Filmes könyvek, újságok

(2003.12.31.)

A Muszter örökmozgóképújság januári számának tartalmából

Tanner Gábor: Összetartozunk
Conty P. Magdolna: Eltűnt sorozatok nyomában
Réz András: Lemeztelenített filmek
Interjú Szomjas Györggyel a Vagabond után – Mi nem tetszik a filmedben? Mi tetszik máséban?
Vörösné Estók Éva: Filmek az internetről
Kerekes Anna: "a magyar változat munkatársai voltak..." – néhány gondola t a szinkronról a most eredetiben újra látható Annie Hall kapcsán
Forgács Iván: Látogatás a filmügyelet lengyel szelleménél
Kovács G. László: Értékőrzés – és megújulás. Pillantás napjaink cseh filmművészetére
Január: Orosz filmhónap az Örökmozgóban – Eizensteintől a Casus belli-ig
Harrach Ágnes: A legutolsó Bergman – egyelőre könyvként Sarabande (Ingmar Bergman)

(Filmkultúra)

 

(2003.12.31.)

Magyar Bálint: A magyar némafilm története

Magyar Bálint (1910-1992) hatvanas években írt filmtörténetének lapjain a korai magyar filmgyártás adatai mellett az egykori szemtanú emlékezetében életre kel a "régi idők mozija". Plasztikusan bontakozik ki az olvasó előtt az elkészült művek és a közönség találkozási pontján kialakult korabeli mozikultúra. Szó esik a filmfeliratok nyelvéről, a hibás feliratfordításokról, a kísérőzene-szolgáltatás színvonaláról, a mozireklám formáiról a szenzációhajhász kikiáltótól a művészi moziplakátig. A válságos húszas évek bemutatása után a szerző külön fejezetben ismerteti a politikai okok vagy a magyar filmgyártás hanyatlása miatt külföldre távozott tehetséges filmeseink nemzetközi karrierjét. Tudományos megbízhatósága a kötetet hasznossá teszi az egyre szélesebb körű filmoktatás számára is.
A kötet bevezető tanulmányát a Magyar Nemzeti Filmarchívum főmunkatársa, Balogh Gyöngyi írta.

(Játékfilmes Szakosztály)

 

(2003.12.23.)

CD-ROM-on az Álmok álmodói

Fejezetek a magyar tudomány-, technika- és kultúrtörténetből az Álmok álmodói – világraszóló magyarok című kiállítás alapján címen magyar-angol nyelvű CD-ROM-ot jelentetett meg a Millenáris Kht.

A digitális lemez a kiállítás atmoszféráját, tartalmi szerkezetét és interaktivitását idézi – ugyanakkor a multimédiás feldolgozásnak megfelelően hangsúlyosabban láttatja a belső összefüggéseket és az egyes témakörök, alkotói életpályák, szellemi műhelyek közötti kapcsolatokat.

A CD-ROM fő tematikus egységei: Agrárium; Csillagok világa; Fizika, kémia, földtudomány; Gyógyászat; Műszaki alkotások; Nyelv; Oktatás; Sport; Térbeli gondolkodás. Az utóbbiban található Film fejezetben főcímek tagolják a magyar film történetét, főbb szakaszait, szereplőit és nemzetközi elismeréseit – a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársainak segítségével:

Magyarok és Hollywood (William Fox / Friedmann Vilmos; Peter Lorre / Löwenstein László; Lugosi Béla; Joe Pasternak / Paszternák József; Lya Putty / Putty Amália; Johnny Weismüller / Weismüller János; Adolph Zukor / Zucker Adolf)
Korda klán (Michael Curtiz / Kertész Mihály; Korda Sándor / Sir Alexander Korda; Korda Vince / Vincent Korda; Korda Zoltán; Máté Rudolf / Rudolph Mate; Rózsa Miklós)
Francia kapcsolat (Joseph Kosma / Kozma József, Alexander Trauner / Trauner Sándor)
A realizmustól a mítoszig (Herskó János; Huszárik Zoltán; Jancsó Miklós; Radványi Géza; Szabó István; Szőts István; Tarr Béla)
Egy új filmnyelv megteremtése (Bódy Gábor; Enyedi Ildikó; Erdély Miklós; Jeles András)
Magyar operatőri iskola (Illés György; Koltai Lajos; Kovács László; Ragályi Elemér; Zsigmond Vilmos)
Magyar dokumentumfilmes iskola (Ember Judit; Gazdag Gyula; Sára Sándor)
Filmesztéták (Balázs Béla; Bíró Yvette)
Magyar animációs film (Csupó Gábor; John Halas / Halász János; Jean Image / Hajdú Jenő; Jankovics Marcell; Rófusz Ferenc; Varga Stúdió)
Külföldi Filmfesztiválokon díjazott magyar filmek (Cannes; Velence; Karlovy Vary; Locarno; Berlin; Oscar-díj)

A Nyelv című tematikus egység Színház fejezetében Írók, rendezők, színészek közül Bulla Elma, Csortos Gyula, Hegedűs Gyula, Jób Dániel, Kiss Manyi, Latinovits Zoltán, Molnár Ferenc, Pécsi Sándor, Ruttkai Éva, Sulyok Mária és Várkonyi Zoltán életrajza olvasható.

Az Álmok álmodói – világraszóló magyarok című nagyszabású időszaki kiállítás a magyar tudomány-, technika- és kultúrtörténet kiemelkedő értékeit, teremtő személyiségeit, alkotó gondolatait mutatta be a Millenáris Központ kiállítócsarnokaiban, összesen 13 000 négyzetméteren 2001. december 17-e és 2002. december 31-e között – több mint 600 000 látogatót fogadott.

A Fejezetek a magyar tudomány-, technika- és kultúrtörténetből az Álmok álmodói – világraszóló magyarok című kiállítás alapján című CD-ROM kapható a Millenáris Park Fogadó épületében (4 000 HUF). Januártól megrendelhető a Sunbooks elektronikus terjesztőnél, ingyenes házhozszállítással.

(Filmkultúra)

 

(2003.12.17.)

Filmévkönyv 2003 – A magyar film 2002-ben


44 KByte

A magyar film egy évét dokumentáló kiadvány új kötete jelent meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum szerkesztésében és kiadásában. A Filmévkönyv 2003 a magyar mozi 2002-es eseményeit, tényeit, adatait fogja össze áttekinthetően és nagy alapossággal. A 478 oldalas kötet rövid helyzetképet ad a magyar filmről, filmográfiát közöl a 2002-ben készült filmekről, betekintést nyújt a filmforgalmazás valamint a filmes könyv- és lapkiadás adataiba, felsorolja a filmszakma eseményeit. Hasznos kézikönyvként szolgál a kötet azok számára is, akik filmszakmai szervezetek nevére, szakterületére illetve elérhetőségére kíváncsiak.
A Filmévkönyv 2003 a Magyar Nemzeti Filmarchívumban és az Örökmozgó Filmmúzeumban vásárolható meg 2300 forintért.

(Filmkultúra)

 

(2003.12.11.)

"Feledheted-e ezeket az arcokat?" – Sára Sándor fényképei


46 KByte

Sára Sándor 1952 és 2003 között készült fényképeiből jelent meg könyv. A "Feledheted-e ezeket az arcokat?" az alkotó hetvenedik születésnapjára látott napvilágot. A kötet a Magyar Fotográfiai Múzeum 30-ik kiadványa a magyar fotótörténetet feldolgozó sorozatban. A Sára Sándor képek bemutatásához Illés György (Summázat), Gaál István (Villanófények kölyökkutya korunkra), Kincses Károly (A fényképező Sára) és Bethelnfaly Géza (Sára Sándor és India) írt "előszót", elmélkedést. A függelék a filmművész kiállításait, filmjeit, kitüntetéseit, bibliográfiát és képeket tartalmaz.

(Filmkultúra)

 

(2003.12.03.)

A Muszter örökmozgóképújság decemberi számának tartalmából

Sziráki Barbara: Hajnali pára lepi a kertet: álomfoszlányaink
Kerekes Anna: Szín(vonal)kavalkád
Forgács Iván: Videós utórezgések
Mi nem tetszik a filmedben? Mi tetszik máséban? – Török Ferenc
Tanner Gábor: Plüsstorreádorok
Vörösné Estók Éva: Székely viccek norvég módra. Utópia – Senki sem tökéletes egy tökéletes országban
Az Örökmozgó Filmmúzeum havi programja

(Filmkultúra)