Filmes rendezvények, programok


(2002.10.17.)

A Bohémia Fesztivál filmjei

Az idei Bohémia Fesztivál (október 25., Merlin Színház, Budapest) filmes programjában, az Örökömozgóban nemcsak cseh alkotások láthatók: Vladimír Michalek - Csehországban nagy sikert aratott - Angyal kijárata (okt. 24., 20.00) mellett a szlovák Szeret, nem szeret és a lengyel Hajókirándulás című filmet is vetítik október 23-án és 24-én.


(2002.10.17.)

Ismeretterjesztô filmszemle Miskolcon

November közepén megrendezik a Miskolci Ismeretterjesztő Filmszemlét, amely az egykori Miskolci Filmfesztivál újjáélesztésének szándékával jött létre. A szemle célja a nem játékfilmes alkotók megmérettetése, az utóbbi években készült alkotások sokszínűségének bemutatása. A szemlére az elmúlt három évben készült, maximum 30 perces filmekkel lehet jelentkezni. A rendezők két olyan filmmel nevezhetnek, amelyek természet-, vagy társadalomtudományi ismereteket közvetítenek.

A nevezéseket a budapesti Uránia Filmstúdióba várják október 7-ig.

Az alkotásokat a miskolci kábeltévé-hálózaton mutatják be, illetve a Miskolci Galériában vetítik a nagyközönség, a társadalmi zsűri és a sajtó számára.
A társadalmi zsűri három, egyenként 100 ezer forintos díjat ítél oda a legjobbaknak, míg a szakmai zsűri a félmillió forintos fődíj sorsáról dönt, de alkotói és operatőri díjakról is határoznak majd.

(MTI)


(2002.10.08.)

Bajor filmhét Budapesten

OktoberFILMfest címmel 2002. október 4.-e és 11.-e között első alkalommal rendeznek olyan német filmhetet Budapesten, amelyen kifejezetten bajor alkotásokból válogattak a szervezők. A filmhetet október 4-én 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban nyitotta meg Görgey Gábor kulturális miniszter és Erwin Huber bajor államminiszter.

A nyitófilm Caroline Link Hontalanul Afrikában című, számos díjat nyert alkotása volr. Az előadásra eljött a főszereplő, Merab Ninidze, valamint Peter Herrmann és Michael Weber producerek.

A filmhét következő napjaiban az elmúlt évek német filmgyártásának nagy sikereit vetítik majd az Örökmozgóban. A válogatás bepillantást nyújt a kortárs német filmtermésbe és a Bajor Filmtámogatási Alapítvány (FFF - FilmFernsehFonds Bayern) FFF szponzorálási gyakorlatába.


(2002.10.08.)

Titanic - tizedikétől, tizedszer

A jubileumi Titanic Filmfesztiválon (október 10-20.) 20 ország 50 filmjét négy budapesti moziban (Uránia, Kossuth, Toldi, Örökmozgó) vetítik a szervezők.

Az idén látható 50 film minden korábbinál több tematikus blokkba rendeződik: a Hullámtörők az egyéni hangú rendezők csoportja (pl. Takeshi Kitano: Bábok, David Cronenberg: Pók, vagy Pálfi György: Hukkle), Az ifjúság érdes modora a kortárs kamaszfilmekből válogat (pl. Larry Clark: Genya, Lynne Ramsey: Morvern Callar, Alax Proyas: Garázs-rock), a Francia zátonyok a gall termésből arat (pl. Jacques Rivette: Ki tudja..., Jean-Paul Civeyrac: Fantomok, illetve Ha a férfi gyengéden szeret), a Németország 02 év elnevezésű szekcióban az országban készült legfrissebb, ezúttal diákok által videóra forgatott munkák láthatók. A Kép a képben a filmkészítésre reflektál például Atom Egoyan (Ararát) és Alekszander Szokurov (Orosz bárka) által, a Szélcsendben ismét a cseh filmek (Kiskakukk, Vadméhek) könnyedebb, humorosabb hangvételének örülhetünk. A Másik dimenzióban az animációs filmek, a Filmdokkban dokumentumfilmek, a Klipsz-szemrevaló fülbevaló szekcióban pedig angolszász klippek kaptak helyet.

A fesztivál honlapja: http://www.datanet.hu/titanic/2002/intro.htm


(2002.10.08.)

Filmek a Budapesti Őszi Fesztiválon

A Budapesti Őszi Fesztivál (október 18-november 3.) filmjeit különböző szekciókban különböző helyszíneken vetítik. A filmhu szubuszaiban, vagyis SZUbjektív autóBUSZaiban filmesek és vendégeik kalauzolják az érdeklődőket - a Műcsarnok parkolójából indulva. Székely Orsolya magyar hittörténeti sorozatának legújabb etűdjei (Ikonosztáz II.) a Békásmegyeri Evangélikus Templomban lesznek. A cseh, lengyel és szlovák filmeket a Bohémia, míg a holland alkotásokat a Bolygó Hollandok Irodalmi Fesztivál keretében vetítik. A Budapest Film a Művész moziban mutatja be Cs. Nagy Sándor Aranyváros című filmjét, amelyben Rajhona Ádám a legjobb epizódszereplő díját kapta a 33. Magyar Filmszemlén. A Kultiplex pedig Mediawave válogatásnak ad otthont.

A teljes program a Budapesti Őszi Fesztivál honlapján olvasható.


(2002.10.08.)

Jubileumi ALTER-NATIVE

Bár a nevezési határidő szeptember 30-án lejárt, a szervezők október 11-ig, az előzsűrizés időpontjáig fogadnak filmeket a 10. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra. A Maros megyei MADISZ 2002. november 20-24. között szervezi a marosvásárhelyi filmes eseményt, amelyről további részleteket a http://www.madisz.ro/ web oldalon találhatnak.


(2002.10.08.)

Szolnokon történt

Szolnok adott otthont a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválnak és a Nemzetközi Filmvásárnak október 1-6. között. Demeter István ügyvezető és csapata először kapcsolta össze a művészetet és a kereskedelmet. A fesztivál idején rendezték meg a FIPRESCI (Nemzetközi Filmkritikus Szövetség) Kelet-Európa konferenciáját is.

Bővebb információ: http://www.tiszamozi.hu/

E-mail cim: tiszamozi@externet.hu


(2002.09.13.)

MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE - Meghívó

cím: 1088 Budapest, Múzeum utca 7.
e-mail: aratolaco@axelero.hu, tamas.ferenc@freemail.hu,
internet: http://magyartanarok.fw.hu

Meghívó

A megfigyelt nézés 3. - Film és irodalom -
Szakmai konferencia magyar- és médiatanárok számára
2002. szeptember 28. (szombat)
Helye: a Magyar Nemzeti Filmarchívum Örökmozgó Filmmúzeuma
1073. Budapest Erzsébet krt. 39.
Szervező: Magyartanárok Egyesülete
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

A konferencia támogatója:

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatósága

A konferenciát Vasák Benedek Balázs vezeti

Program

A konferencia megnyitása
10,00 - 11,30
Irodalom és identitás
László János
Elbeszéléselméletek
Kovács András Bálint
Nézőpont kérdése - elbeszélői pozíciók a filmben -
Gelencsér Gábor
11,30-11,40 szünet

11,40 - 12,40
Filmszöveg és kameraregény - Mészöly Miklós: Film -
Bártfai Andrea
Hamlet: könyvben, színpadon és filmen
Géher István

12,40 -13,30 ebédszünet

13,30 - 14,20
Egy példa Fábri Zoltán filmadaptációiból - Sarkadi Imre: Kútban - Fábri Zoltán: Körhinta -
Vidovszky György

Jókai-adaptációk - Az új földesúr két változata -
Stőhr Lóránt

14,20-14,30 szünet
Beszélgetések

14,30- 15,15
Gothár Péter - Bodor Ádám: A részleg
Balassa Péterrel beszéget Arató László

15,15-16,00
A lektűr szerepe a filmgyártásban
Grunwalsky Ferenccel beszélget Vasák Benedek


(2002.09.10.)

II. Ráday SOHO FilmÉSFesztivál

Vendéglátóipari egységek adnak otthont a Ráday utcában (Budapest, IX. kerület) szeptember 13-15. között a "Képremények" alcímet viselő II. Ráday SOHO FilmÉSFesztiválnak.

A fesztiválon független filmes műhelyek, egyetemek és iskolák vesznek részt. A szervező a Ráday Soho Kulturális Egyesület, a filmeket a KAFF-ról (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál), az OFF-ról (Open Filmfesztivál) a Mediawave-ről, a 33. Magyar Filmszemléről, a Menekülés a rövidfilmbe és a Határontúli Magyar Filmek Fesztiváljáról válogatták.

Miközben a kávéházakban peregnek a filmkockák, az utcán felállított szabadtéri színpadon, illetve az idén bekapcsolódott Kultiplex kertjében, termeiben koncertek, színházi előadások, családi programok zajlanak. Este utcamozi: az utca közepén felállított színpadon nagyvászonra kivetítve egy-egy, még be nem mutatott nagyjátékfilmet vetítenek premier előtt.

A vetítési szünetekben az utcazenészek színes kavalkádja szórakoztatja a sétáló közönséget. A látnivalók sorát filmplakát-, fotó- illetve operatőrök kiállításai gazdagítják.

Az idei Fesztivál fővédnökének Jancsó Miklóst és Grünwalsy Ferencet nyerték meg, az esemény "kabalája", és a nagyszínpad műsorvezetője Szabó Győző lesz.

(Filmkultúra)


(2002.08.14.)

9. Országos diák- és ifjúsági film- és videoszemle

Több mint 100 jelentkező mintegy 200 alkotásával kezdődik augusztus 22-én a 9. Országos diák- és ifjúsági film- és videoszemle a Budavári Művelődési Házban - tudtuk meg Merza Gábor szemleigazgatótól.

A négynapos rendezvényre általános iskolai tanulók, középiskolás diákok, illetve fiatal filmesek pályázhattak munkáikkal. A nonstop vetítéseket követően esténként nyilvános konzultációkat tartanak. A szakmai zsűri beszélgetésekre invitálja az alkotókat és a "civil" érdeklődőket. A szemle bírálóbizottsága sorában van Szőke András Balázs Béla-díjas rendező, Lágler Péter kulturális antropológus, valamint Medgyesi Gabriella, a Duna Televízió szerkesztője is.

A hagyományok szerint a rendezvénysorozatot fotókiállítás, irodalmi est és alternatív zenei koncert színesíti. Az I. kerületi Bem rakpart 6. szám alatti művelődési intézmény közönsége válogatást is láthat európai ifjúsági filmfesztiválok díjnyertes műveiből.

(Filmkultúra)


(2002.08.07.)

Izraeli és zsidó filmek a hónap végén Budapesten

A Művész Mozi izraeli filmnapokkal várja a közönséget, a Hunnia Mozi pedig Zsidó filmek Európából című programja keretében négy alkotást vetít az ötödik Zsidó Nyári Fesztiválon. Az augusztus 25-étől szeptember 1-ig tartó rendezvénysorozat programjai között kántorkoncert, klezmer hangverseny, oratórium-előadás, színházi produkció, valamint operett-gála is helyet kapott.

(Filmkultúra)