Szabad egy táncra?

Ladányi Andrea
A Filmkultúra filmklubjában
Február 21-én csütörtökön fél 7-kor: két magyar film

Táncalak
magyar, 2002
rendezte és fényképezte: Grunwalsky Ferenc
vers: Orbán Ottó
látvány: Nádler István
zene: Kurtág György, Lajkó Félix, ifjú Kurtág György
koreográfia: Ladányi Andrea
vágó: Kabdebó Katalin és Szalai Károly
szereplők: Ladányi Andrea
gyártó cég: Neuropa Film Kft
Magyarországon forgalmazza a Budapest Film Rt.
Nádler Istvánnak a filmvásznon, illetve a táncoló Ladányi Andreán hirtelen váratlansággal megteremtődő vonalai voltaképpen elidegenítő effektusok, a Bódy-féle maszkolásos kísérletek módján. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a filmvásznon látható valóságmásolat technikai eszközökkel készült, és ezek az eszközök képesek lerombolni bennünk azt az illúziót, hogy amit látunk, az a valóság. A szemünk előtt születő és növekedő vonalak olykor kiemelik a táncos testének komponáltságát, a filmképben való helyét: töprengenek és tamáskodnak. Máskor mintha maguk is puszta indulatok volnánk, "in abstracto" - ha elvont indulatok egyáltalán léteznek.
Büki Mátyás: Táncalak – filmkultúra 2003: http://www.filmkultura.hu/regi/2003/articles/films/tancalak.hu.html


Az utolsó tánctanár

Böszörményi Géza

magyar, 1975
rendezte Böszörményi Géza
írta: Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia
fényképezte: Koltai Lajos
vágó: Hranitzky Ágnes
szereplők: Bencze Ferenc (Balogh János, tánctanár), Molnár István (Balogh Simon), Madaras József (Dobák Sanyi), Bánfalvi Ágnes (Dobák Erzsi), Szigeti András, Blaskó Péter, Pécsi Ildikó
Böszörményi Géza néhány nappal nyolcvanadik születésnapja előtt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el, 2004. augusztus 21-én. Két játékfilmjét tűzték műsorra a 2005-ös Filmzemlén mustrán (emellett bemutatta őket a Duna televízió is): a Magyarországon csupán egyszer vetített Hungarian Drakula 1980-ban készült; a ZDF megbízásából forgatott, utószinkronizált, Koltai Lajos által fényképezett Az utolsó tánctanárt (1975) a hazai nagyközönség eddig nem láthatta.
A hatvanegy perces, Az utolsó tánctanárban Balogh János (Bencze Ferenc brilliáns a szerepben) és húszas éveihez közeledő fia, Simon (Molnár István) a Hortobágyra tartanak, hogy a Hídi vásár eseményeinek részeként megtartsák tánciskolájuk záróbálját. Alig érkeznek meg a helyszínre, az egyik csikós magnóról játssza le az „Oh, mamy, blue”-t, amit Margit kislánya énekel, citera kísérettel (később ugyanez a dal, egy idős, fejkendős asszony előadásában: „Ó, mami, bú”).
http://www.szemle.film.hu/object.bc689a61-271f-4b9c-9a45-6de87d0cd8b9.ivy


A korábbi programjaink:

„Szabad egy táncra?”
A Filmkultúra októberi filmklubjában
Október 31-én, szerdán 18.30-kor kezdődik a táncfilmsorozat.

Tavasz a Broadway-n
(Babes on Broadway), amerikai, 1941, r: Busby Berkeley, sz: Mickey Rooney, Judy Garland, Ray McDonald
mf/E, 105 perc
Tommy, Ray és Morton esténként egy harmadrendű New York-i mulatóban lépnek fel, de persze a Broadwayről álmodoznak. Egyik este úgy tűnik, rájuk mosolyog a szerencse.



Szelíd szálakon

A Filmkultúra díját a 2007-es Kecskeméti animációs filmfesztiválon Pócs Judit és Rittgasser István Szelíd szálakon című filmje kapta. A díj áll egy nagy tortából, amit az alkotók a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban (volt Mátra gyerekmozi,
Rittgasser István
Erzsébet krt vehetnek át, szeptember 4-én, kedden a fél 7-es előadás után. Akkor levetítjük a filmet, mellé tesszük még néhány kedvencünket, s az előadás végén beszélgetésre invitáljuk őket is és a közönséget is.

Pócs Judit
A Filmkultúra olyan filmnek ad díjat, amelyről úgy véli, kevés szó esett róla, díj is alig vagy egyáltalán nem jutott neki, megérdemli hát, hogy elővegyük, levetítsük, beszéljünk róla.


Március 30-án, pénteken, 18.30-kor
A Filmkultúra márciusi filmklubjában egy újabb Ferreri-film, A méhkirálynő – ismét Ugo Tognazzival a főszerepben.
A világhírű rendező és világhírű színész másik közös filmjéről, A nagy zabálásról művészetpszichológiai elemzést olvashatnak lapunkban Túry Ferenc és Péter Orsolya Márta tollából.


A méhkirálynő

(L'ape regina), olasz–francia, 1963, r: Marco Ferreri, f: Marco Ferreri, Rafael Azcona, o: Ennio Guarnieri, z: Teo Usuelli, sz: Marina Vlady (Regina), Ugo Tognazzi (Alfonso), Walter Giller (Mariano atya), Linda Sini (apáca főnökasszony)

mb, 90 perc

A történet Rómában játszódik egy nagyon vallásos családban. Regina, a fiatal és még szűz lány férjhez megy Alfonsóhoz, a tekintélyes üzletemberhez. A férfi rokonszenves, de már nem fiatal. Temperamentumos felesége sokszor ostromolja heves szerelmével – végül a férfi már menekül a nő elől. Amikor aztán Regina teherbe esik, Alfonsót kizárja az ágyából. A férj belebetegszik a szexualitás hiányába, és így Regina veszi kezébe az autószalon vezetését, sőt az otthoni parancsnokságot is...

[Ugo Tognazzi 85]

Január 25-én fél 7-kor Hommage à Robert Altman a Prèt à porter vagy Divatdiktátorok című filmmel.

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső