60-as évek

A hatvanas évek "kivételes pillanata"

A vasfüggöny mögé, az Álmodozások kora fiatal mérnökének kis budapesti szobájába betört a nagyvilág. Magyarországon az 1956-os forradalmat követő megtorlások után Kádár János a hatvanas évek elején meghirdette az "aki nincs ellenünk, az velünk van" jelszavát. 1956 céljai, a demokrácia és a függetlenség nem valósulhattak meg, de a lassú politikai és gazdasági konszolidációval szemben a kultúra terén igazi olvadás kezdődött.

Eljutottak Magyarországra a nyugati kultúra csúcsteljesítményei, a modern áramlatok: az "új regény", a strukturalizmus, a neoavantgard, a francia újhullám, a free cinema, Wajda, Fellini, Antonioni és a megújuló szocialista filmgyártások jelentős alkotásai. Felpezsdült az irodalmi élet, megjelenhettek a negyvenes évek végén elnémított művészek írásai. A művészet a közelmúltat az egyén erkölcsi autonómiája és közérzete szemszögéből elemezte. Egy-egy kulturális esemény tömegeket mozgósított. Írók, költők, festők, zenészek, filmesek közös törzsasztaloknál vitatták meg a művészet megújításának lehetőségeit. Különösen a fiatalok hittek az európaiság és magyarság, modernség és hagyomány sajátos és mindenkire kiterjedő szintézisében. A magyar film útját a Szegénylegények cannes-i világsikere mellett rangos külföldi fesztiváldíjak jelezték (a Sodrásban, a Tízezer nap, az Apa, a Hideg napok díjai).

Szabó István 1957-61 között Máriássy Félix rendezői osztályának hallgatója a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Osztálytársaival és más újhullámos nemzedéktársaival (Gaál István, Sára Sándor, Huszárik Zoltán, Gábor Pál, Kósa Ferenc, Kardos Ferenc, Elek Judit, Rózsa János, Sándor Pál) a Balázs Béla Stúdió kísérleti műhelyében tehették próbára először tehetségüket, aztán 1963-tól a nagyjátékfilmek terén is megtörtént az áttörés: új kifejezési formákat honosítottak meg, történelmi vagy szociológiai tárgyú műveikben is saját élményeiket dolgozták fel.

 
hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső