goEast – negyedszer: április 21-től 27-ig: A kelet- és közép-európai filmek fesztiválja - hírlevél


35 KByte

Ezen a tavaszon is feltámad a fesztivál szele Wiesbadenben. Idén már negyedszer irányul Keletre a tekintet, negyedszer rendezi meg a hessei tartomány fővárosában a Német filmintézet, a Deutsches Filminstitut – DIF a kelet- és közép-európai filmek fesztiválját, goEast - Festival of Central and Eastern European Film címmel

Immár négy szekciója lesz: Versenyprogram, Szimpózium, főiskolás program és Kiemelt különlegességek. 16 országból 103 film érkezik, s közülük 14 német premier, 3 pedig nemzetközi premier.

A Versenyprogramban 9 teljes estés játékfilmet és 6 dokumentumfilmet vetítenek többek között Örményországból, Bulgáriából, Észtországból, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Magyar országból és Üzbegisztánból. E művek a következő díjakért versengenek: a fesztivál fődíjáért, az Arany Liliomért (amely 10.000 euróval jár), Wiesbaden városának díjáért a legjobb rendezőnek (ez 7.500 euróval jár) és a Hertie-Alapítvány Documentarista díjáért (10.000 euro). A nemzetközi zsűri, a magyar rendező, Fekete Ibolya elnöklésével dönt majd a díjakról. Ezúttal másodszor adja ki díját a filmkritikusok nemzetközi szövetségének, a FIPRESCI-nek is a zsűrije.

A Szimpóziumon, amit néhány nappal az Európai Unió bővítése előtt (április 25 - 27) rendeznek, a „Posztkommunista korszak identitása” témát vitatják meg az összesereglő cseh, magyar, szlovák és szlovén filmtudósok és filmesek.

A Főiskolás program műsorában ezúttal 39 művet mutatnak be Szófia, Zagráb, Weimar, Hamburg, Kassel, Offenbach, Mainz és Wiesbaden városokban tanuló diákok műveiből, fórumot rendeznek a filmiskolásoknak és találkozókat szerveznek az iskoláknak.

A Kiemelt különlegességek program valóban különleges eseményeket kínál: a szombati matinén Marina Tarkovskaja olvas fel, levetítenek két Tarkovszkij-filmet és megnyitják a kiállítást, amelyet Andrej Tarkovszkij polaroidjaiból állítottak össze. Konferenciát tartanak arról, milyen koprodukciós lehetőségek nyílnak meg a kibővített EU-ban, és iskolai filmnapok is lesznek a Politikai nevelésért felelős tartományi központ szervezésében. A teljes program már olvasható a fesztivál kétnyelvű, német és angol honlapján:

www.filmfestival-goEast.de

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső