3.2//EN"> Filmkultúra: Oktatás: Filmsorozat és konferencia

Surányi Vera

Filmsorozat és konferencia

Zsidó sorsok magyar filmen
1998. december 12-14.

A Szombat folyóirat háromnapos vetítéssorozatot és ehhez kapcsolódóan december 13-án egésznapos konferenciát, 14-én pedig kerekasztal-beszélgetést rendez a Puskin moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban. A program szerkesztői különböző történelmi korszakokban készült játék- és dokumentumfilmeket tűznek műsorra, olyan alkotásokat, amelyek a magyar zsidóság sorsát ábrázolják és amelyek alkalmasak kortörténeti összefüggések vizsgálatára. A rendezvényt Jancsó Miklós nyitja meg december 12-én, szombat este hét órakor a Puskin moziban. A sorozat Sándor Pál Szabadíts meg a gonosztól! című filmjével indul.

Az előadók egy része nem filmes szakember. Pszichiáterek, történészek, irodalmárok mondják el a témával kapcsolatos gondolataikat s ez számukra is izgalmas kaland. Közöttük találjuk Erős Ferenc szociálpszichológust, Gerő András történészt, Götz Eszter kritikust, Heller Ágnes filozófust, Herskó János filmrendezőt, Hirsch Tibor filmtörténészt, Jelenits István teológust és irodalomtörténészt, Kovács András szociológust, Pécsi Katalin tanárt, Sándor Tibor filmtörténészt, Stark András pszichiátert, Szabó Miklós történészt, Varga Balázs filmtörténészt.

Az előadások a magyar filmművészet 1945 előtt és után készült alkotásait elemzik, valamint olyan, a filmművészet keretein túlmutató, történet-tudományi kérdéseket vetnek fel, amelyek remélhetőleg újabb gondolatokra, vitákra késztetik a résztvevőket.

A szimpóziumot követő kerekasztal-beszélgetésen, melyet Gervai András filmkritikus vezet, Bikácsy Gergely filmesztéta, Herskó János filmrendező, Lengyel László politológus, Sándor Pál, Simó Sándor és Szabó István filmrendezők vesznek részt.

A Szombat két különszámot szentel az eseménynek. Sándor Tibor és Varga Balázs filmtörténészek vitaindító előadását, a többi előadás témájának rövid összefoglalását és az 1990-ben megrendezett Első Budapesti Zsidó Filmfesztivál tapasztalatait és sajtóvisszhangját a december elején megjelenő Szombat közli. A második különszám az elhangzott előadásokat ismerteti.

A korábbi irodalmi és képzőművészeti témájú rendezvények után a szervezők most a zsidóság filmes ábrázolásának elemzésével kívánnak hozzájárulni a közgondolkodás és a szellemi élet egészségesebb, nyíltabb önképének kialakításához.

A sorozatban látható:
12-én 17.00: Társasutazás, Az örvény; 13-án 16.30: És ne vigy minket a kísértésbe, Mondani a mondhatatlant, 14-én 16.30: Álomgyárosok, 18.30: "Midőn a vér...", Szondi Lipót

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek