Pölöskey István Musicalek és zenés filmek DVD-n


76 KByte

Victor Fleming - Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz, 1939), 98 perc

Frank L. Baum klasszikus meséjéből készült a film, amely két Oscar-díjat nyert. Egyedülálló látványvilága még ma is lebilincseli a nézőket, csakúgy, mint generációkkal ezelőtt. A film főszerepében az a Judy Garland látható, aki Shirley Temple helyett került a filmbe, és aki alakításával rövidesen az egész világon ismertté vált. Dorothyt, a kansasi kislányt egy nap a szivárványon túli országba, Óz földjére repíti a különös forgószél. Igazi mesevilágba kerül, melyet tündérek, beszélő fák és más mesebeli alakok népesítenek be. A hazavezető utat kereső kislány, a bátorságot kereső oroszlán, a szeretni vágyó bádogember és a madárijesztő, aki szalma helyett okosságot szeretne tudni a kobakjában, mind-mind régi kedves ismerősünk, akik ezúttal soha nem tapasztalt minőségben, egy teljesen felújított kópián térnek vissza hozzánk. A korát meghazudtoló trükktechnikával, nagyszerűen eltalált figurákkal, fülbemászó dallamokkal elkészített remekmű ma hatásosabb, mint valaha. A film DVD változatán rengeteg extra található: A csodálatos Óz: egy filmklasszikus születése című dokumentumfilm, Óz történelem, ahol a mese 1910-es évekbeli, némafilm változatából is látunk részletet, megismerhetjük a film utóéletét, bepillanthatunk a kulisszák mögé és a kimaradt jeleneteket is megnézhetjük.

Gene Kelly, Stanley Donen - Ének az esőben (Singing In The Rain,1952), 98 perc

A történet akkor kezdődik, amikor Hollywoodban áttérnek a hangosfilmre: Don (Gene Kelly), aki a némafilmekben többnyire az epekedő hősszerelmest játszotta, a hangosfilm révén esélyt kap arra, hogy mint táncos és énekes lépjen fel. Barátjával (Donald O'Connor) musicallé írja át legutóbbi filmjét, amelyet a közönség kinevetett. Gondot okoz azonban a női főszereplő, Lina (Jean Hagen), akinek az énekhangja használhatatlan. Kathy (Debbie Reynolds) ugrik be, és szinkronizálja Lina énekét. Don hamarosan beleszeret Kathybe, és gondoskodik róla, hogy a közönség a bemutatón értesüljön teljesítményéről. Kelly és Donen megújították a zenés filmet. Náluk az ének és a tánc a cselekmény részévé válik, dramaturgiailag is beépül. Ez és a rendezési stílus adja a musical lendületét és báját, mely a háború utáni idők egyik legsikeresebb zenés filmjévé vált. Sajnos extra felvételeket, dokumentumfilmeket nem tartalmaz a DVD változat.

Walter Lang - Anna és a sziámi király (The King And I, 1956), 139 perc

A rendező a sikeres Broadway-musical alapján forgatta színpompás zenés filmjét, sok humorral fűszerezve, ami a filmnek csak előnyévé vált. A zsarnok sziámi király (Yul Brynner) illemtanárként foglalkoztat udvarában egy angol özvegyet (Deborah Kerr). Némi kezdeti nehézségek után az erélyes asszony megtanítja a királyt a civilizált viselkedésre, s ezzel kivívja magának az elismerést és a rokonszenvet. Egyre inkább az asszony gondolkodásmódja határozza meg a király szemléletét és kormányzási stílusát. Yul Brynner, aki a musicalben már színpadon is játszotta a király szerepét, a filmben is meggyőző alakítást nyújtott.
Extrák: eredeti előzetes, korabeli híradó-részlet a premierről, korabeli híradó-részlet az Oscar-díj kiosztásról, három betétdal, az alkotók filmográfiája, produkciós információk.

Georg Cukor - My Fair Lady (1964), 166 perc

A minden idők legsikeresebb musicaljéből készített film bemutatása után hamarosan az előállítási költségeinek több mint kétszeresét, mintegy 17 millió dollár bevételt hozott. A film sokat megőrzött a színpadi mű szatirikus hangvételéből. Az excentrikus nyelvészprofesszor, Higgins fogadást köt, hogy az egyszerű virágáruslányból, Eliza Doolittle-ből a "helyes" beszéd segítségével igazi dámát farag. A kezdeti kudarcok után végül teljes sikert arat, Elizát mint tökéletes úrihölgyet csodálja a környezete. A film készítői Audrey Hepburn dalbetéteit egy képzettebb hangú énekesnővel utószinkronizálták. A DVD-n pluszban megtalálható két jelenet, amin Audrey a saját hangján énekli a dalokat.
Extrák: filmelőzetes, a restaurátor team (Robert A. Harris, James C Katz) kommentárja.

Robert Wise - A muzsika hangja (The Sound Of Music, 1965), 167 perc

Egy szokatlan zenei karrier előzményeit vitte vászonra a rendező. A fiatal osztrák novícia a megözvegyült Trapp báró családjához kerül nevelőnőnek. Minden ellenkezéssel dacolva megtanítja védenceit énekelni, olyannyira, hogy dalaikkal a nyilvánosság előtt is fellépnek. A zárkózott apa szívét ugyancsak megnyeri Maria. Az esküvő után a család összetűzésbe kerül a nácikkal. A Trapp család kivándorol az USA-ba, és mint a "Singing Trapp Family" a népies zene nagy csillagai lesznek. Maria von Trapp történetéből, akit 1956-ban az "év anyjának" választottak az USA-ban, már 1958-ban készült egy német film Ruth Leuwerik főszereplésével. Az amerikai újrafilmesített változat egy színpadi musical nyomán született, és sikere felülmúlt minden várakozást.
Extrák: a rendező kommentárja, zenei hangsáv, dokumentumfilm Salzburg képei és hangjai címmel, A muzsika hangja születése - 87 perces dokumentumfilm, előzetesek, tv-reklámok, interjúk a szereplőkkel és az alkotókkal.

Carol Reed - Oliver (1968), 140 perc

A rendező e filmjével Charles Dickens Twist Oliver című regényének musical-változatát készítette el. A 19. század első felének londoni nyomornegyedében az árva kisfiú (Mark Lester) a zsebtolvajok királya, Fagin (Ron Moody) kezébe kerül. Csak keserves szenvedések árán találja meg végül a megváltást jelentő menedéket egyik jóindulatú rokonánál. A hatásos filmet hat Oscar-díjjal tüntették ki, többek között megkapta a legjobb filmnek járó elismerést is.
Extrák: előzetes, Így készült a film, reklámanyagok és fényképek a forgatásról.

George Dunning -- A sárga tengeralattjáró (Yellow Submarine, 1968), 90 perc

A Beatles tagjai, akik a film végén néhány pillanatra maguk is láthatók, itt mint rajzfilm-figurák vesznek részt szürrealisztikus kalandokban. Egy sárga tengeralattjárón Pepperland-be, a hippi Paradicsomba utaznak, hogy felszabadítsák a zene és a szerelem ellenségeinek uralma alól. A Heinz Edelmann német grafikus vezette rajzolócsapat ebben a Beatles-számokkal teli, pszichedelikus ihletésű filmben gazdag színekkel álmodja meg képekben a Beatles sokrétegű, vibráló zenei világát.
Extrák: önálló zenei sáv, dokumentumfilm a rajzolókról, interjúk, a filmből kimaradt storyboard részletek.

Dennis Hopper - Szelíd motorosok (Easy Rider/ 1969), 92 perc

Izgalmas rockzenéjével (Steppenwolf, Byrds, Jimi Hendrix) és Kovács László hiteles képeivel a Szelíd motorosok telibe találta a társadalomtól elforduló ifjúság igényeit. Harley Davidsonokkal a szabadság felé - Dennis Hopper, Peter Fonda és a fiatal Jack Nicholson végig motoroznak az USA-n és új filmműfajt teremtenek. A hatvanas évek road-movie-ja kiváló minőségben került DVD-re. Az angol eredeti hangot Dolby Digital 5.1 formátumúra újították fel. A lemezen található még egy kitűnő, 67 perces dokumentumfilm is, amelyben a résztvevők a kultuszfilm keletkezésének körülményeiről mesélnek.
Extrák: rendezői kommentár, filmográfiák

Michael Wadleigh - Woodstock (1970, Directors Cut), 216 perc

Woodstock felejthetetlen és szimbolikus jelentőségű. Egy legendás évtized, az ellenkultúra korszakának maradandó dokumentuma. A hatvanas évek "új generációja", vagy ahogyan a fesztivál után nevezték őket, "Woodstock népe" ekkor még hitt abban, hogy a rockzene erejével, a fiatalok tömegével, a béke és szeretet hirdetésével, hittel és egyetértéssel szebbé lehet varázsolni a világot. Woodstock jelentéktelen kisváros New York közelében. 1969. augusztus 17. óta azonban mementó és zarándokhely egy generáció számára. A szervezők először 60000 embert vártak a zenei és művészeti vásárnak hirdetett rendezvényre, amire félmillióan jöttek el, hogy meghallgassák azt a 32 rockzenekart és előadót, akik az akkori idők legnépszerűbb és legjelentősebb folk-, soul-, blues- és rock előadói voltak. Michael Wadleigh rendező operatőrök és asszisztensek kisebb hadseregét rendelte a helyszínre és a kor legmodernebb technikájával felszerelkezve vegyült el a fiatalok tömegében.
A Woodstock-i fesztiválról készült film nem egyszerűen zenés remekmű, hanem kordokumentum is egyben. Forradalmi vágástechnikával (az egyik vágó Martin Scorsese volt), osztott képmezőkkel, a képarányok változtatásával az alkotók elérték, hogy a néző is részesévé válhasson az eseményeknek. A DVD-n most megjelenő változat közel negyven perccel hosszabb az eredetinél - a rendező néhány évvel ezelőtt kiegészítette a filmet néhány korábban soha nem látott jelenettel -, és a hangot is újrakeverték. A 216 perces változat sajnos nem tartalmaz magyar feliratot.

Jim Sharman - Rocky Horror Picture Show (1975), 96 perc /Dupla DVD/

A kispolgári párocska, Brad (Barry Bostwick) és Janet (Susan Sarandon) autókarambolja után egy közeli romos épületben keres menedéket. Itt bizarr lények hordájával, a transylvániakkal találkoznak, akik a transzvesztita Frank N. Furter (Tim Curry) vezetésével éppen évfordulójukat tartják. Az összejövetel csúcspontján Furter bemutatja a műembert, Rocky Horrort (Peter Hinwood). Ezután egy szex-rock orgia következik, melybe Brad és Janet is belekeveredik. A patri végén neccharisnyában és tűsarkú cipőben találják meg egymást.
A musical, a horror és a szex fergeteges keverékét nyújtó film a hetvenes években olyan kultuszt hívott életre, amely hamarosan elterjedt a világ nyugati felében. Estéről estére ugyanazok az emberek találkoztak a moziban, és féktelen partikat rendeztek. Hamarosan divattá vált, hogy a közönség a filmbéli szereplőkhöz hasonló ruhában megy moziba, a szereplőkkel együtt szavalja a dialógusokat, és a megfelelő részeknél rizst, újságokat és vízipisztolyt vet be a teljesebb átélés kedvéért. Ez a polgárpukkasztó darab sajnos 13 éves késéssel érkezett el a hazai mozikba, így a közönség és a kritikusok körében csak mérsékelt sikert aratott, és a filmszínházi happeningek is elmaradtak. Az extrákkal telezsúfolt DVD változattól azonban joggal remélhetjük, hogy most is ugyanolyan friss, és ugyanúgy hat, mint amikor a mozivászonra került. A kép pontos, pompás színeket vonultat fel. A hang is rendkívüli élmény.
Extrák: dokumentumfilmek, kommentárok, zenei videók, előzetesek, alternatív főcím, a közönség "szertartásai", segédlet leendő mániákusoknak, kimaradt jelenetek, két karaoke dal.

John Landis - Blues Brothers (1980) + Blues Brothers 2000 (1998), 142 perc, 119 perc

A ma már kultuszfilmnek számító Blues Brothers tartós sikere többek között a felejthetetlen karaktereknek, a nagyszerű, fanyar humornak, és nem utolsósorban a rengeteg dögös rhytm-and-blues betétdalnak köszönhető. Jake és Elwood Bluest a hetvenes évek elején találta ki a két blues- és rock'n'roll őrült, John Belushi és Dan Aykroyd. Fekete öltönyben, fekete napszemüvegben, rezzenéstelen fapofával egy egész korszak legendás komikuspárjává váltak. John Landis filmjében a két kisstílű csibész jót akar tenni az árvaházzal, amelyben felnevelkedett, s amelyet a teljes anyagi csőd fenyeget. Ezért megkísérlik újra összehozni a régi Blues Brothers Band nevű zenekart. Útjukat lépten-nyomon felbukkanó soul- és rock and roll sztárok (Cab Calloway, James Brown, John Lee Hooker) és más hírességek keresztezik (Steven Spielberg, Frank Oz), ám ez még nem akadályozza meg őket abban, hogy a földdel tegyenek egyenlővé egy bevásárlóközpontot, és mellékesen egy sereg rendőrautót is kikészítsenek.
John Belushi korai halála után (1982) sokáig kellett várni a történet folytatására. A Blues Brothers 2000-ben még több blues zenésszel találkozhatunk és még több autót törnek össze. Dan Aykroyd és az új Blues-tagok mindent megtesznek a siker reményében, de J. Evan Bonifant, a 12 éves kissrác többször is lejátssza őket a színről. A film igazi sztárjai a zenészek (Eric Clapton, Steve Winwood).
Extrák: filmelőzetes, az alkotók és a szereplők bemutatása, werkfilm, képgaléria, filmplakát-képek.

Alan Parker - A fal (Pink Floyd - The Wall, 1982), 95 perc

Az egykori reklámfilmrendező egy mély válságba került rockzenész, Pink (Bob Geldof) történetét vitte vászonra. Los Angeles-i szállodai szobájában gondolja végig karrierjét, a sikerekhez vezető útját, amely miatt a magánélete zátonyra futott. Rémképekben és álmokban megjelenő negatív emlékei mind egy - egy mozaikkő, amelyek egymásra rakódva egyre magasabb falat emelnek körülötte, s ő egyre magányosabb, és párbeszédre, emberi érintkezésre egyre képtelenebb. Alan Parker a videoklip technikájával építi fel az angol Pink Floyd együttes zenéjére készített, szimbólumokkal telezsúfolt filmjét.

Monty Python - Az élet értelme (Monty Python's The Meaning Of Life, 1983), 102 perc

A legendás társulat ebben az 1983-ban bemutatott filmjében visszatér a kezdetekhez, a Monty Python's Flying Circus/Monthy Python repülő cirkusza című tévésorozathoz, amit Galla Miklós magyar szövegével néhány évvel ezelőtt az MTV-ben is láthattunk. Hét fejezetben veszik sorra az élet szakaszait a születéstől a halálig. Az angol komikuscsoport minden alkalmat megragad a fennálló "szent" intézmények kigúnyolására. Attól sem riadnak vissza, hogy a tabudöntögetés mellett kitűnő dalbetétekkel is szórakoztassák a meghökkent nézőket. A Terry Gilliam és Terry Jones közös rendezésében készült mozifilm sajnos eddig elkerülte a hazai tévécsatornákat, így igazi hiánypotló darab ez a DVD.

Milos Forman - Amadeus (1984), 153 perc

A 8 Oscar-díjjal kitüntetett film Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) életét eleveníti fel Salieri (F. Murray Abraham) tolmácsolásában. Az egykori halálos ellenfél visszaemlékezik Mozarttal való salzburgi találkozására. Az udvari komponista azonnal felismeri a zenész zseni igazi nagyságát. Amikor Mozart Bécsbe kerül, a középszerű és irigykedő Salieri mindent megtesz, hogy ártson neki. Miután Mozart műveiből, s nem udvari óraadásból akar megélni, anyagi gondok szorongatják. Elfogadja egy rekviem megírására a névtelen felkérést, amely mögött Salieri áll. Ennek komponálása közben éri a halál. Hátborzongató élményt nyújt, amikor a tökéletes Dolby Digital hangsávon Sir Neville Marriner szimfonikus zenekara rázendít a Rekviemre. A kitűnő képminőségű DVD-n az infók és az előzetes mellett megtalálható a "csak zene" hangsáv is.


98 KByte

94 KByte

62 KByte

54 KByte

76 KByte

41 KByte

50 KByte

84 KByte

48 KByte

110 KByte

116 KByte

148 KByte

115 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső