Pályázatok, felhívások, közlemények


(1999.02.01.)

Sundance Közép-Európai Forgatókönyvírói Műhely harmadszor

Az Eurofilm Stúdió a Sundance Intézet támogatásával meghirdeti a harmadik közép-európai forgatókönyvírói műhelyt.

A műhely laboratóriumát Magyarországon, 1999 augusztusában tervezi. A műhely a laboratóriumi részvételt elnyerô pályázók számára forgatókönyv-írói konzultációsorozat lehetôségét biztosítja a Sundance Intézet által delegált nemzetközi tanácsadók közreműködésével. A laboratóriumban résztvevô forgatókönyvírók kiválasztása nyilvános pályázat útján történik. Pályázni lehet egész estét betöltô játékfilm forgatókönyvvel. Szinopszisokat, vázlatokat vagy filmnovellákat a bírálóbizottság nem fogad el.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. január 31.

A pályázat eredményét 1999. június 15-én hirdeti ki a bizottság. A forgatókönyveket név és válaszcím feltüntetésével az alábbi címre lehet küldeni:

Harmadik Közép-európai Forgatókönyvírói Műhely, Eurofilm Stúdió 1145 Budapest, Róna u. 174. , További információ a 252-5069-es, 220-5421-es telefonszámon kérhető.


(1999.01.25.)

Az V. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál forgatókönyvpályázata

Az 1999. június 9-12. között megrendezésre kerülő V. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Szervező Bizottsága szerzői (egyedi) filmek készítéséhez képes forgatókönyv-pályázatot hirdet.
A képes forgatókönyvek (a filmek) témája az ezredforduló, 2000.
A story-boardok kiállításra kerülnek, a filmterveket nemzetközi zsűri bírálja el, és a legjobbak megvalósításához a Szervező Bizottság támogatókat szervez.
A képes forgatókönyveket 1999. április 1-ig kell a Szervező Bizottság részére megküldeni: 6000, Kecskemét, Liszt Ferenc u. 21.


(1999.01.18.)

A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének pályázati felhívása filmklubok támogatására - 1999 I. félév

A pályázat célja: A hazai és a nemzetközi filmművészet kortárs és filmtörténeti alkotásait bemutató magyarországi filmklubok programjainak támogatása 1999. I. félévére.

Feltételek: Pályázni kizárólag a Szövetség adatlapján lehet. A kitöltött adatlaphoz mellékelni kell a filmklub tervezett részletes programját, valamint a meghívni kívánt előadók névsorát. A pályázatot négy példányban kell benyújtani, a hiányosan beadott pályázatokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A pályázatok beküldésének határideje: 1999. február 20.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. A döntésről levélben értesítjük a pályázókat.

Pályázati adatlap (és további információ) saját címre megcímzett felbélyegezett válaszboriték mellékelésével kérhető a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Titkárságától 1021. Budapest, Budakeszi u. 51/B Tel: 275-18-71, e-mail: debolaci@mail.matav.hu


(1998.12.13.)

MMK - Kutatási, Képzési, Kísérleti Film, Könyv- és Folyóirat Kiadási Szakkollégiuma pályázati felhívása

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kutatási, Képzési, Kísérleti Film, Könyv- és Folyóirat Kiadási Szakkollégiuma pályázatot hirdet az 1999. évre

I. - Hivatásos és nem hivatásos filmalkotók számára a filmművészet kifejezési lehetőségeit újszerűen alkalmazó, alacsony költségvetésű művek létrehozására. (A képpel, írásban vagy egyéb módon dokumentált filmtervekhez részletes költségvetést kell mellékelni)

II. - Filmelméleti kutatásokra; különösen a magyar film múltját és jelenét, egyes alkotásait, irányzatait, forgalmazását és fogadtatását vizsgáló munkák számára

III. - Filmművészeti, illetve a NAT követelményrendszerének megfelelő filmpedagógiai felsőoktatási és a Regionális Médiaoktatási Központok által támogatott középiskolai oktatási programokra az 1999/2000-es tanévben

IV. - Szakkönyvek és szakfolyóiratok kiadására

Részletes pályázati feltételek és adatlapok a Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapjáról illetve Titkárságáról /1068 Budapest, Városligeti fasor 38. II. 43. Tel: 342-4760/ szerezhetők be.

Pályázatok csak kitöltött adatlappal együtt érvényesek!

A pályázatok beadási határideje: 1999. január 20.


(1998.12.13.)

Az HBO forgatókönyvíró pályázata

Az HBO idén harmadik alkalommal hirdeti meg forgatókönyvíró pályázatát. A pályázatra bárki nevezhet olyan eredeti, egész estés játékfilm forgatókönyvével, mely még nem vett részt más pályázaton illetve még nem igényeltek a könyv megfilmesítéséhez támogatást sem magyar, sem külföldi alapítványtól illetve szervezettől. Az elbírálásnál előnyben részesülnek a széles közönség érdeklődésére számot tartható, szórakoztató jellegű művek.

Az első helyezést elért forgatókönyv 300.000,- Ft pénzjutalmat kap illetve az HBO benevezi a könyvet a Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvíró Pályázatra, ahol további 1.500 $-t nyerhet és egy amerikai tanulmányutat a Sundance Intézetbe.

- A pályázat jeligés és mindenki csak egy forgatókönyvvel nevezhet (ez alól kivételt képez, ha a második forgatókönyvben csak társszerzőként működött közre).

- A forgatókönyvet 5 példányban, magyar nyelven kell benyújtani a pályázatra.

- A forgatókönyvhöz csatolni kell:

A kitöltendő nyilatkozatot az HBO eljuttatja minden pályázó részére, ez ügyben Brunner Ritát kell keresni a 06/1-365-2466-os telefonszámon.

- A pályamunkához csatolni lehet még a film költségvetési tervezetét, valamint a megvalósíthatósági tervet. Ez tartalmazhatja a forgatókönyvíró további elképzeléseit a filmmel kapcsolatban: folytatott-e tárgyalásokat esetleges koprodukciós partnerekkel, gyártó stúdióval, finanszírozókkal, született-e már szándéknyilatkozat stb.

- A forgatókönyvek beadási határideje 1999. január 20.

A beadott pályamunka csak abban az esetben érvényes, ha a pályázati kiírás minden pontjának eleget tesz. A könyveket személyesen vagy postán kell eljuttatni az alábbi címre:

"Forgatókönyvíró pályázat" - HBO Rt.(1111, Budapest, Budafoki u. 59.)


(1998.11.12.)

Pályázati felhívás - MEDIAWAVE '99

(Győr, 1999. április 27. - 1999. május 2.)

A Fényírók Fesztiválja olyan alkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz, akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, éljenek bárhol a világban, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakon. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.

Nevezhető kategóriák:

1. Általános: nevezhető bármilyen rendszerű, 1996 után készült film és video, képi-zenei-hangi kísérlet stb., amely a fenti gondolatkörbe illeszkedik.

2. Kisebbségi: nevezhető minden olyan alkotás (film, video) és előadás (archaikus népzene, rítus, vagy ezek mai kreatív feldolgozása), amely valamely szempontból a kis népek, a szellemi, az életmódbeli és egyéb (etnikai, vallási, szexuális, zenei stb.) kisebbségek problémáival foglalkozik.

3. "Porlepte dobozok": nevezhető minden olyan, a történelem vihara által elsodort film, amely gazdasági, elszigeteltségbeli vagy politikai oknál fogva nem vagy csak helyi szinten kerülhetett nagyobb közönség elé, vagy néhány vetítés után dobozba került. Eltűnt világok lenyomatát, az idő múlásával művészi értéküket őrző filmeket keresünk.

4. Ifjúsági: nevezhető bármilyen rendszerű, 1996 után készült film vagy video, amelynek szerzője a film készítési dátumáig nem érte el a huszonhat évet.

5. A bűn művészete - konferencia: 1999-ben a bűn és a szabályozásának társadalmi hátterét, valamint művészeti vetületeit szeretnénk körüljárni tudományos előadások, képzőművészeti alkotások, filmek stb. segítségével a fesztivál speciális tematikájaként.

Film- és videoprogramok: a beérkezett film- és videonevezések bemutatóanyagainak megtekintése után előzsűri dönt a kategóriáktól független főprogramban, a különböző kategória- és bemutatóprogramokban való részvételről, valamint szakmai díjak odaítéléséről.

Egyéb programok: fotó- és képzőművészeti kiállítások, előadások; kortárs, improvizatív, alternatív és népzenei koncertek; színházak, performance-ok, táncdarabok; művészetközi produkciók, konferenciák. E programrész bemutató jellegű. A fesztiválra nevezett élő koncerteknél és előadásoknál a szervezők előnyben részesítik az olyan produkciókat, amelyek főleg nem technikai és elektronikus eszközökre, hanem a "természetes alapú" művészeti elgondolásokra és hangszerekre (eszközökre), segédanyagokra építenek.

A szervezők előnyben részesítik a hagyományos forgalmazási struktúrából kiszorult, mozikban és televízióban ritkán látható műfajú filmeket. Különösen szívesen látnák a fesztivál szellemiségéhez közel álló következő tematikájú alkotásokat: dokumentumfilmeket, ahol a verbalitás helyett a filmes és képi megvalósításra helyeződik a hangsúly; a zenei témájú filmek közül a jazz, a kortárs és archaikus népzenei, valamint az etnikai alapú kortárs és improvizatív zenével foglalkozó vagy azt kreatívan felhasználó filmeket; a táncra vagy mozgásra alapuló filmeket (kivéve azok dokumentációi); a különböző animációs technikákon alapuló filmeket, különösen amelyek az animáció határfelületeit érintik; a művészi tartalommal bíró erotikus filmeket; a televíziós alkotások közül azokat, amelyek művészi értékeket hordoznak, művészi igénnyel készültek; a kelet- és nyugat-európai vizuális és kulturális értékeket feldolgozó vagy párhuzamba állító filmeket.

Nevezési határdió: 1999. január 5.

Nevezési lapot a következő címen lehet igényelni: Mediawave Alapítvány; 9028 Győr, Soproni utca 45., telefon: 96/315-664, 96/328-888, fax: 96/415-285, e-mail: mediawave@arrabonet.gyor.hu

Mediawave az Interneten: http://www.interlog.com/~filmgyor

(1998.10.22.)

A Nemzeti Kultúrális Alap Mozgókép Kollégiumának pályázati felhívása

A Mozgókép Kollégium pályázatot hirdet az 1998. év II. félévére a magyar és az egyetemes filmművészet értékes alkotásainak megismertetése céljából.

I/a. A kollégium Filmterjesztési Albizottsága által kiírt témakörök:

1. Magyar filmek forgalmazási feltételinek javítására

A kiemelkedő közönségsikerre számot tartó filmek versenyképes feltételeinek megteremtése érdekében forgalmazási támogatásért pályázhatnak azok a magyarországi forgalmazók, amelyek vállalják, hogy az általuk 1998. június 30. - 1998. december 31-ig bemutatásra kerülő magyar filmet minimum 10 forgalmi kópiával, a legfontosabb médiákra (tv., rádió, nagy példányszámú sajtótermékek, hatásos közterületi reklám stb.) kiterjedő reklámmal olyan szakmai eredményességgel és színvonalon forgalmazzák, hogy a film bemutatása után 6 hónap elteltével 1 kópiára kivetítve, a nyilvános, bevételek, játékrendi előadásokon átlagosan 6000 fizető nézőt ér el magyarországi vetítőhelyeken.

Pályázni lehet a forgalmi kópiák árának maximum 40 %-ára, valamint a reklámköltségek maximum 60 %-ára (a reklámköltségeken értendők a fizetett reklámok és a bartel reklámszerződésekkel igazolt megtakarított összegek), a megpályázott összeg azonban együttesen nem haladhatja meg a 8 millió forintot.

A reklámköltségekkel kapcsolatos támogatás felvételére a forgalmazó utólag, kizárólag abban az esetben jogosult, ha hiteles statisztikai adatokkal (pl. filmforgalmazási adattár) elérte a 6000-es nézőszámot.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

2. Filmes rendezvényekre

Támogatásban részesülhetnek a filmművészeti értékek népszerűsítését és terjesztését szolgáló országos és regionális jellegű rendezvények szervezői (filmhét, fesztivál, szemle, bemutató, rendezvények előkészítése), különös tekintettel a magyar filmekkel kapcsolatos eseményekre.

A pályázathoz csatolni kell a szervezők által korábban rendezett és az NKA által támogatott rendezvény szakmai értékelését, különös tekintettel a látogatottságra és a sajtóvisszhangra.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

3. Felsőoktatási intézmények videoállományának bővítésére

Támogatásra pályázhatnak a felsőoktatási intézmények könyvtárai, illetve videotárai, amelyek art-videoállományuk kiegészítésére vállalkoznak.

A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azon felsőoktatási intézmények, melyekben mozgóképoktatás is folyik.

A kollégium maximum 150 ezer forint keretösszegig nyújthat támogatást egy-egy pályázónak, utólagos elszámolási kötelezettség mellett.

Pályázni csak a mellékletben közzétett listán szereplő filmre lehet.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

4. Art-mozihálózat technikai fejlesztésére

A kollégium pályázatot ír ki a vidéki art-mozihálózatok technikai fejlesztésére. (Hang, vény, nézőtéri berendezés). Pályázhatnak azok az art-mozik, amelyek a kért összeg 50 %-ával rendelkeznek, s ezt a fedezeti, illetve banki igazolást mellékelik.

Maximálisan igényelhető összeg: 2 millió forint.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

I/b. A Filmterjesztési Albizottság meghívásos pályázatai

5. Mozifilmeket népszerusíto televíziós musor gyártására és sugárzására.

A kollégium meghívja a Magic Média Kft-t a Magyar Televízió 1. programján kéthetenként sugárzásra kerülő 30 perces filmajánló televíziós musor gyártására 1999. január 1-jétol június 30-ig terjedő időszakra. Elnyerhető támogatási összeg maximum: 4 800 000 Ft, de maximum 400 000 Ft/musor.

Beérkezési határidő: 1998. november 26.

6. A mozgóképpel kapcsolatos szerzoi jogok védelmét szolgáló programok

A kollégium meghívja az ASVA Alapítványt a mozgóképterületen szerzoi és szomszédos jogok megsértésének visszaszorítását célzó programok kidolgozására és megvalósítására.

A támogatás összege maximum 1 500 000 Ft.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

7. Tanulmány készítésére

A kollégium meghívja a Mozisok Országos Szövetségét egy tanulmány készítésére, mely a multiplex mozik és a hagyományos mozipark egymás melletti muködésének modellálható folyamatát írja le, nyugati tapasztalatokból levezethető tendenciák alapján úgy, hogy tartalmazza az érték megorzésének esélyeit.

A támogatás összege maximum: 500 000 Ft.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

II/a. A kollégium Filmgyártási Albizottsága pályázatot hirdet a filmes és televíziós muhelyek számára az alábbi témakörökben:

8. Moziforgalmazás elősegítése érdekében 16 mm-es filmek 35 mm-es felnagyítására

A pályázathoz mellékelni kell a költségvetést és a VHS kópiáját.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

9. Nehéz helyzetbe került filmes produkciók befejezésének támogatására

A támogatás elnyerésére pályázhatnak mindazon befejezetlen filmes produkciók, melyek lore nem várható ok(ok)ból különösen nehéz helyzetbe kerültek.

A pályázathoz mellékelni kell a rendkívüli helyzet pontos leírását, dokumentumait és a készülo VHS kópiát.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

Rendkívül indokolt esetben: 1998. november 26.

II/b. A Filmgyártási Albizottság meghívásos pályázatai

10. Sikeres hazai játék-, dokumentum- és rajzfilmek külföldre juttatása

A kollégium meghívja a Magyar Filmuniót a filmek külföldi fesztiválokra juttatására, annak lebonyolítására.

Pályázni lehet a fesztiválkópiák gyártására, a kópiák többnyelvu feliratozására.

A propagandaanyag, dekorációk készítésére, kópiák szállítási költségeire.

A megpályázható támogatási összeg maximum: 6 000 000 Ft.

Beérkezési határidő: 1998. szeptember 30.

11. A Színház és Filmművészeti Foiskola támogatására

A kollégium meghívja a Színház és Filmművészeti Foiskolát - a film- és tv-rendezoképzést ezzel is segítve - az elavult film- és videotechnikai berendezések és felvételi eszközök beszerzésére.

A megpályázható támogatás összege maximum 5 000 000 Ft.

Beérkezési határidő: 1998. október 15.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a pályázati altémák 1., 8. és 9. pontjainál az alábbiakra legyenek tekintettel: Az igényelt támogatás 1 %-a értékében a kollégium nevezési díjat állapított meg, amit a pályázók a pályázat benyújtásával egyidőben a Nemzeti Kulturális Alap pénzforgalmi jelzoszámára, a pályázati adatlapon szereplő készpénzátutalási megbízáson tartoznak befizetni (száz forintra kerekítve). A nevezési díj befizetését igazoló szelvény másolatát a pályázathoz csatolni kell. Nevezési díjat nem térítünk vissza.

Pályázni a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által kiadott adatlapon lehet. Minden pályázati témához külön adatlapot kell kitölteni és benyújtani. Az adatlapokat csak pontosan kitöltve, és a pályázati témákra előírt mellékletekkel, részletes költségvetéssel fogadjuk el. A feltételeket nem teljesítő pályázatok érvénytelenek.

Az adatlapokat postai úton, a pályázó nevére és címére megcímzett és felbélyegzett közepes vagy A/4-es méretű borítékot mellékelve lehet kérni a NKA Igazgatóságától (1062 Budapest, Bajza u. 32.) A kérelemben meg kell jelölni, hogy a pályázó mely kollégium(ok)hoz kíván pályázni és hány adatlapot igényel. A kéréseket postafordultával teljesítjük.

Nem kaphat támogatást olyan intézmény, szervezet vagy magánszemély, amely a korábban nyert támogatás rendeltetésszeru felhasználásáról szóló szakmai beszámolóját és pénzügyi elszámolását a szerzodésben megjelölt határidőig az NKA Igazgatóságának nem küldte meg.

Az igazgatóság felhívja a pályázók figyelmét, hogy 1998-ban valamennyi pályázónak a pályázat benyújtásakor újból be kell nyújtania jogi dokumentációját az adatlaphoz mellékelt tájékoztatóban közölt követelmények szerint - kivéve, ha 1998-ban valamely nyertes pályázatához már benyújtotta, és ezt az adatlapon jelzi.

Fontos változás, hogy 1998. január 1-jétol az államháztartásról szóló - többszörösen módosított 1992. évi XXXVIII. törvény új rendelkezései alapján az elkülönített állami pénzalapokból - így a Nemzeti Kulturális Alapból is - igényelt támogatás esetén a pályáztatónak a pályázók köztartozására vonatkozó ellenorzési kötelezettsége van.

Nem nyújtható támogatás annak a nyertes pályázónak/kedvezményezettnek, akinek esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása (adó, tb-járulék, vám) van.

A nyertes pályázónak a hatósági bizonyítványokat személyesen kell az elsofokú adóhatóságoktól beszerezniük, amellyel kapcsolatos részletesebb tudnivalókról a nyertes pályázókat külön levélben értesítjük.

A pályázatok kizárólag postai úton nyújthatók be a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának címére (1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkezo pályázatok érvénytelenek.

Az NKA pénzeszközei beruházására, felújításra. állandó fenntartási és üzemeltetési kiadásokra, alaptőke emelésre nem használhatók fel, illetve harmadik fél részére át nem ruházhatók. a fenntartási és üzemeltetési kiadásokból a pályázó vagy a lebonyolító - a pályázóval történo megállapodás alapján - csak a kapott támogatási összeg 3 %-át, a pénzügyi-számviteli feladatok fellátására felkért lebonyolító pedig legfeljebb 2 %-át számolhatja el átalánydíjként, külön bizonylat nélkül.

A kollégium a pályázatokat a benyújtás határnapjától számított 60 napon belül bírálja el, és a döntés meghozatalától számított 15 napon belül a pályázókat kiértesíti. A kollégium döntése végleges, felülbírálatát kérni nem lehet.

A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás a Nemzeti Kulturális Alap címén és telefonszámán (322-6808, 351-5461, 351-5462, 351-5463) az ügyfélszolgálaton.


(1998.08.13.)

Képzőművészeti filmszemle

A Magyar Mozisok Országos Szövetsége és a szolnoki Tisza Mozi kft. kiírta a pályázatot a Szolnokon immár nyolcadik alkalommal, ezúttal november 6-7-én megrendezendő képző- és iparművészeti jellegű flmek nemzeti seregszemléjére. A hazai és a határon túli filmesek három kategórában pályázhatnak a szemlére: mozi- és tv-flmesek, a városi tv. és szabadfilmesek, valamint CD-kategóriában. A filmszemle döntőjét november 6-án tartják, eredményhirdetés november 7-én.


(1998.08.13.)

Pályázati felhívás

A Duna Televízió és a Duna Televízióért Alapítvány ez évben is pályázatot hirdet a magyarországi, határontúli és a szórványokban élő magyar közösségek (iskolák, intézmények, kulturális egyesületek, művelődési körök, cserkészcsapatok stb.) számára, hogy értékeljék a Duna Televízió módosított műsorrendjét.

Pályázni lehet olyan 5 oldalnál hosszabb, de legfeljebb 10 oldal terjedelmű pályaművel, amely részletesen elemzi a Duna Televízió programjának egészét vagy egyes műsorait; érvekkel alátámasztott javaslatokat tesz újabb műsorokra, esetleg műsorok megszüntetésére.

Szeretnénk, ha a pályaművekből kiderülne, hogy a szerzők rendszeres nézői a Duna Televíziónak.

Szívesen vennénk az új műsorok - például a Virradóra (reggeli műsor) és az Összkép (kulturális híradó) - elemzését, valamint a Duna Televízió és az MTV2 műsorainak általános összehasonlítását.

A bíráló bizottság által a legszínvonalasabbnak ítélt pályaművek szerzői között videómagnókat sorsolunk ki, a többi sikeres pályázónak műsoros kazettát küldünk.

Beküldési határidő: 1998. szeptember 20.

Nyilvános eredményhirdetés: 1998. október 15.

A pályázatokat a következő címre várjuk: Duna Televízió, PR iroda

H-1016 Budapest, Mészáros u. 48.
vagy a
SC DUNAREKLÁM SRL
RO - 3400 Cluj str. Dacia nr.3.

Kérjük, a borítékra írják rá: “Több szem többet lát!”

A pályázatok elkészítéséhez jó munkát és sok sikert kíván a Duna Televízió.


(1998.08.13.)

Országos Amatőr Video- és Közönségfilm fesztivál Egerben

1998. október 1-4.

A Fiatal Filmesekért Alapítvány és az iNteRNeTTo szervezésében Országos Amatőr Video- és Közönségfilm fesztivált rendeznek az egri Uránia moziban és az Ifjúsági Házban október 1. és 4. között. A zsűrizett filmek az interneten is bemutatásra kerülnek. A fesztivál műsora versenyprogramból, filmvetítésekből, illetve egyéb kiegészítő programokból áll.

A zsűri tagjai: Illés György - elnök, Janisch Attila, Ligeti Zoltán, Réz András, Szőke András, Tényi István.

Nevezési lap igényelhető 1998. augusztus 15-ig:

Molnár Rita, 3300 Eger, Barkóczy ut 11. fsz. 5., tel.: (36) 311-804, (20) 690-060, mrita@mail.agria.hu

A nevezés ingyenes.

A pályamunkákat a 16-32 éves korosztálytól várják. A rövidfilm (max. 20 perc), dokumentumfilm, reklámfilm, forgatókönyv, animáció, kisérleti és játékfilm kategóriákban a beküldési határidő: 1998. szeptember 15.

A végleges változat hosszán és tartalmán utólagos módositást a zsűri nem fogad el.


(1998.08.03.)

Az ORTT 200 milliója

Az Országos Rádió és Televízió Testület /ORTT/ július 23-án 200 millió forintos keretösszegű, meghívásos pályázatot írt ki a magyar filmgyártás kiegészítő finanszírozására.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány /MMK/ által támogatott játék-, dokumentum-, animációs és tudományos filmek pályázhattak, melyeket e támogatással alkotóik be tudnak fejezni a 30. Filmszemlére.

Bollók Csaba Don Quijotéja 9, Enyedi Ildikó Simon mágusa 10, Kamondi Zoltán Az alkimista és a szüze 19, Vladimir Prifti-Klöpfler Tibor Sako menyegzője 9, Gödrös Frigyes Glamourja 5, Can Togay Egy tél az isten háta mögött című filmje 19 millió forintot kapott az utómunkák elvégzésére.

Pintér György Szemétdomb címmel készülő filmje 15, Tarr Béla Werckmeister harmóniákja 28 milliós támogatást kapott.

Hét másik - előkészítés alatt álló - filmnek 5-20 millióval segített az ORTT.


(1998.07.23.)

A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének pályázati felhívása filmklubok támogatására - 1998 II. félév

A pályázat célja: A hazai és a nemzetközi filmművészet kortárs és filmtörténeti alkotásait bemutató magyarországi filmklubok programjainak támogatása 1998. II. félévére.

Feltételek: Pályázni kizárólag a Szövetség adatlapján lehet. A kitöltött adatlaphoz mellékelni kell a filmklub tervezett részletes programját, valamint a meghívott előadók neveit. A pályázatot négy példányban kell benyújtani, a hiányosan beadott pályázatokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A pályázatok beküldésének határideje: 1998. augusztus 20.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. A döntésről levélben értesítjük a pályázókat.

Pályázati adatlap (saját címre megcímzett válaszboríték mellékelésével) és további információ a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Titkárságán kérhető: 1021. Budapest, Budakeszi u. 51/B Tel: 275-18-71


(1998.07.14.)

Több szem többet lát! - A Duna Televízió pályázat felhívása

A Duna Televízió és a Duna Televízióért Alapítvány ez évben is pályázatot hirdet a magyarországi, határontúli és a szórványokban élő magyar közösségek (iskolák, intézmények, kulturális egyesületek, művelődési körök, cserkészcsapatok stb.) számára, hogy értékeljék a Duna Televízió módosított műsorrendjét.

Pályázni lehet olyan 5 oldalnál hosszabb, de legfeljebb 10 oldal terjedelmű pályaművel, amely

•részletesen elemzi a Duna Televízió programjának egészét vagy egyes műsorait;
•érvekkel alátámasztott javaslatokat tesz újabb műsorokra, esetleg műsorok megszüntetésére.

Szeretnénk, ha a pályaművekből kiderülne, hogy a szerzők rendszeres nézői a Duna Televíziónak.

Szívesen vennénk az új műsorok - például a Virradóra (reggeli műsor) és az Összkép (kulturális híradó) - elemzését, valamint a Duna Televízió és az MTV2 műsorainak általános összehasonlítását.

A bíráló bizottság által a legszínvonalasabbnak ítélt pályaművek szerzői között videómagnókat sorsolunk ki, a többi sikeres pályázónak műsoros kazettát küldünk.

Beküldési határidő: 1998. szeptember 20.

Nyilvános eredményhirdetés: 1998. október 15.

A pályázatokat a következő címre várjuk:

Duna Televízió - PR iroda

1016 Budapest, Mészáros u. 48.

Kérjük, a borítékra írják rá: “Több szem többet lát!”

A pályázatok elkészítéséhez jó munkát és sok sikert kíván a Duna Televízió.


(1998.07.14.)

A Magyar Történelmi Film Alapítvány döntései

A Magyar Történelmi Film Alapítvány döntött az 1998. március 20.-i határidővel kiírt pályázatra beérkezett támogatási kérelmekről. A zsűri 44 dokumentumfilmes pályázatot támogatott 51.916.000 forinttal. Archiválásra 5.500.000 forintot ítélt oda a Magyar Filmintézetnek, a Néprajzi Múzeumnak és a Balázs Béla Stúdiónak. A játékfilmes pályázatok összesen 37.100.000 forintot kaptak. Gyártására négy pályázónak 26.500.000, előkészítésére három pályázónak 6.500.000, forgatókönyvre öt pályázónak 4.100.000 forintot osztott szét a zsűri. Az alapítvány egyéb kategóriában győztes pályázatok támogatásával együtt összesen 95.966.000 forintot ítélt meg.


(1998.05.22.)

Országos Amatőr Video- és Közönségfilm fesztivál Egerben

Eger 1998. október 1-4.

A Fiatal Filmesekért Alapítvány és az iNteRNeTTo szervezésében Országos Amatőr Video- és Közönségfilm fesztivált rendeznek az egri Uránia moziban és az Ifjúsági Házban október 1. és 4. között. A zsűrizett filmek az interneten is bemutatásra kerülnek. A fesztivál műsora versenyprogramból, filmvetítésekből, illetve egyéb kiegészítő programokból áll.

A zsűri tagjai: Illés György - elnök, Janisch Attila, Ligeti Zoltán, Réz András, Szőke András, Tényi István

Nevezési lap igénylése 1998. augusztus 15-ig:
Molnár Rita, 3300 Eger, Barkóczy út 11. fsz. 5., tel.: (36) 311-804, (20) 690-060
e-mail: mrita@mail.agria.hu

A nevezés ingyenes.

A pályamunkákat a 16-32 éves korosztálytól várjuk. A rövidfilm (max. 20 perc), dokumentumfilm, reklámfilm, forgatókönyv, animáció, kísérleti és játékfilm kategóriákban a beküldési határidő: 1998. szeptember 15.

A végleges változat hosszán és tartalmán utólagos módosítást a zsűri nem fogad el.


(1998.03.13.)

A Magyar Történelmi Film Alapítvány pályázata

A Magyar Történelmi Film Alapítvány pályázatot hirdet az alapító okiratában megfogalmazott eredeti céljainak megfelelően, olyan játék- és dokumentumfilmek támogatására, amelyek XX. századi életutak, jelenbe futó történelmi folyamatok, események ábrázolására vállalkoznak, különös tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharchoz vezető út bemutatására, az 1956-os forradalom és szabadságharc történései illetve az 1956 utáni történelmi folyamatok, életutak, sorsok megfogalmazására.

A Játékfilm Műhelytanács az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára pályázatot hirdet olyan játékfilmtervek, szinopszisok, novellák írására, amelyek témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc illetve ennek a kimagasló történelmi eseménynek vonzáskörébe tartozó témák bemutatására.

A játék és dokumentumfilm pályázatok mellett várja a kuratórium azon pályázatokat is, amelyek a magyar mozgóképkincs feltárását és feldolgozását, a veszélyeztetett alkotások felújítását, archiválását tartják feladatuknak.

1) A játékfilmek esetében pályázni lehet szinopszissal, treatmenttel, amelyek tartalmazzák egy későbbi filmnovella alapjait. A szinopszis terjedelem a 4 a treatment a 15 oldalt ne haladja meg.

A beérkezett szinopszis és treatmentek elbírálása után a Kuratórium a sikeres pályázóktól filmnovellát illetve filmforgatókönyvet rendel.

Filmforgatókönyv esetében a Kuratórium előkészítési támogatást, különösen indokolt esetben gyártási támogatást szavazhat meg.

2) A dokumentumfilmes pályázatoknál előnyt élveznek a másutt részben már támogatott pályázatok, illetve azok, amelyek már bizonyos leforgatott anyaggal, archívval rendelkeznek vagy amelyek hosszú távú folyamatok egy-egy szakaszát célozzák meg a későbbi feldolgozás szándékával. Segíti a pályázatot, ha a pályázó bemutatási, forgalmazási szerződésekkel (is) rendelkezik és igazolást nyújt be más támogatóktól, továbbá azokat a pályázatokat amelyek figyelembe veszik a televíziós műsoridőket (max. 60 perc)

3) Értékmegőrzési célú pályázatokkal szintén téma leírással, illetve megvalósítási tervvel és költségbecsléssel kell mellékelni.

BENYÚJTÁSI határidŐ: 1998. március 30.

A pályázat nyilvános.

Pályázni kizárólag MTF-Alapítvány által kiadott adatlapon lehet!

A 20 példányban benyújtandó pályázathoz csatolni kell: 1.) a géppel vagy nyomtatott kézírással kitöltött pályázati űrlapot - Beszerezhető az alapítványi irodában: 1145 Bp., Róna u. 174. "A" épület 123. szoba, Tel./Fax: 251-8170 2) az 5.000, - Ft nevezési díj befizetésének igazolása.

Bankszámlaszám: 10200878-31513704-00000000

3) dokumentumfilmes pályázatnál egy 5 oldalnál nem hosszabb szinopszist vagy témavázlatot, költségvetési becslést, a megvalósítási tervet, a közreműködők és a szakértők neveit.

Beküldési és/vagy leadási cím Alapítványi iroda, cím mint fent.

Magyar Történelmi Film Alapítvány kuratóriuma


(1998.01.30.)

A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének pályázati felhívása filmklubok támogatására - 1998 I. félév

A pályázat célja: A hazai és a nemzetközi filmművészet kortárs és filmtörténeti alkotásait bemutató magyarországi filmklubok programjainak támogatása 1998.I. félévére.

Feltételek: Pályázni kizárólag a Szövetség adatlapján lehet. A kitöltött adatlaphoz mellékelni kell a filmklub tervezett részletes programját, valamint a meghívott előadók neveit. A pályázatot négy példányban kell benyújtani, a hiányosan beadott pályázatokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A pályázatok beküldésének határideje:1998. február 20.

A pályázatokat szakmai zsüri bírálja el. A döntésről levélben értesítjük a pályázókat.

Pályázati adatlap (saját címre megcímzett válaszboríték mellékelésével) és további információ a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Titkárságán kérhető: 1021. Budapest, Budakeszi u. 51/B Tel: 275-18-71

A pályázati adatlap megtekinthető html formátumban - adatlap.htm


(1998.01.30.)

Országos Független Filmszemle Hajdúböszörményben

A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) április 2. és 5. között Hajdúböszörményben rendezi meg következő országos független filmfesztivált. A jelentkezési határidő március 1. A versenyre bárki nevezhet filmet vagy videót műfaji, témabeli, játékidőbeli megkötöttség nélkül. További információ: MAFSZ - telefon: 302-3016


(1998.01.30.)

Részvételi információk az idei Cannes-i Filmfesztiválról

A Cannes-i filmfesztivál idén május 13-tól 24-ig tart. Azok a rendezők vagy producerek, akik részt akarnak venni a nemzetközi filmszemlén, a következő címen kaphatnak bővebb felvilágosítást illetve szerezhetik be a jelentkezési lapot és szabályzatot: Didier Dutour,Francia Nagykövetség - Kulturális, Tudományos ésEgyüttműködési Osztály /Budapest, Fő u. 17 tel: 202-1133, fax: 202-1658


(1997.12.21.)

Pályázati felhívás - MEDIAWAVE '98,

(Győr, 1998. április 27. - 1998. május 2.)

A Fényírók Fesztiválja olyan alkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz, akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, éljenek bárhol a világban, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakon. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.

Nevezhető kategóriák:

  1. Általános: nevezhető bármilyen rendszerű, 1995 után készült film és video, képi, zenei, hangi kísérlet stb., amely a fenti gondolatkörbe illeszkedik.
  2. Kisebbségi: nevezhető minden olyan alkotás (film, video) és előadás (archaikus népzene, rítus, vagy ezek mai kreatív feldolgozása), amely valamely szempontból a kis népek, a szellemi, az életmódbeli és egyéb (etnikai, vallási, szexuális, zenei stb.) kisebbségek problémáival foglalkozik.
  3. "Porlepte dobozok": nevezhető minden olyan, a történelem vihara által elsodort film, amely gazdasági, elszigeteltségbeli vagy politikai oknál fogva nem vagy csak helyi szinten kerülhetett nagyobb közönség elé, vagy néhány vetítés után dobozba került . Eltűnt világok lenyomatát, az idő múlásával művészi értéküket őrző filmeket keresünk.
  4. Ifjúsági: nevezhető bármilyen rendszerű, 1995 után készült film vagy video, amelynek szerzője a film készítési dátumáig nem érte el a húsz (1-es korosztály) illetve a huszonhat évet (2-es korosztály).

Film- és videoprogramok: a beérkezett film- és videonevezések bemutatóanyagainak megtekintése után előzsűri dönt a kategóriáktól független főprogramban, valamint a különböző kategória- és bemutatóprogramokban való részvételről, valamint szakmai díjak o daítéléséről. Egyéb programok: fotó- és képzőművészeti kiállítások, előadások; kortárs, improvizatív, alternatív és népzenei koncertek; színházak, performance-ok, táncdarabok; művészetközi produkciók, konferenciák. E programrész bemutató jellegű. A feszti válra nevezett élő koncerteknél és előadásoknál a szervezők előnyben részesítik az olyan produkciókat, amelyek főleg nem technikai és elektronikus eszközökre, hanem a "természetes alapú" művészeti elgondolásokra és hangszerekre (eszközökre), segédanyagokr a építenek.

A szervezők előnyben részesítik a hagyományos forgalmazási struktúrából kiszorult, mozikban és televízióban ritkán látható műfajú filmeket. Különösen szívesen látnák a fesztivál szellemiségéhez közel álló következő tematikájú alkotásokat: dokumentumfil meket, ahol a verbalitás helyett a filmes és képi megvalósításra helyeződik a hangsúly; a zenei témájú filmek közül a jazz, a kortárs és archaikus népzenei, valamint az etnikai alapú kortárs és improvizatív zenével foglalkozó vagy azt kreatívan felhasznál ó filmeket; a táncra vagy mozgásra alapuló filmeket (kivéve azok dokumentációi); a különböző animációs technikára alapuló filmeket, különösen amelyek az animáció határfelületeit érintik; a művészi tartalommal bíró erotikus filmeket; a televíziós alkotások közül azokat, amelyek művészi értékeket hordoznak, művészi igénnyel készültek; a kelet- és nyugat-európai vizuális és kulturális értékeket feldolgozó vagy párhuzamba állító filmeket. A Mediawave '97 keretében a Győri Levéltárral közösen rendezett "Pillan atképek a cigányság múltjából" című konferencia, kiállítás és kiadvány sikerén felbuzdulva "A prostitúció története" címmel tudományos konferenciát hirdetünk, amelyre egy-két oldalas, levéltári kutatásokkal alátámasztott tanulmányvázlatokkal lehet pályázn i.

Nevezési határdió: 1998. január 5.

Nevezési lapot a következő címen lehet igényelni: Mediawave Alapítvány; 9028 Győr, Soproni utca 45., telefon: 96/315-664, 96/328-888, fax: 96/415-285, e-mail: mediawave@arrabonet.gyor.hu,

Mediawave az Interneten: http://www.interlog.com/~filmgyor


(1997.12.11)

A Magyar Mozgókép Alapítvány meghirdette 1998. évi pályázatait

A Magyar Mozgókép Alapítvány szakkuratóriumai /az Art-mozi, Filmklub és Üzemeltetői Szakkuratórium kivételével/ meghirdették 1998 évi pályázataikat.

A pályázatok beadási határideje:
Animációs Szakkuratórium - 1997. december 4.
Dokumentumfilmes Szakkuratórium - 1997. december 4.
Filmforgalmazói és Videókiadói Szakkuratórium - 1997. december 4.
Kutatási, Képzési, Kísérleti Film, Könyv- és Folyóirat Kiadási Szakkuratórium - 1998. január 20.
Népszerű-tudományos Film Szakkuratórium - 1997. december 4.

Az Art-mozi, Filmklub és Üzemeltetői Szakkuratórium később hirdet pályázatot.

A felhívások részletes szövege, a pályázati feltételek és a beadáshoz szükséges adatlapok megtalálhatóak a Magyar Mozgókép Alapítvány honlapján: http://www.mma.hu/palyazat.htm


(1997.10.06.)

A Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Szakmai Kollégiumának pályázati felhívása

A Mozgókép Szakmai Kollégium Filmterjesztési Albizottsága pályázatot hirdet 1997. év II. felére a magyar és az egyetemes filmművészet értékes alkotásainak megismerését elősegítendő az alábbi témakörökre:

1. Magyar filmek forgalmazási feltételeinek javítása

A minél szélesebb körű közönség elérése érdekében a forgalmazói támogatásért pályázhatnak azok a magyarországi filmforgalmazók, amelyek vállalják, hogy az általuk 1997-ben bemutatásra kerülő magyar filmet minimum 8 db forgalmi kópiával, a legfontosabb médiákra (MTV, rádió, nagy példányszámú napilapok stb.) kiterjedő reklámmal, olyan szakmai színvonalon forgalmazzák, hogy a film bemutatása után 3 hónap elteltével egy kópiára vetítve, nyilvános játékrendi előadásokon átlagosan 6000 fizető nézőt ér el a magyarországi mozikban.

Pályázni lehet a forgalmi kópiák árának maximum 50%-ára, valamint a reklámköltségek maximum 50%-ára, a megpályázott összeg azonban nem haladhatja meg az 5 millió forintot. A reklámköltséggel kapcsolatos támogatás felvételére a forgalmazó utólag, kizárólag abban az esetben jogosult, ha hiteles statisztikai adatokkal igazolta, hogy a film kópiánként átlagosan elérte a 6000-es nézőszámot.

A pályázatokhoz a forgalmazónak csatolnia kell a film részletes forgalmazási tervét, továbbá be kell mutatnia a filmet a kollégium terjesztési albizottságának. Magyar filmnek minősülnek azok az alkotások, amelyek rendezője és főszereplője magyar, Magyarországon működő filmes cégnél készültek és költségvetésük 25 %-át magyarországi cégek, alapítványok finanszírozzák.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

2. Art-videotékák filmállományának bővítésére

Támogatásért pályázhatnak mindazon nyilvános videokölcsönzést folytató videotékák, amelyek a meglévő filmállományukat a magyar és külföldi ún. art-filmekkel bővíteni kívánják, továbbá mindazon intézmények (könyvtárak, művelődési otthonok), egyesületek és vállalkozók, amelyek nyilvános art-video kölcsönzőhely létrehozására, állományuk kiegészítésére vállalkoznak. Pályázni lehet maximum 150.000 Ft erejéig az NKA által összeállított listán szereplő filmek megvásárlására - a lista az NKA Titkárságán beszerezhető. A kollégium utólag - a vásárlást igazoló számla ellenében - a megítélt összeg 80%-áig nyújthat támogatást.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

3. Filmes rendezvényekre.

Támogatásban részesülhetnek a filmművészeti értékek népszerűsítését és terjesztését szolgáló országos és regionális rendezvények (filmhét, fesztivál, szemle, bemutató), különös tekintettel a magyar filmekkel kapcsolatos eseményekre.

A pályázathoz csatolni kell a szervezők által korábban rendezett és az NKA által támogatott rendezvény szakmai értékelését, különös tekintettel a látogatottságra és a sajtóvisszhangra.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

4. Art-mozi műsorsáv kialakítására

Azon településen, ahol nem működik art-mozi, a filmkínálati pluralitás érdekében a kollégium támogatásban részesülhet az üzemeltető, ha vállalja, hogy mozijában heti rendszerességgel egy vagy két állandó napon főműsoridőben (este 6 és/vagy 8 óra) csak magyar, illetőleg művészileg értékes külföldi filmet mutat be, továbbá az, aki a ténylegesen megtartott előadásokról a szerződésben meghatározott időszak végén beszámol a kollégiumnak. (A filmek listája a területi műsorszolgáltatóktól, illetve az Alap Igazgatóságától lesz beszerezhető.) A támogatás mértéke a vállalt art-előadásonként 2000 Ft-tól 4000 Ft-ig terjedhet.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

5. A mozgóképkultúra és médiaismeret oktatásához nélkülözhetetlen film- és videoállomány létrehozására és bővítésére

A támogatás elnyerésére pályázhat minden olyan bejegyzett magyarországi filmforgalmazó vagy videokiadó cég, amely az NKA által összeállított filmlistáról legalább egy film forgalmazására és/vagy videokiadására vállalkozik és biztosítja az oktatási célú forgalmazás feltétlen prioritását.

A nyilvános moziforgalmazásra és/vagy videokölcsönzésre vásárolt filmek esetén a kollégium a forgalmazási-kiadási költségek maximum 65%-át, a filmklubszerű felhasználásra vásárolt filmek estén pedig a forgalmazási költségek maximum 85%-át téríti meg.

A pályázathoz mellékelni kell az adott film forgalmazásával, kiadásával kapcsolatos részletes költségvetést.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

6. A magyar és külföldi úgynevezett művészfilmek vidéki forgalmazási feltételeinek javítása

Az 1997-ben már nyilvános vetítési joggal rendelkező és 1997. június 30-ig még forgalomba nem hozott filmek kópia költségének térítésére (maximum 4 kópiával) pályázhatnak azok a filmforgalmazási jogosítvánnyal rendelkező cégek és szervezetek, amelyek vállalják, hogy az adott film budapesti bemutatásával egyidejűleg legalább még egy kópiával (Dunántúlon és Tiszántúlon) a filmet vidéki mozikban is indítják.

A pályázat feltétele, hogy a pályázó és a célra megítélt pénzösszeg minimum 50%-át magyar film (filmek) kópiáinak gyártására fordítsa. (A kiírás szempontjából művészfilmnek minősülnek azok az alkotások, melyeket az art-mozik műsorszerkesztésével kapcsolatos Szakmai Bizottság e kategóriába sorol.)

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

A Mozgókép Szakmai Kollégium Filmgyártási Albizottsága pályázatot hirdet 1997. év II. felére a filmes és televíziós műhelyek számára az alábbi témakörben:

7. Moziforgalmazásban sikerre számító 16 mm-es filmek 35 mm-es felnagyítására

A pályázathoz mellékelni kell az elkészült mű VHS kópiáját.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

8. Nehéz helyzetbe került filmes produkciók befejezésének támogatására

A támogatás elnyerésére pályázhatnak mindazon befejezetlen filmes produkciók, melyek előre nem várható ok(ok)ból különösen nehéz helyzetbe kerültek és a Filmszemlén eséllyel indulhatnak. A pályázathoz mellékelni kell a rendkívüli helyzet pontos leírását, dokumentumait és az elkészül mű VHS kópiáját

Beérkezési határidő: 1997. október 15. (Rendkívül indokolt esetben: 1997. november 28.)

9. Sikeres hazai játék- és dokumentumfilmek külföldi fesztiválokra juttatása

Pályázni a fesztiválkópiák gyártására, többnyelvű feliratozására, propagandaanyagok, ismertetők és dekorációk készítésére lehet, valamint az előválogatás, a propagandaanyag és a kópiák szállítási költségeire.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

10. Vizsga- és diplomafilmek készítésére

A Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és Tévé Főtanszakán a filmes hallgatók - az 1997/98-as tanévben készülő - vizsga- és diplomafilmjeinek támogatása céljából a kollégium nyilvános pályázatot hirdet a Színház- és Filmművészeti Főiskola számára

A Főiskola által megpályázható támogatás összege: 5.000.000 Ft.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

11. A hazai filmek megőrzésére, megmentésére

A hazai filmek megőrzésére, megmentésére irányuló program keretében a kollégium meghívja a Magyar Filmintézetet és a Magyar Filmlaboratóriumot, hogy nyújtson be közös pályázatot Jancsó Miklós: Szerelmem Elektra, Makk Károly: Egy erkölcsös éjszaka és Sándor Pál: Szeressétek Ódor Emíliát! című filmek felújítására és legalább 1-2 kópia elkészítésére.

A pályázat által igényelt támogatás maximális összege: 2 100.000 Ft.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

A kollégium csak részletes költségvetéssel rendelkező pályázatot tekint érvényesnek!

A 7. Pontban igényelt támogatás összegének 1%-a értékben nevezési díjat állapít meg a kollégium, amit a pályázók a pályázat benyújtásával egyidejűleg a Nemzeti Kulturális Alap pénzforgalmi jelzőszámára, a pályázati adatlapon szereplő kész-pénzátutalási megbízáson tartoznak befizetni (száz forintra kerekítve).

A nevezési díj befizetését igazoló szelvény másolatát a pályázathoz csatolni kell!

A nevezési díjat nem térítjük vissza!

A Kollégium előnyben részesíti a filmes és televíziós műhelyek együttműködésével gondozott témákat, valamint azokat, melyek széles körű közönségérdeklődésre tarthatnak számot.

A sajtótermékkel kapcsolatos pontoknál (forgatókönyv, videokazetta, videolemez stb.) a jogszabályban meghatározott esetekben (17/1986 - VIII. 20. - MM rendelet) a pályázóknak igazolniuk kell, hogy kötelespéldány-benyújtási kötelezettségüket a tárgyévben és a megelőző két naptári évben az Országos Széchényi Könyvtár felé teljesítették. Az igazolást a könyvtár Kötelespéldány Osztályától kell kérni (1827 Budapest, Budavári Palota F épület 302. szoba) és az adatlaphoz csatolni. Műsoros filmszalag előállítására vonatkozóan ezt az igazolást a Magyar Filmintézet adja ki (1021 Budapest, Budakeszi út 51/B).

Pályázni a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által kiadott adatlapon lehet, minden pályázati témához külön adatlapot kell kitölteni és benyújtani. Az adatlapokat csak pontosan kitöltve, illetve az előírt mellékletekkel felszerelve fogadjuk el. A feltételeket nem teljesítő pályázatok érvénytelenek. Nem nyújthat be pályázatot az, aki az esedékes elszámolási kötelezettségének nem tett eleget.

Az Igazgatóság felhívja a pályázók figyelmét, hogy 1997-ben valamennyi pályázónak a pályázat beadásakor első alkalommal a jogi dokumentációját újból be kell nyújtania. A jogi dokumentáció hiánya/hiányosságai (lásd adatlap 7.1-7.2. pont) esetén a pályázat érvénytelen.

A pályázatok az egyes témaköröknél megjelölt időpontokig nyújthatók be a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának címére (1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

A benyújtáshoz szükséges adatlap ugyanezen a címen, továbbá a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (1055 Budapest, Szalay u. 10-14. földszint) szerezhető be személyesen. Az Alap Igazgatóságától adatlap - bélyeggel ellátott válaszboríték mellékelésével - postai úton is igényelhető.

Az Alap pénzeszközei építési beruházásra, felújításra, állandó fenntartási és üzemeltetési kiadásokra, alaptőke emelésére nem használhatók fel, illetve harmadik fél részére át nem ruházhatók. A fenntartási és üzemeltetési kiadásokból a pályázó vagy a lebonyolító - a pályázóval történő megállapodás alapján - csak a kapott támogatási összeg 3%-át, a pénzügyi számviteli feladatok ellátására felkért lebonyolító pedig legfeljebb 2%-át számolhatja el átalánydíjként, külön bizonylat nélkül.

A kollégium a pályázatokat a benyújtás határnapjától számított 60 napon belül bírálja el, és a döntés meghozatalától számított 15 napon belül a pályázókat kiértesíti. A döntés végleges, felülbírálatát kérni nem lehet.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás az NKA Igazgatóságának címén és telefonszámán (322-6808, 351-5462, 351-5463) az Ügyfélszolgálaton kérhető.

Mozgókép Szakmai Kollégium


(1997.03.28.)

A Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Szakmai Kollégiumának pályázati felhívása

A Mozgókép Szakmai Kollégium Filmterjesztési Albizottsága pályázatot hirdet 1997 évre a magyar és az egyetemes filmművészet értékes alkotásainak megismerését elősegítendő az alábbi témakörökre

1. Magyar filmek forgalmazási feltételeinek javítása

A minél szélesebb körű közönség elérése érdekében a forgalmazói támogatásért pályázhatnak azok a magyarországi filmforgalmazók, amelyek vállalják, hogy az általuk 1997-ben bemutatásra kerülő magyar filmet minimum 8 db forgalmi kópiával, a legfontosabb médiákra (MTV, rádió, nagy példányszámú napilapok stb.) kiterjedő reklámmal, olyan szakmai színvonalon forgalmazzák, hogy a film bemutatása után 3 hónap elteltével egy kópiára vetítve, nyilvános játékrendi előadásokon átlagosan 6000 fizető nézőt ér el a magyarországi mozikban.

Pályázni lehet a forgalmi kópiák árának maximum 50%-ára, valamint a reklámköltségek maximum 50%-ára, a megpályázott összeg azonban nem haladhatja meg az 5 millió forintot. A reklámköltséggel kapcsolatos támogatás felvételére a forgalmazó utólag, kizárólag abban az esetben jogosult, ha hiteles statisztikai adatokkal igazolta, hogy a film kópiánként átlagosan elérte a 6000-es nézőszámot.

A pályázatokhoz a forgalmazónak csatolnia kell a film részletes forgalmazási tervét, továbbá be kell mutatnia a filmet a kollégium terjesztési albizottságának. Magyar filmnek minősülnek azok az alkotások, amelyek rendezője és főszereplője magyar, Magyarországon működő filmes cégnél készültek és költségvetésük 25 %-át magyarországi cégek, alapítványok finanszírozzák.

Beérkezési határidő: 1997. október 15.

2. Art-videotékák filmállományának bővítésére

Támogatásért pályázhatnak mindazon nyilvános video kölcsönzést folytató videotékák, amelyek a meglévő filmállományukat a magyar és külföldi ún. Art-filmekkel bővíteni kívánják, továbbá mindazon intézmények (könyvtárak, művelődési otthonok), egyesületek és vállalkozók, amelyek nyilvános Art-video kölcsönzőhely létrehozására, állományuk kiegészítésére vállalkoznak. Pályázni lehet maximum 150.000 Ft erejéig az NKA által összeállított listán szereplő filmek megvásárlására - a lista az NKA Titkárságán beszerezhető. A kollégium utólag - a vásárlást igazoló számla ellenében - a megítélt összeg 80%-áig nyújthat támogatást.

Beérkezési határidő: I. 1997. április 30. II. 1997. október 15.

3. Filmes rendezvényekre.

Támogatásban részesülhetnek a filmművészeti értékek népszerűsítését és terjesztését szolgáló országos és regionális rendezvények (filmhét, fesztivál, szemle, bemutató), különös tekintettel a magyar filmekkel kapcsolatos eseményekre.

A pályázathoz csatolni kell a szervezők által korábban rendezett és az NKA által támogatott rendezvény szakmai értékelését, különös tekintettel a látogatottságra és a sajtóvisszhangra.

Beérkezési határidő: I. 1997. április 30. II. 1997. október 15.

