Magyar filmek külföldön


(2002.10.17.)

Filmszemle-válogatás Szófiában

A szófiai Magyar Kulturális Intézetben október 16-tól 24-ig vetítéssorozatot rendeznek a 33. Magyar Filmszemle díjazott alkotásaiból, bolgár hangalámondással:

16., szerda, 18.00 óra - Chico
17., csütörtök, 18.00 óra - Az utolsó blues
18., péntek, 18.00 óra - Valami Amerika
19., szombat, 17.00 óra - Hamvadó cigarettavég
20., vasárnap, 17.00 óra - Kísértések
23., szerda, 18.00 óra - Fény hull arcodra
24., csütörtök, 18.00 óra - Hukkle

honlap: http://www.magyarintezet.hu/cities/openpage.jsp?HomeID=15&lang=HUN


(2002.10.17.)

Újabb fesztiváldíjak a Kísértéseknek és a Torzóknak

Bronz Kamera 300 díjat nyert Kamondi Zoltán Kísértések című munkája, Sopsits Árpád Torzók című alkotása pedig négy kategóriában is a legjobbnak bizonyult nemrégiben egy kanadai filmfesztiválon.

Kamondi Zoltán alkotása a macedóniai Bitolában szeptember 30-án véget ért Manaki Brothers Filmfesztiválról hozta el az elismerést. Az idei Magyar Filmszemlén legjobb rendezésnek járó díjjal jutalmazott alkotás a Berlini Filmfesztiválon a versenykategóriában szerepelt, de bemutatták már Scatlle-ben, Sanghai-ban, Moszkvában, Karlovy Vary-ban és Montrealban is. A Kísértések Várnában különdíjat nyert "kiváló filmnyelvi értékeiért", Phenjanban pedig a legjobb operatőri munkáért járó elismerésben részesült. Kamondi Zoltán rendezését az Európai Film Akadémia a legjobb európai filmnek járó díjra jelölte.

Sopsits Árpád filmje, a Torzók a kanadai Rimouskiban a Carroussel Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon CIFEJ díjat kapott, továbbá a legjobb játékfilmet, és forgatókönyvet elismerő díjat is elnyerte. A Torzók főszereplője, Mészáros Tamás a legjobb alakításnak járó díjat kapta meg a fesztiválon.


(2002.09.24.)

Nagy-Britannia - filmek a londoni Magyar Kulturális Központ új évadában

Egy újabb Magyarország Fókuszban című rendezvénysorozatával kezdi meg - immár negyedik - évadát a Covent Gardenben a londoni Magyar Kulturális Központ: három héten keresztül a magyar zenét állítja a középpontba a neves Wigmore Hall koncertteremmel közösen rendezendő programjaiban.

Októberben színházi fókusszal folytatódik a program, Kárpáti Péter Akárki című darabját mutatja be a Barons Court színház. Október 23-a megünneplésére - a BBC magyar adásával közösen - emlékestet szentelnek az 1991-ben elhunyt Krassó György újságírónak, politikusnak. Meghívták Makk Károly filmrendezőt, és bemutatják Szerelem című filmjét. A filmklubban Maár Gyula és Kabay Barna filmjeit is bemutatják.

Azért is fontos, hogy jól előkészítettük ezt az évadot, mert már most elkezdtük a 2003-2004-re tervezett angliai magyar kulturális évad szervezését. A tervek szerint 2003 novemberében egy nagyszabású londoni fesztivállal kezdünk, majd januárban elindulunk a szigetország egy-egy nagy kulturális központjába, Glasgow-ba, Cambridge-be, Bradfordba, Birminghambe, és az adott helyszín jellegéhez kapcsolódva egy-egy témakörre -Glasgowban például a vizuális művészetekre vagy Bradfrodban a filmművészetre - összpontosítva kívánjuk bemutatni a magyar kultúrát - mondta a Magyar Távirati Irodának Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója.


(2002.09.10.)

A Félix-díjért versenyez a Kísértések és a Felhő a Gangesz felett

Európaiak győztek a Nisimasa rövidfilm-forgatókönyvi pályázaton. A kiírás 18 és 25 év közötti fiatal tollforgatók fantáziáját mozgatta meg arról a témáról, hogy hogyan látják ők Európát (különösen az uniót). Augusztus 26 és szeptember 2 közt lezajlott a beérkezett 21 pályamű értékelése egy kicsi filmfesztivál keretében és kiválasztották a 3 győztes scriptet. A versenyben 6 európai uniós ország (Belgium, Olaszország, Franciaország, Portugália, Spanyolország és Finnország) és az unióközeli Magyarország honi forgatókönyv-nyertesei - országonként 3-3 - vetélkedtek a TOP 3-ba kerülésért és a 2500 eurós támogatásért.

Magyarországról - 17 pályamunka közül - Kőműves Mór (Párizs fölött az ég), Szabó Iván (Idegen testek), és Tóth Barnabás (Vonaton) című forgatókönyvei szálltak versenybe az 3 első hely valamelyikéért és a fejenkénti 2500 €urós támogatásért. A surgeres-i döntőre beválasztott scriptek visszatérő témája volt a multikulturalizmus, a nyelvi korlátok, a közös valuta, a bevándorlás és az idegenek, az utazás, a prostitúció. A zsűri 6 napon át védte és támadta, szedte ízekre a forgatókönyveket - a magyar scriptek nagyszerűen szerepeltek, az utolsó körbe mindegyik továbbjutott.

A legjobb forgatókönyv címet és az apanázst végül a finn Lahtelaiska, a francia Bed&Breakfast és a magyar On a Train (Vonaton; Tóth Barnabás) című script nyerte el.

Jövőre tavasszal ismét lesz Nisimasa-kiírás, az EU-s téma valószínűleg: Borders (határok) ill. Games (Játékok, játszmák). A magyarországi NISIMASA-csapat (Elek Zsuzsi, Hungler Sára, Jókúti András, Simonyi Balázs) következő alkalommal is várja pályázatokat.

(filmhu)


(2002.09.10.)

A Félix-díjért versenyez a Kísértések és a Felhő a Gangesz felett

Kamondi Zoltán Kísértések és Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett című filmjét is beválogatta az Európai Filmakadémia (EFA) az Európai Filmdíjért versengő alkotások sorába - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t. Az EFA által odaítélt európai filmdíjat - ismertebb nevén a Félix-díjat - 1988 óta minden évben ünnepélyes keretek között több kategóriában osztják ki a szakma neves képviselői jelenlétében.

A Kísértések az idei magyar filmszemlén elnyerte a legjobb rendezés, operatőr és színész díját, versenyfilm volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, bemutatkozott a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon. A forgalmazó Nextreme Film információi szerint a Kísértéseket megvásárolta az ausztrál televízió, és németországi forgalmazásáról is tárgyalnak.

Az Európai Filmakadémia díjkiosztó ünnepségét december 7-én rendezik meg Rómában.

(Index)


(2002.09.10.)

Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

Ötven ország 345 filmjét vetítik (köztük 194 világpremier) a 27. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (szeptember 5-14.), amely a világ legnagyobb, versenyen kívüli filmmustrája.

Az Európai Média Program keretében készült Tíz perccel idősebb - A cselló című etűdkompozíció pár perces részleteit Bernardo Bertolucci, Jiri Menzel, Volker Schlöndorff, Jean-Luc Godard, Michael Radford, Mike Figgis és Szabó István készítették.

A fesztiválnak további magyar vonatkozásai: a Disney cég Torontóban viszi először szakmai és nyilvános közönség elé a Los Angelesben élő Csupó Gábor nevével fémjelzett Wild Thornberries-t, a Lions Gate pedig itt mutatja be a kanadai Hámori András produkciójában Budapesten forgatott, Hitler korai éveiről szóló Maxot, melynek főszereplője John Cusack, Leelee Sobieski és Noah Taylor. A magyar produkciókat az elsőfilmes Pálfi György Hukkle, és Mundruczó Kornél Locarnóban már Ezüst Leopárd-díjat nyert Szép napok című alkotása képviseli a "Felfedezettek" szekcióban.

Az idei torontói szemle gálaprogramjában lesz először látható Philip Noyce Graham Greene híres regényét feldolgozó Csendes amerikai című filmje, Alan Rudolph A fogorvosok titkos élete című alkotása, Paul Schrader Auto Focus című filmje, Joel Schumacher Telefonfülkéje, továbbá Neil Jordan rendező Jó tolvaj, Jim Sheridan Amerikában, Emilio Martinez-Lázaro Az ágy másik oldala és Patrice Leconte L'Homme du Train című filmje.

Szeptember 11-én délelőtt nem lesznek sem vetítések, sem sajtókonferenciák - a fesztivál igazgatósága így emlékezik a tavalyi New York-i tragédia áldozataira.

(NSZ / Filmkultúra)


(2002.09.10.)

Észak-Amerikában az I Love Budapest

Az Egyesült Államokban is bemutatják Incze Ágnes I Love Budapest című filmjét. A premier szeptember 7-én lesz az egyik legfelkapottabb Los Angeles-i független és európai filmeket játszó moziban, a Laemmle's Sunset 5 Cinemában. A kaliforniai forgalmazó a Vanguard Cinema és Filmkitchen.com november 26-tól DVD-n és VHS-en is kiadja az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az I Love Budapestet a 32. Magyar Filmszemlén láthatta először a hazai közönség. A rendező első filmes díjat nyert, az operatőr, Pohárnok Gergely és a főszereplő, Hámori Gabriella is elismerésben részesült.

A film számos nemzetközi fesztiválon vett részt: Karlovy Varyban, az Egyesült Államokban, Lengyelországban. Bemutatták az Alexandriai Nemzetközi Filmfesztiválon, a Cottbus Filmfesztiválon, Sevillában, Párizsban, Damaszkuszban és Tel-Avivban is.
(NSZ)

I Love Budapest cikk a Filmkultúrában: http://www.filmkultura.hu/regi/2001/articles/films/ilovebp.hu.html


(2002.08.14.)

Magyar filmek az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Péterffy Zsófia A kalózok szeretője című festmény-animációja és Buvári Tamás Posztkatona című rövidfilmje képviseli a magyar filmművészetet az augusztus 29-én kezdődő 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a Magyar Filmunió. Az idén 90 éve született Szőts István emléke előtt az Emberek a havason vetítésével tisztelegnek a szervezők.

A kalózok szeretője az Ezüst Oroszlánért verseng. Péterffy Zsófia harmadik önálló munkáját - a Démonoknak nemzetsége című diplomafilmjéhez hasonlóan - festmény-animációs technikával készítette. A film elnyerte az idei Kecskeméti Nemzetközi Animációs Fesztivál (június 12-16.) nagydíját.

Buvári Tamás Posztkatona című 13 perces rövidfilmje az "Új területek" szekcióban kerül a közönség elé.

Az 59. mustrán vetítéssorozatot rendeznek a 30-as, 40-es évek velencei filmfesztiváljain sikert aratott kelet- és közép-európai alkotásokból. A műsoron Szőts István Emberek a havason című filmje is szerepel - tisztelegve az idén 90 éve született művész emléke előtt -, amely 1942-ben elnyerte a nagydíjat, az Arany Oroszlánt.

(MTI Online)


(2002.08.07.)

Csocsó a Golden Globe díjért - 5. Los Angeles-i magyar filmfesztivál

A magyar filmművészet népszerűsítését, a tengeren túli tanulmányutakhoz nyújtandó támpgatást tűzte ki többek között feladatául a Los Angeles-i székhelyű Friends of Hungarian Cinema, A Magyar Film Barátai Alapítvány - hangzott el a szerveződés bemutatkozó budapesti sajtótájékoztatóján, július 31-én.

Bunyik Béla amerikai filmforgalmazási szakember, a Los Angelesben évről évre megrendezendő magyar filmfesztivál életre hívója szólt arról, hogy az alapítvány ötlete Koltai Róbert Csocsó című filmjének februári tengerentúli bemutatójához kapcsolódik. Az alapítvány elsőrendű feladatának tekinti, hogy minden évben benevezzen egy magyar alkotást a Golden Globe-díjért folyó versengésbe.

Az Arany Glóbusz-díjról a Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók szövetségének tagjai döntenek, s az elmúlt öt évtizedben a Golden Globe az Oscar-díj mellett a világ filmiparának második legfontosabb elismerésévé vált. A nevezés szabad, egy országból több jelölés is érkezhet - fűzte hozzá Bunyik Béla. Az alapítványi tagok - akik között van például Gazdag Gyula, az UCLA (University of California Los Angeles) tanára, a Sundance Institute munkatársa és Koltai Lajos, Oscar-díjra jelölt operatőr - szavazása alapján lett az idei jelölt Koltai Róbert mozija. A film amerikai reflektorfényéhez a promóciós és marketinghátteret is biztosítja a civil szerveződés. A kampány augusztus 8-án kezdődik a Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók számára szervezett vetítéssel és sajtótájékoztatóval. Az eseményen részt vesz Koltai Róbert és Dés László, a film zeneszerzője is, aki koncertet is ad.

Az ötödik Los Angeles-i magyar filmfesztivál programja még nem végleges, de az már biztos, hogy a korábbiaknál nagyobb lesz a rendezvény. Az október 10-i nyitó esten Szabó István Szembesítés című filmjét vetítik. Az ünnepi megnyitót követő 25 vetítésen mintegy 20 játékfilmet láthatnak a nézők, a palettán szerepelnek majd rövid-, valamint dokumentumfilmek is.

Az idei fesztivál tematikus szekciója a magyar operatőrök előtt tiszteleg. Ennek jegyében vetítik a Kovács László fotografálta Frances című, 1982-ben készült filmet, Ragályi Elemér munkái közül a David Copperfieldet, illetve az Eva Gárdos rendezte Amerikai rapszódiát.

A rendezvény hagyományai szerint a Magyar Filmszemle idei díjazott munkáiból láthatja a közönség Fekete Ibolya Chico, Kamondi Zoltán Kísértések, Pálfi György Hukkle és Herendi Gábor Valami Amerika című filmjét is.

(MTI Online)


(2002.07.31.)

Mundruczó filmje Locarnóban versenyez

Mundruczó Kornél Szép Napok című filmje is szerepel az augusztus 1-től 11-ig tartó Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A fesztiválon 22 mű indul az Arany Leopárd díjért, amelyek közt sok alkotás világpremier.
A héttagú zsűri elnöke a világsikert aratott Senkiföldje című film producere, Cedomir Kolar, de a zsűri munkájában részt vesz többek között Tarr Béla filmrendező is.
Mundruczó Kornél neve a Nincsen nekem vágyam semmi és az Afta című alkotásának köszönhetően már nem ismeretlen a világban. A Szép Napok az idei filmszemlén megkapta a zsűri különdíját és megosztva a külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját.
A locarnói bemutatót követően a film meghívást kapott Edinburgh-ba, Torontóba és a chichagói filmfesztiválra, valamint Montrealba, a New Cinema New Media mustrára. Szeptember 26. és október 11. között pedig a Vancouveri Filmfesztiválon is bemutatják.

(MTI)


(2002.07.31.)

Magyar filmek a tengeren túlon

Cakó Ferenc Kövek című munkáját az Anima Mundi Filmfesztivál keretében elsőként Rio de Janeiróban mutatják be, majd július 24-28. között Sao Paulóban vetítik az Anima Mundi vándorfesztiválon.
Az animációs fesztiválon Sao Paulóban bemutatják Ulrich Gábor szintén animációs technikával készült Idegen test című alkotását.
Az észak-amerikai Maine Filmfesztiválon pedig Gothár Péter Paszport című munkája képviseli a honi filmgyártást.

(MTI)


(2002.07.31.)

Magyar filmek a palicsi filmfesztiválon

A 33. Magyar Filmszemlén szerepelt játékfilmek szinte mindegyikét levetítik a jugoszláviai palicsi fesztivál információs programjában. A július 26-ig tartó filmes rendezvény versenyprogramjában Kamondi Zoltán Kísértések című filmje szerepel.
A dokumentumfilm-kategóriában pedig Tóth Péter Magyarok a balkáni háborúban és Moldoványi Ferenc Gyerekek-Koszovó 2000 című alkotását vetítik. A zsűri egyik tagja Bacsó Péter filmrendező lesz.

(MTI)


(2002.07.11.)

Magyar filmek Londonban

"Hungary in Focus" (Fókuszban Magyarország) címmel a magyar kultúra bemutatkozására nyílik lehetőség Londonban a legnagyobb nyári nemzetközi kulturális fesztiválok, a Greenwich és Dockland fesztivál keretében. Az egyhetes magyar kulturális fesztiválnak a Dél-Londonban lévő Blackheath Halls ad otthont, a londoni Magyar Kulturális Központtal közös szervezésben. A zenei események és irodalmi bemutatkozások mellett az egyhetes rendezvénysorozat harmadik vonulatát a kortárs magyar filmművészet bemutatkozása jelenti majd. Ennek keretében műsorra tűzik Mészáros Mártának A csodálatos mandarin című Bartók-mű alapján készített táncfilmjét, amely tavaly már nagy sikert aratott Londonban, továbbá a fiatal magyar rendező, Mészáros Péter Eső után című - az idei Cannes-i filmfesztiválon díjat nyert - filmjét. A rendezvénysorozattól függetlenül, a magyar kulturális hét előestéjén mutatták be a londoni Riverside stúdióban a Széchenyiről szóló Hídember című filmet, amelyet Bereményi Gézával folytatott beszélgetés követett.

A londoni Magyar Kulturális Központ honlapja: http://www.hungary.org.uk/

(mti)


(2002.07.11.)

A Chico és A kanyaron túl fürtjei Lagówban

Az első és a harmadik díjat nyerték el a magyar filmesek a nyugat-lengyelországi Lagówban (Lubuskie vajdaság) megrendezett 32. lubuskói nyári filmfesztiválon.

A közép-európai muvészfilmek hagyományos fórumán idén több mint 40 filmet mutattak be, közülük 19 alkotás vett részt a versenyben. A szombat (június 29-e) esti eredményhirdetés szerint az első díjat, az "Aranyfürtöt" Fekete Ibolya Chico című filmje kapta meg; Dér András A kanyaron túl című műve nyerte el a harmadik díjat, a "Bronzfürtöt". A második díjat a cseh Vladimir Michalek Vénasszonyok nyara című alkotása vitte el. A zsűrinek Pap Pál filmkritikus személyében magyar tagja is volt.

A versenyben Kamondi Zoltán Kísértésekje is indult, valamint versenyen kívül bemutatták Herendi Gábor Valami Amerikáját.

A lubuskói nyári filmnapok az egyik legrangosabb lengyel filmfesztiválnak számít. Idén lengyel, német, cseh, magyar, ukrán, bolgár, szlovák és fehérorosz filmek vettek részt a fesztiválon. A festői környezetben zajló filmnapokat 1969 óta rendezik meg, a vetítéseket szemináriumok, festészeti és fotótárlatok, koncertek és színházi előadások kísérik.

A kanyaron túl honlap: http://www.filmhonlapok.hu/kanyarontul/szinopszis/

Valami Amerika honlap: http://www.valamiamerika.hu

(MTI Online)


(2002.07.11.)

Magyar filmek Karlovy Varyban

A 37. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (2002. július 4-13.) hivatalos versenyprogramjában Gulyás Gyulának a 33. Magyar Filmszemlén rendezői látvány díjban részesült Fény hull az arcodra című román-magyar koprodukciója indul. A zsűri tagja Fekete Ibolya filmrendező, aki a tavalyi csehországi szemlén Chico című filmjével elnyerte a fődíjat.

A dokumentum szekcióban versenyzik Almási Tamás Sejtjeink című filmje, amely az idei hazai mustrán fődíjat kapott. A Karlovy Vary-i dokumentumfilmes zsűrit Andrei Khalpakhchi (Ukrajna), Pavel Koutecký (Csehország), Noshka van der Lely (Hollandia), David Franca Mendes (Brazília) és Andrei Plakhov (Oroszország) alkotja.

Az "East on the West" válogatásban vetítik Kamondi Zoltán Kísértések (rendezői-díj, operatőri-díj, legjobb férfi alakítás díja, 33. Magyar Filmszemle), Tolnai Szabolcs Arccal a földnek (zsűri különdíj, 33. Magyar Filmszemle) című alkotását, valamint Iglika Triffonova Letter to America című bolgár-holland-magyar (2001) koprodukcióját.

A "Variety Critics's Choice"-szekcióban Miklauzic Bence Ébrenjárókja látható (elsőfilmes forgatókönyv-írói díj, legjobb férfi alakítás díja, internetes közönségszavazás díja, 33. Magyar Filmszemle).

A filmfesztivál hivatalos honlapján világpremierként szerepel Almási Tamás Sejtjeinkje, nemzetközi premierként Tolnai Szabolcs Arccal a földnekje, és Gulyás Gyula Fény hull az arcodra című filmje.

A 37. Karlovy Vary-i Nemzetközi filmfesztivál nagy zsűrije: Jean-Marc Barr (elnök, Franciország), Bibiana Beglau (Németország), Roger Ebert (Amerikai Egyesült Államok), Fekete Ibolya, Jan Malír (Csehország), a Kaynam Myung (Koreai Köztársaság), Assumpta Serna (Spanyolország).

Filmkultúra interjú Fekete Ibolyával: http://www.filmkultura.hu/regi/2001/articles/profiles/feketei.hu.html

Chico honlap: http://www.filmhonlapok.hu/chico/szinopszis/

Kísértések honlap: http://kisertesek.kamondi.hu/

Ébrenjárók honlap: http://www.filmhonlapok.hu/ebrenjarok/szinopszis/

(Filmkultúra)


(2002.06.27.)

Süsü, Mazsola, Mirr-Murr és a TV-Maci Franciaországban

A Magyar Televízió 337 bábja látható Bretagne-ban, Tronjoly kastélyában (Gourin) a negyedik éve megrendezett nemzetközi bábkiállításon és fesztiválon. Magyarország a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével idén harmadik alkalommal vesz részt az egész nyáron át - június 14. és augusztus 30 között - nyitva tartó nagy látogatottságú kiállításon - tájékoztatta szerkesztőségünket a Párizsi Magyar Intézet.

A nemzetközi báb-kiállítás idei tematikája A báb a televízióban és filmen címet viseli. Hazánk a 45 éves Magyar Televízió gyűjteményével, a Mesetár című kiállítással jelentkezik a marionettek felvonulásán. A szervezők kiemelt helyet biztosítottak a magyar kiállításnak: 150 négyzetméteren láthatóak a kedvenc mesefiguráink; így a franciák, a többi közt, találkozhatnak a világ egyetlen személyi igazolvánnyal rendelkező bábjával, a TV-Macival is. A kastélyban jelen levő bábok között megtalálhatóak a Mi újság a Futrinka utcában, a Mazsola és Tádé, a Rémusz bácsi meséi, a Csillagvitéz, a Zsebtévé, a Süsü, a sárkány, a János vitéz, a Minden egér szereti a sajtot, a Misi mókus és más bábfilm-hősök is. A tárlatot Szádváry Szabó Zoltán, a Magyar Televízió munkatársa rendezte be.

A gourin-i bábkiállítás és fesztivál honlapja francia nyelven:
http://filesdom.free.fr/espace.marionnette/

A bábművészek világszövetsége (UNIMA) honlapja angolul, franciául, spanyolul: http://www.unima.org/

A bábművészek világszövetsége Magyar Központjának közleménye fájl formátumban az Oktatási Minisztérium honlapján: http://www.om.hu/letolt/kozokt/elmeny_es_neveles.doc

Bálint Ágnes mesesorozatai az írónő honlapján: http://balintagnes.hu/tvsorozat1.htm

A Párizsi Magyar Intézet a franciaországi Magyar Nagykövetség honlapján: http://perso.wanadoo.fr/ambassadedehongrie/representation/base.html

(Filmkultúra)