Traser Mária

Bertrand Tavernier

Bertrand Tavernier: Vidéki vasárnap (1984)
Bertrand Tavernier:
Vidéki vasárnap (1984)

67 KByte

Bertrand Tavernier 1941-ben született Lyonban. Szeretett szülővárosához mindig hű maradt, több filmje helyszínéül választotta, s jelenleg is ő az elnöke a legendás lyoni Lumiére Intézetnek.
Apja kívánságára jogi pályára készült, de tanulmányait abbahagyva, filmkritikával kezdett foglalkozni, s a hatvanas években már a Cahiers és a Positif vezető kritikusa, valamint az amerikai filmművészet francia szaktekintélye.
1974-ben rendezte első nagyjátékfilmjét, a Saint-Paul órását. Kiforrott rendezői készséggel indul a pályán, a társadalmi valóságra figyelő érzékenység, leleményesség jellemzi és a komplex emberi kapcsolatok nagyon finom ábrázolása. Második nagysikerű alkotásával, a Kezdődjék hát az ünneppel már bizonyítja a munkásságára oly jellemző értékeket: nem zárkózik el egyetlen műfaj elől sem, mindegyik filmje újítást foglal magában, állandóan kutató, vizsgálódó szellem vezérli, és témáinak vezérmotívuma a társadalmi igazságtalanság. Sodró erejű, ambiciózus műveivel szenvedélyes reflexióit mondja el a mindenkori történelemről és az annak menetét irányító erőkről. Mint ahogy az amerikai filmművészet kitűnő ismerőjétől elvárható, filmjeire jellemző a nézőt magával ragadó könnyed lendületesség, a jó humor és az árnyalt jellemábrázolás. Első két filmjét díjeső fogadta, akárcsak a következő, A bíró és a gyilkos című nagysikerű pszichothrillert. További műfajokat és témákat kipróbálva (sci-fi, társadalmi dráma, történelmi tabló, zenés film) jut el egyik legszebb filmjéhez, a Vidéki vasárnaphoz. A bensőséges lélektani dráma egy öreg festő életének utolsó napjait idézi, akit meglátogat szerelemi bánattól gyötrődő lánya. A rövid találkozás során döbben rá az idős ember: lehet hogy ebben a viharos életet élő lányban valósul meg mindaz, amire ő egész életében vágyott.
A rendkívül termékeny művész legutóbbi nagy sikere a Conan kapitány, amit teljes egészében Romániában forgatott. A történet 1918-ban, a fegyverszünet aláírása után játszódik, amikor Franciaországban még hadkészültségben tartották a keleti hadtest katonáit, és egy bukaresti laktanyában szállásolták el őket. A film élénk visszhangot váltott ki európai történészkörökben, hiszen olyan megtörtént, kínos eseményeket idéz fel, amelyeket történelemkönyvekben nem szokás megemlíteni.

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek