Magyar filmek külföldön

(2006. 12. 15.)

Nők a kamera mögött Újdelhiben

Az 1. Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. december 11-18.) versenyez Kocsis Ágnes Friss levegője (játékfilm kategória), illetve Fekete Ibolya Utazások egy szerzetessel című dokumentumfilmje – adta hírül a filmunió.
Újdelhiben a Rendezőnők filmfesztiválja Goda Krisztina Csak szex és más semmi című komédiáját és Groó Diana Előttem az élet című új dokumentumfilmjét is bemutatja.
Kapcsolódó honlapok: www.iiwff.com és www.filmunio.hu

 

(2006. 12. 15.)

Ketten a Selyemúton

Az 1. Bursai Nemzetközi Selyemút Filmfesztiválon (2006. december 13-17., Törökország) Tímár Péter A herceg haladéka című moziját a főszereplő Szabó Gabi és Sánta György producer személyesen mutatja be a közönségnek; Gárdos Péter Az igazi Mikulás című alkotását a rendező és ifj. Seregi László operatőr kíséri el Bursába.
Kapcsolódó honlapok: www.ipekyolufilmfest.com és www.filmunio.hu

 

(2006. 12. 1.)

Kairóban

A 30 éves kairói filmfesztivál (2006. november 29 – december 9.) versenyprogramjában debütál Elek Judit filmje, A hét nyolcadik napja. A zsűri tagja Szinetár Miklós rendező – adta hírül a Filmunió
Elek Judit, a legendás Máriássy-osztály egykori növendékének, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség, már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteilben nyert nagydíjat.
A hét nyolcadik napja főszereplője Maja Komorowska. A film Szendrőy Hanna, „elvirágzott primadonnáról szól, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik. Aztán visszatér a lakásába, ahova átmenetileg hajléktalanokat telepített a maffia, és egy véletlen kapcsolat hoz újra reményt az életébe. A tragikomédia a Maja Komorowska alakította főszereplő sorsán keresztül meséli el, hogy néha a legsötétebb megpróbáltatások között sejlik fel egy tisztább és igazabb élet lehetősége, s hogy a szerelem csodája kortalan.”
A film rendezője, forgatókönyvírója és producere, Elek Judit személyesen mutatja be új filmjét Kairóban.
Az egyiptomi filmfesztivál 30. születésnapja alkalmából az elmúlt évek díjnyertes alkotásait is műsorra tűzi. Gárdos Péter 2002-ben fődíjat nyert, Az utolsó blues című filmjét ebből az alkalomból láthatja újra a nagyközönség.
Goda Krisztina Csak szex és más semmi című komédiáját a „Fesztiválok fesztiválja” elnevezésű válogatásban tűzik műsorra a legnagyobb filmszemlék kedvencei között.
A fesztivál honlapja: www.cairofilmfest.org

 

(2006. 11. 24.)

Tíz országban a Taxidermia

Már tíz ország vásárolta meg, köztük az Egyesült Államok és Anglia vásárolta meg Pálfi György Taxidermiájának a forgalmazási jogát – mondta Miskolczi Péter producer a Távirati Irodának. A magyar mozik november 9-én mutatták be a filmet.
Az eladási jogról a gyártók még februárban kötöttek szerződést az egyik legnagyobb, európai filmekkel foglalkozó világforgalmazóval Berlinben. A vállalat jogosult a film értékesítésére a világban, kivéve a koprodukciós országokat, Franciaországot és Ausztriát – magyarázta a producer, aki a Fortissimo Films érdemének nevezte, hogy nemrég a Tartan Films megvásárolta az angliai, majd az egyesült államokbeli forgalmazási jogot.
„A Be-Ne-Lux államokban a Hukkle holland forgalmazója még a bemutató előtt, látatlanban írta alá a Pálfi filmjének bemutatásáról szóló szerződést” – mondta Miskolczi Péter hozzátette, hogy várhatóan két hét múlva lesz végleges összesítésük a szóba jöhető országokról.

 

(2006. 11. 24.)

Aubenas-ban, Segoviában, Bejrútban, Bukarestben, Antwerpenben

Szabó István a díszvendége a franciaországi Aubenas-ban az Európai Filmek Fórumának. Magyar mozgóképek a bukaresti és az antwerpeni filmfesztivál műsorán – adta hírül a Filmunió.
A dél-franciaországi Aubenas városában november 20-a és 26-a között találkoznak Európa jeles filmművészei. Az idén 8. alkalommal megrendezendő Európai Filmek Fórumának díszvendége Szabó István. Az 1999-ben alapított fórumon az Álmodozások kora, az Apa, a Mephisto és A napfény íze című filmeket tűzik műsorra. Az Oscar-díjas magyar rendezővel nemcsak a szakma képviselőinek, de a nagyközönségnek is alkalma nyílik a személyes találkozásra Aubenas-ban. A francia filmfórum az „Európai Mozi-panoráma” című válogatásban műsorra tűzi a Sorstalanságot és a Taxidermiát is.
Szabó István legutóbbi filmje, a Rokonok fesztiválkörútja novemberben Segoviába, az európai filmek ünnepére kapott meghívást, majd Bejrútban lesz látható.
A bukaresti DaKino filmfesztiválra két magyar alkotás érkezik. A román fővárosban 16. alkalommal megrendezendő bukaresti fesztivál versenyprogramjában szerepel A 639. baba, illetve Zsigmond Dezső Csigavár című dokumentumfilmje is látható.
Antwerpenben november 23-án kezdődik a társadalmi kérdéseket feszegető filmek seregszemléje. A „Festival van de Sociale Film” idei válogatásába Vranik Roland Fekete kefe és Antal Nimród Kontroll című filmjét mutatják be.

 

(2006. 11. 24.)

Salernóban, Spanyolországban és Tallinnban

Petényi Katalin és Kabay Barna A közvetítő című dokumentumfilmje a hatvanadik születésnapját ünneplő salernói filmfesztivál versenyprogramjába kapott meghívást.
Magyar filmek Spanyolországban, és a „Black Nights” filmfesztiválon Tallinnban – adta hírül a Filmunió.
Európa legrégebbi filmfesztiváljainak egyike kezdődött Salernóban november 21-én. A Cannes-i és velencei mustrával közel egyidős filmszemle versenyprogramjába kapott meghívást Petényi Katalin és Kabay Barna A közvetítő című dokumentumfilmje. A Szent Márton hegyén több mint ezer éve alapított Pannonhalmi Apátságot az alkotópáros Asztrik főapát vallomásainak segítségével mutatja be. A közvetítőt nemrég nagy sikerrel mutatták be a Római Magyar Akadémián, a film fényképezésért Jankura Péter a legjobb operatőr díját vehette át a montenegrói televíziós fesztiválon Barban.
44. alkalommal rendezik meg a gijoni nemzetközi filmfesztivált, november 23-tól. A spanyol filmszemle különprogramban mutatja be a ’60-as, ’70-es évek közép-európai filmművészetét, Jancsó Miklós Még kér a népével (1971) és Szabó István Apájával (1966) című filmje kapott meghívást a válogatásba. Ezt követően Spanyolországban a La Coruna-i, madridi és valenciai filmarchívum is műsorra tűzi a válogatást. A filmintézetekben Jancsó és Szabó filmjei mellett Gaál István Magasiskola (1970) című művét is vetítik. A gijoni fesztivál versenyprogramjába Iványi Marcell Ballada című filmje kapott meghívást. A Giuseppe Pellizza da Volpedo festménye ihlette rövidfilm Asturias-tartomány díjáért versenyez Gijonban.
Kocsis Ágnes Friss levegőjét vetítik a „Black Nights” (Fekete Éjszakák) filmfesztiválon Tallinban. A legnagyobb észt fesztiválra két magyar vígjáték két főszereplője díszkíséretében érkezik. Fancsikai Péter jelenlétében vetítik a Tibor vagyok, de hódítani akarok! című komédiát és Hámori Gabriella részvételével mutatják be az Állítsátok meg Terézanyut! című filmet. Hámori Gabriella a European Film Promotion „Shooting Stars” program turnéjának keretében látogat el az észt fővárosba.

 

(2006. 11. 20.)

Regensburgban és Cottbusban

27 alkotással, „Magyarország, a rövidfilmek országa” címmel szentel különprogramot a magyar filmalkotóknak a 13. Regensburgi Rövidfilm Hét (2006. november 15–22.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A dél-németországi rendezvény magyar animációkat, „fesztiválkedvenceket” és Szabó István ritkán látható rövidfilmjeit tűzi műsorra.
Az „Animálva” című sorozat a magyar animáció legendás és legújabb terméséből ad ízelítőt: Cakó Ferenc Cannes-i nagydíjas Ab ovo (1988) című filmje mellett Péterffy Zsófi Kalózok szeretője (2002) című velencei díjas animációja, Rofusz Ferenc Gravitáció (1984) című munkája, valamint M. Tóth Géza közel száz filmfesztivál megjárt Maestro című 3D technikával készült filmje is látható lesz. Az animációk a CAKÓ Stúdióból, a Pannóniafilmből és a Duna Műhelyből érkeznek Regensburgba. A nemzetközi filmfesztiválok kedvenceiből is látható lesz egy válogatás, amelyben Dési András–Móray Gábor, Fliegauf Benedek, Kenyeres Bálint, Kocsis Ágnes, Mészáros Péter, Mundruczó Kornél, Pölcz Boglárka és Róbert, valamint Tóth Barnabás filmje látható.
A program különlegessége Szabó István három rövidfilmje: a Te (1961) című első alkotása, az Álom a házról (1971), valamint a Ten Minutes After (2002) című munka amelyeket a Klasszikusok című válogatásban vetítenek.
A 16. Cottbus-i Kelet-európai Filmek Fesztiválján (2006. november 14-18.) versenyez Pálfi György Taxidermiája, valamint Dyga Zsombor Részletkérdések és Krasznahorkai Balázs Hegyek közt című rövidfilmje. A német fesztivál Közép-Európa országainak kiemelkedő mozisikereit is műsorra tűzi: a válogatásba Goda Krisztina Csak szex és más semmi című filmjét is meghívták. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című moziját a fesztivál információs programjában tűzik műsorra.
További kapcsolódó cikkünk:
Gáspár Nándor: Kicsit szürke, kicsit keserű, de a mienk – Mazsolázás a Cottbus-ban az idén is megrendezett Kelet-európai filmek fesztiválja alkotásaiból (2004)
Kapcsolódó honlapok: www.regensburger-kurzfilmwoche.de és www.filmfestivalcottbus.de

 

(2006. 11. 20.)

Indiában és Tajvanon

Magyarországról érkező filmek színesítik a kalkuttai, a goai és a taipei seregszemlék műsorát – adta hírül a Magyar Filmunió sajtóközleménye.
13 magyar filmet vetítenek Kalkuttában a 12. Kolkata Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. november 10-17.), ahová 53 országból érkeznek a mozgóképek. Az életműveket bemutató szekcióban Tarr Béla és Kézdi-Kovács Zsolt alkotásaiból mutatnak be egy-egy válogatást. Műsorra tűzik továbbá Deák Krisztina A miskolci boniésklájd és Gárdos Péter Az igazi Mikulás című játékfilmjeit. A kalkuttai fesztivál izgalmas pillanatának ígérkezik Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmjének premierje: a részben Indiában forgatott költői Kőrösi Csoma-portrét ugyanis első ízben láthatja az indiai közönség Kalkuttában.
Goa városában november 23-án kezdődik nemzetközi filmfesztivál, amelyen Szaladják „Taikyo” István Madárszabadító, felhő, szél című alkotása képviseli Magyarországot. A rendező és a film producere Muhi András személyes részvételével vetítik a filmet.
Az 1962-ban alapított „Golden Horse” (Arany Ló) nemzeti filmszemle november 11-én kezdődik Taipeiben. A tajvani filmtermést bemutató fesztivál az európai moziból is kínál ízelítőt: Francois Ozon és Krzysztof Zanussi filmjeit is Taipeiben ismerhette meg a tajvani közönség. Magyarországot a fiatal rendező generáció két sikeres alkotója, Vranik Roland Fekete kefe és Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjével képviseli.
Kapcsolódó honlap: www.calfilmfestival.org

 

(2006. 11. 20.)

