Czakó Ágnes

Boldog születésnapot!

Liv Ullmann

Liv Ullmann
Liv Ullmann

38 KByte
"Lányok! Írtam nektek egy forgatókönyvet. Gyertek haza azonnal, jövő héten forgatunk. Ingmar". Ezzel a távirattal kezdődött el egy világkarrier 1965 nyarán. A címzettek az éppen Lengyelországban nyaraló Liv Ullmann és Bibi Andersson voltak, a feladó Ingmar Bergman, a film pedig a Persona.
A két színésznő 1962-ben ismerte meg egymást Észak-Norvégiában, a Rövid a nyár című svéd produkció forgatásán, Knut Hamsun Pán című regényének filmváltozatában. Liv Ullmann kezdő norvég színésznő volt, Bibi Andersson mögött már állt jónéhány Bergman-filmszerep. A két lány barátsága a rendezővel való találkozáshoz vezetett. Bergmant meglepte a két arc hasonlósága, de különböző karaktere. Így született meg a Persona, ahol Ullmann azért kapott néma szerepet, mert ebben az időben még nem beszélt svédül. A forgatáson egymásba szerettek Ingmarral, és a két évvel később készült Farkasok órája felvételeikor már az ő gyermekét hordta a szíve alatt.

Harminc évvel korábban, 1938. december 16-án egy Tokióban szaktanácsadóként dolgozó norvég repülőmérnök felesége egészséges lánygyermeknek adott életet. A kis Liv olyan szép baba volt, hogy az egész skandináv kolónia a csodájára járt. 1939-ben költöztek haza, majd Norvégia német megszállása után Kanadában éltek, ahonnan a háború befejeztével költöztek vissza Trondheimbe.
Livet gyermekkorától kezdve vonzotta színház, a középiskolában színdarabokat írt, amelyeket saját rendezésében és főszereplésével adtak elő. Az oslói színművészeti főiskolára nem vették fel, ezért a stavangeri Rogaland színházhoz szerződött, ahol az Anna Frank címszerepében nagy feltűnést keltett. 1959-ben az oslói Norvég Színház társulatának tagja lett. 1957-ben még csak statisztaként tűnt fel egy filmben, de a következő két hazai produkcióban már epizódszerepet kapott. A Persona, a Farkasok órája, a Szégyen és a Szenvedély indították el nemzetközi filmkarrierjét. 1970-től kezdve amerikai, angol, francia, német, olasz produkciókban forgatott. Nemcsak a filmek, hanem a színpadnak is nemzetközi sztárja lett, Ibsen Nórájaként a Broadway-on és a londoni West End-en aratott sikereket. A tehetségéhez legméltóbb feladatokat azonban a hetvenes években is a svéd filmekben kapta, például a Vilhelm Moberg regénytrilógiájából Jan Troell rendezésében készült Emigránsokban (1971) és Az új hazában (1972). 1973-ban ismét Bergman filmjében remekelt, a Suttogások, sikolyokban. Legnagyobb nemzetközi sikerét az eredetileg tévéjátéknak forgatott Jelenetek egy házasságból főszerepében aratta Erland Josephson oldalán. A hetvenes évek néhány jelentős külföldi szerepet is hoztak számára. Krisztina királynőt alakította a Lemondás című Anthony Harvey filmben 1974-ben, Gene Hackman partnereként pedig A farmer feleségében, Jan Troell filmjében játszott.

A nyolcvanas években feléledő politikai érdeklődése motiválta szerepválasztásait, amely sokszor erősebbnek bizonyult filmszínészi karrierjénél is. Az UNICEF jószolgálati követeként beutazta a föld válságövezeteit, az éhező gyermekek sorsára irányítva a jómódú európai országok figyelmét.

A kilencvenes években - néhány filmszerep mellett - a rendezéssel is megpróbálkozott. 1992-ben Sofie című filmjével debütált, amely egy koppenhágai zsidó családban játszódik a századfordulón. 1994-ben forgatta második filmjét a legnépszerűbb norvég regényből, Sigrid Undset Kristin Lavransdatteréből egy nagy költségvetésű közös skandináv produkcióban. Harmadik rendezése a svéd filmhónap programjában is szereplő Vallomások volt, Bergman önéletrajzi forgatókönyve alapján. Liv Ullmann három filmje bergmani szellemben és eszköztárral, női érzékenységgel készített alkotások.

Bibi Andersson, aki 1995-ben töltötte be hatvanadik életévét, a születésnapjára készült interjúban így nyilatkozott egy svéd újságnak. "Tizennyolc évesen kezdtem el félni az öregedéstől, a harmincadik születésnapomon úgy éreztem, meg kéne halni. Negyvenévesen engedtem még tíz évet magamnak, de aztán már tényleg semmi értelme az életnek. De a sors úgy hozta, hogy az ötvenes éveimben teljesedett ki az életem. Egymás után jöttek a kitűnő Strindberg-szerepek a Dramatenben, írtam két könyvet, és rendeztem három színdarabot. Úgyhogy most először nem félek a hatvantól, de a hetventől sem, feltéve ha megérem."
Az elmúlt évtizedek tevékeny munkássága után Liv Ullmann is bátran szembenézhet a korával. Boldog születésnapot, Liv, és további szép sikereket!

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek