Fejes Katalin

Az extravagáns sztár, Katharine Hepburn

Katharine Hepburn Katharine Hepburn
143 KByte
Kissé szögletes arc, szúrós tekintet, mely a legkeményebb férfit is elbizonytalanítja, lapos cipő, bő nadrág, merész szabású kalap – ilyennek ismerte meg a világ Katharine Hepburnt. És ilyennek ismeri most is.

Úgy tűnik, az idő is behódolt előtte. Hepburn egy korszak szépségideálja helyett egy korszak extravagáns sztárjává vált, idén ünnepli kilencvenedik születésnapját. Alakjához fűződnek azok a vígjátékok, melyekben a gazdag, elkényeztetett, makrancos lány elcsavarja a vonzó pénzeszsák fejét, és szinte észrevétlenül házasságra bírja őt. Könnyed, derűs filmek ezek, mégis fontos lépést jelentenek az amerikai nő nagykorúvá válásában, mert Hepburn játékával a legnaivabb történetet is mesteri rangra emelte. Mindent el tudott hitetni, amit csak akart: gőgös tartózkodást, kimért szenvedélyt, önfeledt boldogságot, titkolt vonzódást, harciasságot és gyámolítást.

Hollywood egyik legnagyobb élő művésze 1907 november kilencedikén született, Hartfordban. Gyerekkora annyira puritán, újangol és haladó-felvilágosult volt, ahogy az csak Amerikában lehetséges. Apja orvosként harcolt az alkohol és a bordélyok ellen, anyja a nők választójogaiért küzdött, Katharine pedig az iskola ellen. A színjátszás azonban egy csapásra megváltoztatta életét, tudatosan elkezdett egy célra koncentrálni. Az egyetemi amatőrtársulatból érkezett New Yorkba, a Broadwayre, onnan pedig a kaliforniai filmiparba. Felfedezése után, melyet George Cukornak köszönhet, egymást követték a szerepajánlatok, ám Hepburn mindig csak azt játszotta el, amit magához közelállónak érzett. Hosszú életét kevésbé hosszú, de jelentős filmográfia övezi. Nyolcszor jelölték Oscar-díjra és négyszer át is vette az Akadémia rangos kitüntetését. Életének másik meghatározó élménye az a színész, aki mint művész és mint férfi a legnagyobb hatást tette rá: Spencer Tracy. A szerelem negyedszázadon át, Tracy 1967-ben bekövetkezett haláláig tartott. Utolsó közös filmjük a Találd ki, ki jön vacsorára, melynek bemutatója után tíz nappal Tracy meghalt. Néhány hónapra rá kapta meg Hepburn a második Oscar-díját.

Hollywood egykori nagyasszonya ma viszszavonultan, de nem tétlenül él. 1992-ben megjelentette önéletrajzát Me címmel. A mai napig vallja: "Nem az évek száma a döntő, hanem az, milyennek érzi magát valaki. Én nem szeretek emlékezni, és nem szívesen pillantgatok hátra sem. Engem még mindig a holnap vár."

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek