Gyürey Vera

Budapest - a század első felében

Felújított Budapest-filmek az Örökmozgóban

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Szabadtéri
Színpad
89 KByte

125 évvel ezelőtt egy szép novemberi napon az egykori Buda és Pest szabad királyi városok, valamint Óbuda mezőváros és a Margit-sziget egyesítését törvénybe iktatta az 1873. november 17-én megtartott díszközgyűlés. Az útikönyvekben szereplő látványos budapesti nevezetességek: a Halászbástya, a Lánchíd, a Gellérthegy és sorolhatnánk tovább, a város jelképeivé váltak. Költők és írók, képzőművészek és filmrendezők alkotásaiban visszatérő helyszínek, motívumok a budapesti utcák, a dunai rakpart, immár több mint 100 éve. A múlt század végétől kezdődően Budapest egyre jobban városiasodott. Arany János már idegenként szemlélte ezt a világot, és csak a Margit-sziget tölgyei alatt érezte otthon magát. De a Nyugat első nemzedéke számára már természetes közeg Budapest körútjaival és kávéházaival. Ez a város is, mint minden hely, amit emberek alakítanak, ellentétekkel és ellenmondásokkal van tele. Örömök és szenvedések, forradalmak és háborúk nyomát egyaránt őrzik a házak és az itt élő emberek lelke. A régi városrészek mellett felépült lakótelepek, a szépülő, de kicsit hazugul csillogó belváros, a még sokszor háborús emlékeket őrző omló vakolatok, az aládúcolt épületek a legrégibb kerületekben, együtt jelentik számomra Budapestet. Aki itt él, az sokszor indulattal panaszkodik a piszokról, a levegő szennyezettségéről, a kimaradó BKV-járatokról és a vidékre költözésről révedezik – legalábbis szavakban. Elérzékenyülve szeretem a város néhány pontját, az “áldott nyolcadik kerületet”, mert ott voltam gyerek, ott kezdtem iskolába járni. Majd sok év múlva, amikor minden reggel az Erzsébet hídon mentem át a 7-es autóbusszal Buda felé, akkor már ez lett a legkedvesebb pont számomra. Már nem tanulni, hanem tanítani jártam egy másik iskolába, a Feneketlen tóhoz. A tó, a Budakeszi út, Óbuda, a Kerék Vendéglő, amelyekhez emlékek kötnek, és amelyeken keresztül kötődöm ehhez a városhoz.

A főváros az elmúlt évben kezdett készülni az ez év novemberében megrendezésre kerülő 125 éves évforduló megünneplésére. Mi is bekapcsolódtunk ebbe a Budapest-tárgyú filmek felújításával, amit a Fővárosi Önkormányzat is támogatott. Ezekből mutatunk be az Örökmozgó nézőinek november 16. és 22. között minden nap egy-egy rövid dokumentumfilmet, a “Budapesti napon”, november 17-én pedig egészestés programot rendezünk. Reméljük, hogy nézőink is örömmel fogják felismerni a mozgóképeken a régi Budapest ma is ismerős helyszíneit.

A Magyar Rádió épülete
A Magyar Rádió épülete
79 KByte

Tartalom Filmek Arcok Gondolatok Kopia Kopia Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek Index Filmek Arcok Gondolatok Kopia Oktatas Szemle Mozgokeptar Hirek Levelek