Az Örökmozgó Filmmúzeum októberi programjából
(az előadások tagságival látogathatók)

Filmek a volt NDK-ról,    Do it! Fiatal svájci filmesek,     Fellini retrospektív,    Közel-keleti / palesztin filmek,    Visegrádi dokumentumfilmek,    Báb-mesék – családi diafilm-összeállítás,    Gregory Peck sorozat,    Budapesti Őszi fesztivál,    Férfi sztárok,    Pasolini,    Katharine Hepburn,    Nézősóhaj

 

Filmek a volt NDK-ról

November 1. szombat, 16.00:
Go Trabi Go, német, 1991, r: Peter Timm, f: o: Axel Block, z: Ekki Stein, sz: Wolfgang Stumph (Udo), Claudia Schmutzler (Jacqueline), Marie Gruber (Rita)
Egy háromtagú, tipikus keletnémet család elhatározza, hogy Trabijukkal elutaznak Nápolyba. A szatirikus road movie nem gúnyolódik a keletnémetek nyomorúságán, hanem szélesebb dimenzióban az illúziókergetés örömeiről és kudarcairól szól...

November 2. vasárnap, 20.30
Good by, Lenin! német, 2002, r: Wolfgang Becker, f: Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker, o: Martin Kukula, z: Yann Tiersen, sz: Daniel Brühl (Alex), Katrin Saß (Kererné), Culpan Kamatova (Lara), Maria Simon (Ariane)
PREMIER ELŐTTI VETÍTÉS! Magyarországon forgalmazza a Budapest Film
Férje disszidálása után Kernerné egyedül neveli fiát és lányát a 80-as évek Kelet-Berlinjében. Társadalmi munkájáért magas állami kitüntetést is kap. Nem sokkal a fal lebontása előtt szívinfarktust kap és a rendszerváltást kómában tölti. Mikor magához tér, orvosa attól fél, hogy a változások túlságosan felizagtják Kernernét, ezért a fia, Alex úgy dönt, hogy a fekvőbeteg asszony szobáját lefüggönyzik és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Csakhogy a boltokban már nem lehet egykori NDK-s termékeket kapni, és Kernerné televíziót is szeretne nézni. Alex kitúrkál a szemétből régi dobozokat, melyekbe új kávét és lekvárt tölt, egy barátjával híradókat hamisítanak, és videóról játsszák be azokat anyja tévéjére, de a látszatot egyre nehezebb fenntartani, ráadásul egy szép napon Kernerné úgy dönt, kisétál az utcára...

November 3. hétfő, 16.00:
Berlin, Schönhauser sarok (Berlin, Ecke Schönhauser), NDK, 1957, r: Gerhard Klein, f: Wolfgang Kohlhaase, o: Wolf Göthe, z: Günter Klück, sz: Ekkehard Schall (Dieter, munkásfiú), Ilse Pagé (Angela)
Az ötvenes években készült Berlin-filmek legismertebb darabja. A kettéosztott (de még nem fallal kettéválasztott) Berlin keleti részén, a Schönhauser utca sarkán minden este rendbontó fiatalok, "huligánok" gyülekeznek: munkanélküli, szabadságra és pénzre vágyó, feketéző kamaszok, akik otthon feleslegesnek érzik magukat. Ebbe a rossz társaságba keveredik a film munkásfiú hőse... A Klein-Kohlhaase alkotópáros harmadik Berlin-filmje (a Riadó a cirkuszban, 1954 és a Berlini románc, 1956 – ld. 6-án – után) minden szépítés nélkül szól arról, hogy a huliganizmus a keleti városrészben is létezik. A fiatalok deviáns magatartásának okát a megértés, szeretet hiányában, a családi körülményekben és a nyugati városrész káros hatásában látják, de nem titkolja a fiatalok elutasítását a hivatalos állami ifjúsági szervezettel, az FDJ-vel szemben (az ottani KISZ) sem.

November 3. hétfő, 20.30
A gorilla délben fürdik (Gorilla Bathes at Noon), német, 1992, r: Dusan Makavejev, f: Dusan Makavejev, o: Aleksandar Petkovic, Miodrag Milosevic, sz: Svetozar Cvetkovic (Viktor Boriszovics Lazutkin), Anita Manc (Miki Miki – Lenin), Alexandra Rohmig (a német lány), Petar Bozovic (Trandafil)
"Dusan Makavejev frivol históriájában egy szovjet tiszt ügyetlenkedik az újraegyesített Berlinben. A dicső hadsereg dicső katonája valahogy ottrekedt az egykori birodalmi fővárosban, és kínjában megpróbál úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Gyerekes daccal int a sorsnak: ha a történelem nem vesz tudomást rólam, én sem törődöm vele, majd meglátjuk, kié az utolsó szó. Senkié. Egyszerűen elmennek egymás mellett." (Koltai Ágnes)

November 4. kedd, 18.00
Napsugár sétány (Sonnenallee), német, 1999, r: Leander Haußmann, f: Detlev Buck, Leander Haußmann (Thomas Brussing regényéből), o: Peter Krause, z: Stephen Keush, Paul Lemp, sz: Alexander Scheer (Micha), Alexander Beyer (Mario), Teresa Weißbach (Miriam)
A 70-es évek NDK-jában Micha körül furcsa alakok élnek. Köztük egy mindenkit figyelő Stasi-ügynök, egy harisnyanadrág-csempész nagybácsi, no és persze az édesanyja, aki egy talált nyugati útlevéllel szökést tervez. A nyugat nincs is messze: az utca másik oldalán. Csakhogy Michát nem nagyon érdekli a megosztott világ ezernyi problémája, ő az utca legszebb lányát akarja megszerezni, s ehhez pop-rock feliratú pólót fabrikál otthon, miközben titokban a Stonesra őrjöng...

November 5, szerda, 20.30
Solo Sunny, keletnémet, 1979, r: Konrad Wolf, f: Wolfgang Kohlhaase, o: Eberhard Geick, z: Günter Fischer, sz: Renate Krößner (Sunny), Dieter Montag (Harri), Alexander Lang (Ralph)
A nevelőintézetben felnőtt Ingrid élete felnőtt korában is elég zűrös. Sunny néven a Tornado haknizenekar énekesnőjeként járja az országot. A kitörésről ábrándoznak mindannyian. Ám zenésztársa csupán le akarja fektetni a kellemes külsejű lányt. Sunny ekkor otthagyja a bandát, és egyik barátjához, Ralph-hoz költözne. De a férfi ágyában egy másik nőt talál. Közben egyik koncertje is kudarcba fullad a közönyösen zabáló éttermi publikum miatt. Öngyilkosságot kísérel meg, de életben marad. És ekkor újra el kell indulnia az úton, hogy megtalálja önmagát...

November 6, csütörtök, 18.00
A gyilkosok köztünk vannak (Die Mörder sind unter uns), német, 1946, r: Wolfgang Staudte, f: Wolfgang Staudte, Fritz Staudte, o: Fried Behn-Grund, Eugen Klagemann, sz: Ernst Wilhelm Borchert (Dr. Mertens), Hildegard Knef (Susanne), Arno Paulsen (Brückner)
A II. világháború után Susanne egy koncentrációs táborból érkezik haza a romos Berlinbe. A lakásában egy depressziós, alkoholista férfit talál, Dr. Mertens, aki nem képes elfelejteni a lengyelországi tömegmészárlásokat. Az egy lakásba zártság kényszerűsége lassan szerelemmé oldódik, de Hans lelkiismeret-furdalása ismét feltámad, amikor az utcán egy gyárosban felismeri a tömeggyilkosságokért felelős Brücknert. Elhatározza, hogy lelövi a háború alatt milliomossá lett tisztet...

November 7. péntek, 17.00
Ernst Thälmann (Ernst Thälmann — Führer seiner Klasse), NDK, 1955, r: Kurt Matzig, f: Willi Bredel, Michael Tschesno-Hell, o: Karl Plintzner, Horst Brandt, z: Wilhelm Neef, sz: Günther Simon (Ernst Thälmann), Hans-Peter Minetti (Fiete Jansen), Hans Wehrl (Wilhelm Pieck), Karl Brenk (Walter Ulbricht)
A Német Demokratikus Köztársaság megalakulásának hatodik évfordulóján mutatták be a Thälmann-film második részét, mely az első rész legfontosabb eseményeinek szálait bonyolítja tovább a 30-as évek elejétől Thälmann meggyilkolásáig és a német fasizmus megsemmisítéséig, felölelve a német történelem drámai csúcsokban gazdag 14 esztendejét.

 

Do it! Fiatal svájci filmesek

November 7, péntek, 20.00
A 99-es busz megállója (Bus-Stop 99), svájci rövidfilm, 2000, r, f, o: Reto Caffi, z: Stefan Fuhrer, Ane Hebeisen, sz: Ernst Sigrist, Harald Feller, Alexandra Sydow
Reggel nyolc óra, valahol, egy buszmegállóban. A hangulat pontosan olyan, mint ami egy átlagos, esős hétfő reggelen várható: mindenki fáradt, kedvetlen, és a busz se jön. A nagyváros azonban felébred, és a ritmus mindenkit magával ragad. Ki mondta, hogy a munkásoknak nincs ritmusérzékük?
Do it! svájci dokumentumfilm, 2000, r: Sabine Gisiger, Marcel Zwingli, sz: Daniele von Arb
Daniele von Arb 16 évesen, 1970-ben Zürichben két barátjával forradalmi csoportot alapított, hogy a társadalmi igazságtalanságokkal szembeszálljon. Mopeden indultak kézigránátot zsákmányolni, amit egyébként nem is tudtak használni. Amatőrségük ellenére az események sűrűjébe és az újságok címlapjára kerültek, mint a Vörös Brigádok és a RAF fegyverszállítói, veszélyes terroristák. Az egykori "revolúzer" ma – többéves börtön és más fordulat után – jós, azaz "jövőtanácsadó". Megejtő nyíltsággal, iróniával tekint vissza a múltra, nevet saját naivitásán, anélkül, hogy egykori idealista elképzeléseit megtagadná. A történet megértése nem igényel különösebb történelmi-politikai ismereteket, igazából a nyugati ember útkereséséről, igazságvágyáról és arról a jogról szól, hogy mindenki megváltozhat. A politikai összefüggések csak keretül szolgálnak.

November 8, szombat 18.00
Nosferatu tangó (
Nosferatu Tango), svájci animációs film, 2002, r: Zoltán Horváth
Tragikomikus történet egy szúnyogról, aki beleszeret a vámpírok hercegébe, Nosferatuba. Miközben mindketten a friss vért keresik, barokkos, különös, veszélyes történetbe keverednek. A szerelem azonban vak...
Utópia blues (Utopia Blues), svájci, 2001, r, f: Stefan Haupt, o: Stéphane Kuthy, z: Tino Ulrich, sz: Rafael Hasler (Michael Finger), Babett Arenz (Lisbeth Hasler), Ettore Cella (Hasler nagypapa)
Rafaelnek teljes gőzzel az érettségire kellene készülnie, ehelyett a világot szeretné megváltani zenekarával, az Utópia Bluessal. Nem akar beállni a sorba, kompromisszumokat kötni, alkalmazkodni. Mindenben az igazit, a végleteset keresi. Anyja nem tud mit kezdeni a fiú dühkitöréseivel, orvosi segítséget kér. Raphaelnek egy vidéki iskola magányában kellene visszanyernie az egyensúlyát

November 8, szombat 20.30
Alvó (Le dormeur), svájci rövidfilm, 2003, r: Richard Szotyori, o: Keményffy Tamás, sz: Richard Szotyori (Géza), Camille Bouzaglo, Jászai László
Géza, a kishivatalnok monoton élete nem sok meglepetést tartogat, mígnem egy nap a felesége elhagyja. Váratlan helyzetét nem tudja feldolgozni. Alvásba menekül, egy furcsa és szokatlan álomba, aminek csak nem akar végeszakadni... A magyar származású fiatal rendező a némafilm hagyományait modern eszközökkel újra értelmező filmje A holnap Leopárdja-díjat nyert a Locarnói Fesztiválon.
Szeresd apádat (Aime ton pere), svájci, 2002, r, f: Jacob Berger, o: Pascal Marti, z: Jean-Claude Petit, sz: Gérard Depardieu (Léo Shepherd), Guillaume Depardieu (Paul), Sylvie Testud (Virginia), Julien Boisselier (Arthur)
Léo, a híres író világtól elzártan él egy hegyi tanyán. Egy napon értesítést kap, hogy elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Motorra száll tehát, és elindul az autópályán Stockholm felé. Útközben fia, Paul tartóztatja föl, aki hosszú ideje szenved apja szeretetlenségétől, s most azt reméli, hogy az örömhír hallatán talán enyhül a ridegség. Léo azonban durván elutasítja. A fiú üldözőbe veszi apját, kettőjük dühödt motorversenyének baleset lesz a vége. Mivel a drámai eseménynek nincs szemtanúja, Paul végső elkeseredésében elrabolja apját. Összezárva, szenvedélyesen egymásnak feszülve régi sebek tépődnek föl. Az angol regényíró, John Berger fia, Jacob Berger személyes tapasztalatait írta meg az egymás iránt bizalmatlan, egymással kommunikálni képtelen "szörnyeteg" apa és a "nagy ember" fia kapcsolatról. A főszerepeket játszó két színész, Gérard Depardieu és fia, Guillaume zavarba ejtő és megrázó párviadalt mutatnak be.

November 9, vasárnap 18.00
Búzatenger (Un océan de blé), svájci rövidfilm, 2002, r, f: Pascale Rocard, o: Christophe Giovanni, z: Francois Berheim, sz: Sheila O'Connor (Dominique), Alexandra Gonin (Hélene)
Hélene, a fáradt, sokgyerekes fiatalasszony egy világtól elzárt tanyán él, csodálatos természeti környezetben, egy búzamező szélén. Egyik nap meglátogatja őt Dominique, rég nem látott gyermekkori barátnője, aki elegáns, független, értelmiségi nő lett az évek során. A két barátnő bátortalanul idézi fel a közös múltat, de apránként kiderül, hogy egy emlék örökre egymáshoz fűzi őket: első és legszebb élményük egymás iránti szerelmük volt.
Alvó (Le dormeur), svájci rövidfilm, 2003 (lásd 8-án)
Menjünk Délre! (On derait le sud), svájci, 2003, r: Vincent Pluss, f: Laurent Toplitsch, Stéphane Mitchell, o: Luc Peter, z: Velma, sz: Jean-Louis Johannides (Jean-Louis), Céline Bolomey (feleség), Frédéric Landenberg, Francois Nadin, Gabriel Bonnefoy
Jean-Louis nemrég vált el, s nagyon hiányoznak a gyerekei és a felesége is. Mivel tudja, hogy szerettei egy dél-franciaországi, tengerparti kis házba költöztek, váratlan ötlettől vezérelve ráveszi kollégáját, látogassák meg együtt a családot. A gyerekek kitörő örömmel fogadják édesapjukat, a feleség bizalmatlanul és kényszeredetten engedi meg, hogy a két férfi elidőzzön náluk. Jean-Louis abbéli igyekezetében, hogy visszahódítsa a feleségét, izgalmakban és meglepetésekben gazdag, viharos hétvégét teremt mindnyájuk számára... Az alacsony költségvetésű, kézikamerával felvett, improvizatív stílusú film idén elnyerte a Svájci Filmdíjat.

November 9, vasárnap, 20.30
Engadini csoda (Das Engadiner Wunder), svájci rövidfilm, 2002, r, f: Tania Stöcklin, Anka Schmied, sz: Ingrid Sattes, Alexander Seibt
A lány ki akart vándorolni, a férfi öngyilkos akart lenni. Utolsó napjuk a gyönyörű alpesi vidékre, Engadinba vezetett, ahol találkoztak, egymásba szerettek és meghaltak. A filmen párhuzamos képsorban mesélik el a maguk verzióját az utolsó napról – ez a modern legenda az engadini csoda.
Azzurro svájci, 2000, r: Denis Rabaglia, f: Denis Rabaglia, Luca de Benedettis, Antoine Jaccoud, o: Dominique Grosz, sz: Paolo Villaggio (Giuseppe), Jean-Luc Bideau (Gaston Broyer), Marie-Christine Barrault (Elisabeth), Francesca Pipoli (Carla)
Giuseppe harminc évig volt vendégmunkás Svájcban. Nyugdíjaséveit Olaszországban éli, családjával, ahol elég idegenül érzi magát. Hétéves kisunokája, Carla vak, de egy műtét segíthetne rajta. Felkerekednek hát, hogy az öreg megkeresse Svájcban egykori munkaadóját és tőle kérjen pénzt. A főnök ugyanis tartozik neki: Giuseppe egykor átengedett neki egy találmányt, ami gazdaggá tette. Csakhogy ennek már harminc éve... A rendező érzéssel, de nem szentimentálisan meséli el az utazás történetét, ami újrafelfedezés, számvetés és kaland egyszerre.

November 10, hétfő, 20.30
Exit svájci rövidfilm, 2002, r: Benjamin Kempf, o: Marco Barberi, f: Jann Preuss, sz: Valö Lüönd, Stephanie Glaser, Alice Brüngger
Erika rákos, már nincs sok ideje hátra. Rudi, aki sok évtizede a férje, nem akar nélküle élni. Elhatározzák, hogy közösen öngyilkosok lesznek. Mindent elő készítenek, körültekintően megszerveznek. Ám Rudi az utolsó pillanatban meggondolja magát. – A film nem a halálról szól, hanem egyfajta Romeó és Júlia-történet az öregek otthonában.
Fögi egy szemét dög (F. est un salaud), svájci, 1998, r: Marcel Gisler, f: Marcel Gisler, Rudolf Nadler, o: Sophie Maintigneux, sz: Frédéric Andrau (Fögi), Vincent Branchet (Beni), Urs Peter Halter (Töbe), Jean-Pierre von Dach (Wäde)
Zürich a vad 70-es években. A 16 éves iskolás fiú, Beni beleszeret egy nála nyolc évvel idősebb rockzenészbe, Fögibe. Szerelme kedvéért minden megaláztatást elvisel, arra is hajlandó, hogy az utcán keresse meg a pénzt a közös életre és a kábítószerre. Miután zenekara feloszlott és a legjobb barátja túladagolásban meghalt, Fögi egyre jobban szétesik, egyre kevésbé képes megfelelni annak a képnek, amit róla Beni kialakított. Elhatározzák, hogy együtt öngyilkosok lesznek. Beni túléli, és elmeséli a történteket. Egy berni kultregény kultfilm változata.

November 11, kedd, 20.30
Summertime svájci rövidfilm, 2000, r, f: Anna Luif, o: Stéphane Kuthy, sz: Marina Guerrini, Samuel Weiss, Susanne-Marie Wrage, Lucy Marthaler
Mit tehet az ember, ha 13 éves és kénytelen otthon tölteni a nyári vakációt a lakótelepen? Strandra jár, Bravót olvas, unatkozik..., vagy életében először halálosan szerelmes lesz. A vágy tárgyáról azonban váratlan dolgok derülnek ki. A magyar származású rendezőnő a svájci film nagy ígérete, ez a kisfilmje több mint húsz nemzetközi díjat kapott.
Kedves Brad! (Lieber Brad), svájci, 2001, r: Lutz Konermann, f: Güzin Kar, o: Benjamin Dernbecher, sz: Carol Schuler (Tina), Mathias Gnädinger (papa), Andrea Guyer (Babs), Martine Maximin (Caroline) videokivetítővel
A családi vígjáték 12 éves narrátora, Tina leveleket írogat Brad Pittnek, amelyben unalmas vidéki életéről, hülye, nős pasiba szerelmes nővéréről és kelekótya, özvegy apjáról tudósít. A papa az utóbbi időben a szokásosnál is feledékenyebb. A testvérek kétségbeeséssel konstatálják ennek okát: nyilvánvalóan beleszeretett Caroline nővérbe, aki ráadásul kameruni, azaz fekete. A kisvárosban ez már önmagában is szenzációt kelt, mégpedig negatívat.

November 12, szerda, 20.30
Búzatenger (Un océan de blé), svájci rövidfilm, 2002, r: Pascale Rocard
Alvó (Le dormeur), svájci rövidfilm, 2003, r: Richard Szotyori
Menjünk Délre! (On derait le sud), svájci, 2003, r: Vincent Pluss

November 13. csütörtök 18.00
Apatolvajok (Babami hirsizlar caldi), svájci rövidfilm, 1999, r: Esen Isik, o: Pierre Mennel, sz: Alican Altun, Füsun Demirel, Nurettin Sen
Meric apját fényes nappal elhurcolja a rendőrség. A kurd kisfiú szemtanúja mindennek, mégsem érti, hogy tűnhetett el az apja ilyen hirtelen. Fantáziaképekbe menekül, igyekszik magyarázatot találni, azt gondolja, hogy az apját ellopták és most a pincében van...
Anya (Mutter), svájci dokumentumfilm, 2003, r: Gimes Miklós, o: Pio Corradi, z: Ligeti György, Dés László
Magyarországon forgalmazza a Mokép.
A film egy asszony történetét beszéli el, aki az 1956-os forradalom után hatéves kisfiával Svájcba menekült, míg férjét mint "ellenforradalmi" vezetőt kivégezte a kommunista rezsim Magyarországon. Gimes Lucy az emigránsok életét élte Svájcban, míg drámai módon újra rá nem tör a történelem a vasfüggöny lehullása után, amikor visszatér hazájába már hősként tisztelt férjének újratemetésére. A rendező édesanyjának drámai élettörténetét ismerhetjük meg. "Van-e az én személyes történetemnek egyetemes háttere? Erre csak egyet felelhetek: a személyes az egyetemes háttér. Más szavakkal: a történelem és a magánélet egymásra hatása teszi hitelessé a témát. Mivel édesanyám számára a forradalom politikai pillanata elválaszthatatlan a személyes válság pillanatától, épp ez a szélsőséges személyesség teszi a filmet egyetemes szempontból is érdekessé." (Gimes Miklós)

November 13. csütörtök 20.30
Engadini csoda (Das Engadiner Wunder), svájci rövidfilm, 2002, r: Tania Stöcklin, Anka Schmied
Azzurro svájci, 2000, r: Denis Rabaglia


November 14. péntek 16.00
Hogyan csináljunk svájcit? (Die Schweizermacher), svájci, 1978, r: Rolf Lyssy, f: Christa Maerker, Rolf Lyssy, o: Fritz E. Maeder, z: Jonas C. Haefelit, sz: Emil Steinberger (Moritz Fischer), Walo Lüönd (max Bodmer), Beatrice Kessler (Milena), Hilde Ziegler (Gertrud)
Korunk migrációs hullámában mintha ismét aktualitása lenne ennek a "bevándorlási komédiának". De hát mennyit változott az óta a világ! A 70-es években még egy olasz, német és jugoszláv munkavállalónak is letelepedési engedélyért kellett folyamodnia. Három kérelmező sorsába pillanthatunk bele: miként képesek nem svájciként úgy élni, ahogy az engedélyeket kiadó hatóság emberei szerint az egy svájcihoz méltó...

November 14. péntek 18.00
Summertime svájci rövidfilm, 2000, r: Anna Luif
Kedves Brad! (Lieber Brad), svájci, 2001, r: Lutz Konermann (videokivetítővel)
Lásd: 11-én

November 14. péntek 20.30
Nosferatu tangó (Nosferatu Tango), svájci animációs film, 2002, r: Zoltán Horváth
Utópia blues (Utopia Blues), svájci, 2001, r: Stefan Haupt
l. 8-án

November 15. szombat 18.00
A 99-es busz megállója (Bus-Stop 99), svájci rövidfilm, 2000, r: Reto Caffi
Do it! svájci dokumentumfilm, 2000, r: Sabine Gisiger, Marcel Zwingli
l. 7-én

November 15. szombat 20.30
Alvó (Le dormeur), svájci rövidfilm, 2003, r: Richard Szotyori
Szeresd apádat (Aime ton pere), svájci, 2002, r: Jacob Berger
l. 8-án

November 16, vasárnap, 20.30
Exit svájci rövidfilm, 2002, r: Benjamin Kempf
Fögi egy szemét dög (F. est un salaud), svájci, 1998, r: Marcel Gisler
l. 10-én

 

Fellini-retrospektív

November 20. csütörtök, 20.30
A bikaborjak (I Vitelloni), olasz-francia, 1953, r: Federico Fellini, f: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, o: Otello Martelli, Tasatti, Carlini, z: Nino Rota, sz: Franco Fabrizi, Franco Interlenghi (Moraldo), Eleonora Ruffo (Sandra), Alberto Sordi (Alberto)
A bikaborjak Fellini második önálló rendezése. "Váratlanul magabiztos mű: egyéni hangú, erőteljes, fölényes mesterségbeli tudásról tanúskodik. Velencében elnyeri az Ezüst Oroszlánt." (Nemeskürty István) A film címe ironikus-népies kifejezés a bumfordi kisvárosi aranyifjúságra, melynek öt képviselőjét mutatja be egy téli tengerparti üdülőhelyen: egy önjelölt drámaírót, egy jótorkú énekest, egy nővérén élősködő világlustáját, egy nőcsábász csínytevőt és a kitörni vágyó, álmodozó főhőst, Moraldót.

November 21, péntek, 19.00
Édes élet (La dolce vita), olasz-francia, 1959, r: Federico Fellini, f: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, o: Otello Marttelli, z: Nino Rota, sz: Marcello Mastroianni (Marcello), Anouk Aimée (Maddalena), Yvonne Furneaux (Emma), Anita Ekberg (Sylvia)
A Cannes-i Aranypálmával és az Oscar-díjjal kitüntetett Édes élet éles támadások célpontjává vált. A pápa nyilvánosan elítélte a filmet éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját. A feldúlt hangú kritikák ellenére – vagy éppen azért – a film óriási sikert aratott. Epizódokból építkezik, az egyes részeket a főhős, Marcello alakja köti össze. Címe fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás folyamatának szimbólumává.

November 22, szombat, 18.00
Országúton (La strada), olasz, 1954, r: Federico Fellini, f: Tullio Pinelli, Federico Fellini, o: Otello Martelli, z: Nino Rota, sz: Giulietta Masina (Gelsomina), Anthony Quinn (Zampano), Richard Basehart (a "Bolond")
Vannak filmek, amelyek beépülnek az életünkbe, hiába változik az idő, az ízlés és a technika, kopásmentesen szépek maradnak, akárcsak legigazabb emlékeink. Ha csak úgy véletlenül meghalljuk Nino Rota filmzenéjének azt a bizonyos feledhetetlen dallamát, máris felidéződik bennünk a megrázó, mégis felemelő történet az édes, bolondos, csupa lélek Gelsomináról, az erőszakos, durva, érzelmeket megvető Zampanóról, meg a mindentudó bolondról, aki megtanítja Gelsominát arra a bölcsességre, hogy minden létezésnek értelme van itt a földön.

November 23, vasárnap,18.00
Nyolc és fél (Otto e mezzo), olasz, 1963, r: Federico Fellini, f: Brunello Rondi, Federico Fellini, o: Gianni Di Venanzo, z: Nino Rota, sz: Marcello Mastroianni (Guido), Claudia Cardinale (Claudia), Anouk Aimée (Luisa)
Egy kritikus lelki sztriptíznek nevezte Fellini Nyolc és féljét. Guido egy gyógyfürdőbe utazik, hogy megszabaduljon szorongásaitól és kikecmeregjen művészi válságából. Emlékek, álomképek váltják egymást, gondolatban újraéli addigi életét. Mire visszatér, hogy elkezdje új filmjét, a világ harmonikusabbnak tűnik számára.

November 24, hétfő, 20.00
Ginger és Fred (Ginger e Fred), olasz-francia-német, 1985, r: Federico Fellini, f: Federico Fellini, Tonino Guerra, f: Tonino Delli Colli, Ennio Guarnieri, z: Nicola Piovani, sz: Marcello Mastroianni (Pippo Botticella), Giulietta Masina (Amelia Bonetti), Franco Fabrizi (műsorvezető), Frederick von Ledenburg (Admirális)
"Az egyik római televíziós társaság Tessék, lássák! címmel karácsonyi ajándékműsort rendez, amelyben kizárólag csemegének tűnő érdekességeket kíván szerepeltetni. Ezek közé tartozik Ginger, azaz Amelia Bonetti és Fred, azaz Pippo Botticella, a harminc évvel ezelőtt sikeres táncospár, a hollywoodi táncos-zenés filmek sztárjainak, Ginger Rogersnek és Fred Astaire-nek utánzói. Amelia és Pippo a fellépés előtti este megérkeznek, harminc év után újra találkoznak, fellépnek, majd elválnak. Huszonnégy óra, egy nap, a nyitó- és zárójelenet színhelye a római Termini pályaudvar, majd egy szálloda, a televízió stúdiója, étterme, öltözői és folyosói. A szereplők a televízióadás résztvevői és munkatársai..." (Gyürey Vera)

November 25, kedd, 20.00
Zenekari próba (Prova d'orchestra), olasz, 1979, r, f: Federico Fellini, o: Giuseppe Rotunno, z: Nino Rota, sz: Balduin Baas (karmester), Clare Colosimo (hárfás), Elisabeth Labi (zongorista), Ronaldo Bonacchi (kontrafagott)
"Megpróbáltam megérteni, hogyan születik meg az a csoda, hogy egy szedett-vedett embercsoport képessé válik egy olyan tüneményre, hogy együttesként elérje a zenei átszellemültség csúcsait." (Fellini)

November 26, szerda, 20.00
A nők városa (La cittá della donne), olasz-francia, 1980, r: Federico Fellini, f: Bernardino Zapponi, Brunello Rondi, Federico Fellini, o: Giuseppe Rotunno, z: Luis Bacalov, sz: Marcello Mastroianni (Snaporaz), Ettore Manni (dr. Katzone), Anna Prucnal (Elena), Bernice Stegers (nő a vonaton)
Egy görög mitológiatanár felesége mellett ül a vonaton, és megkívánja a vele szemben levő szépasszonyt. A szerelvény vécéjében magáévá is teszi a nőt, majd miután a vonat váratlanul megáll, a "tüneményt" követve leszáll és kisvártatva egy szürreális, barokkosan erotikus vízió városban találja magát...

November 30, vasárnap, 20.00
Fellini – Róma (Roma), olasz-francia, 1972, r: Federico Fellini, f: Bernardino Zapponi, Federico Fellini, o: Giuseppe Rotunno, z: Nino Rota, sz: Peter Gonsales (fiatal Fellini), Fiona Florence (prostituált)
Lazán kapcsolódó történetekből és benyomásokból felépített városfilm, melyben az önéletrajzi elemek (Fellini megérkezése a Mussolini-korabeli Rómába, látogatás a bordélyban és a zenepalotában stb.) a 70-es évek Rómájának életképeivel (forgalmi dugó, egyházi divatshow, az éjszaka kemény világa stb.) keverednek.

 

Közel-keleti / palesztin filmek

November 16. vasárnap 16.00
Három gyöngy meséje (Hikayatul jawahiri thalath), palesztín-angol-belga, 1995, r, f: Michel Khleifi, o Raymond Fromont, z: Abed Azarieh, sz: Ghassan Abu Libda (Salah), Mohammed Bakri (Youssef), Hana' Ne'meh (Aida), hb/arab hang, videokivetítővel
A kultuszfilmmé lett történet Gázában játszódik, ahol a terror és az erőszak a hétköznapok "természetes" velejárója. A 12 éves Youssef, palesztin-arab kisfiú egy nap beleszeret Aidába, a cigánylányba. Ahhoz, hogy feleségül vehesse, meg kell találnia Aida nagymamájának családi nyakláncáról elveszett három gyémántot. A különös, misztikus keresés során nem csupán az ékköveket találja meg, hanem az élet értelmét is egy, a felszínen kegyetlennek tűnő világban

November 16. vasárnap 18.00
Esküvő Galileáben (Urs al-jalil), francia-belga-izraeli, 1988, r, f: Michel Khleifi, o: Walther van der Ende, z: Jean-Marie Sénia, sz: Mohamad Ali El Akili (Mukhtar), Bushra Karaman (anya), Makram Khoury (kormányzó), Yussuf Abu-Warda (Bacem)
Abu Adel egy palesztinok lakta izraeli falu vezetője. Egy nap arra kéri az izraeli kormányzót, oldja egy estére a kijárási tilalmat, hogy megtarthassák a fia esküvőjét. A kormányzó előbb visszautasítja a kérést, majd rájön, hogy milyen politikai lehetőségek rejlenek a dologban, és végül megadja az engedélyt, ha őt is meghívják az ünnepségre. Adel elfogadja az ajánlatot, a szervezés neheze azonban most jön: el kell fogadtatnia a falubeliekkel, hogy a kormányzó is jelen lesz a ceremónián. Ráadásául ellenállók egy csoportja a kormányzó elrablására készül...

November 18. kedd 18.00
Going Home (Al-Aouda), dokumentumfilm, 1995, r: Omar Al-Quattan
1948 márciusában az angolok elhagyták a palesztin-izraeli térséget, mivel a kialakuló konfliktusokat és feszültséget már nem tudták kezelni. A Jaffa város védelmével megbízott Derek Cooper őrnagy szemtanúja volt az angol fennhatóság utolsó napjaiban történteknek. Az események oly mélyen megérintették, hogy később is gyakran kiállt a palesztin menekültekért. A film Cooper őrnagynak az izraeli palesztin területeken 1995 nyarán tett látogatása apropóján készült.

November 18. kedd 20.30
Termékeny emlékezet

November 19, szerda, 20.30
Deus ex machina (Yad Elahiyya), francia-palesztin-német-marokkói, 2002, r, f: Elia Suleiman, o: Marc-André Batigne, sz: Elia Suleiman (E. S.), Manal Khader (lány), Nayef Fahoum Daher (apa), Nazira Suleiman (apa)
A régi burleszkek hangulatát idéző keser-édes vígjátékban a két szerelmes életét egy izraeli őrtorony nehezíti, a fiú ugyanis Jeruzsálemben lakik, a lány Ramallahban, a két város között pedig nem lehet szabadon járkálni. Mindenféle praktikákkal kell hát kijátszaniuk az éber őrszemeket, miközben megismerjük a környezetükben élőket és kibontakozik előttünk egy minden ízében groteszk világ...

 

Visegrádi dokumentumfilmek

November 27. csütörtök, 18.00
89 mm-re Európától (89 mm od Europy), lengyel, 1993, r, f: Marcel Łoziński, o: Jacek Petrycki , Arthur Reinhart, v: Katarzyna Maciejko-Kowalczyk, h: Małgorzata Jaworska
Breszt-Litovszk Lengyelország és az egykori Szovjetunió határán található. Itt végződnek az európai vasútvonalak, innentől kezdve szélesebb a nyomtáv. A belorusz vasúti munkások minden nap több ezer kereket cserélnek ki a vagonok alatt azért, hogy a nemzetközi vonatok folytatni tudják útjukat.. A képek tanúsága szerint ez a határ nem csupán két országot, de két világot is elválaszt.
Csak egy kis propaganda (Taká malá propaganda), szlovák, 2001, r,f: Marek Kuboš, o: Norbert Hudec, v: František Krähenbiel
Jozef, a Slovakia TV egykori riportere életének arról a szakaszáról mesél, amikor az általa képviselt csatorna részt vett a választási küzdelemben. Archívok segítségével idézi fel akkori, népiesre maszkírozott önmagát, s a műsorok segítségével leleplezi a az elhallgatások, az információadagolás, a hatásvadászat, egyszóval a manipuláció megannyi eszközét. Jaj annak,

November 27. csütörtök 20.00
Naponta megjelenek arcod előtt (Denně předstupuji před tvou tvář), cseh, 1992, r,f: Drahomíra Vihanová, o: Ivan Vojnár, v: Drahomíra Vihanová, v: Libor Sedláček, p: Jarmila Poláková
Egy Kelet-Csehországban, az Orlik-hegység vidékén élő német nemzetiségű idős férfi élettörténete. Közép-Európa XX. századi történelme egyéni sorsban elbeszélve.
Mesélj magadról - René (Řekni mi něco o sobě – René), cseh, 1992, r,f: Helena Třeštíková, o: Martin Kubala, v: Jan Petras, h: Ladislav Nahodil, p: Jarmila Poláková
A film Renének a rendezőhöz írt leveleire épül. A 16 éves kora óta börtönbüntetését töltő fiút 18. születésnapja előtt ismerjük meg. A Libkovice börtönben a veszélyes rabok csoportjában tartják, mert börtöntársaival felkelést szervezett. A nagykorúak börtönébe szállítják, majd szabadlábra kerül. Nem érdekli semmi: a családja még kiskorában lemondott róla, dolgozni nem akar. Kiskorú öccsével lopásból tartja fenn magát, s törvényszerű, hogy újra börtönbe kerül. René életfelfogása: az ember érezze jól magát, amíg kint van, s valahogy csak kihúzza a börtönben, amíg újra ki nem engedik. Amikor ismét kiszabadul a börtönből, bocsánatot kér a rendezőtől, amiért kirabolta a lakását legutóbbi szabadulása után.

November 28. péntek, 20.30
Hé, szlovákok! (Hej, Slováci), szlovák, 2002, r,f: Robert Kirchhoff, o: Martin Kollár, h: Martin Herc, Miloš Gluvňa, Rudolf Potančok, h: Roman Varga
A film összefoglalója mindazon bizonytalanságoknak, amelyek Közép-Európában a rendszerváltást követték. A szabadság örömmámora után sokan jóval rosszabb helyzetbe kerültek, mint a szocializmusban. A biztonság érzése eltűnt, a küzdelemre való képesség azonban nem mindenkinek adatott meg. A filmben azok jutnak szóhoz, akik úgy érzik, az új rendszerben jogfosztottakká váltak.
Szibériai tanóra (Syberyjska lekcja ), lengyel, 1997, r,f,o: Wojciech Staroń, v: Zbigniew Osiński, h: Spas Christow, z: Agata Steczkowska
A varsói Malgorzata szokatlan munkát vállal: egy éven át a szibériai lengyel száműzöttek leszármazottainak tanít lengyel nyelvet. Barátja, Wojciech (a film rendezője) vele tart, s filmre veszi a lány tapasztalatait. A film azoknak a benyomásoknak a gyűjteménye, amelyek egy fiatal, érzékeny lányt érnek egy számára szokatlan, első látásra durva és kegyetlen közegben. Malgorzata türelmes, nyitott. Barátokat szerez: a pap, az orvos, a festő mind-mind

November 29, szombat, 20.00
"Csúnya betegség" magyar, 2002, r: Juhász Zsolt, Schilling Sára, Szalay Péter, o: Szalay Péter, v: Juhász Zsolt, Schilling Sára, Szalay Péter, gy: Dóka László, p: Török Gábor, Fényes András, z: Koós János, Toldy Mária, Vámosi János, Németh Lehel, sz: Békés Pál, Dani Szabolcs, Vass András
Három jóbarát, egy idős, egy középkorú és egy fiatal férfi azonos szenvedélyben osztozik: a vasút megszállottjai. Mozdonyvezetők. Az idős férfi röpcédulákat osztogatott az 1956-os forradalom bukása után, a 7 év börtönt csak úgy élte túl, hogy kiiktatta a fejéből a vasutat. Hobbiból vasútmodelleket készít. A középkorú elérte élete célját, bármennyit gúnyolták is: 10 év munkájával hobbiból összerakott egy működő Truman 411-es mozdonyt. A fiatal fiú olyan barátnőt talált magának, akinél az első a vasút, csak utána következik ő.
Az út vége magyar, 2002, r, o: Almási Tamás, riporter: Mohácsi Szilvia, dr: Radnai Annamária, v: Kékesi Attila, z: Dés László, Szőke Szabolcs, videokivetítővel
Ilona és Tibor, illetve Magdi és Miki fiatalok, két-két gyerekük van. Mindannyian a Szolnok melletti Cserkeszőlőn laknak, nehéz alkalmi munkákkal keresnek nagyon kevés pénzt. És ekkor gondolnak egy merészet: eladják a házukat, a gyerekeket a nagymamára hagyják, és Székesfehérvárra költöznek, hogy az IBM-nél vállaljanak munkát. Hajtós, de szép és tiszta munkahelyen vannak, jól keresnek, a vállalat fizeti az albérletüket is, s mikorra mindent elrendeztek, a gyerekek is odaköltöznek. Ám mégsem sikerül Fehérváron megkapaszkodniuk. Visszamennek, hitelt vesznek föl, házat vásárolnak Kunszentmártonban. Nem rossz: központi fűtés, hideg-meleg víz, munkahelyük is van. Elég volt, sok is volt ez az egy év, itt az út vége, mondják. Magdi állásba ment, Miki nem, továbbra is alkalmi munkákból él és barkácsolgat, tulajdonképpen ugyanúgy élnek, mint azelőtt. A film forgatása után 10 hónappal az IBM székesfehérvári gyára bezárt, a cég kivonult Magyarországról. 3700 ember munkahelye szűnt meg.

November 30. vasárnap, 18.00
A lidicei kislány (Děvčátko z Lidic) cseh, 1994, r, f, v: Jan Petras, o: Vlastimil Hamerník, v: Jan Petras, h: Lumír Turek
A film egy önmagát, azonosságát kereső asszony történetét meséli el. Kisgyerekként hurcolták el Lidicéből, abból a faluból, amelyet a fasiszták 1942-ben a földdel tettek egyenlővé. Koncentrációs táborba került, abból az időből már emlékei is vannak. Amikor azonban felkereste rokonait, azok nem fogadták be, s azt állították, semmi közük hozzá. Intézetben nőtt fel, majd az utcára került. Prostituált lett, inni kezdett. A film idején megpróbál megszabadulni traumáitól, s leszokni az alkoholról.
Ladomíri gyilkos-balladák és legendák (Ladomírské morytáty a legendy ), szlovák 1998, r,f: Peter Kerekes, o: Martin Kollár, v: Mária Kadlecová, v: Štefan Šváňa, Ąubomír
A film nem az objektív igazságot kutatja a kárpát-ukrajnai Ladomír falu lakóinak múltjáról, hanem az emberek emlékezetéből merít. Az emlékképekben gyakran megállt az idő, s a múlt beleépült a jelen mindennapjaiba. A múltat az emlékezet tökéletlensége alkotja meg, nem értelmes abszolút igazságot keresni, sugallja a film.

 

Báb-mesék – családi diafilm-összeállítás

November 29. szombat,16.00
Bábvirág (1980)
Az eredetileg diaporáma műfajára szánt képsorozat meséjét Páskándi Géza írta, Márton Géza fényképezte, valamint ugyancsak ő állította össze a technikai forgatókönyvet és a képekhez tartozó hanganyagot.
Békakirályfi (1957)
A közismert Grimm-mese verses adaptációja ez a báb-diafilm. A bábokat és díszleteket Pál István és Kőfalvi Gyula, a fényképeket Barcza László készítette.
A bűvös tűzszerszám (1956)
Andersen meséjéből a budapesti Állami Bábszínház 1955-ben mutatta be azt az előadást, melynek fotóiból összeállították a vetítésre kerülő változatot. A bábfigurákat Bródy Vera jegyzi, díszlettervező Lévai Sándor. A diaváltozatot Lukács Antal rendezte és Szeberényi György fényképezte.
Hárman a Holdban és Hárman Atlantiszban (1957)
A báb-diafilm készítő szerzőhármas Pál István, Kőfalvi Gyula, Barcza László nevével fémjelzett tekercsek gyermekek számára készült tudományos-fantasztikus mesefilmek, bájos figurákat felhasználva mutatnak be alapvető tudományos és történelmi ismereteket óvodás és kisiskolás nézőknek.
Cili és Buli vidám kalandjai: Kaland az oroszlánnal (1957)
A piciny drótvázas plüss figurák felhasználásával készült képsorozatban az alkotók egy "vidám krimit" mutatnak be az aprónép szórakoztatására. A diafilmet rendezte és fényképezte Sziklai Dezső, díszleteit készítette Hilbert Herbert, az állatfigurákat tervezte Teremián A. Z.
Az elátkozott malom (1981)
Vitéz László a hazai vásári bábkomédia klasszikus népmesei alakja. Az összeállítás Kemény Henrik egyik előadásról készült képeket tartalmaz.
Az elefántkölyök (1955)
Kipling klasszikus meséjének dia-adaptációja arról szól, hogy miért van az elefántnak ormánya. A film díszleteit és a bábokat a népszerű "Sicc" mesekönyvek illusztrátora Tankó Béla készítette, a mesét rendezte Khell Ádám.
Cantata Profana
A családi délutánt záró, Bartók Béla zeneművére készült diafilm a békéscsabai Napsugár bábegyüttes produkcióját örökíti meg, rendezője és a bábok tervezője Lenkefi Konrád, fényképezte Lázár Júlia.

 

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső