Pölöskey István DVD ajánló a hazai forgalmazásban megjelent kiadványokból

Egy rossz lépés
Egy rossz lépés
72 KByte

Carl Franklin - Egy rossz lépés /One False Move/ 1991

Két Los Angeles-i drogkereskedő, egyikük fekete barátnőjének segítségével brutálisan meggyilkol egy néger családot, akiknél nagy kábítószer lerakatot remélnek. Az akció után jobbnak látják, ha egy időre eltűnnek a zsaruk szeme elől. Egy csendesnek tűnő arkansasi kisvárosban próbálnak elrejtőzni a hatóságok elől - úgy gondolják, a helyi seriff nem zavar majd sok vizet. De tévednek: Dale "Hurrikán" Dixon /Bill Paxton, Tombstone, Apollo 13/ nem az az ember, aki tétlenül nézi, hogy gyilkosok veszélyeztessék a kisváros nyugalmát. Miközben már az FBI is Arkansasban kutat a dílerek után, a seriff megteszi az első lépéseket a végső leszámolás felé. Az akciódús thrillert 1991-ben számos amerikai kritikus említette az év legjobb filmjei között. Külön említést érdemel a női főszerepet alakító, chicagói születésű Cynda Williams, aki egy évvel korábban, az 1990-ben készült Spike Lee filmben, a Mo’Better Blues-ban debütált . Az egyik rosszfiút alakító, Billy Bob Thorntont 1996-ban, a Pengeélenért jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra. A DVD változaton található mozielőzetes, filmográfiák és rendezői kommentár.

Mick Garris - Alvajárók /Stephen King’s Sleepwalkers/ 1992

A nyitó képsorokban rögtön a nagy mester, Alfred Hitchcock előtt tisztelegnek az alkotók, a helyszín ugyanis az a kaliforniai Bodega Bay, ahol annak idején az egyik alapvető horrorfilm, a Madarak cselekménye is játszódott. Támadó szárnyasok helyett most több tucatnyi felakasztott macska tetemével találkozhatunk az elhagyatott családi ház tornácán. Stephen King annyira elégedett volt regénye adaptációjával, hogy még egy rövidke szerepet is elvállalt a filmben. Mádchen Amick, a popcornárus kamaszlány szerepében pedig olyan elragadó, hogy cseppet sem csodálkozhatunk azon, ha a vérszomjas alvajáró fiú is őt szemelte ki soron következő áldozatának. A DVD tartalmazza az alkotók filmográfiáját is.

Tim Burton - Ollókezű Edward /Edward Scissorhands/ 1990

A bizarr szépségű, tragikomikus, de egyúttal mesterien megformált filmmesét az utóbbi évek legjobb darabjaként üdvözölte a korabeli kritika. A mesterséges lény, Edward /Johnny Depp/, aki keze helyett késélességű ollókat visel, feltalálójának halála után egy komor kastélyban rendezkedik be. Itt lel rá véletlenül a kisvárosból érkező, új vevőket kereső Avon-tanácsadó hölgy /Dianne Wiest/, aki magával viszi a tisztességes "Suburbiá"-ba. Ott Edward, mint kertész és fodrász a városka szenzációjává és egyúttal botránykövévé válik. Amikor nevelőszülei leányába /Winona Ryder/ beleszeret, egyenesen kitaszítják és visszaüldözik elhagyatott kastélyába. A DVD két audiokommentárt is tartalmaz: a rendezőét és Danny Elfman zeneszerzőét. Ezen kívül találunk még a lemezen rövid werkfilmet, eredeti filmelőzeteseket, képgalériát, valamint interjúkat az alkotókkal /ezek közül kiemelkedik a rendezőé, aki olyan benyomást kelt az emberben, mintha Roman Polanski és Alice Cooper keverékével találkozna/.

Spartacus

Az USA-ban Stanley Kubrick összes játékfilmjét kiadták DVD-n. Hazánkban először a Dr. Strangelove, majd a Tágra zárt szemek jelent meg kis ezüst korongon a kultikus rendezőtől. Karácsony előtt pedig már az élelmesebb Fotex üzletekben is megjelent a magyar feliratos Spartacus. A közönség és kritikusok egyaránt az antik eposzok /ún. szandálos filmek/ legjobbjai közt tartják számon a trák rabszolga /Kirk Douglas/ történetét. A film alapjául Howard Fast regénye szolgált. Láthatjuk, hogy Spartacus gladiátorként mekkora sikerrel lett a lázadás vezére, és végül hogyan bukott el a római seregek túlereje folytán. A közönségsikert a nagy gonddal rendezett tömegjelenetek, a bravúrosan fényképezett, mára klasszikus betétnek számító kocsiverseny-jelenet és a kitűnő sztárok biztosították. A főgonosz Crassus szerepében Laurence Oliviert láthatjuk. Tony Curtis és Jean Simmons mellett, még Peter Ustinov alakítását érdemes kiemelni, aki 1961-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte. A tökéletes képminőségű, digitálisan felújított változat a film eredeti nyitányát is tartalmazza.

Mel Gibson - A rettenthetetlen /Braveheart/ 1995

Végre DVD-n is megjelt, a gyűjtök nagy örömére, ez a csodálatos régi mese az egyszerű emberről, aki a nép hősévé válik. Mel Gibson filmje méltó emléket állít William Wallace-nak /1276-1305/, aki a legtöbbet harcolt azért, hogy Skócia felszabaduljon az angol elnyomás alól. Az amerikai kritikusok szerint A rettenthetetlen, Kubrick forradalmi filmjének, a Spartacusnak jegyében született. John Toll lélegzetelállító fényképezésének és a film remek ritmusának köszönhetően, Gibson eposza inkább hommage, mint plágium. Tisztelgés a kosztümös kalandfilm műfaja és a mester, Kubrick előtt. Mel Gibsonnak sikerült úgy bemutatni a háború és a középkor borzalmait, hogy közben a kor bűverejét is meg tudta ragadni. Nem véletlenül kapta meg 1995-ben a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó Oscart. A dupla DVD-n megtalálható Mel Gibson teljes audiokommentárja, az eredeti előzetes és egy 28 perces dokumentumfilm.

James Mangold - Észvesztő /Girl, Interrupted/ 1999

A film Susanna Kaysen bestsellere alapján készült. Annak a két esztendőnek a krónikája, amit az írónő egy pszichiátriai intézetben töltött. 1967-et írunk. A 17 éves Susanna /Winona Ryder/ olyan, mint a többi amerikai kamaszlány, bizonytalan magában és kicsit összezavarodott. Egy pszichiáter megállapítja, hogy a lány borderline eset, és beutalja egy kórházba, ahol a lány egy csapat fura fiatal nő között találja magát. A nagyon zűrös Lisa /Angelina Jolie Oscar-díjas alakítása/, az agyonkényeztetett Daisy /Brittany Murphy/ és az összeégett arcú Polly /Elisabeth Moss/ lesznek Susanna legjobb barátnői. Nehezen tudja elviselni, hogy az intézeti életnek ugyanúgy megvannak a szabályai, mint a kinti életnek, így összeütközésbe kerül a kórház vezetőivel. A DVD tartalmazza James Mangold rendező teljes audiokommentárját, egy werkfilmet, öt kimaradt jelenetet, az eredeti filmelőzetest, filmográfiákat és a kor rockzenéjét reprezentáló külön zenei hangsávot.

 

2001 első felében várható hazai DVD megjelenések

 

Martin Scorsese - Krisztus utolsó megkísértése /The Last Temptation Of Christ/ 1988

A film realista ábrázolásban kísérli meg, hogy Jézust emberként állítsa a nézők elé. A Biblia megfilmesítések között újszerűnek számító megközelítést - a katolikus rendező, Martin Scorsese, a kálvinista forgatókönyvíró, Paul Schrader és a ferenceseknél nevelkedett író, Nikosz Kazantzakisz közös vállalkozását - már a bemutatója előtt hevesen támadták az egyházi körök. A katolikus egyház számos befolyásos képviselője elfogadhatatlannak minősítette a "megkísértés" jelenetét. A bírálók nem is maradtak meg a puszta tiltakozásnál: egy párizsi moziban bombát robbantottak, más országokban számos mozitulajdonost is megfenyegettek, ha műsorukra tűzték ezt a "szentségtörő" alkotást. A tiltakozások hatására sok országban egyáltalán nem vagy csak cenzúrázva mutatták be a mozik a filmet.

A DVD-n a teljes, vágatlan, cenzúrázatlan változat jelent meg, s mellette megtalálható a film eredeti előzetese is.

Robert Mulligan - Ne bántsátok a feketerigót /To Kill a Mockingbird/ 1963

1932-ben Alabama államban egy fekete férfit /Brock Peters/ bíróság elé állítanak azzal a hamis váddal, hogy megerőszakolt egy fehér nőt. Atticus Finch /Gregory Peck/, az ügyvéd elvállalja a vádlott védelmét. Bár bebizonyítja, hogy a tettet nem követhette el a fekete Tom Robinson, szinte semmi esélye a felmentésére. Csak idő kérdése, hogy a bíróság halálra ítélje, vagy a felbőszült tömeg előbb "szolgáltasson" igazságot és lincselje meg a szerencsétlen embert. Robert Mulligan filmjében nem csak a fehérek gyűlöletét jelenítette meg, hanem bemutatott egy olyan konfliktushelyzetet, amelyben egy fehér férfi a feketék mellett száll síkra. A rendező azzal is megerősítette állásfoglalását, hogy a cselekményt végig az ügyvéd kiskorú gyermekeinek szemszögéből ábrázolta. Ezzel az üldözöttek iránti szimpátiával jellemezhető, kényes témájú filmjével valósághűen tárta a hatvanas évek első felének közönsége elé az amerikai társadalom hétköznapjainak rasszizmusát. A Ne bántsátok a fekete rigót! komoly politikai állásfoglalás az USA-beli polgárjogi mozgalom mellett. A film bemutatásakor vegyes visszhangot váltott ki az USA-ban a kritikusok és a közönség körében. A bírósági drámák egyik legjobb darabját nyolc Oscar-díjra jelölték, ebből Gregory Peck megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó arany szobrot.

A DVD-n található extrák: 90 perces werkfilm, a renedező és a producer teljes audiokommentárja, a film előzetese.

Fred Zinnemann - A Sakál napja /The Day of the Jackal/ 1973

A Frederick Forsyth sikerregényéből készült klasszikus politikai krimi hűen követi a könyv dramaturgiáját. Egyedi vágási módszerének köszönhetően a film az első pillanattól az utolsóig feszített tempójú és feszültséggel teli. A titokzatos Sakál profi bérgyilkos, senki nem látta még, igazi személyazonosságát senki nem ismeri. Azért fogadják fel az OAS vezetői, hogy likvidálja a hatalmon lévő de Gaulle elnököt. A rendőrség informátorainak köszönhetően időben tudomást szerez a tervezett merényletről és az egyik megszállott nyomozót állítja rá az ügyre. Versenyfutás kezdődik az idővel. Miközben a nyomozó lényegtelennek tűnő, apró nyomokból próbálja megfejteni, mire készül a Sakál, addig a merénylő szokásos precizitásával tervezi a leszámolás pillanatát. A DVD-n a produkciós információkon kívül megtalálható még a film előzetese.

Frank Capra - Ez történt egy éjszaka /It Happened One Night/ 1934

Clark Gable és Claudette Colbert a főszereplői Frank Capra sikeres vígjátékának. A filmet a szokásos sajtópropaganda nélkül kezdték játszani a mozik. A milliomoslány és az újságíró szerelmi története így is az 1934-es év legnagyobb kasszasikere lett és a szórakoztató film egyik műfajának megteremtőjeként tartották számon. Ezekkel a tiszteletlen humorú, sziporkázó dialógusokat használó, hóbortos hősökkel reagált Hollywood a gazdasági válságra. Capra meseszerű elemekkel fűz össze egy hétköznapi történetet. Egy milliomoslány megszökik apjától, aki nem engedélyezi házasságát egy pilótával. A buszon találkozik az éppen elbocsátott riporterrel, aki miután felismerte, megszökteti, hogy ezzel szenzációs sztorira tegyen szert. A szöktetés nem megy zökkenőmentesen, de minden probléma, minden eléjük gördülő akadály közelebb viszi őket egymáshoz, s végül a sokféle bonyodalom legyőzése után egymáséi lesznek. A film sikerének egyedül a hagyományos férfi fehérnemű-gyártók nem örültek, amikor ugyanis Gable az ifjú házas szerepében levetkőzik a bérelt hotelszobában, nem visel trikót. Ezzel akaratlanul divatot teremtett, mert sok amerikai férfi követte példáját, s nem hordta többé az illedelmes ruhadarabot. Frank Capra klasszikusa öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját is. A DVD változat tartalmazza az alkotók és a szereplők bemutatását, a film előzetesét, interjúkat és képgalériát.

Frank Capra - Becsületből elégtelen /Mr.Smith Goes to Washington/ 1939

A derék fiatal szenátor, Jefferson Smith /James Stewart/ titkárnője, Saunders /Jean Arthur/ segítségével leleplezi a politikusok korrupcióját, és a hatalmasok elleni küzdelem rettenthetetlen harcosává válik. A pártfőnök, a kormányzó és a szenátor feletti győzelme egy 23 órás szenátusi beszédben tetőz, melyben pellengérre állítja a hatalmasok fondorlatait. Frank Capra ebben a filmjében két központi témáját variálja: a jó győzelmét a gonosz és a vidék győzelmét a főváros fölött. Jefferson Smith szerepében James Stewart a buta bólogatójánosból az igazság bajnokává növi ki magát. A Kongresszus sikertelenül tiltakozott a népszerű film ellen. A filmet 10 Oscar-díjra jelölték, ebből a legjobb eredeti sztori kategóriában el is nyerte a díjat. A DVD-n megtalálható a teljes audiokommentár az ifjabb Frank Capra közreműködésével, a film előzetese, képgaléria és interjúk.

Brian De Palma - A sebhelyesarcú /Scarface/ 1983

Az Al Pacino főszereplésével készült filmben Tony Montana a saját törvényei szerint él. Erős, kőkemény, igazi vezér. Így lesz a kubai menekültből a floridai kokain-birodalom első embere. Fegyver, vér, erőszak kíséri útját. Ellenfél, rendőr, bíró nem fog rajta. De amikor milliárdos birodalma élén, a pénz hatalmától megittasult szenvedélye miatt elveszíti azt, ami még szent előtte: családot, testvért, barátot, szükségszerűen buknia kell.

A DVD extrái között találunk 50 perces werkfilmet, kimaradt jeleneteket, a film előzetesét, valamint az alkotók és a szereplők bemutatását.

Michael Wadleigh - Woodstock 1970

Woodstock felejthetetlen és szimbolikus jelentőségű. Egy legendás évtized, az ellenkultúra korszakának maradandó dokumentuma. A hatvanas évek "új generációja", vagy ahogyan a fesztivál után nevezték őket, "Woodstock népe" ekkor még hitt abban, hogy a rockzene erejével, a fiatalok tömegével, a béke és szeretet hirdetésével, hittel és egyetértéssel szebbé lehet varázsolni a világot. Woodstock jelentéktelen kisváros New York közelében. 1969 augusztus 17. óta azonban mementó és zarándokhely egy generáció számára. A szervezők először 60 000 embert vártak a zenei és művészeti vásárnak hirdetett rendezvényre, amire félmillióan jöttek el, hogy meghalgassák azt a 32 rockzenekart és énekest, akik az akkori idők legnépszerűbb és legjelentősebb folk-, soul-,blues- és rock előadói voltak. Michael Wadleigh rendező operatőrök és asszisztensek kisebb hadseregét rendelte a helyszínre, és a kor legmodernebb technikájával felszerelkezve vegyült el a fiatalok tömegében.

A Woodstock-i fesztiválról készült film nem egyszerűen zenés remekmű, hanem kordokumentum is egyben. Forradalmi vágástechnikával /az egyik vágó Martin Scorsese volt/, osztott képmezőkkel, a képarányok változtatásával az alkotók elérték, hogy a néző is részesévé válhasson az eseményeknek. A DVD-n most megjelenő változat közel negyven perccel hosszabb az eredetinél - a rendező néhány évvel ezelőtt kiegészítette a filmet néhány korábban soha nem látott jelenettel - és a hangot is újrakeverték. A 216 perces változat sajnos nem tartalmaz magyar feliratot.

Alvajárók
Alvajárók
77 KByte
Ollókezű Edward
Ollókezű Edward
80 KByte
Spartacus
Spartacus
75 KByte
A rettenthetetlen
A rettenthetetlen
62 KByte
Krisztus utolsó megkísértése
Krisztus utolsó
megkísértése
66 KByte
Ne bántsátok a feketerigót
Ne bántsátok a feketerigót
65 KByte
A sakál napja
A sakál napja
73 KByte
Ez történt egy éjszaka
Ez történt egy éjszaka
55 KByte
Becsületből elégtelen
Becsületből elégtelen
58 KByte
A sebhelyesarcú
A sebhelyesarcú
45 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső