Pályázatok, felhívások, közlemények

(2006. 1. 9.)

A la recherche díjak – harmadszor

A Filmkultúra szerkesztői köszönik valamennyi pályázó munkáját!
Mispál Attila A fény ösvényeiről írott kritikák között a bírálók – Csantavéri Júlia, Urbán Mária és Stőhr Lóránt – nem adtak ki első díjat, második díjat nyert Palásti Gábor, harmadik díjat nyert Juhász Péter és Ruprech Dániel.
Tim Burton A halott menyasszony című filmjéről írt kritikák közül az első díjat Baski Sándor kapta Családi horror című írásáért. Második díjas Varga Zoltán, harmadik díjas Novotny Katalin.
A díjazott kritikák szerkesztett változatát bárki elolvashatja a filmek rovatban.

 

(2006. 1. 9.)

Pályázat 1956-os témájú játékfilmek gyártására

2006. január 16-a a beküldési határidő a Magyar Mozgókép Közalapítvány 1956-os témájú magyar filmalkotások 2006. évi gyártásának támogatására kiírt pályázatának.
Pályázni az 1956-os év eseményeit feldolgozó játékfilm műfajú, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) 2. § 7.a) pontjában meghatározott magyar filmalkotások gyártásának támogatására lehet. A filmalkotások minimális hossza 70 perc.
Részletek az MMK honlapján.

 

(2006. 1. 9.)

Pályázat magyar filmek forgalmazásának normatív támogatására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot ír ki Magyarországon 2006. évben nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés, magyar filmek forgalmazásának normatív támogatására.
Beküldési határidő: 2006. november 30.
Részletek az MMK honlapján.

 

(2006. 1. 9.)

Pályázat art-mozik üzemeltetési tevékenységének normatív támogatására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot ír ki 35 mm-es technikával rendelkező art-termek (mozik) 2006. évi üzemeltetési tevékenységének normatív támogatására.
Beküldési határidő: 2006. november 30.

Részletek az MMK honlapján.

 

(2006. 1. 9.)

Pályázat külföldi art-filmek forgalmazásának normatív támogatására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot ír ki Magyarországon 2006. évben nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés, art besorolású külföldi filmek forgalmazásának normatív támogatására.
Beküldési határidő: 2006. november 30.
Részletek az MMK honlapján.

 

(2006. 1. 9.)

Középiskolai videofilm-szemle pályázat

Magyarországi és határon túli középiskolák diákjai részére, a II. Országos Középiskolai Videofilm Szemle „MÁSKÉP(P)” nevű eseményre (2006. május 26-28.) ír ki pályázatot a Káldor Miklós Kollégium. A pályázat fővédnöke és a zsűri elnöke Jancsó Miklós.
Az 5-20 perces magyar nyelvű groteszk rövidfilmek beadási határideje 2006. április 10-e.
A pályázathoz csatolni kell:
film (formátum: DV-cam, mini DV, DVD, VHS)
pályázati adatlap (letölthető: http://kaldorkoli.hu/filmszemle)
két fotó a filmből
A pályázat díjazása: I. díj 50 000 Ft; II. díj 30 000 Ft; III. díj 20 000 Ft; Közönségdíj 30 000 Ft; a zsűri különdíja 20 000 Ft.
A pályázat leadási határideje: 2006. április 10.
cím: Káldor Miklós Kollégium 1022 Budapest, Felvinci u. 8.
A szemle időpontja: 2006. május 26-28.
További információ:
Reith Gábor, főszervező
tel.: 061/212-5403, 061/336-0628
e-mail: filmszemle@kaldorkoli.hu
honlap: http://kaldorkoli.hu/filmszemle

 

(2006. 1. 9.)

Az EB Media – Oktatás pályázata

Az Európai Bizottság MEDIA - Oktatás (2001-2006) / INFSO-MEDIA 11/2005 című pályázata a következőkben felsorolt kategóriákba tartozó pályázóknak szól, akik munkájukkal hozzájárulnak az említett tevékenységekhez: filmművészeti iskolák; egyetemek; különleges szakképzést nyújtó intézmények; az audiovizuális iparban működő magánvállalatok; az audiovizuális iparban működő szakmai szervezetek/egyesületek.
A pályázóknak a következő országok egyikében lévő székhellyel kell rendelkezniük: az Európai Unió 25 tagállama; az EFTA és EGT-államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy EU tagjelölt ország (Bulgária)
Beadási határidő: 2006. március 1.
A pályázati felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL L 26., 2001.1.27.) kihirdetett, az európai audiovizuális műsorkészítő ágazatban működő szakemberek képzési programjának megvalósításáról (MEDIA-Oktatás 2001-2006) szóló 163/2001/EK európai parlamenti és tanácsi határozaton alapul.
Az említett határozat alkalmazásában végrehajtandó fellépések közt szerepel az audiovizuális ágazatban működő szakemberek képzése azzal a céllal, hogy hozzájussanak az európai és más piacokon versenyképes termékek létrehozásához szükséges ismeretekhez és szaktudáshoz, különösen a következő területeken:
az új technológiák - különös tekintettel a digitális technológiákra - alkalmazása az audiovizuális műsorok készítése és terjesztése terén;
gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi irányítás, beleértve a jogi keretet is;
forgatókönyvírási technikák.
A 2001-2006-os időszakra az Európai Unió 59 400 000 eurót különített el a MEDIA - Képzés program végrehajtására. A projektek társfinanszírozására szánt költségvetés teljes összege 8 000 000 euró.
A Bizottság pénzügyi hozzájárulása, amelyet támogatás formájában nyújtanak, nem haladhatja meg a támogatható összköltség 50-(60)%-át.
A projektek maximális futamideje 12 hónap.
A pályázatokat legkésőbb 2006. március 1-ig el kell küldeni a Bizottságnak.
A pályázati felhívás és a jelentkezési lap teljes szövege a http://europa.eu.int/comm/avpolicy/media/index_en.html címen található.

 

(2006. 1. 9.)

Pályázat diákújságíróknak

Középiskolai diákújságok és újságírók írásainak ír ki pályázatot a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. Pályázhatnak azok a magyarországi középiskolák, amelyek saját iskolai diákújságot jelentetnek meg, valamint magyarországi középiskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező diákok. A pályázat védnöke Horvát János médiaszakértő, a tömegkommunikációs szakirány vezetője.
Beadási határidő: 2006. február 15.
A verseny célja, hogy elismerje és jutalmazza azokat a tanulókat, akik kiemelkedő újságírói teljesítményt nyújtanak.
A pályázatot két kategóriában hirdették meg:
1. Az év középiskolai újsága
Pályázatot az a magyarországi középiskola nyújthat be, amely megjelentet saját iskolai diákújságot.
Pályázni 2005. január 1. és 2006. január 31. között megjelent újsággal lehet.
A pályázathoz az iskola újságából három különböző lapszám egy-egy példányát csatolni kell.
A pályázat benyújtási határideje 2006. február 15.
Díjak:
Első helyezett: emléklap, gravírozott toll, kétnapos, háromfős pécsi program, ahol betekintést nyerhetnek a szerkesztőségi munkába (TV, rádió, újság)
Második helyezett: emléklap, gravírozott toll, könyvcsomag
Harmadik helyezett: emléklap, gravírozott toll, könyvcsomag
2. Az év középiskolai újságírója
Pályázatot csak magyarországi középiskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező diák nyújthat be.
Pályázni 2005. január 1. és 2006. január 31. között megjelent cikkel lehet.
A pályázat benyújtási határideje 2006. február 15.
Díjak:
Első helyezett: emléklap, gravírozott toll, digitális fényképezőgép
Második helyezett: emléklap, gravírozott toll, könyvcsomag
Harmadik helyezett: emléklap, gravírozott toll, könyvcsomag
A pályázatokat a következő címre kérik elküldeni:
Ferling PR & Communications Kft.
7621 Pécs, Mária utca 8.
További információk: Ferling PR & Communications Kft., 06-72/512-370, info@ferling.hu
A pályázati kiírás és a regisztrációs lap letölthető a http://www.maya.btk.pte.hu/kom címről.

 

(2005. 12. 31.)

Moziháló – Legjobb Magyar Filmhonlap-pályázat

A 21. század mozija már elképzelhetetlen igényes webes megjelenés nélkül. Hogy a műfaj fontosságára itthon is fölhívjuk a figyelmet, a magyar.film.hu moziportál meghirdeti a „Legjobb Magyar Filmhonlap” versenyt.
A szavazáson automatikusan részt vesz minden, az elmúlt 5 évben bemutatott magyar film, amelynek honlapja még elérhető az interneten.
Ezen felül bárki benevezheti bemutatott, dobozban maradt vagy premier előtti filmhonlapját, legyen produkciója kisfilm, nagyfilm, animáció vagy dokumentum, amennyiben elérést tud adni a site-hoz.
A nevezett produkciók honlapjai elérhetőek lesznek a magyar.film.hu és a szemle.film.hu portálokról.
A verseny nyertese a 37. Magyar Filmszemle alatt (2006. január 31. – február 7.), internetes közönségszavazás alapján kerül ki.
A szavazás nyertese értékes díjban részesül.
Nevezni 2006. január 25-ig a filmhu@forum.film.hu-ra küldött e-mailben lehet, amelybe a filmhonlap webcímét és a kapcsolattartók elérhetőségét kell írni.
További információk Lovas Balázs szerkesztőtől kérhetők a (+36-1) 411-1670 telefonszámon, illetve a lovasb@forum.film.hu címen.

 

(2005. 12. 31.)

Hatásvadászat – Magyar Filmelőzetes Pályázat

A modern filmgyártás legfontosabb kampányeleme a jól eltalált, hatásos, figyelemfelkeltő előzetes – olyannyira, hogy a trailerkészítés mára önálló szakterületté nőtte ki magát. A műfaj hazai fejlődésének ösztönzésére a magyar.film.hu moziportál meghirdeti az első magyar filmelőzetes pályázatot.
A versenyen automatikusan részt vesz minden olyan elmúlt 5 évben bemutatott magyar játékfilm, amelynek előzetese hozzáférhető az interneten. Ezen felül nevezhet bármely, már elmúlt években bemutatott vagy még premier előtt álló magyar nagyjátékfilm, amennyiben bedigitalizált formában képes beküldeni 2 percnél nem hosszabb trailerét vagy spotját.
A nevezett produkciók előzetesei fölkerülnek a magyar.film.hu és a szemle.film.hu portálokra letölthető formában.
A pályázat nyertesét a Kende János operatőr (zsűrielnök), Rohonyi Gábor rendező, Thomas Ernst vágó és Tamás Dorka forgalmazási szakember fölállásban tervezett zsűri választja ki, amíg a listába rendezett előzetesek közül a 37. Magyar Filmszemle ideje alatt (2006. január 31. – február 7.) internetes szavazás alapján kerül ki a közönségnyertes.
A verseny fődíjasa és a közönségszavazás nyertese értékes díjakban részesül.
Az automatikusan induló produkciók listáját január 3-án teszik közzé a www.magyar.film.hu címen. Az ezen fölül nevezett előzeteseket CD-n vagy DVD-n, .mpeg vagy .avi formátumban várják a filmhu szerkesztőségébe 2006. január 20-ig a 1075 Budapest, Károly krt. 3/a. IV. em. 40. szám alá.
lovasb@forum.film.hu. További információk Lovas Balázs szerkesztőtől kérhetők a (+36-1) 411-1670 telefonszámon, illetve a címen.

 

(2005. 12. 24.)

Amatőr rövidfilmek Pécsett

Féléves filmklub keretében a pécsi Apollo Art Moziban kéthetente egy-másfél órás összeállításokban amatőr rövidfilmeket vetítenek.
A filmklub nézői minden alkalommal szavazólapot kapnak az esti filmek listájával, s a nekik legjobban tetsző rövidfilmre voksolhatnak. A legtöbb szavazatot kapó alkotás tovább jut a filmklubot záró döntőbe, ahol szakmai zsűri értékeli a munkákat, s választja ki a díjnyertes alkotást.
Beküldési határidő: 2006. január 31.
cím: ARS, Control Stúdió, 7693 Hird, Hirdi út 45.
maximális filmhossz: 20 perc
formátum: DVD (vob formátum)
Kitöltött nevezési lapot minden filmhez küldeni kell!
A nevezési lap letölthető és egyéb információ elérhető a www.contolstudio.hu weboldalon. Érdeklődni lehet még a kapronczai@gmail.com e-mail címen és a 20/349-75-61 telefonszámon.

 

(2005. 12. 24.)

Media Plus Program: Európai Társadalmi Dokumentumfilmek 2006

Az Európai Unió Media Plus Program 2006-ban is elindítja angol nyelvű Európai Társadalmi Dokumentumfilmek (EsoDoc - European Social Documentary) workshopját.
Jelentkezési határidő: 2006. március 27.
A workshop három, egyhetes szemináriumból áll, az elsőt május 20-a és 26-a között az olaszországi Bolzanóban (South Tirol) tartják huszonkét résztvevő, amelyből 10-12 az Európai Unió új állampolgárai közül kerül ki.
A részvételi díj 1.000 euró, az új tagországok állampolgárainak 500.
Kapcsolat
ESoDoc - European Social Documentary
ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media
Brennerstr. 20/d Via Brennero, I - 39100 Bozen/Bolzano
T +39 0471 302030 F +39 0471 977931
e-mail: info@esodoc.com
kapcsolódó honlapok: www.esodoc.com és www.zeligfilm.it

 

(2005. 12. 18.)

Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró-pályázat

2006. február elsejéig lehet pályázni a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró pályázaton.
A Hartley-Merrill International Screenwriting Prize nemzetközi forgatókönyvíró-pályázatot évente rendezi meg az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America), a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) és az Amerikai Írószövetség (Writers’ Guild of America, West), hogy fellendítse a kisebb filmgyártó országok forgatókönyvírói kultúráját.
A díjat 1989-ben alapították a los angelesi RKO Pictures vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill. Jelenleg 29 ország vesz részt a nemzeti fordulókon.
A pályázat idei magyar kiírói: a Future Films, a Filmjus Alapítvány, a filmhu, a chello és a PremierPark internetes filmportálok, a Mozinet Magazin, a Vox Magazin és a Hartley-Merrill Pályázat magyarországi képviselete.
A pályázat első fordulójában az országok zsűrijei hoznak döntést, majd az általuk kiválasztott győztes forgatókönyvek vesznek részt a pályázat második fordulóján, amelyet Los Angelesben bírálnak el.
Magyarországon a Filmjus Alapítvány támogatja az első helyezett forgatókönyv színvonalas angolra fordítását. A filmhu közzéteszi a pályázat eredményeit és részleteket közöl a három legjobbnak ítélt forgatókönyvből. A magyar győztes továbbá az MPAA 1000 dolláros különdíját kapja, valamint meghívják a Hartley-Merrill Pályázat kelet-európai workshopjára, ahol továbbfejlesztheti művét.
A los angelesi zsűri által kiválasztott nemzetközi első három helyezett pénzdíjazásban részesül. A díjakat a Cannes-i nemzetközi filmfesztiválon adják át 2006 májusában. A legjobbnak ítélt forgatókönyv írója részt vehet a Sundance Intézet Filmmaker’s Lab kurzusán.
Pályázati feltételek:
A pályázat minden professzionális és kezdő filmíró számára nyitott, akinek eddig legfeljebb egy forgatókönyvét filmesítették meg.
A pályázatot magyar nyelven kell benyújtani egy példányban.
A beküldött forgatókönyvön csak az alkotás címe és a pályázó által választott jelige szerepelhet. A szerző nevét, címét és telefonszámát, valamint a pályázati díj befizetését igazoló szelvényt zárt borítékban kell mellékelni. A borítékokat csak a zsűri döntésének megszületése után, a zsűri tagjainak jelenlétében bontják fel. A forgatókönyv szövege sem tartalmazhat utalást a szerző személyére vonatkozóan.
A forgatókönyveket az alábbi címre kell postán eljuttatni: Future Films 1061 Budapest Székely Mihály u. 10. II/1. A borítékra kérik ráírni: „Forgatókönyv Pályázat”!
A forgatókönyv leadásának határideje 2006. február 1.
A pályázat zsűrije 2006. március elsejéig hozza meg döntését.
A pályázat eredményhirdetésének időpontjáról a pályázók a www.magyar.film.hu, a www.premierpark.hu és a www.mozinet.hu honlapokról értesülhetnek. Az eredményekről az országos sajtónak kiadandó sajtóközlemény számol be.
A pályázat további feltételeiről a PremierPark illetve a Mozinet oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.