„Szabad egy táncra?”
A Filmkultúra októberi filmklubjában
Október 31-én, szerdán 18.30-kor kezdődik a táncfilmsorozat.

Tavasz a Broadway-n
(Babes on Broadway), amerikai, 1941, r: Busby Berkeley, sz: Mickey Rooney, Judy Garland, Ray McDonald
mf/E, 105 perc
Tommy, Ray és Morton esténként egy harmadrendű New York-i mulatóban lépnek fel, de persze a Broadwayről álmodoznak. Egyik este úgy tűnik, rájuk mosolyog a szerencse.


A korábbi programjaink:


Szelíd szálakon

A Filmkultúra díját a 2007-es Kecskeméti animációs filmfesztiválon Pócs Judit és Rittgasser István Szelíd szálakon című filmje kapta. A díj áll egy nagy tortából, amit az alkotók a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban (volt Mátra gyerekmozi,
Rittgasser István
Erzsébet krt vehetnek át, szeptember 4-én, kedden a fél 7-es előadás után. Akkor levetítjük a filmet, mellé tesszük még néhány kedvencünket, s az előadás végén beszélgetésre invitáljuk őket is és a közönséget is.

Pócs Judit
A Filmkultúra olyan filmnek ad díjat, amelyről úgy véli, kevés szó esett róla, díj is alig vagy egyáltalán nem jutott neki, megérdemli hát, hogy elővegyük, levetítsük, beszéljünk róla.


Március 30-án, pénteken, 18.30-kor
A Filmkultúra márciusi filmklubjában egy újabb Ferreri-film, A méhkirálynő – ismét Ugo Tognazzival a főszerepben.
A világhírű rendező és világhírű színész másik közös filmjéről, A nagy zabálásról művészetpszichológiai elemzést olvashatnak lapunkban Túry Ferenc és Péter Orsolya Márta tollából.


A méhkirálynő

(L'ape regina), olasz–francia, 1963, r: Marco Ferreri, f: Marco Ferreri, Rafael Azcona, o: Ennio Guarnieri, z: Teo Usuelli, sz: Marina Vlady (Regina), Ugo Tognazzi (Alfonso), Walter Giller (Mariano atya), Linda Sini (apáca főnökasszony)

mb, 90 perc

A történet Rómában játszódik egy nagyon vallásos családban. Regina, a fiatal és még szűz lány férjhez megy Alfonsóhoz, a tekintélyes üzletemberhez. A férfi rokonszenves, de már nem fiatal. Temperamentumos felesége sokszor ostromolja heves szerelmével – végül a férfi már menekül a nő elől. Amikor aztán Regina teherbe esik, Alfonsót kizárja az ágyából. A férj belebetegszik a szexualitás hiányába, és így Regina veszi kezébe az autószalon vezetését, sőt az otthoni parancsnokságot is...

[Ugo Tognazzi 85]

Január 25-én fél 7-kor Hommage à Robert Altman a Prèt à porter vagy Divatdiktátorok című filmmel.

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső