Gyürey Vera

Születésnapi különkiadás

Cinémémoire Fesztivál Budapesten

Közös születésnapját tartja a 40 éves Magyar Filmintézet és az 50. életévébe lépő budapesti Francia Intézet az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A kilencvenes évek elején Párizsban, ahol talán a legnagyobb a film kultusza, egy lelkes filmtörténész a régi, restaurált, moziforgalmazásban már nemigen látható filmek bemutatását határozta el. Tervét megvalósította, és a Cinémémoire-t – szó szerinti magyar fordításban, Filmemlékezetet – azóta minden évben megrendezik. Két alkalommal a Magyar Filmintézet is bemutatkozott ezen a fesztiválon felújított filmjeivel.

A restaurált filmtörténeti értékek és ritkaságok mozivetítése napjainkra hagyománnyá lett, legalább a filmmúzeumokban. A francia Cinémémoire fesztiváljain és más helyeken, így például Bolognában és Pordenonéban bemutatott filmeket láthatnak az Örökmozgó nézői ebben a hónapban, a párizsi Cinémémoire budapesti különkiadásában. Számszerint harminc film a filmtörténetből, hosszú- és rövidjátékfilmek, némák és hangosak, ismertek és eddig még itthon soha nem láthatóak szerepelnek 18 napon keresztül. A filmek felújításával nem csak a filmek élettartamát hosszabítják meg, hanem újjávarázsolják a karcoktól sokszor már alig látható képet, hallhatóvá teszik a hangot, egyszóval: érzékletes élményt teremtenek számunkra. Ez a film lényegéhez tartozó sajátosság ugyanis, sajnos eltűnik a megkopott kópiákból. Így reméljük, hogy nézőinket vizuális élvezetben is részesíthetjük ebből az alkalomból, miután sokszor – önhibánkon kívül – csak elhasználódott kópiákkal tudjuk a filmtörténetet bemutatni.

A sorozatot szeptember 13-án este az egyetemes filmtörténet egyik legjelentősebb filmjével, a felújított Fausttal nyitjuk meg. Amikor az elmúlt nyáron Bolognában láthattuk Murnau nemzetközi összefogással restaurált filmjét, még csak álmodoztunk arról, milyen jó lenne, ha Budapesten is levetíthetnénk legalább egyszer a filmmúzeumunkban. Milyen szép is lenne, ha minden tervünk ilyen gyorsan megvalósulna!

A szeptemberi napokkal egy kicsit a világ költözik be a filmekkel a budapesti Nagykörútra. A francia, belga, angol, német, cseh, orosz, olasz, holland, román, szerb, szlovén és természetesen a magyar archívum felújított filmjeinek vetítésével a múlt és a közelmúlt, a kortárs film egyaránt jelen lesz.

A némafilmeket, például a holland melodrámákat és a Faustot, eredeti zenekísérettel vetítjük. Balogh Béla A tizennegyedik című némafilmjét a holland archívummal közösen, a Lumiere Alapítvány támogatásával az elmúlt évben sikerült felújítanunk. A virazsírozott képsorok, a színészi játék, a szüzsé önmagukban is emlékezetessé tehetik ezt a filmet, de reméljük, hogy a zenei kísérettel még újabb meglepetést is tudunk szerezni nézőinknek.

A filmekkel együtt Budapestre jönnek a társarchívumokból azok a kollégáink, akik a világ legismertebb szakemberei a filmek megőrzésének területén. És miután a film, a mozi elsősorban a közönségért van, úgy gondoljuk, hogy a sorsával kapcsolatos kérdéseket sem lehet csak egy szűk kör ügyének tekinteni. Ezért szeptember 20-án szakmai napot rendezünk az Örökmozgóban, hogy a közönség előtt vitassuk meg a filmfelújítás problémáit, a filmek megőrzésének értelmét és fontosságát.

Ünnep számunkra a szeptember, egy pillanatra megállítja a hétköznapok áradatát, hogy aztán újra folytassuk azt a munkát, amelyet személyes ügyként is megélünk.

A Cinémémoire fesztiválon látható:

13, 19: Faust; 14: Az indián lány szerelme, Az izzó parázs; 15, 29: Négy holland melodráma + Három szenzáció egy belga fesztiválról; 16: Ámok; 17: Cseh avantgard filmek; 18: Piccadilly; 19: Sátáni rapszódia; 19, 23: Berlin eleste I-II.; 20: Sztrogof Mihály; Etűdök Párizsról; A tizennegyedik; 21: Psyché I-III.; 22: Hindu síremlék; 23: Harakiri; 24: A rigómezei csata; Románia függetlensége; 25: Iván Nyikulin, az orosz matróz; 26: A nagy ábránd; 27: Bánatos utca; 28: A vörös krizantém, A rémület útjai; 30: Isten veled, Amerika!

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek