A Filmkultúra Filmklubjában november 16-án, csütörtökön fél 7-kor Lucchino Visconti Fehér éjszakák című filmjét vetítjük. Vendégünk Csantavéri Júlia, az olasz film és filmtörténet kitűnő ismerője

A Filmkultúra Filmklubjában október 13-án, pénteken fél 7-kor Bereményi Géza Eldorádó című, 1988-as filmjét vetítjük, amely 1989-ben megkapta A legjobb európai film díját az Európai Filmakadémiától, s amelynek látványtervezője Pauer Gyula volt.


A korábbi programjaink:

Romvári József

Romvári 80

A nyolcvan éves Romvári Józsefet köszöntjük a Filmkultúra filmklubjában, szeptember 18-án hétfőn 18 óra 30-kor. Nagy rábeszélésre Deák Krisztina Jadviga párnája című filmjében vállalta még utolsó előtti munkájában - a Rózsadomb előtt - a diszlet és a látvány tervezésének, összefogásának nagy munkáját.

Fazekas Eszter: "Felöltöztetni a teret, mint az embert..." - Beszélgetés Romvári József díszlettervezővel

Romvári József


U.M.: Többdimenziós, mozgó térfestmény - Szabó István-életműkiállítás a Potsdami Filmmúzeumban - 2003. március 14 - június 15.(Fazekas Eszter Khell Zsolt)

Szabó István-kiállítás és retrospektív Potsdamban (2003 március 13 - június 15.) -Kelet-európai sorstörténetek -- Szabó István filmjei

Somogyi Lia: Jadviga párnája - Deák Krisztina készülő filmjéről



A Filmkultúra filmklubjában április 11-én kedden, fél 7-kor

A 2002-es Filmszemle óta a Filmkultúra kiad egy díjat annak a filmnek, amelyre - a szerkesztőség szerint – érdemeihez képest kevés figyelem jutott a szemlén. A díjat először a Papsajt kapta, aztán Pacskovszky József A boldogság színe 2003-ban, majd Török Ferenc Szezonja 2004-ben, Báthory Orsolya rövidfilmje, az Antik 2005-ben. Idén Szaladják István filmjét, a Madárszabadító, felhő, szélt választottuk.
Április 11-én kedden fél 7 kor mindenkit szeretettel várunk a Filmkultúra filmklubjába, az Örökmozgóba, amikor a filmet vetítjük. Vendégünk lesz a nem éppen szószátyárságáról híres operatőr-rendező, akinek egy régebbi interjúját ajánljuk figyelmükbe.


Madárszabadító, felhő, szél

írta és rendezte: Szaladják "Taikyo" István, operatőr: Gózon Francisco, r. assz.: Joó Katalin, Zene: orosz tradicionális zarándokénekek, Sirin énekegyüttes, vágó: Völler Ágnes, hang: Várhegyi Rudolf, díszlet és jelmez: Ritter Szilvia, gyártásvezető: Kozma Andrea és Stalter Judit, társproducerek: Major István, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, CsáKi Attila, Producer: Muhi András

szereplők: Robert Ovakimjan, Danyiil Oszipov, Alekszandr Markov, Polja Vorobljova, Konsztantyin Vorobljov

Gyártó cég. Inforg Stúdió, Filmteam,

2005, színes, 93 perc

Oroszország. Vászka, a parasztfiú a szerelméhez tart. Az úton találkozik egy emberrel, akiről nem tudja eldönteni, hogy zarándok, csavargó vagy csak egy szent bolond.

A találkozás hatására megváltozik az élete.

Február 22-én kedden 18.30-kor Jeles András filmjét, a

József és testvéreit (Jelenetek egy parasztbibliából)2003, vetítjük, amely 2006 januárjában megkapta a magyar filmkritikusoktól a B. Nagy László-díjat.

Cikkeink

Kolozsi László: József és testnedvei és

Molnár Szilvia: Képmutogatás a megszokás ellen


Bartók-feldolgozások

október 25. kedd, 18.30

A csodálatos Manadarin

magyar táncfilm, 2000, r: Mészáros Márta, f: Lengyel Menyhért, o: Piotr Wojtowicz, sz: Bozsik Yvette (lány), Zhang Yu Jung (Mandarin), Jan Nowicki (gavallér), Vati Tamás (fiú), Gálffy László (csavargó), Kamarás Iván (csavargó), Szabó Győző (csavargó), mb, 35 perc

Három csavargó prostitúcióra kényszerít egy fiatal lányt: férfiakat kell elcsábítania, akiket ők aztán kifosztanak és megaláznak. Az akció mindaddig jól működik, míg meg nem érkezik egy különös és gazdag kínai. A lány erotikája olthatatlan vágyat ébreszt a férfiban.

A kékszakállú herceg vára

magyar operafilm, r, f: Silló Sándor, o: Nemes Tibor, sz: Kolonits Klára, Kovács István, Jordán Tamás, mb, 65 perc

A Bartók operájából készült filmalkotás középpontjában egy erős szimbólum áll: a vár, a férfi lelke, múltjának épülete, a menedék. A sötét, hideg vár, Kékszakállú életének színtere, ahol eljátszhat a múlttal, eljátszhat egy gondolattal, elvíve a játékot a végletekig, ahol a boldogság és boldogtalanság a tét.

[az on-line Filmkultúra filmklubja]

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső