Kották színekben – a Goethe Intézet kiállítása Horváth Balázs képein

A Weimari Köztársaság legnépszerűbb kiadványaiból a rajzolt, festett, fotómontázs-technikával készült kottafüzetekből láthatták a Kották színekben című kiállítást április 1-30. között a budapesti Goethe Intézetben. Hajdanában. a premierekkel egyidejűleg helyezték el az üzletek kirakatában a film-, színház-, rádió- és kabaré előadások zenéit tartalmazó kottafüzeteket. A zeneműkiadók gyors munkájának is köszönhetően hamar népszerűvé váltak a könnyen fütyülhető dallamokat, sikamlós slágereket, fülbemászó operett melódiákat bemutató füzetek. (A 30-as évek legjobb francia filmjeiben is gyakran felbukkan egy utcai énekes, aki kalapozás helyett a kottát árulja a dalára összegyúlt közönségnek.)
A rajzos, festett, gyakran fotómontázzsal is készült, pompás színhatású, pikánsan ironikus szellemű, néha gyilkosan groteszk humorú borítólapok híven tükrözik a megzabolázhatatlanul tobzódó weimari korszak művészeti világát. A több száz darabos berlini gyűjteményből válogatott sorozat címlapjain feltűnnek a kor ismert német és magyar alkotói: Hans Albers, Alpár Gitta, Richard Tauber, Ábrahám Pál, Oskar Strauss, Kálmán Imre, Szirmay Albert, Gaál Franciska, Willy Fritsch.
A kiállítás rendezőjének, számos képtárunk forrásául szolgáló kiállítás kurátorának, Königer Miklósnak és a gyűjtemény tulajdonosának, Werner Mohrnak szíves engedélyével virtuálisan újra megnyitjuk a kiállítást.

fotó: Horváth Balázs

 


175 KByte

157 KByte

179 KByte

139 KByte

118 KByte

142 KByte

112 KByte

156 KByte

119 KByte

155 KByte

125 KByte

204 KByte

155 KByte

125 KByte

204 KByte

Königer Miklós kiállításaiból készült képtáraink:

Gaál Franciska

Dívák és amorózók

Asta Nielsen

Karády kottái című képtárunk

A Goethe Intézet honlapja: www.goethe.de

 

hírek hírek filmek filmek arcok arcok gondolatok gondolatok szemle szemle Örökmozgó Örökmozgó képtár képtár sőt sőt mozgóképtár filmspirál repertórium linkek FILMKULTÚRA '96-tól tartalom címlap kereső