Hírmix


(2002.10.17.)

A Hukkle az Oscar-díjért

Pálfi György Hukkle című filmjét nevezi idén a legjobb nem angol nyelvű filmkategóriában Oscar-díjra Magyarország. A világlátott alkotás legutóbb az 50. San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztiválon kapta meg a zsűri különdíját - a 33. Magyar Filmszemlén két elismeréssel kezdte a díjaratást. A Hukklét a 10. Titanic Filmfesztivál is műsorára tűzte, országos mozi premierje október 24-e.

Az idei magyar Oscar-díj bizottság - Hollósi Zsuzsa producer, Jankura Péter operatőr, Létay Vera újságíró, Szabó Gábor operatőr és Szász János rendező - döntése után 2003 februárjában tudhatjuk meg, hogy az Amerikai Filmakadémia jelöli-e a Hukklét az öt film közé, amely közül márciusban választják ki az Oscar-díjast.

Kapcsolódó honlapok:

http://www.hukkle.hu/

http://www.oscar.org


(2002.10.17.)

British Council - májusig tartó művészeti eseménysorozat

Nyolc hónapon át tartó művészeti eseménysorozat kezdődött Budapesten, a British Council magyarországi működésének 40. évfordulója alkalmából. A "British Council Showcase - a show kész" című programsorozatban fellépnek a brit zene, a színház, a film és a kortárs képzőművészet világszerte elismert alkotói.

Az összművészeti fesztiválon februárban rendezik meg a brit, valamint több nemzetközi - így az edinburgh-i - fesztivál terméséből válogatott filmes mustrát.

honlap: http://www.britishcouncil.hu/


(2002.10.17.)

Sándor Pál a Magyar Producerek Szövetségének elnöke

Sándor Pál a szövetség legfontosabb és legsürgetőbb feladatának a magyar filmek finanszírozási rendszerének teljes megreformálására irányuló koncepció kidolgozását és a producerek filmtörvénnyel kapcsolatos elképzeléseinek összegzését jelölte meg.

A Magyar Producerek Szövetség alelnöke Sipos Kornél (Laurin Film), főtitkára pedig Szekeres Dénes (Tivoli Film) lett. Alelnökök: Berger József (Mythberg Film) és Erkel András (Varga Stúdió); a szóvivő Bokor Pál (Atlantic)


(2002.10.17.)

Az utolsó tangó Párizsban - Bertolucci-filmdráma a Tivoliban

Az utolsó tangó Párizsban című Bernardo Bertolucci film színpadi adaptációjának bemutatóját október elején tartották a budapesti Tivoliban a Pécsi Nemzeti Színház, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Budapesti Kamaraszínház közös produkciójában.

Az utolsó tangó Párizsban című filmet 1972-ben mutatták be Olaszországban, ám a premier után néhány nappal betiltották, az elkészült kópiákat elégették, Bertoluccit pedig bíróság elé állították és két hónapi börtönbüntetésre ítélték, öt évre pedig eltiltották a közügyek gyakorlásától.
A férfi és a nő kapcsolatát boncolgató műben a szexet egy újfajta nyelv és kommunikáció eszközeként használják a szereplők.

A film magyarul is megjelent irodalmi forgatókönyvéből Szikora János készítette a színpadi adaptációt, aki egyben rendezője az előadásnak.
Pault Balikó Tamás, Jeanne szerepét Verebes Linda alakítja. A további szerepekben Dózsa Zoltánt, Hayth Zoltánt, Kóti Katit, Bódis Irént és Osir Lilianat láthatjuk. A produkció díszlet- és jelmeztervezője pedig egy francia művész, Emmanuelle Sacchet.


(2002.10.17.)

A filmművészek szövetsége minőségi gyermekfilmek készítését sürgeti

A magyar nyelvű televíziós csatornákról egyre inkább kiszorulnak a gyermekeknek szóló értékes, saját készítésű műsorok és a hamis értékrendet közvetítő, silány, felszínes, vásárolt sorozatok és rajzfilmek kerülnek előtérbe.
Ezt a Magyar Filmművészek Szövetségének Gyermek és Ifjúsági Szakosztálya állapította meg memorandumában. Az összegzés szerint a szakosztály mély aggodalommal figyeli ezt a tendenciát, s úgy értékeli: a helyzet súlyosbodott azóta, hogy négy évvel ezelőtt hasonló memorandumot fogalmazott meg.

Csaknem másfél évtizede nem készült gyermekek számára magyar mesefilm, s nem kapnak hazai megrendelést a nagy múltú animációs stúdiók.

A szakosztály véleménye szerint adós a televízió a magyar népmesék, a mondák, a magyar irodalom klasszikusainak televíziós megjelenítésével, valamint a drámai gyorsasággal átalakuló magyar társadalom gyerekek, fiatalok életére gyakorolt hatásainak művészi ábrázolásával.
Különös aggodalommal tölti el a szakosztályt a közszolgálati televízióban kialakult helyzet.
"Az MTV anyagi csődhelyzete enyhítésére közszolgálati feladatainak feladásával reagált: minimálisra csökkentette a hazai gyártású gyermek- és ifjúsági műsorainak arányát" -áll a dokumentumban.
A szakosztály a helyzet feloldására azt kéri az állami, a társadalmi, illetve szakmai szervezetektől: ismerjék el a gyermektelevíziózás és a gyermekfilmkészítés fontosságát, lássák be védtelenségét, s tegyenek lépéseket védelmére és támogatására.

Ennek érdekében kezdeményezik, hogy a meglévő támogatási rendszer átalakításával keressenek új lehetőségeket és teremtsenek kedvező feltételeket a gyermek- és ifjúsági filmek, rajzfilmek, televíziós műsorok finanszírozására, támogatására.
Első lépésként azt javasolják, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány hozzon létre gyermekfilm, gyermekműsor szakkollégiumot, a Nemzeti Kulturális Alapprogram szintén alakítson e témában kollégiumot, míg a gyerekekért felelős minisztériumok, intézmények, társadalmi és civil szervezetek segítsék elő a hazai készítésű gyermekműsorok gyártását.
Ugyancsak kezdeményezik, hogy a közszolgálati televíziók határozzák meg a gyermek- és ifjúsági műsorok 18 éven aluliak létszámának megfelelő arányait, és alakítsák ennek megfelelően műsorstruktúrájukat.

(MTI)


(2002.10.08.)

Fővárosi toplista: Különvéleménnyel verték meg Asterixet és Obelixet

Steven Spielberg Különvéleménye a fővárosban 34.400 heti nézővel (szeptember 19-25.) szorította a képzeletbeli dobogó második fokára a csaknem 14 ezer látogatót vonzó Asterix és Obelix: a Kleopátra-küldetést. Alain Chabat képregény-adaptációját augusztus 22-ei bemutatója óta csaknem 120 ezren látták Budapesten. A toplista heti bronzérmese a Milliókért a pokolba című premierfilm (13.064 jegyeladás).

A héten csaknem hatezren választották Woody Allen legújabb filmjét, a Jade skorpió átkát, Robert Altman Gosford Parkjára pedig 3.691-en voltak kíváncsiak (összesen csaknem 25 ezren).


(2002.10.08.)

Megalakult a Magyar Producerek Szövetsége

A Magyar Producerek Szövetsége, a hazai producerek, illetve a Magyarországon bejegyzett mozgókép gyártó cégek érdekképviseleti szervezeteként működik. A szövetségnek játékfilmes, dokumentum- és ismeretterjesztő filmes, valamint animációs tagozata van. A szervezet 31 alapító taggal indult.

Az ügyvezetö elnökség tagjai: Berger József (Mythberg Film), Bokor Pál (Atlantic Film), Cirkó József (HCC Happy Crew Co.), Erkel András (Varga Budapest Kft.), Lakatos Iván (Krónika Alkotóközösség), Kántor László (Új Budapest Filmstúdió), Kálomista Gábor (Megafilm), Sipos Kornél, (Laurin Film), Sándor Pál (Filmstreet Kft.), Tolmár Tamás (Mafilm Rt).


(2002.10.08.)

Elhunyt Kardos István dramaturg, forgatókönyvíró

Elhunyt Kardos István a magyar filmgyártás kiemelkedő személyisége, a Duna Televízió dramaturgiai vezetője. A művész halálát Szeles Pál, a Duna TV szóvivője közölte szeptember 24-én este az MTI-vel. Az 1999-ben elhunyt Kardos Ferenc filmrendező testvérének negyven forgatókönyvéből készült film.

Kardos István 1942-ben született Galántán. Az ELTE BTK magyar-történelem szakán szerzett diplomát 1965-ben. Kezdetben általános iskolai tanár volt, majd 1968-75 között középiskolában tanított.

Rózsa Jánostól kapta az első felkérést filmforgatókönyv írására (Bűbájosok - 1969). Több filmmel a háta mögött 1975-ben került hivatalosan státusba a Filmgyárban; az Obejktív Stúdió munkatársa volt. Negyven filmforgatókönyvéből egyetlen, Rózsa János Álmodó ifjúság című filmje regényfeldolgozás - a többi saját, illetve a rendezővel közös ötletből készült.

Ő írta a forgatókönyvét a többi közt a Petőfi '73, a Vasárnapi szülők, az Egy őrült éjszaka, a Mennyei seregek..., az Azonosítás, a Köszönöm, megvagyunk, a berlini Ezüst Medve-díjas Szirmok, virágok, koszorúk, a Hajdúk, az Ékezet, az Egyszeregy, az Iskolakerülők, a Pókfoci, a Kopaszkutya, a Végre, hétfő, a cannes-i Aranykamera díjas és locarnói nagydíjas Adj király katonát! című filmeknek.

1997-ben, huszonkét év után hagyta ott a Filmgyárat - a Duna Televízió forgatókönyvírója, majd a filmforgatókönyv-író műhely vezetője lett. A Hétfői Műhelyt gyártó stúdióvá alakították át. Itt készültek a többi közt a Woyzeck, a Gyermekgyilkosságok, a Paszport, a Torzók című filmek.

Kardos Istvánt munkássága elismeréseként 1981-ben Balázs Béla-díjjal, majd 1993-ban a Magyar Művészetért Díjjal jutalmazták.

A Filmkultúra interjúja Kardos Istvánnal itt olvasható.


(2002.09.24.)

Vándormaradarak - fotókiállítás és felhívás az iskolák számára

Szeptember 19-én fotókiállítás nyílik a magyar mozikban látható Vándormadarak című természetfilm legszebb felvételeiből. A Mikrokozmosz producere, Jacques Perrin rendezte a filmet, amely 450 ember háromévi munkájának eredménye. 200 helyszínen forgatták s csak valódi, trükk felvételek nélküli képek szerepelnek benne!
A film fényképezése óriási technikai és művészi feladatot jelentett. Minden egyes madárfajhoz külön-külön módszert kellett kitalálni: a gólyák köröző repülését például szálló ballonról, a pelikánokat csónakból filmezték. Az operatőr olykor a repülőgépből kilógva a pilóta orra előtt lebegett, mert így 180 fokos látószögből követhette a madarak repülését

A fotók szeptember 24-étől október 13-áig hétfő kivételével minden nap 10-17 óráig látható a Vajdahunyadvárában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Szintén a Vándormadarak című filmhez kapcsolódik az SPI felhívása az iskolák számára. A forgalmazó iskolai osztályok számára csoportos kedvezményt biztosít a jegyárból. Amennyiben az iskolák a délelőtti, illetve koradélutáni órákban tekintenék meg a filmet, a forgalmazó, az SPI segít a vetítések megszervezésében. Azok az iskolák, melyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, a 06-1-248-26-20-as számon, Durda Veronikánál érdeklődhetnek.


(2002.09.24.)

75 éves Peter Falk

1927. szeptember 16-án született New Yorkban Peter Falk amerikai színész, minden idők egyik legismertebb nyomozójának, a népszerű Columbo hadnagynak megformálója. Orosz anyja és lengyel apja ruha- és szárított gyümölcskereskedést vitt. Felmenői között magyar és cseh származású is található.

Peter Falk filmjeiből válogatott sorozatot vetített szeptemberben az Örökmozgó: http://www.filmkultura.hu/regi/2002/orokmozgo/index.hu.html#pfalk


(2002.09.24.)

Tanévnyitó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Főhajtással tisztelegtek a nemrég elhunyt Fehér György, a film főtanszak televíziós tanszékvezetője, Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész emléke előtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem 137. tanévnyitó ünnepségén, szeptember 16-án.

A budapesti Ódry Színpadon Székely Gábor rektor Paulay Ede szavait idézve arról beszélt: a színészi tanoda célja, hogy elméletben és gyakorlatban egyaránt képzett fiatalokat állítson a gyérülő idősebb nemzedék elé. Hozzátette: ettől a tanévtől kezdve az elméleti oktatásra nagyobb súlyt helyeznek, ezért az elméleti és szakmai napokat kísérleti jelleggel szétválasztják.

Ódry Árpádot idézve a rektor arra hívta fel a növendékek figyelmét, hogy a sztár pályaútjain nem lehet eljutni a színművészet mélységeibe, a művészet a halhatatlanságba, a sztárpálya a gyors mulandóságba vezet. - Ma már kissé patetikus ez a megállapítás, de igaz - mondta Székely Gábor.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem vezetője a tanévnyitón kitért arra, hogy Mádl Ferenc államfő a nyár végén egyetemi tanárrá nevezte ki Ascher Tamást, Vitray Tamást, Balassa Pétert és Kende Jánost. A huszonkét hallgatóval induló színész osztályt Jordán Tamás és Lukács Andor vezeti, míg a zenés mesterséget Méhes László fogja tanítani. A film- és televízió rendező, operatőr és vágó osztályok osztályvezető tanára Gothár Péter.

A hagyományokhoz híven az idén is köszöntöttek jubiláló művészeket. A rektor 65, 60, valamint 50 éve diplomázott színészeknek nyújtott át díszoklevelet. Vasoklevelet Gyulányi Éva, gyémántoklevelet Bakó Márta, Kemény Gizella és Parragh Éva, aranyoklevelet Berek Katalin, Buss Gyula, Farkas Antal, Hacser Józsa, Horváth Teri és Psota Irén kapott.


(2002.09.13.)

Forgatás alatt

Meskó Zsolt első nagyjátékfilmjét forgatta július 8 és augusztus 11 között Szent Iván utolsó napja címmel. A forgatás helyszínéül főleg a Millenáris park szolgáltatott látványos külső és belső tereket, de a Trafóban, az Erzsébet-hídnál és a Lánchídnál egyaránt előkerült a kamera. Lásd forgatási riportunkat.


(2002.09.10.)

Várható bemutatók 2002 szeptemberében a magyar mozikban


58 Kbyte

Szeptember 5.

A buliszervíz
(Van Wilder Party Liaisons)
amerikai, 2002
Rendező: Walt Becker
Szereplők: Ryan Reynolds, Tara Reid, Tim Matheson, Kal Penn, Teck Holmes, Daniel Cosgrove, Deon Richmond
InterCom

On-lány
(Birthday Girl)
angol-amerikai, 2001
Rendező: Jez Butterworth
Szereplők: Nicole Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz, Kate Lynn Evans, Stephen Mangan
UIP-Duna Film
 
Ébrenjárók
magyar, 2002
Rendező: Miklauzic Bence
Szereplők: Gazsó György, Márkó Eszter, László Péter, Almási Sándor, Pindroch Csaba, Herskó János, Gothár Péter, Simó Sándor
Budapest Film Kft.

Bizsergés
(Crush **)
amerikai, 2001
Rendező: John McKay
Szereplők: Andie McDowell, Imelda Staunton, Anna Chancellor, Kenny Doughty, Bill Paterson, Caroline Holdaway
InterCom


44 Kbyte


21 Kbyte

Szeptember 12.

Milliókért a pokolba
(3000 Miles To Graceland)
amerikai,
Rendező: Demian Lichtenstein
Szereplők: Kurt Russel, Kevin Costner, Courteney Cox, Christian Slater, Kevin Pollak, David Arquette, Jon Lovitz
Best Hollywood

A jade skorpió átka
(The Curse of the Jade Scorpion)
amerikai, 2001
Rendező: Woody Allen
Szereplők: Woody Allen, Helen Hunt, Charlize Theron, Dan Aykroyd, Elisabeth Berkley, John Tormey, John Schuck
Budapest Film Kft.

Különvélemény
(Minority Report)
amerikai, 2002
Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Tom Cruise, Colin Farrel, Samantha Morton, Max von Sydow, Lois Smith, Peter Stormare, Steve Harris
InterCom



60 Kbyte

Szeptember 19.

Bánk bán
magyar, 2002
Rendező: Káel Csaba
Szereplők: Kiss B. Attila, Marton Éva, Rost Andrea, Gulyás Dénes, Kiss Jenő, Kováts Kolos, Réti Attila, Miller Lajos
InterCom

Kanyaron túl
magyar, 2001
Rendező: Dér András
Szereplők: Dér Denisa, Bubik István, Gyuriska János, Huszárik Kata, Hirtling István, Vincze Emőke, Vati Tamás, Szabó Győző
MOKÉP

Vándormadarak
(Le peuple migrateur)
francia, 2001
Rendező: Jacques Perrin, társrendező:Jacques Cluzaud, Michel Debats
Szereplők: sok-sok madár
SPI


54 Kbyte


55 Kbyte

Szeptember 26.

Felhő a Gangesz felett
magyar, 2002
Rendező: Dettre Gábor
Szereplők: Ternyák Zoltán, Tóth Ildikó, Kovács Lajos, Borbiczky Ferenc, Rajhona Ádám, Nyakó Juli, Monori Lili, Sáfár Anikó
Budapest Film Kft.

A fegyverek szava
(Windtalkers)
amerikai, 2002
Rendező: John Woo
Szereplők: Nicholas Cage, Adam Beach, Noah Emmerich, Peter Stormare, Mark Ruffalo, Christian Slater
InterCom

Egy fiúról
(About a Boy)
angol-amerikai, 2002
Rendező: Chris Weitz, Paul Weitz
Szereplők: Hugh Grant, Nicholas Hoult, Sharon Small, Toni Collette, Nat Gastiain Tena, Nicholas Hutchison
UIP-Duna Film

A kismenő
(Mr. Deeds)
amerikai, 2002
Rendező: Steven Brill
Szereplők: Adam Sandler, Winona Ryder, John Turturro, Steve Buscemi, Jared Harris, Peter Gallagher, Allen Covert
InterCom

Gengszterek
(Gangsters)
francia, 2002
Rendező: Olivier Marchal
Szereplők: Anne Parillaud, Richard Anconina, Francois Levantal, Gérald Laroche, Alexandra Vandernoot, Francis Renaud
SPI


29 Kbyte

55 Kbyte

(2002.09.10.)

Bacsó Péter a régi Magyar Nemzetesek díjazottja

A Hamvadó cigarettavég című filmjéért kapta meg az Asszonyi Tamás által készített emlékplakettet Bacsó Péter a Régi Magyar Nemzetesek Társaságától. A MÚOSZ székházában tartott ünnepségen a hajdani szerkesztőség több mint félszáz munkatársát tömörítő egyesület azzal indokolta a rendező elismerését, hogy a művész ebben az alkotásában felidézte a valamikori szerkesztőség hangulatát, megemlékezett a lap alapításkori munkatársairól.

(Magyar Hírlap)


(2002.09.10.)

Magyarország csatlakozik a MEDIA+ Programhoz

A kormány a július 30-i tárgyalási fordulón Brüsszelben lezárta a "kultúra és audiovizuális politika fejezetet". Ennek eredményeként Magyarország megkezdheti az egyeztetéseket a MEDIA+ Programhoz történő csatlakozásról. A program, amelynek célja az Európai Uniós tagállamok audiovizuális szektorának támogatása, két részből áll: egyrészt szakemberek továbbképzését másrészt audiovizuális alkotások előkészítését, terjesztését és promócióját segíti elő.

A pályázható támogatások visszatérítendőek lesznek, melyek alól a képzési projektek kivételnek számítanak majd. A pályázók a projektek összköltségvetésének 50%-ára nyújthatnak be pályázatot, bár a kis földrajzi területen elhelyezkedő kis nyelvet beszélő országok esetében ez a 60 %-ot is elérheti. A NKÖM tájékoztatása szerint erre is van remény Magyarország esetében.

Több tagállam, illetve társult tagország szakembereinek kell majd közösen pályázniuk, hiszen a program hangsúlyozza az európaiság eszmeiségét.

A hátralévő adminisztratív teendők miatt a MEDIA+ támogatás valószínűsíthetően jövő januártól válik elérhetővé a magyar szakemberek számára. A program részételi költsége az Európai Bizottság szóbeli tájékoztatása szerint előreláthatólag 750 ezer euró, amelynek 30%-át Magyarország a PHARE keretből finanszírozza. A hazai szakemberek összesen évi 750 ezer eurót nyerhetnek el.

Fontos szerepet szánnak a Media Desk irodának, amely, mint a hazai filmes szakma és a brüsszeli adminisztráció összekötője tájékoztatást ad - többek között - a pályázatokról, és a pályázati határidőkről, segítséget nyújt pályázatok megírásában, pályázó partnerek keresésében.

(film.hu)


(2002.09.10.)

A Mozivédők levele a nemzeti kulturális örökség miniszteréhez

A már bezárt régi budapesti mozik hasznosíthatóságának érdekében szakmai tanácsadó testület létrehozását kérdte szeptember 2-án Görgey Gábortól, a nemzeti kulturális örökség miniszterétől a Mozivédők nevű civil csoport. A Mozivédők - művészettörténészek véleményére hivatkozva - hangsúlyozzák: több bezárt fővárosi mozi jelentős építészeti értéket is képvisel.

A Mozivédők javaslatot tettek a hagyományos mozik ügyével foglalkozó társadalmi bizottság létrehozására, és összetételére is: Ráday Mihály városvédőt, Horváth Györgyöt, a Mokép új vezérigazgatóját és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal művészettörténész szakembereit látnák szívesen.

A három éve működő mozivédő csoport három bezárt mozi, az Átrium, a Duna és a Metro előtt tartott demonstrációt.

(MTI)


(2002.09.09.)

A szófiai Magyar Kulturális Intézet programjai

A bulgáriai Magyar Kulturális Intézet (Szófia 1000, Aksakov utca 16.) szeptemberi programjai:

9., hétfő, 17.30 óra: Bolgár szőttesek - A sumeni Balgarka Klub kiállítása;

11., szerda, 18.00 óra: Genka Petrova Megérintett antennák (Dokosznati anteni) című verseskötetének bemutatója - Nikolaj Hajtov emlékére;

16., hétfő, 16.00 óra: A képzőművészeti kritika helyzete és problémái Magyarországon és Bulgáriában - kerekasztal-beszélgetés, vendég: Kerékgyártó István művészettörténész;

16., hétfő, 19.00 óra: Kiállítás a tállyai Közép-európai Művésztelepen résztvett 18 bolgár képzőművész alkotásaiból;

17., kedd, 17.30 óra: A Kritika című folyóirat és a Kritika Könyvtár bemutató este - a Ljuben Bumbalov emlékének szentelt rendezvény a magyar kultúrának is elkötelezett irodalomtörténész halálának évfordulóján;

19., csütörtök, 17.30 óra: Gencso Sztoev Az arany ára (Cenata na zlatoto) című könyvének bemutatója - a Szlovo Klub soros estje

24., kedd, 17.30 óra: A "Szezon" Barátjainak Klubja - irodalmi szalon;

25., szerda, 17.30 óra: Nemeskürty István Kis magyar művelődéstörténet című könyvének bolgár nyelvű premierje;

26., csütörtök, 17.30 óra: Hungarológusok sorozat: Sztojan Radev - ünnepi est a történész 70. születésnapja alkalmából;

VIDÉKI RENDEZVÉNYEK

5., csütörtök - 10, kedd: A magyar kultúra napjai a Balgarija-Ungarija Kulturális Kör szervezésében (irodalmi est, filmvetítések, koncert, magyar ízek…)

Veliko Tirnovo - Nadezsda Művelődési Otthon

6., péntek: Kovács Péter vándorkiállítása

Saranda (Albánia)

13., péntek, 17.00 óra: A két kereszténység II. (fotódokumentum-vándorkiállítás)

Ljaszkovec - Művelődési Otthon

13., péntek, 18.00 óra: A társadalom peremén - A Kárpát-medencei romák (fotódokumentum-kiállítás)

Kamen - Művelődési Otthon

18., szerda, 17.00 óra: Vándorkiállítás Szemethy Imre alkotásaiból

Vidin - Nikola Petrov Galéria

23., hétfő, 17.00 óra: Illyés Gyula Tizenkét nap Bulgáriában című verseskötetének bolgár nyelvű ünnepélyes bemutatója a költő és író születésének 100. évfordulója alkalmából

Vendég: Vasy Géza irodalomtörténész

Szmoljan - Nagy László-ház

24., kedd: Vándorkiállítás Olajos György munkáiból

Bitolja (Macedónia)

30., hétfő, 17.00 óra: Vándorkiállítás Stefanovits Péter alkotásaiból

Montana - Kiril Petrov Galéria

30., hétfő: Gyulai Líviusz grafikai vándorkiállítása

Isztambul

(Filmkultúra)


(2002.09.09.)

Asterix és Obelix: a Kleopátra-küldetés, római légiók az első helyen

Több mint 45 ezren látták a bemutató után héten a francia képregényből újból elkészült játékfilmet, Monica Bellucci, Gérard Depardieu, Christian Clavier és Jamel Debbouze főszereplésével a fővárosban augusztus 22-28. között. Az Asterix és Obelix: a Kleopátra-küldetés mögött egy másik premierfilm végzett, a Milla Jovovich nevével fémjelzett Kaptár (26.366 néző). Az egy héttel korábban bemutatott (ismét egy) francia alkotás, a Wasabi, Jean Renóval, a képzeletbeli dobogón maradt csaknem 13 és félezer látogatójával (két hét alatt több mint 40 ezren látták). A tízes listán szereplők közül a legtöbben a Man In Black 2-t nézték meg (219.608 fő). A filmet július 18-a óta vetítik.

(Filmkultúra)


(2002.09.09.)

Szomjas György a mozgóképtörvény szakmai koncepciójáról

A leendő filmtörvény szakmai koncepciója együtt kezeli a mozit, a videót és a televíziót azzal az alapvető céllal, hogy ezeken a csatornákon keresztül új és minőségi magyar filmek kerüljenek a nézők elé - tájékoztatta Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára az MTI-t. A koncepciót augusztus közepén elbírálásra átadták a kulturális minisztériumnak és a pénzügyi tárcának.

- Azt szeretnénk, ha a magyar nézők magyar filmeket láthatnának - fogalmazott a szakember, aki úgy véli: az az irodalom vagy információ, amely nincs mozgóképen, a szélesebb közönség számára szinte nem is létezik. A filmszakmai kerekasztal több hónapi egyeztetésének eredményeként olyan tervezet készült, amely teljes keresztmetszetében foglalkozik a filmkészítéssel - mondta, hangsúlyozva, hogy a szóban forgó koncepció a legális és felelős szakmai szervezetek egyeztetett álláspontját tükrözi.

A koncepció a nézői igényekre és a szakma szellemi kapacitására tekintettel határozza meg a gyártás feltételeit. A forgalmazást illetően országos Art-mozi hálózat, s ahhoz kapcsolódva DVD-kölcsönző hálózat kiépítésére tesznek javaslatot.

A jogszabályi elképzelés kiemelten kezeli a szakmai infrastruktúra kérdését: a cél az, hogy az egyelőre állami tulajdonban lévő filmes vállalatok rekonstrukciós lehetőséget kapjanak. A koncepció kitér az archiválásra is, a filmesek szándéka szerint a filmarchívumhoz kerülnének a régebbi magyar filmek jogai, s azok bevételeiből lehetne fedezni a felújításokat, rekonstrukciókat. Külön keretet kívánnak biztosítani a magyar filmek külföldi reklámozására.

A filmszakmai kerekasztal elképzelései szerint a szakmai cégek bejegyzésére, valamint a korosztály-besorolásra a kulturális minisztérium kebelében filmfőosztály jönne létre.

Szomjas György úgy véli, hogy a filmtörvény és azzal együtt a vázolt elképzelések 2004-től válhatnak működőképessé: a koncepció arra az évre 15 milliárd forintos támogatást körvonalaz a filmszakma egésze számára. Ezen belül a filmgyártásra 9,6 milliárd forintot igényelnek.

Mint mondta, a 2003-as - úgynevezett átmeneti - évben ennek az összegnek mintegy 60 százalékát szeretnék megkapni.

A Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára szerint a filmes támogatás elosztása tekintetében a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumi rendszerén alapvetően nem kívánnak változtatni, bár a tévéfilmek esetében valószínűleg külön szakkollégiumot kell majd létrehozni. (A költségvetési források 90 százalékának címzettje és elosztó szervezete az MMK.)

Szomjas György értékelése szerint a szakkollégiumok eddig nyitottan, magas színvonalon működtek, lehetőséget adtak fiatal filmeseknek az elindulásra.

A koncepció szerint a költségvetési támogatás "ellentételezéseként" a filmszakma egyebek között vállalja, hogy évente 1,5-2 millióan nézik majd meg a magyar filmeket, sikeres és minőségi magyar tévés produkciók készülnek, illetve a klasszikus és új magyar, valamint európai filmes értékek elérhetővé válnak az Art-mozikon és az iskolákon keresztül.

A jogszabályi elképzelés ígérete szerint a magyar film nemzetközi viszonylatban az országimázs alakítása szempontjából az irodalommal és a komolyzenével egyenértékűvé válik.

A filmrendező szerint - ha a minisztérium egyetért a koncepció alapvonalaival és a kért támogatások nagyságrendjével - heteken belül kezdetét veheti a kodifikáció.

Szomjas György az MTI kérdése nyomán azt is elmondta, hogy információi szerint a kulturális tárca elfogadta Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező jelölését az MMK kuratóriumi elnöki posztjára, az alapszabály-módosítási kötelezettség következtében jelenleg a cégbírósági bejegyzés zajlik.

(MTI Online)


(2002.09.09.)

Elhunyt Ted Ashley filmproducer, a Warner Bros feltámasztója

New York-ban 80 éves korában leukémiában meghalt Ted Ashley filmproducer, aki az 1970-es években sikert sikerre halmozott a korábban halódó Warner Bros stúdióval.

Ted Ashley 1969 és 1981 között volt a Warner ügyvezető elnöke. Ez idő alatt olyan, ma már klasszikus filmeket és nagy kasszasikereket készítettek a stúdióban, mint Stanley Kubrick Mechanikus narancsa, John Guillermin Pokoli tornya, Alan J.Pakula Az elnök emberei, Robert Mulligan Kamaszkorom legszebb nyara című filmjei, Clint Eastwood Piszkos Harryje,, Hugh Hudson Tűzszekerekje vagy Peter Bogdanovich Mi van, doki?- ja. Ugyancsak ő jegyezte a 13 millió dolláros bevételt elérő dokumentumfilmet, Michael Wadleigh Woodstockját.

Ted Ashley 1981-ben átadta a Warner irányítását Robert Daley-nek és Terry Semelnek, New Yorkba költözött, de egészen 1988-ig alelnökként tevékenykedett a cégnél.

(MTI Online)


(2002.09.09.)

Húsz éve hunyt el Ingrid Bergman

1982. augusztus 29-én halt meg Ingrid Bergman, háromszoros Oscar-díjas színésznő. A svéd származású művésznő 1915. augusztus 29-én született Stockholmban.

Rokonok nevelték fel. Öröksége lehetővé tette, hogy a Királyi Drámai Színház színésziskolájában tanuljon, itt végzett 1935-ben. Még abban az évben megkapta első szerepét a Remete-híd grófja című filmben, amelyet a harmincas évek végéig további kilenc követett. Az igazi áttörést az 1939-ben készült Intermezzo hozta meg - Svédország egyik legnagyobb sztárja lett vele. A film felkeltette David O. Selznick producer érdeklődését, aki még 1939-ben Hollywoodba hívta Ingrid Bergmant.

Első amerikai filmje - és egyben első angol nyelvű alakítása - az Intermezzo amerikai változata volt, amelyben az akkori idők egyik legnépszerűbb sztárjával, Leslie Howarddal játszott együtt. Ingrid Bergman ezután aláírta a David O. Selznick által ajánlott hétéves szerződést. Az 1940-es évek legnépszerűbb színésznője friss, természetes északi szépségével elütött a hollywoodi filmcsillagoktól. Sikert sikerre halmozott, a közönség és a kritikusok is szerették, Greta Garbo méltó utódának tartották.

Mozisztárrá máig legnépszerűbb filmjében, a Kertész Mihály rendezte Casablancában vált, Humphrey Bogart oldalán. A Casablanca Hollywood egyik legnagyobb kasszasikere lett. A következő évben Bergman Ernest Hemingway áldásával eljátszhatta Pilart az Akiért a harang szól című filmben. Pilarját Oscar-díjra jelölték, s Hollywood összes filmstúdiója a színésznő kegyeiért versengett.

Első Oscar-díját 1944-ben a Gázláng című pszichothriller főszerepéért kapta. A Selznickkel kötött szerződés lejártával Ingrid Bergman szabadúszó lett. Szerepkört is váltott, s 1948-ban a Diadalív árnyékában című filmben Joan Madou-t, az utcalányt játszotta. A filmet a közönség meglehetősen hidegen fogadta, s a szintén 48-ban forgatott Szent Johanna címszerepe is csak mérsékelt elismerést hozott számára.

1945-ben készült el Roberto Rossellini neorealista mesterműve, a Róma nyílt város. A film annyira magával ragadta Ingrid Bergmant, hogy levelet írt a rendezőnek: szeretne vele dolgozni. 1949-ben Itáliába utazott, a következő évben pedig eljátszotta a Stromboli főszerepét.

A rendező és a színésznő egymásba szerettek, Ingrid Bergman gyermeket várt. Válása után összeházasodott Roberto Rossellinivel. Amerika sokáig nem bocsátott meg addig körülrajongott kedvencének: több mint hét évig Bergman csak Európában forgathatott. Ráadásul a Stromboli is megbukott.

Rossellinitől hat év házasság után vált el. Bergman harmadik férje Lars Schmidt svéd származású színházi producer volt, akivel 1958-ban házasodtak össze. (Ingrid Bergman három házasságából négy gyermek született. Ikerlányai közül Isabella Rossellini szintén filmszínésznő.)

1956-ban már Párizsban filmezett, Jean Renoir Elena és a férfiak című vígjátékának a főszerepét játszotta. 1957-ben az Anastasia címszerepéért megkapta második Oscar-díját.

Fellépett színházakban és a televízióban is. Nagy sikert aratott a Hedda Gabler címszerepében (Párizs, 1962), valamint az Egy hónap falun (London, 1965), és a Ne váljunk el (New York, 1975) című darabok főszerepében. A hatvanas években kimagasló alakítást nyújtott a Szereti ön Brahmsot? Paulájaként (1961) és Claire Zachanassian szerepében (Az öreg hölgy látogatása, 1964), valamint Walter Matthau fogorvos vénkisasszony asszisztensnőjeként a Kaktusz virága című vígjátékban.

Harmadik Oscar-díját 1974-ben kapta a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimiben nyújtott epizódalakításáért. 1978-ban visszatért Svédországba s elvállalta az Őszi szonáta anya szerepét. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor Ingmar Bergmannal dolgozott. A hetvenes évek végétől egészsége megromlott. 1982-ben még be tudta fejezni az Egy asszony, akit Goldának hívtak című tévéfilmet, amelyben Izrael volt miniszterelnök-asszonyát, Golda Meirt alakította.

Éveken keresztül küzdött a szörnyű betegséggel. Pár hónappal a halála előtt azt mondta: "Egyre kevesebb időm van hátra, de minden nap győzelem számomra, amikor küzdelemre hívom a rákot, és túlélem". 67-ik születésnapján hunyt el, Londonban.

(stop!)


(2002.09.09.)

Man Ray tárlata a MEO-ban

A MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény ősszel ad helyet a 20. század legismertebb amerikai alkotói közé sorolt, a festőként és fotóművészként ismert Man Ray kiállításának. A művész világhírű kortársairól, művészekről és közéleti személyiségekről készített képeit láthatja majd a közönség.

A MEO szeptember-októberben ad otthont a kortárs osztrák építészet új formáit bemutató kiállításnak, amelyet Közép-Európa egyik legjelentősebb kortárs építészeti központja, a bécsi Architektur Zentrum szervez. A IV. kerületi gyűjtemény előreláthatólag szeptemberben "In memoriam World Trade Center" című kiállításával emlékezik meg a New Yorkot ért, az egész világot megrázó terrortámadásról.
(MTI Online)


(2002.09.09.)

Elhunyt Gion Nándor vajdasági magyar író

Életének 62. évében elhunyt Gion Nándor vajdasági magyar író. A József Attila- és Babérkoszorú-díjas alkotót augusztus 27-én érte a halál, temetéséről később intézkednek - tudatta a Magyar Írószövetség a Magyar Távirati Irodával.

A vajdasági magyar prózaírás kiemelkedő alakja 1941-ben született a magyarok lakta Szenttamáson (Srbobran). A szerbek, horvátok, svábok és zsidók alkotta közösségben magyar gyerekként korán megtanulta a más népek iránti toleranciát; tizennégy regénye közül a legsikeresebbek a szerbiai területen élő népek 20. századi sorsáról szólnak. Műveinek nagyobb része több nyelven jelent meg, hat regényéből film, tévéjáték is készült.

Gion Nándor 1963-ban végezte el az Újvidéki (Novi Sad-i) Egyetem magyar irodalom szakát, 1963 és 1983 között újságíróként, 1983-tól 1985-ig az Újvidéki Színház igazgatójaként dolgozott, 1985-től az Újvidéki Rádióban főszerkesztői posztot töltött be. 1979 és 1982 között a Vajdasági Magyar Íróegyesület elnöke volt.

A vajdasági magyarok éveken át tartó bizonytalan helyzete miatt 1992-ben Magyarországra költözött.

Első, 1968-as regénye a korosztály-problémát kifejező Kétéltűek a barlangban volt. Második - Testvérem, Joáb című - regényében (1969) írói erényévé vált a mesemondás.

Társadalomkritikai élű ironikus regények és egy novellagyűjtemény-kötet után 1973-ban adta ki a Virágos katonát. A könyvet (Rózsaméz és Ez a nap a miénk című két újabb kötettel) trilógiává bővítette és Latroknak is játszott címmel 1999-ben jelentette meg Budapesten. A kritikusok szerint ezzel a később megfilmesített remekművel Gion Nándor az álmok és a realitás különös együttélését mutatta meg.

Népszerűek ifjúsági regényei, több ilyen témájú művéből szerb és magyar ifjúsági filmek készült; Sára Sándor rendezővel 1996-ban Magyarországon együtt készítették A vád című filmet.

Egy évtizeddel korábban, 1984-ben Sortűz egy fekete bivalyért című regényéből készített számos fesztiválon díjazott filmet a francia új hullám filmjeiben színészként híressé vált Szabó László Jean-Louis Trintignant-nal, Jean Rochefort-ral, Kállay Ferenccel, Székely B. Miklóssal és Monori Lilivel a főszerepekben.

Legrangosabb irodalmi kitüntetései között szerepel a jugoszláviai Híd-díj (1973), a József Attila-díj (1988), a Soros-életműdíj (1993) és a Márai Sándor-díj (1998). A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja kitüntetést 2000-ben vehette át, ugyanabban az évben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé választotta.

(MTI Online-Filmkultúra)


(2002.08.23.)

100 éves Leni Riefenstahl

Augusztus 22-én ünnepelte századik születésnapját Leni Riefenstahl, a világ legidősebb aktív filmkészítője, Hitler baráti körének talán még egyetlen élő tagja. Legutolsó filmjét, mélytengeri életképét nemrég mutatta be az Arte német-francia kulturális csatorna: halcsodák úszkálnak korallok között Giorgio Moroder zenéjére.

A táncosnőből először színésznővé, majd dokumentumfilmek rendezővé vált Riefenstahl leghíresebb mozgóképei az 1934-ben, nürnbergi náci pártseregszemlén készült Az akarat diadala, vagy az 1936-os berlini olimpiáról komponált film - díjakat kaptak Velencében és Párizsban is.

Tanácstalanság akkor környékezi a filmtörténészeket, a nézőket, amikor mérleget kellene vonni: ki is az a Riefenstahl. "Hitler szeme" leghíresebb filmjeit a diktátor hatalmának csúcspontján, a Führer ösztönzésére készítette, de az a vád is elhangzik, hogy a nürnbergi seregszemlét, a koreográfiát maga Riefenstahl találta ki. Riefenstahl minden alkalommal haragosan utasítja el, hogy az elképesztő kameramunkával, abszolút eredeti beállításokkal megcsinált alkotásait megrendelésre készítette volna. - Propagandafilmeket Hitler számára nem készítettem. Készítettem viszont olyan filmeket, amelyeket propagandacélokra lehet használni - közölte a századik születésnap alkalmából készült interjúk egyikében.

Esztétikájának csodálói közé tartozik Francis Ford Coppola és George Lucas is. Jean Cocteau "a film zsenijének" nevezte, Jodie Foster filmre szeretne vinni az életét.

A háború után feketelistára tették, később, a hatvanas években felfedezte magának Afrikát, a nuba törzset, élményeit fotóalbumokban örökítette meg. Hetvenéves korában vált szenvedélyes búvárrá, néhány évvel ezelőtt egy helikopterbalesetben megsérült a háta, azóta fájdalomcsillapítókkal él. Esténként még ma is visszavonul pöckingi villájának pincéjébe, a gazdagon felszerelt stúdióba, lapkivágások ezreit őrző archívumába, vágópultjához és monitorához.

(Magyar Nemzet)


(2002.08.23.)

Intézetavató Helsinkiben

Helsinkiben új helyére, a finn főváros központjához közel eső főutcára (Kaisaniemi) költözött a Magyar Kulturális és Tudományos Központ. Az immár rangos környéken fekvő, szerencsés elhelyezkedésű, az eddiginél nagyobb alapterületű intézmény feladata újabban a magyar kultúra eljuttatása Svédországba és Norvégiába is.

Húsz éven át a Hosszú híd (Pitkä silta) központtól távolabb eső hídfőjének közelében, a népszerű Hakaniemi piactértől egy ugrásra, a csöndes Paasivuori utcában működött a Magyar Kulturális és Tudományos Intézet. Hangversenyek, kiállítások, előadások, szemináriumok, tudományos konferenciák, tánc- és nyelvtanfolyamok, újságolvasás, könyv- és filmkölcsönzés vonzotta havonta érdeklődők százait a létesítménybe. A kényszer szülte szükségből az intézet falain kívülre vitt események - például a magyar kultúra napjának rangos megünneplése - csak tovább fokozták a finnekben amúgy is meglévő érdeklődést a magyar kultúra, hazánk iránt. A Gáti Tamás, Nyirkos István, Csúcs Sándor és Jelinkó Árpád vezette intézménynek arra is volt ereje, hogy finnországi tennivalóin kívül hosszú időn át vállalja hazánk népszerűsítését Észtországban is.

Amiként arról az Jelinkó Árpád igazgató a Népszabadságnak beszámolt, a 70 négyzetméterrel nagyobb új létesítmény elsősorban a kiállítások színvonalát emelheti. A magyar intézet galériája jelenleg a finn főváros egyik legmodernebb kiállítóterme. Az új galériában augusztus 21-étől látható Komoróczky Tamás kiállítása.

(Népszabadság)


(2002.08.14.)

Milos Forman filmet készít Márai Sándor regényéből

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján készül filmet forgatni Milos Forman.

A cseh-amerikai rendezőt Robert Haggiag amerikai filmproducer kérte fel a regény megfilmesítésére, miután megvette a szerzői jogokat. Forman javaslatára a forgatókönyv megírását Jean-Claude Carričre vállalta. Ők ketten a hetvenes évek eleje óta működnek együtt.

A készülő művészeti eseményről hírt adó Lidové Noviny című cseh napilap úgy tudja: miután a regény tavaly jelent meg angol nyelven, forgatókönyves változata szeptemberben az Egyesült Államokban ismét a könyvesboltokba kerül. Ez is része annak a vállalkozásnak, amelyet Haggiag gondolt ki. A producer jelenleg a film anyagi hátterének a biztosításán fáradozik - jelenti a cseh lap.

(MTI Online)


(2002.08.14.)

A Mokép új vezetője: Horváth György

Horváth Györgyöt, a Titanic Filmfesztivál eddigi igazgatóját nevezi ki a Mokép élére az ÁPV Rt. - erről döntött a vagyonkezelő igazgatósága augusztus 8-án, a kulturális tárca egyetértésével. Az eddigi vezérigazgatónak, az előző kormány idején hivatalba lépett Bereczki Csabának fölmondtak.

A személycserét megelőző rövid koalíciós vitát eldöntötte, hogy a filmszakma meghatározó körei Horváth György kinevezését támogatták. Az új vezérigazgató megbízatása január elsejéig szól. Feladata koncepciót kidolgozni a Mokép új filmszakmai szerepéről, összhangban a készülő filmtörvénnyel. A meghozandó jogszabály egységesen szabályozza majd a Mokép, a Mafilm, a Filmlaboratórium és a Magyar Nemzeti Filmarchívum tevékenységét.

Az új vezérigazgató a Népszabadságnak nyilatkozva megtisztelőnek nevezte, hogy a filmszakma támogatásával gondolkodhat a hazai filmvagyonról, amelynek az államosítástól a nyolcvanas évek végig terjedő része a Moképnél van. Mint megjegyezte, a magyar filmnek nemcsak itthon, de Európában is jobb pozíciót kell találni.

A betegszabadságon lévő Bereczki Csabának augusztus 8-án a lakásán kézbesítették fölmondását. A távozó Mokép-vezető politikai tisztogatásnak tekinti a történteket, mert úgy véli, irányítása alatt a Mokép nyereségesen működött, és szakmailag előrelépett. Sikeresnek tartja egyebek között az Amelie csodálatos élete és a Hídember forgalmazását, s több magyar film gyártásának támogatását. Bereczki Csaba a napilap kérdésére hozzátette, nem adhat indokot menesztésére, hogy a Fidesz-kormány által külön keretből támogatott millenniumi filmek pénzügyi ellenőre volt, továbbá, hogy vádak érték saját rendezésű filmje állami támogatásának felhasználásával kapcsolatban.

A Népszabadság információi szerint az ÁPV Rt. a Mokép igazgatótanácsába fölkérte Gáti Pétert, Szegvári Katalint és Kozma Ilonát, a Budapest Film egyik vezető munkatársát is.

(NSZ)


(2002.08.14.)

Meskó Zsolt első nagyjátékfilmje

Meskó Zsolt első nagyjátékfilmjét forgatta július 8 és augusztus 11 között Szent Iván utolsó napja címmel. A forgatás helyszínéül főleg a Millenáris park szolgáltatott látványos külső és belső tereket, de a Trafóban, az Erzsébet-hídnál és a Lánchídnál egyaránt előkerült a kamera. Lásd forgatási riportunkat. - Ide kell bekötni a képtár anyagát!


(2002.08.07.)

Új hazai mozihálózat terve

Elsősorban európai és magyar filmeket vetítő - mintegy 50 filmszínházból álló - mozihálózat létrehozását kezdeményezte a Mozisok Országos Szövetsége a napokban Egerben megrendezett fórumán. A tanácskozáson elfogadták azt is, hogy a hálózat hatékony működtetése érdekében gazdasági társaságot, vagy egyesületet hoznak létre a résztvevő filmszínházak közreműködésével, illetve megvizsgálják annak a lehetőségét, miként csatlakozhatnának az Uránia Nemzeti Filmszínház Kht.-hez.

Arról is döntöttek, hogy felmérik a hálózat működtetéséhez szükséges műszaki fejlesztések mértékét, illetve az üzemeltetés költségeit.


(2002.08.07.)

Agárdy Gábor 80 éves

Több évfordulót is ünnepel idén Agárdy Gábor. A szegedi születésű színművész augusztus másodikán töltötte be nyolcvanadik életévét. Pályáját 65 esztendeje, 1937-ben mint "táncos boy és kardalos" kezdte a Szegedi Városi Színháznál, s 35 éve állítja ki önálló tárlatokon festményeit.

Agárdy Gábor 1938-ban végzett az Országos Színészegyesület iskolájában. 1941-ig Szegeden, 1949-ig kisebb vidéki társulatoknál játszott. 1949-től 52ig a Miskolci Nemzeti Színház tagja. 1952-től a Fővárosi Operettszínház, 1955-től az Ifjúsági Színház és a Petőfi Színház művésze. 1964 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze.

Számos színház- és filmszerepen túl, fellépett a Rádiószínházban és a Rádiókabaréban is. A színművészeten kívül a festészetben is maradandót alkotott. 1967 óta munkáit több önálló kiállításon mutatta be. Ikonjai otthonra találtak például a Pannonhalmi Apátságban. A II. Alekszij orosz pátriárkának ajándékozott műve a Oroszországban, Danyilov Kolostorban, a II. János Pál pápa számára Szent István Királyról készített ikonja a Vatikánban található.

Agárdy Gábor 2000 óta a Nemzet Színésze, 1998 óta Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 1989 óta örökös tag a Nemzeti Színházban. Kitüntetései: Jászai Mari-díj (1958, 1962), Érdemes művész (1968), Kiváló művész (1980), Kossuth-díj (1985), A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (1995), Sík Ferenc-díj (1996), Jákó Vera-díj (1999).

80. születésnapja alkalmából a Filmkultúra szerkesztősége ezúton is köszönti Agárdy Gábort.


(2002.08.07.)

Baló György az MTV kulturális igazgatójelöltje

Előrehaladott tárgyalásokat folytat Baló Györggyel a kulturális igazgatói poszt betöltéséről Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető alelnöke - erősítette meg a sajtóértesüléseket a Távirati Irodának.

Értesülések szerint Baló György esélyes volt az MTV Rt. hírigazgatói posztjára is, amelyre Ragáts Imre Rudi Zoltánt nevezte ki.

Az ügyvezető alelnök kulturális igazgató-helyettessé nevezte ki az eddig bemondóként és műsorvezetőként ismert Sugár Ágnest. Ez a megbízatás jelenleg a kulturális igazgatóság vezetését jelenti, az előző ciklusban kinevezett igazgató, Rér Éva ugyanis a lemondási hullám idején betegállományba vonult.

(MTI Online)


(2002.07.01.)

Várható bemutatók 2002 augusztusában a magyar mozikban


58 Kbyte

Augusztus 1.

A hűtlen
(Unfaithful)
amerikai, 2002
Rendező: Adrien Lyne
Szereplők: Richard Gere, Diane Lane, Olivier Martinez, Erik Per Sullivan, Dominic Chianese, Margaret Colin
InterCom

Az időgép
(The Time Machine)
amerikai, 2002
Rendező: Gore Verbinski, Simon Wells
Szereplők: Guy Pearce, Samantha Mumba, Omero Mumba, Jeremy Irons, Orlando Jones, Mark Addy
InterCom

Pedálkirály
(Le vélo de Ghislain Lambert)
francia-belga, 2000
Rendező: Philippe Harel
Szereplők: Benoit Poelvoorde, José Garcia, Daniel Ceccaldi, Sacha Bourdo, Emmanuel Quatra
Budapest Film Kft.


44 Kbyte


21 Kbyte

Augusztus 8.

Édes kis semmiség
(The Sweetest Thing)
amerikai, 2002
Rendező: Roger Kumble
Szereplők: Cameron Diaz, Christina Applegate, Thomas Jane, Selma Blair, Jason Bateman, Parker Posey
InterCom

Végzetes végjáték
(The Luzhin Defence)
angol-francia, 2000
Rendező: Marleen Gorris
Szereplők: John Turturro, Emily Watson, Geraldine James, Stuart Wilson, Christopher Thompson, Fabio Sartor
Budapest Film Kft.

A rettegés arénája
(Sum of All Fears)
amerikai, 2002
Rendező: Phil Alden Robinson
Szereplők: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Liev Schreiber, Bridget Moynahan, Alan Bates
UIP-Duna Film


60 Kbyte


54 Kbyte

Augusztus 15.

Scooby Doo - A nagy csapat
(Scooby-Doo)
amerikai, 2002
Rendező: Raja Gosnell
Szereplők: Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar, Matthew Lillard, Linda Cardellini, Rowan Atkinson
InterCom

Wasabi-mar, mint a mustár
(Wasabi)
francia-japán, 2001
Rendező: Gérard Krawczyk
Szereplők: Jean Reno, Ryoko Hirosue, Michel Muller, Carole Bouquet, Ludovic Berthillot, Yan Epstein
InterCom

Felpörgetve
(Driven)
ausztrál-kanadai-amerikai, 2001
Rendező: Renny Harlin
Szereplők: Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Kip Pardue, Stacy Edwards, Til Schweiger, Gina Gershon
Best Hollywood


55 Kbyte


29 Kbyte

Augusztus 22.

Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés
(Asterix& Obelix: Mission Cleopatre)
francia, 2002
Rendező: Alain Chabat
Szereplők: Christian Clavier, Gérard Depardieu, Monica Bellucci, Alain Chabat, Claude Rich, Dieudonné
UIP Duna Film + Flamex

Homok alatt
(Sous le sable)
francia, 2000
Rendező: Francois Ozon
Szereplők: Charlotte Rampling, Bruno Cremer, Jacques Nolot, Alexandra Stewart, Pierre Vernier
Budapest Film Kft.

Most már elég
(Enough)
amerikai, 2002
Rendező: Michael Apted
Szereplők: Jennifer Lopez, Bill Campbell, Tessa Allen, Juliette Lewis, Dan Futterman, Noah Wyle, Fred Ward
InterCom

A kaptár
(Resident Evil **)
angol-német, 2002
Rendező: Paul W. S. Anderson
Szereplők: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, Colin Salmon
SPI


55 Kbyte

99 Kbyte


39 Kbyte

Augusztus 29.

Gosford Park
(Gosford Park **)
angol, 2001
Rendező: Robert Altman
Szereplők: Maggie Smith, Michale Gambon, Kristin Scott Thomas, Camilla Rutherford, Charles Dance
SPI

Rossz társaság
(Bad Company)
amerikai-cseh, 2002
Rendező: Joel Schumacher
Szereplők: Anthony Hopkins, Chris Rock, Matthew Marsh, Gabriel Macht, Peter Stormare, Garcelle Beauvais
InterCom

Austin Powers - Aranyszerszám
(Austin Powers 3)
amerikai, 2002
Rendező: Jay Roach
Szereplők: Mike Myers, Beyoncé Knowles, Michael York, Michael Caine, Heather Graham, Seth Green
InterCom

Stuart Little, kisegér 2
(Stuart Little 2)
amerikai, 2002
Rendező: Rob Minkoff
Szereplők: Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki
InterCom

Beckham-csavar
(Bend It Like Beckham)
angol, 2002
Rendező: Gurinder Chadha
Szereplők: Parminder K. Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys-Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi
Budapest Film Kft.


72 Kbyte

39 Kbyte

(2002.07.31.)

André Szőts a Mátyás-filmről

André Szőts nyilatkozata szerint eddig még nem történt előrelépés az előző kormány ötlete, a Mátyás királyról szóló történelmi film elkészítése ügyében azóta, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 2002 januárjában három irodalmi forgatókönyv megvásárlásáról döntött. Az NKÖM a magyar játékfilmhagyomány újjáteremtésének szándékával 2001 szeptemberében tette közzé az irodalmi forgatókönyv elkészítésére vonatkozó felhívását. A beérkezett 40 pályamunkát elbíráló bizottság tagja volt André Szőts is, aki Szabó Istvánt kívánta megnyerni rendezőnek. Szabó István nyitott volt a forgatókönyvek tanulmányozására.

Szőts remek témának tartja a legendás király életének feldolgozását, de szerinte a három megvásárolt irodalmi alapanyag egyike sem alkalmas egy jó film készítésére, amely a producer szerint csak nemzetközi koprodukcióban készülhet el, bár még az sem biztos, hogy a jelenlegi kormány is szívügyének tartja a filmtervet.
További problémát jelent, hogy ma nincs olyan magyar színész, akire egy ilyen nemzetközi produkció finanszírozása épülhetne. André Szőts Leonardo di Capriót tartaná jó választásnak a fiatal Mátyás király eljátszására, akit azonban nem biztos, hogy elfogadna a magyar közönség.
André Szőts arról is beszámolt, hogy a Napóleonról készült négyrészes tévéfilmjének ünnepélyes bemutatója szeptember 16-án Párizsban lesz, és szeptember végétől vetítik Franciaországban, a rá következő hat hónapban pedig 80 országban tervezik bemutatni. Reményei szerint a film karácsonykor a magyar képernyőkre is felkerülhet.
André Szőts jövőbeni terveiben szerepel egy évek óta dédelgetett álmának megvalósítása, amely valószínűleg egy Magyarországon forgatott amerikai mesefilm elkészítése lenne.

(MTI)


(2002.07.31.)

Tóth Erzsébet és Háber Ferenc marad a Mafilm élén

Ellentétben a Népszabadság nemrégiben megjelent cikk állításával, mégsem váltották le a Mafilm Rt. igazgatótanácsának éléről az MMK-t képviselő Tóth Erzsébetet, s nem hívták vissza Háber Ferencet sem. Döntés született viszont arról, hogy két fővel, Böjte József producer-filmrendezővel és Székely Gabriella filmkritikussal megnövelik az igazgatóság eddigi 5 tagú létszámát.

(filmhu)


(2002.07.31.)

Magyar Rendezők Társasága: kihagytak bennünket a filmtörvény előkészítéséből

A televíziós és színházi rendezőket tömörítő Magyar Rendezők Társasága (HSD) sajtóközleményben jelezte, hogy nem ért egyet azzal a módszerrel, ahogyan a Filmszakmai Kerekasztal a szakma nevében a filmtörvény koncepcióját előkészíti. A HSD sérelmezi, hogy kihagyták az egyeztetésből. A 70 tagú rendezői csoport nehezményezi, hogy nem hívták meg a kulturális minisztériummal történő filmes egyeztetésre, amelyen viszont szerintük a HSD-nél kisebb súlyú szervezet is képviselteti magát.

(MTI)


(2002.07.31.)

Grunwalsky a filmtörvény előkészítéséről

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöki posztjára javasolt Grunwalsky Ferenc operatőr-emelte ismertette a sajtó képviselőivel a filmtörvény előkészítésével kapcsolatos elképzeléseit.
A szakember szerint a majdani filmtörvény a művek születésétől kezdve a gyártáson keresztül a nézőhöz való eljutásig, illetve az archiválásig átfogja a teljes mozgóképes ipart és kultúrát.
A filmtörvény alapkoncepciójának kidolgozásában résztvevő operatőr szerint a majdani eurokonform filmtörvénynek ki kell térnie egyebek között a tévéfilmekre és az Art-mozihálózatra, valamint mindazoknak a szakmai, foglalkoztatási és egyéb feltételeknek a meghatározására, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a filmkultúra önmagát újratermelővé váljék.
A filmszakma finanszírozása szempontjából átmenetinek ígérkező 2003. év kapcsán a szakember úgy ítélte meg, hogy a játékfilmeknek legalább 3 milliárd forintos támogatásra lesz szükségük és nem kevesebbet igényelnek majd a dokumentum animációs, kis-, kísérleti- és egyéb filmek.
Grunwalsky Ferenc szerint a filmtörvénynek nem lesz feladata a részletek tisztázása, hanem minden területen az alapelveket hivatott rendezni.
A szakmai alapkoncepcióhoz a későbbiekben részletes tanulmánymelléklet készül.
A Filmszakmai Kerekasztal július 30-án ül össze a készülőben lévő filmtörvény végleges alapkoncepciójának egyeztetésére, hogy azt augusztus elején benyújthassák a minisztériumoknak.

(MTI)


(2002.07.31.)

Bereczki Csaba válasza a vádakra

A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy a Rogerius Kft. csalás és sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentette a Mokép-vezérigazgatót, Bereczki Csabát, aki a 2001 őszétől 2002 januárjáig forgatott Bolondok éneke című film producer-rendezője. Bereczki múlt heti sajtótájékoztatóján személye ellen irányuló rágalmaknak nevezte azokat az állításokat és vádakat, melyek szerint nem számolt el a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumán keresztül kapott 120 millió forinttal, valamint hogy a francia koprodukciós partnerként megnevezett Tracol Film egy fantom cég. (Utóbbiról azt nyilatkozta, hogy a Tracol Film egy 1963 óta létező cég, amelynek adatai Franciaországban bárki számára hozzáférhetők. A sajtótájékoztatón egyébként Bereczki meghívására részt vett a Tracol Film képviselője, Clara Ford is.)
A film elkészítéséhez a magyar gyártó, a Rogerius Film Kft. 2001-ben 120 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ezen felül a tv2 40 millió, a francia partnercég pedig 65 millió forinttal támogatta a produkciót.
A magyar, francia és román főszereplőkkel, romániai és párizsi helyszíneken forgatott film Bereczki Csaba 1986-os ötlete alapján készült. A történet egy fiatal francia fiúról szól, aki egy romániai elmegyógyintézetbe kerül. A filmen jelenleg az utómunkálatokat végzik, és több külföldi forgalmazóval elkezdték a tárgyalásokat.

(MTI)


(2002.07.23.)

Hulk - újabb képregényhős a filmvásznon

Jövő nyáron sem maradunk szuperhős nélkül: előreláthatólag 2003 júliusában lesz látható a hazai mozikban az egyik legnépszerűbb amerikai képregény sorozat, a The Hulk celluloidváltozata.

A zöld melák bőrébe Eric Bana bújt, partnernője Jennifer Connely. A rendező az Oscar-díjas Ang Lee, a Tigris és sárkány alkotója; a producer Gale Anne Hurd (Terminátor 1-2., Dante pokla, Armageddon, A mélység titka). A digitális trükkök a nyolc Oscar-díjat kapott Dennis Murren nevéhez fűződnek. A színészek között feltűnik Nick Nolte

A The Hulk történetének egyetemista hőse, Bruce Banner részt vesz egy szigorúan titkos katonai kísérletben, amelynek célja olyan hihetetlen teherbírású emberek létrehozása, akikkel benépesíthető a Mars. A kísérlet során baleset történik, és Banner genetikai átalakuláson megy keresztül: ha nagy lelki nyomás hatása alá kerül, hatalmas erejű ember-szörnnyé változik. Ez az adottság azonban hamarosan hasznára lesz, mert másik három kísérleti alany szintén szörnyeteggé alakul, és rászabadul a világra...

(UIP Duna)


(2002.07.23.)

Magyar kulturális fesztivál Londonban 2003-2004-ben

A brit kulturális minisztérium is támogatja azt a csaknem fél évig tartó magyar kulturális rendezvénysorozatot, amelyet Magyarország európai uniós csatlakozásának időpontjához időzítve rendeznek Nagy-Britanniában - mondta Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere Távirati Irodának adott londoni nyilatkozatában.

Görgey Gábor íróként részt vett a londoni Blackheath Halls-ban tartott Fókuszban Magyarország nevezetű kulturális hét eseményein - amelyek keretében nagy sikerrel mutatták be 1966-ban írt, Komámasszony hol a stukker? című drámáját -, majd miniszterként több hivatalos tárgyalást folytatott.

Július 14-i elutazása előtt a tárgyalásokat összegző nyilatkozatában a miniszter elmondta: a kulturális minisztérium államtitkárát tájékoztatta arról a magyar tervről, hogy 2003 végétől 2004 májusáig a londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében magyar kulturális fesztivált rendezzenek a brit fővárosban, illetve az ország több más városában. "Szimbolikus jelentőségűnek érzem azt, hogy a magyar uniós csatlakozáshoz időzítve egy ilyen nagyszabású rendezvénynek Európa egyik legfőbb kulturális központja és egyik legfontosabb fővárosa adjon otthont" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy tárgyalópartnere nemcsak nyitottsággal, hanem meglehetős segítőkészséggel fogadta a tervet.

Sikeresnek nevezte a brit fővárosban tartott magyar kulturális hét rendezvényeit Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója. Kiemelte, az egy hét során sikerült átfogó keresztmetszetet nyújtani a magyar kultúráról, és fontosnak nevezte: a látogatók - köztük neves brit művészek - megismerkedhettek a magyar kultúra különböző műfajaival és korszakaival.

(MTI Online)


(2002.07.23.)

Hazai film volt a legjobb Karlovy Varyban

Petr Zelenka fiatal cseh rendező Az ördög éve című játékfilmje kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a 37. nemzetközi filmfesztivál (2002. július 4-13.) fődíját, a Krisztályglóbuszt. A fődíjjal húszezer dollár is jár. Cseh alkotás legutóbb a kilencvenes évek közepén nyert fődíjat Karlovy Varyban. A fesztivál életműdíját Sean Connery, míg a közönség elismerését egy francia film érdemelte ki.

A versenyfilmek kategóriájában az idén 18 alkotást mutattak be, amelyek közül a Jean-Marc Barr francia rendező és színész által vezetett nemzetközi zsűri választotta ki a győztes darabot. A zsűri tagja volt Fekete Ibolya is, aki Chico című filmjével tavaly elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat. A magyar filmművészetet ebben a kategóriában Gulyás Gyula Fény hull arcodra című alkotása képviselte. A versenyfilmek jelentős részének Karlovy Varyban volt a nemzetközi bemutatója.

A nagy hagyományú nemzetközi filmszemle nézőinek az Erasmus és társai című francia film tetszett a legjobban. Ez a film kapta a filmszemle közönségdíját.

Életműdíjat kapott Sean Connery skót színész, James Bond figurájának egyik világhírű alakítója. Connery most éppen Csehországban forgat, s mivel meghűlt, nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, így a díjat délelőtt Prágában adták át neki. Már a fesztivál nyitónapján életműdíjat kapott a nemrégiben elhunyt Vlastimil Brodsky cseh színész.

A legjobb rendezésért járó díjat Ashgar Massombagi kanadai rendező kapta Khaled című alkotásáért. A díjat Fekete Ibolya adta át. A dokumentumfilmek kategóriájában egy japán és egy cseh mű vitte el a pálmát. Almási Tamás Sejtjeink című filmjével szerepelt.

A 10 napos szemlén mintegy 300 filmet láthatott a rekordszámú közönség. A fesztiválon bemutatott alkotások mindegyike telt ház előtt ment. Versenyen kívül bemutatták Szabó István Szembesítés című filmjét is. A nagy érdeklődéssel kísért bemutatón a rendező is megjelent.

A filmszemle költségei több mint 110 millió koronára rúgtak.

(MTI Online)


(2002.07.23.)

Elhunyt Fehér György filmrendező

Életének 63. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér György film- és televíziós rendező - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe hétfőn a Távirati Irodával. A Balázs Béla-díjas, érdemes művészt hétfőre virradóra érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

A Magyar Filmművészek Szövetségének méltatása szerint meghatározó jelentőségű televíziós munkái, filmjei szokástól eltérő formákat kutatva megújították és gazdagították a filmnyelv eszköztárát.

Fehér György 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőr szakon. 1980-1982. között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője volt. Több filmben szereplőként is megjelent. A magyar filmélet kiemelkedő személyisége öt alkotásával nyert díjat a veszprémi tv-fesztiválon: a III. Richárd 1975-ben, a Volpone 1976-ban, a Barabbas 1979-ban, a Nők iskolája 1985-ben lett fődíjas, míg Bosszú című filmjével 1978-ban a legjobb rendezésért járó díjat érdemelte ki.

Fehér György nevéhez fűződik József Attila verseinek, életútjának televíziós feldolgozása: a József Attila-versek 1981-ben, a József Attiláról kortársai című, tizenhárom részes dokumentumfilm 1981-1983 között, József Attila Szabad ötletek jegyzéke című alkotása 1992-ben készült.

Első játékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén, illetve különböző elismeréseket érdemelt ki nemzetközi fesztiválokon, így Locarnóban és Strasbourgban. 1998-ban készült Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját, a legjobb női és férfi színésznek járó elismerést, az operatőri díjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, illetve több nemzetközi fesztivál díját is magáénak tudhatja.

Fehér György a Balázs Béla-díjat 1978-ban, az érdemes művész címet 1986-ban kapta meg.

(MTI Online)