár: Elliot és Beverly Mantle (Jeremy Irons kettős alakításában) - két jóképű, tehetséges és sikeres nőgyógyász, akik kinézetre egymás kiköpött hasonmásai és gondolkodásuk sem tér el sokban egymástól. Életük során mindent megosztottak maguk között - játékot, tudást, műszereket, betegeket és a nőket, akiket együtt csábítanak el. A világhírű orvos-testvérpár örökre elválaszthatatlannak tűnik, de egy napon besétál életükbe a gyönyörű Claire (Genevieve Bujold), akit mindketten elcsábítanak, de egyikük, az érzékenyebb, finom lelkű Beverly halálosan bele is szeret. Amikor elhatározza, hogy a lány kedvéért elszakítja a testvérével összekötő láthatatlan, de mindennél erősebb láncot, nem számol a katasztrofális következményekkel...
Extrák: a film előzetese, werkfilm, kommentár a rendező, Jeremy Irons, a vágó, a látványtervező és az operatőr közreműködésével, David Cronenberg titkos vágyainak furcsa tárgyai (fotógaléria): eredeti tervek a főcímhez, fém-matematika, mutáns nők operálásához szükséges eszközök, "Iker-trükkök és effektek" - Így készültek a film páratlan trükkfelvételei, DD 5.1-es magyar szinkron..
100%

A holtsáv (The Dead Zone)....,1983, 102 perc

Stephen King, a pszicho-horror nagymesterének híres regényét David Cronenberg vitte filmre. A kritikusok és a közönség egyöntetű véleménye szerint Kubrick Ragyogása mellett az egyik legjobb King-adaptáció született meg. Johnny Smith (Christopher Walken) öt évig feküdt kómában, miután csodával határos módon túlélt egy szörnyű autóbalesetet. A szürke kisvárosi tanár egészen más emberként tér vissza: furcsa természetfeletti erő birtokába került és látnoki megérzései támadnak, amint megérint valamit vagy valakit.
Extrák: a film előzetese, az alkotók és a szereplők bemutatása, produkciós információk, DD 5.1-es magyar szinkron.
90%

Szemenszedett szenzáció (Switching Channels), 1988, 100 perc

A rámenős főszerkesztő (Burt Reynolds) egy chicagói tévéállomás híradó szerkesztőségét vezeti. Elvált felesége (Kathleen Turner), a csinos riporternő régóta vele dolgozik, ám egy szép napon felmond: új csatornához hívják, s készül. férjhez menni A férfi rádöbben: sem magánéletében, sem a munkában nem tudná nélkülözni, ezért trükkök sorozatával akarja maradásra kényszeríteni...
Extrák: a film eredeti előzetese
80%

Azok a csodálatos Baker fiúk (The Fabolous Baker Boys), 1989, 109 perc

Két elütő természetű fivér, Frank és Jack (Beau és Jeff Bridges) zongoristaduója már 15 éve lép fel harmadosztályú bárokban. Egyre ritkábban kapnak munkát. Rájuk köszönt a szerencse, amikor szerződtetik maguk mellé énekesnek Susie Diamondot (Michelle Pfeiffer). Együttes sikerük azonban nem örökéletű - az addig csak a megállapodott, családos bátyja árnyékában meghúzódó, csélcsap és gyáva, de bátyjánál sokkal tehetségesebb Jack beleszeret Susie-ba, s ez a szerelem erőt ad neki, hogy a saját lábára álljon. Az elsőfilmes rendező, Steve Kloves apró lelki rezdülések és gyengéd érzelmek ábrázolásában kifinomult tehetségről tett tanúbizonyságot.
Extrák: filmelőzetes, werkfilm, képgaléria
90%

(Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés.)

A rettegés foka
A rettegés foka
42 KByte
Bridget Jones naplója
Bridget Jones naplója
43 KByte
1492 - A Paradicsom meghódítása
1492 - A Paradicsom meghódítása
38 KByte
Két test egy lélek
Két test egy lélek
38 KByte
A holtsáv
A holtsáv
32 KByte
Szemenszedett szenzáció
Szemenszedett szenzáció
12 KByte
Azok a csodálatos Baker fiúk
Azok a csodálatos Baker fiúk
49 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső