Filmes rendezvények, programok

(2004. 12. 29.)

Életműdíjasok, előzsűrik és Szemletanács

Több mint harminc nagyjátékfilmet vetítenek a 36. Magyar Filmszemlén (2005. február 1-8.), Koltai Lajos Sorstalanságát és Szabó István Csodálatos Júliáját versenyen kívül játsszák. „A november 30-i határidőig összesen több mint száz kísérleti filmes és 200 dokumentumfilmes nevezés érkezett a legnagyobb hazai mozgóképes seregszemlére” – mondta Hermann Krisztina, a Magyar Mozgókép Közalapítvány szakkollégiumi titkára a filmhunak.

A kísérleti és kisjátékfilmekből harmincat-harmincötöt választ az előzsűri (Vincze Teréz esztéta, Ferenczi Gábor rendező és Zádori István operatőr), a dokumentumfilmekből pedig mintegy harmincöt-negyen művet érdemesít versenyzésre Bori Erzsébet kritikus, Székely Orsolya rendező, Csukás Sándor operatőr, Gulyás Gyula rendező, Ladányi János szociológus és Mertz Lóránd operatőr.

A 36. Magyar Filmszemlén életműdíjat kap Matejka Mária és Ónodi György gyártásvezetők, Bokor Péter rendező és Zenthe Ferenc színművész.

A Szemletanács elnöke Sípos Áron, további tagok: Tóth Erzsébet, Veresné Dr. Kozma Ilona (a szervezőbizottság elnöke), Garami Gábor (ügyvezető), Janisch Attila, Hartai László, Mihályfi László és Molnár György.

A versenyfilmeket a budai Mammut moziban és a Millenárison vetítik. Az első két napon csak dokumentumfilmek láthatóak, utána következnek a kísérleti-, valamint a nagy- és a kisjátékfilmek.

 

(2004. 12. 29.)

Megújult a kecskeméti Otthon mozi

December 17-én ünnepélyesen megnyitották a felújított kecskeméti Otthon mozit – olvasható a Kecskeméti Lapokban. „A felújítás lehetőségét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának art mozi fejlesztési programja teremtette meg” – mondta Józsa Katalin, a filmszínházat üzemeltető Kecskeméti Ifjúsági Otthon igazgatója az orgánumnak -, ugyanis a pályázaton indult Otthon mozi a vidéki mozik között a legnagyobb mértékű állami támogatást kapta, 47,5 millió forintot. A teljes felújítás 128 millió forintba került.

„A tervezett felújítás megvalósításához Kecskemét önkormányzatának jelentős anyagi hozzájárulására volt szükség. A beruházás eredményeként teljesen megújult a vetítőterem, az előtér és a bejárat, valamint a mosdók. A mozi kényelmes, új székekkel, belső burkolatokkal rendelkezik, melyek jelentősen javították a terem akusztikáját. A kép és hangminőség javulását eredményezte a vetítővászon cseréje, a sztereo rendszer bővítése. A technika alkalmassá vált videó és DVD vetítésre is. A meglévő színpad olyan színháztechnikai elemekkel bővült, amelyek kamara, illetve pódium előadások befogadását segítik.”

„Műsorát tekintve az Otthon mozi megőrzi már kialakult arculatát: a filmkultúra értékes alkotásait bemutató moziként működik továbbra is. Hetente 10 előadást tartunk” – válaszolt Józsa Katalin igazgató a Kecskeméti Lapok kérdéseire.

 

(2004. 12. 22.)

Filmklub a Műcsarnokban: Arcok a tömegből

Lapunk munkatársai is tartanak eladásokat a Műcsarnok Arcok a tömegből - egyén és közösség viszonya a filmművészetben című filmklubjában. A vetítések 2005-ben folytatódnak:

január 5.
Atom Egoyan: Exotica (1994)

január 12.
Michael Haneke: Furcsa játék (1997)

január 19.
Michelangelo Antonioni: Foglalkozása: riporter (1975)

A vetítések szerdánként 18 órakor kezdődnek. A belépőjegy 450 forint.
Sorozatszerkesztő: Vidákovich Márton
Meghívott előadók: Cieklinski Sándor, Csantavéri Júlia, Hahner Péter, Györffy Miklós, Mátyás Péter, Stark András, Varró Attila.

 

(2004. 12. 22.)

Budapest Animációs Filmklub a Millenáris Parkban

Az ötvenes-hatvanas évek magyar rajzfilmjeiből vetít a Budapest Animációs Filmklub december 22-én 20 órától a Millenáris Park Fogadó földszintjén.

Néhány az est meséiből:

Macskássy Gyula: Erdei sportverseny (1952)
Macskássy Gyula: A két bors ökröcske (1l954)
Imre István: A didergő király bánata (1957)
Gémes József: A torkos menyét (1964)
Dargay Attila: Variációk egy sárkányra (1967)

Kapcsolódó linkünk Lendvai Erzsi tanulmánya

 

(2004. 12. 15.)

Három filmklub a Nyitott Műhelyben

Végső Filmklub címmel az európai és magyar filmtörténet nevezetes, zenei témájú filmjeit nézhetik és vitathatják meg az érdeklődők november 22.-től kéthetente hétfőn Végső Zoltán vezetésével a Nyitott Műhelyben.

Buster Keaton filmklub indul 2005. január 10.-től kéthetente hétfőn Barna Gábor moderálásával a budapesti kulturális központban.

A James Joyce és a film című filmklubot Takács Ferenc vezeti 2005. január 13.-tól minden hónap második csütörtökjén.

További információ a Nyitott Műhely honlapon.

 

(2004. 12. 9.)

A Ravazdi Fotó és Videó Tábor kiállítása

A Bakonyaljai Vigasságokkal párhuzamosan augusztusban zajlott a nemzetközi Ravazdi Fotó és Videó Tábor (RaFéV). A bakonyalji településen rögzített túlélési menetelést az écsi bakterház-műteremig, a Detti Picasso avantgard koncertjét, a Ravazdi Ottelózást esténként, és a fejtágító kalóz irodalmi szemináriumot tekinthetik meg az érdeklődők a kiállításon. A tárlat december 11-én 20 órakor nyit a győri Rómer Ház Underground Klubban és január elejéig látható.

 

(2004. 12. 9.)

Győri filmkészítők és fotósok évzárója

Rómer Évzáró Batyusbált rendeznek a győri Rómer Ház Underground Klubban december 29-én szerdán. A program:

20.00 Szolnoki József: Nyugalmunk érdekében, avagy mi a teendő atomtámadás esetén (30 perc) - premier előtti tesztbemutató, utána rövid beszélgetés:

A hatvanas-hetvenes évek polgári védelmének gyöngyszemeiből összeállított atomtámadás Magyarország ellen, valamikor a hetvenes évek elején. Nukleáris hisztériarevü. Paranoiarecycling.
„Szokó egy másfél éves restaurálási, vágási és rendszerezési folyamat végéhez közeledvén a nézők konstruktív véleményét kéri.”
Utána jazz és ethno karácsony – koncert és táncház:

21.00 Bede Quartet és vendégmuzsikusok
22.00 Fanfara Komplexa - moldvai népzene
24.00 Jam Session

 

(2004. 12. 9.)

Karácsonyi mese- és ifjúsági filmek Győrben

A „bronz” (december 4-5.) az „ezüst” (december 11-12.) és az „arany” (december 17-19.) hétvégéken kézi ajándékkészítés (12-től 18 óráig) mellett mese- és ifjúsági filmeket vetítenek (12-től 16 óráig) kicsiknek és nagyoknak a győri Rómer Ház Hrabal Art moziban:

„A szokásos – 16 órától kezdődő – mozielőadások megnyújtásával a Rómer ház a gyermekeknek szeretne kedveskedni, azoknak, akiknek nem volt alkalma megismerkedni a magyar és a világirodalom részét képező népmesék alapján készített filmekkel” – írja a sajtóközlemény –, „a szellemtörtének alaprétegéhez tartozó ifjúsági filmek kerülnek a filmvászonra, mint a Kacor király, A kis gömböc, A róka és a holló, A molnár fia, meg a szamár, Az égig érő fa, A csillagszemű juhász és A beszélő köntös.”

 

(2004. 12. 2.)

Akit Chaplin is csodált - Fejős Pál filmjei az Örökmozgóban

A Magyarországon a Tavaszi záport és az Ítél a Balatont készítő, majd Hollywoodba emigrált filmrendező, Fejős Pál (1897-1963) filmjeit vetíti decemberben az Örökmozgó Filmmúzeum (Budapest, Erzsébet krt. 39). Az első napon Balogh Gyöngyi, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa mutatja be a Filmspirál 33. lapszámát, amely Fejős Pálról szól.

A sorozat filmjei:
december 1., szerda
18.30 A nagyváros mostohái / Lonesome (1928, USA)
(A vetítés előtt Balogh Gyöngyi szerkesztő bemutatja a Filmspirál Fejős Pálnak szentelt számát.)

december 3., péntek
17.00 Mégis szép az élet / Sonnenstrahl (1933, Ausztria)

december 5., vasárnap
16.30 Tavaszi zápor (1932, Magyarország)

december 9., csütörtök
18.30 Az utolsó előadás / Last Performance (1929, USA)

december 11., szombat
16.30 Ítél a Balaton / Menschen im Sturm (német verzió, 1932, Magyarország)

december 15., szerda
16.30 A nagy ház / Menschen hinter Gittern (német verzió, 1931, USA)

december 16., csütörtök
18.30 Broadway (1929, USA)

december 20., hétfő
18.30 Táncverseny Esirában / Danstavlingen i Esira (1936, Dánia)
Gyászszertartás Madagaszkáron / The Bilo (1936, Dánia)
Egy marék rizs / En handful ris (1938, Svédország)

Kapcsolódó Filmkultúra cikk:
Balogh Gyöngyi: Budapesti évek - Fejős Pál magyarországi pályakezdése

 

(2004. 12. 2.)

14. Európa Filmhét – Uniós Filmek Fesztiválja

Harminc játékfilmet – köztük többet először - vetítenek a fővárosi Művész moziban a 14. Európa Filmhét – Uniós Filmek Fesztiválján (2004 december 2-14) – írja a szervező Budapest Film sajtóközleménye.

Három holland filmet is bemutat például a 14. Európa Filmhét, kapcsolódva a Holland Kulturális Évadhoz, köztük az idén Oscar-díjra is jelölt Az ikrek / De tweeling címűt (r.: Ben Sombogaart, 2002).

Öt francia művet vetítenek, egyebek mellett Christopher Barratier: Kóristák / Les choristes (2004) című alkotását, amelyet három díjra is jelöltek az Európai Filmakadémia versenyében, köztük a legjobb európai film kategóriában.

A Művész moziban vetített spanyol filmek között található a „legjobb spanyol film” 2004-ben, a Goya-díjas Vedd el a szemem / Te doy mis ojos (r.: Icíár Bollain, 2003).

A filmhéten először játszanak észt filmet: Jaak Kilmi és Rene Reinumagi Disznók forradalma (Sigade revolutsioon, 2004) című alkotása a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta; Sulev Keedus Somnambuulját (2003) pedig a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon jelölték a Tigris-díjra.

A program – a felsoroltakon kívül - olasz, dán, finn, lengyel, szlovén, német és osztrák filmekből áll.

A 14. Európa Filmhét – Uniós Filmek Fesztiválján látható művek nagy részét nem vásárolták meg magyarországi forgalmazók. A Budapest Film közeli bemutatóiból válogatva négy európai filmet (Christophe Barratier: Kóristák, Michael Winterbottom: Ezen a világon, Roger Michell: Anya és a szerelem, Emir Kusturica: Az élet egy csoda) premier előtt láthat a közönség a Művész moziban.

Kapcsolódó Filmkultúra cikkek:
Palotai János: Holland képek - A kortárs holland vizuális művészet

 

(2004. 11. 24.)

Prizma IV. Ökumenikus Filmtalálkozó

75 film vetítésével rendezi meg a Fórum Film Alapítvány a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Prizma IV. Ökumenikus Filmtalálkozót (2004 november 25-29).
A benevezett műveket versenybe, illetve információs mezőnybe sorolta a zsűri, Kőszegi Edit filmíró-rendező, Tatai Klára dramaturg, Kiss Róbert filmrendező-operatőr, Róna Péter filmrendező, Szobolits Béla filmrendező és Tényi István filmrendező.
A Prizma IV. Ökumenikus Filmtalálkozó versenyének zsűri elnöke Kardos Sándor operatőr, zsűritagok: Kőszegi Edit filmíró-rendező és Kuczogi Szilvia a PaxTelevízió programigazgatója.

Díjak:
PRIZMA Fődíj
Rendezői díj a legjobb formai megvalósításért
Szerzői díj a legerősebb tartalom kifejezéséért
elismerő oklevelek további figyelemfelkeltő művekért
A megnyitón versenyen kívül mutatják be Kőszegi Edit-Szuhay Péter: Decolores című alkotását 19 óra 30 perckor (csütörtök).

A záróünnepségen (vasárnap 19.00) ünnepélyesen átadják a díjakat és levetítik a találkozó díjnyertes filmjeit (20.00 óra)
A Filmtalálkozó ideje alatt az Uránia Nemzeti Filmszínház galériáján Kolozsvári Grandpierre Miklós, Péreli Zsuzsa és Szentandrássy István képzőművészeti alkotásai láthatóak.
A Prizma IV. Ökumenikus Filmtalálkozó Programja megtalálható a www.forumfilm.hu/filmszemle/ honlapon.

 

(2004. 11. 24.)

Francia „filmórák”

A Budapesti Francia Intézet szakmai találkozót szervez rendezők, producerek, forgatókönyvírók, filmművészet szakos egyetemisták és más szakmabeliek részvételével a „Filmórák” keretében december 3-án, pénteken 14 és 17 óra között.
A találkozó témája a filmekben látható tárgyi környezet, vagyis a „rejtett reklám”. A témát egy szakdolgozat szerzője fejti ki, a vitát moderátor vezeti. A belépés ingyenes, szinkrontolmácsolás biztosított.

 

(2004. 11. 24.)

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Az emberi jogokért rendezik először a szemlét a budapesti Toldi Moziban (2004 december 2-5). December 2-án 20 órakor Göncz Árpád köszöntője után - magyarországi premierként - bemutatják Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című filmjét – adta hírül a Népszabadság.

A huszonhárom ország negyven dokumentumfilmjét hat tematikus blokkban tekintheti meg a közönség: Világfalu (Global Economy) - a globalizáció társadalmi hatásai; Női hangon (Woman’s Voice) - változó társadalmi szerepek; Kísért a múlt (Legacy of the Past) - politikai elnyomás, diktatúrák árnyéka, feldolgozatlan múlt; Mi leszek (Growing up) - fiatalok problémái, drog, alkohol, rasszizmus, értékválasztás, fogyatékkal élő gyerekek, szexuális orientáció; Csapdában (People Trapped) - romák, menekültek, vallási okokból kirekesztettek, szegénységben élők, munkanélküliek, hajléktalanok; A képek ereje (Power of Images) - képek, jelképek és eszmék közösségre gyakorolt hatása.

A vetítések után beszélgetések következnek a Toldi mozi kávézójában a fesztivál meghívott vendégeivel, a rendezőkkel, illetve újságírókkal, szociológusokkal, civil szervezetek tagjaival, aktivistáival, történészekkel, közírókkal.
A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A dokumentumfilmeket angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik. A külföldi vendégeket és filmrendezőket tolmács segíti.
A fesztivál kiegészítő programjaként Képmások - Más képek címmel műhelybeszélgetéseket szerveznek a Közép-európai Egyetem auditóriumában (Budapest V. Nádor utca 9.) december 3-a és 5-e között, 9.30-tól 13.30-ig. A meghívott vendégek magyar és külföldi dokumentumfilmesek, szociológusok, civil szervezetek és a média képviselői.

A fesztivál vendége lesz Harry Wu az Amerikai Egyesült Államokban élő kínai emberi jogi aktivista és filmes - aki 16 évet töltött a kínai gulágon -, Igor Blazevic a prágai One World filmfesztivál igazgatója, továbbá Peter Fleury Hollandiából, Peter Kerekes Szlovákiából, Elbert Márta, Kőszegi Edit, Surányi Judit, Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond, Révész János, Silló Sándor, Szirmai Norbert és Szuhay Péter filmrendezők.

A vetítésekre a belépő: 400 ft, a Verzió bérlet ára 1500 Ft, a fesztivál katalógusa 500 forintba kerül.

 

(2004. 11. 24.)

Országos reklámzabálás

A Budapest Kongresszusi Központban (2004 november 24 „Public Nap” és 25 „Exclusive Nap”), a Győri Egyetemi Csarnokban (november 19) és a debreceni Főnix Csarnokban (november 12) rendezik a Vodafone Reklámzabálók Éjszakája Turné 2004-et.

További információ: www.reklamzabalok.hu

 

(2004. 11. 16.)

Věra Chytilová és filmjei az Örökmozgóban

A kortárs filmművészet világhírű cseh rendezője november 26-án 20 órakor találkozik a közönséggel a fővárosi Örökmozgó Filmmúzeumban (VII. ker., Erzsébet körút 39.). Věra Chytilová beszélgetőtársa G. Kovács László.

Věra Chytilová 75. születésnapja alkalmából válogatott filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők az életműből. A vetítéssorozat (november 26-30) programját Örökmozgó rovatunkban olvashatják.

 

(2004. 11. 16.)

Audiovizuális vállalkozók Budapesten

Nemzetközi produceri-filmfinanszírozási konferenciát tartanak a fővárosban Finance and Distribution: Introduction to the Market címmel. Az Európai Audiovizuális Vállalkozók (EAVE) harmadik szemináriumára (2004. november 15-22) 45 szakember érkezik a földrész 19 országából 25 európai film tervével – írja a Magyar Filmunió sajtóközleménye. A nyilvános programokat a Hotel Intercontinentalban tartják.

Az EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs – Európai Audiovizuális Vállalkozók) vezető médiaképzési program, különböző időtartamú szemináriumokat és fórumokat szervez európai producerek és audiovizuális szakemberek számára. Cél a produkciós és koprodukciós módszerek megújítása, fejlesztése és a kooperáció elősegítése. A budapesti konferencián Magyarországról Petrányi Viktória Aki vértelen bűntényről álmodik című filmterve szerepel.

 

(2004. 11. 16.)

Svédületes! - filmek a Művészben

A Svédületes! svéd-magyar randevú 2004 programsorozat keretében a Svéd Nagykövetség és a Budapest Film szervezésében Svéd Filmhetet (2004. november 18 - 24) tartanak a budapesti Művész moziban (Teréz krt. 30.) – írja a Budapest Film sajtóközleménye.

A nyitófilm az idei Berlinale Ezüst Medve- és Kék Angyal-díjas Fordulatokja (Björn Runge: Om jag vänder mig om, 2003) alkotása, a főszerepben Pernilla Augusttal. A „svédasztal" kínálatában szerepel például Lukas Moodysson két korábbi filmje is, a Kurva Amal (Fucking Amal, 1998) – amelyet a Titanic Filmjelenlét Fesztivál vetített 2000-ben -, és az Együtt (Tillsammans / Together, 2000).

A Svéd Filmhét programja – a vetítések 19 óra 30 perckor kezdődnek a Művész moziban:

18., Fordulatok (Daybreak)

19., Jalla! Jalla!

20., Fordulatok (Daybreak)

21., Kurva Amal

22., Együtt (Together)

23., Új haza (The New Country)

24., Társam, a fény (Light Keeps Me Company)

Kapcsolódó honlapok: www.sveduletes.se és www.budapestfilm.hu/svedfilmhet

 

(2004. 11. 16.)

Cseh Napok a CEU-n

A Cseh Napokon (2004. november 15 - 19) kulturális és ismeretterjesztő programok – filmek, fényképek, koncertek, előadások – közül választhatnak az érdeklődök a Közép-Európai Egyetemen (1051 Budapest Nádor u. 9.) A Cseh Napokat a „Kelet- és nyugat-európai kultúrák találkozása” rendezvénysorozat keretében tartják.

Filmes programok:

november 15.

19.00 Jiří Menzel: Pacsirták cérnaszálon (cseh nyelven, angol felirattal)
Bevezetőt mond Báron György filmkritikus.

november 18.

19.00 Jan Svěrák: Kolja (cseh nyelven, angol felirattal)

kapcsolódó site: Cseh Centrum honlap

 

(2004. 11. 16.)

Hatodszor Menekülés a rövidfilmbe

A 6. Menekülés a rövidfilmbe francia-magyar rövidfilmfesztiválon (2004. november 19-22) Európa egyik legrangosabb rövidfilmfesztiváljának, a clermont-ferrand-i szemlének több válogatását láthatja a közönség a Millenáris Parkban.

A negyedik alkalommal magyar alkotók részére kiírt pályázatra beérkezett legjobb rövidfilmeket is vetítik november 20-e és 22-e között a budai kulturális központban. A legjobb filmért járó Aranybanán-díjról háromtagú zsűri - Szilágyi Szilvia Sisso újságíró, Almási Tamás filmrendező, Igor Lazin filmrendező - dönt.

Az esemény a Budapesti Francia Intézet, a Banán Klub (Csillaghegyi Közösségi Ház) és a Millenáris Kht. közös rendezése.

Kapcsolódó Filmkultúra cikkek:

Palotai János: „Nem Pesten történt, amit hallotok” - A 24. Rövidfilm-fesztivál Clermont-Ferrand-ban (2002)
Palotai János: Egy cinefil Clermont-Ferrandból - interjú Christian Guinot-val, a Clermont-Ferrand-i rövidfilmfesztivál alapítójával és szervezőjével (2001)
Palotai János: Etűdök Clermont-Ferrandból (2001)
Palotai János: Francia kapcsolatok 2. - Clermont-Ferrand - Csillaghegyen (2000)
Strausz László: Rövidfilmek több szólamban - Menekülés a rövidfilmbe 3. Francia-magyar rövidfilmfesztivál (2000)

 

(2004. 11. 16.)

Gyerekszínházi és Animációs Filmfesztivál

A Millenáris Park Fogadójában és Teátrumában november 20-án „gyereknapot” tartanak.

A Teátrum programja:

10.00 Báb(a)Kalács Színház: Porondon a Bőröndben
11.00 Az első hó – angol animációs film
11.25 Auguszta – magyar gyurmafilm
11.30 A világ legszebb meséi - walesi-magyar animációs film12.00 Babar – francia-kandai animációs film
13.25 Maszkabál – magyar animációs film
13.30 UHU, a bölcs bagoly történetei - angol animációs film
14.00 Pettson és Findus: A macskanauta – svéd-német animációs film
15.00 Figurina Animációs Kisszínpad: A Nap és a Hold elrablása
16.00 Franklin csodás karácsonya – francia-kanadai animációs film
16.50 Fórum – beszélgetés a szülőkkel, gyerekekkel az animációs filmekről

A Fogadó programja:

10.00-17.00 Kenderkóc Játszóház – praktikus portékák műhelye Óriás, táblás ügyességi és logikai játékok Animációs műhely
11.00-16.00 Világfa – regélő meselabirintus
17.00 Szalóki Ági koncertje „Téli-nyári laboda”

 

(2004. 11. 16.)

Átnézet - kiállítás

Átnézet - Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton interaktív hálózati installációját tekinthetik meg az érdeklődők a Millenáris Park kiállítási csarnok előterében (2004. november 12 – december 14) naponta 11 és 20 óra között – olvasható a kulturális központ honlapján.

„A mű egymástól távol lévő helyeket (az Ars Electronica Center - a Jövő Múzeuma, Linz, Ausztria; ZKM művészeti és médiatechnológiai központ, Karlsruhe, Németország) kapcsol össze, embereket és környezetüket, egyszerre játékos és művészi élményt nyújtó interakciót teremtve. Az installáció nézője aktív módon és folyamatosan alakíthatja a látványt, ha a képernyőt megérintve ujjával rajzol a monitorra, s így láthatóvá teszi a másik helyszín képét.”

Az Átnézet három helyszínen felállított, videomegjelenítőt, érintőképernyőt és videokamerát tartalmazó installáció, melyeket élő, nagy sávszélességű internetes videokapcsolat köt össze. A kamerák az installációk előtti teret figyelik, és a képet a másik két helyszínre továbbítják.” (…)

„Közös rajz valós idejű élőképekre, mely együttműködést feltételez - egy igazi távolbalátó, melynek lehetősége csak az internet révén érkezett el, s így sok korábbi, utópisztikus elképzelés válthat valóra: a szerzők az alcímben például Bódy Gábor harminc évvel ezelőtti projektjére utalnak.”

 

(2004. 11. 11.)

A la Recherche eredményhirdetés!

A Filmkultúra idei kritikaíró-pályázata, az A la Recherche eredményhirdetését november 13-án, szombaton 16 óra 30 perckor tartjuk az Örökmozgó Filmmúzeumban.

 

(2004. 11. 11.)

József és testvérei jövőre

Jeles András nagyjátékfilmjét a József és testvérei - Jelenetek egy parasztbibliábólt 2005 január 20-án mutatja be a Budapest Film a tervezett 2004 november 25-e helyett - értesítette szerkesztőségünket a film forgalmazója.
Jeles András alkotása a rendezői látvány díját kapta az idei, a 35. Magyar Filmszemlén (2004 január 27 - február 3.)

 

(2004. 11. 11.)

Etnokocsma Dzsungáriából

Etnokocsma - Fanfara Komplexa Special, zenés-filmes-dumás élménybeszámoló az együttes dzsungáriai turnéjáról címmel tart programot a győri Rómer Ház Underground Klubban (Teleki u. 21.) november 20-án 21 órától.
Augusztus utolsó két hetében a Mediawave Fesztivál népzenei-néprajzi-földrajzi turnén vett részt az északnyugat kínai Dzsungáriában. A kalandokban bővelkedő turnén a moldvai csángó zenét játszó Fanfara Komplexa zenekar speciális felállása képviselte a fesztivált: Sófalvi Kiss Csaba - szaxofon, furulya, Bede Péter - szaxofon, furulya, Földi Lehel - furulya, Benchea Gráci - dob, Fábri Géza - koboz, ének, Ivanovics Tünde ének, tánc, Deésy Gábor - tánc.
A csapat másik részét a turnéról és Dzsungáriáról Turfán - Sivatagi ótörök kultúrák a Selyemút mentén címmel dokumentumfilmet készítő - Silló Sándor, Váradi Gábor, Hartyándi Jenő és Hartyándi Flóra, valamint Kása Béla etnofotográfus - alkották.

További információ a Mediawave honlapon és e-mail-ben: info@mediawave.hu

 

(2004. 11. 11.)

Észt-norvég filmklub

Az Észt-Magyar Kulturális Egyesület (HEEMP) észt-norvég filmklubja működik a Szimplakertben (VII. Kazinczy u. 14.) minden csütörtökön 20 órakor:
november 4.
Kass Kukub Käppadele / A macska mindig a talpára esik - észt kisfilmek
november 11.
Nils Gaup: Vejviseren (számi /lapp/ akciófilm) főszereplő: Mikkel Gaup; zeneszerző: Nils Alak Valkeapää
november 18.
Joak Kilmi: Inimkaamere / Human Camera
A belépés ingyenes.

 

(2004. 11. 11.)

AniFest2 Budapesten

Új, egészestés magyar animációsfilm premierjével és 12 európai ország filmes és képzőművészeti iskoláinak legjobb animáció szakos diplomamunkáink vetítésével rendezi meg a Szimpla Film az AniFest2 (Festival of Young European Animation, 2004 december 2-4.) nemzetközi animációs filmfesztivált. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott szemle fődíja 2000 euró.
A fesztivált nyitó estén - versenyen kívül - debütál Gauder Áron Nyócker című új egészestés, magyar animációs filmje. Szintén a fesztivál programjában vetítik először Magyarországon a Halhatatlanok című francia sci-fi-t.
A fesztivál díszvendége - Kubiszyn Viktor sajtófelelős fogalmazásában - „az észt rajzfilm-guru, Priit Pärn, aki csaknem harminc évnyi animációs munkásságát tárja a magyar közönség elé. Pärnt a nemzetközi filmes szakma az animáció fenegyerekeként, egyik legizgalmasabb alkotójaként tartja számon, munkásságát az elmúlt években számos díjjal és életműdíjjal jutalmazták. Honfitársai úgy emlegetik, mint George Grosz, a Monthy Python és Jean-Luc Godard „törvénytelen szellemi ivadékát”.

Az animáció népszerűsítése és a nemzetközi animációs trendek megismertetése mellett az AniFest célul tűzte ki a szakmai és szakmák közötti párbeszéd elősegítését, beindítását is: a fesztiválon több workshopot is tart.
A záró gálán hirdetik meg a Filmfest Dresden, a Goethe Intézet és a Szimpla közös ösztöndíj-programját fiatal magyar, német és közép-európai rajzfilmesek számára.

 

(2004. 11. 4.)

Alice Ruzicková a Cseh Centrumban

Alice Ruzicková rendezővel és tanítványaival, a Cseh Filmművészeti Egyetem (FAMU) hallgatóival találkozhat a közönség dokumentumfilm-vetítésen és beszélgetésen november másodikán 17 órakor a Cseh Centrum konferenciatermében (1063 Budapest VI., Szegfű u. 4.)

Filmvetítési program:

Marie Dvoráková: Opitz felesége (2003)
Marie Dvoráková:
Widorra várva (2004, 15 perc, ang. fel., dokumentumfilm)
Hana Valentová: A vetítés ideje (2003)
Nemes Gyula: A mulandóság gátja (2003)
Václav Kadrnka: Emberek az autóbuszból (2002)
Martin Duda: Kapcsolat (2003)

 

(2004. 11. 4.)

Ability-filmklub a Millenáris Parkban (2004. október 22. - december 5.)

Az Ability Park 2003 óta teszi egyszerű, közérthető formában megélhetővé a fogyatékos személyek mindennapi élethelyzeteit. Ez a tolerancia-program játékos formában, interaktív eszközökkel segíti a fogyatékos személyek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást, s külön foglalkozik a siketek, vakok, mozgássérültek és értelmi fogyatékosok mindennapjainak bemutatásával.

A kerekesszékes játékok, vaklabirintus, Jel-tér - siketes játékok, és a Csodaváros kísérőrendezvényénként filmeket is vetítenek keddenként 18 órakor a Millenáris Park D kiállítócsarnok - előadótermében:

november 2.
Sólyom András: Érzékek iskolája


november 9.
Xantus János: Eszkimó asszony fázik

november 16.
Tímár Péter: Vakvagányok

november 23.
Lars Von Trier: Idióták

A filmvetítések után beszélgetés az alkotókkal, érintettekkel, résztvevőkkel, meghívott vendégekkel. A belépés díjtalan!

 

(2004. 11. 4.)

zEtna Irodalmi Fesztivál Zentán

A vajdasági Zentán rendez irodalmi fesztivált a zEtna internetes irodalmi folyóirat.

A zEtna Irodalmi Fesztivál filmes programjai a Zentai Városi Galériában (is):

november 4., csütörtök
21.00 Válogatás a Mediawave halál témájú filmjeiből - 13 hosszabb-rövidebb fikciós és animációs film

november 5., péntek
20.00 Kresalek Gábor: A bioszínész - portréfilm Soltis Lajosról

november 6., szombat
18.00 Zártkörű vetítés – a találkozó íróvendégeinek estje
19.00 A filmzene születése - Szuper8 + freejazz
A vásznon a szegedi Szuper8-as mozgalom válogatása pereg folyamatosan. A vászon előtt a képek alá játszik: a Matthew Michell Quartet (Új-Zéland–Szeged).
20.00 Altero Klub: Az élet útja (szupernyolcban elmesélve) a vetítés alatt lemezlovas keveri a zenét.
21.00 óra. Altero Klub: Retro-party Szegedről – az elmúlás ellen: a 60-as, 70-es, 80-as évek zenéi bakelitről
Alatta, közben a falakon, vásznon, trikódon, a csajod hátán: szupernyolcas filmek celluloidról.

 

(2004. 11. 4.)

Dél-tiroli ősz az Urániában

A Bolzanói Filmnapokon az Uránia Nemzeti Filmszínházban (2004 november 8-10.) az 5300 éves múmiáról, Ötziről készített dokumentumfilmet, valamint A sas szabadsága és A tékozló fiú című tiroli filmeket tekinthetik meg az érdeklődők.

A program:

november 8.
19.00 A tékozló fiú
20.30 Ötzi

november 9.
19.00 A sas szabadsága
20.30 A tékozló fiú

november 10.
17.00 Ötzi
20.30 A sas szabadsága

A vetítések ingyenesek.

 

(2004. 10. 27.)

Az animáció világnapja Szegeden

A dél-alföldi város Grand Café mozijában (Deák Ferenc u. 18.) október 28-án francia animációs főiskolások, Tóth Pál Paja, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió és a Pannóniafilm Kft. - Grácia alkotócsoport filmjeiből válogatnak.

Az animáció világnapjának programjai a szegedi Grand Caféban:

17.00 Válogatás a Francia animációs főiskolások filmjei közül 60’

18.00 Tóth Pál Paja: Szezonvég, Esti dal, Egy újabb nap, A szentjánosbogarak nemi élete, Tél

19.00 a Kecskeméti Rajzfilmstúdió filmjei
Miklós Árpád: Ekhó, Szikra
Mikolai Ivanov Neikov: Az út
Neuberger Gizella: Arcra Arc
Haris László-Orosz István: Apokrif
Hegedűs László: Cigány ballada, Vázlatok
Molnár Péter: Majd a tisztáson
Luc Degryse: Szuvenír
Szilágyi Varga Zoltán: Tiszta kép, Origó, Éjszakai kultúrtörténeti hadgyakorlat, Apropos
Horváth Mária: Ajtó 8, Zöldfa utca 66., Ajtó 3
Weisz Béla: Húsvéti anzix
Homolya Gábor: A harmadik, Western
Horvát Mária: Az éjszaka csodái

21.00 a Pannóniafilm Kft. - Grácia alkotócsoport filmjei
Gyulai Líviusz: Jónás, Golyós mese, Szindbád, Bon Voyage
Péterffy Zsófia: Szaggatlak, mint a fergeteg…
Orosz István: Álomfejtő, Vigyázat lépcső, A kert, Sírj, Arcok, Fekete lyuk, fehér lyuk

22.00 Alexandre Petrov: La siréne, La Vache, Le Réve Homme Ridicule

Kapcsolódó Filmkultúra link a szegedi mozi megnyitásáról (1996): Péterffy Gabriella: Grand Café a NapFény Városában

 

(2004. 10. 27.)

Jacques Tati filmek a Francia Intézetben

A Design Hét keretében három Jacques Tati (1909-1982) filmet vetítenek a Budapesti Francia Intézetben október 25-e és 27-e között 19 órától. A fesztivál különlegessége az első napon játszott Playtime (1967) digitális technológiával 2003-ban színezett változata.

Az előadások ingyenesek, a francia nyelvű filmek magyar tolmácsolással is hallgathatóak. A fesztivál megnyitóján október 25-én 19 órakor Báron György filmesztéta mond bevezetőt.

A program:

október 25., 19.00
Playtime (1967, 157’, restaurált, színes változat)

október 26., 19.00
Nagybácsim (1958, 120’)

október 27., 19.00
Hulot úr közlekedik (1971, 96’)

 

(2004. 10. 27.)

Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivál

Filmvetítésekkel, költői esttel, gyermekrajz-kiállítással, naiv festészettel, kézműves foglalkozással, játékkal, színielőadásokkal, koncertekkel, táncházzal, főzőversennyel és ételbemutatóval, valamint cigánybállal várja az érdeklődőket október 27-e és 30-a között a Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivál a Ráday Könyvesházban (1096 Budapest Ráday u. 27.), a Castro Kávéházban (1092 Budapest Ráday u. 35.) és a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest Haller u. 27.). A rendezvény a cigánybál kivételével (400 Ft) ingyenesen látogatható.

A Roma Média Iskola filmvetítései a Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztiválon a Ráday Könyvesházban:

október 27., szerda
19.00 dokumentumfilmek
Atyimov Mariann: Sötét napja a gyásznak
Baranyi Tünde: Kaffka
Révész János-Szirmai Norbert: Jobb a Fradi

október 28., csütörtök
18.00 etűdök, dokumentumfilmek és kerekasztal-beszélgetés
Kökény Anna: Miért
Révész János-Setét Tamás - Szirmai Norbert: Dream
Balogh Máté-Kővári Borz József: Magunkat legyőzni, a legnehezebb kisfiam
Mundér Gusztáv: Patkolás
Galyas Gyula: Fagyűjtés
Révész Pál: Éhség
Kormányos Katalin: Helló Tourist

Dokumentumfilmek:
Csík Judit: Hallod? Bejött!
Kővári Borz József: Szülőfalum vasárnap
Jeremiás Attila: Itt maradtak
Révész Pál: Börtönhakni

október 29., péntek
18.00 dokumentumfilm, játékfilm és kerekasztal-beszélgetés
Varga Zsolt: Lóvásár
Király Márk: Tékozló fiak

A teljes program megtekinthető a kerület honlapján.

 

(2004. 10. 27.)

Vízipók-Csodapók - Szabó Szabolcs grafikusművész emlékkiállítása

A népszerű rajzfilmsorozat alkotójának grafikáiból látható tárlat a debreceni Újkerti Közösségi Házban (2004 október 18-29.).

A 2003-ban 76 évesen elhunyt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, 1953-ban politikai okokból eltávolították az Iparművészeti Főiskoláról, ezután a HDF, majd a Pannónia Filmstúdió rajzolója lett. 1964-tol rendezett, több mint 100 rajzfilmben - köztük a Vízipók-Csodapók is - dolgozott - írja a Manifeszt honlapja.

Kapcsolódó Filmkultúra link: Sulyok Máté: Pannonturiszt – beszélgetés a Manifeszt alapítóival

 

(2004. 10. 20.)

Jelenczki István kiállítás és filmvetítések

Csillagidő – "A semmi ágán" címmel látható kiállítás Jelenczki István képeiből a budapesti Ernst Múzeumban (2004. október 15 – november 24). A tárlathoz kapcsolódóan a művész filmjeiből rendeznek vetítéssorozatot a Tabán moziban (Bp., I. Krisztina krt. 78-89), továbbá Jelenczki István legkedvesebb filmjeit is műsorra tűzték a budai filmszínházban:

október 15., péntek 20.30
Jelenczki István: Emlékezés az emberre (1989-90, 36 perc) és
Jelenczki István: Beharren (Megmaradás) (1978, 27 perc)

október 19., kedd
Huszárik Zoltán: Elégia (1965, 19 perc)
Huszárik Zoltán: Capriccio (1969, 16 perc)
Huszárik Zoltán: Tisztelet az öregasszonyoknak (1971, 12 perc)
Huszárik Zoltán: A piacere (1976, 20 perc)
Huszárik Zoltán: Amerigo Tot (1969, 18 perc)
Andrej Tarkovszkij: Tükör (1974, 106 perc)

október 20., szerda
Andrej Tarkovszkij: Sztalker (1979, 159 perc)

október 21., csütörtök Jelenczki István: október 22., péntek 21.00
Jelenczki István: "Megbocsáthatatlanul szeretem a Földet" Portré Mészöly Miklósról (1995-96, 47 perc, videó)

október 27., szerda
Andrej Tarkovszkij: Andrej Rubljov (1966, 168 perc)

október 28., csütörtök 17.30, 20.00
Jelenczki István: Eszmélet után I-IV. Elégia József Attiláról (2001-2004, 255 perc, videó)

október 29., péntek 20.30
Jelenczki István: Úton a halállal I-II. Portré Polcz Alaine-ről (1994-1997, 120 perc, videó)

november 2., kedd 17.30, 20.00
Jelenczki István: Eszmélet után I-IV. Elégia József Attiláról (2001-2004, 255 perc, videó)

november 3., szerda
Andrej Tarkovszkij: Solaris (1972, 164 perc)

 

(2004. 10. 20.)

IV. IKON Filmnapok

Az IKONOSZTÁZ – magyarországi hittörténet című filmsorozat alkotói alapították az IKON Stúdió Egyesületet. Idei őszi filmnapjaikon – október 22-én és 23-án – Székely Orsolya filmjei mellett a stúdió alkotó közül Dégi János, B. Marton Frigyes és Tóth Zsolt Marcell filmjeit mutatják be. Vasárnap az 1956-os forradalomra emlékezve vetítik Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét. Az előadás után beszélgetés a rendezőnővel és Mécs Imrével.

A IV. IKON Filmnapok három blokkba szerkesztett programja a békási evangélikus templomban (Bp., III., Mező u. 12.):

"TEREMTETT VILÁGUNK"
október 22., péntek
18.00 Székely Orsolya: Növénygyűjtemény (30 perc)
18.40 Székely Orsolya: Öreganyáink tudománya (részlet, 10 perc)
19.00 Székely Orsolya: Vidékfejlesztés – Birtokrendezés Rimócon (részletek, 3 x 10 perc)

október 23., szombat
16.00 B. Marton Frigyes: IKONOSZTÁZ – magyarországi hittörténet Szent István szolgái (13 perc)
16.20 Tóth Zsolt Marcell: Fagyos Oázis (54 perc)
17.30 Székely Orsolya: Növénygyűjtemény(30 perc)
"ROMAPASZTORÁCIÓ és OKTATÁS"
18.00 Székely Orsolya: Hittörténeti Archívum – Búcsújáróhelyek Máriakönnye és Vodica (52 perc)
19.00 Dégi János: Másodosztály (55 perc)

október 24., vasárnap
"HOGY EMLÉKEZZÜNK..."
17.00 Mészáros Márta: A temetetlen halott
A vetítés után beszélgetés Mészáros Mártával és Mécs Imrével.

 

(2004. 10. 20.)

Nagy Imre siratók - Ember Judit filmek a Szindbádban

Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének bemutatásához (október 21) kapcsolódva Ember Judit négy Nagy Imréről szóló dokumentumfilmjét – értesítette szerkesztőségünket a Budapest Film. A Nagy Imre siratók sorozat programja október 21-e és 24-e között a Szindbád mozi Dayka termében:

Menedékjog I-V. (1988)
Újmagyar siralom (1989)
A snagovi gyerekek (1987/97)
A misszió (1999)

A filmeket a Ember Judit, Balázs Béla Stúdió Alapítvány, Dunatáj Alapítvány és a Fekete Doboz bocsátotta a Szindbád mozi rendelkezésére.

Kapcsolódó Filmkultúra: hír Ember Judit legújabb, Angyalföld – kertváros című filmjéről
további link: www.temetetlenhalott.hu

 

(2004. 10. 20.)

15 éves a Bohémia Fesztivál

A Prágai Sörlovagrend szervezése 1989-ben kezdődött az Egyetemi Színpadon. A cseh kultúra bemutatásának jubileumi évadának a Millenáris Parkad helyet (2004. október 29-30). A Bohémia Fesztivál programja:

október 29.
Pódium:
17.30 Jára Cimrman szerepe a cseh kultúrában - kerekasztal-beszélgetés: Ladislav Smoljak, Vörös István, Zdeněk Svěrák - moderátor: G. Kovács László

Fogadó Földszint:
21.00 Ta Jana v Velké Ohrady (sanzon)

Kamaraszínpad (Padlás):
19.00-21.00 Színházi előadás: Hospoda na Mýtince Fogadó az erdei tisztáson Divaldo Jára Cimrman

Nagyvilág és Hibernia könyvbemutatók a szünetekben a bárnál

Padlás
22.00 Jára Cimrman alszik (film)

október 30.
Padlás
11.00-17.00 Gyerek-Bohémia: cseh rajzfilmek (Bob és Bobek, Kisvakond, Rumcájsz)

Padlás
17.30 Martin ©ulík: A kertben és Juraj Jakubisko: Madarak, árvák, bolondok (videóról)

Földszinti pódium
20.30-24.00 Psí Vojáci, harmonikaest – koncert

GASZTRONÓMIA:
Mindkét napon a prágai Hospoda U Vystřelenýho oka (Kocsma a Kilőtt Szemhez) csaposai és szakácsai gondoskodnak ételről-italról.

Belépőjegy naponta: 1 200 Ft, elővételben 1 000
A két napra együtt: 1 700Ft, elővételben 1 500

 

(2004. 10. 20.)

Lucian Pintilie villanófényben az Örökmozgó Filmmúzeumban

A román rendező legújabb alkotását, a Niki & Flot is vetíti az Örökmozgó Filmmúzeum a Lucian Pintilie műveiből összeállított sorozatban:

2004. október 22. péntek, 20.30 és
2004. október 24. vasárnap, 20.30
Niki & Flo, 2003
(Niki & Flo), francia-román, r: Lucian Pintilie, angol feliratos, magyar tolmácsolás, 100 p.
Niki, a nyugalmazott ezredes fia egy balesetben vesztette életét, lánya pedig Niki szomszédjának, Flo-nak fiától vár gyermeket. A fiatalok Amerikába készülnek, de addig is Nikinél laknak. Ettől kezdve a két egykori barát, Niki és Flo között végletesen elmérgesedik a viszony...

2004. október 23, szombat, 16.30
Helyszíni szemle, 1968
(Reconstituirea), román, r: Lucian Pintilie,120 perc, román hang, magyar felirat

2004. október 26, kedd, 20.30
A tölgy, 1992
(Balanţa / Le chčne) román-francia, r: Lucian Pintilie,105 perc, román hang, magyar felirat

 

(2004. 10. 20.)

Filmkultúra filmklub októberben

A Filmkultúra örömmel mutatja be októberi filmklubjában Tóth Barnabás rendező rövidfilmjeit. Az ifjú rendező lapunk szerzője is egyben. A vetítések helyszíne és időpontja: Örökmozgó Filmmúzeum (Bp. Erzsébet krt. 39.),  október 26. kedd,18.30

Az ember, akit kihagytak, magyar áldokumentumfilm, 2000, r: Liktai Gergely, Tóth Barnabás, f: Tóth Barnabás, Liktai Gergely, o: Szügyi Balázs, sz: Csányi Sándor, 18 perc
Ott focizott velük a koleszban, mégsem vették be a Fidesz-csapatba. Egy peches ember portréja. Na meg a hatalomé.

Kiss Feri tutira megy, magyar rövidfilm, 2001, r: Tóth Barnabás, f: Tóth Barnabás, o: Szügyi Balázs, sz: Tóth Barnabás, Boldoghy Borbála, Földessy Margit, 11 perc
Kiss Feri, a gátlásos kamasz számítógépes programmal gyakorolja a csajozás fortélyait. Amikor rájön, ez sem megoldás, újfajta sikerekre kezd vadászni, immár semmit sem bízva a véletlenre.

A mi autónk, magyar rövidfilm, 2001, r, f: Tóth Barnabás, o: Szügyi Balázs, z: Kőhalmi Ákos, Csontos Gábor, sz: Rudolf Péter, Cserháti Tallós Katalin, Venczel Vera, Kinszki Judit, Szabados Mihály, 25 perc
Öt ember üldögél egy kocsiban a nyári kánikula közepén. Aki legtovább bírja bent, elviheti a kocsit. Györgynek nincs vesztenivalója: se állása, se családja, se lelkiismerete. Csak gonosz tervei.

Szerelem meg hal, magyar rövidfilm, 2003, r: Tóth Barnabás, f: Podmaniczky Szilárd, Tóth Barnabás o: Szőke András Gábor, z: Cziránku Sándor, sz: Jeges Krisztián, Horváth Kristóf, Tompos Katalin, 30 perc
Feri és Karcsi a legjobb barátok. Együtt horgásznak és csajoznak kisgyermekkoruk óta a pici falujukban, valahol a Tisza környékén. Egy nap megtörik a harmónia: egy nagy harcsa és egy új postáskisasszony megkavarja az érzelmeket.

Vonaton, magyar rövidfilm, 2003, r, f: Tóth Barnabás, o: Przemyslaw Niczyporuk, z: Mandarine, sz: Tóth Barnabás, Jyri Kahonen, 11 perc
Egy magyar és egy finn srác nyelvi kálváriája egy nemzetközi járaton az európai éjszakában.

(terep)SZEMLE, magyar rövidfilm, 2003, r, f, o, sz: Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, 11 perc
Fiatal rendező és operatőr helyszínt keres elszállt művészfilmjükhöz valahol a magyar pusztáb an egy hajnalon.

 

(2004. 10. 6.)

A Zone 8 Csoport kiállítása

Ansel Adams (1902-1984) amerikai fotográfus zóna rendszer hagyományának ápolására megrendezett erdélyi borszéki alkotótábor fényképeiből rendez kiállítást a tavasszal alakult Zone 8 Csoport az Almássy téri Szabadidőközpontban október 31-ig (1077 Budapest, Almássy tér 6., I. emelet).

A kiállítást Brezina Zoltán fotóművész nyitja meg október 7-én 19 óra 30 perckor, majd a III. Filmtett-Duna Műhely filmes alkotótáborában készült rövid- és animációs filmek magyarországi ősbemutatóját tartják meg.

 

(2004. 10. 6.)

1. Fiatal Filmesek Nemzetközi Filmfesztiválja (Miskolc, Kossuth Filmszínház, 2004. október 4-10.)

A 35 éven aluliak fesztiváljának díjnyertes filmjeit a budapesti Vörösmarty mozi is bemutatja 2004. október 11-e és 15-e között.

A mustrán fiatal alkotók játékfilmjei és rövidfilmjei versenyeznek, amelyeket az előzsűri válogatott: Hartyándi Jenő, az előzsűri elnöke, a MEDIAWAVE fesztivál igazgatója; Bíró Tibor fesztiváligazgató; Szabados Gábor - újságíró; Madaras Péter - főszervező; Tóth Gyula főszervező.

A versenyfilmeket magyar és nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli: Kende János zsűrielnök (Magyarország); Ulrich Breuring (Dánia); Anabela Moutinho (Portugália); Tolnai Szabolcs (Szerbia - Montenegró); Radu Igazság (Románia); Kriston László (Magyarország).

A fesztivál kísérő programjai: Celluloid workshop 6; retrospektív híres magyar filmrendezők első filmjeiből; Elektróger Party; MEDIAWAVE válogatás; szakmai programok; válogatás a Színház és Filmművészeti Egyetem filmjeiből; koncertek; III. Fiatal filmesek találkozója; filmplakát kiállítás magyar játékfilmekből; konferencia a hazai és külföldi filmes gyártási támogatásokról; A magyar film és közönsége (Magyar filmek a statisztikák tükrében) -előadás.

A Filmkultúrán korábban a fesztiválról a Hírarchívumban olvashat!

a fesztivál honlapja: www.filmfestival-miskolc.hu

 

(2004. 10. 6.)

Ünnepi Művész-filmek

A főváros első premier-mozija 1910 januárjában nyitotta meg kapuit. A Mozgókép-Otthon Décsi Gyula családi filmszínháza volt - a század második felétől Művésznek hívják - írja a Népszabadság Online.

A rendszerváltás utáni 15 év örömére premier előtti filmekből is vetítenek összeállítást 500, illetve 300 forintért október 7-e és 11-e között a Művészben: Hajdu Szabolcs: Tamara, Janish Attila: Másnap, Fliegauf Benedek: Dealer vagy Brooks: A japán szerető, Caro: A bálnalovas, Winterbottom: Ezen a világon című műve. Török Ferenc Szezon és Bertolucci Álmodozók című filmjéről tervezett két ankét mellett 9-én bensőséges fogadásra is várják a közönséget - olvasható a napilapban.

 

(2004. 10. 6.)

"Fenn az ernyő…" - napernyők, esernyők, színésznők a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A fotótár gyűjteményéből válogatott képeken színésznők láthatók szerepes vagy civil pózokban, - kezükben ill. fejük fölött ernyővel. E rafináltan praktikus tárgy nemcsak divattörténeti jelentést hordoz, de fontos színházi kellék is, hiszen a képeken szereplők legkevésbé a napfény vagy az eső ellen vették magukhoz - olvasható a Bajor Gizi Színészmúzeum honlapján.

Az időszaki kiállítás ingyen megtekinthető 2004. május 28-a és 2005. január 31-e között csütörtöktől vasárnapig 14 órától 18 óráig a Budapest XII. kerület Stromfeld Aurél út 16. szám alatt. További információ telefonon a (1) 356-4294-es számon, e-mail-en a bajor.budapest@museum.hu-n

 

(2004. 10. 6.)

Divatszínház a Millenáris Parkban

Időjáró - Minden sziromnyílás idején kezdődött… címmel a Barack Divatműhely és a Sub Rosa divatszínházi előadása látható október 7-én és 8-án 20 órától a Millenáris Fogadóban.

Schermann Márta rendezése "nem mindennapi divatbemutató, amelyet a zene, a tánc, a színjátszás és speciális látványelemek varázsolnak különlegessé" - olvasható a Millenáris Park színházi sajtóreferensének tájékoztatójában. "Az előadás a mesék és csodák világba kalauzolja a nézőket. Egyszerűen élvezzük a látványt, szurkolunk a "jó"-nak, csodáljuk a "szép"-et és együtt érzünk az "ügyefogyott"-al, szóval hagyjuk, hogy magával ragadjon az a világ, melyet már gyermekkorunk óta olyan jól ismerünk: A Mese."

Szereplők: Greifenstein János, Helyes Annamária, Király Anita, Krasznahorkai Ágnes, László Mónika, Schermann Márta, Stubnya Béla, Szabó Annie, Vinczellér Katalin
Ruhaterv: BARACK, Seller Orsolya, Opauszki Szilvia
Látvány: Bodóczky Antal, Seller Balázs, Lőrincz Krisztina
Fény: Bánki Gabriella
Dj: Dj. Zéró

 

(2004. 10. 6.)

Krzysztof Zanussi Piliscsabán és a Szindbádban

A Faludi Ferenc Akadémia és a Lengyel Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve meghívta Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezőt Magyarországra. A világhírű rendező szellemi vendégül látását a Védőszínek filmhét (Szindbád Mozi, 2004 szeptember 30-október 8.) készíti elő.

Krzysztof Zanussi a Látható és láthatatlan képek című konferencián vesz részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán (2087 Piliscsaba, Egyetem u. 1.) 2004. október 8-án.

A jelenleg Uruguayban forgató rendező magyarországi látogatásának központi eseménye 2004. október 9-én a Faludi Ferenc Akadémia kilencedik, az idén Áldozat tematikával meghirdetett, filmszemléje, amelynek zsűrielnöke lesz a Szindbád Moziban. A zsűri további tagjai: Gyarmathy Lívia filmrendező, Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lázár Kovács Ákos esztéta.

 

(2004. 10. 6.)

Áldozat - amatőr filmszemle 2004 és a kapcsolódó programok

A Faludi Ferenc Akadémia kilencedszer szervezi alternatív, amatőr videofilmes-szemléjét, ezúttal az Áldozat témakörben. A pályázók a témát kisjáték-, dokumentum- vagy rövidfilm formájában dolgozhatták fel maximum 16 percben.

A közel 90 beküldött alkotást szakmai zsűri bírálja el. Az előzsűri által a versenyprogramba válogatott filmeket egész napos vetítésen, nyilvános vita keretében mutatják be 2004. október 9-én 9-től 19 óráig a Szindbád Moziban. A be nem válogatott filmeket információs vetítésen a mozi kistermében tekinthetik meg az érdeklődők.

A zsűri Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező, zsűrielnök; Gyarmathy Lívia filmrendező, Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Lázár Kovács Ákos esztéta.

A Faludi Ferenc Akadémia összesen 1.000.000 Ft értékben oszt ki díjakat. A díjkiosztó előreláthatóan 18 órakor kezdődik.

A pályázatokon szereplő filmekből az elmúlt években huszat sugárzott a Magyar Televízió, illetve a Pax Televízió

A szemléhez kapcsolódó programok:

október 8.
Látható és láthatatlan képek - konferencia és tanulmányi nap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán (2087 Piliscsaba, Egyetem u. 1.)
Előadók: Krzysztof Zanussi rendező, Dér András rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Jelenits István piarista irodalomtörténész, Lázár Kovács Ákos esztéta, Martin Ferenc kritikus, Oláh Miklós filmtörténész, Pörös Géza író, szerkesztő, Vidovszky György filmesztéta.
16 órakor Krzysztof Zanussi: Kisvárosi halál (1966, diplomafilm) vetítése, majd közönségtalálkozó.

Védőszínek - Zanussi filmhét a Szindbád Moziban (2004. szeptember 30 - október 8.)
09. 30., 20.30 Vágta (1996)
10. 01., 18.30 Illumináció (1973)
10. 01., 20.30 Ritka látogató (1971)
10. 02., 18.30 Spirál (1978)
10. 02., 20.30 Védőszínek (1977)
10. 03., 20.30 Konstans (1980)
10. 04., 20.30 Egy távoli országból (1981)
10. 05. 20.30 Egy nyugodt nap éve (1984)
10. 06. 20.30 Csendes érintés (1992)
10. 07. 20.30 A mi Urunk testvére (1997)
10. 08. 20.30 Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség (2000)

 

(2004. 09. 29.)

Volker Schlöndorff Budapesten - 2. BAJOR FILMHÉT - OKTOBER FILMFEST 2 (2004. szeptember 30 - október 6.)



412 KByte

Volker Schlöndorff A kilencedik nap című filmjével kezdődik az OktoberFilmFest - Német Filmek Bajorországból vetítéssorozat az Örökmozgó Filmmúzeumban. A német rendező legújabb alkotását a locarnói filmfesztiválon mutatták be augusztusban. A filmhéten  tíz művet láthatnak a nézők eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással. Az ünnepi megnyitón részt vesz Volker Schlöndorff és a főszereplő Ulrich Matthes az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmhéten további alkotókkal is találkozhatnak az érdeklődők (lásd lejjebb a hír program részét).

Szombat és vasárnap délután a gyerekek a mesebeli Szombóccal találkozhatnak, aki a problémákat egyszerűen el tudja varázsolni, és a Vadócokkal, akik nem csak a fociban lépnek akcióba. Sönke Wortmann a magyarok számára is kényes filmje, a Berni csoda éppúgy élénk vitákat válthat ki, mint a feszültségekkel teli iskolai hétköznapokat bemutató Gettókölykök, Christian Wagner filmje - írja Dr. Klaus Schäfer, a szervező FilmFernsehFonds Bayern igazgatója. A magyarországi mozipremiert megelőzően vetítünk egy különleges dokumentumfilmet, A pityergő teve történetét (forgalmazza a Budapest Film), valamint Benjamin Quabeck Újhullám című filmjét, amelyet a Best Hollywood hoz majd el a magyar mozikba. Hendrik Hölzemann első filmjének, A szívritmuszavar-nak budapesti bemutatója szinte egybeesik a film nemzetközi világpremierjével (29. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál, 2004. szeptember 9-18.).

A fesztiválprogram az ország filmgyártásának sokoldalúságát bizonyítja: különleges filmes történet a westernelemekkel átszőtt bajor heimatfilm-szatíra, Thomas Kronthaler Álszentekje, míg Hans Christian Schmid filmdrámája, a Távoli fények a mai élettörténeteken keresztül hozza közelebb Kelet és Nyugat mai feszültségeit.

A FilmFernsehFonds Bayern kezdeményezésére 2002-ben először rendezték az OktoberFilmFest - Német Filmek Bajorországból vetítéssorozatot. A filmhét szervezőpartnere ismét a Magyar Nemzeti Filmarchívum, továbbá a Goethe Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány, támogató a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Bajor Kancellária.

A filmek:

Volker Schlöndorff: A kilencedik nap / Der neunte Tag (német filmdráma, 2004, 97 perc)
r: Volker Schlöndorff, f: Jean „Pfarrerblock 25487” című visszaemlékezései alapján Andreas Pflüger, sz: Ulrich Mattes (Henri Kremer abbé), August Diehl (Gebhardt), Germain Wagner (Roger Kremer), Bibiana Beglau (Marie Kremer)
Magyarországon forgalmazza a Best Hollywood.
A megtörtént esetet feldolgozó filmben André atyát, a luxemburgi papot a náci megszállók Dachauba hurcolják, majd kilenc napra kiengedik azzal a feladattal, hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa. Cserébe szabadságot, családja és fogolytársai megmenekülését ígérik. A szabadság kilenc napja alatt minden nap jelentkeznie kell a fiatal, karizmatikus Gestapo főnöknél, Gebhardtnál, akinek hideg precizitással megfogalmazott érvei kísértésbe hozzák és elbizonytalanítják. De nem úgy reagál, mint ahogy várják tőle. Kilenc napon át folyik a szellemi párbaj. Az abbénak a kilencedik napon döntenie kell, hogy melyik oldalon áll.
Bernhard Wicki-díj 2004

Luigi Falorni-Baymbasuren Davaa: A pityergő teve története / Die Geschichte vom weinenden Kamel (német-mongol dokumentumfilm, 2003, 91 perc)
r, fk: Luigi Falorni, Baymbasuren Davaa, o: Luigi Falorni, sz: Enkhbulgan Ikhbayar (Dude) , Zeveljamz Nyam (Zevel), Ikhbayar Amgaabazar (Ikchee), Odgerel Ayusch (Odgoo)
Magyarországon forgalmazza a Budapest Film.
A különleges dokumentum tulajdonképpeni főszereplője egy kis teve, akiről a mamája nem akar gondoskodni. A mongol sivatagban élő nomádok megható módon törődnek vele, az anyához még egy zenészt is hozatnak a városból. A zene hatására a teve végül magához fogadja kicsinyét. Meseszerű, félig dokumentarista, félig megrendezett film, elbűvölő képekkel a sivatagról, lassú tempóval, kevés dialógussal. Megkapó történet távoli vidéken élő emberekről, akik a hagyomány és a modernitás között keresik a helyüket.
Bajor Filmdíj, 2004: a legjobb dokumentumfilm díja
Indianapolisi Filmfesztivál, 2004: közönségdíj
Karlovy Vary Filmfesztivál, 2004: közönségdíj
San Francisco-i Filmfesztivál, 2004: közönségdíj

Benjamin Quabeck: Újhullám / Verschwende deine Jugend (német játékfilm, 2003, 101 perc)
r: Benjamin Quabeck, fk: Kathrin Richter, Ralf Hertwig, o: David Schultz, z: Lee Buddah, sz: Christian Ulmen (Wieland Schwartz), Nina Asseng (Fiona), Jessica Schwarz (Melitta), Josef Heinert (Robert Görl)
Magyarországon forgalmazza a Best Hollywood.
Harry bankban dolgozik, de egy dolog érdekli igazán: a zene. Felcsap a müncheni new wave együttes, az Apollo Schwabing menedzserének. Nagy koncertekről álmodozik, de az áttörés csak nem jön össze, a helyi kultúrháznál tovább nem jutnak. 1981-ben a német újhullám meghódítja az országot. Harry úgy érzi, itt a pillanat, hogy megmutassa: akár a legsikeresebb együttes, a DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft - Német-Amerikai Barátság) előzenekaraként is felléphetnek. Mindenki lelkes, teljes erőbedobással folynak az előkészületek. Egy apró probléma akad csupán: a DAF mit sem tud a fellépésükről…
Müncheni Filmfesztivál, 2003
Róma, Sidney: Német Filmfesztivál, 2003/2004

Joachim Masannek: Vadócok / Die wilden Kerle (német családi film, 2002, 94 perc)
r, fk: Joachim Masannek, o: Sonja Rom, sz: Florian Heppert (Michi), Nicolas Michalczewski (Sense), Judith al Bakkri (anya), Jimi Blue Ochsenknecht (Marlon)
A Vadócok egy vagány ifjúsági focicsapat. Verhetetlen bajnokok, a cselezés és fejelés tízéves királyai, de ezen a nyáron valahogy nincs szerencséjük: a szülők szobafogsággal fenyegetnek, az eső esik, egy nagyfiúkból álló banda pedig elfoglalja a focipályájukat. Abban állapodnak meg, hogy tíz nap múlva egy meccsel döntik el, kié legyen a jövőben a stadion. A felkészülés a döntő napra nem zavartalan: az edzőjük otthagyja őket, egyes árulók átállnak az ellenfélhez, és még egy lány is jelentkezik a csapatba…
Gyerek Média-díj, 2003
VGF-Produceri-díj, 2003
Arany Gri.-díj, Gi.on, 2004

Sönke Wortmann: A Berni Csoda / Das Wunder von Bern (német romantikus melodráma, 2003, 117 perc)
rendező: Sönke Wortmann, forgatókönyv: Sönke Wortmann, Rochus Hahn, operatőr: Tom Fährmann, szereplők: Louis Klamroth (Matthias Lubanski), Peter Lohmeyer (Richard Lubanski), Johanna Gastdorf (Christa Lubanski), Sascha Göpel (Helmut Rahn)
A kiskamasz Matthias Essenben él anyjával és testvéreivel, apjuk eltűnt a második világháborúban. Egy nap hadifoglyok érkeznek haza a Szovjetunióból, köztük az idegileg kimerült, vasfegyelemhez szokott, beilleszkedni képtelen Apa. A kisfiú az apapótlékot a helyi futballcsapat sztárjában, a legendás Helmut Rahnban találja meg. Rövidesen kezdődik a világbajnokság…
Ez a látványos, romantikus melodráma a tavalyi év egyik nagy német közönségsikere volt. Sönke Wortmann filmje felidézi az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjét, amely a németek számára „csodát”, a magyarok számára máig fájdalmas kudarcot jelentett.
Bajor Filmdíj, 2004: a legjobb rendezés és a legjobb mellékszereplő díja (Johanna Gastdorf)
Német Filmdíj, 2004: a közönségdíj, Film Award in Silver
San Franciscoi Filmfesztivál, 2004: közönségdíj
Locarnói Filmfesztivál, 2003: közönségdíj

Ben Verbong: Szombóc veszélyben / Sams in Gefahr (német családi film, 2003, 101 perc)
r: Ben Verbong, sz: Ulrich Noethen, Christine Urspruch (Szombóc és Scheinbarné), Dominique Horwitz (Fitzgerald Daume), Armin Rohde (Anton Mon), Eva Mattes (Kelkáposztáné)
A Szombatmanó, becsületes nevén a Szombóc tizenegy év után visszatér a Taschenbier családhoz, ezúttal azért, hogy a szégyenlős kisfiúnak, Martinnak segítsen. Martin egykettőre felfedezi a Szombatmanó kívánságpöttyeiben rejlő lehetőségeket: a segítségükkel a szülei tudta nélkül megváltoztatja a világot. De nem minden úgy sikerül, ahogy tervezte. Az undok tornatanár felfedezi a Szombóc titkát, és elrabolja…
Gyerek Média-díj, 2003
Arany Veréb-díj a legjobb rendezőnek, 2003
Bajor Filmdíj, 2004: a legjobb gyerek.lm díja

Thomas Kronthaler. Álszentek / Die Scheinheiligen (német filmszatíra, 2001, 80 perc)
r, fk: Thomas Kronthaler, o: Micki Stoiber, sz: Michael Emina (Theophile), Alfred Jaschke (rendőr), Werner Rom (polgármester), Andreas Lechner (pap), Johannes Demmel (Johannes)
A kis bajor faluban, ahol a rendőr rögtön az atyaúristen után következik, nem látják szívesen az idegeneket. Johannest, a vándor fafaragót megpróbálják megfélemlíteni. Pedig tudománya kapóra jön a plébánosnak, aki megbízza egy értékes templomi szobor másolatának elkészítésével - az eredetit el akarja adni egy műgyűjtőnek. A fafaragó végül egy furcsa parasztasszonynál talál szállást, aki, csak hogy földijeit bosszantsa, egy gambiai menekültet (!) is befogad. Amikor a polgármester az autópályaépítéshez meg akarja szerezni szállásadójuk földjét, a szófukar fafaragó, a fekete menekült és a bogaras vénasszony főszereplésésével sajátos bajor western kezdődik.

Christian Wagner: Gettókölykök / Ghettokids (német játékfilm, 2001, 87 perc)
r: Christian Wagner, fk: Gabriela Sperl, o: Jürgen Jürges, sz: Ioannis Tsialas (Christos), Toni Osmani (Maikis), Fatih Sahanoglu (Ringo), Barbara Rudnik (Hanna Solinger)
Maikis és az öccse, Christos görög származású bevándorló gyerekek. München bevándorlók lakta kerületében élnek egy egyszobás lakásban, felnőtt bátyjukkal és anyjukkal. Lényegében a pályaudvaron töltik a napot, ahol a kisebb fiú alkalmi lopásokkal és prostitúcióval próbál pénzt szerezni. Egy videólejátszót akar venni az anyjának karácsonyra, a nagyobbik fiú pedig jogosítványt szeretne. A bevándorlók lakta negyedben speciális iskola működik, sajátos pedagógiai szabályokkal. Egy tanár sem bírja itt sokáig. Az új tanárnő is legszívesebben megfutamodna, de - miután a saját gyerekét rendes német családok sarjai verték össze - úgy dönt, hogy mégis marad a gettóban. A film ritka tehetséges gyerekszereplőkkel, nyomasztó hitelességgel mutatja meg a münchei Bronx-ot.

Hans-Christian Schmid: Távoli fények / Lichter (német-lengyel filmdráma, 2002, 105 perc)
r: Hans-Christian Schmid, fk: Hans Christian Schmid, Michael Gutmann, o: Bogumil Godfrejow, sz: Ivan Svedov (Kolja), Szergej Frolov (Dimitrij), Anna Janovskaja (Anna), Sebastian Urzędowski (Andreas)
Két ország, két város, egy folyó. Az Odera menti Frankfurtot és a lengyel Slubicét nemcsak az Odera választja el egymástól, hanem egy egész világ. Sok ember keresi itt a szerencséjét. Például Andreas, a fiatal cigarettacsempész, aki egy viszonzatlan szerelem miatt árulóvá lesz. Vagy Ingo, egy matracbolt bérlője, aki minden eszközzel meg akarja menteni üzletét a csődtől. És Antoni, a lengyel taxisofőr, akinek sürgősen pénzre van szüksége, hogy megvehesse a kislányának az elsőáldozó-ruhát. Vagy az ukrán család, amely minden veszélyt vállal, hogy átjusson "Nyugatra". A film szereplőit két napra összeköti a sorsuk - lopnak és csalnak, szeretnek és segítenek, remélnek és kétségbe esnek. Minden hibájukkel és gyengeségükkel, de minden erényükkel, minden erejükkel is azon vannak, hogy ebben az összezavarodott világban megtalálják a helyüket: egyesek fényben, mások sötétben.
Bajor Filmdíj, 2004: a legjobb forgatókönyv és a legjobb producer díja
Német Filmkritikusok Díja, 2004: a legjobb film díja
Berlini Fesztivál, 2003: FIPRESCI-díj
Német Filmdíj, 2003: Film Award in Silver

Hendrik Hölzemann: Szívritmuszavar / Kammerflimmern (német játékfilm, 2004, 100 perc)
rendező: Hendrik Hölzemann, forgatókönyv: Hendrik Hölzemann, operatőr: Lars Liebold, Grisa Schmitz, producer: Uschi Reich, szereplők: Matthias Schweighöfer (Crash), Jessica Schwarz (November), Jan Gregor Kremp (Fido), Florian Lukas (Richie)
Crash mentőasszisztens, egész nap Köln utcáit járja. Miközben életeket ment, másokat segít és vigasztal, maga is segítségre vágyik. Gyerekkorában autóbalesetben vesztette el a szüleit, másokért élő, magányos, álmodozó fiú lett belőle. Egy éjszakai bevetésen a valóságban is megpillantja álmai asszonyát, akit Novembernek hívnak, a barátja drog-túladagolásban halt meg, és nyolc hónapos terhes. Crash életében először érez valami boldogság és reményfélét, de a úgy tűnik, a sors utoléri… A 26 éves rendező, aki maga is mentősként teljesített civil szolgálatot, a mentős munka kemény hétköznapjait légies, végzetszerű szerelmi történettel kombinálja.
Torontói Filmfesztivál, 2004

program

MEGNYITÓ
szeptember 30., csütörtök, 20.00 Uránia Nemzeti Filmszínház
A kilencedik nap / Der neunte Tag
Vendég Volker Schlöndorff rendező, Ulrich Matthes főszereplő

VETÍTÉSEK
Örökmozgó Filmmúzeum

október 1., péntek
18.00 Álszentek / Die Scheinheiligen
20.00 A berni csoda / Das Wunder von Bern
A vetítés után Sönke Wortmann rendezővel Wilhelm Droste beszélget.

október 2., szombat
16.00 Szombóc veszélyben / Sams in Gefahr
vendég Ulrich Limmer producer
18.00 Gettókölykök / Ghettokids
vendég Christian Wagner rendező

20.00 Újhullám / Verschwende Deine Jugend
vendég Jakob Clausen producer és Tom Schilling főszereplő

október 3., vasárnap
16.00 Vadócok / Die Wilden Kerle
A vetítésen a producerek vendégek.
18.00 Álszentek / Die Scheinheiligen
20.00 Szívritmuszavar / Kammerflimmern
vendég a rendező és a producer

október 4., hétfő
18.30 A berni csoda / Das Wunder von Bern
20.30 Távoli fények / Lichter

október 5., kedd
18.30 Szívritmuszavar / Kammerflimmern
20.30 A pityergő teve története / Die Geschichte vom Weinenden Kamel

október 6., szerda
16.30 Gettókölykök / Ghettokids
18.30 Távoli fények / Lichter
20.30 A kilencedik nap / Der Neunte Tag

 

(2004. 09. 29.)

Can Togay - könyvbemutató

Can Togay rendező, forgatókönyvíró, színész költeményeiből készült Fénykutya és vonat (Versek 1974-2004) című kötetét mutatják be október 5-én 16 órakor az Írók Könyvesboltjában.

„Can Togay életszerű és álomszerű világa, képei - minden áhitatosan pereg, míg gondolkodni késztet kajánul. És olvasmánynak is remek.” (Tandori Dezsö) Aranykor Kiadó 2004.

Kapcsolódó honlap itt.

 

(2004. 9. 22.)

Divatdiktátorok a Filmkultúra filmklubban

A nyári szünet után ismét Filmkultúra filmklub az Örökmozgó Filmmúzeumban! Szeptember 27-én, hétfőn 18 órakor Robert Altman Divatdiktátorokját (Pret-a-porter, amerikai, 1994, 132 perc) vetítjük.

 

(2004. 9. 22.)

VIII. Filmemlékezet Fesztivál a Magyar Nemzeti Filmarchívum kincseiből

Az első magyar színes mozifilm, a Ludas Matyi digitálisan felújított kópiájának vetítésével kezdődik az Örökmozgó Filmmúzeumban rendezett VIII. Filmemlékezet Fesztivál (2004. szeptember 18-30.) A rendezvény időutazást tesz: a kezdeteket idézi a Filmtörténet 1-3. és a Garas Márton-sorozat, aztán nagyot ugrik az időben, és azokra emlékezik, akik szinte kortársaink voltak: Simó Sándor rendező, Haraszti Zsolt operatőr.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum immár hagyományos őszi Filmemlékezet Fesztiválja 1997-ben egy nagy nemzetközi filmfelújítási konferenciával kezdődött, amelyet tíznél is több archívum képviselőinek részvételével rendezett az Örökmozgó Filmmúzeumban, és ehhez kapcsolódva felújított filmjeikből válogatást vetített a közönségnek. A következő évek során az első konferencián részt nem vett archívumok egész sora mutatkozott be felújított filmjeivel, illetve a gyűjteményében található ritkaságokkal, különlegességekkel a budapesti Filmemlékezet Fesztiválon, amelyhez gyakran kiállítás is kapcsolódott. Idén a Magyar Nemzeti Filmarchívum mutatkozik be a Fesztiválon. A magyar filmek angol felirattal láthatóak:

Restaurált magyar filmek

18, szombat 20.30
Nádasdy Kálmán: Ludas Matyi / Mattie the Goose-Boy (1950) - újra színesben!

27, hétfő 20.30
Sándor Pál: Herkulesfürdői emlék / A Strange Role (1976)

30, csütörtök 20.30
Fábri Zoltán: Körhinta / Merry-Go-Round (1955)

Felújított amerikai kultuszfilmek

19, vasárnap 16.30
Gene Kelly-Stanley Donen: Ének az esőben / Singin' in the Rain (1952)

23, csütörtök 20.30
Milos Forman: Hair (1979)

26, vasárnap 21.00
Woody Allen: Annie Hall (1977)

Némafilmek élő zenével - a zongoránál: Kecskeméti Gábor

18, szombat 16.30
John Ford: Tűzparipa / The Iron Horse (1924)

19, vasárnap 18.30
Garas Márton: Három hét / Three Weeks (1917)

22, szerda 18.30
Garas Márton: Karenina Anna (1918)

25, szombat 18.30
Jean Renoir: Nana (1926)

26, vasárnap 16.30
Garas Márton: A tánczosnő / The Dancer (1918)

Filmtörténeti útmutató

21, kedd 20.30 A mozi születése
24, péntek 18.30 A brightoni iskola
29, szerda 18.30 Az első játékfilmek

In memoriam Simó Sándor (1934-2001)

24, péntek 20.00
Szürke barátság / Grey-Monk Friendship + Szemüvegesek / Bespectacled
beszélgetés pályatársakkal és tanítványokkal

28, kedd 18.30
Apám néhány boldog éve / My Father's Happy Years

29, szerda 20.30
Franciska vasárnapjai / Every Sunday

 

(2004. 9. 22.)

MITTELCINEMAFEST (2004. szeptember 23-oktober 5.)

Több mint egy tucat új olasz filmet, Marcello Mastroianni vetítéssorozatot és fotókiállítást - a világhírű olasz színész Budapesten forgatott Miss Arizona (r.: Sándor Pál, 1987) című filmjének jeleneteit eleveníti fel - láthatnak az érdeklődők az Olasz Film Közép-Európai Fesztiválján (Budapest, Varsó, Krakkó, Prága, Pozsony) a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Budapest Film, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, az U. Mastroianni Alapítvány és Frosinone Megye együttműködésében.

A fesztivalon számos rendező, színész, zeneszerző, díszlettervező és producer vesz részt: az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztival legjobb filmjének alkotói, a Frazzi testvérek, (Gyerektörténet / Certi Bambini) Antonio Avati, Ennio Morricone, Maurizio Scaparro, Pietro Maria Benfatti, Lampo Calenda es Alessandra Martucci.

A fesztivál tizenhárom filmjét a budapesti Puskin moziban, a Szépséges fiatalságot a Szindbád moziban, a Perlascát pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, a Marcello Mastroianni (1924-1996) retrospektív az Örökmozgó Filmmúzeumban látható.

 

(2004. 9. 22.)

A Fekete Doboz Alapítvány, Roma Média Iskola vizsgafilmjei

A végzős hallgatók díjnyertes vizsgafilmjeiből szervez bemutatót a Fekete Doboz Alapítvány, Roma Média Iskola szeptember 24-én 20 óra 15 perckor az Odeon-Lloyd Moziban:

Etűdök: Mundér Gusztáv: Patkolás; Galyas Gyula: Fagyűjtés délelőtt; Révész Pál: Éhség; Kormányos Katalin: Hello Tourist
Filmek: Balogh Edina-Bordás Róbert: Csálé nekrológ (25 perc);Csík Judit-Kővári Borz József: Tollas (30 perc); Fógel Katalin-Baranyi Laura-Bordás Róbert: Mint a méhecskék (43 perc)

A rendezvényen korlátolt számban fenntartanak helyet filmek iránt érdeklődő nézőknek, 500 Ft-os belépődíj ellenében.

 

(2004. 9. 22.)

Zilahy Irén centenárium

Zilahy Irén emlékére centenáriumi ünnepséget rendeznek szeptember 29-én Budapesten, színhelye a tragikus sorsú magyar színésznô egykori lakóhelye lesz – tájékoztatta az Atlantic Sajtószolgálat a Filmkultúrát. Zilahy Irén villáját 1944-ben bombatámadás érte, a művésznő is életét vesztette. A Himfy utca 4. alatti új társasház falán helyezik el az egykor ünnepelt operett-díva és filmszínésznő emléktábláját.

Zilahy Irén hat filmet forgatott, közülük egy, az Úrilány szobát keres (1938) készült Magyarországon. Operett-színésznőként Honthy Hannával is játszott. Bár Zilahy Lajossal, a kor egyik legnépszerűbb írójával csupán névrokonságban voltak, az író is Zilahy Irén rajongójának vallotta magát.

 

(2004. 09. 15.)

A BOOMERANG visszatér

A harmadik évezred ausztrál filmterméséből láthatunk tizenhárom művet a II. BOOMERANG Ausztrál Filmfesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban (2004. szeptember 23-26.). A szemléből válogatást tartanak Szegeden, Debrecenben, Egerben, Győrött és Miskolcon (2004. szeptember 30 - október 3). Vendégként a fesztiválra érkezik a Paul Gaugain-film alkotója, Mario Andreacchio rendező-producer (Paradise Found / Meglelt éden) és Sam Worthington színész (Bootmen / Bakancstánc / Bakancsosok).

Az egyébként általában moziban nem látható celluloidról és DVD-ről vetített alkotások a Pro-Four forgalmazásában az Uránia Nemzeti Filmszínházban:

szeptember 23. (zártkörű nyitóelőadás a díszteremben).
19.00 Mario Andreacchio: Paradise Found / Meglelt éden (2003, feliratos, 100 perc; fsz.: Kiefer Sutherland, Nastassja Kinski)

szeptember 24.
16.30 Mario Andreacchio: Paradise Found / Meglelt éden (2003, feliratos, 100 perc; fsz.: Kiefer Sutherland, Nastassja Kinski)
18.30 Sue Brooks: Japanese Story / A japán szerető (2003, feliratos, 105 perc; fsz.: Toni Colette, Lynette Curren, Gotaro Tsurashima - Magyarországon forgalmazza a Budapest Film, várhatóan 2005. január végétől)
19.00 Gregor Jordan: Ned Kelly / Ned Kelly, a törvényen kívüli (2003, feliratos, 110 perc; fsz.: Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Heath Ledger, Naomi Watts, Rachel Griffiths)
20.30 Craig Monahan: Peaches / Titkos vágyak hamvas gyümölcse (2004, hangalámondással, 100 perc; fsz.: Hugo Weaving, Jacqueline McKenzie, Emma Lung, Tyson Contor)
21.00 David Caesar: Dirty Deeds / Mocskos játékok (2002, feliratos, 97 perc;fsz.: Bryan Brown, John Goodman, Sam Neil, Toni Colette)
21.30 Philip Noyce: Rabbit Proof Fence / 1200 mérföld hazáig (2002, feliratos, 100 perc; Evelyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpilil - Magyarországon forgalmazza és videón kiadja az InterCom)

szeptember 25.
14.30 Paul Goldman: The Night We Called It A Day / Szikrázó éjszaka (2003, feliratos, 100 perc; fsz.: Dennis Hopper, Melanie Griffith, Joel Edgerton, David Hemmings, Portia de Rossi)
16.30 Karl Zwicky: Magic Pudding / Varázspudding (animációs, 2000, szinkronizált, 90 perc - Magyarországon videón forgalmazza az InterCom)
17.00 Paul Goldman: The Night We Called It A Day / Szikrázó éjszaka (2003, feliratos, 100 perc; fsz.: Dennis Hopper, Melanie Griffith, Joel Edgerton, David Hemmings, Portia de Rossi)
18.30 Craig Lahiff: Black and White / Fekete és fehér (2002, szinkronizált, 95 perc; fsz.: Robert Carlyle, Charles Dance, Kerry Fox, Colin Friels, Ben Mendelsohn - Magyarországon - nem moziban - forgalmazza a CINETEL)
19.00 Philip Noyce: Rabbit Proof Fence / 1200 mérföld hazáig (2002, feliratos, 100 perc; Evelyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpilil - Magyarországon forgalmazza és videón kiadja az InterCom)
20.30 Scott Roberts: The Hard Word / Kinn a farkas, benn a bárány (2002, feliratos, 105 perc; fsz.: Rachel Griffiths, Guy Pearce, Robert Taylor, Joel Edgerton)
21.00 Paul Currie: One Perfect Day / Egy tökéletes nap (2004, feliratos, 110 perc; fsz.: Kerry Armstrong, Daniel Spielman, Andrew Howard, Nathan Phillips, Abbie Cornish)

szeptember 26.
11.00 Karl Zwicky: Magic Pudding / Varázspudding (animációs, 2000, szinkronizált, 90 perc - Magyarországon videón forgalmazza az InterCom)
16.30 Dein Perry: Bootmen / Bakancstánc / Bakancsosok (2000, szinkronizált, 95 perc; fsz.: Adam Garcia, Sophie Lee, Sam Worthington, William Zappa - Magyarországon bemutatja az HBO)
17.00 Paul Currie: One Perfect Day / Egy tökéletes nap (2004, feliratos, 110 perc; fsz.: Kerry Armstrong, Daniel Spielman, Andrew Howard, Nathan Phillips, Abbie Cornish)
18.30 Sue Brooks: Japanese Story / A japán szerető (2003, feliratos, 105 perc; fsz.: Toni Colette, Lynette Curren, Gotaro Tsurashima - Magyarországon forgalmazza a Budapest Film, várhatóan 2005 január végétől)
19.00 Mario Andreacchio: Paradise Found / Meglelt éden (2003, feliratos, 100 perc; fsz.: Kiefer Sutherland, Nastassja Kinski)
20.30 Craig Lahiff: Black and White / Fekete és fehér (2002, szinkronizált, 95 perc; fsz.: Robert Carlyle, Charles Dance, Kerry Fox, Colin Friels, Ben Mendelsohn - Magyarországon - nem moziban - forgalmazza a CINETEL)
21.00 Andrew Dominik: Chopper / Chopper - A kegyetlen (2000, feliratos, 94 perc; fsz.: Eric Bana, Simon Lyndon, David Field)

Kapcsolódó cikkünk: a tavaszi Ausztrál Filmfesztivál (Örökmozgó Filmmúzeum, 2004. április 1-7.) apropóján szemle rovatunkban: Sulyok Máté: A túlélőkeresés romantikus helyszíne

 

(2004. 09. 15.)

Brazil Filmmozaik az Örökmozgóban

A Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Brazil Nagykövetségés az SPI International brazil filmeket vetít (2004. szeptember 16-21.) a Brazil Ősz Budapesten rendezvénysorozatban az Örökmozgó Filmmúzeumban (Bp., VII. ker., Erzsébet krt. 39.).

A program:

szeptember 16.
18.30 Walter Salles: Éjfél

szeptember 17.
20.30 Walter Salles: Központi pályaudvar

szeptember 18.
18.30 Marcel Camus: Fekete Orfeusz

szeptember 19.
20.00 Hector Babenco: Carandiru

szeptember 20.
20.30 Hector Babenco: A pókasszony csókja

szeptember 21.
18.30 Bruno Barreto: Flor asszony két férje

 

(2004. 09. 08.)

Szeptemberi szabadtéri Villanás a víz felett

Az Artemovszk 38 állóhajó Villanás a víz felett - Pergő Képek filmklub 3,5 x 2,5 méteres vászonán - a Petőfi hídról is - látható szeptemberi „láthatatlan” filmjei (sem mozis, sem tévés forgalmazás nicsenek):

07.: Hangos diafilmek DVD-n
14.: Fekete doboz - a Roma Média Iskola filmjei
21.: Káosz Kemping
28.: Waliczky Tamás animációs filmjei

 

(2004. 09. 02.)

Kovács Endre: Fényképek a magyar színházi underground történetéből - kiállítás

Kovács Endre: Kassák Ház Stúdió - Squat Theatre - Fényképek a magyar színházi underground történetéből látható kiállítás szeptember 9-től a Ludwig Múzeum ban. A tárlatot Halász Péter és Can Togay nyitja meg 18 órakor a művész jelenlétében. A kiállítás október 10-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között - csütörtökönként 20 óráig.

 

(2004. 8. 11.)

A felújított Ludas Matyi ősszel látható

Az első magyar színesfilm, Nádasdy Kálmán-Ranódy László Ludas Matyi (1949) kópiájának digitálisan felújított változatát szeptember 18-án mutatja be a Magyar Nemzeti Filmarchívum - mondta Fazekas Eszter, a restaurálást vezető filmtörténész a Sziget 2004 Fesztiválon rendezett beszélgetésen (augusztus 7., Mozinet sátor). A tájékoztatón részt vett még Schifter Balázs digitális laborvezető (Magyar Filmlaboratórium Kft) és Császár Gergő, a Veszprémi Egyetem Képfeldolgozási Tanszékének munkatársa, a képjavító szoftver fejlesztője; és moderátorként Varga Balázs filmtörténész.

A Ludas Matyi digitális restaurálásáról bővebben olvashatnak Gondolatok rovatunkban.

 

(2004. 7. 7.)

A Szolnoki Képzőművészeti és Transeuropa Expressz

32 országból 341 filmet neveztek a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlére (2004. szeptember 16-21) - tájékoztatta a Filmkultúrát Demeter István, a fesztiválszervező szolnoki Tisza Mozi Kft. ügyvezetője. Az előválogatás során a zsűri közel 110 órányi mozgóképből szelektálja a kb. 40-50 órányi verseny- és információs programot.
A filmszemle idején ötnapos konferencia is lesz; fő témája az európai film és koprodukciók előtt nyíló lehetőségek, különös tekintettel a frissen csatlakozott országokra. A Transeuropa Expressre több jelentős filmiskolát is meghívtak a közép-európai régióból, s a pozitív visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a hazai fiatalokon kívül Szlovéniából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Ausztriából és Németországból is érkeznek résztvevők.
A tematikára reagálva a FIPRESCI vezetősége jelezte, hogy 2002 után ismét szívesen tartanának egy kihelyezett fórumot Szolnokon. A tanácskozáson várhatólag a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma információt nyújt a filmtörvényről, a Media Desk magyarországi képviselője bemutatja a Media Plus program aktualitásait, a Magyar Producerek Szövetsége pedig a koprodukciós lehetőségekről számol be.
Az angol Haltwhistle Film Project csoport (Haltwhistle, Northumberland) jelentkezett a szolnoki szervezőknél - korábbi megyei kapcsolatain keresztül-, hogy "egy EU-s pályázat keretében szívesen részt vennének egy vidéki filmes közösségekkel közösen végrehajtandó projektben, ahol filmes szemmel és eszközökkel dolgoznák fel a mindannyiukat érintő helyzeteket és problémákat. Mivel a kapcsolatteremtésre rendkívül alkalmasnak tartják fesztiválunk oldott és barátságos légkörét, úgy döntöttek, hogy több kollégájával együtt Szolnokon kezdik meg a projekt megszervezését, s ezért személyesen is ellátogatnak hozzánk" - tudatta a Filmkultúra szerkesztőségével Demeter István, a fesztiválszervező szolnoki a Tisza Mozi Kft. ügyvezetője.

 

(2004. 7. 7.)

Bolzanoi filmnapok

A soknyelvűségéről híres dél-tiroli főváros, Bolzano mutatkozik be a Közép-európai Kulturális Intézet és Bolzano/Bozen város által szervezett két hónapos rendezvénysorozaton idén ősszel Budapesten - tartalmazza az Avantgarde Group sajtóközleménye. Bolzano néprajzi és fotókiállítással, borkóstolóval, hangversennyel, filmvetítésekkel érkezik Magyarországra. A programsorozatot a dél-tiroli mintát bemutató kisebbségi konferencia kíséri.
Az Itáliát és Ausztriát összekötő Brenner-hágó alatt fekvő Dél-Tirol Közép-Európa egyetlen működő területi autonómiája. A soknyelvű kulturális örökségét büszkén ápoló tartomány őshonos nemzetisége a ladin, lakossága azonban ma döntő többségben olasz és német. Európa kevés táján beszélnek olyan következetesen három nyelvet, mint itt. A "dél-tiroli modell" alkalmas minta lehet mind Közép-, Kelet- és Délkelet-Európának, mind Kelet-Ázsiának, amikor a helyi nemzetiségi kérdések megoldását keresi.
A tartomány fővárosa, Bolzano (német nevén Bozen) már a római korban is jelentős település volt, a középkortól pedig kedvelt pihenőhely a Róma felé vezető úton. A belváros középkori jellege napjainkig szinte változatlanul fennmaradt. A kilencvenes évek elején a környező hegyekben bukkantak rá a több mint ötezer éves, Ötzi néven ismertté vált "jégemberre", akinek megrendítő múmiája ma a bolzanói Dél-tiroli Régészeti Múzeumban látható. Az Európa almáskertjeként emlegetett Dél-Tirol gasztronómiai ínyencségekkel is vár mindenkit - kimagasló borkultúrája, a kontinentális és mediterrán eljárásokat ötvöző sonkakészítése páratlan ízeket ígér.
Az Ötziről készült dokumentumfilmet (Folco Quilici Production) is vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház a Bolzanói Filmnapokon (2004. november 7-10), Andreas Hofer A sas szabadsága és Luis Trenker Az elveszett fiúja mellett.

 

(2004.06.30.)

Bollywoodi félistenek – kiállítás

A terézvárosi Taj Mahal Indiai Étterem falán rendhagyó plakát- és fotókiállításon láthatóak az Indiában félistenként tisztelt színművészek, mint Aamir Khan és Gracy Singh a 2002-ben Oscarra jelölt Lagaanból, az egykori Miss Universe Aishwarya Rai, „Bollywood Királynője”, a Már másé a szívemből – amelyet Budapesten is forgattak, és az Örökmozgó vetítette –, vagy a legnépszerűbb indiai színésznő: Madhuri Dixit.

Bombay (Mumbai) a világ legnagyobb filmipari központja. Évente több mint nyolcszáz mozifilm készül Bollywoodban – kétszer annyi, mint az Egyesült Államokban. A gigasztárnak számító színészek gyakran futószalagszerűen dolgoznak – írja a Népszabadság –, sokszor egy nap ugyanazon díszlet előtt más-más karaktereket személyesítenek meg. A különbség a költségvetésben is meglátszik: míg egy átlagos amerikai film 50-80 milliós büdzsével készül, egy bollywoodi szuperprodukció költségvetése nem éri el az 5 millió dollárt.

A tengerentúli filmek technikai látványossága, erőszakossága és néha már gusztustalan viccei helyett az indiaiak sok zenét, profi táncot és bájosan giccses sztorikat kínálnak a közönségüknek. És azok is sokan vannak: naponta mintegy 15 millió ember megy moziba. Csak az összehasonlítás kedvéért: Magyarországon egy év alatt adnak el ennyi belépőt.

Indián kívül egyébként Nagy-Britanniában van a legnagyobb közönsége az indiai filmnek, köszönhetően annak, hogy az ötvenes években rengeteg indiai vándorolt be a nyugat-európai országba. A bevándorlók magukkal hozták kultúrájukat és egyéni ízlésvilágukat is. Sőt, lassan a brit filmtörténetbe is beírják magukat, az Angliában élő fiatal indiai lány futballálmairól szóló habkönnyű etnikai tinivígjáték, a Csavard be, mint Beckham igazi kasszarobbantó lett – nemcsak a szigetországban, hanem a tengerentúlon is – olvasható a Népszabadságban a kiállítás kapcsán.

Az indiai film 2002-ben divatos árucikk lett, különös módon egy igazi angol sportnak, a krikettnek köszönhetően. A 2002-ben a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Lagaan című eposz dramaturgiai csúcspontja, amikor a szegény hindi földművesek csapata legyőzi a helyi brit helyőrség krikettcsapatát. A művet a hazai előfizetéses tematikus mozicsatorna is sugározta. A Lagaan az egyetlen indiai film, amely Magyarországon legálisan forgalomba került DVD-n – írja a Népszabadság.