Pályázatok, felhívások, közlemények

(2007. 12. 28.)

Mediawave-nevezés

Január 10-ig lehet nevezni a 18. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra (2008. április 25 – május 3.). A nagykorúvá érett fesztivált ezúttal is több országban (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) rendezik meg Győr központtal.
A MEDIAWAVE Fesztivál – „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA” olyan alkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz; akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, éljenek bárhol a világban, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakon. Olyan fesztivált szeretnénk, ahol nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.
Geográfiai határhelyzetünk lehetőséget biztosít arra, hogy tudatosan közvetítsünk a ma is egymástól meglehetősen elzárt kelet- és nyugat-európai régió művészeti mozgásai között. Célunk nem az egységesítés, hanem sokkal inkább a helyi értékek, sajátosságok bemutatása. Kelet és nyugat határán, az egykori politikai és a legújabbkori kulturális és gazdasági vasfüggöny keleti végvárában megkíséreljük felmutatni a jelenkori filmes népvándorlás eredményeit, amelyet más vizuális előadások (színház, mozgásszínház, kiállítások), valamint népzenei, improvizatív és alternatív zenei koncertek egészítenek ki.
Film és video programok
A beérkezett film- és videónevezések bemutatóanyagainak megtekintése után előzsűri dönt a kategóriáktól független versenyprogramban való részvételről. A nemzetközi zsűri a program filmjeit megtekintve egy a nevezési kategóriáktól független fődíjat, kategória díjakat és minősítő díjakat ad ki (legjobb ifjúsági film (kategóriáktól független), legjobb operatőr, legjobb színészi teljesítmény, stb.). Speciális díjak: kritikusok díja, közönségdíj, stb. Az ifjúsági kategória filmjeit külön – fiatal szakemberekből álló – zsűri értékeli.
Előnyben részesítjük a hagyományos forgalmazási struktúrából kiszorult, mozikban és televízióban ritkán látható filmeket. Különösen szívesen látunk a fesztivál szellemiségéhez közel álló tematikájú alkotásokat:
dokumentumfilmeket, ahol a verbalitás helyett a filmes és képi megvalósításra helyeződik a hangsúly,
a zenei témájú filmek közül a jazz, a kortárs és archaikus népzenei, valamint az etnikai alapú kortárs és improvizatív zenével foglalkozó vagy azt kreatívan felhasználó filmeket,
a táncon vagy mozgáson alapuló filmeket (kivéve azok dokumentációját),
a különböző animációs technikákra alapozó filmeket, különösen azokat, amelyek az animáció határfelületeit érintik.
a művészi tartalommal bíró erotikus filmeket,
a kelet- és nyugat-európai vizuális és kulturális értékeket feldolgozó vagy párhuzamba állító filmeket.
Nevezési határidő:
Kérjük, hogy a nevezési lapot és a bemutató video ill. DVD kópiát 2008. január 10-ig küldje meg címünkre (MEDIAWAVE’ 2008 - "FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA", H-9021. Győr, Kazinczy u. 3-5.)
Kapcsolódó site a fesztivál hivatalos honlapja: www.mediawave.hu
E-mail: info@mediawave.hu

 

(2007. 12. 28.)

„Állat!” IV. Országos Középiskolai Videofilm Szemle (2008. április 25-27.) pályázat

Pályázat fővédnöke, a zsűri elnöke: Jancsó Miklós
Pályázat tartalma: 5-20 perces magyar nyelvű film
Pályázati kategóriák: rövidfilm, dokumentumfilm, videoklip, „mobiltelefon-film”, forgatókönyv
A forgatókönyv kategória témáját Jancsó Miklós fogja megadni egy későbbi időpontban, amelyet a honlapon teszünk közzé. A beérkezett forgatókönyvekből ő kiválasztja azt, amelyiket a Szemle idején a konzultációjával elkészítenek az alkotók.
Pályázhatnak: Magyarországi és határon túli középiskolák diákjai. Nevezési díj nincs.
Kérjük beküldeni:
a filmet, formátum: DV cam, mini DV, DVD (MPEG II.)
a pályázati adatlapot (kitölthető a honlapon: www.kaldorkoli.hu/filmszemle)
két fotót a filmből (filmszemle@kaldorkoli.hu e-mail címre)
Pályázat díjazása:
Kategóriánkénti I. Díj: 40.000 Ft.
Pályázat leadási határideje: 2008. március 17., hétfő
Cím: Káldor Miklós Kollégium, 1022 Budapest, Felvinci út 8.
Kapcsolódó honlap: www.kaldorkoli.hu/filmszemle

 

(2007. 12. 28.)

Neten a Győri Filmek Archívuma

A Győri Filmek Archívuma az év első felében beinduló, 15 ezer filmből álló MEDIAWAVE Filmarchívum kis szelete. Tisztelgés a győri, győri származású és egy ideig Győrben alkotó filmkészítők előtt, akik közül többen már nem lehetnek közöttünk.
Az archívum közel 150 filmmel indul, de folyamatosan rakjuk fel a birtokunkban lévő vagy ígért műveket. Elsőként a győri civil filmes szervezete munkái kerülnek, illetve kerültek fel a hetvenes évek közepétől napjainkig. A Győri Amatőrfilm Stúdió, a Győri Vizuális Műhely, a MEDIAWAVE filmjei.
A filmek között mindenki kedvére csemegézhet, mert vannak köztük profi és amatőrfilmek, viccesek és komolyak. De politikusak is, a rendszerváltás környékének helyi eseményeit vagy a nemzeti öntudat ébredését bemutatók, Erdélyről, Gyimesről, Vajdaságról, Felvidékről.
Az adott korszakok fiatalos életérzéseit bemutató kisjátékfilmek és kísérleti filmek. Ilyenek pl. a tavaly elhunyt nagy tehetségű fotós és filmes, Óbermayer József filmjei, melyeket barátja és alkotótársa, Hadarics Gábor újított fel. Nemcsak a maguk kortalan művészi tartalmában érdekesek e filmek, hanem ma már - 25-30 év távlatából - olyan régi győri környezeteket láthatunk a háttérben, amelyek már eltűntek, vagy jelentősen átalakultak. De ez több más filmre is természetszerűleg igaz. Filmek Győr város - tudós, művész vagy közösségformáló - részben már elfeledett alapembereiről, Timaffy Laci bácsiról, Szombathelyi Laciról, Cziráki Lajos bácsiról, Tatai Miskáról, a 70-80-as évek véleményformáló fodrászáról és persze másokról.
Aztán zenei és táncfilmek sokasága, különböző műfajokban: pl. Lajkó Félixről vagy William Fomin táncfilmje a természetben a Győri Balett tagjaival vagy rendhagyó Tolnai Ottó portréfilm Villányi Lászlótól ... Egyszóval, érdemes kutakodni, sok minden más izgalmas dolog található az archívumban, kinek-kinek a saját ízlése szerint...
Az archívum természetesen nem teljes, mint ahogy semmilyen archívum sem lehet sosem teljes. Inkább egy kezdeményezés, amely keretében a MEDIAWAVE várja, minden olyan alkotó jelentkezését, aki művét szívesen hozná nyilvánosságra ennek keretében.
Kérjük azokat, akiknek a szekrény mélyén régi filmtekercsek rejlenek, mi megmentjük őket az utókornak. Legyenek azok családi kirándulás képei vagy bármilyen filmes megnyilvánulások.
Várjuk a véleményeket, hozzászólásokat, akár e levélre válaszként vagy akár az egyes filmekhez fűzött gondolatok formájában (kommentek). Mert az archívum akkor válna egyre teljesebbé, ha megismerhetnénk az alkotók, a környezet, az időszak történéseit, mert lerögzítés nélkül ezek félő elvesznek. Inkább őrizzük őket Győr város vizuális történelmének mellékleteként. Mások örömére és okulására.
E gondolatokkal kívánok áldott karácsonyt és boldogabb új évet mindenkinek a jövő évre nem túl bizakodva készülő, de tervekkel és az archívumhoz hasonló közcélú ötletekkel teli MEDIAWAVE nevében
Hartyándi Jenő
Kapcsolódó honlap: www.mediawave.hu / videógaléria

 

(2007. 12. 21.)

Az MMK pályázati kiírásai 2008-ra

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma 2008. évre az alább felsorolt témakörökben pályázati felhívást tesz közzé.
I. Filmszakma egészét érintő tevékenységek támogatása
a) nemzetközi filmszakmai tevékenység támogatása
b) filmszakmai koordináció támogatása
c) archiválás, film értékmentés támogatása
d) MMK Alapító Okiratában rögzített célok keretében felmerült igények támogatása
II. Fikciós műfaj:
a) forgatókönyv- és filmtervfejlesztés (játékfilm – animációs – fikciós dokumentumfilm)
b) kisjátékfilm
c) vissza nem térítendő támogatás – szelektív
d) visszatérítendő támogatás – szelektív
e) televíziós film gyártás
f) nemzetközi produkciók (koprodukció)
III. Animációs filmek
rövid és egészestés animációs filmek
IV. Nem fikciós műfaj
a) dokumentumfilm gyártás
b) tudományos ismeretterjesztő film gyártás
V. Kutatási, képzési, könyv- folyóirat kiadás, kísérleti film
VI. Filmterjesztés
filmklub, rendezvény, art filmek vetítésének szelektív támogatása
VII. Egyéb
kamattámogatás
VIII. Normatív gyártási támogatás
a) játékfilm és egészestés animációs normatív (fesztivál és nézőszám alapján)
b) animáció, rövidfilm
c) dokumentumfilm
d) tudományos-ismeretterjesztő
e) kisjátékfilm
A részletes pályázati feltételeket tartalmazó pályázati kiírások és a jelen pályázati eljárásokban alkalmazandó szabályzatok és dokumentumok megtekinthetők a Magyar Mozgókép Közalapítvány titkárságán munkanapokon 9-l5 óra között (1068-Budapest, Városligeti fasor 38.), vagy letölthetők a www.mmka.hu honlapról.

 

(2007. 12. 21.)

Nevezés a 4. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra

2008. május 3-ig várják a 4. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra a nevezéseket kisjáték-, animáció- és kísérleti film kategóriában.
További információk és online nevezési lap: www.busho.hu

 

(2007. 12. 14.)

MMK-pályázatok

A Magyar Mozgókép Közalapítvány kiírta az Art-mozitermek 2008. évi üzemeltetési tevékenységének normatív támogatása, a Nyilvános mozibemutatásra kerülő 35 mm-es, egészestés magyar filmek forgalmazásának normatív támogatása, valamint a Nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés, magyar részvételű koprodukciós filmalkotások és art minősítésű külföldi filmek forgalmazásának normatív támogatása című pályázatokat.
Részletek az MMK honlapján: www.mmka.hu

 

(2007. 12. 14.)

Új filmtervfejlesztési döntések

A Magyar Mozgókép Közalapítvány döntései megtekinthetőek az MMK honlapján: www.mmka.hu.

 

(2007. 12. 14.)

Filmírás-pályázat a 39. Magyar Filmszemlén (2008. január 29 – február 5.)

A 39. Magyar Filmszemle során a Fade In Script Consulting és az újonnan alakult Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete Filmíró Szakmai Napot rendez. Ennek egyik kiemelt programjaként alkotói szemináriumot és előadást tart Richard Kwietniowski brit forgatókönyvíró-rendező, egyetemi tanár. Az eseményhez kapcsolódóan a Fade In treatment pályázatot hirdet.
Jelentkezni szélesebb közönségérdeklődésre számot tartó nagyjátékfilm-ötlettel lehet. Műfaji megkötés nincs, de előnyt élveznek a nemzetközi szinten is érthető zsánertörténetek. Fontos a valamilyen szinten egyéni megközelítés, újszerűség, különlegesség, eredeti hang.
A pályázatra angol nyelvű, maximum 10 oldalas cselekményleírásokat várunk. A hangsúly a történet kifejtésén legyen, azaz nem szeretnénk olvasni karakterleírásokat (a szereplők személyisége a cselekményen keresztül bontakozzon ki) és dialógusokat.
Érdemes a fejlesztés korai fázisában lévő történettel jelentkezni, ugyanis három kiválasztott pályázó egyenként másfél órás konzultáción vehet részt a BAFTA-ról és Cannes-ból a legjobb elsőfilm díját elhozó Richard Kwietniowski rendező-forgatókönyvíróval január végén a Filmszemlén. Azok profitálhatnak a legtöbbet egy ilyen beszélgetésből, akiknek filmterve még nem érte el végleges formáját.
A konzultáció eredményeként folytatódhat a történet további fejlesztése, melyhez a Fade In Script Consulting kreatív segítséget nyújt. A három filmterv közül a legjobb bekerül a jövő év első felében induló Fade In nemzetközi online forgatókönyves piactér prémium szekciójába, és így elérhetővé válik illetve kiajánlásra kerül számos nemzetközi filmes döntéshozó számára. Amennyiben a fórumot újra megrendezik, az adott könyv szintén automatikusan bekerül a 2008-as Central European Pitch Forum mezőnyébe.
A pályázati díj 5.000 forint, melyért cserébe az összes pályázó kap egy rövid analízist a beadott filmtervről. Az analízis tartalmazza a filmötlet erősségeit, esetleges problémáit, illetve javaslatokat a továbbfejlesztés irányára.
A pályázatokat elektronikus formában várjuk az info@fadein.eu címre. A pályázatnak tartalmaznia kell a legfeljebb 10 oldalas, angol nyelvű treatmentet, a pályázó nevét és elérhetőségeit, illetve a pályázati díj befizetését igazoló dokumentumot elektronikus formában.
A jelentkezési határidő január 15. A három résztvevő kiválasztása január 20-ig megtörténik, a treatment-analíziseket pedig január 25-ig küldjük ki az összes jelentkezőnek.
A pályázó filmtervek összes joga a pályázónál marad.
További információ: info@fadein.eu

 

(2007. 12. 14.)

Tarr Béla és Téni Gábor közleménye

Budapest, 2007. december 6.
Kedves Barátaink!
Tájékoztatunk Titeket arról, hogy a tegnapi nap folyamán Herendi Gábor a szemletanács elnöke azzal keresett meg minket, hogy mégiscsak A londoni férfi című filmünket szeretnék a filmszemle nyitófilmjének.
Kérése meglepő volt számunkra, hiszen november elején az erre vonatkozó felajánlásunkat visszautasították.
Ezt erősítette meg minden eddigi nyilatkozatuk is.
Ezért a T.T. Filmműhely úgy döntött, hogy a film bemutatóját – a filmszemle keretein kívül – január 28-án az Uránia Filmszínházban a budapesti Francia Intézettel és a magyar forgalmazóval, a Hungarotop Kft-vel közösen rendezi meg.
Ennek szervezése több hete folyik, így Herendi Gábor ajánlata már késve érkezett.
Sajnáljuk!
Üdvözlettel,
Téni Gábor producer és Tarr Béla rendező
T.T. Filmműhely Kft.
Kapcsolódó korábbi hírünk Tarr Béla közleménye címen lejjebb olvasható a Pályázatok, felhívások, közlemények rovatrészünkben.

 

(2007. 11. 30.)

Nevezés Európa Sundence-ére

Várják a nevezéseket a 3. ÉCU-re, az Európai Független Filmfesztiválra (2008. március 14-16., Párizs). A fesztivált a Paris New Guard Literary Journal, Európa Sundance-ének nevezte 2006-ban.
A nevezett filmek előzetese felkerül az ÉCU, Myspace és Bebo weblapokra is, bemutatva a februári rostán nem megfelelő alkotásokat.
Az ÉCU filmfesztivál beadási határideje december 15. (késői határidő 2008. január 15.).
Kapcsolódó link a fesztivál hivatalos honlapja: www.ecufilmfestival.com

 

(2007. 11. 23.)

A Filmkultúra idei a la recherche pályázatának nyertesei:

Első díjat nyert Seres Sándor, Otar Joszelliani Õszi kertek című filmjéről írt elemzése, Ültessünk Fákat! címmel.
Ritter György pécsi filmszakos hallgató kapta a második díjat Török Ferenc Overnightjáról írt, Brókernap címmel beküldött pályaművéért.
Miután egyik nyertes sem tudott eljönni az eredményhirdetésre, nem tudtuk elmondani, hogyan kéne átdolgozniuk kritikáikat, ezért még nem tudjuk közölni azokat.

 

(2007. 11. 23.)

Az MMK kisjátékfilm-gyártási pályázata

A Magyar Mozgókép Közalapítány Játékfilmes Szakkollégium két részben írta ki a kisjátékfilmek gyártásához igényelhető normatív támogatási pályázatát. A beküldési határidő 2007. december 17-e, illetve 2008. március 31-a.
Kapcsolódó honlap: www.mmka.hu

 

(2007. 11. 23.)

Nevezés az Annecyba

A különböző kategóriákba január 15-ig, február 15-ig, 28-ig, illetve március 15-ig várják a nevezéseket az Annecy Nemzetközi Animációsfilm Fesztiválra. A seregszemlét 2008-ban június 9-e és 14-e között tartják.
További információk a fesztivál honlapján: www.annecy.org

 

(2007. 11. 19.)

”A la recherche”

Ezúton értesítjük valamennyi kedves pályázónkat, hogy a 2007-es 'a la recherche' pályázatra érkezett kritikákat november 20-án 18 órakor értékeli a szerkesztõség az Örökmozgóban (Budapest, VII. ker. Erzsébet körút 39). Mindenkit szeretettel várunk.
A Filmkultúra szerkesztõsége

 

(2007. 11. 19.)

Tarr Béla közleménye

A mai napon sajnálattal kellett tudomásul vennünk, hogy a Magyar Filmszemle Tanácsa visszautasította azt a felajánlásunkat, hogy A londoni férfi című filmünket versenyen kívül, a szemle nyitóvetítéseként bocsássuk a magyar közönség elé.
A film ünnepélyes díszbemutatóját – a Filmszemle keretein kívül – 2008. január 28-án este 8-tól az Uránia Nemzeti Filmszínházban fogjuk megtartani.
Budapest, 2007. november 8.
Üdvözlettel és barátsággal,
Tarr Béla
A londoni férfi című filmet eddig a következő országok vásárolták meg moziforgalmazásra: Portugália, Spanyolország, Franciaország, Németország, Benelux államok (Belgium, Hollandia, Luxemburg), Görögország, Izrael, Japán, USA és Kanada tárgyalás alatt.

 

(2007. 7. 20.)

MMK: A dokumentumfilm és a tudományos-ismeretterjesztő film normatív támogatásáról

A kuratórium döntött a dokumentumfilm és a tudományos-ismeretterjesztő film területeken a normatív támogatási pályázatok kiírásáról. A négy új pályázat:
Tudományos ismeretterjesztő filmek gyártásához igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/1 – pályázat benyújtási határideje: 2007. október 15.
Tudományos ismeretterjesztő film gyártásához igényelhető normatív támogatási pályázat kiírása 2007/2 – pályázat benyújtási határideje: 2008. március 31.
Dokumentumfilm gyártáshoz igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/1 – pályázat benyújtási határideje: 2007. október 15.
Dokumentumfilm gyártáshoz igényelhető normatív támogatási pályázat 2007/2 – pályázat benyújtási határideje: 2008. március 31.
A rendelkezésre álló keretösszeg, valamint a várható televíziós struktúra változás, a Médiatörvény újabb tervezetei ismeretében a most közzétételre kerülő pályázati kiírások tekinthetőek biztos alapnak. A széles körű egyeztetések során összefésülésre kerültek a szakmai szervezetek olykor ellentmondásos javaslatai. Ennek alapján területenként meghatározott fesztivállistával külön pályázat készült, külön a dokumentumfilmek, külön a tudományos-ismeretterjesztő filmek területére. A szakma kérésére a fesztivál eredmények és a nézőszám tekintetében a pályázati kiírás 2004. április 1-jére visszamenőleges hatályú. A televíziós megjelenés 2007. évtől az országos sugárzású televíziók esetében jelenthet normatív pontot. A normatív támogatási rendszert a kuratórium az első év tapasztalatai ismeretében mindenképpen felülvizsgálja, és a bevezető év értékelését követően mód lesz a feltételrendszer módosítására, a listák kiegészítésére. Új elem, hogy meghatározásra került az igényelhető támogatási összeg minimuma. A fel nem használt pontok a következő évre átvihetők, az ehhez tartozó keretösszeg a következő évi keretet megnöveli, és újra felosztható. A pályázati eljárás két szakaszból áll. Az első szakasz az igénybejelentés, amely alapján kiszámolható az egy pontra jutó támogatási összeg, amire a második szakaszban lehet pályázni. Kérjük Tisztelt Pályázóinkat, hogy figyelmesen tekintsék át a kiírást, és az abban meghatározott határidőket, valamint a szükséges dokumentumok listáját.
További információk és a pályázati kiírások a Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapján olvashatóak.