Pölöskey István A 007-es sorozat DVD-n

Dr. No
Dr. No
70 KByte

James Bond - Sean Connery
"A nevem Bond - James Bond" - mutatkozott be Sean Connery a rulettasztalnál bájos partnernőjének a Dr. No című filmben. Ezzel a bemutatkozással egy fantasztikus sikersorozat indult útjára a hatvanas években. Azóta már majdnem 40 év telt el, és a 007-es ügynök további 19 történetben szerepelt. A Metro Goldwyn Mayer a teljes, hivatalos Bond-sorozatot kiadta DVD-n és videón egyaránt. Hazánkban a 20 Bond-filmből 19 jelent meg, illetve jelenik meg a közeljövőben, először az első (Dr. No) és a legutolsó (A világ nem elég) jelent meg magyar felirattal. Ezután gyártási sorrendjükben jelentek (jelennek) meg az őfelsége szolgálatában álló titkosügynökről szóló opuszok. A DVD-változatokon rengeteg kiegészítő dokumentumfilmet, kép- és hanganyagot helyeztek el. A borítók magyar verziója hagy maga után némi kívánni valót, de e hiányosságért kárpótolnak a lemezek mellé kapott, eredeti, angol nyelvű füzetek. A sorozat első hat darabját magyar felirattal adták ki, majd jött a csodálkozás, a hetedik filmtől magyar szinkronnal jelentek meg a 007-es kalandjai, ezekről viszont hiányoznak a magyar feliratok. Egyedül a Moonraker kivétel - ezen egyszerre megtalálható a szinkron és a felirat is, ezt viszont a borítón felejtették el feltüntetni. Látszólag apró hiányosságok ezek, csak éppen a DVD egyik alapfunkcióját teszi tönkre egy olyan döntés, amely szinkront kér a filmhez, feliratot viszont nem.
Roger Moore magyar hangja a DVD-n is Láng József, hogy jó hírrel is szolgáljunk.

Nézzük a már megjelent vagy megjelenés alatt álló Bond-filmek teljes listáját:

Dr. No (1962 rendező: Terence Young,110 perc)

Dr. No már itt előrevetíti a későbbi Bond-filmek nagy formátumú rossz embereit. Kínai magánhadserege van, titkos szigeterődítménye, atomreaktora és gonoszabbnál gonoszabb tervei. Az író, Ian Fleming is elégedett volt a filmváltozattal, bár nem tagadta meg önmagát: "Akik olvasták a könyvet, csalódnak. De akik nem, azok pompás mozinak fogják találni!"
Extrák: Inside Dr. No/A Dr. No belülről című dokumentumfilm, Terence Young: Bond Vivant című dokumentumfilmje, az eredeti 1963-as werkfilm fekete-fehérben, ebben külön kitérnek Bond lőfegyvereire, autóira - a rendkívül szellemes interaktív menüben is mozgó fegyverek közül bújnak elő a TV és rádióreklámok. Ezeknek a megfakult tévé-előzeteseknek a képminőségét érdemes összevetni a digitálisan felújított játékfilm képével. A különbség leírhatatlan.

Oroszországból szeretettel (From Russia with Love, 1963, r.: Terence Young, 110 perc)

Ebben a filmben látható minden idők legfélelmetesebb és leggonoszabb öregasszonya, Rosa Klebb, a SPECTRE második embere, amint szállodai takarítónőnek öltözve legalább olyan rémisztő, mint a későbbi filmek szárazon-vízen közlekedő járműcsodáinak hihetetlen átalakulásai. Amikor magas szárú fűzős cipőjének talpából kikattan a mérgezett hegyű acéltőr, szinte úgy érezzük, ez a széles penge a szobaasszony rendes felszereléséhez tartozik: partvis, felmosó vödör, kés a cipőben.
Extrák: az interaktív menüben félelmetes ötágú csillagok jönnek elő lángolva. Dokumentumfilm, filmelőzetesek, képgaléria.

Goldfinger (1964, r.: Guy Hamilton, 105 perc)

A Bond-filmek sorában is mérföldkő. Megszületett az igazi, végleges minta, amelytől természetesen a későbbi filmekben majdnem mindig eltértek, de az eltéréseket is ehhez viszonyíották. Létrejött a 007-esről szóló mozidarabok bizarr, laza erkölcsű, fekete humorral és tudományos fantasztikummal kacérkodó sajátos világa.
Extrák: Így készült a film - egy 25 perces werk 1995-ből, mellette a Goldfinger-jelenség, 28 perces dokumentumfilm, szintén 1995-ből. Guy Hamilton kommentárját a szereplők és a készítők kommentárjai egészítik ki. Fotógalériát is találunk több száz fényképpel. Az interaktív menüben Fort Knox aranyszínű páncéltrezorjának gombjai forognak. Erről a lemezről sem hiányoznak az eredeti filmelőzetesek, tévé- és rádió-reklámok. Fekete-fehér eredeti werkfilmet is láthatunk, amelyből kiderül, hogy Odd Job kínai testőr, a való életben is karate bajnok volt.

Tűzgolyó (Thunderball, 1965, r.: Terence Young, 125 perc)

Ez a film olyan világot mutat be, amely további részekben is látványos jelenetek és vérfagyasztó pillanatok kimeríthetetlen gazdagságát ígéri. A Bond-filmek ettől kezdve egészen a hetvenes évek közepéig leköltöztek a tenger alá. A sorozat legvéresebb, egész békaember-hadsereget megmozgató szigonypuskás csetepatéjával épp a Thunderball dicsekedhet.
Extrák: 31 perces dokumentumfilm Tűzgolyó jelenség címmel, 28 perces werkfilm, teljes kommentár a rendező és a stáb tagjainak közreműködésével, mozi és tévéelőzetesek, korabeli rádióreklámok, fotógaléria.

Csak kétszer élsz (You Only Live Twice,1967, r.: Lewis Gilbert)

A sorozat ötödik filmjében Bond végre találkozik Blofelddal. Teljesen kopasz fejével, elálló füleivel Donald Pleasence amúgy is alkalmas pszichopata szörnyetegek eljátszására, most még ráadásként egy irdatlan sebhellyel is kidekorálták.
Extrák: 30 perces dokumentumfilm, Sziluettek címmel a James Bond filmek jellegzetes főcímeiről készült összeállítás, Repülőgép-szerencsétlenség: animált sztoriboard, kommentárok, film- és tévéelőzetesek.

James Bond - először és utoljára George Lazenby
Őfelsége titkosszolgálatában (On Her Majesty’s Secret Service, 1969, r.: Peter Hunt,

Az új 007-est seregnyi jelölt közül választották ki. Névtelen statiszták éppúgy szóba jöttek, mint világsztárok: Lee Marvin vagy Richard Burton. A győztes, a filmszínészként teljesen ismeretlen George Lazenby lett. A közönséggel azonban nem sikerült megszerettetni magát. Túl hamar feltűnt a különbség a szerep és a valóság között. Peter Hunt rendező odáig merészkedett, hogy filmre vitte a 007-es házassággal végződő szerelmi történetét. Ezt a baklövését még azzal sem tudta jóvátenni, hogy a film végén Blofled közreműködésével lelöveti az ifjú asszonykát.
Extrák: 41 perces dokumentumfilm, Q laboratóriuma címmel összeállítás a 007-es különleges segédeszközeiről, kommentárok, képgaléria, előzetesek.

James Bond - újra, de nem utoljára Sean Connery
Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds Are Forever, 1971, r: Guy Hamilton, 120 perc)

Minthogy az előző film, az Őfelsége titkosszolgálatában már-már bukás volt, most jól kellett megválasztani a folytatást. Az előző filmben elkövetett hibák sorozatát most igyekeztek visszacsinálni. Ha ott a történet esetenként erkölcsös szerelmi románcra emlékeztetett, akkor most Bond szexuális gátlástalanságát vetették be. De ami még ennél is fontosabb, újra Connery látható a 007-es szerepében!
Extrák: 30 perces dokumentumfilm, négy kimaradt jelenet, a rendező teljes kommentárja, mozi és tévéelőzetesek.

James Bond - Roger Moore
Élni és halni hagyni (Live and Let Die, 1973, r.: Guy Hamilton, 116 perc)

Roger Moore-nak nem kevés áldozatot kellett hoznia, hogy Connery örökébe léphessen. Le kellett fogynia, intenzív izomfejlesztő programra kellett járnia és naponta meg kellett látogatnia a fodrászt, hogy az férfiasan rövid frizurát varázsoljon a fejére. Simon Templar-os szemöldökét is megritkították. Az eredmény sikeresnek mondható, hiszen további hat Bond-filmnek lett Roger Moore a címszereplője.
Extrák: 30 perces dokumentumfilm, protréfilm a Bond-filmek produceréről, kommentárok, két rövidfilm Roger Moore-ral a forgatás helyszínén.

Az aranypisztolyos férfi (The Man With Golden Gun, 1974, r.: Guy Hamilton, 120 perc)

Nem annyira jó a film, sajnos túlteng benne a burleszk. Túl sok mindenen lehet nevetni és túl kevés dologtól lehet félni, márpedig a Bond-filmeknél fontos követelmény, hogy a bohóctréfákat és a visszafogott filmhorrort egyensúlyban tartsák. A film Ian Fleming utolsó, befejezetlen Bond-regénye alapján készült, ezzel együtt meg kell jegyezni, hogy a kritikusok szerint ez Fleming leggyengébb Bond-története.
Extrák: portré a 007-es filmek kaszkadőreiről, 29 perces összeállítás a legjobb kaszkadőrmutatványokból, kommentár, filmelőzetesek, képgaléria.

A kém, aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me, 1977, r.: Lewis Gilbert, 120 perc)

Ma is nézhető film Bond és a csinos szovjet ügynöknő közös kalandjairól. A harmadik világháborút kirobbantani igyekvő gonosztevő hatástalanítása mellett arra is marad idejük, hogy a népek közötti barátságot tovább mélyítsék.
Extrák: 22 perces rövidfilm arról, hogyan tervezzünk Bondot, kommentárok, korabeli filmelőzetesek, képgaléria

Moonraker - Holdkelte (Moonraker, 1979, r.: Lewis Gilbert, 120 perc)

Ebben a közepes sci-fiben már senki nem vesz komolyan semmit. A Moonraker kritikusai szomorúan állapították meg, hogy a hús-vér 007-esből közönséges rajzfilmfigura lett.
Extrák: 42 perces dokumentumfilm, Káosz-gyártók - így készültek a film trükkjei, kommentárok, filmelőzetesek, képgaléria.

Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only, 1981, r.: John Glen, 121 perc)

Bondnak ezúttal a szokásosnál is elszántabb hölgykísérője akad: egy lány, aki bosszút akar állni szülei gyilkosain.
Extrák: 30 perces dokumentumfilm, kommentárok, Sheena Easton videoklip, animált sztoribord jelenet, képgaléria, filmelőzetesek, rádióreklámok.

Polipka (Octopussy, 1983, r.: John Glen, 126 perc)

A Brit Titkosszolgálat egyik ügynöke lélekszakadva menekül át Kelet-Berlinen az Angol Nagykövetség felé. Nyomában profi késdobáló gyilkosok. Az ügynök belehal sérüléseibe, de zsákmányát még sikerül eljuttatnia a követségre. A cári Oroszország egyik ritka kincséről, egy gyémánttal ékesített Fabergé tojásról van szó - pontosabban annak hamisítványáról. Bond feladata kideríteni, hogy milyen nyomot talált meggyilkolt kollégája, és kinek állt érdekében őt eltenni láb alól.
Extrák: Tervezzünk Bondot - beszélgetés a látványtervezővel, a rendező kommentárja, dokumentumfilm, filmelőzetesek, rádióreklámok, képgaléria.

Halálvágta (A View To A Kill, 1985, r.: John Glen, 125 perc)

Roger Moore-t ebben a filmben látjuk utoljára James Bond szerepében. Kissé öregnek tűnik már a nyaktörő mutatványokhoz, de Bond arcát megváltoztatni mindig nagy kockázat. Amíg lehetett, a producerek ragaszkodtak a kipróbált változatokhoz. De Moore-nak ez volt az utolsó alkalom.
Extrák: A Bond-filmek hangeffektusai, kommentárok, dokumentumfilm, filmelőzetesek, rádió- és tévéreklámok, Duran Duran videoklip, képgaléria.

James Bond - Timothy Dalton
Halálos rémületben (The Living Daylights, 1987, r.: John Glen, 130 perc)

Egy alvilági szervezet sorra gyilkolja a nyugati világ legjobb titkosügynökeit, megbontva ezzel a kelet és a nyugat hidegháborús, törékeny egyensúlyát. Bár az akció kétségtelenül a szovjetek malmára hajtja a vizet, kivételesen nem a KGB keze van a dologban, hanem egy orosz tábornoké, akinek egykor még maga Bond segített nyugatra szökni. A film nagy attrakciója az afganisztáni háború. Bondnak és szlovák barátnőjének az oroszok nehéz pillanatokat szereznek. Hősünknek egy többtonnás, hálóba kötött kábítószer-rakomány tetején kell verekednie az életéért. Az összekötözött zsákok több ezer méter magasban találhatók, és egy óriási katonai szállítógép húzza őket maga után egy vékony kötélen. A nyolcvanas évek végének 007-ese Timothy Dalton. Nem szomorú kőarc, mint Connery, de Roger Moore magabiztossága is hiányzik belőle. Egyszerűen csak jóindulatú, törekvő fiatalember, aki próbálja tökéletesen végezni a munkáját.
Extrák: Ian Fleming - Bond teremtője - dokumentumfilm az íróról, kommentárok, filmelőzetesek, rádió- és tévéreklámok, videoklip az A-Ha-tól, képgaléria.

James Bond - a magányos ügynök (Licence To Kill, 1989, r.: John Glen, 133 perc)

A 007-es ezúttal nem a hazáért, nem a királyért kockáztatja életét, hanem a bosszúvágy hajtja. Miután legjobb barátjának fiatal feleségét megöleti egy kegyetlen drogbáró, Bond engedélyt kér a Titkosszolgálattól, hogy lekapcsolhassa a drogkereskedőt. A szolgálat nem támogatja a tervet, ezért Bond leadja szolgálati fegyverét, és bejelenti, hogy kilép a szervezetből. Szigorúan magánemberként kezdi el élete legszemélyesebb akcióját. Nincs akadály, amit bosszúszomja, ereje, ügyesége, no és Q néhány játékszere le ne győzne.
Extrák: A kulisszák mögött - A kamionos jelenet forgatása (5 perc), werkfilm, kommentárok, filmelőzetesek, videoklip a Gladys Knight és Patti LaBelle közreműködésével.

James Bond - Pierce Brosnan
GoldenEye - Aranyszem (GoldenEye, 1995, r.: Martin Campbell, 130 perc)

Bond mostani ellenfelét tényleg kemény fából faragták. Ez a mindenre elszánt bandita az orosz alvilággal is összeszűri a levet, csak hogy megkaparinthasson egy hétpecsétes titokként kezelt katonai helikoptert, majd megszerezze a legféltettebb és legveszélyesebb orosz űrfegyvert, az Aranyszemet. Pierce Brosnan ebben a filmben játszotta el először a 007-es ügynök szerepét.
Extrák: Így készült a film (5 perc), A 007-es világa - dokumentumfilm, rádió- és tévéreklámok, kommentárok, Tina Turner videoklip, képgaléria.

A Holnap markában (Tomorrow Never Dies, 1997, r: Roger Spottiswoode, 119 perc)

A 18. James Bond film készítői pontosan követték a sikeres sorozat jól bevált receptjét: legyen az új film gyorsabb, látványosabb, akciódúsabb és izgalmasabb, mint az előzőek voltak. A rendező, Roger Spottiswoode megpróbált a képi megjelenítésben is újat alkotni. A színek, a fények, a kamerabeállítások segítségével igyekezett kihangsúlyozni a csúcstechnika és a hagyományos keleti harcművészet kultúrájának ellentéteit. Az akciójelenetek megkomponálásánál visszanyúlt a hongkongi akciófilmek teremtette stílushoz. A rengeteg újítás mellett azonban néhány hagyományhoz a legmesszebbmenőkig ragaszkodtak a film alkotói. A számos speciális effektus tervezésénél csak a legritkább esetben alkalmazták a ma általánosan használt számítógépes módszereket. Eredeti méretben felépített modellekkel, profi kaszkadőrökkel és valódi robbantásokkal oldották meg a feladatokat.
Extrák: 45 perces dokumentumfilm, interjú David Arnolddal, a film zeneszerzőjével, önállóan meghallgatható zenei hangsáv, kommentár a rendező közreműködésével, videoklip: Sheryl Crow előadásában, képgaléria, sztoribord-galéria.

A világ nem elég (The World Is Not Enough, 1999, r.: Michael Apted, 123 perc)

A sorozat utolsó darabjában James Bondnak egy meggyilkolt olajmágnás látszólag védtelen lányát kell megvédenie a rá leselkedő veszélyektől. A nagy ellenfél most Renard (Robert Carlyle), aki az agyában megragadt puskagolyó miatt nem érez fájdalmat, így még veszélyesebb, mint valaha. Bond dolgát külön megnehezíti, hogy a szolgálat főhadiszállását terrortámadás éri, és szeretett főnöke, M is a gonosztevők fogságába kerül.
Extrák: A 007-es ügynök titkai - az akciójelenetek közvetlen kiválasztása, a rendező, a látványtervező, a zeneszerző és a segédrendező kommentárja, Bond koktél (20 percben), A folyami üldözés anatómiája címmel a nyitó jelenet werkje (25 percben), Így készült a film (15 percben), eredeti filmelőzetes, videoklip a Garbage főcímdalával.

Amint az előbbi részletezésekből is kitűnik, a Bond-sorozat minden egyes darabja számos extra felvételt tartalmaz. Ezek közül külön említést érdemel A világ nem elég című filmhez készült ötperces összeállítás, amely a 87 évesen elhunyt Desmond Llewelyn, azaz "Q" emlékére készült. Míg a Bondot alakító színészek idővel cserélődtek (Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan), addig ő 17 epizódon keresztül ajándékozta meg fantasztikus gyilkoló találmányaival az általában kelletlen és hálátlan 007-est.

Valóban megjelent a Bond-sorozat minden darabja? - tehetjük fel a kérdést, s a válasz természetesen nem. Kimaradt ugyanis az 1983-ban készült Sose mondd többé, hogy soha (Never Say Never Again). Ebben az évben az Octopussy-val párhuzamosan Irvin Kershner is megrendezte a maga 007-es filmjét, a főszerepben Sean Connery-vel. Connery, aki 1971-ben mindenre megesküdött, hogy utoljára játssza a 007-est, 1983-ban visszatért. Igazi verseny alakult ki Roger Moore és Connery között. Az idősödő skót azonban nem okozott csalódást. Ebben a filmben mint öregedő férfi könnyebben hozza azt, amit Roger Moore hat produkcióban próbált elfeledtetni. Largót Klaus Maria Brandauer játssza, kitűnően. Talán egyszer majd ez a film is megjelenik ezüst korongon.

James Bond-oldal

Oroszországból szeretettel
Oroszországból
szeretettel
67 KByte
Tűzgolyó
Tűzgolyó
63 KByte
Őfelsége titkosszolgálatában
Őfelsége
titkosszolgálatában
37 KByte
Élni és halni hagyni
Élni és
halni hagyni
57 KByte
Moonraker-Holdkelte
Moonraker-Holdkelte
36 KByte
Halálos rémületben
Halálos rémületben
40 KByte
Aranyszem
Aranyszem
53 KByte
A világ nem elég
A világ nem elég
35 KByte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső