Filmes rendezvények, programok

(2006. 1. 9.)

Spanyol filmhét az Örökmozgóban

1996 óta minden évben rendeznek spanyol filmhetet az Örökmozgó Filmmúzeumban. Az idei kortárs ibériai válogatás öt filmmel folytatja a hagyományt, január 20-a és 29-e között.
A spanyol független film egyik legígéretesebb ifjú rendezőjének (Antonio Dyaz) két avantgárd, szürreális, a virtuális valóságot a ténylegessel ötvöző alkotását (Off, Sex) is vetítik. Az Off kirobbanó siker volt 2002-ben, a low budget költségvetésű produkció több mint négy és fél millió euró bevételt hozott. A Sex-ben az Off nyersessége tompítottabb, a rendező több szórakoztató elemet használ. Jorge Nebra a Hajnal Havannában című filmjének két forgatókönyv-változatát is betiltotta a kubai cenzúra, amikor titokban elkezdte a forgatást. A bankrablás nagy öregjei című fekete vígjáték a 60-70-es évek jellegzetes spanyol vígjátékait az új spanyol komédiákkal elegyíti. A Csipkerózsikák pedig Yasunari Kawabata Nobel-díjas regényének adaptációja.

 

(2006. 1. 9.)

Három magyar filmbemutató februárban

Fonyó Gergely Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmjét február másodikától láthatják a nézők a mozikban. A 88 perces alkotást Fancsikai Péter, Egri Bálint, Gregor Bernadett és Gáspár Kata szereplésével a Hungaricom forgalmazza.
Kapitány Iván Kútfejekje február 16-ától tekinthető meg a filmszínházakban. A 100 perces művet a Hungarotop forgalmazza, a főbb szerepeket Gesztesi Károly, Kálloy Molnár Péter, Kaszás Attila és Fenyő Iván játsszák.
Hajdu Szabolcs Fehér tenyere február 23-ától található meg a mozik műsorán. A magyar-kanadai koprodukcióban Hajdu Zoltán Miklós, Khyle Shewfelt (olimpiai bajnok) és Csisztu Zsuzsa szerepel. A 97 perces alkotást szintén a Hungarotop forgalmazza.

 

(2005. 12. 31.)

Rég várt ünnepély Tolkien születésnapja

A Magyar Tolkien Társaság az író, mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2006. január 8-án, J. R. R. Tolkien 114. születésnapján, a Millenáris Parkban szervezi meg hagyományos „Rég várt ünnepély” című rendezvényét. Az esemény mottója: Nézz körül és játssz Középföldén! Díszvendég: Ted Nasmith világhírű Tolkien-illusztrátor és grafikus
A rendezvény programjából:
Színpadi előadások, vidám jelenetek
Egész napos játszóház, kézművesház
Kvíz- és nyereményjátékok, érdekes és furcsa vetélkedők
Kedvezményes könyv-, video-, CD- és játékvásár
Ismeretterjesztő előadások Középföldéről
Tünde nyelvtanfolyamok
Fordítói szimpózium Tolkien magyarul megjelenő könyveivel kapcsolatban
Nyilvános vita A Gyűrűk Ura könyvhöz és filmhez kapcsolódó témákról
Kiállítás A Gyűrűk Ura című film kellékeiből (fegyverek, ékszerek)
A Tolkien Vizuális Pályázat eredményhirdetése és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitója
Este ír muzsika és táncház
Koccintás a professzorra
A Bran együttes koncertje
Jegyár: 1200 Ft
Diákjegy: 900 Ft
Családi jegy: 2400 Ft

Kapcsolódó honlapok: www.sfportal.hu és www.tolkien.hu/szuletesnap

 

(2005. 12. 31.)

Karády Viktor: A francia egyetem Napóleontól Vichyig – könyv-vita

2006. január 16-án hétfőn 14 órától a Professzorok Házában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) Karády Viktor A francia egyetem Napóleontól Vichyig című könyvét vitatják meg. A felkért bírálók: Csákó Mihály (ELTE) és Hahner Péter (PTE).
A kötet a Társadalom és oktatás sorozat (Felsőoktatási Kutatóintézet és Új Mandátum sorozata), 29. köteteként jelenik meg. A beszélgetés a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztálya és a Felsőoktatási Kutatóintézet rendezvénye.

Kapcsolódó honlapok: www.hier.iif.hu és www.oktatas.uni.hu.

 

(2005. 12. 24.)

37 játékfilm a 37. Magyar Filmszemlén

Szabó István filmje, a Rokonok nyitja a 37. Magyar Filmszemlét 2006. január 31-én – adta hírül honlapján a Magyar Távirati Iroda Naszály György sajtófőnök közleményét. A február 7-ig tartó ünnep helyszíne – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház.
A játékfilm kategóriában a versenyre és információs vetítésre huszonnyolc 35 milliméteres filmre és kilenc „elektronikára készített alkotás” érkezett meg a határidőre. 175 dokumentumfilm, 43 tudományos-ismeretterjesztő munka, valamint 123 kísérleti- és kisjátékfilm nevezése futott be. A versenyprogram véglegesítése még tart.
Az előző évekhez képest újdonság, hogy a dokumentumfilmek és a kisfilmek kategóriájában két-két előzsűri teszi meg javaslatát, hogy mely művek kerüljenek be a versenyprogramba.
Most először szervezik meg hivatalosan, hogy a nevezett, de versenybe be nem jutott műveket is levetítik a szemle helyszínén, sőt, külön katalógust adnak ki ezekről az alkotásokról is.
A megnyitó ünnepséget – amelynek keretében átadják az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet – a Budapesti Kongresszusi Központban tartják.
A Rokonok Móricz Zsigmond azonos című regényéből készül. Szabó István tizennégy éve, az Édes Emma, drága Böbe óta nem rendezett kizárólag magyar forrásból finanszírozott filmet. A Rokonok operatőre Koltai Lajos. A főbb szerepeket Csányi Sándor, Eperjes Károly, Tóth Ildikó, Marozsán Erika, Oleg Tabakov, Pindroch Csaba, Kállai Ferenc, Jirí Menzel, Molnár Piroska és Gazsó György alakítja.

 

(2005. 12. 24.)

KAFF 2007

Az eddigiektől eltérően hamarabb – nem három, hanem az utolsóhoz képest – két évvel később rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (8. KAFF, 2007. június 13-17) – olvasható a szervező Kecskemétfilm Kft. honlapján.

 

(2005. 12. 24.)

„Egy városrész ébredése” – Józsefváros Magdolna-negyed helytörténeti kiállítás

Salamon András filmrendező nyitja meg az N&n galéria (1065 Budapest, Hajós utca 39.) „Egy városrész ébredése” – Józsefváros Magdolna-negyed helytörténeti kiállítását 2005. december 21-én, szerdán 18 órakor. A tárlat 2006. január 16-ig tekinthető meg.
Az ismertetőből:
Sokunk számára ismerősen cseng a Nagyfuvaros utca - Népszínház utca - Teleki tér - Fiumei út - Baross utca - Koszorú utca - Mátyás tér, Józsefváros jellegzetes utcáinak és tereinek neve. 2004-től ezek a helyek fogják közre azt a városrészt a Józsefváros szívében, melyet Magdolna-negyednek hívnak.
Sajnálatos módon e gazdag multikulturális örökség helyett az utóbbi fél évszázad folyamán egy egyre erősödő szegénységi spirállal azonosítható a Magdolna-negyed, ahol a fővároson belül legkoncentráltabban jelentkezik a leromlott fizikai környezet és társadalmi-gazdasági elmaradottság.
2005. évben kötelezte el magát a Józsefvárosi Önkormányzat azon szociális városrehabilitációs kezdeményezés mellett, mely modellprogramként Magyarországon első ízben tesz kísérletet arra, hogy egy halmozottan hátrányos - de gazdag múlttal rendelkező - városrész megújítását a lakosság bevonásának támogatásával, integrált szociális városrehabilitációs eszközökkel valósítsa meg. Az első és talán legfontosabb mérföldkövet jelentette az az önkormányzati döntés, amely jól azonosítható névvel látta el a városrészt, ezzel segítve a helyi közösség önmeghatározásának folyamatát.
A kiállítás célja a „Magdolna-negyed” kerületrész városfejlődésének nyomon követése jellemző életformák bemutatásával, különös tekintettel a „Hely” sokszínű kulturális örökségére.

 

(2005. 12. 9.)

Mach, Sebesztova és egy varázslatos telefonkagyló – Adolf Born grafikái a Cseh Centrumban

Miloą Macourek meséi, a két kisdiák, Mach és Sebesztova, valamint a varázslatos telefonkagyló népszerű történetei először jelennek meg magyarul. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóját a Mikulás-napi ünnepség keretében tartották a Cseh Centrumban. A cseh változathoz hasonlóan a magyar kiadást is a legendás Adolf Born rajzai díszítik, akinek műveiből tárlat látható a Cseh Centrum kiállítótermeiben 2006. január 13-ig.
Adolf Born 1930-ban született a cseh-osztrák határon fekvő České Velenicében. Először a prágai Károly Egyetem Tanárképző Karán, majd a Képzőművészeti Egyetemen tanult képzőművészetet, ott is szerzett diplomát. Művészi tevékenysége széles kört ölel fel. Rajzai, grafikái mellett igényes humoros karikatúráival évtizedeken keresztül szórakoztatta a közvéleményt. Az egész világon kiállított; 1976-ban Montrealban az év karikaturistájává választották. Mintegy 230 könyv illusztrációja fűződik a nevéhez, köztük a roppant népszerű Mach a ©ebestová (Mach és Sebesztova) mesekönyveké. A mese rajzfilmváltozatait is ő rajzolta, más rajzfilmekhez, valamint játékfilmek rajzolt betétjeihez és stáblistáihoz hasonlóan.