Rabmadár és Vihar után – képekben

Március 20-án csütörtökön fél 5-kor az Örökmozgóban mindkét filmet láthatták.
E filmekről szól Balogh Gyöngyi tanulmánya, Filmtörténetírás filmek nélkül a Gondolatok rovatban.

 

Vihar után

magyar némafilm, 1918, r: Sugár Pál, f: Forró Pál, sz: Szatmáryné (Saárdyné), Elga Beck (Hedda), Halmy Gusztáv (András), Gaál Annus (Alice), hb/G inzert, 46 perc

Hedda, a fény és pompa után sóvárgó varrólány elhagyja vőlegényét, a jóravaló asztaloslegényt, s a gróf szeretője lesz. Boldogsága azonban nem tart sokáig, mert a grófot visszahódítja előző kedvese, Alice.


Hedda (Elga Beck) szerényen és kiegyensulyozottan él özvegy édesanyjával, a szomszéd asztalossegéd, András a jegyese. Egy napon, amikor a grófi háztartás számára készített fehérneműt leszállítja, találkozik az ifjú Relle gróffal, aki hevesen udvarol neki. Ettől kezdve nem találja helyét, vőlegényétől is elhidegül.
153 KByte

"Miért nem grófi bölcsőben születtem. Most selyemben, bársonyban járhatnék."
147 KByte

Hedda vágya hamarosan teljesül, a gróf (Onody István) kedvese lesz, aki mindennel elhalmozza.
248 KByte

Relle gróf hamar ráun Heddára, s a lány egyedül tölti az estéket. "Milyen üres ez a pompás lakás, ha az ember egyedül van benne... Felkeresem szegény kedves anyámat." A találkozás nem úgy alakul, ahogy szeretné, se anyja, se András nem áll szóba vele.
218 KByte
A boldogságom oda van!
"A boldogságom oda van!"
120 KByte
András (Halmy Gusztáv) végül megbocsát a bukott lánynak.
András (Halmy Gusztáv) végül megbocsát a bukott lánynak.
150 KByte

 

Rabmadár

magyar némafilm, 1929, r: Sugár Pál, f: Lázár Lajos, Walter Reisch, o: Bécsi József, Oskar Waitzenberg, sz: Hans Adalbert Schlettow (Jenő), Lissy Arna (Anna), Charlotte Susa (börtönorvos), El Dura (artistanő), Turai Ida (Madárka), Rákosi Szidi (börtönőr), hb/G inzert, 50 perc

A szép rabnő egy éjszakára szeretne kijutni a börtönből, hogy láthassa kedvesét, aki miatt bűnbe keveredett. Az orvosnő megszánja és kiengedi. A találkozás azonban nem úgy sikerül, mint Anna elképzelte, mert Jenőről, az öntelt, piperkőc pincérről kiderül, nem méltó ilyen önfeláldozó szerelemre.


A női börtön 7. számú foglya (Lissi Arna) szeretne kiszabadulni, hogy találkozhasson kedvesével, Jenővel, aki miatt ide került.
70 KByte

Látomásként jelenik meg képzeletében a rokonszenves börtönorvosnő (Charlotte Sussa), az egyetlen, aki segíthet.
91 KByte

"Engedjen ki engem -- Egy éjszakára!" "Csak ma éjszakára!... Egyetlen éjszakára!"
81 KByte

Jenő (Hans Adalbert von Schlettow): "Tudom... Gazember vagyok... de mégis... higgy nekem... Te vagy az egyetlen, akit igazán szeretek." Anna (Lissi Arna): "Hazudsz – Egész életedben hazudtál."
71 KByte

Madárka (Turay Ida): "Szörnyen boldog vagyok'... Mert menyasszony vagyok." Anna (Lissi Arna): "De ki a vőlegényed?" Madárka: "Jenő... Ugyanis muszáj elvennie engem..."
60 KByte

 

Bővebben: Balogh Gyöngyi: Restaurált magyar némafilmek –  www.filmkultura.hu/regi

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső