Sulyok Máté Nem mese ez, gyermek!

Harry Potter és a Bölcsek Köve

"H. Potter úr részére, Privet Drive 4." középen Daniel Radcliffe
"H. Potter úr részére,
Privet Drive 4."
középen Daniel Radcliffe
177 Kbyte

Ahhoz képest, hogy J. K. Rowling "teljesen brit" mozgóképet szeretett volna viszontlátni a vásznon, olyan hollywoodi-amerikai mozi született, hogy az írónő által visszautasított rendező, Steven Spielberg is megirigyelheti összes látványcégével együtt. Félreértés ne essék, a csaknem két és fél órás vetítési idő elrepült, mint a főhős a Nimbus 2000-es szériaszámú seprűn.

Ha pajkos gyermekkoromban néztem volna meg a Harry Potter és a Bölcsek Kövét, biztos mély nyomot hagy bennem, és azonnal magam is megpróbálkoztam volna varázslói hajlamom fejlesztésével. Ám így, "öreg fejjel" - s a könyvsorozat őrületéből kimaradván - nem az irodalmi alapanyag részei, hanem más mozi-fabulák jelenetei ugrottak be: a Zorro, a Harry homlokán levő jel elfordított "Z" betűre hasonlít; a Jedi visszatér, amikor a két kölyök egymást lökdösve, kiszorítva száguld boszorkányseprűjén; a Legenda unikornisa; Indiana Jones óvatos járása a titkos csapdák folyosóján, ahol sugárban "szüremlik be" a fény fölülről, és nem szabad odalépni, mert akkor máris süvítenek a nyílvesszők; az Emlékmás másik emberből kinövő szupereszes lénye; a Múmia, amikor Harry kezében szétmorzsolódik az egyik gonosz porhüvelye. Látványban tehát nincs hiány, ahogy az illendő is a hetedik művészetben, de talán nem véletlenül kerül elő az emlegetett mozik kapcsán Steven Spielberg és John Williams neve is.

Napjaink divatfilmjei a speciális effektekről szólnak. S külön örülhetünk, ha ez nem jár vér-, és borzalomözönnel. A Harry Potter, miközben megpróbál családias, kandalló-meleg brit/európai mozi lenni, amely egy közmegegyezéses, archetipikus középkori-mesemúltban játszódik, ahol mindenkinek van valamilyen természetfeletti képessége (minimum lebegtetni, és bájitalt keverni tud), mindezt egy - most már - sablonos, amerikanizált, digitális technika egyen-, és egyetemes nyelvén teszi. A Mesemondó (The Storyteller) című tévésorozat is bővelkedett képi ötletekben és trükkökben, ám azok a megoldások belesimultak az ősi mesékből építkező dramaturgiába, s nem önmagukért valók voltak. A bibircsókos John Hurt a tűzhelye előtt, egy ócska karosszékben ülve szőtte szőrös bábkutyájának (és persze a nézőgyerekeknek) a históriák fonalát, s ez a szál a szobából induló átkötéssel vált láthatóvá, és kapcsolódott a történetbe. Hasonló elbeszélői bravúrral találkozhattunk a Hegylakó első részében is - hogy ne érjen vád a másfajta narráció kapcsán. Ezt a fajta mesemondó-fészekmelegséget nem pótolja a Harry Potter és a Bölcsek Kövében a félelmetes illúziót nyújtó látványvilág. (A bensőségesség, az emberközeliség most is a John Hurt játszotta kereskedő antikváriumi varázspálca-boltjában érezhető.) Hiába ámulhatnánk együtt Harryvel, amikor először lépjük át az idő- és térkaput, és csöppenünk a "középkori" London szűk utcájára, a zsibongó boszitömegbe, a cirkalmas cégtáblák alatti kirakatok is "elvágólag" jelennek meg szemünk előtt a klipgyorsaságú kameramozgás és az editálás hatására. S a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskola felé pöfögő gőzmozdonyt is a szokásos mozgó kamera mutatja messzi-föntről, mint bármely vonaton játszódó modern akciófilmben - itt legalább az apróság bája, a terepasztal-érzés keríti hatalmába a férfiembert. (Nincs hangulata a filmnek, pedig a forgatókönyvíró Steve Kloves első rendezéséből, az Azok a csodálatos Baker fiúkból csak úgy árad.) Ha lenne rá idő, rácsodálkozhatnánk a valaha általunk is elképzelt másik világra, a gazdagon kidolgozott díszletekre és jelmezekre, a királyfiak, sárkányok, hercegnők és manók társaságára a csipkézett várfalú palotában, ahogy az ifjú színészpalánta, Daniel Radcliffe meg is teszi.

Ahogy az lenni szokott, a gyermekszereplők "viszik" a filmet - Harry Potter alakítója mellett még Emma Watson, és Rupert Grint számára lehetett igazi élmény a film készítése. Teremtő fantáziájukkal benépesíthették a forgatás közben még meglévő vákuumot, a vizuális trükkök majdani helyét. A felnőtt sztárszínészek ifjúsági mozihoz hűen túlozva formázzák a jó és rossz karaktereket. Talán a hatalmas termetű Robbie Coltrane és az Alan Rickman-Ian Hart-féle nagy átverés ("nem az a gonosz, aki annak látszik") lóg ki a széles gesztusokkal operáló sorból, és persze Maggie Smith is hűvösen szimpatikus.

A Harry Potter és a Bölcsek Köve nem varázsolja el jobban a felnőttet, mint egy hollywoodi szuperszínes, szagos, panorámaszéles, dolbiszörráundsztereó, bár ezek is a tizenéveseket célozzák meg. Pedig a rendező, Kolumbusz Kristóf, és az egyik gyártó cég, az 1492 Pictures neve is többet sejtetett.

Nem biztos, hogy erény a tökéletesség, egy kis "hiba" oly' emberi lenne: a "mese bűvölete" meghalt - éljen a fantasy!

Az elsősök megérkeznek a Roxfortba
Az elsősök megérkeznek
a Roxfortba
121 Kbyte
McGalagony professzor (Maggie Smith), Harry és a Teszlek Süveg
McGalagony professzor
(Maggie Smith),
Harry és a
Teszlek Süveg
147 Kbyte
Rupert Grint (Ron) és Harry késésben
Rupert Grint (Ron) és
Harry késésben
126 Kbyte

Zoe Wanamaker (Madam Hooch) első órája
Zoe Wanamaker
(Madam Hooch)
első órája
197 Kbyte
Matthew Lewis (Neville Longbottom) besült lebegtető bűbája
Matthew Lewis
(Neville Longbottom)
besült lebegtető bűbája
126 Kbyte
Alan Rickman (Piton professzor)
Alan Rickman
(Piton professzor)
146 Kbyte
Griffendéles kviddicscsapat
Griffendéles kviddicscsapat
115 Kbyte
Robbie Coltrane (Hagrid)
Robbie Coltrane
(Hagrid)
138 Kbyte
Daniel Radcliffe és Tom Felton (Draco Malfoy) a Tiltott rengetegben
Daniel Radcliffe és
Tom Felton
(Draco Malfoy)
a Tiltott rengetegben
71 Kbyte
Varázslósakk: Emma Watson, Daniel Radcliffe és Rupert Grint
Varázslósakk:
Emma Watson,
Daniel Radcliffe és
Rupert Grint
121 Kbyte
Minden jó, ha... - Richard Harris (Dumbledore)
Minden jó, ha...
- Richard Harris
(Dumbledore)
133 Kbyte

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár linkek repertórium levelek FILMKULTÚRA '96-'98 tartalom címlap kereső