4. Art-mozi műsorsáv kialakítására

Azon településen, ahol nem működik Art-mozi, a filmkínálati pluralitás érdekében a kollégium támogatásban részesülhet az az üzemeltető, aki vállalja, hogy mozijában heti rendszerességgel egy vagy két állandó napon főműsoridőben (este 6 és/vagy 8 óra) csak magyar, illetőleg művészileg értékes külföldi filmet mutat be, továbbá az, aki a ténylegesen megtartott előadásokról a szerződésben meghatározott időszak végén beszámol a kollégiumnak. (A filmek listája a területi műsorszolgáltatóktól, illetve az Alap Igazgatóságától lesz beszerezhető.) A támogatás mértéke a vállalt Art-előadásonként 2000 Ft-tól 4000 Ft-ig terjedhet.

Beérkezési határidő: I. 1997. április 30. II. 1997. október 15.

5. A mozgóképkultúra és médiaismeret oktatásához nélkülözhetetlen film- és videoállomány létrehozására és bővítésére

A támogatás elnyerésére pályázhat minden olyan bejegyzett magyarországi filmforgalmazó vagy videokiadó cég, amely az NKA által összeállított filmlistáról legalább egy film forgalmazására és/vagy videokiadására vállalkozik és biztosítja az oktatási célú forgalmazás feltétlen prioritását.

A nyilvános moziforgalmazásra és/vagy videokölcsönzésre vásárolt filmek esetén a kollégium a forgalmazási-kiadási költségek maximum 65%-át, a filmklubszerű felhasználásra vásárolt filmek estén pedig a forgalmazási költségek maximum 85%-át téríti meg.

A pályázathoz mellékelni kell az adott film forgalmazásával, kiadásával kapcsolatos részletes költségvetést.

Beérkezési határidő: I. 1997. április 30.II. 1997. október 15.

6. A mozgóképoktatáshoz kapcsolódó filmek moziban történő vetítésére

Pályázhatnak mindazon moziüzemeltetők, akik vállalják, hogy a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények számára kedvezményes feltételekkel biztosítják az oktatási intézmény által az iskolai oktatáshoz és/vagy pedagógusképzéshez igényelt filmek kópiáit. és a filmvetítés feltételeit az 1997/98 tanévben.

Pályázni lehet előadásonként maximum 8000 Ft-tal (terembérlet, szállítatás, kölcsöndíj), melynek a kiírás szerinti elszámolását az érintett oktatási intézmény képviselőjével igazoltatni kell. Az elszámolás a tanév során kétszer, november 30-ig, illetve 1998 június 15-ig lehetséges, és azt követően történik meg a támogatás folyósítása. A pályázathoz mellékelni kell a mozival kapcsolatban álló oktatási intézmény (intézmények) által vetítésre tervezett filmek listáját.

Beérkezési határidő: 1997. április 30.

7. Alapkazetta-állomány kialakítására pályázhatnak a mozgóképkultúra és a médiaismeret oktatását koordináló ún. Regionális Médiaoktatási Központok

a mozgóképoktatás számára javasolt művekből a beszerzési költségek maximum 80%-áig - a filmek listája az NKA Titkárságán beszerezhető

Beérkezési határidő: 1997. április 30.

A kollégium Filmgyártási Albizottsága pályázatot hirdet a hazai filmek színvonalának emelése céljából filmes és televíziós műhelyek számára az alábbi témakörökre:

8. Játékfilm-forgatókönyv írására

Pályázni egy 1 oldalas témaleírás és egyidejűleg benyújtott 2-5 oldalas szinopszis 7-7 példányának beküldésével lehet.

Beérkezési határidő: 1997. április 30.

9. Nem fikciós témák előkészítésére

Pályázni egy 1 oldalas témaleírás és egyidejűleg benyújtott 2-5 oldalas szinopszis 7-7 példányának beküldésével lehet.

Beérkezési határidő: 1997. április 30.

10. Forgatókönyvek hazai és külföldi pályázatokra való előkészítésére (fordítás, pályázati költségek stb. fedezetére) valamint koprodukciós partnerkapcsolatok megalapozására

Pályázni egy 2-5 oldalas szinopszis, valamint a forgatókönyv 7-7 példányának beküldésével lehet.

Beérkezési határidő: 1997. április 30.

A pályázatokat az író és/vagy a rendező és a produkciós vállalkozás csak közösen nyújthatja be.

A kollégium a 8., 9. és a 10. pontra igényelt támogatás összegének 1%-a értékében nevezési díjat állapít meg, amit a pályázók a pályázat benyújtásával egyidejűleg a Nemzeti Kulturális Alap pénzforgalmi jelzőszámára, a pályázati adatlapon szereplő készpénzutalási megbízáson tartoznak befizetni (száz forintra kerekítve).

A nevezési díj befizetését igazoló szelvény másolatát a pályázathoz csatolni kell. A nevezési díjat nem térítjük vissza!

A kollégium előnyben részesíti a filmes és televíziós műhelyek együttműködésével gondozott témákat, valamint azokat, melyek széles körű közönségérdeklődésre tarthatnak számot.

A sajtótermékkel kapcsolatos pontoknál (forgatókönyv, videokazetta, videolemez stb.) a jogszabályban meghatározott esetekben (17/1986 - VIII. 20. - MM rendelet) a pályázóknak igazolniuk kell, hogy kötelespéldány-benyújtási kötelezettéségüket a tárgyévben és a megelőző két naptári évben az Országos Széchényi Könyvtár felé teljesítették. Az igazolást a könyvtár Kötelespéldány Osztályától kell kérni (1827 Budapest, Budavári Palota F épület 302. szoba) és az adatlaphoz csatolni. Műsoros filmszalag előállítására vonatkozóan ezt az igazolást a Magyar Filmintézet adja ki (1021 Budapest, Budakeszi út 51/B).

Pályázni a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által kiadott új adatlapon lehet, minden pályázati témához külön adatlapot kell kitölteni és benyújtani. Az adatlapokat csak pontosan kitöltve, illetve az előírt mellékletekkel felszerelve fogadjuk el. A feltételeket nem teljesítő pályázatok érvénytelenek. Nem nyújthat be pályázatot az, aki az esedékes elszámolási kötelezettségének nem tett eleget.

Az Igazgatóság felhívja a pályázók figyelmét, hogy 1997-ben valamennyi pályázónak a pályázat beadásakor első alkalommal újból be kell nyújtania jogi dokumentációját az adatlaphoz mellékelt tájékoztatóban közölt követelmények szerint!

A pályázatok az egyes témaköröknél megjelölt időpontokig nyújthatók be a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának címére (1062 Budapest, Bajza u. 32.). A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

A benyújtáshoz szükséges adatlap ugyanezen a címen, továbbá a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Ügyfélszolgálati Irodáján (1055 Budapest, Szalay u. 10-14. földszint) szerezhető be személyesen. Az Alap Igazgatóságától adatlap - bélyeggel ellátott válaszboríték mellékelésével - postai úton is igényelhető.

Az Alap pénzeszközei építési beruházásra, felújításra, állandó fenntartási és üzemeltetési kiadásokra, alaptőke emelésére nem használhatók fel, illetve harmadik fél részére át nem ruházhatók. A fenntartási és üzemeltetési kiadásokból a pályázó vagy a lebonyolító - a pályázóval történő megállapodás alapján - a kapott támogatási összeg 3%-át, a pénzügyi számviteli feladatok ellátására felkért lebonyolító pedig legfeljebb 2%-át számolhatja el átalánydíjként, külön bizonylat nélkül.

A kollégium a pályázatokat a benyújtás határnapjától számított 60 napon belül bírálja el, és a döntés meghozatalától számított 15 napon belül a pályázókat kiértesíti. A döntés végleges, felülbírálatát kérni nem lehet.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás az NKA Igazgatóságának címén és telefonszámán (322-6808, 351-5462, 351-5463) Pusztai Máriától kérhető.

Mozgókép Szakmai Kollégium