Pályázatok, felhívások, közlemények

(2004. 7. 16.)

Sundance: független producerek konferenciája

A Sundance Intézet a 19. Független Producerek Konferenciáját 2004. július 29. - augusztus 1-jén rendezi filmszakemberek részére.
További információ: www.sundance.org honlapon és/vagy a producers@sundance.org e-mail-en .

 

(2004. 7. 7.)

A Nemzeti Filmiroda közleménye

a regisztrációhoz, a nyilvántartásba vételhez és a besoroláshoz szükséges nyomtatványokról, a kitöltési útmutatókról, a beadandó iratok listájáról.
A Nemzeti Filmiroda a Mozgóképröl szóló 2004. évi II. törvény alapján megkezdte működését, amelyet jelenleg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma I. em. 117. szobájában végez. Az Iroda a hivatkozott törvény alapján elkészítette a regisztrációhoz és besoroláshoz szükséges formanyomtatványokat, kitöltési útmutatókat, illetve a beadandó iratok listáját.
A nyomtatványok letölthetök az MMK honlapjáról.

 

(2004. 7. 7.)

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázata

Az MMK pályázatot hirdet a Magyarországon nyilvános mozibemutatásra kerülő, 35 mm-es, egészestés filmek forgalmazásának normatív támogatására.
A pályázat magyar filmek forgalmazására és art besorolású külföldi filmalkotások forgalmazására nyújtható be.
Igénybejelentés: a pályázati kiirás megjelenését követöen folyamatosan 2004. november 30-ig.
Bővebb információ az MMK honlapján.

 

(2004. 7. 7.)

MEDIA PLUS pályázat

Az Európai Unió MEDIA Plus programjában jelenleg a következö témákban nyújtható be pályázat:
Szelektív moziforgalmazás: 2004. július 10-ig illetve 2004. december 1-ig,
TV-terjesztés: 2004. november 3-ig.
Bővebb információ: MEDIA Desk - Magyar Filmunió, Tel: 351-7760, 351-7761
Klikk: http://www.mediadesk.hu, http://www.filmunio.hu

 

(2004. 7. 7.)

Moziüzemeltetöi tréning

Az európai mozi üzemeltetése: új megközelítés címmel tartanak költségtérítéses kurzust Budapesten 2004. szeptember 22-e és 24-e között az EU MEDIA programjában részt vevő országok számára.
Jelentkezési határidő: 2004. augusztus 2.
Bővebb információ: filmunio@filmunio.hu és http://www.filmunio.hu

 

(2004.06.30.)

Művészettörténészt keres az archívum

A Magyar Nemzeti Filmarchívum különgyűjteményébe, a Fotó- és plakáttárba munkatársat keres.
A tevékenység köre: gyűjteményezési, nyilvántartási és feldolgozási munka végzése és irányítása.
Az állás betöltésének feltétele: szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező művészettörténész diploma.
Bérezés a közalkalmazotti törvény szerint.
A pályázatokat a Magyar Nemzeti Filmarchívum titkárságára kérjük benyújtani 2004. június 30-ig a 1021 Budapest, Budakeszi út 51/E. címre.
Telefon: 200-8739
E-mail: filmintezet@ella.hu

 

(2004.06.30.)

Kiadó helyiségek a Mafilmben

A Mafilm „AC2” jelű, Róna utcai épületében kiadó a földszinten 1 db 16 m2-es és 1 db 21 m2-es, valamint a III. emeleten 1 db 16 m2-es és 1 db 21 m2-es szoba 37.800 Ft/m2/év +ÁFA áron.
Érdeklödni lehet: a Magyar Mozgókép Közalapítványnál a 461-1340-es telefonszámon.

 

(2004.06.26.)

MRC határozat

„Az MRC nyilvános vezetőségi ülésén a tagság javaslatára a következő döntést hozta: A Mozgókép Rendezők Céhe a filmalkotók védelmében ad hoc bizottságot állít fel annak kivizsgálására, hogy mely produkciós cégek - és személy szerint mely producerek – halmoztak fel elfogadhatatlan mértékű filmszakmai tartozásokat.

Az MMKA pályázati kiírása tartalmazza, hogy nem pályázhatnak olyan cégek, amelyeknek 3 hónapnál régebbi tartozásuk van. Az MRC felhívja az MMKA figyelmét saját feltételeinek betartására. Felkérjük az MRC tagságát, hogy ilyen jellegi panaszaikkal és a sérelmezett ügyek dokumentumaival keressék fel az ad hoc bizottságot, amelynek elnöke Mészáros Márta, tagjai Fésős András és Radó Gyula.

Az ad hoc biz az MRC részéről biztosított jogász közreműködésével maga dolgozza ki a munkarendjét, s jelentését 2004 július 20-ig elkészíti. A MRC a jelentést nyilvánosságra hozza. A vezetőség az elkészült jelentés tartalmától függően felkeresi az MMKA Kuratóriumának elnökét, hogy javasolja a vétkes cégek ill. producerek kizárását a pályázatokból. Javasoljuk, hogy az MMKA találjon megoldást arra, hogy a kizárással a pályázó alkotók érdekei ne sérüljenek, s a pályázatokon nyertes filmek más produkciós cégeknél elkészülhessenek. E tárgyban az MRC vezetősége tárgyalásokat kezdeményez produceri szervezetekkel.
Az MRC vezetősége
A hozzászólásokat a mrc@filmjus.hu- címre várják.

 

(2004.06.26.)

Woodstock

Az amerikai Woodstock Múzeum Filmfesztivált rendez, amelyre dokumentumfilmeket, rövid- és nagyjátékfilmeket várnak minden műfajban angol nyelven vagy angol felirattal.
Nevezési határidő: 2004 aug 3

Woodstock Museum
P.O. Box 73
Woodstock, NY 12498-0073

Phone: 845 - 246 - 0600 Fax: 845 - 246 - 7763
Contact Shelli Lipton
www.woodstockmuseum.org

 

(2004.06.26.)

Nevezés Pamplonába

Az 5. Pamplonai Filmfesztiválra (Spanyolország) 2004. Október a nevezési hataridő: 2004 szept 1.

Bővebb információ:+34 948 291086 +34 948153033
alternatif@wanadoo.es, és alternatifprensa&wanadoo.es
www.festivalcinepamplona.com

 

(2004.06.26.)

A MMKA munkatársat keres

A MMKA közalapítvány munkatársat keres Produkciós elszámoltatói és Belső ellenőri munkakörbe.
Az Elszámoltató feladata a filmgyártás területén a közalapítvány által támogatott produkciók pénzügyi felülvizsgálata. Folyamatos kapcsolattartás a támogatottakkal. A Belső ellenőr feladata a közalapítvány működésének és gazdálkodásának folyamatos ellenőrzése az érvényben lévő szabályzatok alapján.
Elvárások: felsőfokú gazdasági végzettség, 2-3 éves pénzügyi területen szerzett tapasztalat, aktuális adózási, számviteli törvények ismerete, önálló, rugalmas munkavégzés, megbízhatóság, számítástechnikai ismeretek. Előnyt jelent 2-3 éves pénzügyi, számviteli, ellenőrzési gyakorlat.
A Belső ellenőri munkakörbe részmunkaidős, esetleg nyugdíjas munkatársat keresünk. Jelentkezni fényképpel ellátott, részletes szakmai önéletrajzzal lehet a következő címeken: 1068 Budapest, Városligeti fasor 38.

mmka@axelero.hu

 

(2004.05.27.)

Nisi Masa rövidfilm-forgatókönyv pályázat 18-28 év közöttieknek

A Nisi Masa (12 ország fiataljait tömörítő kulturális szervezet) ebben az évben is meghirdeti rövidfilm-forgatókönyv pályázatát. A „MÁSIK” témához valamilyen módon kapcsolódó, maximum 20 000 karakterből álló (kb. 12 perces filmnek felel meg) pályaműveket 2004. július 31-ig várják a magyarországi szervezők. A forgatókönyveket magyarul is be lehet nyújtani.

A legjobb két mű a nemzetközi döntőbe jut tovább, ahol a három győztes a fejenként 4000 eurós díjat nyerheti meg, amelyet a film megvalósítására kell fordítani.

Bővebb információ a www.nisimasa.com honlapon található, a magyarországi szervezők e-mail címe: nisimasa@freemail.hu. További felvilágosítás kérhető még esténként a (06 1) 264-5067 (Jókúti András) telefonszámon.

(Filmkultúra)

 

(2004.05.27.)

Produceri nyílt levél a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumához

Őszinte, segítő szándékkal tesszük fel kérdéseinket Önöknek, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi filmvilágban terjedő, hazánkat és szakmánkat negatív színben feltüntető híreszteléseket tisztázzuk.

Április 1-jén életbe lépett filmtörvényünk nem tréfa volt, hanem törvény, melynek szellemében kell eljárni!

Vajon a döntéshozók miért nem a törvény alapján hozták meg döntéseiket a 2004. évi filmtámogatások odaítélésekor?

Mikor jutunk el oda, hogy ne csak néhány ember ízlésvilága, hanem a produkciók megvalósíthatósága, valamint várható hazai és nemzetközi sikere is döntési szempont legyen?

Vajon mennyi időre van szükség, hogy az európai filmkészítés szellemiségét Magyarországon is képviselő filmtörvény szellemében döntsenek, hiszen a felkészülésre közel fél év állt rendelkezésre a törvény elfogadása óta?

Időközben a valaha legnagyobb költségvetéssel készülő magyar film katasztrofális helyzetbe jutott, és olyan kérdéseket tesz fel a nemzetközi és a hazai filmszakma, amelyek teljes tisztázása elengedhetetlen, közös érdekünk.

Mind a szakma, mind a közvélemény megnyugtatása érdekében nyilvánosságra kell hogy kerüljenek a következők:

Mennyi a produkció összköltségvetése, ebből eddig mennyi lett elherdálva?

Meddig és milyen forrásokból finanszírozza az állam a film elkészítését?

Ki és milyen szempontok alapján döntött a produkcióba behívott új producer személyéről és díjazásáról?

Igaz-e, hogy ez az összeg megközelíti egy átlagos magyar film teljes költségvetését?

Szándékunkat az vezérli, hogy végre őszintén és most már európai módon tisztázzuk és oldjuk meg a problémáinkat!

Budapest – Cannes, 2004. május 19.

A Magyar Producerek Szövetsége

 

(2004.05.27.)

Tarr Béla nyilatkozata Szabó B. István interjújához

Megdöbbenéssel olvastam Szabó B. Istvánnak, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Játékfilmes Szakkollégiuma elnökének interjúját az Index internetes oldalon (<Magyar scifi- és fantasyfilm készül 2004. május 19., szerda 10:50>), melyben azt nyilatkozza, hogy Gothár Péter Jancsi és Juliska című filmtervét azért nem támogatta az MMKA, mert a film előző producere, Barbalics Péter, nem számolt el 28 millió forint közpénzzel! Kénytelen vagyok föltenni azt a kérdést, hogy ez hogyan történhetett meg, hogy fordulhatott elő, és ez esetben az MMKA miért nem utasította vissza a T. T. Filmműhely pályázatát, és miért nem fizette vissza a nevezési díjat.

A leghatározottabban visszautasítom Szabó B. István másik állítását, miszerint Maár Gyula Töredék című filmtervét azért nem támogatták, mert a terv és a költségvetés „kidolgozatlan” volt. Ugyanis amennyiben a terv tényleg kidolgozatlan lett volna, az MMKA-nak ezt a pályázatot sem lett volna szabad befogadnia.

Budapest, 2004. május 20.

Tarr Béla
T. T. Filmműhely

 

(2004.05.27.)

Filmkalózok Magyarországon – a Warner Home Video állásfoglalása

Márciusban új kampány vette kezdetét az angolszász országokban. Sok moziban a filmek előtt egy kisfilmet vetítenek le, ami az internetes filmletöltést és a kalóz DVD-k vásárlását az autólopáshoz, illetve egy-egy pénztárca lenyúlásához hasonlítja. Egy felmérés szerint ugyanis az emberek jelentős része nem tartja lopásnak a kalózmásolatok vásárlását vagy a letöltést. A kampány, ami mögött az MPA, azaz a Motion Picture Association áll, a tinédzsereket célozza meg, akiket még befolyásolhatóbbnak vélnek, és talán azelőtt tudatosíthatják bennük, hogy valójában bűnt követnek el, mielőtt a téves nézet rögzülne. Az MPA becslése szerint egyébként csak az amerikai filmipar évente mintegy 3 és fél milliárd dollárt veszít a kalózkodás miatt.

A filmek kalózmásolatainak terjesztését és vásárlását a törvények Magyarországon is 1994 óta büntetik. A felmérések szerint azonban a közvélemény, és elsősorban a az internetet és a technikai újdonságokat kedvelő és alkalmazó fiatalok és szüleik erről mit sem tudnak. A szülők jelentős része kifejezetten örül, ha a gyermeke otthon ül a szobájában, a gépe előtt dolgozik és nem cselleng, csak akkor döbben rá, hogy bűncselekményt követett el, amikor nyomozók csöngetnek be az ajtón.

De mi a konkrét helyzet Magyarországon? Valóban nyomoznak a kalózok után? Egyáltalán mi számít kalózkodásnak, milyen tevékenységgel lehet bűncselekményt elkövetni? Milyen büntetésekkel számolhatnak az elkövetők, milyen ítéletek születtek az eddigi perekben? Az alábbi összeállításunk elsősorban ezeket a kérdéseket járja körül.

Kezdjük talán azzal, hogy megnézzük, hogyan rendelkeznek az idevágó hatályos jogszabályok. A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése többek között érinti: a film többszörözését, terjesztését, ideértve a haszonkölcsönbe adását és lehívásos nyilvánossághoz közvetítését. Ezeket a jogokat meg lehet sérteni haszonszerzés végett is (ha valaki eladja a letöltött/illetve megvásárolt filmeket), de pusztán vagyoni kár okozásával is, azaz csupán azzal, hogy a filmeket jogdíj fizetése nélkül megszerzik. A büntetőtörvénykönyv szerint mindkét eset büntetendő. A törvény szerinti büntetési tételek a legenyhébb megrovástól 8 évig tartó szabadságvesztésig terjedhetnek. Az egyes esetekben kiszabott büntetés elsősorban az okozott kár nagyságától függ, de figyelembe veszik azt is, hogy gondatlanságból avagy szándékosan követték-e el.

Jelenleg nagyjából 300 ilyen büntetőeljárás van folyamatban Magyarországon. Ez tavaly kb. 10 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalomkiesést jelentett, ezáltal kb. 3 milliárdos állami bevételkiesést okozva.

BULI vagy BÖRTÖN?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tevékenységeket – a legtipikusabb elkövetői magatartások szerinti csoportosításban –, amelyeket az eddigi gyakorlat során feltérképeztek és amelyek elkövetőit természetesen a már lezajlott büntetőjogi eljárások keretében el is ítélték.

1. Az első ilyen nagy csoportunk az internettel kapcsolatos cselekményeket öleli fel. Ide számít az is, ha valaki valahol megszerzett/megvásárolt filmeket merevlemezre másol és az interneten kínál fel eladásra, illetve az is, ha az internetről letöltött filmeket próbálja az elkövető értékesíteni különböző fórumokon.

2. A következő jellemző fajtája a kalózkodásnak a „piacozás”, azaz amikor az elkövető a feketén beszerzett filmeket és CD-ket másolt VHS, CD és DVD formátumban piacon árulja.

3. Másik tipikus módszer az üzletszerű elkövetésre a hirdetéses piacra dobás is. Ezekben az esetekben az elkövető többnyire saját maga készíti a másolatokat, és különféle apróhirdetési újságokban vagy köztereken kiragasztott papír cetliken hirdeti meg őket.

4. Újabb gyakran előforduló visszaélés, amikor a videotékás plusz másolati példányokat készít, és azokat kölcsönzésre kínálja fel, vagy csak eladásra (lakossági értékesítésre) szánt filmeket kölcsönöz vevőkörének.

5. Vannak persze kategóriákba egyértelműen nem beilleszthető visszaélések is: pl. amikor egyéb bűncselekmény alapos gyanúja miatt házkutatást végeznek valakinél, és közben kiderül, hogy az illető számítógépén nem jogtiszták a szoftverek, sőt, esetleg szépen megalapozott mp3 és divx gyűjteménye is van. Előfordul még, hogy a különböző kategóriák összemosódnak.

Az utóbbi időben a hazai média is kiemelt figyelemmel kíséri a szervezett formában hamisítással foglalkozó bűnszövetkezetek felgöngyölítését, non profit szervezet küzd a jogok érvényesítéséért. A komoly hadjárat eredményeként az elmúlt hónapokban több komolyabb, példaértékű jogerős ítélet is született, amelynek megfelelően az elítélt személyek már börtön- illetve fogházbüntetésüket töltik.

A fentiekből kitűnik, hogy nem kell feltétlenül pénzt csinálni kalózmásolatok terjesztésével ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el és ezért elítéljék. Elegendő, ha csak részt vesz egy ilyen tranzakcióban, vagy ha éppen a gépén megtalálható kedvenc játéka nem jogtiszta. Ez tulajdonképpen sajnos teljesen hétköznapi jelenség: sokak természetes cselekvésként nap mint nap szoftvert, zenét vagy filmeket másolnak, vagy töltenek le az internetről, gyakran nem is vizsgálva meg, hogy pontosan milyen forrásból, többnyire csak saját maguknak, esetleg barátaiknak, otthoni használatra. A lopás azonban akkor is lopás marad, ha azt barátságból vagy buliból követik el, és erre egyre többen csak a bírósági tárgyaláson vagy a rendőrségi kihallgatáson ülve jönnek rá.

Az Európai Unió a kalózkodás és hamisítás terjedésének visszaszorítása érdekében 2004 márciusában drasztikus lépéseket foganatosított. A közös európai álláspont szerint a kalózkodást, hamisítást és szerzői jogok egyéb megsértését szigorúan büntetni kell, hiszen ezek a tevékenységek, melyek gyakran a szervezett bűnözéssel is összefüggnek, gátlólag hatnak a kutató és kulturális munkavégzésre is.

Az új jogszabály a nemzeti törvénykezésről európai szintre emeli a kalózok elleni harcot, és kiszélesíti a bűnüldözők és a bíróságok jogkörét a hasonló esetekben. A nyomozó hatóságok ezentúl könnyebben szerezhetnek bizonyítékokat, ugyanis jogukban áll majd minden gyanús tárgy vagy adathordozó azonnali lefoglalása, míg a bíróság ezentúl kényszerítheti a lebukottakat arra, hogy adják ki azoknak a nevét, akiktől a kalózmásolatot vásárolták vagy kapták, sőt a tranzakció minden egyéb körülményéről (helyszín, árak, stb.) is be kell majd számolniuk.

A büntetési tételek is súlyosabbak lesznek, hiszen az eddig szabálysértésnek minősülő tettek bűncselekménynek számíthatnak majd.

Az Európai Unió új kalózkodás elleni törvényei természetesen hazánkban is érvényesek lesznek, így itthon is megnövekedett ellenőrzésekre és büntetési tételekre számíthatunk. Sajnos ez rengeteg felhasználót érint majd, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyakran a szervezett bűnözéssel is összefonódó hamisítás olyan más cikkek hamisítását is elősegíti, mint a gyógyszerek, ételek, italok és autóalkatrészeké, ami pedig már közvetlenül fenyegeti minden fogyasztó egészségét és biztonságát.

Az angol reklámnak tehát igaza van, hogy idejekorán figyelmezteti a számítógépek és az internet lelkes, kíváncsi és rendszeres fiatal használóit ezekre a törvénybe ütköző buktatókra, amelyekre ideje, hogy a magyar fiatalok és szüleik is ráébredjenek!

(Warner Home Video)

 

(2004.05.19.)

Nevezés a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára (2004. október 4-10., Miskolc)

35 év alatti filmalkotók nevezhetik 2002 után készült játékfilmjüket és rövidfilmjüket (kisjáték, dokumentum, animáció) az 1. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 2004. június 30-ig. Nevezési díj nincs. A beérkezett művekből előzsűri válogatja a két szekció versenyprogramját.

Bővebb információ a fesztiválrendező CINE-MIS Kht.-tól (3530 Miskolc, Széchenyi u. 1.; T.: 46/412 228; honlap: www.filmfestival-miskolc.hu; e-mail: info@filmfestival-miskolc.hu)
(Filmkultúra)

 

(2004.05.13.)

A Magyar Mozgókép Közalapítvány döntése a készülő játékfilmekről

A Magyar Mozgókép Közalapítvány nyilvánosságra hozta a 2004. tavaszi játékfilmes gyártási pályázat eredményeit. A Játékfilmes Szakkollégium 33 filmterv között összesen 1,163 milliárd forintot osztott el a 2004-es keret terhére, 535 milliót pedig jövőre kapnak meg az induló produkciók.
A 2004. február 26-i határidőre 80 új filmtervvel jelentkeztek - 6,79 milliárd forintos igénnyel -, miközben 17 korábban már támogatott produkció összesen 680 millió forint további támogatásért nevezett az MMK-hoz. 16 új terv és produkció között 930 millió forintot osztottak el, s további 8 - 2005-ben induló - filmnek ítéltek meg összesen 233 millió forintot. 17 korábban már támogatott produkció tartott igényt további összegekre, ezek közül a kuratórium végül 9 filmnek összesen 535 millió forintot ítélt meg.

Támogatott filmek:

„A” kategória: elsőként pályázó produkciók

Pályázó - Film címe - Megítélt támogatás 2004 - 2005-ös szándék

Katapult Film Kft.- Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér - 100 millió forint
Inforg Studió Kft. - Szaladják István: Bíbortekercs – 80 millió forint
KVB Kft. - Pálos György: Nyári sztornó - 80 millió forint
MER-KEL Film Bt. - Bollók Csaba: Iszka utazása – 80 millió forint
Tivoli Filmprodukció Kft.- Bacsó Péter: A Lumnitzer nővérek – 80 millió forint
New Balance Kft. - Takács Ákos: Pesti Harlem – 75 millió forint
Cinemart Kft. - Szöke András: Zsiguli – 70 millió forint
T.T. Filmműhely Kft. - dr. Horváth István: A halál kilovagolt Perzsiából – 60 millió forint
Filmplus Kft. - Incze Ágnes: Randevu – 50 millió forint
Hunnia Filmstudió Kft. - Timár Péter: A Pohárnok háza – 50 millió forint
Mediawave 2000 Kft. - Mészáros Péter: Cytéhre- ma non troppo – 50 millió forint
Megafilm Kft. - Ragályi Elemér: Csudafilm – 50 millió forint
Cheesefields Kft. Produkciós Iroda - Allan Siegel - Sas Tamás:Usti Opre - 35 millió forint
Szupermodern Kft. - Vecsernyés János: Detektívtörténet – 30 millió forint
Tivoli-Filmprodukció Kft. - Árpa Attila: ARGO – 30 millió forint
Atlantic Kft. - Makk Károly: Luigi –10 millió forint
Eurofilm Studió Kft. - Gazdag Gyula: Macskakő - 100 millió forint
Inforg Studió Kft. - Fliegauf Benedek: Tündérkör - 100 millió forint
Eurofilm Studió Kft. - Xantus János: Finnugor Vámpír – 80 millió forint
Grant Film Kft.- Surányi András: Az oszthatatlan ember – 80 millió forint
Cameofilm Kft. - Tóth Tamás: Na'conxypan – 50 millió forint
Centál Filmstudió 2002 Kft. - Balogh Zsolt: Senza tempó – 50 millió forint
Tivoli-Filmprodukció Kft. - Gárdos Péter: Donna Bella – 50 millió forint
M&M Film Kft. - Rohonyi Gábor: Makacs alkony – 25 millió forint

„B” kategória: korábban már pályázó produkciók

Eurofilm Studió Kft. - Pálfi György:Taxidermia - Gyárt.: 30 - Kopr 65 – 50
Vid Art Stúdió - Bagó Bertalan: Vadászat angolokra - 40 – 40
Proton Cinema Kft. - Mundruczó Kornél: Szent Johanna - 9 – 30
Új Budapest Fimstúdió Kft. - Pejó Róbert: Dallas - Kopr: 70 – 30
Eurofilm Studió Kft. - Enyedi Ildikó: Szelid interface – 80 – 20
Hunnia Filmstudió Kft. - Pacskovszky József: Négy évszak az űrben - Gyárt.:70 -Kopr:40 – 20
Lichthof Productions Kft. - Novák Emil: Nyócker - Gyárt.: 8 Lát.: 40 – 20
Laokoon Film Kft. - Bogdán Árpád: Boldog új élet! – 45 – 15
Filmsziget Kft. - Koltai Róbert: Dodó és Naftalin (Világszám) - 90 - 8

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Játékfilmes Szakkollégiuma és a Magyar Filmművészek Szövetsége közös konzultációt tartott a játékfilmes pályázaton részt vett producerekkel, rendezőkkel és a sajtó képviselőivel 2004. május 12-én, szerdán 10 órai kezdettel. Téma: az új Játékfilmes Szakkollégium szakmai tapasztalatai valamint döntésének alapelvei s eredménye.
A találkozó színhelye: Rátkai Klub (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.) volt.

 

(2004.05.13.)

Filmjus Pályázat

A FILMJUS Alapítvány pályázatot hirdet – műfaji megkötöttség nélkül – film-előkészítés témakörben. A pályázat célja, hogy segítse a költségvetésekben alig szereplő film-előkészítést, a rendező kutatómunkáját, a várható művészi és gazdasági szempontok egyeztetését, a legoptimálisabb gyártási feltételek kialakítását.
A pályázat feltételei: megfelelő készültségi fok – játékfilm esetében kész forgatókönyv, támogatók, illetve pályázatot (NKÖM, MMA, ORTT stb.) megjárt anyagok, forgalmazási szándéknyilatkozatok.

Jogtisztaságot igazoló okiratok, illetve a producer és rendező ilyen irányú nyilatkozata.
A pályázati díj befizetése.(FIGYELEM! Nem feltétel más pályázatokon való eredményes szereplés.)
A pályázat beadási határideje: 2004. június 10.

A pályázatnak tartalmaznia kell:
játékfilm esetében 10 oldalnál nem hosszabb treatmentet 4 példányban,
játékfilm esetében forgatókönyvet 1 példányban,
dokumentumfilm és egyéb nonfiction mű esetében bő (min. 3 oldalas) szinopszist 4 példányban,
más pályázatokon való részvételt igazoló dokumentumok fénymásolatát 1 példányban,
rendezői koncepciót (a pályázaton való részvétel külön indoklásával).
Csatolni kell a 10.000,-Ft-os pályázati díj befizetésének igazolását, ill. a banki átutalás fénymásolatát.

Számlaszám: 10201006-50153268 (Kereskedelmi és Hitelbank)

A pályázatokat a FILMJUS ALAPÍTVÁNY kuratóriuma által felkért, három tagú, eseti birálóbizottság elöterjesztése alapján a kuratórium bírálja el 2004. augusztus 15-ig.

A pályázatokat postán a FILMJUS ALAPITVÁNY (Filmesház, 1092. Budapest, Ráday u. 31.k.) címére kérjük küldeni. A pályázathoz szükséges adatlap letölthető a www.filmjus.hu honlapról a Filmjus Alapítvány hírei menüpontban.

 

(2004.05.13.)

MMK kisjátékfilmes pályázat

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet 2004. évre magyar kisjátékfilmek gyártására. Pályázni 2004. január 1-ig bejegyzésre került, a mozgóképről szóló 2004. évi II. tv. 25. § 4. és 5. pontja szerinti filmelőállító jogosult. Egy pályázó legfeljebb 5 kisjátékfilmre vonatkozóan pályázhat, 1 rendező pedig legfeljebb csak 2 kisjátékfilmre vonatkozó pályázatban vehet részt.

A részletes pályázati feltételeket is tartalmazó pályázati kiírás, illetőleg adatlap átvehető a Magyar Mozgókép Közalapítvány Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III/5.) 2004. április 29-töl munkaidőben, illetve letölthető az internetről  a www.mmka.hu és a www.magyar.film.hu oldalakról.

A pályázatok beadási határideje: 2004. június 2. 16 óra
Döntés: 2004. július 31-ig

 

(2004.05.06.)

Nevezés: Aubagne-i Nemzetközi Filmfesztivál (2004. október 4-9.)

Fiatal filmkészítőket és hangmérnököket támogat elsődlegesen a fesztivál. Nevezni két versenyprogramba lehet:
1. Rövidfilmek: első, második vagy harmadik munka, amely 30 percnél rövidebb, bármilyen műfajban. Feltétel, hogy a filmnek saját zenéje, illetve speciális hangi megoldásai legyenek.
2. Egészestés filmek: első vagy második film, bármilyen műfajban, amelynek saját zenéje van.
Nevezési határidő: 2004. május 31.
További információ: www.cineaubagne.com
marie.keller-alcime@wanadoo.fr
Telefon: 0033 (0)4 42 18 92 10
(Játékfilmszakosztály, hírlevél)

 

(2004.05.06.)

Nevezés: AsoloArtFilmFestival (2004. szeptember 20-26.)

Az AsoloArtFilmFestival-on négy kategóriában lehet versenyfilmeket indítani: művészetről szóló filmek, művészek életét bemutató filmek, video- és cyberművészeti alkotások, valamint iskolai osztályok (közép- és felsőoktatás, filmes iskolák) által készített produkciók.
Határidő: április 30.

Bővebb információ:
AsoloArtFilmFestival; Foresto Vecchio 8 – 31011 Asolo (TV) Italia
Honlap: www.asolofilmfestival.it, e-mail: direzionegenerale@asolofilmfestival.it
(Játékfilmszakosztály, hírlevél)

 

(2004.04.22.)

Jó tollú ember – KonTextus-pályázat

Három kategóriában (interjú, riport, kritika) egy-egy fődíjért (50.000 Ft) írt ki pályázatot a KonTextus kulturális honlap pályázatot.

A pályázatok beküldésének határideje: 2004. április 30.

A pályázat teljes kiírása a KonTextuson található.

 

(2004.04.14.)

Pályázati felhívás a Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottsági tagságára

A pályázat keretében kerül kiválasztásra a Korhatár Bizottság két-két, a média gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásáról szakmai tapasztalattal rendelkező pszichológus végzettségű tagja illetve a filmterjesztés vagy a mozgóképoktatás területén szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógus végzettségű tagja.

A pályázat benyújtásának határideje: 2004.április 30.

A kiírás pszichológusoknak, pedagógusoknak megtalálható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján.

 

(2004.04.14.)

Filmszakmai Bizottsági tagság

A Nemzeti Filmiroda megbízott igazgatója pályázatot hirdet Filmszakmai Bizottsági tagságára.

A pályázat benyújtásának határideje: 2004. április 30.

A kiírás szövege megtalálható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján.

 

(2004.04.14.)

Kiegészítés: Art-mozik korszerűsítésének támogatása pályázat

Az art-mozik korszerűsítésének 2004. évben elnyerhető támogatását célzó pályázati felhívás 3/c. pontjának értelmezése
K I E G É S Z Í T É S

A saját erő meghatározása a 2003. évben támogatásban részesült mozik esetében az alábbiak szerint történik:

Az önrész kiszámításánál az összevont fejlesztések (2003. évi és 2004. évi) bruttó költségeinek 25 %-át kell a pályázónak önrészként igazolnia, illetve az ebből levonásra kerülő 2003. évben felhasznált önrész összegét bruttó módon kell figyelembe venni.

(Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Audiovizuális Főosztály)

 

(2004.04.14.)

A Magyar Vöröskereszt médiapályázata

A Magyar Vöröskereszt az idén is meghirdeti pályázatát, a magyar tömegkommunikációban dolgozó újságírók, szerkesztők, rádiósok, televíziósok, operatőrök, fotóriporterek, illetve kisfilm- vagy referenciafilm-készítők számára a humanitárius szervezet által alapított Média-díj elnyerésére.

Olyan írásokkal, riportokkal, műsorokkal és fotóanyaggal lehet pályázni, amelyek magas színvonalon tükrözik a Vöröskereszt humanitárius eszméit, átfogóan mutatják be a szervezet munkáját és elkötelezetten közvetítik a Magyar Vöröskereszt karitatív akcióit.

A zsűri az idén különös figyelemben részesíti azokat a pályamunkákat, melyek bemutatják a Vöröskereszt szerepét az elsősegélynyújtás és képzés területén, valamint azon alkotókat, akik olyan kisfilmekkel pályáznak, melyek a szervezet tevékenységéről - akár korábban készült anyagok szerkesztésével - referenciát adnak a humanitárius munka sokrétűségéről, az önkéntesek áldozatos részvételéről, illetve az adományozók szemszögéből is szemléltetik a rászorulókat támogató programokat.

Az alábbi kategóriákban lehet pályázni: írott sajtó; televízió; rádió; fotóriport; regionális (helyi, megyei, városi); egyéni különdíj; referenciafilm.

Pályázni lehet minden olyan anyaggal, amely 2003. április 15. és 2004. április 15. között jelent meg vagy hangzott el.

A nyertesek ünnepélyes keretek közt oklevelet, plakettet és pénzjutalmat kapnak.

Beküldési határidő: 2004. április 19.

Cím: Magyar Vöröskereszt 1054 Budapest, Arany János u. 31. I. em. Légrády Eszter szóvivő - Szóvivői Iroda.

A Magyar Vöröskereszt elnöke és főtitkára a szervezet világnapján, május 8-án, ünnepélyes külsőségek között adja át a Média-díjakat.

(PaFi)

 

(2004.04.14.)

Strategics Film Marketing Workshop (Luxemburg, 2004. június 17-20.)

A Strategics Film Marketing Workshop a filmszakmában dolgozóknak nyújt segítséget, a programban résztvevő szakértők hasznos tanácsaival, szaktudásuk fejlesztésében a filmes marketing területén. A képzés célja, hogy a hallgatók önállóan is képesek legyenek összeállítani saját filmjük marketing stratégiáját.

A 4 napos intenzív tréning a filmes marketing legfőbb területeit foglalja magába:

forgatókönyvírás
nemzetközi sales és forgalmazás
hogyan valósítsunk meg egy tervet
sajtó- és közönségkapcsolat
költségvetés a nemzetközi piacra és fesztiválokra
piaci és fesztiválstratégiák
fotózás a filmes marketinghez

Jelentkezési határidő: 2004. május 7.

honlap: www.strategics.lu/module1.htm

(MMK)

 

(2004.04.14.)

The Script Factory

Script Development néven 2004-ben indul útjára MA*/PGDIP (Post Graduate Diploma in Script Development) elnevezésű, két vagy három éves program, amelyet a Script Factory, a Nemzeti Film és Televíziós Iskolával, és a Salfordi Egyetemmel közösen hozott létre. Az első évfolyam már elindult, de már toborozzák a következő, 2005-2006-os évfolyam hallgatóit, akik ősszel felvételizhetnek majd. A kurzus és a felvétel részletei pedig nyár elején lesznek elérhetőek.
(* a Royal College of Art által elismert)

Scene Insiders – alapképzés
A Scene Insiders – új képzési lehetőség

A jelentkezések leadási határideje – 2004. június 14.

Egyedülálló lehetőség a filmkészítők számára, hogy a speciális képzésen létrehozhasanak egy európai hálózatot. A hálózat célja, hogy a tagok egymást segítve jobb filmeket készíthessenek. A Script Factory az Európai Unió MEDIA Plus Programja, a UIP filmforgalmazó cég és a British Council támogatásával indította útnak a programot. A Scene Insiders intenzív, nemzetközi képzés, ami együttműködve más programokkal, idén jelen lesz több nemzetközi, az edinburgh-i (2004. augusztus), a varsói (2004. október), a londoni (2004. október-november) és a göteborgi (2005. január) filmfesztiválokon is.

honlap: www.scriptfactory.co.uk/go/WhatWeDo/Extract_202.html

(MMK)

 

(2004.03.30.)

MMK-pályázat – lista

Személyesen is találkozhatnak a jelentkezők a zsűrivel a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmterv fejlesztési kiírásán április elseje és negyedike között 9-től 18 óráig folyamatosan.

Ez a meghallgatás arra szolgál, hogy a pályázók minden olyan kiegészítő információt (pl. demo kazetta) megadjanak a zsűrinek, ami esetleg nem, vagy máshogy szerepel a beadott anyagban; ami segítheti a filmterv pontosabb megítélését.

A jelenlegi pályázatra beérkezett 80 új filmterv, igénye 6 milliárd 790 millió 300 ezer Ft (gyártó szerinti abc-sorrendben):

Árpa Attila: Pipás Pista (forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos; gyártó / pályázó producer: A2 Média Kft. / Árpa József
Jáksó László: Büntetlenül (Fehér Tamás; Animation.hu Stúdió Kft. / Fehér Tamás)
Réthly Attila: Rogyásig (Réthly Attila; ARC Film Stúdió Kft. / Gerő Péter)
Makk Károly: Luigi (Pataki Éva; Atlantic Kft. / Bokor Pál)
Tóth Tamás: Na'conxypan (Bereményi Géza; Cameofilm Kft. / Csáky Attila)
Balogh Zsolt: Senza tempó (Jónás Tamás–Balogh Zsolt; Centál Filmstúdió 2002. Kft. / Fülöp György)
Allan Siege–Sas Tamás: Usti Opre (Sas Tamás–Allan Siegel; Cheesefields Kft. Produkciós Iroda / Koltai Péter, dr. Budai György)
Edelényi János: Prima primavera (Hules Endre–Salamon Pál; Cinema-Film Kft. / Garami Gábor)
Pataki Éva: A szaloniki járat (Pataki Éva–Hegedűs Zoltán; Cinema-Film Kft. / Garami Gábor)
Szőke András: Zsiguli (Hegedűs Bálint–Szőke András; Cinemart Kft. / Szohár Ferenc)
Gyöngyössy Bence: Szappanbuborék (Nógrádi Gábor; CinemaStar Kft. / Kabay Barna)
Komár István: Ötödik évszak (Komár István; Compis Bt. / Komár István)
Komár István: Másik meccs (Komár István; Compis Bt. / Komár István)
Kerrick Macdonald: A hidegfront nyugatról érkezik (Lezsák Levente; Cor Leonis Films Kft. / dr. Vágási Emőke–Balika Gergő)
Mispál Attila: Kutya világ! (Boros István; DF Film / Boros István)
Novák Emil: „Soha ne kapcsolj ki…, még a moziban sem"/SMSMMS/ (Novák Emil–Orbán János Dénes; Dialóg FilmStúdió Kft. / Zákonyi Sándor Tamás)
Bereczki Csaba: Ördög ballada (Bereczki Csaba; EPS Kft. / Móczán Péter)
Gábor Péter: Nagy élet (Böszörményi Gyula–Gábor Péter; EPS Kft. / Móczán Péter)
Xantus János: Finnugor Vámpír (Szécsi Noémi; Eurofilm Stúdió Kft / Miskolczi Péter)
Gazdag Gyula: Macskakő (Gazdag Gyula; Eurofilm Stúdió Kft / Miskolczi Péter)
Péterffy András: Érzelmes utazás (Péterffy András; Euromozaik Alapítvány / Péterffy András
Szász Attila: A szoba (Szász Attila; Extreme Film Kft. / Hidasi Dalma)
Keményffy Tamás: A Tóra tekercs (Keményffy Tamás–Bakai Lászó–Egressy Zoltán; Extreme Film Kft. / Hidasi Dalma)
Szász Attila: Showtime (Hegedűs Bálint; Extreme Film Kft. / Hidasi Dalma)
Márton Gyula: Bloodyvostok (Márton Gyula; Felhőc Produkció Kft. / Meskó Zsolt)
Fésős András: Kelj fel és járj! (Fésős András–Maruszki Balázs; Film Team Kft. / Major István)
Szilágyi Andor: Mansfeld (Szilágyi Andor; FilmArt Kft. / Hábermann Jenő)
Incze Ágnes: Randevú (Incze Ágnes; Filmplus Kft. / Hollósi G. Zsuzsa)
Kocsis Ágnes: Holnap napozni megyek (Kocsis Ágnes; Filmplus Kft. / Hollósi G. Zsuzsa)
Báthory Orsolya: Három a kislány (Báthory Orsolya; Filmplus Kft. / Hollósi G. Zsuzsa)
Kapitány Iván: Vesztegzár a Grand Hotelben (Kapitány Iván; Filmservice Kft. / Diószegi Judit)
Kern András: Kutyás Valentin (Kern András; Filmservice Kft. / Diószegi Judit)
Ifj. Vitray Tamás: Az Utolsó Lakó (ifj. Vitray Tamás; Filmservice Kft. / Diószegi Judit)
L. Lambertini: A szívemre célozzatok (L. Lambertini–Sipos Áron; Focus Film Kft. / Sipos Áron)
Peter Greenaway: Tulse Luper bőröndjei 3. (Peter Greenaway; Focus Film Kft. / Sipos Áron)
Surányi András: Az oszthatatlan ember (Balázs Attila–Surányi András; Grant Film Kft.)
Káel Csaba: Toldi (Fonyódi Tibor; Grant Film Kft. / Dr. Nagy Endre)
Forgács Gábor: A szelek háza (Réz András; HCC – Happy Crew Company Kft. / Cirkó József)
Bacsó Péter: Balatoni nyár (Bacsó Péter; HCC – Happy Crew Company Kft. / Cirkó József)
Vidnyánszky Attila: HOBOvadászat (Vadas Ernő; Hungária Média és Sportmenedzsment Kft. / Losonczi Gábor, Sarudi Gábor)
Tímár Péter: A Pohárnok háza (Szekér András; Hunnia Filmstúdió Kft. / Sándor Pál)
Sándor Pál: Noé bárkája (Tóth Zsuzsa; Hunnia FilmStúdió Kft. / Kormos Andrea–Sándor Pál)
Szaladják István: Bíbortekercs (Szaladják István; Inforg Stúdió Kft. / dr. Muhi András)
Lakatos Róbert: Kilóg a lóláb (Lakatos Róbert; Inforg Stúdió Kft. / dr. Muhi András)
Fliegauf Benedek: Tündérkör (Fliegauf Benedek; Inforg Stúdió Kft. / dr. Muhi András)
Can Togay: Ő, aki a sisakkészítő gyönyörű felesége volt (Can Togay; Inforg Stúdió Kft. / dr. Muhi András)
Buvári Tamás: Zavar (Buvári Tamás–Solymosi Bálint; Inforg Stúdió Kft. / dr. Muhi András)
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér (Hajdu Szabolcs; Katapult Film Filmgyártó és forgalmazó Kft. / Angelusz Iván–Reich Péter)
Kardos Sándor: Páger Antal szenvedelmes élete (Kardos Sándor; Katapult Film Filmgyártó és forgalmazó Kft. / Angelusz Iván–Reich Péter)
Pálos György: Nyári sztornó (Pálos György; KBV Kft. / Czabán György)
Rohonyi Gábor: Makacs alkony (Pozsgai Zsolt; M&M Film Kft. / Mécs Mónika)
Tolnai Szabolcs: Fövenyóra (Tolnai Szabolcs; Mediawave 2000 Kft. / Durst György)
Dyga Zsombor: Utolér (Lovas Balázs; Mediawave 2000 Kft. / Durst György)
Mészáros Péter: Cytéhre- ma non troppo (Mészáros Péter; Mediawave 2000 Kft. / Durst György)
Tímár Péter: A herceg haladéka (Tímár Péter; Megafilm Kft. / Kálomista Gábor)
Ragályi Elemér: Csudafilm (Kern András–Ragályi Elemér; Megafilm Kft. / Kálomista Gábor)
Bollók Csaba: Iszka utazása (Bollók Csaba; MER-KEL Film Bt. / Csere Ágnes)
Mike Majzen: NITRO (Németh Gábor; Mythberg Films Kft. / Berger József)
Takács Ákos: Pesti Harlem (Novák Csaba; New Balance Kft. / Dora György)
Szántó Erika: Kutyatörténet (Szántó Erika; Objektív filmstúdió Kft. / Rózsa János)
Sára Sándor: Menekülés (Sára Sándor; Objektív filmstúdió Kft. / Rózsa János)
Tolmár Tamás: Fejre vigyázz! (Pászka) (Tóth Krisztina; Objektív filmstúdió Kft. / Rózsa János)
Bartos Péter: Méhednek gyümölcse (Bartos Péter–Gál Péter; Panoráma Képműhely / Berta László)
Poór István: A pusztulás városa (Poór István; Parabel Stúdió Kft. / Forgács Gábor)
Szirtes András: Vándorélet (Gruber Nóra–Szirtes András, Quality Pictures Kft. / Sarudi Gábor)
Vecsernyés János: Detektívtörténet (Radnai Annamária–Vecsernyés János; Szupermodern Kft. / Fazakas Péter)
Fazakas Péter: Pockok (Fazakas Péter; Szupermodern Kft. / Fazakas Péter)
Gábor Péter: Lemerülés (Gábor Péter–Tariska Szabolcs; Szupermodern Kft. / Fazakas Péter)
dr. Horváth István: A halál kilovagolt Perzsiából (dr. Horváth István; T.T. Filmműhely Kft. / Tarr Béla)
Maár Gyula: Töredék (Maár Gyula; T.T. Filmműhely Kft. / Tarr Béla)
Gothár Péter: Jancsi és Juliska (Gothár Péter; T.T. Filmműhely Kft. / Tarr Béla)
Bacsó Péter: A Lumnitzer nővérek (Bacsó Péter; Tivoli Filmprodukció Kft. / Szekeres Dénes)
Árpa Attila: ARGO (Huszár Péter–Trunkó Bence; Tivoli-Filmprodukció Kft. / Szekeres Dénes)
Gárdos Péter: Donna Bella (Gárdos Péter; Tivoli-Filmprodukció Kft. / Szekeres Dénes)
dr. Vágvölgyi András: Fogságban (Eörsi László–dr. Vágvölgyi András; Új Budapest Filmstúdió Kft. / Kántor László)
Kántor László: Anya csak egy van (Lőrinczy Attila; Új Budapest Filmstúdió Kft. / Kántor László)
Fazekas Csaba: Mindenki! (Fazekas Csaba; Uniofilm Kft. / Bodzsár István)
Seregi Zoltán: Latroknak is játszott (Gion Nándor; Videobank Alapítvány / Komáromy-Poros László)
Sas Tamás: A Ballon (Kis Szabó Márk; Laurinfilm Alkotói Kft. / Sipos Kornél)
Soós Péter: Egy Jenki Kelet-Európában (Andy Weis; Laurinfilm Alkotói Kft. / Sipos Kornél)

17 már támogatott filmterv igénye 680,25 millió Ft (gyártó szerinti abc sorrendben):

Hevesi Nándor–Szilágyi Kornél: Álomvadászat (forgatókönyvíró: Hevesi Nándor–Szilágyi Kornél; gyártó / pályázó producer: Álomvadászat Kft. / Durst György)
Moldoványi Ferenc: Egy másik bolygó (Moldoványi Ferenc; Engram Film Kft. / Moldoványi Ferenc)
Pálfi György: Taxidermia (Ruttkay Zsófia–Pálfi György; Eurofilm Stúdió Kft. / Miskolczi Péter)
Enyedi Ildikó: Szelíd interface (Enyedi Ildikó; Eurofilm Stúdió Kft. / Miskolczi Péter)
Koltai Róbert: Dodó és Naftalin (Világszám) (Horváth Péter; Filmsziget Kft. / Koltai Gábor)
Nyitrai Márton: Elveszett gyerekek (Lovas Balázs; Filmteam Kft. / Major István)
Pacskovszky József: Négy évszak az űrben (Pacskovszky József; Hunnia Filmstúdió Kft. / Sándor Pál)
Bogdán Árpád: Boldog új élet! (Bogdán Árpád; Laokoon Film Kft. / Sipos Gábor)
Oláh J. Gábor: Szűkített szeptim (Rap, Revü, Rómeó) (Oláh J. Bábor–Révész Gábor; Laurinfilm Kft. / Sipos Kornél)
Gauder Áron: Nyócker (Bari Máriusz–Orsós László Jakab–Nagy Viktor; Lichthof Productions Kft. / Novák Erik)
Goda Krisztina: Csak szex és más semmi (Goda Krisztina–Divinyi Réka–Heller Gábor; Megafilm Kft. / Kálomista Gábor)
Almási Tamás: Marió, a varázsló (Halász Margit–Almási Tamás; Panoráma Képműhely / Berta László)
Mundruczó Kornél: Szent Johanna (Petrányi Viktória–Mundruczó Kornél; Proton Cinema Kft. / Petrányi Viktória)
Vranik Rolnad: „Capra Hircus" (Vranik Roland; Strawberry Films Kft. / Krammer Katalin)
Dettre Gábor: Romazsaru (Kertész Ákos; Új Budapest Fimstúdió Kft. / Kántor László)
Pejó Róbert: Dallas (Csemer Géza–Pejó Róbert; Új Budapest Fimstúdió Kft. / Kántor László)
Bagó Bertalan: Vadászat angolokra (Csaplár Vilmos; Vid Art Stúdió / Schmidt László)

(Játékfilm Szakosztály, Filmlevél)

 

(2004.03.30.)

Filmterveket várnak Karlovy Varyba

A Cseh Filmközpont „What is going on in the new EU member states?" címmel rendez szakmai programot az Európai Unióba lépő országok filmkészítőinek a 39. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon (2004. július 2-10).

A szakmai fórumra – amelyen producerek, filmforgalmazók és a szaksajtó nemzetközi képviselői vesznek részt – gyártás-előkészítési szakaszban lévő filmtervekkel lehet pályázni.

A pályázat beadási határideje: 2004. május 17.

A jelentkezési lap és bövebb információ: www.filmceter.cz

(Játékfilm Szakosztály, Filmlevél)

 

(2004.03.30.)

Europa Square XXL

Mészáros Péter A disznó útja című alkotása a nyertese a KultúrPont Iroda által meghirdetett Phare SPP támogatással készült „négyperces magyar filmalkotás" pályázatnak.

A zsűri (Enyedi Ildikó filmrendező, a Magyar Rendezők Céhének elnöke; Miskolczi Péter producer, Eurofilm Stúdió; Foktői János főosztályvezető, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 2004. március 19-én hozta meg a döntést.


(KultúrPont)

 

(2004.03.30.)

Pályázat art-filmek vetítési támogatására – 2004. első félév

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet 2004. I. félévre art-mozik üzemeltetői részére az art-besorolású filmek vetítésének támogatására.

Támogatásra jogosult: az a moziüzemeltető, aki saját üzemeltetésében lévő art-teremben negyedéves szinten összes előadásainak legalább 60 %-ban art-besorolású támogatott filmet vetít, és kötelezettséget vállal e követelmény teljesítésére. (A heti 7 támogatott előadásnál kevesebbet játszó termek az art-sávra vonatkozó pályázaton indulhatnak.) Az art-mozi támogatási keretből nem részesülhet az üzemeltető, ha a mozi működéséhez közvetlen központi költségvetési támogatásban részesül, valamint a 6 vagy e fölötti teremszámmal rendelkező ún. multiplex mozi.

A támogatás igénybevételéhez a pályázónak regisztráltatni kell magát az MMK által erre a célra rendszeresített, 2004. évre vonatkozó nyomtatványon. A regisztrációhoz az üzemeltetőnek egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni, aminek mértéke 10.000.- Ft +ÁFA art termenként. A regisztrációhoz csatolandó mellékletek: a szervezet bejegyzését igazoló bírósági végzés másolata, valamint a regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylat másolata.

A 2004. január 1-től egy előadásra igénybe vehető támogatás mértéke:

Vidéken : fővárosban:
100 fő alatti terem 8000 Ft/előadás 4000 Ft/előadás
101-200 fős terem 10000 Ft/előadás 6000 Ft/előadás
201 fő feletti terem 12000 Ft/előadás 8000 Ft/előadás

A moziüzemeltető az erre rendszeresített nyomtatványon köteles elszámolást készíteni. Támogatás negyedévente legfeljebb 270 megtartott art előadás után igényelhető.

A támogatás folyósítása negyedévenként, az üzemeltető a negyedévet követő hónap 10. napjáig MMK-nak megküldött elszámolása alapján történik. Az MMK a negyedévet követő hónap 25. napjáig, az adatok feldolgozása után köteles a támogatást folyósítani.

Egyéb kérdésekben az Általános Pályázati Feltételek rendelkezései az irányadók. A pályázat érvényességének egyik feltétele, hogy a pályázó a pályázatához mellékelje nyilatkozatát, hogy a támogatási szerződésben foglaltakat -nyertessége esetén magára nézve kötelezőnek ismeri el. A támogatási szerződés mindenkori hatályos szövege letölthető a http://www.mmka.hu/ honlapról vagy átvehető az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.)

A regisztráció: a pályázati kiírás megjelenését követően 2004. április 30-ig folyamatosan történik.

(Magyar Mozgókép Közalapítvány)

 

(2004.03.30.)

A Cartoon Network animáció pályázata diákoknak

Kiíró: Cartoon Network
Pályázat címe: Animáció generáció 2004
Pályázhatnak: Diákok.
Beadási határidő: 2004. július 2.

Országos iskolai gyerekverseny a képzelet alkotóerejének és a rajzfilm művészetének népszerűsítésére

Kedves Tanárnő / Tanár Úr!

A Cartoon Network ezúton szeretné Önt is tájékoztatni az április 1-jével meghirdetett rajzpályázatára, mely a kreativitásnak teret adó kezdeményezésként – idén már második alkalommal – a rajzfilmkészítés művészetét hivatott népszerűsíteni.

A diákoknak (6-12 és 13-16 éves korcsoportokban) most egy országos verseny keretén belül adódik lehetőségük képzelőerejük és kreativitásuk kifejezésére, ahol a legizgalmasabb alkotások készítőire és iskoláira fantasztikus nyeremények várnak. Többek között az EPSON Deutschland Gmbh által felajánlott professzionális multifunkciós készülékekkel gazdagodhatnak a nyertes pályaműveket beküldő művészek iskolái.

A győztes rajzok továbbá – korcsoportonként egy – a népszerű Cartoon Network gyerekcsatornán kelnek életre: 1-2 perces rajzfilm formájában, illetve a második és harmadik helyezett pályaműveknek a képsorai szintén megjelennek a csatorna képkockáin.

Az előző években regionális szinten iskolák százai vettek részt ebben az egyedi versenyben, melynek során a jövő tehetséges rajzolóit fedezték fel, és díjazták azok erőfeszítéseiket.

Reméljük, hogy a verseny felkeltette érdeklődését, és olyan nagy lelkesedéssel és örömmel segíti kedves diákjait e művészi megmérettetésben, mint ahogy a Cartoon Network csapata várja a kreatívabbnál kreatívabb alkotásokat- hiszen az idén talán egy újabb Hanna és Barbera párosra bukkanunk rá!

Szívélyes üdvözlettel:

Cartoon Network

A pályázati tájékoztató csomag letölthető: http://www.pafi.hu/download/0403w41/Animacio-generacio-2004-1.pdf (974 Kb)

Az elkészült pályamunkák beküldési határideje: 2004. július 2.

További információ: Nagy Bernadett (tel: 06 1/ 266-78 33, cartoonhu@turner.com)

(PaFi)

 

(2004.03.30.)

A sárkány pallosa – pályázat bábjáték, videofilm készítésére

Kiíró: Coldwell Könyvek Kiadó
Pályázat címe: „A sárkány pallosa" pályázat bábjáték ill. videofilm készítésére
Pályázhatnak: Általános iskolai és gimnáziumi osztályok
Beadási határidő: 2004. április 30. (Módosított határidő!)

A pályázat célja

Elsődlegesen az, hogy Gáspár Ferenc történelmi kalandregény sorozatán keresztül a fontos európai kapcsolatokkal és címekkel rendelkező, történelmi szerepét illetően ellentmondásosan megítélt Zsigmond királyt megismertesse a fiatalokkal. (A sorozat értékét jelzi, hogy Rockenbauer Zoltán, Görgey Gábor, és Hiller István kulturális miniszterek is támogatták az eddigi 4 kötet megjelenését).

A sorozat első 3 kötete, a Strucc trilógiaA strucc vére, A strucc terjeszkedik és

A strucc halála - Nagy Lajos királyról és koráról szól.

A negyedik kötet A sárkány pallosa, ami voltaképpen a Sárkány trilógia első része, Zsigmond királyról és a Sárkányos Lovagrend megalapításának előzményeiről szól. A jelenlegi pályázat ehhez a regényhez kapcsolódik.

Erősíteni kívánjuk az osztályközösségen belüli csapatmunka kialakulását, mivel a pályamű elkészítése sokféle tevékenységet és ezek összehangolását feltételezi.

A pályamunka jó alkalmat kínál a résztvevő osztályoknak arra is, hogy adott esetben iskolai ünnepségen bemutathassák művüket, így aztán vesztese nem is lehet a pályázatnak.

Csak általános iskolai és gimnáziumi osztályok indulhatnak a 10-16 éves korosztályból.

A díjazás a bábjáték kategórián és a videofilm kategórián belül külön értendő!

1. díj : Két napos osztálykirándulás Diósgyőrbe 2004. június 1-2-án, a várfesztivál idején (utazással, teljes ellátással, ingyenes vár-belépővel). A fesztivál programjában szerepel a díjnyertes osztályok bábelőadása és videofilmjének lejátszása.

2. díj : az osztály tagjainak Füles rejtvénylap fél éves előfizetése és könyvjutalom, valamint egy évig érvényes egyszeri családi belépő a Diósgyőri Lovagvárba.

3. díj: az osztály tagjainak könyvjutalom és egy évig érvényes egyszeri belépő a Diósgyőri Lovagvárba.

Különdíjak is lesznek!

Pályázati feltételek

Megtalálhatóak: www.pafi.hu, www.coldwell.hu internetes oldalakon, valamint a FÜLES rejtvénymagazin 2004/6.számában.

Pályázhatnak: általános iskolák és gimnáziumok osztályai a 10 és16 éves korosztályból.

Pályázat: Gáspár Ferenc: A sárkány pallosa című regényének tetszés szerinti részeiből:

1. Bábjáték készítése (dramatizálás, bábok elkészítése, díszlet megtervezése);

kérjük beküldeni:

színpadi jelenet szövegkönyvét
bábokról készült fotókat,
díszlettervet

2. Videofilm készítése

kérjük beküldeni:

videokazettára vett előadást
forgatókönyvet
Értékelési szempontok:

A művek terjedelme nem haladhatja meg a 15 percet.
A történelmi adatokat és szereplőket nem szabad megváltoztatni, de a ma játszódó jeleneteket igen
Érzékeltessék a regény idősíkbeli váltakozásait
Az osztályból minél többen vegyenek részt az alkotásban

Nevezési díj nincs. A nevezési lap elküldésével lehetőséget kap az osztály arra, hogy igény esetén

A sárkány pallosa köteteket 50%-os áron (1980 Ft helyett 990 Ft/db) a kiadótól megrendelheti.

A nevezési lapot a Coldwell Könyvek kiadóba lehet küldeni

postán (1028 Budapest, Gazda u. 41); faxon (1-274-6295) vagy interneten (www.coldwell.hu; info@coldwell.hu)
A nevezési lapon a következő adatokat kérjük: osztálynévsor, felkészítő tanár neve, iskola neve, címe, telefonszáma, (e-mail címe), és igény esetén a kért könyvek megrendelése.

A nevezési lap elküldése nem feltétele a pályázaton való részvételnek.

A pályaművek beküldési határideje: 2004.április 30. (Módosított határidő!)

Eredményhirdetés: Füles 2004/21. számában

A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri értékeli , amelynek tagjai a színházművészet, az irodalom, a történelem és a képzőművészet területén tevékenykedő tanárok és művészek.

A pályázat kiírója a Coldwell Könyvek kiadó.

Fő támogató: Miskolc Város Önkormányzata, miskolci Ady Endre Műv. Ház és a Füles rejtvénylap.

További támogatók : Megyei és Városi Pedagógiai Intézetek, Köznevelés kiadvány

Információ:
Kósa Edit
(1) 376 5667 vagy (1) 274 6295 (30) 625 9842 vagy
mailto: info@coldwell.hu, www.coldwell.hu

(PaFi)

 

(2004.03.30.)

Fiatalok a holocaustról pályázat

A Budapesti Zsidó Hitközség a holokauszt 60. évfordulója kapcsán olyan komplett rendezvény-sorozatot valósít meg, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok jobban megismerjék e történelmi esemény tényeit, emlékeit. Rendezvények célja, hogy olyan kulturális élményeket (filmeket, színházi előadásokat, kiállításokat) nyújtsanak a közép- és felsőoktatás diákjainak, amelyek segítségével ők maguk is létrehozhassanak a témával kapcsolatos műalkotásokat. Mindezek ösztönzésére fotó-, videó- és dokumentumfilm-, valamint képzőművészeti pályázatot ír ki AHOGY MI LÁTJUK – Fiatalok a holokausztról 2004-ben címmel a magyarországi képző- és iparművészeti középiskolák és felsőoktatási intézmények tanulói számára.

Jelentkezés határideje: 2004. április 19.

Beadás határideje: 2004. június 1.

Pályázhatnak: Középiskolai hallgatók, felsőoktatási intézmény hallgatója, képzőművészek 35 éves korig.

A pályázat célja:

Fiatalok Holocausttal kapcsolatos ismeretének bővítése kulturális programok keretében, önkifejezésük ösztönzése jelen pályázattal.

HMP001:

Középiskolai tanulók részére: Fotómontázs és kollázs, valamint rövidfilm és dokumentumfilm készítése

1. Fotó, fotókollázs, montázs, tabló illetve egyéb technikai kötöttségekkel nem korlátozott pályamű

Témakörök:

Magyarországon fellelhető holocaust emlékművek megjelenítése – „egykor és most"
Közép Európában fellelhető Holocaust emlékek és emlékművek
Személyek és tárgyak a Holocaust tükrében

Egyéb Holocausthoz kapcsolódó témák

2. Rövidfilm, dokumentumfilm

Témakörök:

Magyarországon fellelhető holocaust emlékművek megjelenítése – "egykor és most"
Közép Európában fellelhető Holocaust emlékek és emlékművek
Személyek és tárgyak a Holocaust tükrében
Egyéb Holocausthoz kapcsolódó témák

HMP002:

Felsőoktatási intézmények hallgatói, fiatal képzőművészek: Emlékmű, emlékhely tervezése

1. Emlékműterv a volt Budai Téglagyár területére

2. Emlékműterv az Óbudai Temető területére

HMP003:

Középiskolák: Hallgatói érdekeltség ösztönzése

Egyszeri vissza nem térítendő támogatás a HMP001 anyagköltségeinek fedezésére.

A pályázatok feltételeiről www.palyazat.micveklub.hu weboldalon, illetve a Budai Sófár szerkesztőségében a 326-14-45 telefonszámon tudhatsz meg többet.

(PaFi)

 

(2004.03.04.)

Pályázat animációs filmek gyártására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatot hirdet a 2004. évre animációs rövidfilmek és ún. egész estés animációs filmek gyártására.

A részletes pályázati feltételeket a 2004. évi Animációs Pályázati Szabályzat tartalmazza, melyet az MMK 2004. március 16-ig tesz közzé a www.mmka.hu honlapon. A pályázatok beadási határideje: 2004. március 31.
Döntés: 2004. május 20.

 

(2004.03.04.)

Pályázat dokumentumfilmek gyártására

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatot hirdet a 2004. évre dokumentumfilmek gyártására.

Pályázni mai hazai társadalmi témákat feldolgozó filmtervvel lehet. A részletes pályázati feltételeket a 2004. évi Dokumentumfilmes Pályázati Szabályzat tartalmazza, melyet az MMK 2004. március 16-ig tesz közzé a www.mmka.hu honlapon. A pályázatok beadási határideje: 2004. március 31.
Döntés: 2004. május 20.

 

(2004.02.18.)

Vadkelet – mozgóképregény pályázat

A rajzfilmhu animációs portál az Informatikai Minisztérium támogatásával többfordulós, pénzdíjas, on-line flashanimációs képregény pályázatot hirdet meg az EU-csatlakozás témájával kapcsolatban.

A kiírók célja a magyar képregény hagyományainak feltámasztása, az internetet használó kreatív képzőművészek, alkotók és műhelyek, kezdők és profik bevonásával.

”Olyan korszerű, magyar comics történetek létrehozását határoztuk el, amelyek az internetes platform adottságait kihasználva ötvözik a mozgóképes rajzfilm műfaji sajátosságait a képregények statikus szerkesztésmódjával és nonlineáris narrációs technikájával.

A hónapok alatt, publikusan megjelenő, több fázisban, szakmai segítséggel kifejlesztendő munkák a pályázat lezárultát követően mindenki számára hozzáférhetőek lesznek a világhálón, de szándékunk a legjobb alkotásokat CD-Romon sokszorosítani, valamint off-line, kötetben/füzetben megjelentetni – ez része a díjnak –, és elképzelhetőnek tartjuk a történetek átszerkesztett, óriásplakáton való feldolgozását is.

Úgy hisszük, hogy az április végéig tartó közös munka során megszülető pályaművek új fejezetet nyithatnak a hazai flashanimációs és képregény világban, és méltán tarthatnak számot nemzetközi érdeklődésre is.

Nem titkolt célunk, hogy olyan művek létrejöttét támogassuk és segítsük, amelyek itt és most játszódó, szórakoztató, mai történeteket mesélnek el a képregény eszközeivel. Feltett szándékunk, hogy kihasznájuk a Magyarországra irányuló európai figyelmet, és nemzetközi érdeklődésre számot tartó, izgalmas, érdekes, formabontó és hagyományteremtő comics-ok szülessenek a Vadkelet-pályázat eredményeként.

A rajzfilmhun korábban lebonyolított szpot pályázat (Moszkva tér), zenei klip pályázat (Zanzibár), illetve flashanim rajzfilm pályázatunk tapasztalatait összegezve 2004. február 13-án, két és fél hónappal a csatlakozás előtt indítjuk el Vadkelet című projektünket a www.rajz.film.hu –n.”

A pályázat menete, a zsűri összetétele, a játék szabályai, a példamunkák és a 1.5 millió összdíjazás részletei a kiírásban: www.rajz.film.hu.
(rajzfilmhu)

 

(2004.01.21.)

NKA-pályázatok

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) nyilvánosságra hozta a 2004. első félévi pályáztatási naptárát. A Mozgókép Kollégiumba szánt pályázatok beérkezési határideje március 8-a.
További információ az NKA honlapján.

(Filmkultúra)

 

(2004.01.21.)

Dialëktus Fesztivál 2004. – Magyar Néprajzi és Antropológiai Filmszemle
(Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest, 2004. április 20-24)

2000-nél nem régebbi alkotásokat várunk,
– amelyeket honi vagy határainkon túl élő magyar diákok, kutatók, filmművészek készítettek,
– amelyekben az egzotikumok és a sztereotípiák helyett az elmélyült és relativisztikus megismerésre helyeződik a hangsúly,
– valamint a néprajz és a kulturális antropológia tudományos módszereit, eredményeit használják föl
– és a téma bemutatásához szabatosan alkalmazzák a filmművészet kifejező eszközeit.
Nevezni két kategóriában lehet:
1. Főprogram
2. Diákfilm-szekció – ahol a nevezés feltétele, hogy az alkotó, a film befejezésekor általános- vagy középiskolai tanuló legyen. A filmeket ebben a kategóriában külön versenyeztetjük és díjazzuk.
Mindkét kategóriában előzsűri sorolja versenyprogramba, illetve információs programba a műveket.
Nevezési határidő: 2004. február 13.
További információ:
Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány
1163 Budapest Katóka u. 46.
Tel.: +36-1-403-03-52 vagy +36-20-543-56-39
honlap: www.palantirfilm.hu
e-mail: dialektusfesztival@enternet.hu

(MAFSZ)

 

(2004.01.21.)

Varsói Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál (2004. április 18-27.)

A mustra programja a világ minden tájáról érkező történelmi filmekből és mai zsidó közösségeket bemutató alkotásokból áll. A fesztivál bemutatási lehetőség és verseny zsidó témájú filmek számára nagyjátékfilm, dokumentumfilm, kísérleti- és animációsfilm kategóriákban.
A szemlére 2002-nél nem régebbi 6 percnél hosszabb, 35 mm, 16 mm, BETACAM, SVHS, DV vagy DVD formátumra készült filmeket várnak. Nevezési határidő: 2004. február 20.

Cím:
WARSAW INTERNATIONAL
JEWISH FILM FESTIVAL
MEDIA KONTAKT
ul. Wilcza 12 C, 00-532 Warszawa,
Ph: +(4822) 627 28 31-32, fax: + (4822) 622 60 13
e-mail: kontakt@ant.pl
Bővebb információ:  www.warsawjff.ant.pl

(KulturPont)

 

(2004.01.21.)

Az utolsó EURIMAGES-pályázatok

Magyarország uniós csatlakozásával megszűnik a forgalmazásnak és a moziknak nyújtott EURIMAGES-támogatás. 2004. március 5-ig illetve május 3-ig még lehet pályázni. A csatlakozás után az eddig az EURIMAGES-hoz pályázók is a MEDIA Plus programot vehetik igénybe.
Bővebb információ: www.filmunio.hu

(KulturPont)

 

(2004.01.21.)

Ami a forgatókönyvíró pályázatból kimaradt

Az MMK 2003. évi Forgatókönyvírói pályázatának nyertes szinopszisait felsoroló listájából kimaradt az Extreme Film forgatókönyvírói műhely egyik szinopszisa, Szász Attila Full House című thrillerje.

(Játékfilm Szakosztály)

 

(2004.01.21.)

Cineuropa – (forgatókönyv)írói adatbázis

A DB SCRIPT olyan adatbázis, amely az írók és forgatókönyvírók számára lehetővé teszi, hogy elhelyezzék anyagaikat, bemutassák szakmai profiljukat és a projectjeiket. A producereknek lehetőséget kínál arra, hogy egy ügyes és jól használható keresőprogram segítségével nyelv, téma, vagy kulcsszó szerint keresgélhessenek a szakmai profilok és a szinopszisok között. A DB SCRIPT célja, hogy találkozóhelyül szolgáljon a forgatókönyvírók, írók és producerek számára, valamint hogy elősegítse közöttük az együttműködést. A DB SCRIPT igyekszik új tehetségeket és munkáikat is bemutatni. Az adatbázisba kerülő forgatókönyveket egy zsűri választja ki, annak érdekében, hogy a szolgáltatás magas színvonala garantált legyen. A rendszerbe bejelentkező szakemberek jelszót kapnak, amelynek segítségével használhatják az adatbázist. A DB SCRIPT elsősorban olyan producerek számára készült, akik egészestés játékfilm vagy dokumentumfilm projectek iránt érdeklődnek. Az adatbázis segítségével könnyen találhatnak olyan forgatókönyvírót is, aki filmre tud írni egy irodalmi alkotást, egy ötletet, képes átnézni egy dialógust, vagy átírni egy forgatókönyvet. A DB SCRIPT nyitva áll minden olyan író előtt, aki munkatársat, szerzőtársat keres, vagy olyan rendező előtt, aki forgatókönyvírót keres. Mivel ez egy európai adatbázis, különös hangsúlyt kaptak az adaptációk. A nevek mellett feltüntetik az alany "munkanyelvét" is. Az adatbázis négy nyelven – franciául, angolul, spanyolul és olaszul – kutatható.
A DB SCRIPT a következő szervezetekkel együttműködésben jött létre: ACE, EAVE, EUROPEAN PITCH POINT/SCRIPT HOUSE, MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE, PREMIO SOLINAS, AFFABULA, FESTIVAL PREMIERS PLANS, SOURCES, MEDISCRIPT, STEP by STEP and NORTH by NORTHWEST.
A jelentkezők számára 2004. március 31-ig nincs regisztrációs díj. A forgatókönyvíróknak viszont 75 eurós kiértékelési díjat kell fizetniük.
További információ: Valerio Caruso, e-mail: dbscript-help@cineuropa.org

(Játékfilm Szakosztály)

 

(2004.01.21.)

Cinéfondation pályázat

A Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjához tartozó Cinéfondation 2004. március elsejéig várja a filmművészeti egyetemek és főiskolák hallgatóinak 60 percnél nem hosszabb, az elmúlt 18 hónapban készített fikciós és animációs munkáit. A Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjában évente mintegy 15-20 filmet mutatnak be, amelyek közül nemzetközi zsűri jutalmazza a legjobb alkotásokat. Az Abbas Kiarostami és Martin Scorsese tiszteletbeli elnöksége alá tartozó Cinéfondation idén május 14-e és 23-a között vetíti a világ minden tájáról beérkezett, többszáz filmből kiválasztott programját.
Bővebb információ, valamint nevezési lap: www.festival-cannes.org, e-mail: cinefondation@festival-cannes.fr

(Játékfilm Szakosztály)

 

(2004.01.21.)

MTFA tényfeltáró pályázat

A Magyar Történelmi Film Alapítvány (MTFA) kuratóriuma pályázatot hirdet a 2004. évre – a közelmúlt történelmének tényeit feltáró filmek létrehozásának támogatására – dokumentumfilm (nem fikciós) gyártás, játékfilm-előkészítés, játékfilm-forgatókönyvírás, illetve értékmegőrzés (archiválás) kategóriákban. Dokumentumfilm gyártás vagy játékfilm előkészítési pályázat esetén minden esetben a film rendezője, forgatókönyvírás esetén a forgatókönyv írója a pályázó, és egy köztartozástól mentes lebonyolító cég képviselőjével közösen pályázhat.
Az értékmegőrzés (archiválás) kategóriában olyan pályázatokat várunk, amelyek a magyar mozgóképkincs feltárását, feldolgozását, a veszélyeztetett mozgóképanyagok, alkotások felújítását, archiválását tartják feladatuknak. Ebben a kategóriában a köztartozásmentes lebonyolítási intézmény, cég a pályázó. A pályázatot a vezető nyújtja be. Pályázni kizárólag a Magyar Történelmi Film Alapítvány ügyvezetői irodája által kibocsátott adatlapon lehet, 2004. december 15-ig befejezhető és elszámolható tevékenységre.
A pályázat díjköteles, összege a szóban forgó pályázatban kért támogatási összeg 0,5 %-a + 25 % ÁFA.
Beadás: 2004. február 4- 6-án, 9.00 - 16.00 között.
Cím: Magyar Történelmi Film Alapítvány Ügyvezetői Iroda (1145 Budapest Róna u.174. "F" épület, fsz. 17-19. – megközelíthető a Gyarmat utca 27. bejárat felől is); tel. / fax: 251-8170, tel: 467-0627.
Bővebb információ: www.mtfa.hu

 

(2004.01.21.)

MMK pályázat

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma január 15-i ülésén kiírta a játékfilmes gyártási pályázatot, február 26-i beadási határidővel. A Kuratórium január 29-én dönt a pályázathoz kapcsolódó részletes pályázati szabályzatról. Állást foglalt a Kuratórium abban, hogy a törvény szellemében hatékonyabbá kívánja tenni a pályázati rendszert a játékfilm területén is. Figyelembe véve az elmúlt időszak vitáit, olyan megoldásra törekszik, mely feloldja a kialakult feszültségeket és sikeres, jó magyar filmek megszületéséhez vezet.
Budapest, 2004. január 15, Grunwalsky Ferenc, kuratóriumi elnök

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2004.01.21.)

A Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumi üléséről

P Á L Y Á Z A T I   F E L H Í V Á S
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázati felhívást hirdet a 2004. évre legalább 70 perces magyar játékfilmek gyártására.
Pályázatot nyújthatnak be a 2004. évi Játékfilmes Pályázati Szabályzat szerint magyar filmelőállítónak minősülő, a pályázat beadási határidejéig bejegyzett, magyarországi székhellyel rendelkező, főtevékenységük szerint filmgyártással foglalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok.
Egy pályázó legfeljebb öt játékfilm gyártásának támogatására nyújthat be pályázatot, ugyanazon személy legfeljebb két pályázatban lehet rendezőként megjelölve.
Pályázni két kategóriában lehet:
a) – készültségi fokától függetlenül – új filmtervvel, amely a Játékfilmes Szakkollégium javaslatára vissza nem térítendő gyártási támogatásban nem részesült
b) az MMK által korábban már támogatott filmtervvel, amennyiben a filmalkotás forgatása 2004. január 1-ig nem kezdődött el és a megpályázott összeg megítélése esetén a produkció teljes finanszírozása biztosítottá válik
Az egyes kategóriákban benyújtandó dokumentumok listáját és a pályázati díjat a 2004. évi Játékfilmes Pályázati Szabályzat tartalmazza.
Az MMK legfeljebb az egyes produkciók teljes költségvetésének 65%-áig – első filmes rendező/filmelőállító esetében a teljes költségvetés 80%-áig –, illetve 100 millió forintig nyújt támogatást. A támogatás keretösszegét az MMK a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a 2004. évre vonatkozóan kötendő megállapodás hatályba lépését követően teszi közzé.
A pályázatok beadási helye: az MMK Titkársága, 1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. em. 5.
A pályázatok beadási határideje: 2004. február 26.
A nyertes pályázatokról az MMK Kuratóriuma a Játékfilmes Szakkollégium javaslata, a kidolgozott forgatókönyvek, a költségvetési és finanszírozási, illetve a gyártásszervezési dokumentációk, a pályázók és az alkotók személye, valamint a megvalósíthatósági lehetőségek alapján 2004. április 15-ig dönt. Egyéb kérdésekben a részletes pályázati feltételeket tartalmazó módosított Játékfilmes Pályázati Szabályzat rendelkezései irányadók. A Játékfilmes Pályázati Szabályzat 2004. február 3-át követően átvehető az MMK Titkárságán, illetve letölthető a www.mmka.hu honlapról. Felhívjuk a Tisztelt Filmelőállítók figyelmét, hogy az animációs filmek gyártásának támogatására irányuló pályázati felhívás tartalmazza majd az egész estés animációs filmekre vonatkozó feltételeket is.

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2004.01.20.)

Hartley-Merrill Nemzetközi Forgakönyvíró Pályázat

I. A pályázat kiírói

A Hartley-Merrill International Screenwriting Prize elnevezésű nemzetközi forgatókönyv-írói pályázat évente kerül megrendezésre az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America), a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) és az Amerikai Írószövetség (Writers Guild of America, West) közös szervezésében, azzal a céllal, hogy a kisebb filmgyártó országokat hozzásegítse forgatókönyv-írói kultúrájuk fellendítéséhez.
A díjat 1989-ben alapították a Los Angeles-i RKO Pictures vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill. Jelenleg 14 ország vesz részt a nemzeti fordulókon.
A pályázat idei magyar kiírói: a Magyar Filmunió, a Filmmúzeum televízió, a Filmjus Alapítvány, a magyar.film.hu internetes filmportál és az Atlantic produkciós cég.

II. A pályázat elbírálása, díjazása

A pályázat első fordulójában az egyes országok nemzeti zsűrijei hoznak döntést, majd az általuk kiválasztott győztes forgatókönyvek vesznek részt a pályázat második fordulóján, melyet Los Angelesben bírálnak el a forgatókönyvírás ismert szakértőiből álló nemzetközi zsűri tagjai. Az általuk legjobbnak ítélt forgatókönyv írója a pénznyereményen túl lehetőséget kap a Sundance Intézet Filmmaker's Lab kurzusán való részvételre.

A Filmmúzeum csatorna felvételről helyszíni közvetítést ad a pályázat eredményhirdetéséről, és interjút sugároz a győztes pályázatok szerzőivel. A Filmjus Alapítvány támogatja az első helyezett forgatókönyv angol nyelvre való színvonalas átültetését. A magyar.film.hu portál közzéteszi a pályázat eredményeit, és részleteket közöl a három legjobbnak ítélt forgatókönyvből. Az Atlantic produkciós iroda a győztes pályázatok közül legalább egyre opciós felhasználási szerződést köt a szerzővel.

A magyarországi verseny első helyezettje jut a pályázat nemzetközi döntőjébe, melynek díját a Cannes-i nemzetközi filmfesztiválon adják át 2004 májusában.
A magyar első helyezett a továbbjutáson túl elnyeri az MPAA 1000 dolláros különdíját.

III. Pályázati feltételek:

1. A pályázat minden professzionális és kezdő filmíró számára nyitott, akinek eddig legfeljebb egy forgatókönyvét filmesítették meg.

2. A pályázatot magyar nyelven kell benyújtani egy példányban.

3. A beküldött forgatókönyvön csak az alkotás címe és a pályázó által választott jelige szerepelhet. A szerző nevét, címét és telefonszámát, valamint a pályázati díj befizetését igazoló szelvényt zárt borítékban kérjük mellékelni. A borítékokat csak a zsűri döntésének megszületése után, a zsűri tagjainak és közjegyzőnek a jelenlétében bontjuk fel. A forgatókönyv szövege sem tartalmazhat utalást a szerző személyére vonatkozóan.

4. A forgatókönyveket az alábbi címre kérjük postán eljuttatni: Atlantic Film Kft. 1126 Budapest, Németvölgyi út 5.

5. A forgatókönyv leadásának határideje 2004. február 1. A forgatókönyveket nem küldjük vissza.

6. A pályázat zsűrije 2004. március 1-jéig hozza meg döntését. A pályázat eredményhirdetésének időpontjáról a pályázók a www.magyar.film.hu és a www.premierpark.hu honlapokról értesülhetnek. Az eredményekről a Filmmúzeum csatorna és az országos sajtónak kiadandó sajtóközlemény számol be.

7. A pályázatot öttagú zsűri bírálja el, melynek tagjait a pályázatot kiíró magyar szervezetek delegálják. A Hartley-Merrill versenyszabályzata értelmében a magyar bírálóbizottság névsora a pályázat eredményhirdetésekor kerül nyilvánosságra a www.magyar.film.hu és a www.premierpark.hu portálokon.

8. A pályázatra beküldendő filmforgatókönyvek tartalma, műfaja nem esik korlátozás alá. Egy szerző több forgatókönyvvel is pályázhat. Pornográf tartalmú vagy más tekintetben kiskorúak érdekeit sértő, illetve fajgyűlölet szítására alkalmas írásokat a zsűri nem bírál el.

9. A forgatókönyveket kizárólag 90-150 oldal terjedelemben, 12-es Courier vagy Courier New betűtípussal, szabályos forgatókönyv formátumban fogadunk el.

10. A nevezési díj 15 000 Ft plusz áfa (25%). Több forgatókönyv beadása esetén minden egyes könyvre külön kell nevezési díjat fizetni. A nevezési díjat postai utalvánnyal vagy bankátutalással az Atlantic Film Kft. 10403181-31815893-00000000 számú számlájára kell befizetni a megjegyzés rovatban feltüntetve a Hartley-Merrill pályázatot és a mű címét.

További információt a pályázatról, a forgatókönyvírás nemzetközileg elfogadott formai követelményeiről hétköznap, munkaidőben lehet kérni az alábbi telefonszámon: 213-85-36, Zakariás Eszter, a Hartley-Merrill pályázat magyarországi referense.

(PaFi)

 

(2003.12.31.)

MMK koprodukciós pályázat

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet külföldi részvételű magyar filmalkotások, valamint többségében külföldi finanszírozású és magyar részvételű filmalkotások gyártásának támogatására.

A pályázaton magyar filmelőállítók vehetnek részt. Egy pályázó legfeljebb három produkcióban történő részvétel támogatására nyújthat be pályázatot. Ugyanazon személy legfeljebb két pályázatban lehet rendezőként megjelölve.

A pályázat keretösszege: 2003-ban 320 millió forint, a 2004. évi keretösszeget az MMK legkésőbb 2004. február 27-ig meghatározza és közzéteszi.

A pályázat leadásához szükséges adatlap, a költségvetési adatlap, valamint a részletes pályázati feltételeket is tartalmazó Pályázati Szabályzat – 2003. december 1-től – az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. 5.) beszerezhető, illetve letölthető az Internetről www.mmka.hu, vagy a www.magyar.film.hu

Beadási határidő: 2003. december 5-e és 2003. december 19-e között, valamint 2004. január 5-e és 2004. január 30-a között munkanapokon 9 és 16 óra között, személyesen lehet benyújtani a Magyar Mozgókép Közalapítvány Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. 5.).

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2003.12.31.)

Az ORTT-pályázat eredménye

Az ORTT és az MMK közös pályázati felhívására 66 pályázati kérelem érkezett be. A Műsorszolgáltatási Alaphoz benyújtott pályázati kérelmekben rögzítettek alapján az igényelt támogatás csaknem kétmilliárd (1.921.320.477) forint.

Az ORTT és az MMK közös pályázati felhívására beérkezett kérelmek közül a Testület 2003. december 10-i döntésével 13 pályázati kérelmet nyilvánított nyertessé. A kedvezményezettek által az ORTT-től elnyert támogatás összege csaknem négyszázmillió (398.071.181) Ft.

Pályázó neve

Filmalkotás tervezett cime

Rendező

Megítélt támogatás 

Bemutató műsorszolgáltató

Electric Pictures and Sounds Kulturális Szolgáltató Kft.

A kékszakállú herceg vára

Silló Sándor

25 000 000 Ft

Duna Televízió Rt.

Centrál Filmstudió 2002 Filmgyártó és Müsorkészitö Kft.

Ebéd

Esztergályos Károly

27 597 570 Ft

Duna Televízió Rt.

Duna Televízió Rt.

Stammbuch

Mészáros Péter

26 800 000 Ft

Duna Televízió Rt.

ÚJ BUDAPEST FILMSTÚDIÓ Kft.

Csodálatos vadállatok

Török Ferenc

27 496 800 Ft

Duna Televízió Rt.

SUPERPLAN Film- és TV Produkciós Iroda Egyéni Cég

Ritter napja

Siklósi Szilveszter

5 989 675 Ft

Duna Televízió Rt.

CAMEOFILM Filmgyártó és Filmforgalmazó Kft.

Történetek az elveszett birodalomból

Gödrös Frigyes

27 100 000 Ft

Duna Televízió Rt.

CAMEOFILM Filmgyártó és Filmforgalmazó Kft.

Hóesés a Vízivárosban

Bereményi Géza

28 000 000 Ft

Duna Televízió Rt.

KinoFilm Stúdio Filmkészítő és Szolgáltató Kft.

Fejezetek az Erények könyvéből

Pajer Róbert, Miklauzic Bence, Vecsernyés János

55 996 000 Ft

Magyar Televízió Rt.

TIVOLI-FILMPRODUKCIÓ Filmgyártó és Filmforgalmazó Kft.

Csaó Bambinó

Soós Péter

26 689 824 Ft

Magyar Televízió Rt.

TIVOLI-FILMPRODUKCIÓ Filmgyártó és Filmforgalmazó Kft.

Három mese

Gárdos Péter

27 998 784 Ft 

Duna Televízió Rt.

FILM-ART Művészeti és Kereskedelmi Kft.

Fekete krónika

Pajer Róbert

35 968 352 Ft

Magyar Televízió Rt.

HUNNIA Filmstúdió Kft.

Régimódi történet

Sándor Pál

55 714 176 Ft

Magyar Televízió Rt.

RETHIMNO Kereskedelmi Kft.

Kivilágos kivirradtig

Horváth Z. Gergely

27 720 000 Ft

Magyar Televízió Rt.

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2003.12.31.)

A MMK 2003. évi forgatókönyvíró műhely-pályázatának eredménye

s.sz.

Produkció

 

Összeg

1

3J+1 Bt.

 

7,500,000

2

Agria Produkció Kft.

 

7,500,000

3

Animation.hu

 

7,500,000

4

Cameofilm Kft.

 

7,500,000

5

Centrál Filmstúdió

 

7,500,000

6

Eurofilm

Közelkép Alk.Műhely

15,000,000

7

Eurofilm Stúdió

Képírók Alk. Műhely

7,500,000

8

Európa Színház Kft.

 

7,500,000

9

Extreme Film

 

7,500,000

10

Filmart Kft.

 

7,500,000

11

Filmpartners Kft.

 

7,500,000

12

Filmplus Kft.

 

7,500,000

13

Honeymood Kft.

 

7,500,000

14

Hunnia

 

15,000,000

15

Inforg Stúdió

 

15,000,000

16

Katapult Kft.

 

7,500,000

17

Kép-Árnyék Bt.

 

7,500,000

18

Laurinfilm Kft.

 

7,500,000

19

Magic Media Rt.

 

7,500,000

20

Magyar Média Műhely

 

7,500,000

21

Megafilm Kft.

 

7,500,000

22

Mythbergfilms Kft.

 

7,500,000

23

Objektív Filmstúdió

 

7,500,000

24

Panoráma Képműhely Kft.

 

7,500,000

25

Phoenix Mozgókép Innov.Társ.

 

7,500,000

26

Quality Pictures Kft.

 

7,500,000

27

Tivoli Filmprodukció

 

15,000,000

28

TT Filmműhely Kft.

 

15,000,000

29

Új Budapest Filmstúdió Kft.

 

7,500,000

 

Összesen:

 

255,000,000

2003. december 19.

A zsűri tagjai: Böjte József producer-rendező, Andor Tamás operatőr, Báron György esztéta, Prekopp Gabriella dramaturg és Szilágyi Ákos író.

A Műhely-pályázatra két kategóriában lehetett nevezni. Három forgatókönyvvel 7,5 millió forint támogatásért 20 műhely pályázott. Öt forgatókönyvvel 15 millió forint támogatásért 53 műhely pályázott. (Mindkét formában lehetett az előírtnál több szinopszist is beadni, de a támogatás elnyerése esetén valamennyiből forgatókönyvet kell készíteni.)

A pályázatra 319 írótól 357 szinopszis érkezett. Öt műhelynek ítélték a 15 milliós összeget, a háromfilmes pályázók közül hét kapta meg a 7,5 milliót. Az eredetileg 15 millióra pályázók közül pedig tizenegyet minősítettek át a 7,5 milliós kategóriába, azzal a feltétellel, hogy az eredetileg bevállalt szinopszisoknak legalább a felét (felfelé kerekítéssel), saját döntésük alapján meg kell valósítaniuk.

A pályázatok költségtámogatási igénye meghaladta az egymilliárd forintot. A pályázat keretösszege viszont 200 millió forint volt.

A zsűri nagyobb viták nélkül, egyetértésben emelte ki a legjobb pályázókat. Sőt, hat műhely munkáját elég értékesnek vélte ahhoz, hogy a 200 millió forintos kereten felül is támogassák a működésüket. (Ezek a műhelyek a kisebb, 7,5 milliós támogatást kapták.) A végső támogatási összeg így 255 millió forint lett.

A nyertes szinopszisokat a bíráló bizottság alapzsánerekre osztotta: 56 dráma, 20 ifjúsági film, 18 vígjáték, 14 thriller és krimi, 12 történelmi film, 18 irodalmi adaptáció, két road-movie, egy táncfilm és egy "szürreális feketekomédia animált elemekkel".

Dráma (+ "közép műfajú"-film)
Bereményi Géza: Vadnai Bébi, Bódis Kriszta: Artista, Böszörményi Gyula: A párbaj, Buss Gábor Olivér: Üvegtigris 2, Buvári Tamás: Alant, Can Togay: Egy gyermekkor Európában, Can Togay: Mutabor, Carlos Rodero–Szöllősy Gábriel: És még egy árnyék a fényben, Cserna-Szabó András–Erdélyi Dániel: Üres csizmácskák éjszakái, Derkényi Mónika: Pillangók, Fehér Tamás–Jáksó László: Örök szerelem, Fésös András: Kelj fel és járj, Fonyó Gergely–Marosi Gyula: Becsúszó szerelés, Gárdos Péter: Moszkva–Peking, Gödrös Frigyes: Anya szemei, Groó Diána: A kalapos, Hajdu Szabolcs: Modern nők, modern férfiak, Hajdu Szabolcs: Mona, Halász Margit: Kutak, Incze Ágnes: Randevú, Jeles András: Vetítve vagyunk, Karafiáth Orsolya–Molnár Rita–Peer Krisztián: Én se téged, Kárpáti Péter: Nemfélsz Jankó, Kenyeres Bálint: Ár, Kertész Luca–Mészáros Márta: Egy sima ügy, Klöpfer Tibor: Nő a hiány, Kocsis Ágnes: Távolodó valóság, Komár István: Ötödik évszak, Kovács Gergely: Ilyenek voltunk, Lovas Balázs: Utolér, Makk Károly: A végrendelet, Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei, Molnár György–Karafiáth Orsolya: Ki / Be (zenés, szórakoztató is), Mundruczó Kornél: Ismeretlen katona, Paczolay Béla–M. Kiss Csaba–Geszti Péter: Brazilok ("etno-mese"), Pálfi György–Ruttkay Zsófia: Paradicsom, Pálfi György–Ruttkay Zsófia: Remote Control, Pataki Éva: Szaloniki járat, Racsmányi Mihály: Álomvilág, Ragályi Elemér: Old Brothers, Salamon András: Egy kisfiú története, Sas Tamás–Németh Gábor: Húzós négyes, Schalinger Richárd: A szerelem ideje, Siklósi Szilveszter: Ártatlan hazugságok, Sopsits Árpád: Anyám szemei, Szaladják István: Tükör, Szélesi Sándor: Dilo jág, Szilágyi Andor: Láthatatlanok, Szirtes András: Vándorélet, Tasnádi István: Memo, Tímár Péter: A herceg haladéka (sci-fi), Tokaji Zsolt: Hová mennek a kacsák?, Török Ferenc: Overnight, Ungvári Dávid: Fater, Závada Pál: Milota, Zoltán Gábor: Nicole

Ifjúsági film (és mese, gyerekfilm, animációs is, történelmi, ill. mai)
Balázs Béla: Az igazi égszínkék, Banner Szűcs Lóránd: A szebeni fiúk, Békés Pál: A kétbalkezes varázsló, Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók, Czető Bernáth László: Attila kardja, Csaplár Vilmos: Nagyapa, Divinyi Réka: Budapest, de király!, Fehér Tamás–Rófusz Ferenc: Tappidadi (animációs), Gothár Péter: Túl a Maszathegyen, Hidasi Dalma: Hollókirály, Müller Péter: A rabbi macskája (részben animációs), Pacskovszky József: Mesu szerelmei, Palásthy György: Szeleburdi hétköznapok, Pataki Éva–Mészáros Márta: Ludas Matyi, Schalinger Richárd: Partra vetett lélekbúvárok, Tímár Péter: Love me do (zenés), Tóth Krisztina: Pászka, Vajda Katalin: Próféta, Vajna Tamás–Jancsó Anna: A labda, Vészits Andrea: Nagy Franc(iska)

Vígjáték (fekete komédia, tragikomédia, szatíra, akció-vígjáték)
Bacsó Péter: Lumnitzer nővérek, Bán János–Fonyódi Tibor: Luzervalcer, Bereményi Géza: Utolsó kör a vízen, Dyga Zsombor: Kész cirkusz (krimi-vígjáték), Gál Péter: Vizsgadrukk, Garaczi László: Április bolondjai, Garaczi László: Gömbvillám, Hegedűs Bálint: Mázli, Jancsó Anna–Szöllősy Gábriel: Magyar jazz, Kern András: Csudafilm, Lőrinczy Attila: A város völegénye, Maár Gyula: Sötét mennyország, Rudolf Péter–Buss Gábor Olivér: Kulcsemberek, Szilágyi Rita: Essentia Vitae, Vajda Anikó: A szerelmek az égben köttetnek, Vajda Katalin: Kérek egy szimplát, Vigh Anita: Szex és Budapest, Vizi Mária: A mennybemeneteli iroda

Thriller / krimi
Dárday István: Trend, Fazekas Csaba: Az avignoni önarckép (vígjáték is), Fehér Tamás–Jáksó László: Büntetlenül, Hársing Hilda: Faust, avagy a hermetikus románc, Kővári Péter–Horváth László: 1'42", Liliom Emese: Citromfű, Monory Mész András: Dekadencia, Podmaniczky Szilárd: Happy Birthday, Politzer Péter: A gyilkosok állva halnak ("heist"), Réz András: Szelek háza, Rudolf Péter–Hársing Hilda: A médium, Schalinger Richárd–Dobray György: A Wiszkis, Thuróczy Katalin: Tornádó, Zelei Miklós–El Eini Sonia: Receptfilm

Történelmi film
Az aranyvonat, Bánki Iván: Vonat a pokolból, Dér András: Júlia, Dobai Péter: Angyal István, Forgács Gábor: Karolina, Kovács András: Polixénia szerelmei, Mészáros Péter: Csirkefogók, Németh Gábor: Maccabi, Révész Gábor: Volt egyszer egy hadsereg, Szekér András: A pohárnok háza (komédia), Szomjas György: 1956, Tar Sándor: Ugrás a boldogságba

Irodalmi adaptációk
Dettre Gábor (Kerékgyártó István): Vagyonregény, Elek Ottó (Sipkay Barna): Nyakamban az élet (ifjusági), Esztergályos Károly (Thurzó G.): A szégyen, Felvidéki Judit–Keller Zsuzsa: Századpördülö (ifjusági), Ferenczi Gábor–Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz, Fliegauf Benedek (Brett Easton Ellis): Informátorok, Kamondi Zoltán (Musil) A tulajdonságok nélküli ember, Mundruczó Kornél (Dosztojevszkij): Aki vértelen büntényröl álmodik, Nagy András–Balogh Zsolt–Nádas Péter: Egy családregény vége, Orsós László Jakab (Vörösmarty): Csongor és Tünde, Szántó Erika (Móricz): Légy jó mindhalálig, Szász János (Csáth Géza): Egy elmebeteg nő naplója, Szederkényi Júlia (Polcz Alaine): Betlehem, Trenka Csaba (Szabó Dezső): Bolond a hegyen, Verebes Zoltán (Boris Vian): Szívszaggató, Vészi János–Jankó Judit (Babits): Tímár Virgil fia, Wilt Pál (Thomas Bernhard): Falak mögött, Zahora Mária–Mihályfi Imre (Páskándi Géza): Tükörkereszt

Életrajzi film
Altorjay Gábor: A hatalom ölében (Leni Riefenstahl, Bartók Béla), Csemer Géza: Dankó Pista, Dömölky János: A fekete fény (Hugo Károly), Fekete Ibolya: Robert Capa, Földvári Gergely–Török Ferenc: Delfin (Hajós Alfréd), Muszatics Péter: Márai ideje, Ragályi Elemér: Requiem (Pusoma Dénes emlékére), Vajda Miklós: Kedves Rákosi Mátyás (Bajor Gizi), Xantus János: Sebzett szarvas

Táncfilm
Vidnyánszky Attila–Verebes Ernő: Sarkafass

Road-Movie
Péterfy Gergely: Családi kötelesség, Közös munka (angol nevű szerző): Nitro

Szürreális feketekomédia animált elemekkel
Bánóczky Tibor: Daráló

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2003.12.03.)

MMK-gyártási pályázat

A gyártási pályázat beadási határideje – a tervek szerint – február 2-a.
A gyártási pályázatot a nagykuratórium következő ülése után, december 18-án várhatóan írják ki. A jövő évi pályázati naptár még az ünnepek előtt nyilvánosságra kerül.

A műhelypályázatok – amelyekre több mint hatvan pályamunka érkezett – eredményhirdetése várhatóan szintén december 18-án lesz.

A koprodukciós pályázat már most is megtekinthető az MMK honlapján. Ezeknek a pályázatoknak az elbírálása folyamatos: a már adott indulási feltételekkel rendelkező produkciókat előreveszik (döntés december 15-ig), a többiről pedig a március végéig születik döntést.

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2003.12.03.)

A Hartley-Merrill pályázat magyar versenye

Február 1-ig kell leadni a Hartley-Merrill forgatókönyvírói pályázat idei magyarországi díjáért versengő műveket. A pályázaton minden hivatásos és kezdő filmes és filmíró részt vehet, ha eddig legfeljebb egy forgatókönyvét filmesítették meg. A pályázatra legalább másfél órás nagyjátékfilmek forgatókönyveit várják a szervezők (Magyar Filmunió, Filmjus Alapítvány, Filmmúzeum Televízió).

A pályázat kétfordulós. A magyarországi versenyben első helyezést elérő könyv angolra fordítva vesz részt a Los Angeles-i második fordulóban, amelynek eredményét a Cannes-i filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. A részletes pályázati feltételek a magyar.film.hu, illetve a premierpark portálokon olvashatók.

A nemzetközi pályázat kezdeményezője Ted Hartley, az amerikai RKO Pictures elnök-vezérigazgatója, illetve felesége, Dina Merrill volt 1989-ben. Magyarország először 1993-ban vett részt a versenyen, Enyedi Ildikó Bűvös vadásza rögtön elnyerte a nemzetközi első díjat. 1997-ben Czető Bernát László, majd a következő évben Gárdos Éva lett az első, akinek Amerikai Rapszódia című könyvét filmesítették meg. Szilágyi Andor 2000-ben második díjat kapott a nemzetközi versenyen.

Az idei magyar pályázat díjait 2004 áprilisában adják át. A magyar nyertes meghívást kap a Sundance intézet filmkészítő műhelyébe, ahol neves forgatókönyvírók segítségével fejlesztheti tovább művét.

(Atlantic Sajtószolgálat)

 

(2003.12.03.)

Berlinale Co-Production Market

A Berlinale új kezdeményezéseként a februári nemzetközi filmfesztivál idején (2004. február 5-15.) koprodukciós vásárt rendeznek Berlinben. A Világkultúra házában (Haus der Kulturen der Welt) február 8-án és 9-én megrendezendő kétnapos szakmai fórum a lehetséges új finanszírozási modellekről és az EU-hoz csatlakozó országokról szól. A producerek 2–8 millió eurós költségvetésű játékfilmterveikkel pályázhatnak, a jelentkezés határideje 2003. december 12.

Bővebb információ: www.filmunio.hu  |  www.berlinale.de

(Játékfilmes Szakosztály)