Fejes Katalin:

Mia Farrow '68-ban huszonhárom éves volt


58 KByte

Mia Farrow, a híres amerikai színésznő könyve nem szokványos színész- és munkaéletrajz, amely kulisszatitkokat, sztárpletykákat tár fel, vagy forgatásokról, pályatársakról rántja le a leplet. Az Ami szétesik című emlékirat, bár megemlít néhány nevet - barátot, kollégát - a mozi hírességei közül, elsősorban mégis egy hétköznapi gondokkal küzdő, érzékeny asszony sorsát mutatja be. Megdöbbentő őszinteséggel tárja fel magánéletét, azokat a drámai eseményeket, melyek korán megérlelték benne a felelősséget, az embert. "Alig múltam kilenc, amikor véget ért a gyerekkorom."

Az ötvenes évek egyik rettegett betegsége, a gyermekparalízis támadta meg az alig kilenc éves kislányt, aki a családi környezetből, a Beverly Hills-i otthonból bekerült a Los Angeles-i közkórházba. A zsúfolt kórtermekben vastüdőben feküdtek a gyerekek, és Mia nap mint nap szembesült a halállal: "Isten elméjének egy távoli csücskéből én egy egészen más földgolyót pillanthattam meg - egy hosszú fájdalomszimfóniát süvítő földtekét... Gyerekkorom fénye kialudt, az ártatlanságot, feledést fölváltotta a hatalmas, felejthetetlen tudás. A tudás pedig felelősséggel jár... Innentől fogva ez a tudat irányította az életemet."

A kislány gyógyulása után újabb tragédia borította fel az otthon békés légkörét: Mike bátyja repülőgépszerencsétlenség áldozata lett. A szülők - a szépséges színésznő, Maureen O'Sullivan és a híres rendező-forgatókönyvíró, John Farrow - nem tudták feldolgozni fiuk elvesztését, az apa inni kezdett, a család széthullott, s mindezt az apa korai halála tetézte be. Az egyedül maradt özvegynek hat gyerek megélhetéséről kellett gondoskodnia, a kis család összébb húzta magát. Miának is állás után kellett néznie: "Négy, maximum hat hónapot adtam magamnak, hogy valamilyen szerepet kapjak. Nem bíztam benne, hogy bárkinek kellenék, tizenhét éves voltam, és teljesen képzetlen..." Ekkor találkozott Dalíval, akivel életre szóló barátságot kötött, de barátai között tudhatta a Beatles-együttes tagjait, Charles Boyer-t, Yul Brunnert, Laurence Oliviert-t.

Első szakmai sikerét a Pleyton Place című tévésorozatban aratta a kor tinibálványa, Ryan O'Neal oldalán, s ekkor ismerkedett meg későbbi férjével Frank Sinatrával. Az ötvenes éveiben járó világsztár mellett azonban csak rövid ideig talált boldogságot, gyors házasságukat még gyorsabb válás követte. Második férje, a világhírű zeneszerző és karmester André Prévin volt, az ő oldalán ismerkedett meg az anyaság örömeivel. Három gyereket szült, s férjével két vietnami árvát fogadott örökbe. Hatalmas energiával építette közös életüket, amely - minden erőfeszítése ellenére - mégis darabokra hullott szét: "Túl sok időt töltöttünk egymástól távol, mások lettek az elvárásaink, gondjaink, céljaink, a barátaink és végül az életünk."

Válása után Mia Farrow újraépíti az életét, újra tele van lendülettel, minden munkát, megbízatást elvállal, és folytatja az örökbefogadást. A sokat megélt asszony "különösen hátrányos helyzetű" árvákat vesz magához, olyan gyerekeket, akiket testi vagy szellemi problémáik miatt az árvaházak nehezen tudnak elhelyezni. Nem lehet meghatottság nélkül olvasni ezekről a kis sorsokról, melyek elvezetnek a vietnami, koreai, indiai nyomornegyedek világába. Farrow személyesen átélte, megtapasztalta a "harmadik világ" embertelen légkörét, mely még inkább fogékonnyá tette őt az elesettekért, a kiszolgáltatottakért vívott küzdelmében. Ő azonban olyan asszony, aki nem futamodik meg az élet kihívásai elől, hihetetlen energiával és szeretettel gondoskodik fogyatékos, idegileg-szellemileg megviselt gyermekeiről is.

Az igazi megpróbáltatást élettársa Woody Allen tettei jelentették számára, aki egyik gyermekét elcsábította, egy másikat pedig folyamatosan zaklatott. Mia Farrow - a bírói határozatokat is közzétéve - részletesen leírja Woody Allen erőszakoskodásait anélkül, hogy a róla festett képet eltorzítaná vagy ítélkezne felette. Az átélt eseményeket legyőzi akaratával, hitével, ahogy egyik barátnőjéhez írt levelében megfogalmazza: "Minden ugrás a sötétségben arra ösztönzött, hogy erősebben küzdjek a fény felé. Minden félelem, minden személyes megaláztatás segített, hogy levetkőzzek mindent, ami fölösleges bennem, és megértette velem, éppen az által mérethetünk meg, amit nem vehetnek el tőlünk."

Mia Farrow élettörténete igazán szuggesztív, lebilincselő könyv, mely hitet tesz az emberség és az anyaság mellett. Olyan asszony alkotása, aki képes volt mindig újra kezdeni, belátni hibáit és tanulni belőlük.

Roman Polanski Rosemary-jétől Woody Allen "Bíbor rózsájáig" ismertük a filmvászonról Mia Farrow-t, a törékeny színésznőt, de mozgalmas élete csak e könyvből tárulkozik föl. Lázár Júlia fordításában sokak számára élvezetes olvasmány a nem mindennapi történet.

/Mia Farrow: Ami szétesik. Bp. Noran-Palatinus, 1997./

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek