Készülő magyar filmekről


(2002.10.17.)

Kertész Imre: Sorstalanság

Kertész Imre Sorstalanság című regényéből Koltai Lajos, Szabó István filmjeinek állandó operatőre szeretett volna jó ideje filmet készíteni. Az író rá is bízta a rendezést. A pénz összeszedése azonban eddig nehezen ment. Most, hogy Németországban megjelent a Sorstalanság forgatókönyv változata, és miután Kertész Imre megkapta az irodalmi Nobel-díjat, talán könnyebb lesz. Sok sikert kívánunk a filmhez és gratulálunk Kertész Imrének.

A Filmkultúra

A Nobel-díjasok honlapja, amelyen már Kertész Imre is szerepel: http://www.nobel.se/

(2002.09.24.)

Szilágyi Andor első filmje

Szeptember 18-án kezdték forgatni Szilágyi Andor író első filmjét, melyet rendezőként is jegyez, A rózsa énekeit. Az olasz koprodukció forgatása október 30-ig tart a fővárosban.

A történet igaz alapján íródott. A második világháború végén játszódik, egy emberről szól, aki megvédi családját az erőszakról - válaszolta kérdésünkre Szilágyi Andor. A rendező alkotótársai, Surányi András (társrendező), Ragályi Elemér (operatőr), Nagy Endre (producer), Sipos Áron (társproducer), a szereplők: Franco Castellano, Bánsági Ildikó, Djoko Rosic, Börcsök Enikő, Gera Zoltán, Margitai Ági, Andorai Péter, Balkay Géza.
A rózsa énekeit a tervek szerint a februári filmszemlén mutatják be a Grant Film produkciójaként.


(2002.09.10.)

András Ferenc filmet forgat

Enzo Lauretta Szent Lőrinc folyó lazacai című regényéből forgat nagyjátékfilmet András Ferenc. Az olasz koprodukció felvételei szeptember 13-ig Magyarországon, azután október közepéig Szicíliában és Rómában készülnek. A főszereplőnők Gregor Bernadett és Ónodi Eszter; a férfi főszerepeket Enzo Rapisarda és Antonio M. Magra alakítják.

A történetben két szicíliai barát, a kritikus Filippo és az ügyvéd Paolo Budapesten tölti a nyár végét. Az újságíró alaposan ismeri a magyar kultúrát, épp a szentendrei nyári Művészeti Hetek eseményeiről ír. Országh Lili, a fiatalon elhunyt festőnő emlékkiállításán a két olasz férfi megismerkedik két magyar származású kanadai lánnyal.

András Ferenc elmondása szerint a filmet - bár a forgalmazón múlik, hogy a nagyközönség mikor láthatja, de - a jövő évi filmszemle nyitó-, vagy zárófilmjeként szeretné bemutatni.

(Filmkultúra)


(2002.09.10.)

A Pál utcai fiúk tévéfeldolgozásának nincs hazai finanszírozója

Szeptember 9-én kezdődnek Budapesten A Pál utcai fiúk című, kétszer százperces olasz televíziósregény-feldolgozás felvételei. A forgatás technikai lebonyolításában részt vevő magyar Focus Filmnek - az előzetes tervekkel ellentétben - egyelőre nem sikerült hazai finanszírozót találnia. Így a mű nem készülhet olasz-magyar koprodukcióban, hazai művészek közreműködésével, csak bérmunkában.

A gyerekszereplők magyarok lesznek. Közel négyezer iskolás közül választották ki azt a negyvenötöt, aki Nemecsek, Boka, Áts Feri, a Pásztorok és társaik figuráit személyesíti meg a Molnár Ferenc mű adaptációjában.

A Berlusconi-érdekeltségbe tartozó MediaSet vállalkozásában készülő tévéjáték a gyerekvilág mellett közelebbről akarja megmutatni a felnőttek társadalmát is. A forgatókönyv szerint a gyerekek jellemére, viselkedésére a felnőtteké ad magyarázatot. Alaposabban megismerhetjük majd a gyerekhősök családját és a Pál utcai grund, vagyis a fatelep őrét, Janót, akinek alakja köré külön történetet kanyarítottak.

Molnár Ferenc műve Olaszországban az irodalmi mítoszok közé emelkedett, az ottani zsebkönyvtár sorozatban már a tizenharmadik kiadása is megjelent. Az iskolákban többnyire tananyag, noha még nem kötelező olvasmány. Ezzel a népszerűséggel is indokolható az igény, hogy nézőcsalogató feldolgozás, tévémese készüljön belőle. Az irodalmi alap átdolgozása nem számít szentségtörésnek.

Az eredeti elképzelés szerint a magyar partner koprodukcióban készítette volna a művet az olaszokkal. Részt vett volna a forgatókönyv írásában, a felnőtt szereplőgárda kijelölésében - magyar színészek delegálásában -, és a rendező mellett az operatőr, a díszlettervező is magyar művész lett volna. A Focus Film azonban eddig nem tudott meggyőzni hazai partnert arról, hogy ebbe a vállalkozásba, amely jelentős reklámot jelent Itáliában Magyarországnak, a magyar kultúrának, érdemes pénzzel beszállni.

Szeptember 9-én indul a kamera, a Ludovika mellett megörökíti a Füvészkert kapuját. A Pál utcaiak és a vörösingesek kerti kalandjai már az alcsútdobozi arborétumban kerülnek lencsevégre.

(NSZ)


(2002.09.10.)

Thriller a metróban

Kontroll címmel második nagyjátékfilmjének forgatását kezdi meg októberben Antal Nimród. A történet egy ellenőrcsapat mindennapjait meséli el, de nem a budapesti metróra és ellenőreire reflektál. Bármelyik nagyvárosban játszódhatna a történet. A rendező annyit árult el, hogy akkor következik be a fordulat, amikor egyikük kénytelen egy extrém helyzettel szembenézni. Az ellenőrcsapatot játszó színészek között lesz Mucsi Zoltán és Cserhalmi György, a további szerepekben pedig Bertók Lajost, Pindroch Csabát, Nagy Zsoltot és Badár Sándort láthatjuk. Antal Nimród több reklámfilmet is készített már, Salamon András Közel a szerelemhez című filmjében pedig színészként szerepelt. Ha mindenképpen műfaji kategóriába kellene sorolnia a filmet -mondta, akkor thrillert készít, de nem áll távol a szimbolikus értelmezéstől sem. A film költségvetése az MMK-tól nyert 50 millió forintból, illetve saját tőkéből áll össze. Ezen kívül várnak még különböző pályázatok eredményeire, illetve tárgyalásokat folytatnak a tv2-vel is. A film előreláthatólag körülbelül másfél órás lesz, az alkotók a jövő évi Filmszemlén szeretnék bemutatni.

(filmhu)


(2002.09.10.)

Jeles András árnyjátékos bibliai történetre készül

Jeles András a József és testvérei bibliai történetét kívánja feldolgozni következő filmjében. A koncepció rendhagyónak ígérkezik: operafóliára vetített árnyjátékként elevenedik meg a történet. A színészek, akiknek a koncepció miatt a jelmezeik is elnagyoltak, nem lesznek láthatóak, bár az is lehet, hogy az arcuk néha látszani fog. A némafilm alatt végig egy narrátor hangja lesz hallható.

A film operatőre Babos Tamás lesz. Az MMK 50 millió, a Történelmi Filmalapítvány pedig 8 millió forinttal támogatja a Panoráma Film produkciójában készülő József és testvéreit.

(filmhu)


(2002.09.09.)

Jancsó Miklós és a fiatalok közös forgatása

Megálló munkacímmel Jancsó Miklós és öt fiatal rendező forgat epizódokat egy nagyjátékfilmhez. Török Ferenc már befejezte a Cipők egyhetes felvételének elkészítését. Szeptember elején Bodó Viktor kezdi a Negyedóra forgatását. Rajtuk kívül még Pálfi György A Táltosember (Sa man), Schilling Árpád No Comment és Mundruczó Kornél A 78É Szent Johannája című 15-20 perces részekkel járulnak a Megállóhoz. Az epizódokat a Jancsó Miklós rendezte átkötések fűzik össze. A forgatások várhatóan november elejéig tartanak; a kész filmet a filmszemlén mutatják be a közönségnek.

Mindegyik történetben feltűnik Csuja Imre, mint a 78-as buszjárat sofőrje. Az egyes sztorik szereplői között van Pelsőczy Réka, Egri Kati, Fullajtár Andrea és Gazsó György. A Megállót a Nextreme Film Kft., és a Magma Társaság gyártja koprodukcióban.

(Filmkultúra)


(2002.08.07.)

"Hej, kiskutyám, kiskutyám, hol hálunk az éjszaka?" - szól mottóként a dal Szomjas György új filmjében

Nemsokára elkészül Szomjas György új filmje, a Vagabond. A rendező Grunwalsky Ferenc és Nemes Tibor operatőrökkel, valamint amatőr szereplőkkel a Kárpát-medencei népek zenéjéről és táncáról szól alkotásában. A Vagabond azokat a fiatalokat mutatja be, akiket sorsuk és tehetségük sodor a mai táncházak közelébe, majd a muzsikálók, táncolók közé. Szomjas György szemlélete rokon a Buena Vista Wim Wenderséével: alulnézetből láttat egy kulturális jelenséget és egy társadalmi csoportot.

A Vagabond játékfilm, noha története - ahogyan a rendező a Népszabadságnak adott interjújában hangsúlyozza - laza szövésű, nincs igazi főhőse, legföljebb előtérbe kerülő szereplői vannak. Közülük való a 17 éves Simon Péter és a már egyetemista, szép hangú Horváti Kata, akik a táncházakban kerülnek össze. A Fiú amolyan utcagyerek, csibészek között csinál kisebb-nagyobb stikliket, mígnem meglátja a Lányt, akit követve véletlenül keveredik táncházba. Ott aztán megismerkedik egy övéitől elszakadt csángó fiatalemberrel, aki még inkább beleviszi a táncba és a zenébe. Gyökértelen, városban kódorgó fiatalokról szól ez a film, ahogy Kiss Ferenc, a film zenei rendezője lemezének címe mondja, "városi bujdosókról". Mottóként szólal meg az egyik dal: "Hej, kiskutyám, kiskutyám, hol hálunk az éjszaka?"

A Vagabond a tervek szerint a februári filmszemle versenyében mutatkozik be. A film százmillió forintba kerül, amelyből kevés még hiányzik az utómunkákhoz. A mű az ORTT, a Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV támogatásának köszönhetően kerülhet a nézők elé.

(NOL)


(2002.07.31.)

Boldog születésnapot! - Fazekas Csaba rendezői bemutatkozása

A Simó osztályban két éve végzett Fazekas Csaba Boldog születésnapot! címmel forgatja diplomafilmjét idén nyáron, mely egy fiú 30. születésnapján játszódik. A mozi gyártója a Laurinfilm.
A főszereplők között láthatjuk Kocsis Gergőt és Ónodi Esztert, és kisebb szerepekben feltűnik Máté Gábor, Bálint András és Almási Éva is. Fazekas Csaba reméli, hogy a Boldog születésnapot! a 34. Filmszemlén már látható lesz.

(filmhu)


(2002.07.31.)

25 film befejezését támogatja a kulturális tárca

A kulturális miniszter közölte, hogy megszületett a kormányhatározat a filmes szakmának juttatandó 800 millió forintos gyorssegélyről. A Magyar Mozgókép Alapítványnál meglévő 320 millió forintot pedig a szakma befejezetlen filmek elkészítésére fordíthatja. A filmesek hamarosan összeállítják a befejezés előtt álló 25 film jegyzékét.

(MTI)


(2002.07.11.)

Tévéfilm készül a Pál utcai fiúkból

Fábri Zoltán 1968-as amerikai koprodukciója után, most az olasz Maurizio Zaccaro rendez filmet Molnár Ferenc 1907-ben írott ifjúsági regényéből. A forgatás augusztus 20-a után kezdődik Magyarországon - tudtuk meg a Focusfilm Kft. sajtóreferensétől, Kiss-Kovács Tímeától.

A kétrészes tévéfilm felvételeit zömében budapesti helyszíneken készítik; a forgatást két hónap alatt, október végéig szeretnék befejezni. "9-13 év közötti szereplőket keresünk - nyilatkozta Kiss-Kovács Tímea a Távirati Irodának -, eddig 2.500 gyereket láttunk, de még csak három szereplőt találtunk meg".

Maurizio Zaccaro nem ragaszkodik mindenáron a regényhez: a forgatókönyvbe több felnőtt alakot írtak, mint Molnár Ferenc. A film gyártási és finanszírozási részletei még nem véglegesek.

A Focusfilm 1990-ben alakult, első munkája Bacsó Péter Sztálin menyasszonya (1990) című filmje volt. A stúdió elkészítette a rendező Live show (1992), Megint tanú (1994) című filmjét és Kis Romulusz I-VI. című tévésorozatát (1994). A cég ezenkívül részt vett Roberto Faenza Jónás, aki a cethal gyomrában élt (1991), Maár Gyula Balkán, Balkán (1993), Dario Argento Az operaház fantomja (1998), Rolf Schübel Szomorú vasárnap, (1999), valamint Alberto Negrin Perlasca - Egy igaz ember története (2002) című koprodukcióban.

Molnár Ferenc Pál utcai fiúkját a neten is olvashatja: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/molnarf/palutca/

(MTI Online / Filmkultúra)