Barcelonában, Cuenca-ban és Ljubljanában

Kocsis Ágnes első játékfilmje több európai fesztiválon is látható az elkövetkezendő hetekben – adta hírül a filmunió. A Barcelonában november 10-én kezdődő l’Alternativa független filmszemle versenyprogramjába kapott meghívást, ezután a Cuenca-ban megrendezendő fesztiválon vetítik Spanyolországban.
Ljubljanába, a november 10-én kezdődő nagyszabású nemzetközi seregszemlére is érkeznek magyar filmek. Pálfi György Taxidermiáját az „Extravaganza” című válogatásban, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét pedig a „South by Southeast” nevű programban mutatják be.

 

(2006. 11. 11.)

Kisfilmek a nagyvilágban

Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint és Dési András–Móray Gábor rövidfilmjei a nagyvilág filmfesztiváljain – a Magyar Filmunió sajtóközleménye.
Portugália legnagyobb animációs fesztiválja, a CINANIMA november 6-a és 12-e között ünnepli 30. születésnapját Espinho-ban. Cakó Ferenc gyurma-animációja, a Hé S.O.S érkezik Magyarországról a 28 ország részvételével megrendezett filmszemlére.
Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotásának fesztiválkörútja az Egyesült Államokban és Olaszországban folytatódik. 2005 legsikeresebb magyar rövidfilmje a Missouri államban november 9-én kezdődő St. Louis filmfesztiválon versenyzik. A St. Louis filmfesztiválra meghívták Gauder Áron Nyócker! című egészestés animációját is. A Before Dawn Bolzanóban a „No Words” fesztiválon versenyez; az olaszországi rendezvény a szavak és dialógusok nélkül készített filmekre specializálódott. Zágrábban „One Take” címmel november második felében rendeznek nemzetközi filmversenyt, ahol az egy snittben felvett műveké a főszerep. Kenyeres Bálint alkotása a bolzano-i és a zágrábi filmszemlék első magyar résztvevője.
A 639. baba, Dési András György–Móray Gábor alkotása is több filmfesztiválra kapott meghívást novemberben. A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott sci-fi a Kölnben november 9-én kezdődő UNLIMITED elnevezésű szemlén, majd az ASIANA filmfesztiválon, Szöulban versenyez. A Villeurbanne-ban november második felében kezdődő rövidfilmfesztivál is műsorra tűzi A 639. babát. A francia fesztivál versenyprogramja 21 filmből áll.
Kapcsolódó fesztivál-honlapok:
www.cinanima.pt
www.cinemastlouis.org
www.4ff.it
www.onetakefilmfestival.com
www.aisff.org
www.lezola.com
A Magyar Filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2006. 11. 4.)

Sevillában kiderül…

„100% európai” a Sevillai Filmfesztivál (2006. november 3-11.) mottója. A kizárólag európai alkotásokat műsorra tűző nagyszabású rendezvény legfontosabb szekcióiba összesen hét magyar film kapott meghívást – adta hírül a Filmunió.
A verseny fődíjáért, az Arany Giraldillóért – amely a nyertes film spanyolországi moziforgalmazásának költségeit biztosítja – Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása indulhat. Az Europa-Europa szekcióban, amelynek elismeréséről a közönség dönt, Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája versenyez. Az Eurimages által támogatott filmek közé Pálfi György Taxidermiája kapott meghívást. Az Eurodoc válogatásban Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című alkotása versenyez.
A sevillai filmfesztiválon az Európai Filmakadémia, november 4-én, felfedi a 2006-os jelölteket. A 49 nevezett játékfilm között van a Fehér tenyér és a Taxidermia. A nevezett filmek közül az akadémia 1700 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit.
A legjobb európai rövidfilm várományosai között biztosan ott a Before Dawn, valamint „Az év felfedezettje”-díj négy jelöltjének egyike Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjével. Az EFA-jelöltek bejelentéséhez kapcsolódóan Sevillában műsorra tűzik a legjobb európai rövidfilm díjának várományosai között Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját.
Kapcsolódó hírünk lejjebb olvasható Hámori Gabriella reflektorfényben Sevillában címen.
Kapcsolódó honlapok: www.festivaldesevilla.com/2006 és www.filmunio.hu

 

(2006. 11. 4.)

Los Angelesben és Törökországban

A huszadik születésnapját ünneplő AFI fesztiválon lesz Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjének amerikai premierje. Az Amerikai Filmintézet által rendezett fesztivál Los Angeles legrégebbi filmfesztiválja (2006. november 1-12.).
12. alkalommal rendezik meg a „Festival on Wheels” című utazó seregszemlét. Az egyhónapos fesztivál közel 4000 km-t tesz meg (Ankara, Kars, Tbiliszi és Baku 2006. november 3-26.), Magyarországról A 639. baba, A vírus és a Maestro című filmek érkeznek Törökországba.
Kapcsolódó honlapok: www.afi.com és www.europeanfilmfestival.com

 

(2006. 10. 29.)

Ellenállás és Újjászületés: A magyar mozi 50 évvel ’56 után – vetítéssorozat a New York-i Lincoln Centerben

Két hetes magyar vetítéssorozat kezdődött október 27-én az Egyesült Államok kulturális fellegvárában Ellenállás és Újjászületés: A magyar mozi 50 évvel ’56 után” címmel – adta hírül a Magyar Filmunió. A közel harminc filmből álló műsornak a Lincoln Center for Performing Arts ad otthont.
’56-ra emlékezve címmel az idén 50. évfordulóját ünneplő forradalomnak emlékét őrző alkotásokat vetítenek, köztük Fábri Zoltán Húsz óra (1965) és Gothár Péter Megáll az idő (1983) című legendás filmjeit. A „Tisztelet Jancsó Miklósnak” című válogatásban a 85 éves mester régi filmjei, mint például a Szegénylegények (1965) vagy a Csillagosok, katonák (1967) mellett az új Jancsó-filmeket, a Nekem Lámpást adott Kezembe az Úr Pesten (1999) című film képviseli. Az „Új magyar film” elnevezésű programba a közelmúlt kiemelkedő filmalkotásaiból válogattak a szervezők. Antal Nimród, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Janisch Attila, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Pejo Robert Adrián, Török Ferenc és Szomjas György egy-egy alkotását mutatják be New Yorkban. A vetítéssorozat megnyitójára Mundruczó Kornél személyesen is ellátogat.
A vetítéssorozathoz „A magyar film aranykora” címmel filmplakát-kiállítás is társul, 200 darab 1912 és 1945 között készült alkotással.
Az „Ellenállás és Újjászületés” című vetítéssorozat a Film Society of Lincoln Center és a Magyar Filmunió közös rendezvénye a New York-i Magyar Intézet együttműködésével.
Az 1969-ben alapított Film Society of Lincoln Center egyike a legrégebb működő amerikai filmintézeteknek. Filmfesztiválja, az évente megrendezett New York Filmfesztivál, valamint a New Directors/New Films elnevezésű szemle fedezte fel az amerikai közönség számára Truffaut-t, Fassbindert és Almodóvart is.
Kapcsolódó írásaink:
Zala Tibor, hajdan volt moziplakátok az Örökmozgóban (2006)
Kovács Gergely: A magyar filmplakát mai állapota (2003)
Misetics Mátyás: Plakátok, mozik, dekoráció – Jegyzet
Köves Krisztián Károly: 15 perc hírnév – A plakát és a film kapcsolata

 

(2006. 10. 29.)

1956-os filmfesztivál Brüsszel és Párizs után Bordeaux-ban

Az 1956-os magyar forradalom témájával foglalkozó négy magyar játékfilmből és több dokumentumfilmből álló Revolution,R elnevezésű sorozat Brüsszel és Párizs után október 30-tól november 11-ig a dél-franciaországi Bordeaux-ba érkezik.
Mészáros Márta A temetetlen halott, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő és Gárdos Péter Szamárköhögés című nagyjátékfilmje mellett többek között Sólyom András Kádár János utolsó beszéde című alkotását, Gimes Miklós Mutter című filmjét, Edwy Boglárka 12 voltam 56-ban című naplófilmjét, Kőrösi Zsuzsa Keresztezett életutak, Kádár János és Nagy Imre című, illetve Kassowitz Péter Nyomozás egy emberrablás ügyében című dokumentumfilmjét láthatja a francia közönség.

 

(2006. 10. 29.)

Hámori Gabriella reflektorfényben Sevillában

A Sevillai Filmfesztivál (2006. november 3-11.) „Shooting Star”-jai között bemutatkozik Hámori Gabriella, az Állítsátok meg Terézanyut! címszereplője is – tájékoztatta a társszervező European Film Promotion a Filmkultúrát.
A „Shooting Star”-ok tizedik generációját a jövő éve Berlinálén mutatják be 2007. február 9-e és 11-e között.
A Sevillai Filmfesztivál „Shooting Star”-jai és filmjei:
Hámori Gabriella (Bergendy Péter: Állítsátok meg Terézanyut!)
Maarja Jakobson, Észtországból (Veiko Őunpuu: Empty)
Vesela Kazakova, Bulgáriából (Zornitza Sophia: Mila from Mars)
Carlos Leal, Svájcból (Samir: Snow White)
Nuno Lopes, Portugáliából (Marco Martins: Alice)
Ruth Negga, Írországból (Neil Jordan: Reggeli a Plútón / Breakfast on Pluto)
Jasper Pääkkönen, Finnországból (Aleksi Mäkelä: Matti)
Beate Bille, Dániából (Per Fly: Manslaughter)
Kapcsolódó honlapok: www.efp-online.com és www.festivaldesevilla.com/2006

 

(2006. 10. 24.)

A Friss levegő és a Taxidermia a jubiláló londoni filmfesztiválon

Kocsis Ágnes és Pálfi György filmjét vetítik az Egyesült Királyság legnagyobb filmfesztiválján. Az 50. Londoni Filmfesztiválon (2006. október 18 – november 2.) 14 helyszínen 50 ország 300 alkotása szerepel.
Mindkét filmet játsszák Norvégia legnagyobb filmfesztiválján, Bergenben: Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje a bergeni fesztivál (2006. október 18-25.) fődíjáért versenyez. A díj biztosítja, hogy a nyertes filmet a norvég mozikban forgalmazzák. A Taxidermiát a záróceremónián vetítik. Pálfi György első nagyjátékfilmjét, a Hukklét, a „Rendkívüli Filmek” programban tűzik műsorra.
A Taxidermiát a zágrábi filmfesztivál (2006. október 16-21.) versenyprogramjába is meghívták. A horvát főváros filmünnepén látható Bacsó Péter legendás A tanúja és bemutatják Csáki László és Pálfi Szabolcs Egerszalók című dokumentumfilmjét is.
Kapcsolódó honlapok: www.lff.org.uk, www.biff.no/2006 és www.zagrebfilmfestival.com

 

(2006. 10. 24.)

Valencia díszvendége: Magyarország

Magyarországot választotta díszvendégének az október 19-én kezdődő „Mostra de Valencia” filmfesztivál. A 27. alkalommal megrendezendő katalán filmünnep kilenc magyar játékfilmet tűz műsorra, köztük négy elsőfilmet, Goda Krisztina, Vranik Roland, Antal Nimród ás Mispál Attila első alkotását. A valenciai filmfesztiválon látható lesz Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Dr. Horváth Putyi és Pejo Robert Adrian egy-egy filmje – adta hírül a filmunió.
A rendezvény díszvendége Böszörményi Zsuzsa, Horváth Putyi, Mispál Attila, valamint Gryllus Dorka, aki a Dallas Pashamende című film bemutatója kapcsán látogat el a spanyol filmfesztiválra. Pejo Robert Adrian filmjét a fesztivál bemutatót követően a spanyol mozik műsorra tűzik.
A jelenlévő magyar filmalkotók és Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója sajtótájékoztató keretében mutatják be a meghívott magyar filmeket.
Kapcsolódó honlap: www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 24.)

Mészáros Márta Nagy Imre-filmje olaszul

Az Istituto Luce készíttette el Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének olasz nyelvű szinkronját – az 1956-os forradalom évfordulójára.
A római székhelyű Istituto Luce a legrégebbi közintézmény a világon, amely oktatási és informatív célú filmterjesztéssel foglalkozik, 1924-ben alapították. Mészáros Márta Nagy Imre-filmjét 2006 október 12-én mutatták be a Római Magyar Akadémián.
Kapcsolódó honlapok: Római Magyar Akadémia és www.luce.it

 

(2006. 10. 15.)

Szabó István a zsűri elnöke Ázsia legnagyobb nemzetközi filmünnepén

A 11. Pusani Nemzetközi Filmfesztivál (2006. október 12-20.) szervezői Szabó Istvánt kérték fel a versenyzsűri elnökének. Az Oscar-díjas Mephisto rendezője a nemzetközi zsűri elnöklete mellett mesterkurzust is tart, valamint a fesztivál kézlenyomat ünnepsége keretében örökíti meg kézjegyét a pusani fesztiválpalotában. Az elmúlt években az ázsiai filmművészet legnagyobb kiválóságai mellett többek között Theo Angelopolous és Peter Greenaway hagyta már kézlenyomatát az utókornak Dél-Korea második legnagyobb városában –adta hírül a Filmunió.
A pusani fesztiválra több mint hatvan európai film érkezik, Magyarországról három: Kocsis Ágnes Friss levegőjét a kritikusok válogatásában vetítik, Pálfi György Taxidermiája a „Midnight Passion” nevű programban lesz látható, Hajdu Szabolcs Fehér tenyerét pedig a „World Cinema” című műsorban mutatják be. A 2007-es magyar Oscar-nevezést a fesztiválhoz kapcsolódó Ázsiai Filmvásáron is vetítik a film nemzetközi értékesítésével foglalkozó francia ügynökség, az Onoma és a European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként.
Kapcsolódó honlapok: www.piff.org és www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 15.)

Gentben és Chemnitzben

A 33. Flandriai Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. október 11-21.) versenyez
Szabó István Rokonokja. A Móricz-adaptációt Csányi Sándor, a főszereplő személyesen kíséri el a belgiumi vetítésre. Az öt genti moziban 200 filmet bemutató tíznapos fesztivál az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára jelölt alkotásokat is levetíti, köztük Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. A fiatal rendező is a genti fesztivál vendége lesz – adta hírül a Filmunió.
Németországban a 11. Schlingel Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Filmfesztiválon (Chemnitz, 2006. október 9-15.) versenyez Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című nagyjátékfilmje. A rövidfilmek között 27 országból érkező 42 alkotás kel versenyre a fesztivál díjaiért. A Kecskemétfilmtől Nagy Lajos Fából faragott Péter című animációja érkezik, amely a Magyar Népmesék sorozat epizódja, valamint Richly Zsolt A hetvenkedő sün című alkotása.
További kapcsolódó cikkünk: Igazságkeresés girbegurba utakon – Beszélgetés Tóth Ildikó színművésszel
Kapcsolódó honlapok: www.filmfestival.be, www.ff-schlingel.de és www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 15.)

A mi gólyánk Corkban

Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című Európa Filmdíjas alkotásával ünnepli a corki filmfesztivál csatlakozását a UIP-díjat is adó fesztiválokhoz – adta hírül a Filmunió. 1956-ban alapították az írországi filmfesztivált, amelyet idén október 8-a és 15-e között rendeznek meg, Corkban.
A ír filmszemle idén csatlakozik a UIP-díjat adó 13 nemzetközi filmfesztiválhoz. A UIP-díj az Európai Filmakadémia és a UIP közös kezdeményezése az európai rövidfilmek népszerűsítése érdekében. Az immáron 14 nemzetközi filmfesztiválon elnyerhető „Prix UIP” automatikus nevezést jelent az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára. A csatlakozás alkalmából a corki filmfesztivál válogatást mutat be az elmúlt évek legkiválóbb Európa Filmdíjas rövidfilmjeiből, közöttük Gyarmathy Lívia rövidfilmjével.
A mi gólyánk 2000-ben kapta meg az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilmnek járó elismerését. Az 1999-ben készült mű egy gólya történetét meséli el, aki „a hideg tél közeledtével nem repül el, amikor társai elindulnak a hosszú útra Afrikába…” hanem itt marad, és „a falusiak figyelmének és gondoskodásának középpontjába kerül, s a madár maga is a kis magyar falu lakója lesz”. Gyarmathy Lívia szavak nélkül elmesélt meséjét számos fesztivál mutatta be világszerte; Antalyában, Bukarestben Marseille-ben és San Francisco-ban nyert trófeákat, valamint megkapta a Magyar Filmszemle különdíját is 1999-ben.
Az 1998-ban alapított UIP-díjat az említett 14 filmfesztiválon magyar részről eddig Péterffy Zsófia Kalózok szeretője (2002), Cakó Ferenc Randevú (2005) és Kenyeres Bálint Before Dawn (2006) című filmje nyerte el.

 

(2006. 10. 7.)

Chicagóban és Varsóban

Goda Krisztina, Pálfi György és Szabó István filmjeit mutatja be a 42. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál. Varsóban összesen hat magyar alkotás gazdagítja a filmünnep programját – adta hírül a Filmunió.
Észak-Amerika leghosszabb versenyfesztiválján (2006. október 5-19.) megfordul Dustin Hoffman, Spike Lee és Liza Minnelli is. A több mint 30 ország részvételével rendezett mustra programjaiba Magyarországról is érkeznek filmek. A fesztivál fődíjáért, az Arany Hugóért folyó versenybe Pálfi György Taxidermia című alkotása kapott meghívást. Az elsőfilmesek versenyében a Csak szex és más semmi című komédia száll ringbe, amelyet rendezője, Goda Krisztina személyesen mutat be a chicagói közönségnek. A nagyvilág filmművészetének javából válogató „World Cinema” programban Szabó István Rokonok című filmjét mutatják be. A Rokonok chicagói premierjén részt vesz a film producere Rózsa János.
48 országból érkeznek mozifilmek a lengyel fővárosba a 22. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválra (2006. október 6-15) között rendeznek meg. A filmünnep újdonsága, hogy az „Új Filmek, Új Rendezők” filmverseny mellett regionális versenyprogramot is kínál. Az elsőfilmek versenyében tűzik műsorra Kocsis Ágnes Friss levegő című diplomafilmjét, míg Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című munkája a régió filmjei közé kapott meghívást. Kocsis Ágnes és Hajdu Szabolcs a varsói fesztiválon személyesen mutatják be filmjeiket. Szabó István Rokonokját a világhírű filmművészek alkotásait csokorba gyűjtő „Master’s Touch” válogatásban tűzik műsorra Varsóban. A rövidfilmek között Kocsis Ágnes A vírus és M. Tóth Géza Maestro című filmjeit is vetítik.
Az Európa Filmdíjak decemberben tartandó varsói ünnepségét megelőlegezve a filmfesztiválon műsorra tűzik a legjobb európai rövidfilm díjára jelölt munkákat is, köztük Kenyeres Bálint Before Dawn című filmjét.
A fesztiválok honlapjai: www.chicagofilmfestival.org és www.wff.pl
A Magyar Filmunió honlapja: www.filmunio.hu

 

(2006. 10. 7.)

Essonnéban, Asunción-ban, Sitges-ben és Leuvenben

Kocsis Ágnes, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Jeles András, Pálfi György és Török Ferenc filmjeit vetítik Franciaországban. Pálfi György Hukkléja (2002) a Paraguay-i filmfesztivál első magyar filmjeként mutatkozik be Asunción-ban, a Taxidermia a fantasztikus filmek megrendezett Sitges-ben nemzetközi filmfesztiválján versenyez. A Leuven-i Cinema ZED-ben magyar filmnapok kezdődnek.
Két magyar versenyfilmmel és tucatnyi magyar alkotással kezdődik az európai filmek fesztiválja Essonnéban október 6-án. A franciaországi filmfesztivál versenyprogramjába a Friss levegő és a Fehér tenyér kaptak meghívást. A Cinessonne „Keleti szél” című különprogramjában Kocsis Ágnes, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Jeles András, Pálfi György és Török Ferenc alkotásait mutatják be, rövid- és játékfilmeket egyaránt. A fiatal lengyel, cseh és magyar rendezőgenerációra koncentráló filmünnepen Fliegauf Benedek, Török Ferenc és Andrea Roberti, a Friss levegő társrendezője személyesen is részt vesz.
A Hukklét vetítik első magyar filmként a Paraguay-i Nemzetközi Filmfesztivál történetében, amely október 5-én kezdődik és idén ünnepli 15. születésnapját. Pálfi György világhírű diplomafilmjét Asunciónban a Paraguay-i Filmintézetben tűzik műsorra.
Pálfi György második nagyjátékfilmjét (Taxidermia) Katalóniában, a 39. Fantasztikus Filmek Fesztiválján (október 6-15) vetítik. A Sitges-i seregszemle húsz szekcióban közel kétszáz alkotást tűz műsorra.
A Leuveni Cinema ZED-ben magyar filmnapok kezdődnek október 4-én. A Nyócker!, a Johanna, A porcelánbaba és a Kontroll mutatkozik be Belgium egyetemi városának filmszínházában.
Fesztivál-honlapok: www.cinessonne.com, www.pla.net.py/cinefest és www.cinemasitges.com

 

(2006. 10. 1.)

Vancouverben, Reykjavíkban, New Yorkban és Changzhouban

Szabó István Rokonokjával a műsoron kezdődik a 25. Vancouveri Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 28-án. A Csányi Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével készült Móricz-adaptáció az ötven ország részvételével megrendezett vancouveri fesztivál „Cinema of Our Time” (Napjaink mozija) elnevezésű válogatásban mutatkozik be először Észak-Amerika közönségének. A vancouveri filmszemle mintegy kétszázezer fős közönsége a nagyvilág filmművészetének javából láthat ízelítőt szeptember 28-a és október 13-a között.
Reykjavíkban harmadik alkalommal kezdődik nemzetközi filmfesztivál szeptember 28-án. A „New Visions” (Új víziók) versenyprogramba két magyar film kapott meghívást. Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című filmje kel versenyre „Az év felfedezése” (Discovery of the Year) elnevezésű fődíjért Izlandon. A 14 versenyző alkotás négy kontinensről érkezik a világ legészakibb fővárosába, Reykjavíkba. Kocsis Ágnes és Pálfi György filmjei a Times Brit Filmakadémia 50. Londoni Filmfesztiválján is szerepelnek 2006. október 18-a és november 2-a között, az Európai Filmek szekcióban. (Kapcsolódó beszámolónk a 2003-as fesztiválról Váró Kata tollából itt olvasható.)
Október elsején kezdődik a 44. New York Filmfesztivál a Lincoln Centerben. A komoly szakmai tekintélynek örvendő filmszemlére Nemes Gyula dokumentumfilmje, A mulandóság gátja kapott meghívást. Nemes Gyula még a prágai FAMU hallgatójaként készítette ezt az alkotást, a nemzetközi bemutatót a karlovy vary-i filmfesztiválon tartották 2004-ben.
A Kína Changzhou városában szeptember utolsó napjaiban rendezik meg a 3. CICDAF-ot (Nemzetközi Rajzfilm és Digitális Filmművészeti Fesztivál). Az idei válogatásba két munka érkezik a Kecskemétfilm műhelyéből. Nagy Lajos Magyar népmesék sorozatban készített A víz tündérét a versenyprogramban, míg Horváth Mária Zöldfa u. 66. című művét az információs blokkban vetítik.

 

(2006. 10. 1.)

A Szabadság, szerelem a Fehér Házban, Washingtonban

George W. Bush amerikai elnök is a nézők között lesz, miután Goda Krisztina rendező és Andrew G. Vajna producer alkotását – első magyar filmként – meghívták a Fehér Házba október 29-én.
Az 1956-os forradalmat megidéző alkotást október 11-én a Golden Globe-díj ítélésére jogosult, Hollywoodba akkreditált újságírók tekinthetik meg.
A Szabadság, szerelmet meghívták New Yorkba a Lincoln Center októberi filmfesztiváljára, Los Angelesbe, Bostonba, Chicagóba, Londonba, Párizsba, Moszkvába és Tel Avivba is.
A világ legnagyobb forgalmazó cégeinek képviselői jöttek Budapestre, hogy még a vágószobában megnézzék a nem végleges változatot: komolyan érdeklődik a Fox, a Sony Classics, a Regency, a Focus és a Paramount Classics, valamint a Weinstein Company, amely számos független film világsikeréhez járult már hozzá.
A Szabadság, szerelem 2006. október 23-án, rendhagyó módon, hétfőn kerül a magyar mozikba. Az alkotók és a forgalmazó a szokásostól eltérő bemutató-időponttal is az ötven évvel ezelőtti események előtt kíván tisztelegni – tudatta az InterCom.
Kapcsolódó korábbi híreink a filmről a Készülő magyar filmekről rovatunkban és hírarchívumunkban olvashatók.

 

(2006. 9. 23.)

Koppenhágában

Goda Krisztina Csak szex és más semmi, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Kocsis Ágnes Friss levegő és Szabó István Rokonok című filmjét tűzi műsorra a koppenhágai filmfesztivál (2006. szeptember 21 – október 1.). Szabó István és Rózsa János szemináriumot tart Koppenhágában, Mundruczó Kornél az Arany Hattyúk sorsáról döntő zsűribe kapott meghívást – adta hírül a Magyar Filmunió.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu és www.copenhagenfilmfestival.com

 

(2006. 9. 23.)

A török riviérán és Katalóniában

Pálfi György Taxidermiáját és Kocsis Ágnes Friss levegőjét vetíti Törökország nagyszabású EURASIA filmfesztiválja Antalyában – adta hírül a Magyar Filmunió. A Drámában és Barcelonában kezdődő rövidfilm versenyeken Cakó Ferenc Hé, S.O.S. című gyurma animációja és A 639. baba című sci-fi indul. Cakó Ferenc Kövek (2001) címmel készített munkáját az információs programban tűzi műsorra a barcelonai fesztivál.

 

(2006. 9. 10.)

Mladá Boleslavban és La Ciotat-ban

Goda Krisztina Csak szex és más semmijét meghívták a csehországi Mladá Boleslavba, az európai vígjátékok 4. Mosolygó Filmek Fesztiváljára (2006. szeptember 9-16.) –adta hírül a Magyar Filmunió.
A mozgókép „szülőfalujában”, a dél-franciaországi La Ciotat városában a Díjazott Rövidfilmek 5. Fesztiválján (2006. szeptember 7-10.) versenyez Kenyeres Bálint Before Dawn, Gayer Zoltán – Molnár Péter A Karusszel rítus és Dési András – Móray Gábor A 639. baba című alkotása.
A fesztiválok hivatalos honlapjai: www.filmsmiles.cz és www.bestoffestival.com

 

(2006. 8. 27.)

Montrealban, Londonban, Freistadtban, Palm Springs-ben és Tapiolában

Az A-kategóriás 30. Montreali Világfilmfesztiválon (2006. augusztus 24 – szeptember 5.) az elsőfilmek között versenyez Kocsis Ágnes Friss levegője, s az európai válogatásban vetítik Goda Krisztina Csak szex és más semmijét – adta hírül a Filmunió. Mindkét rendező személyesen mutatja be filmjét a kanadai mustrán.
A londoni animációs filmfesztiválra (2006. augusztus 22–27.) érkezik Csáki László, M. Tóth Géza és Ulrich Gábor egy-egy munkája. Az osztrák Freistadtban, a „Der neue Heimatfilm” fesztiválon (2006. augusztus 23-27.) Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmjét és Szaladják István első játékfilmjét a Madárszabadító, felhő, szél… című alkotást vetítik. Észak-Amerika legnagyobb rövidfilm szemléjére, Palm Springs-be (2006. augusztus 24-30.) hívták meg Keményffy Tamás Szerencsés emberét. A finnországi Tapiola 17. Espoo Ciné Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 22-27.) A 639. baba, Dési András György és Móray Gábor sci-fije szerepel.
Kapcsolódó honlapok: www.filmunio.hu, www.ffm-montreal.org, www.liaf.org.uk, www.espoocine.fi, www.local-buehne.at/festival/ és www.psfilmfest.org

 

(2006. 8. 27.)

Húsz francia moziban vetítik a Taxidermiát

Pálfi György filmjét Franciaországban először az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. május 17-28.) mutatták be. Augusztus 23-tól országszerte húsz moziban vetítik a 37. Magyar Filmszemle (2006. január 31. – február 7.) fődíjas alkotását.
A Taxidermiát műsorára tűzi egyebek között az egyik legforgalmasabb párizsi mozi, az UGC Ciné Cité Les Halles, valamint az MK2 Odéon és az MK2 Quai de Seine filmszínház is. A film plakátja a francia főváros utcáin és a metróban elhelyezett hirdetőtáblákon látható. A Taxidermia francia forgalmazója, a Memento Film Productions.
Pálfi György előző, Hukkle (2002) című nagyjátékfilmjét Hic címmel játszották a francia mozik.
Kapcsolódó archív híreink: A Taxidermia és A vírus Cannes-ban és A 37. Magyar Filmszemle díjai (2006. január 31. – február 7.)
További kapcsolódó cikkünk: Óriásmacskák és más fenevadak – Beszélgetés a Taxidermia látványtervezőivel

 

(2006. 8. 22.)

Tíz magyar film és Tarr Béla-retrospektív Szarajevóban

Abel Fererrával megosztva Tarr Béla munkásságának szentelik a retrospektív programot a 12. Szarajevói Filmfesztiválon (2006. augusztus 18-26.) – adta hírül a Filmunió.
Mészáros Péter Kythérája a Szarajevó Szíve Díjért versenyez. A „szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról; egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt mindennapi életéről” szóló film világpremierje a múlt héten volt locarnói filmfesztiválon. Mészáros Péter rendező, valamint Kovács Kata és Tóth András Ernő színészek személyesen mutatják be a Kythérát Bosznia-Hercegovina fővárosában.
A játékfilmes zsűri: Jasmila Zbanic bosnyák rendezőnő (elnök), a holland Wouter Barendrecht, a kortárs szerzői filmek nemzetközi értékesítésével foglalkozó Fortissimo Film Sales alapítója, Jan Cvitkovic szlovén filmrendező, Kim Dong-ho, a pusani (Koreai Köztársaság) filmfesztivál igazgatója és Jerome Paillard, a Cannes-i Filmvásár igazgatója.
Szirmai Márton Mecsek kincse, valamint Csáki László és Pálfi Szabolcs Egerszalókja a dokumentumfilmek között versenyez. A dokumentumfilmes zsűri: Peter Liechti svájci filmkészítő (elnök), Anette Olsen dán újságírónő és Irene Bignardi olasz filmkritikus.
Buvári Tamás Kivégzés, Sólyom Miklós Ebéd, Madarász István Előbb-utóbb, valamint Keményffy Tamás Szerencsés ember című alkotásai a rövidfilmek versenyében indul. A rövidfilmes zsűri: Valeria Golino olasz színésznő (elnök), Niki Mossböck osztrák vágó, Ognjen Sviličić horvát rendező és forgatókönyvíró.
Az Európai Filmdíjra jelölt rövidfilm válogatásban vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját, amely tavaly Szarajevóban a legjobb rövidfilm díját kapta. Az EFA/UIP-zsűri: az amerikai Susan Weeks Coulter, a Global Film Initiative elnöke, a dán Jytte Jensen, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma Film és Média részlegének kurátora, valamint Stefan Arsenijević szerb film- és tévérendező.
Versenyen kívül vetítik Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című nagyjátékfilmjeit.
Tarr Béla díszvendégként érkezik Szarajevóba: a „Tribute to…” retrospektív programban mutatják be munkásságát.
A 12. Szarajevói Filmfesztivál CineLink koprodukciós vásárra Krigler Gábor és Sebő Ferenc Hátha ez a nap az utolsó című filmtervét hívták meg.
Kapcsolódó honlap: www.sff.ba/2006

 

(2006. 8. 17.)

Velencében versenyez Cakó Ferenc Levelekje

A rövidfilmek között (Corto Cortissimo) versenyez a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. augusztus 30 – szeptember 9.) Cakó Ferenc hatperces homokanimációja. A Levelek álomszerű képeket mutat egy férfi és egy nő eltávolodásáról, vívódásairól – adta hírül sajtóközleményben a Magyar Filmunió.
Cakó Ferenc homokanimációs technikával készült alkotásai a legnagyobb nemzetközi filmes rendezvények ismert attrakciói. A cannes-i (Ab ovo, 1988), San Franciscó-i (Ad rem, 1991) és berlini (Hamu, 1994) fődíjak, valamint számos külföldi elismerés után a rendező először vesz részt a velencei filmfesztiválon. A Corto Cortissimo szekcióban a Levelek a legendás velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz.
Magyar animációt Velencébe legutóbb 2002-ben hívtak meg: Péterffy Zsófia Kalózok szeretője a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjat kapta.
További kapcsolódó híreink lejjebb (Velencében az Egyetleneim), illetve Hírmix rovatrészünkben (21 premier film a velencei Arany Oroszlánért; Catherine Deneuve a zsűri elnöke Velencében; David Lynch életműdíjat kap Velencében) találhatóak.
Kapcsolódó cikkeink:
A homok festője – Beszélgetés Cakó Ferenccel (2001)
Találkozás Cakó Ferenccel (1999)
Világ - Kép – Portré Péterffy Zsófiról (2002)
A 6. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 3. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál (2002. jún. 12-16.)
Kapcsolódó honlapok: www.labiennale.org, www.filmunio.hu

 

(2006. 7. 22.)

Velencében az Egyetleneim

Nemes Gyula első játékfilmjét a velencei filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutatja be a nemzetközi közönségnek. Az EGYETLENEIM a velencei mustra legjobb első filmjét illető „Jövő Oroszlánja”, valamint a nemzetközi kritikusok díjáért is versenyez.

 

(2006. 7. 18.)

Locarnóban – ismét

Mészáros Péter Kythéra és Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjét hívta meg az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál (2006. augusztus 2–12.) – adta hírül a Filmunió.
Hosszú szünet után két magyar film is szerepel az A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválon. A locarnói fesztiválon Mészáros Péter és Szemző Tibor jelenlétében mutatják be a magyar filmeket. Mindkét alkotás producere Durst György.
Mészáros Péter Kytherájának világpremierje lesz az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) válogatásában versenyzik Locarno városának díjáért. Mészáros Péter második játékfilmjét egy XVIII. századi rejtélyes festmény – Watteau: Indulás Kythéra szigetére – ihlette; a mai környezetben játszódó film témája a szerelem elmúlása. Mészáros Péter számos rövidfilmet rendezett: az Eső után (2002) Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert.
Szemző Tibor első egész estés filmjét, Az élet vendége – Csoma-legendárium című alkotást Kőrösi Csoma Sándor legendája inspirálta. Locarnóban a Kritikusok Hetén mutatkozik be elsőízben a nemzetközi közönségnek.
A locarnói filmfesztivál független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1990-ben alapította a Svájci Filmkritikusok Szövetsége. Az idei válogatásban amerikai, holland, német és svájci alkotások között Szemző Tibor filmje az egyetlen Közép-Európából érkező alkotás. A hét meghívott mű a Kritikusok Nagydíjáért versenyez.
Az élet vendégéért Szemző Tibor a 37. Magyar Filmszemlén a Rendezői-látvány díját nyerte el, Zányi Tamás pedig a film hangmérnöki munkájáért kapott Arany Mikrofon díjat.
Szemző különös alkotásának „mesemondója” Törőcsik Mari és Susannah York, operatőre Szaladják István. A Csoma-filmet várhatóan szeptember 21-én mutatják be a hazai mozik.
A locarnói közönség a Kritikusok Hete válogatásban magyar filmet legutóbb 1997-ben láthatott, amikor Moldoványi Ferenc Az út című alkotása mutatkozott be.
Az A-kategóriás fesztiválra tavaly közel kétszázezer néző látogatott el, a nemzetközi sajtót pedig több mint ezer újságíró képviselte. Az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjával Alekszander Szokurov orosz filmrendező előtt tiszteleg idén.
Kapcsolódó honlap: http://jahia.pardo.ch

 

(2006. 7. 18.)

Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Brazilíában

Dél-Korea nagyszabású filmes rendezvényére, a július 13-én kezdődő „PiFan” fantasztikus filmek fesztiváljára kapott meghívást A 639. baba, Dési András György és Móray Gábor sci-fije Puchon-ba.
Az amerikai Waterville-ben megrendezendő Maine Nemzetközi Filmfesztiválon Gárdos Péter A porcelánbaba című alkotását mutatják be július második felében.
Rio de Janeiróban július 14-én kezdődik az AnimaMundi, Brazilia legnagyobb animációs filmszemléje. A kortárs animáció legjavát felvonultató programot Sao Paolóban is műsorra tűzik. Magyarországról négy alkotás érkezik idén az AnimaMundi fesztiválra: Békés Rozi, Pál Zsuzsanna, Riedl Katalin és Tóth Pál munkáit tűzik műsorra Brazíliában.

 

(2006. 7. 18.)

Nyolc magyar film Palicson

Az Arany Toronyért Pacskovszky József Lopott képekje, a Tolerancia-díjért („Párhuzamok és találkozások” szekció) Vranik Roland Fekete keféje versenyzik a 13. Palicsi Európai Filmfesztiválon (2006. július 15-21.) –adta hírül a Filmunió. A fődíj sorsáról döntő nemzetközi zsűri tagja Fliegauf Benedek filmrendező, akinek Dealer című mozija tavaly a filmkritikusok díját nyerte el a palicsi filmfesztiválon.
Az új magyar filmeket bemutató programban Mispál Attila A fény ösvényei, Goda Krisztina Csak szex és más semmi, Groó Diana Csoda Krakkóban, Gyöngyössy Bence Egy szoknya, egy nadrág, Bollók Csaba Miraq és Pálos György Sztornó című munkáit tűzik műsorra. A fesztiválra meghívott magyar filmeket számos alkotó jelenlétében mutatják be Palicson.
Kapcsolódó honlap: www.palicfilmfestival.com

 

(2006. 7. 4.)

Moszkva: kritika a Taxidermiáról

Az orosz néző számára elviselhetetlen Pálfi György kísérletezése a féktelen nemiség, az okádások és az önfeldarabolás képi ábrázolásával – adta hírül a távirati iroda honlapja Aljona Szolnceva orosz kritikusnő a Vremja Novosztyej című lapban közölt véleményét 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF, 2006. június 23. - július 2.) Világpanoráma szekciójában, versenyen kívül bemutatott Taxidermiáról.
Az újságírónő feltételezi, hogy az orosz közönség nem is látta volna szívesen a MIFF versenyében ezt az újbarbár mozidarabot, amelyben három magyar nemzedék tagjai űzik „az érzékiség kultuszát”. Az orosz kritikusnő a legérdekesebbnek az evőbajnok szocart stílusban, elszabadult fantáziával megformált alakját találta a végletekig karikatúraszerű filmben.
Az Utro internetes lap szerint a magyar mozipaletta másik pólusán helyezkedik el a Csak szex és más semmi, amelyet az emberi múltat mumifikáló Taxidermiával azonos időben vetítettek le először a MIFF Nemzeti sikerek szekciójában, szintén versenyen kívül. Könnyű és friss mozi – írta az Utro Goda Krisztina vígjátékáról, megjegyezve, hogy játszik benne Csányi Sándor is, aki a „magyar klasszikus” Szabó István által rendezett és a MIFF-versenyben is induló Rokonok főszereplője is.
További kapcsolódó cikkünk: Beszélgetés a Taxidermia látványtervezőivel (Óriásmacskák és más fenevadak)
Kapcsolódó honlapok: www.miff.ru, www.utro.ru, és www.mti.hu

 

(2006. 7. 4.)

Trencsényteplicen

Hajdu Szabolcs Fehér tenyere és Kenyeres Bálint Before Dawn-ja versenyez Trencsényteplicen a 14. Art Film Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. június 23. – július 1.) – adta hírül a Filmunió. A tíz film közül a John Irvin brit filmrendező által elnökölt nemzetközi zsűri – tagja Kamondi Zoltán filmrendező is – dönti el a Kék Angyal-díj sorsát.
A Trencsényteplic és Trencsény hét mozijában megrendezendő fesztivál műsorra tűzi Pálos György Sztornó és Bollók Csaba Miraq című alkotását is, valamint Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című mozija is a programot gazdagítja az „50 évvel ezelőtt” című válogatásban.
A trencsényteplici Art Film fesztivál vendége Hajdu Szabolcs, Pálos György és Bollók Csaba.
Kapcsolódó honlapok: www.artfilm.sk és www.filmunio.hu

 

(2006. 7. 4.)

A brüsszeli Írisz-díjért

Kocsis Ágnes Friss levegő, Pálfi György Taxidermia és Vranik Roland Fekete kefe versenyzik az Európai Filmek Fesztiválján (Brüsszel, 2006. június 30 – július 8.) – adta hírül a Filmunió. A közel félszáz alkotást bemutató filmünnep versenyprogramjába 14 filmet hívtak meg.
A brüsszeli mustra ifjú európai tehetségeket kíván felfedezni és bemutatni a belga sajtónak és nagyközönségnek. Pálfi György ismerős vendégként tér vissza a belga fővárosba, hiszen 2003-ban a Hukkle nyitotta a fesztivált.
Koltai Lajos Sorstalanság című munkáját a rendezvény „Avant-Premieres” szekciójában vetítik, mivel a Kertész Imre-adaptációt hamarosan a belga mozik is bemutatják a nagyközönségnek.
A brüsszeli fesztivál vendége lesz Hegyi Izabella a Friss levegő főszereplője, Trócsányi Gergő a Taxidermia evőbajnoka, és Pohárnok Gergely operatőr, aki a Fekete kefét és a Taxidermiát is fényképezte.
A fesztivál honlapja: www.joug.org/fffb

 

(2006. 6. 27.)

A Madárszabadító, felhő, szél Sanghajban

Ázsia vezető nemzetközi filmszemléjén látható külföldön először Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című játékfilmje (9. Sanghaj Nemzetközi Filmfesztivál, 2006. június 17-25.) A kínai bemutatóra elkíséri a filmet Muhi András, az Inforg Stúdió producere.
Az ázsiai filmpiac jelentőségére való tekintettel a European Film Promotion (EFP) idén nyolc európai filmet támogat „Film Sales Support” kezdeményezésével Sanghajban, köztük a magyar meghívottat, Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című filmjét. A 2004-ben alapított támogatási program keretében immáron hét Európán kívül megrendezett fesztivállal folytat együttműködést az EFP.
Kapcsolódó cikkeink:
Interjú Szaladják Istvánnal: Megyek és tapasztalok (2000)
Kritika az Aranymadárról, Szaladják István első nagyjátékfilmjéről
Interjú Muhi Andrással: „Azt játsszuk, hogy producerek vagyunk” (2001)
A fesztivál honlapja: www.siff.com

 

(2006. 6. 27.)

Makk Károly a zsűri elnöke Valenciában

Dél-Spanyolországban, a fiatal filmesek verseny – 21. „Cinema Jove” Nemeztközi Filmfesztivál (2006. június 17-24.) – zsűri elnöke Makk Károly.
A rendező-zsűrielnök tiszteletére a Szerelem és az Egy hét Pesten és Budán című filmeket vetítik.
Kapcsolódó cikkeink:
Interjú Makk Károllyal: Hát így vagyok a filmekkel (2001)
A fesztivál honlapja: www.cinemajovefilmfest.es

 

(2006. 6. 17.)

Fehér tenyér, Friss levegő és Taxidermia Karlovy Vary-ban

A sikeres cannes-i szereplés után (59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, 2006. május 17-28.) Közép-Európa egyetlen A-kategóriás fesztiváljára (41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, 2006. június 30. - július 8.) hívták meg a fiatal rendezők - Kocsis Ágnes, Hajdu Szabolcs és Pálfi György - filmjeit. A cseh fürdővárosban több mint 200 filmet mutat be.
Hajdu Szabolcs Fehér tenyere "A Nyugat Keletje" (East of the West) szekcióban versenyzik, 17 film között.
A Taxidermiát a fesztivál meghökkentő alkotásokat bemutató "Another View" (Másik Nézőpont) című válogatásában vetítik.
Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása a Variety kritikusainak választottjaként került a fesztiválra. A nemzetközi filmszakma meghatározó sajtóorgánuma és a nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP (European Film Promotion) tíz fiatal európai rendező filmjét mutatja be a nemzetközi sajtónak, a szakmának és a nagyközönségnek Karlovy Vary-ban. Eddie Cockrell, a Variety kritikusa már a 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. - február 7.) látta Kocsis Ágnes első játékfilmjét, majd kritikájában elismerő szavakkal üdvözölt egy új tehetséges filmművészt Magyarországról.
A filmbemutatókon - amelyeket közönségtalálkozó követ - jelen lesznek a magyar filmek alkotói is.
Kapcsolódó honlap: www.iffkv.cz

 

(2006. 6. 17.)

Moszkvában versenyez a Rokonok

Szabó István Rokonokjának nemzetközi premierjét a 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (2006. június 23. - július 2.) versenyprogramjában tartják. Az A-kategóriás filmfesztiválon 17 játékfilm versenyez; Goda Kriszina Csak szex és más semmi című vígjátékát az információs programban vetítik - adta hírül a Filmunió.
A fesztivál elnöke Nyikita Mihalkov; a verseny nemzetközi zsűrijének vezetője Alekszej Uchitel orosz filmrendező.
Szabó István Apa című alkotásáért 1967-ben kapott fődíjat Moszkvában, tavaly pedig életműdíjjal tisztelgett az Oscar-díjas magyar rendező munkássága előtt a fesztivál.
További kapcsolódó cikkünk:
Sulyok Máté: Igazságkeresés girbegurba utakon - Beszélgetés Tóth Ildikó színművésszel
Kapcsolódó honlap: www.miff.ru és www.filmunio.hu.

 

(2006. 6. 11.)

Huescában és Cabourgban

A spanyolországi Katalóniában a 34. Huesca Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. június 8-17.) versenyez Kardos Sándor Résfilmje, Csáki László Darazsak, ludak, körtefája és M. Tóth Géza Maestro-ja. Az információs programban vetítik Rofusz Ferenc Kutyaélet és a Cserháti Gabriella–Fabien Lartigue Tom Tamás című rövidfilmjeit vetítik. A „They Don’t Get Short” nevű válogatásban a Mediawave-ről érkező 13 magyar film látható.
A normandiai tengerparton, „a romantikus filmek helyén”, a 20. Cabourg Filmfesztiválon (2006. június 8-11.) mutatják be Antal Nimród Kontroll és Pejó Róbert Adrian Dallas Pashamende című filmjét.
További kapcsolódó cikkeink:
Ozsda Erika: Tüzet szüntess! – Rofusz Ferenc: Ceasefire (2003)
Kovács Adrien: Itt és most – Beszélgetés Hutlassa Tamással, a Kontroll producerével a cannes-i szereplésről (2004)
Kapcsolódó honlapok:
www.huesca-filmfestival.com
www.cabourg.net
www.mediawave.hu
www.filmunio.hu

 

(2006. 6. 11.)

Hét animációs filmünk az Animafesten, a Zágrábi animációs fesztiválon

Zágráb, a horvát főváros, a jövő héten az animáció fővárosa lesz. Június 12-én kezdődik Európa egyik legrégebbi animációknak szentelt rendezvénye, az 1972-ben alapított Animafest.
Idén több mint 1500 nevezés érkezett a fesztiválra. A versenyprogramba végül 26 ország filmje jutott be. Magyarországról hét alkotás érkezik az Animafestre. A versenyprogramba Csáki László Darazsak, ludak, körtefa… (Duna Műhely), Laurence Bergeot-Veréb Felfügesztett idő (Pannóniafilm), M. Tóth Géza Maestro (Kedd) és Nagy Lajos Fából faragott Péter (Kecskemétfilm) című animációját hívták meg. Az információs programban Cakó Ferenc Randevú (Cakó Stúdió), Macskássy Kati Sosemvolt Cigányország (Macskássy és Fia) és Ulrich Gábor Mielőtt (Kecskemétfilm) című munkáit vetítik.

További híreket a filmunió honlapján - www.filmunio.hu – talál.

 

(2006. 6. 2.)

A cannes-i vásár

A filmbemutatók mellett a világ legnagyobb filmvásárának is helyet adott az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 17-28.), amelyen erősödött a kelet-európai filmipar jelenléte.
A tengerparti fesztiválpalotában 47. alkalommal rendezték meg párhuzamosan a filmbemutatókkal a világ legnagyobb filmvásárát, amelyen hat százalékkal növekedett tavaly óta a résztvevők száma: idén 91 országból több mint tízezren érkeztek. A filmvásáron közel négyezer cég – produceri irodák, forgalmazók – volt jelen. A filmvásár 1500 vetítésén 984 filmet mutattak be harminc teremben, amely 41 ezer nézőt vonzott a fesztivál tizenegy napja alatt.
A magyar filmeseket hivatalosan képviselő Magyar Filmunió harmadik éve fogadja tengerparti sátrában az érdeklődőket. „Először fordult elő, hogy magyar producerek önállóan szervezték meg filmjeik vetítését a filmvásáron. A Csak szex és más semmi és Az igazi Mikulás többszöri vetítésén nagyon sok érdeklődő volt, és már meg is kezdődtek a külföldi forgalmazókkal a tárgyalások. Mindez nagyon fontos szemléletváltozást jelent a magyar filmiparban, mert a cél már nem az, hogy egy film egyszerűen elkészüljön egy-két magyarországi vetítésre, hanem a nemzetközi értékesítés televíziókba, DVD-változatra is szempont lett, s ez sokszor reálisabb cél lehet egy magyar film számára a külföldi mozibemutatóknál” – mondta Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója a távirati irodának.

 

(2006. 6. 2.)

Magyar Filmnapok Bécsben

A Collegium Hungaricum magyar kulturális intézet szervezésében Magyar Filmnapokat tartanak Bécsben a Kino DeFrance-ban (2006. május 31. – június 1.). Vetítik Gauder Áron Nyócker!, Fliegauf Benedek Dealer, Török Ferenc Szezon, Herendi Gábor Valami Amerika és Vranik Roland Fekete kefe című filmjeit.

 

(2006. 5. 21.)

Kiállítás Moholy-Nagy László rajzaiból Párizsban

Franciaországban először Moholy-Nagy-tárlat látható a Párizsi Magyar Intézetben – június 9-ig. A világhírű magyar művész fiatalkori, első világháború alatt készült rajzait tekinthetik meg a párizsi művészetszeretők. A kiállítás az Első Magyar Látványtár Alapítvány gyűjteményéből a Látványtár művészeti vezetője, Vörösváry Ákos rendezésében valósul meg.
A Moholy-Nagy-kiállítást Aszódi Zoltán katonaorvos első világháborús fényképfelvételei, valamint egy első világháborús tárgyakból emelt installáció egészíti ki. A kiállítás ideje alatt Dessewffy Zsuzsa két, Moholy-Nagy Lászlóról szóló filmjét vetítik folyamatosan (Párhuzamos töredékek, A mester tanítványai).
„…A háborúban aztán színes krétavázlatokat csináltam. Többnyire levelezőlapokra. Egy barátom, akinek néhányat üdvözletképp küldöttem, el volt tőlük ragadtatva. A dicséret jól esett. Az addig időtöltésül szolgáló rajzolgatás rendszeresebbé vált…” Moholy-Nagy László első világháborús tábori levelezőlapjaiból kb. 300 lap ismert a világ gyűjteményeiben, ennek közel felét őrzi évtizedek óta a Látványtár.
A kiállítás – a kurátora szándékai szerint – „nem pusztán Moholy-Nagy ifjúkori rajzainak biztosan futó és mégis könnyed és elegáns vonalaira, vagy friss, eleven dekoratív színeire helyezi a hangsúlyt, hanem arra a sajátos fotográfiai látásmódra, amelynek objektivitását nem a kamera, hanem a művész szándéka biztosítja. Ugyanakkor a sorozat lapjai nem megmerevedett pillanatfelvételek egymásutánjával akarják jelezni a művész objektív tényközlő szándékát, hanem mozgásfázisok és időegységek apró eltéréseinek rajzi érzékeltetésével. Sejtetik és előrevetítik a „mozgásban látás” későbbi nagy kutatóját és felfedezőjét. Ebből a szempontból a rajzok nemcsak kamera nélküli fotókként, hanem felvevőgép nélküli film kockáiként is nézhetők”.
A PMI következő tárlata is Moholy-Nagynak állít emléket A fény művészei – Hommage ŕ Moholy- Nagy címmel a Kepes Nemzetközi Egyesület négy országban élő, hét, magyar származású művésze Csáji Attila, Haris László, Kuchta Klára, Mengyán András, Mattis-Teutsch Waldemar, Tubak Csaba, Bortnyik Éva állítja ki munkáit.

 

(2006. 5. 6.)

A Fehér tenyér is Cannes-ban

Hajdu Szabolcs Fehér tenyerét a Rendezők Kéthete mutatja be az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. május 17-28.) – adta hírül a Magyar Filmunió. Húsz év után újra négy magyar filmmel képviselteti magát Magyarország a „fesztiválok fesztiválján”: Kocsis Ágnes Friss levegő című nagyjátékfilmje és A vírus című rövidfilmje, illetve az idei szemlén díjakat halmozó Pálfi György Taxidermia és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című nagyjátékfilmje.
1987-ben Makk Károly Az utolsó kézirata (versenyben), Nagy Gyula Ujjhullám című rövidfilmje, valamint Maár Gyula, Gazdag Gyula egy-egy műve képviselte a magyar filmet a Cote d’Azur-ön.
A Francois Truffaut és Jean-Luc Godard legendás francia filmrendezők vezetésével 1969-ben alapított a Rendezők Kéthete (Quinzaine des réalisateurs) nevű párhuzamos program a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos válogatását egészíti ki. A május 18-a és 28-a között rendezett szemlére 20 játékfilmet, valamint rövidfilmeket válogattak a szervezők. A rendezvény célja, hogy a közönség és a kritika számára ígéretes új tehetségeket, a közeljövő nagy filmművészeit fedezze fel.
A Fehér tenyér a Katapult Film és a Filmpartners közös alkotása. Angelusz Iván, a Fehér tenyér producere, az EFP Producers on the Move programjának magyar résztvevője lesz Cannes-ban. A European Film Promotion Cannes-i rendezvényén tehetséges fiatal producereket mutat be a nemzetközi filmszakmának, elősegítve a kapcsolatok építését.
A Rendezők Kéthete programjában az utóbbi években többek közt Mundruczó Kornél, Forgács Péter és Tarr Béla mutatkozott be.
Kapcsolódó korábbi hírünk lejjebb (vagy az archívumban) olvasható Friss levegő Cannes-ban címen

 

(2006. 4. 29.)

Friss levegő Cannes-ban

A 45. Cannes-i Kritikusok Hetére (Semaine International de la Critique) hívták meg Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét, a Friss levegőt az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 17-28.) szervezői – adta hírül a Magyar Filmunió. A Friss levegő a Kritikusok Hete nagydíja mellett a legjobb első filmnek járó Arany kameráért is versenyez, amelynek sorsáról a Dardenne-fivérek vezette zsűri dönt. (Utoljára Enyedi Ildikó nyert tőlünk Arany kamerát 1989-ben Az én XX. századommal.)
A fiatal rendezőnő két alkotását vetítik Cannes-ban, mivel A vírus című rövidfilmjét a filmfőiskolások „Cinéfondation” műsorába válogatták. Pálfi György Taxidermiája pedig az „Un certain regard” szekcióban lesz látható.
Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete volt az első párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok hozták létre, hogy a nagy neveket felvonultató Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan lehetőség nyíljon új tehetségek felfedezése.
A Cannes-i Kritikusok Hete hét nagy- és hét rövidfilmet mutat be válogatásában, felfedezettjei között volt többek között Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai és Francois Ozon.
Kapcsolódó korábbi hírünk: A Taxidermia és A vírus Cannes-ban

 

(2006. 4. 22.)

A Taxidermia és A vírus Cannes-ban

Pálfi György Taxidermiáját az „Un certain regard” válogatásba, Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmjét pedig a filmfőiskolások „Cinéfondation” műsorába hívták meg az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. május 17-28.) szervezői – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Taxidermia az idei magyar filmszemle egyik legsikeresebb alkotása volt: megkapta a fődíjat, a legjobb epizódszínésznő díját (Stanczel Adél), a legjobb epizódszínész díját (Czene Csaba), a látványtervezői díjat (Asztalos Adrien–Szőlőssi Géza–Patkós Júlia–Haide Hildegard–Pohárnok Iván), a külföldi kritikusok és újságírók Gene Moskowitz-díját és a Diákzsűri fődíját.
Kocsis Ágnes 27 perces alkotásának témája egy fiatal víruskutató életében felbukkanó „másfajta vírus”. A vírus Kocsis Ágnes negyedéves vizsgafilmje volt a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán. A 37. Magyar Filmszemlén (2006. január 31. – február 7.) a Friss levegőért a legjobb elsőfilmes rendező Simó Sándor-díját kapta Kocsis Ágnes.
Kapcsolódó korábbi hírünk: Wong Kar-wai Cannes zsűrielnöke

 

(2006. 4. 22.)

A világlátott egérke Dél-Koreában

A Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület elnökét, Patrovits Tamást meghívták az egyik legnevesebb távol-kelet ázsiai rajzfilm-mustra, a 10. Szöuli Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál (SICAF, 2006. május 24-28.) versenyzsűrijébe.
A dél-koreai fesztivál TV Film kategóriájában vetítik Nagy Lajos–Szilágyi Varga Zoltán A világlátott egérke című sorozatából a Rokoni pártfogás című epizódot.

 

(2006. 4. 22.)

Amerikában

Magyarországról érkező játék-, rövid- és dokumentumfilmek gazdagítják négy nagyszabású amerikai filmfesztivál műsorát április 20-tól – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Tucson városában megrendezendő 15. Arizona Nemzetközi Filmfesztiválra Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje kapott meghívást.
Gárdos Péter A porcelánbabája a St. Paul Filmfesztivál programját gazdagítja Minneapolis városában. A Minnesota államban rendezett mustra 40 országból érkező több mint 120 filmalkotást mutat be április végén.
Tennessee-ben, a Nashville Filmfesztiválon összesen hat magyar filmet vetítenek. Vranik Roland Fekete kefe című filmje a játékfilmes mezőnyt erősíti, Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete és Forgács Péter A fekete kutya című alkotása a dokumentumfilm programot színesíti. Dési-Móray A 639. baba és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása a rövidfilm válogatásban lesz látható, míg M. Tóth Géza Maestro című munkája az animációk között.
Kaliforniában Amerika egyik leghosszabb és legrégebbi filmfesztiválja, a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik Pacskovszky József Ég veled! című, a 36. Magyar Filmszemle legjobb forgatókönyv díjával jutalmazott alkotást. A San Francisco Film Society rendezvénye 1957 óta mutat be válogatást kortárs filmalkotásokból két héten át, idén 50 országból érkeznek a művek.

 

(2006. 4. 14.)

Montevideóban, Rómában, Buenos Aires-ben és Aubagne-ban

Öt magyar filmet mutat be a 24. Uruguay-i Nemzetközi Filmfesztivál Montevideóban (2006. április 1-16.) – adta hírül a Magyar Filmunió. Az Uruguay-i Filmközpont rendezvényének játékfilm versenyébe Vranik Roland Fekete keféjét hívták meg. A rövidfilmes mezőnyben Keményffy Tamás Szerencsés embere és Tóth Barnabás Vonatonja versenyzik. Tóth Barnabás Kiállítás című munkáját, valamint Ács Miklós Shocking című filmjét az információs programban mutatják be. A montevideói fesztiválon 39 országból érkező több mint 200 filmet tűznek műsorra.
A Fekete kefe című fődíjas alkotás nemzetközi szereplése Montevideo után a római, majd a Buenos Aires-i független film fesztiválok rangos versenyein folytatódik.
A dél-franciaországi Aubagne 7. Nemzetközi Filmfesztiválján (2006. április 10-15.) versenyzik Mundruczó Kornél Johannája, illetve Báthory Orsolya Antik és Gayer Zoltán–Molnár Péter A Karusszel rítus című rövidfilmje.

 

(2006. 4. 9.)

A Halál kilovagolt Perzsiából Wiesbadenben

A goEast! / Irány Kelet! – 6. Közép- és Kelet-Európai Filmfesztivál (2006. április 5-11.) versenyprogramjában szerepel dr. Horváth Putyi A Halál kilovagolt Perzsiából című alkotása – adta hírül a Magyar Filmunió. A wiesbadeni szemle fődíjáért, az Arany Liliomért tíz film versenyez. A Német Filmintézet (DIF) rendezvényén 17 ország több mint 150 alkotását vetítik, köztük Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint és Kocsis Ágnes egy-egy rövidfilmjét is.
A Halál kilovagolt Perzsiából című filmet dr. Horváth Putyi rendező-forgatókönyvíró és Kodolányi Sebestyén operatőr-vágó kísérte el Wiesbadenbe. A T. T. Filmműhelyben gyártott mozgókép Hajnóczy Péter azonos című kisregényéből készült, producere Tarr Béla. A filmet március 30-tól vetíti a budapesti Művész Mozi.

 

(2006. 3. 26.)

5. Magyar Filmtavasz Lengyelországban

A 36. Magyar Játékfilmszemle (2005. február 1-8.) nyolc alkotását vetítik április végéig Lengyelországban. Vranik Roland Fekete keféjével kezdődik az 5. Krakkói Magyar Filmtavasz a belvárosi Ars moziban (2006. március 24-28.). A szemle további öt lengyelországi nagyvárosban, Varsóban, Wrocławban, Poznańban, Toruńban, Lublinban és Łódźban folytatódik április végéig. A szervezők a korábbi tapasztalatok alapján teltházra számítanak.
A nyolc magyar film: Vranik Roland Fekete kefe, Szabó István Csodálatos Júlia, Mispál Attila A fény ösvényei, Pacskovszky József Ég veled, Pejó Róbert Dallas Pashamende, Gauder Áron Nyócker!, Gárdos Péter Porcelánbaba és Koltai Lajos Sorstalanság.
A magyar filmeket évről évre nagyobb érdeklődés kíséri Lengyelországban. Koltai Lajos filmje például legutóbb három rangos szemle, a łódzi Camerimage, a łagówi, valamint a varsói filmfesztivál fődíját is megkapta.
A több ezer nézőt vonzó Magyar Filmtavaszt egy három fős kis csapat, a civil szervezetként működő Krakkói Magyar Centrum szervezi és koordinálja immár ötödik éve. A rendezvényt létrejöttét a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint Krakkó Városa támogatta.

 

(2006. 3. 26.)

Bollywoodban, Eilatban, Săo Pauloban, San Sebastianban, Párizsban, Isztambulban, Wroclawban

Az indai filmipar fellegvárában, a Mumbai-i Filmművészeti Akadémia által nyolcadszor szervezett március 23-tól kezdődő nemzetközi filmfesztiválon vetítik Mészáros Márta A temetetlen halott, Deák Krisztina Jadviga párnája és Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című filmjét. Az utóbbi a március 24-énkezdődő izraeli Eilatban is szerepel, a Vörös-tenger partján. A magyar-osztrák-német koprodukcióban készült alkotást nagy sikerrel mutatták be a múlt héten Amerikában, a River Run filmfesztiválon Winston Salem-ben is.
Săo Paulóban Varga Ágota Leszármazottak és Forgács Péter A fekete kutya című dokumentumfilmjei versenyeznek. Varga Ágota munkáját a 2005-ös Filmszemlén rendezői díjjal, Forgács Péter alkotását pedig most februárban ismerték el a Filmszemle legjobb dokumentumfilmjének járó díjával. Az „É tudo verdade” (Mindez igaz) címmel megrendezett nemzetközi dokumentumfilm fesztivál versenyprogramjába 17 alkotást hívtak meg. A fesztivál különböző szekcióiban összesen 150 filmet mutatnak be, a teljes programot – Săo Paulo után – Rio de Janeiróban is levetítik.
Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn San Sebastian és Párizs ember jogi filmfesztiváljain versenyez, továbbá Isztambulban is szerepel.
A 18. Isztambuli Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (2006. március 23-29.) vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn, Iványi Marcell Ballada, Mészáros Péter A disznó útja, Nemes Gyula A mulandóság gátja, Dési-Móray A 639. baba című filmeket, valamint Csáki László kréta-animációját, a Darazsak, ludak, körtefát.
Magyar animációkat a napokban a lengyelországi Wroclawban megrendezendő filmmustrán is láthat a külföldi közönség. A „Ofensiva” nemzetközi filmfesztiválon március 23-val kezdődően a Kecskemétfilm alkotásai közül Szilágyi Varga Zoltán Koan / Ne beszélj! és Ulrich Gábor Mielőtt című alkotása versenyez.

 

(2006. 3. 6.)

Forgács Péter alkotásai Prágában

„Megértett emlékezet és privát történelem” címmel mutat be válogatást Forgács Péter munkáiból a 8. One World filmfesztivál Prágában (2006. március 1-8.) – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Privát Magyarország című sorozat alkotásai mellett a ’90-es években készült dokumentumfilmeket, valamint Forgács Péter legutóbbi munkáját a filmszemle dokumentumfilm fődíjával jutalmazott A fekete kutyát is vetítik az emberjogi dokumentumfilm mustrán. A retrospektív vetítéssorozathoz kapcsolódóan Forgács Péter mesterkurzust is tart Prágában.

 

(2006. 3. 6.)

La Hongrie fait son Cinéma

Nyolc nagy- és nyolc kisjátékfilmmel, koncerttel és fotókiállítással La Hongrie fait son Cinéma címen magyar filmfesztivált tartanak a párizsi L'Entrepot moziban március 15-e és 21-e között.
Kapcsolódó honlap: www.lahongriefaitsoncinema.org

 

(2006. 2. 25.)

Cinema Húngaro Portóban

Portugália legnagyobb filmfesztiválja, a 26. Fantasporto az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére külön programban mutat be játékfilmeket az elmúlt évtizedek magyar történelméről – adta hírül a Magyar Filmunió.
A portói Rivoli filmszínházban a február 24-én kezdődő mustra „Cinema Húngaro” válogatásban Bacsó Péter A tanú, Makk Károly Szerelem, Szabó István Szerelmesfilm, Gothár Péter Megáll az idő, Bereményi Géza Eldorádó, Mészáros Márta Napló apámnak, anyámnak és A temetetlen halott, valamint Koltai Róbert Világszám! című filmjét vetíti.
Az ’56-os tematikájú játékfilm válogatás mellett Buvári Tamás, Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint, Mészáros Péter és Mundruczó Kornél világot járt rövidfilmjei is meghívást kaptak a portói fesztiválra.
Mundruczó Kornél Johannája a versenyprogramban szerepel. A Szép napokat az információs programban tűzik műsorra.
A festői szépségű kikötővárosban megrendezett filmünnep tavalyi közel 200 filmjére több mint százezer néző volt kíváncsi.

 

(2006. 2. 25.)

Genf: Hommage á Gaál István

Gaál István filmjeiből retrospektív vetítéssorozatot mutat be a genfi CAC Voltaire filmművészeti központ február 20-a és 28-a között – adta hírül a Magyar Filmunió.
A Maison des Arts du Grütli-ben rendezett programot a Rendhagyó párizsi leltár című film nyitja meg a rendező személyes részvételével. Látható lesz, egyebek mellett Gaál István első játékfilmje, a Sodrásban (1963), a cannes-i zsűri díjas Magasiskola (1970), a Legato (1977) és az 1999-ben készült Gyökerek I-II. című portréfilm Bartók Béláról.
A genfi CAC Voltaire filmművészeti központban korábban nagy sikerrel rendezték Makk Károly és Bereményi Géza retrospektív vetítéssorozatát.

 

(2006. 2. 25.)

Bangkokban, Mexikóvárosban és Milánóban

Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című filmjét meghívták a 3. Bangkok-i Nemzetközi Filmfesztiválra (2006. február 17-27.).
A 3. Mexikóvárosi Nemzetközi Kortárs Filmfesztiválon (2006. február 21-március 5.) 19 film között versenyez Mundruczó Kornél Johannája. A Szép napokat információs programban vetítik.
Milánóban a Sguardi Altrovén, azaz a rendezőnők filmfesztiválján versenyez Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkokja. Vetítik még Mészáros Márta A temetetlen halott című művét, valamint Gyarmathy Lívia a 9. emelet és A mi gólyánk című Európa Filmdíjas alkotását.
A fesztiválhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen Gyarmathy Lívia vesz részt.

 

(2006. 2. 18.)

A csoda megtörtént Párizsban

A Párizsi Magyar Intézet A csoda megtörtént címmel három alkotásból álló sorozatot vetít (2006. február 16 – március 16.) a csoda témaköréhez kapcsolódó kortárs magyar filmekből.
A program:
február 16.
Groó Diána: Csoda Krakkóban (2004)
március 9.
Koltai Róbert: Világszám! (2004)
március 16.
Ragályi Elemér: Csudafilm (2005)

 

(2006. 2. 10.)

Bartók-emlékév Bulgáriában is

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet filmvetítései:

február 9., csütörtök 18.00Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Bartók Béla: A csodálatos Mandarin (1993; rendező: Szinetár Miklós: koreográfus: Eck Imre, fényképezte: Sík Igor, főszereplők: Bretus Mária, Eck Imre, Páger Antal, Bálint András) – videóvetítés

február 20., hétfő 17.30Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Kunkovács László: A bolgár busók – fotókiállítás
Raffay Anna–Sára Sándor: Busójáráskor – videóvetítés

február 22., szerda 18.00Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Bartók Béla: A fából faragott királyfi (1993, rendező: Horváth Ádám, koreográfus: Seregi László, operatőr: Nagy József, főszereplők: Orosz Adél, Róna Viktor, Kékesi Mária, Forgách József) – videóvetítés

március 1., szerda 17.30 – Rusze, Dohodno Zdanie
Forgách Péter: Dunai Exodus – videóvetítés

március 8., szerda 17.30Szófiai Magyar Kulturális Intézet
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára (2003, rendező: Silló Sándor, fényképezte: Nemes Tibor) – videóvetítés

március 20., hétfő 17.00 – Veliko Tarnovi Egyetem, Osztrák Könyvtár
Papp Gábor Zsigmond: A Birodalom iskolája (2004) – videóvetítés

 

(2006. 2. 4.)

Töröcsik Mari előtt is tiszteleg a Berlinale

Nincs magyar versenyfilm az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. február 9-19.). Idén 360 művet hívtak meg a Berlináléra.
Az ’50-es évek álomasszonyaira fókuszál a Retrospektív szekció: Audrey Hepburn, Grace Kelly, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor mellett az érdeklődők Töröcsik Mari alakítását is láthatják – Fábri Zoltán Körhintájában (1955).
A Berlinale életműdíját Andrzej Wajda rendező és Sir Ian McKellen színész kapja.
Kapcsolódó korábbi Filmkultúra-hírek:
Szerzőnk a Berlinale Talen Campusán
Hámori Gabriella a magyar Shooting Star Berlinben

 

(2006. 1. 29.)

Francia fesztiválokon: Angers-ban, Clermond-Ferrand-ban és Biarritzban

Kocsis Ágnes, Kenyeres Bálint és Tóth Barnabás rövidfilmjei a Premiers Plans-on, a Dési-Móray alkotópáros sci-fije Clermont-Ferrand-ban, Sopits Árpád legújabb kisfilmje a biarritzi FIPÁ-n szerepel – adta hírül a Magyar Filmunió.
A 18. Angers-i Premiers Plans Európai Elsőfilmes Fesztiválon (2006. január 20-29.) 52 film mutatkozik be közel 70 000 néző előtt. A rövidfilmversenybe Kenyeres Bálint Before Dawn-ját, a filmfőiskolások versenyébe Kocsis Ágnes A vírusát hívták meg. Tóth Barnabás Kiállítását információs programban vetítik.
3 630 nevezett alkotás közül választották a 28. Clermont-Ferrand-i Nemzetközi Filmfesztivál (2006. január 27. – február 4.) versenyprogramjába Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című, sci-fi környezetben játszódó kamaradarabját. A HD-re forgatott film egy egyedülálló férfi (Scherer Péter) és az őt meglátogató nő (Murányi Tünde) kapcsolatát mutatja be. Clermond-Ferrand-ban 50 ország 80 filmjét vetítik idén.
Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválján, a FIPÁ-n (19. Festival des Programmes Audiovisuels, 2006. január 24-29.) versenyez Sopsits Árpád Ritmusokja. A 15 perces kisfilm 2005-ben készült a Hunnia Stúdióban. A francia fesztivál nemzetközi zsűrijének tagja Szinetár Miklós is.

 

(2006. 1. 29.)

Hatan Rotterdamban

Hat magyar filmet vetítenek a 35. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon (2006. január 25. – február 5.) – adta hírül a Magyar Filmunió.
Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című alkotását a rendező jelenlétében, valamint Vranik Roland Fekete keféjét a „Sturm und Drang” szekcióban vetítik. Vranik Roland az European Film Promotion által szervezett „Passions & Promises” (Szenvedélyek és Ígéretek) program egyik résztvevője.
A független és innovatív filmművészetnek szentelt rotterdami mustra „White Light” szekciójában Mundruczó Kornél Johanna és Fliegauf Benedek Dealer című filmje mutatkozik be.
Kenyeres Bálint Before Dawn-ját a rövidfilmek között vetítik .
A 37. Magyar Filmszemle (2006. január 31. – február 7.) információs programjában szereplő török-magyar koprodukciót (Inforg Stúdió), Nacer Khemir Bab’Azizát Rotterdamban is vetítik.
A nagy szakmai elismertségnek örvendő hollandiai rendezvény sokszínű programja tavaly több mint 300 000 nézőt vonzott.

 

(2006. 1. 21.)

Nyolcan Triesztben

Jelentős és sokszínű a magyar részvétel a 17. Trieszti Filmfesztiválon (2006. január 19-26.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A közép-európai filmművészetnek szentelt rendezvény első napján Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének olasz bemutatóját, a záróceremónián Koltai Lajos Sorstalanságának premier előtti vetítését tartják.
A trieszti mustra játékfilm mezőnyébe 11 alkotás kapott meghívást, köztük Mispál Attila A fény ösvényei című műve. A bemutatóra a rendező és Váradi Gábor, a film társproducere is ellátogat. A verseny díjairól döntő nemzetközi zsűri tagja Pintér Judit a fesztivál kurátora is.
A rövidfilmes mezőnyben vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn-ját.
A dokumentumfilmek között versenyez a budapesti és az edinburgh-i filmművészeti egyetemek hallgatóinak koprodukciójában készült The Angelmakers / A komp nem üzemel. A magyar stábbal készített, Astrid Bussink rendezte mű az amszterdami IDFA-n a Legjobb elsőfilm díját kapta novemberben. A dokumentumfilmes zsűri tagja Kocsis Tibor, aki az Új Eldorádóért tavaly a legjobb dokumentumfilm Planet-díját és a közönség díját kapta Triesztben.
Mundruczó Kornél Johannája nyitja meg a fesztivál „Képek” (Images) szekciót, amelyben Forgács Péter Kölcsönös analízisét is vetítik.
Január 26-án a fesztivál záróakkordjaként mutatják be premier előtt Koltai Lajos Sorstalanságát. A filmet január 27-től játsszák a filmszínházak Olaszországban. A Sorstalanság trieszti bemutatójához kapcsolódva Muhi Klára Sorstalanság werkfilmjét is műsorra tűzik Triesztben.

 

(2006. 1. 21.)

India: kéthónapos Magyar Kulturális Fesztivál

A Bartók-jubileum köré szerveződő programsorozatban hangversennyel mutatkozott be a Magyar Fesztivál Vonósnégyes Delhiben – ezzel megkezdődött a kéthónapos Magyar Kulturális Fesztivál Indiában – írja az InfoRádió honlapja.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 19-én bemutatják Kertész Imre Sorstalanságának hindi fordítását, majd díszelőadáson vetítik le Koltai Lajos filmjét.
A fesztivál programján szerepel a Bartók Béla életéről és munkásságáról szóló kiállítás megnyitása és egy dokumentumfilm bemutatása, valamint a Magyar Állami Népi Együttes Bartók-koncertje.
Az Indiai Magyar Filmhéten (2006. március 20-24.) bemutatják Mészáros Márta A temetetlen halott, Szabó István Csodálatos Júlia, Koltai Lajos Sorstalanság, Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut!, valamint Gödrös Frigyes Glamour című filmjét.
A Magyar Kulturális Fesztivál programsorozata március 25-ig tart Delhiben.

 

(2006. 1. 15.)

New Yorkban a Sátántangó – vetítések és méltatatás

A new yorki Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) január 11-től hat napon át vetítik Tarr Béla Sátántangóját (1994, 420 perc). A Krasznahorkai László azonos című regényéből készült filmről és az alkotóról a The New York Times írt méltatást – adta hírül az MTI közleményét a kultura.hu.
„Lehetne persze néhány más dolgot is csinálni a 420 perc alatt, ameddig Tarr Béla remekműve, a Sátántangó tart. Elkövethetünk például lassú szellemi öngyilkosságot a Mindenki szereti Raymondot című sorozat 14 epizódjának megtekintésével. Ez a magyar film a kortárs művész azon ritka alkotásainak egyike, amely koncentrált odaadást követel a közönségtől: az idő luxusát” – írta Manohla Dargis, a tekintélyes amerikai lap kritikusa.
A szerző emlékeztet arra, hogy Tarr Béla az elmúlt évtizedekben a nemzetközi fesztiválokra járó filmbarátok egyik kedvence volt, és nagy hívei közé tartozott Susan Sontag. Sontag említette is őt az Egy évszázad mozi című 1995-ös rövid esszéjében, de a The New York Times Magazine által közölt hosszabb változatból már kimaradt, és ez „nemcsak tovább marginalizálta a kereskedelmileg már peremre szorult művészt, hanem megerősítette Sontag pesszimizmusát is, miszerint a mozi »megalázó, visszafordíthatatlan hanyatlásnak« indult, »dekadens« művészet. Ez pedig már túl sok: Tarr műve már megmutatja a maga félelmetes akadályait” – írta a kritikus.
Manohla Dargis a Sátántangó nyitójelenetét idézve megállapítja: „Tarr e burjánzóan lassú léptű jelenetet egy hosszú beállítással filmezi, csodálatos szerkesztéssel és gazdagon árnyalt fekete-fehér tónusokkal, hogy megtalálja a szépséget minden nyomorult és mondén szegletben.” A film szerkezetéről szólva említi a tangóstruktúrát, amit a rendező az eredeti könyvből vett át: „hat lépés előre, hat lépés hátra”. „Ez emeli ki a város lakóinak rituális előremozgás-hiányát. Először látunk egy »alkoholáztatta« kocsmai táncot egy kívülről beleső emberrel együtt. A jelenet meglehetősen nevetségesnek látszik. Később, amikor a szereplő öngyilkosságot követ el, a mulatság az elkárhozottak táncává válik.”
A lap idézi Tarr Bélának a Kinoeye című internetes újság számára adott interjúját, amely szerint a mai nemzedék képes követni az információ logikáját, a történet logikáját, de az élet logikáját nem. „A Sátántangóban az élet hol szép, hol groteszk, de mindig megbabonázó. Az univerzum e mocskos zugában férfiak és nők egymástól rabolnak, meglesik a szomszédokat, járkálnak (sokat), és beleisszák magukat a feledésbe” – írta az amerikai lap kritikusa, aki szerint a történetet lehet a kommunizmus összeomlásának és a kapitalizmus hamis ígéretének allegóriájaként értelmezni. Külön felhívja a figyelmet arra, hogy hosszú, kevés párbeszéddel tarkított jelenetekben Tarr milyen ragyogóan bánik a hanggal, például egy légy zümmögésével, egy kövér ember ritmusos zihálásával vagy három lépcsőt mászó férfi lépteinek szinkópás hangjaival.
„Bár előrehaladott tervek vannak arra, hogy a filmet DVD-n jelentessék meg, Tarr pazar hosszú beállításait, az élet e hangjait a legjobban egy olyan filmszínházban lehet értékelni, mint a MoMA, ahol még nem rúgták fel a film és a mozinéző közötti szent szerződést” – írta végezetül a The New York Times munkatársa.

 

(2005. 12. 24.)

A Vagabond Szófiában

Szomjas György Vagabondját vetítik a szófiai Magyar Kulturális Intézetben 2006. január 12-én 18 órától. Az előadást bolgár szinkrontolmácsolás kíséri.

 

(2005. 12. 18.)

A Before Dawn a Sundance-en

Kenyeres Bálint rövidfilmje az Egyesült Államok legnagyobb független film fesztiválján versenyez Utah államban (25. Sundance Filmfesztivál, 2006. január 19-29.) – adta hírül a Magyar Filmunió. Az 1981-ben Robert Redford alapította „indie” azaz „független” mustra történetében először kapott meghívást a Filmunió által nevezett alkotás.
Kenyeres Bálint személyesen mutatja be filmjét a Sundance közönségének a versenyprogramban 2006. január 20-án.
További kapcsolódó cikkeink: Váró Kata beszámolói az idei és a tavalyi Sundance-ről, valamint a tavalyi Sundance dokumentumfilmjeiről, Ozsda Erika: beszámolói az első és a második kelet-európai forgatókönyvírói műhelyről , Mészáros Péteré pedig a harmadikról: Sundance: harmadik kastélyműhely,

 

(2005. 12. 9.)

Francia mozikban a Before Dawn

A 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál (2005. november 18-27.) G.R.A.C.-díját kapta Franciaországban Kenyeres Bálint rövidfilmje – adta hírül a Magyar Filmunió. A G.R.A.C. (Regionális Társulás a Filmművészet Népszerűsítéséért) forgalmazási elismerése lehetővé teszi a Before Dawn vetítését a közel ötven francia mozit számláló G.R.A.C. hálózat vásznain.
A magyarországi mozik közönsége januártól láthatja Kenyeres Bálint Before Dawnját Lars von Trier Manderlay-jénak kísérőfilmjeként – a Budapest Film forgalmazásában.

 

(2005. 12. 9.)

Autrans-ban, New Yorkban, Rióban és Pozsonyban

Autrans, a francia Alpok faluja huszonkettedszer ad otthont a „Hegyi Filmek” nemzetközi fesztiválnak (2005. november 30. – december 4.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A tematikus fesztiválon a hegyi életé, a hegyben élők mindennapjaié és a hegyi kalandoké a főszerep. A dokumentumfilmek versenyébe meghívták Zsigmond Dezső Aranykalyibáját. Az autrans-i fesztiválon Zsigmond Dezső személyesen mutatja be filmjét. Az Aranykalyibát ezzel egy időben New Yorkban is műsorra tűzik a közép-európai dokumentumfilmeket bemutató kulturális rendezvényen, amelyet a szlovák ACEC egyesület szervez.
A 15. Rio de Janeirói Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (2005. december 1-11.) versenyez Kenyeres Bálint Before Dawnja. Gayer Zoltán és Molnár Péter A Karusszel rítusát az információs programba hívták meg.
A 7. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. december 2-10.) versenyez Gauder Áron és Novál Erik Nyócker!-e. Az információs programban Gárdos Péter A porcelánbabáját, Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamendéjét, Mundruczó Kornél Johannáját és Koltai Lajos Sorstalanságát vetítik.

 

(2005. 12. 3.)

Amszterdamban, Goában, Rómában és Tallinnban

A dokumentumfilmek legnagyobb nemzetközi seregszemléinek egyikén, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (2005. november 24 – december 4.) „Tükröződések” válogatásában vetítik Az ügynök élete című filmet – adta hírül a Magyar Filmunió. Az alkotást Papp Gábor Zsigmond rendező személyesen mutatja be Hollandiában.
Az Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 24 – december 4.) Goában mutatják be Mészáros Márta A temetetlen halott és Fliegauf Benedek Dealer című filmjeit. A nagyszabású indiai fesztivál a 35 országból érkező 200 filmen keresztül ad pillanatképet a világ mozijáról.
Rómában is vetítik a Dealert. Fliegauf Benedek alkotása mellett műsorra tűzték még Jeles András József és testvéreit, Janisch Attila Másnapját, Török Ferenc Szezonját, Hajdu Szabolcs Tamaráját, valamint Kocsis Ágnes rövidfilmjeit.
Észtországba, a 9. Tallinni „Fekete éjszakák” Filmfesztiválra (2005. november 24 – december 11.) hívták meg Mundruczó Kornél Johannáját, Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamanedéjét és M. Tóth Géza Maestro című 3D-animációját.

 

(2005. 12. 3.)

Magyar operatőrök fókuszban Lódzban

A XIII. CAMERIMAGE Nemzetközi Operatőri Filmfesztiválon Lódzban (2005. november 26 – december 4.) versenyez Koltai Lajos Sorstalansága (operatőre Pados Gyula) – adta hírül a Magyar Filmunió. A lengyelországi szemlén mutatkozik be külföldön először Mispál Attila A fény ösvényei című filmje (op.: Nagy András). Szabó István és Koltai Lajos közös munkássága előtt tisztelegve hat filmjüket vetítik a fesztiválon

 

(2005. 12. 3.)

A miskolci boniésklájd Kairóban

Az Arany Piramisért versenyez Deák Krisztina A miskolci boniésklájdja Afrika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján a 29. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon (2005. november 29 – december 9.) – adta hírül a Magyar Filmunió. A „véletlen bankrablók” története Egyiptomban mutatkozik be először a nemzetközi közönségnek, ahol 15 vetélytárssal versenyez a legjobb film díjáért.
A 29. Kairói Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége Kína, a nemzetközi zsűri elnöke He Ping kínai filmrendező.
Deák Krisztina rendező és Esztergályos Krisztina forgatókönyvíró személyesen mutatja be A miskolci boniésklájdot.